-----------------------------------
StarChild
28 Iun 2017 11:36

Reuniunea Nationala astronomy.ro 2017
Salutare natiune

Facem ceva anul asta? Imediat e septembrie . :!:  
Propuneri de perioade? locatii?

URANUS7
01 Iul 2017 16:58


Salut Liviu ! :)

Tocmai ma pregateam sa deschid eu acest topic dar e bine ca ai startat tu mai devreme. 

Am vorbit cu mai multi membri ai comunitatii si am ajuns la concluzia ca luna Septembrie ar fi cea mai convenabila.
Topicul este oricum deschis si oricine poate veni cu sugestii noi.
Din punct de vedere financiar si capacitate de cazare mi se pare ca Lisa ramane convenabila.
Patroana va lasa din pret tinand cont ca lumea se va intoarce din concedii si va incepe sa lucreze deja, in Septembrie.
Daca tinem cont ca Lisa e pozitionat convenabil pentru cei care vin din diverse locatii ale tarii, avem iata, un alt avantaj.

Cred ca cei care sunt hotarati ar trebui sa se pronunte direct, aici, astfel ca eu sa fac deja o  lista pentru Lisa, daca Lisa va ramane o optiune generala.

Cu Emil Pera, de plda, am vorbit si vine sigur dupa 12 Septembrie. 
Perioada 15-17 Septembrie mi se pare ideala.

Astept propuneri constructive si solicitari ferme.  :D 

Cer senin ! 

Gabriel

catalin dumitru
02 Iul 2017 13:15


Eu mă bag !! 

Anul trecut am avut întâlnirea de 30 de ani de la terminarea liceului &#537;i nu am vrut să o ratez . Acum tre să ajung musai .

Ovidiu M. 
02 Iul 2017 13:17


Cu sotie+copil se poate?

URANUS7
02 Iul 2017 13:56


Cu sotie+copil se poate?

daca copilul este mare, adica peste 7 ani dupa cate imi amintesc eu regula anilor trecuti, va tb sa plateasca pat separat si veti lua camera cu 3 paturi. Daca este sub 7 ani NU. Problema este a camerelor f putine, care au doar 2 paturi . Deja 3 dintre acestea sunt solicitate pana acum, pentru Lisa.

Ovidiu M. 
02 Iul 2017 17:08


Ok! Venim si noi cu mic cu mare!

URANUS7
02 Iul 2017 18:46


Functie de numarul celor ce vor sa vina, vom putea demara din timp procedura de negociere cu patroana si de strangere a banilor. Important este ca cine doreste sa se inscrie , sa se pronunte, fie aici, fie pe mesagerie.
Am anuntat deja patronatul sa ne rezerve pentru weekend-ul 15-17 Septembrie, cel putin o cabana din cele 3. Asteptam inscrieri.

Cer senin !   :)

jimao22
02 Iul 2017 19:29


Vin si eu.

URANUS7
02 Iul 2017 20:22


OK. S-a marcat !  :)

Erwin
02 Iul 2017 20:38


În principiu vin &#537;i eu cu so&#539;ia, dacă mai este vreo cameră dublă liberă. Dar încă nu am stabilit nimic pentru concediu care va fi în septembrie &#537;i s-ar putea să mergem în altă parte.

StarChild
02 Iul 2017 20:48


Venim si noi.

mak
03 Iul 2017 07:35


Vin si eu.

Cosmin Iftode
03 Iul 2017 11:00


Vin si eu (o persoana)

julliano
04 Iul 2017 10:33


si eu :)

cristian c
04 Iul 2017 20:30


Salutare , vin si eu clar cu sotia

Erwin
04 Iul 2017 20:52


Am discutat &#537;i venim sigur. 

Gabriel, facem un tabel pe camere ca anul trecut?

cspopescu
04 Iul 2017 21:59


Aprob pozitiv- vorba lui nea Bachus. Vin singur.

URANUS7
04 Iul 2017 23:05


Salut baieti ! Ma bucur ca deja v-ati pronuntat si sper ca nimeni nu se va razgandi, sub niciun motiv. :) 

Erwin, e foarte bine ca veniti si voi cu certitudine. Exista tabelele din anii trecuti. Vom copia doar formatul tabelului din 2016 pe care fiecare dintre noi il va completa incepand de maine, dupa ce vom posta si linkul acestuia.
Banii se vor trimite dupa ce voi negocia cu patroana, care deja stie ca vom veni pe 15 Septembrie. 
 Avem timp suficient.  Trebuie sa stabilim si participarea unora dintre noi la o sesiune scurta de comunicari, pe teme de astronomie, astrofotografie, constructii de echipamente pentru observatii, etc. Daca aveti si idei noi, valoroase, le asteptam cu interes, aici. :) 
Urmariti topicul pentru a afla ultimele noutati. Astept noi confirmari de participare. 

Cer senin !

URANUS7
04 Iul 2017 23:11


Am discutat &#537;i venim sigur. 

Gabriel, facem un tabel pe camere ca anul trecut?

EVIDENT !   :)

URANUS7
05 Iul 2017 09:28


GATAAAA    aici aveti link unde va puteti completa toate datele. Intrati va rog pe SHEET  2017 . Celelalte sunt din anii trecuti. Puteti cu ocazia asta sa vedeti si preturile de anul trecut. :) 

Am completat in primul rand cele 3 cereri pentru camere cu  2 paturi  facute deja acum cateva zile. Ideea este ca vor putea sta si 2 persoane intr-o camera cu 3 paturi, atata timp cat cererile nu vor depasi asteptarile. :) Tabelele sunt pentru 2 cabane doar . Daca vor fi multe cereri ne vom extinde si in a 3-a cabana. Vedem. Totul va fi dinamic.  Incerc sa-i multumesc pe toti.

Avem si rubrica "Prezentare Comunicari" unde puteti completa titlul comunicarii pe care doriti sa o faceti la sesiunea special organizata Sambata, inaintea pranzului.  
Nu uitati sa va completati nr de telefon, localitatea de unde veniti, locuri libere in masina, exceptii la meniu, etc. In ceea ce priveste exceptiile la meniu va rog sa nu abuzati: doar cazuri cu totul exceptionale. Am probleme cu patroana in sensul asta. Cei care au mai fost s-au lamurit cat de faine sunt meniurile: eco, traditionale - Ardeal, bogate. :) 


https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jfe9WUoUH7qQPt3ZtPUqmiFCNpZUfOgKX-nRT_eHGbU/edit#gid=1150653945

LA TREABAAA   !!!  :P

sang
05 Iul 2017 14:53


am completat si eu in tabel
abia astept sa ne revedem :)

florin66
20 Iul 2017 11:23


Vin si eu dar vreau sa stau 3 nopti.Daca mai vrea cineva sa ramana pana luni si sta pe drumul dintre Lisa si Bucuresti am locuri disponibile in masina.

URANUS7
20 Iul 2017 17:06


Ok Florin. Nu ai zis cu cate persoane vii. Vei plati pt inca o noapte la pret negociat pt toti. :)

Erwin
21 Iul 2017 07:55


Gabriiel, cred că poate fi o eroare, Andrei Băcilă din Timi&#537;oara cu prietena e trecut de 2 ori.

URANUS7
21 Iul 2017 08:25


NU, nu e gresala. Al 2-lea  este varul lui dar au pus acelasi nr. de de contact, adica telefonul lui Andrei. :)

florin66
21 Iul 2017 08:39


Vin singur.M-am trecut in tabel la primul apartament si am pus si nr. de telefon.Vin cu un Ford Focus break dar vreau sa plec vineri dimineata si sa ma intorc luni ca sa evit aglomeratia.Am suficient loc in masina.Daca are cineva nevoie de transport sa ma sune.

URANUS7
21 Iul 2017 10:13


Multumesc Florin.  Te-as ruga sa treci in tabel si numarul de locuri disponibile in masina ta, in situatia in care vor dori si altii sa vina cu tine. :) 

Tabelul il gasesti aici la varianta 2017:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jfe9WUoUH7qQPt3ZtPUqmiFCNpZUfOgKX-nRT_eHGbU/edit#gid=1225799938

Cer senin !

alexandru.st
22 Iul 2017 10:58

Inca 2 persoane !
Buna ziua,
Sunt mai nou pe acest forum (si in ale astronomiei :D), dar doresc sa particip si eu.
Sper sa fim acceptati, suntem 2 persoane (eu cu partenera) si am vrea o camera inclusiv mesele.
Perioada standard plus o noapte (V/S/D/L).
Voi incerca sa completez si tabelul in Excel.

Ma bucur ca exista aceasta actiune :D.

Numai bine tuturor,
Alexandru

URANUS7
22 Iul 2017 20:36


Alexandru Stoican, acolo unde te-ai inserat, in tabel, era de fapt un apartament cu 5 locuri. Te-am inserat eu in ultima camera disponibila pentru cupluri. Esti un norocos. 

Am discutat azi cu patroana si m-a atentionat ca nu poate pune la dispozitie decat doua cabane, Cabana 2 si 3. La Cabana 3, a mai ramas o singura camera disponibila, rezervata pentru personalul de serviciu (bucatarese, etc). La cabana 2 sunt apartamente ramase libere sau in incertitudine (daca vin sau nu). Avem timp sa rezolvam. Pretul si meniurile se vor anunta dupa data de 15 August dupa ce voi negocia cu patroana. 
Nu va speriati ... am sa le tin sub control strict. ;) 

Am rugamintea ca de acum incolo cine mai doreste sa vina, sa nu mai completeze direct in tabel si sa se consulte cu mine. Vom merge pe rocade astfel incat toata lumea sa fie multumita dar vom tine seama de prioritati. Puteti insa completa numarul de persoane "bilet intreg" pentru care veti plati (e vorba de familii cu copii, aici) precum si locuri libere in masina cu care sositi. Pentru cei care au comunicari pe profil de facut: titul comunicarii in ultima coloana. 

Cer senin !

Stefan Pop-Cot
06 Aug 2017 16:53


Bună ziua. Mai este vreun loc liber? Dacă da a&#537; veni &#537;i eu.

Erwin
07 Aug 2017 07:24


Pe tine te primim cu Balaurul chiar dacă unul dintre noi trebuie să doarmă pe jos! :D

Stefan Pop-Cot
07 Aug 2017 09:08


:lol:

PBD
11 Aug 2017 18:07


OK Gabriel. Ne-am inscris si noi pe lista. Am vorbit la tel (erai la Neptun).

URANUS7
11 Aug 2017 22:47


OK  PBD  ?   Nicio grija, sunteti aranjati. :) 

Sa vedem acum cum facem ...  ce locuri mai raman in continuare. Cu ceva timp in urma am primit si solicitarea unui nou membru, cu numeroase concursuri castigate - Raluca Buzoianu. Anul trecut  nu a reusit sa vina desi si-a dorit. Anul acesta trebuia s-o ajutam neaparat ... si am facut-o deja. :)

URANUS7
11 Aug 2017 22:56


Astazi am vorbit cu patroana. Dupa indelungi discutii, negocieri, i-am smuls promisiunea ca pretul sa nu se schimbe aproape deloc fata de anul trecut. Dupa ce va face cateva simulari de cheltuieli pentru meniuri , la preturile actualizate, imi va da un raspuns ferm in cateva zile. Eu am insistat sa nu depaseasca suma de 200 lei (cazare + meniuri) si am primit o reactie pozitiva. Voi anunta in curand cifra finala.

Voi mai face in curand ceva sondaje privitor la meniuri. De pilda, in locul ciorbei de vacuta de la pranz m-am gandit la ceva mai "obraznic", adica o ciorba de burta facuta pentru nota 10. :) Mai discutam...

Cer senin tuturor !!!

Stefan Pop-Cot
11 Aug 2017 23:38


Inca nu apar in tabel. Exista vreun alt tabel sau cum de nu apar?

URANUS7
12 Aug 2017 09:32


Pop Cot : ai afirmat mai sus " Mai este vreun loc liber? Dacă da a&#537; veni &#537;i eu." 
Anul trecut ai folosit aceiasi expresie si n-ai venit. Eu vreau sa stiu sigur daca vii sau nu vii. Nu daca "ai veni". Daca doar "ai veni" si te trec in tabel atunci altii care vor cu siguranta sa vina vor renunta si tu , probabil ca si anul trecut, nu vei mai dori sa vii. Daca nu poti veni nu-i nicio nenorocire. Sunt destui care vor.

In legatura cu faptul ca nu apari inca in tabel ... si raspund in acelasi timp si altora care nu se vad inca in tabel,  sunt 2 situatii delicate care vor fi rezolvate:

- sunt persoane care abia peste o saptamana pot da un raspuns ferm ca vin sau nu si deci nu apar in tabel
- sunt persoane care vin cu prietena si atunci va trebui sa fac rearanjari astfel incat sa se poata simti in intimitate . 

In legatura cu tine, Pop Cot... am primit mesaje de la persoane care mi-au spus ca daca tu vii, ele nu mai vin ... pe motiv ca le-ai jignit pe paginile de profil FB intr-un ton extrem de arogant. Evident, trec peste faptul ca m-ai jignit si pe mine (eu te-am iertat desi nu meritai).  Am discutat cu aceste persoane si le-am convins sa vina oricum... n-au decat sa te ignore daca vor.  Tu stii despre ce e vorba si nu facem investigatii aici.  Iti dai seama ca si eu am fost pus intr-o situatie dificila: de ce sa nu mai vina unii din cauza ta ? Daca tie ti s-a parut normal sa jignesti .... lor NU. 

Vom gasi locuri pentru toata lumea si nu are rost sa te "ingrijorezi" mereu. Vei fi in tabel !

Insist pe rugamintea ca tu sa nu mai deschizi, aici,  discutii provocatoare, nepotrivite cu topicul, asa cum ai facut-o si in anii trecuti. Sper ca am fost destul de elegant in raspunsul meu si ca tu  ai inteles clar lucrurile. 

Tinem legatura si prin PM, ca sa nu deranjam prea mult pe ceilalti ... zic eu.

Cer senin !

Stefan Pop-Cot
12 Aug 2017 10:06


Da. Confirm. Vin. 
În ceea ce prive&#537;te persoanele cu jignitul, recunosc că habar n-am despre cine e vorba, &#537;i dacă tot a&#539;i lansat aceste"pastile" in public, as vrea dacă se poate &#537;i detalii clare ca să &#537;tie toată lumea despre ce este vorba. Sunt sigur că au fost ni&#537;te neîn&#539;elegeri &#537;i cu siguran&#539;ă se pot clarifica &#537;i rezolva. 
Multumesc!

URANUS7
12 Aug 2017 13:03


Eu nu fac tiganie aici. 
Daca "habar n-ai" inseamna ca nici nu mai stii ce faci. Mie nu mi s-a intamplat niciodata pana acum sa-mi spuna cineva ca nu mai vine la Lisa din cauza jignirilor primite de la altcineva care vine si el. Vei avea ocazia sa-ti ceri scuze la Lisa daca vei gasi de cuviinta.  Aici am incheiat. Ne vedem pe 15 Septembrie.

Stefan Pop-Cot
12 Aug 2017 13:39


Păi eu văd acuza&#539;ii nefondate aici. Dacă nu &#537;tiu despre ce e vorba &#537;i dumneavoastră nu îmi da&#539;i detalii înseamnă că afirma&#539;iile dumneavoastră sunt egale cu zero. 
De la cine să-mi cer scuze si pentru ce?!

Eu vreau sa vin in special ca sa ma văd cu anumi&#539;i oameni pe cqre-i &#537;tiu deja &#537;i sa cunosc al&#539;i oameni, indiferent de cum va fi cerul deoarece am fost la Lisa anul acesta de vreo 3 ori. Cerul s-a stricat destul de mult. 21.5 sqm. 
A&#537;adar eu vin pentru oameni &#537;i tocmai din acest motiv mi se pare aiurea să mă aborda&#539;i cu asemenea afirma&#539;ii fără a avea ceva concret.

Rog un admin să revizuiască aceste comentarii deoarce consider că mi s-au arus acuzatii nefondate, acuza&#539;ii care îmi pun imaginea într-o postură proastă, nefiind cazul, după părerea mea.

Stefan Pop-Cot
12 Aug 2017 17:08


&#536;i in caz că acest "balamuc" rămâne a&#537;a, nerezolvat, consider că aceste acuza&#539;ii nefondate se anulează în lipsa argumentelor a&#537;a că eu nu am nimic cu nimeni. Voi veni in tabără fără nici o remu&#537;care. In caz că cineva are ceva să-mi reproseze, este liber sa o facă. Sunt sigur că se vor rezolva problemele, indiferent de gravitate. Ba mai mult, cei care mă cunosc pot confirma ca sunt un tip cerebral, calculat, rabdator &#537;i nu vorbesc aiurea fără să fiu provocat.

mak
13 Aug 2017 10:41


Pacat, din nou aceleasi discutii cu care ne otravim regulat. Din nou grupuri, persoane si "bisericute" care n-au loc unele/unii de altele/altii.

Dupa ce ca suntem o mana de oameni in tara asta care ne numim astronomi amatori, in loc sa vedem ce putem face impreuna, stam si ne racaim intre noi ca cineva a zis/scris nu-stiu-ce-nu-stiu-cand-nu-stiu-pe-unde.

Nu tin partea nimanui, dar argumente de genul "nu mai vin daca vine X" mie personal imi suna prea asemanator cu "nu ma mai joc cu tine si spun si la ceilalti copiii sa nu se mai joace cu tine". Din ce imi aduc aminte, parca aveam toti buletin/C.I. Si eu am oameni cu care ma identific mai mult si cu care imi face placere sa ma intalnesc in fiecare an la Lisa si oameni cu care nu am mare lucru in comun, uneori si din cauza modului in care gandesc/vorbesc/scriu. Dar asta nu ma impiedica sa vin si sa imi petrec cele cateva zile impreuna cu toti. Atat timp cat se pastreaza minimul de respect intre oameni, nu vad nicio problema. Pana la urma nimeni nu e obligat sa bea cafeaua dimineata la Lisa cu cine nu vrea (doar daca nu ne-a facut Gabi vreo surpriza pentru anul asta si ne-a pus in camere dupa "afinitati" :D ).

Eu unul vin la Lisa sa ma intalnesc cu oameni care au aceeasi pasiune ca si mine si banuiesc ca asta e valabil pentru marea majoritate. Chiar nu putem lasa orgoliile deoparte trei zile pe an si sa ne simtim toti bine impreuna?

StarChild
13 Aug 2017 14:02


@mak : bine scris .

PBD
13 Aug 2017 14:49


Salve:

1. Va rog postati coordonatele GPS pentru cei care vin prima oara. 

2. Cum & cand platim?

3. Exista posibilitate de curent AC pe teren (aduc prelungitor propriu 40 m sau mai lung?) de la vreo priza din vila? 

4. Camere incalzite, apa calda 24/7?

5. Alte prerechizite de adus? - mancare, rezerva apa potabila, altele

6. Dotari bucatarie? - combina frig, vesela, tacamuri, alte dotari

7. Semnale GSM in locatie? Orange?

8. Vin cu catel (house trained). Proprietarii accepta?

9. Daca vreau zile extra se poate?

10. Sugestii activitati pe timp de zi?



[/list]

PBD
13 Aug 2017 15:20


11. Care sunt regulile red light pe timp de noapte pt observatii/AP? - se sting luminile in camere, faruri, felinare? 

12. Reguli/program - prezentari reuniune?

catalin dumitru
13 Aug 2017 15:24


A reu&#537;it careva sa se treacă în tabel folosind tableta ? Cum n..a se face ? Sau tre' să scot calculatorul din sifonier ?

URANUS7
13 Aug 2017 16:58


Salve:

1. Va rog postati coordonatele GPS pentru cei care vin prima oara. 

2. Cum & cand platim?

3. Exista posibilitate de curent AC pe teren (aduc prelungitor propriu 40 m sau mai lung?) de la vreo priza din vila? 

4. Camere incalzite, apa calda 24/7?

5. Alte prerechizite de adus? - mancare, rezerva apa potabila, altele

6. Dotari bucatarie? - combina frig, vesela, tacamuri, alte dotari

7. Semnale GSM in locatie? Orange?

8. Vin cu catel (house trained). Proprietarii accepta?

9. Daca vreau zile extra se poate?

10. Sugestii activitati pe timp de zi?





Salutari ! 

1.  Coordonatele GPS   :     Coordonate GPS: 45.6873 N - 24.8257 E       in principiu, dupa Voila  trebuie identificat drumul (stanga) care urca spre Sambata de Sus. Odata ajuns acolo, se trece pe langa  Manastire , se trece un paraias peste un pod rustic si se urca in panta usoara aproximativ 3 Km pana in zona. Sunt sageti de orientare iar GPS rezolva tot.

2. In cateva zile (patroana e stresata acum cu seria pt perioada Sf. Maria) voi afla pretul exact si-l voi anunta aici. Se va trimite un avans pentru aprovizionare meniuri (cam 100 lei) prin transfer pe un cont pe care il voi anunta ulterior. Restul banilor fie se aduc la Lisa fie se transfera suma intreaga de la inceput.

3. Eu si un grup de la Bucuresti aducem 2 prelungitoare de cate 50 m. Am auzit ca si altii vor aduce. Sigur vor fi prea multe dar...poate e mai sigur. Prizele sunt jos la cabana iar 50 m sunt oricum prea multi. :) Macar un prelungitor simplu de 2-3 m cu mai multe intrari ar trebui adus pentru cei ce fac capturi si au nevoie de AC. 

4. Nu posibilitate ci PERMANENTA. :) 

5. Masa completa e asigurata incepand de Sambata. De obicei, noi aducem ceva mici, carnati, carne...si le prajim pe un gratar mare care ne va astepta acolo, incins. Vegetarienii sa aiba grija pentru Vineri dupa amiaza sa-si aduca ceva special. Apa este dar mai sigur este de adus ceva sticle de suc, apa plata, etc.

6. Dotare completa. Sunt 2 frigidere mari acolo + 2 aragaze , Microwaves, vesela, tacamuri, etc.
7. Este semnal GSM, Orange.
8. Au mai fost colegi cu catel, anii trecuti si n-au fost probleme de restrictie atata timp cat nu deranjaza in niciun fel.
9.  Se discuta cu patroana pe persoana fizica .... "care este" ... vorba lui Marean. :) Nu va fi nicio problema, garantat. Patroana are dreptul sa stabileasca pretul. 
10. Consultatii reciproce cu specialistii prezenti: astronomie, astrofotografie. Audierea prezentarilor stiintifice din program - Sambata, prezentarea directa, pe teren, a unor setup-uri manufacturate urmata de discutii, vizitarea unei pastravarii din apropiere, etc.

URANUS7
13 Aug 2017 17:03


11. Care sunt regulile red light pe timp de noapte pt observatii/AP? - se sting luminile in camere, faruri, felinare? 

12. Reguli/program - prezentari reuniune?


11.  Da, luminile din camere vor fi stinse pe timp de noapte ca si alte surse de lumina locale.   
12. Programul va fi anuntat detaliat ceva mai tarziu (mai sunt 32 zile pana pe 15 Septembrie) deoarece pe parcurs, alti participanti s-ar putea inscrie pentru prezentari . Totul va fi comunicat la timp.

Cer senin ! :)

Erwin
16 Aug 2017 07:39


Subscriu lui MAK! 

Cine-si ia nasul la purtare va fi pus in colt pe coji de nuca!  :lol: 

In caz ca ploua tare si lemnarii strica drumul din padure cu TAF-urile lor, exista o alternativa de a veni prin satul Lisa pe un drum de piatra ceva mai lung, vreo 10Km, ceea ce ar putea cauza dureri de spate si de suspensii la masini. In acest caz se ajunge la un loc cu cabane unde se tine dreapta la bifurcatie. Indicatorul s-ar putea sa fie greu vizibil noaptea asadar incercati sa ajungeti din timp, e valabil si pentru drumul din padure.

PBD
16 Aug 2017 16:02


Salve:

Multumesc pt raspunsuri Gabriel. Voi aduce un prelungitor de 40 m, unul mai scurt si unul multipriza. 

1. Incerc sa determin interesul pt o prezentare cu tema "dreptul spatiului". Pana la contactul cu/interventia vreunei civilizatii ET omenirea incearca sa reglementeze spatiul cosmic (prezumptios, nu-i asa?). Utilitatea/necesitatea domeniului insa va va deveni evidenta destul de repede chiar si prin prisma unei singure provocari/probleme, din multe altele: http://video.nationalgeographic.com/video/short-film-showcase/what-happens-when-an-astronaut-drops-something-in-space. Participanti interesati? 
2. Am ceva accesorii astro de vanzare. Incerc sa determin daca cineva ar fi interesat asa incat sa le aduc la Lisa. Deranjeaza pe cineva daca pun lista aici? Desigur, astept mesaje private de la cei interesati pt a nu aglomera topicul cu mesaje care nu sunt de interes general.

Cer senin!

PBD
16 Aug 2017 16:09


http://video.nationalgeographic.com/video/short-film-showcase/what-happens-when-an-astronaut-drops-something-in-space

URANUS7
16 Aug 2017 17:05


Salve:

Multumesc pt raspunsuri Gabriel. Voi aduce un prelungitor de 40 m, unul mai scurt si unul multipriza. 

1. Incerc sa determin interesul pt o prezentare cu tema "dreptul spatiului". Pana la contactul cu/interventia vreunei civilizatii ET omenirea incearca sa reglementeze spatiul cosmic (prezumptios, nu-i asa?). Utilitatea/necesitatea domeniului insa va va deveni evidenta destul de repede chiar si prin prisma unei singure provocari/probleme, din multe altele: http://video.nationalgeographic.com/video/short-film-showcase/what-happens-when-an-astronaut-drops-something-in-space. Participanti interesati? 
2. Am ceva accesorii astro de vanzare. Incerc sa determin daca cineva ar fi interesat asa incat sa le aduc la Lisa. Deranjeaza pe cineva daca pun lista aici? Desigur, astept mesaje private de la cei interesati pt a nu aglomera topicul cu mesaje care nu sunt de interes general.

Cer senin!


Cu placere, PBD. Foarte bine faci. :)  In ceea ce priveste tema la care te referi, nu vad de ce n-ai face o prezentare sumara in ciclul de prezentari ce va avea loc Sambata dimineata. 
Pentru moment ai putea s-o inserezi in dreptul tau, in tabel, la coloana rezervata titlului prezentarii.

Cu aceasta ocazie fac apel la ceilalti participanti care au activitati notabile in astronomie, astrofotografie, constructii optice dedicate,  sa se gandeasca la cate o prezentare pe domeniu, legate sau nu de propria activitate, atata timp cat prezentarea va aduce noutati si va capta atentia cu aspecte interesante.  


Legat de  accesoriile astro de vanzare, stii ca avem un topic separat, special pentru vanzari/cumparari. Te sfatuiesc sa postezi acolo cu specificatia " pentru cei ce vin la Lisa" astfel incat cei care vin sa le localizeze mai usor in topic. :) Aici nu se poate caci atunci ar trebui sa desfiintam organizarea forumului. Vrei tu asta ?   :)   

Cer senin tuturor !

OptikOla
17 Aug 2017 12:37

&quot;Talcioc&quot; la Lisa
In privinta vanzarilor de instrumente si accesorii din domeniul astronomiei e bine sa luam exemplu radioamatorilor (cum sunt si eu). Ei se intalnesc periodic in tara la asa-zise simpozioane. De exemplu in primul week-end din septembrie e Simpozionul  National  (la Izvorul Muresului - HG). Intotdeauna, indiferent de tematica si scopul simpozionului,  este organizat  si un "talcioc". Aici se fac schimburi sau vanzari-cumparari...  ("talcioc"  inseamna "piata de vechituri"). 
     Trebuie sa incurajam organizarea talciocului macar in una din zilele intalnirii, deoarece cei ce cumpara au posibilitatea sa si testeze, iar accesoriile  care unii le tin nefolosite, trebuie sa ajunga la cei ce chiar au nevoie de ele...
     Bineinteles ca anunturile pentru ce se aduce la Lisa pentru vanzare/schimb trebuie facute nu aici, ci la rubrica de vanzari/cumparari. (Exemplu:   ""Aduc la Lisa, in ziua/zilele XXXX septembrie 2017 de XXXXXXX, un ocular XXXXXXX... pentru testare si vanzare. Pret estimativ XXXXXX. Eventual schimb cu XXXXXXXX"" ... Dar repet,  anuntul va fi facut nu aici,  ci la   la sectiunea  de vanzari-cumparari,  ca asa e elegant si corect.
      Aici, in topicul dedicat intalnirii, trebuie hotarata intentia organizarii si  ziua/zilele/orele in care se organizeaza talcioc, eventual daca vor fi cateva masute pentru asta.
      Din experienta, in cazul radioamatorilor, multi vin la aceste intalniri  special pentru talcioc.
      Probabil ca si la noi, astronomi amatori, daca va exista un talcioc, vor veni mai multi participanti

URANUS7
17 Aug 2017 22:11


Astazi am negociat in sfarsit cu patroana pretul (cazare + meniuri) / om   si am reusit sa-l "tin pe loc"  la 200 lei, pe tot timpul discutiei. 
Asadar, pretul total pentru fiecare persoana peste 7 ani care va veni in tabara de la Lisa este de 200 lei.

1. Asa cum am procedat si in anii trecuti, fiecare persoana de pe lista va plati deocamdata cel putin un acont (anul trecut a fost de 100 lei), in vederea procurarii din timp a alimentelor necesare prepararii meniurilor. 
As propune sa fixam avansul tot la 100 lei pentru acest an. 
2. Apropo de avans, la o anumita data va trebui sa trimit patroanei prima transa de bani (avansul) pe care dansa o va cheltui pentru achizitionare alimente. Dupa acea data  daca cineva se razgandeste banii nu mai pot fi recuperati caci ar insemna ca patroana sa plateasca din buzunar pentru o persoana indecisa. Odata platit avansul catre patroana: "aleluia " !!!   :)  Regula respectata anii trecuti. 

3.   In tabelul :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jfe9WUoUH7qQPt3ZtPUqmiFCNpZUfOgKX-nRT_eHGbU/edit#gid=1150653945

aveti 2 coloane - una pentru avans si cealalta pentru restante si eventualele comisioane ale bancii care vor fi imputate subsemnatului, daca nu veti avea grija sa compensati corespunzator, functie de calea prin care faceti transferul pe contul meu de BT.  La randul meu, voi transfera banii patroanei via BT-BT astfel incat sa nu existe nicio pierdere.

4.  Inca de la inceput am anuntat ca suma va fi in jurul a 200 lei, asa ca daca sunt persoane care nu agreaza acest pret sa ma anunte aici prin PM  astfel incat tabelul sa poata fi corect reactualizat. Eu mai mult decat atat nu am putut face pentru pret si reamintesc ca anul trecut s-au platit 190lei/persoana.

5.  Maine voi afisa aici contul in care veti putea face transferul, cat si comisioanele de transfer, in mai multe variante. Ganditi-va ca daca de exemplu am considera doar 3 lei/ transfer  la ~ 43 persoane cate sunt acum, as avea o pierdere de 129 lei fara sa am nicio vina. :P  Exista insa metode prin care puteti evita comisionul  sacrificand putin din timpul dumneavoastra (pt cei care n-au cont BT) .

6.   Mi s-au propus cateva meniuri pe care le vom discuta zilele urmatoare aici (cei cativa cu meniuri vegetariene sunt separat asigurati).  

Voi reveni cu detalii.

Cer senin  !!!

Erwin
18 Aug 2017 07:57


Cel mai simplu se poate face depunerea de numerar direct în contul lui Gabriel la o filială a băncii Transilvania. Banii intră instantaneu și comisionul este zero. Încasarea prin OP din altă bancă este 5 lei, deci atenție! :)

URANUS7
18 Aug 2017 14:10


GATA!!! AZI SE DA STARTUL LA PLATA IN AVANS SAU INTEGRALA. 

AVANSUL va fi de 100 lei /persoana. din totalul de 200. 
Data limita pentru plata in avans : 5 Septembrie 2017. 

DATELE PENTRU CONTUL MEU BT SUNT: 

CORBAN OCTAVIAN GABRIEL 

RO13BTRL04801201S87579XX 

Va rog sa depuneti si un "contra-comision" corespunzator, in plus peste cei necesari avansului, pentru cei care fac transfer de la alta banca decat Banca Transilvania, deoarece aceste comisioane vor fi retinute automat din contul meu, la transferul banilor. 

Comisioanele curente le puteti gasi aici:

https://www.bancatransilvania.ro/files/brosura-comisioane/Brosura_Comisioane_PF.pdf

Oricum ele imi apar "in clar" in cont asa ca va taxez la sosire. :) 
Va rog atunci cand faceti transferul sa completati si tabelul asociat, in coloana "Platit avans", aici:


Reamintesc: cei ce vor plati la filialele BT vor evita "contra-comisionul" , asa cum a mentionat si Erwin, mai sus.
Nu zaboviti !  Astept miscari. Pentru intrebari urgente ma puteti suna si la 0744777795.

Cer senin tuturor !

URANUS7
21 Aug 2017 15:36


Stie cineva daca mai vine la Lisa Zaslo Cristian - kereses ???
Suntem in criza de locuri.

StarChild
21 Aug 2017 17:08


vine  :mrgreen: aduc eu cu el impreuna un "afet de tun" .... detalii vedeti la Lisa  :P

URANUS7
22 Aug 2017 11:38


Slaba miscarea pentru plata in avans ... pana acum.  Ce se intampla ? 
Va rog sa trimiteti avansul la timp si nu chiar in ultimele 2 zile . 
Avansul inseamna in plus si confirmarea ferma a sosirii iar eu am si alte solicitari pe care nu le pot onora din cauza ca nu mai avem locuri.  Ce facem ??? Vreau siguranta.

StarChild
25 Aug 2017 09:32


Platit avansul ptr mine si @kereses.

Erwin
25 Aug 2017 13:14


Treceți în tabel cine și cât a plătit avansul, va fi mai ușor pentru Gabriel să verifice contul bancar.

aandrei
30 Aug 2017 16:31

Sper ca nu este off-topic
Apelez la bunavointa participantilor pentru a-mi imprumuta un timp, la Lisa, un filtru Ha, preferabil montura 2", T2 sau 1.25". Evident ca daca accidental "il stric", il platesc.
Scopul este incercarea de a vedea in timp real nebuloasele Flame si Horse Head cu un amplificator analog de imagine si o luneta ~ F6. Fara filtru sau cu un filtru UHC stelele sunt inca prea stralucitoare si respectivele nebuloase raman invizibile. Andromeda, M42 sunt tinte usoare.

URANUS7
30 Aug 2017 17:26


Dom' doctor, daca apelezi la bunavointa participantilor atunci am sa-ti imprumut eu un filtru Baader H-alpha pe 2" si atentie : nu la 12 nm ci la 7nm. :) La 3 nm inca nu-mi permit sa cumpar.  Nu trebuie sa existe acel "accidental" caci atunci trebuie platit de nou, el fiind "virgin" - EU 210 fara transport. 
Oricum vei sta langa montura mea pt AC220 V asa ca sunt primul "spectator". ;) Il bag in bagaj.
Contezi pe mine !

aandrei
30 Aug 2017 22:28


Mersi Gabriel. In caz de accident, achit desigur si transportul :-) Sper sa avem vreme favorabila.

URANUS7
04 Sep 2017 13:25


URGENT !!! 


Fac apel la cei care inca nu si-au platit inca avansul desi si-au rezervat loc, sa faca tot posibilul sa si-l plateasca pana cel tarziu Vineri, 8 Septembrie. Patroana a inchiriat in mod special camere, de la un patron invecinat,  pentru extra-cererile facute in ultima vreme si n-ar trebui sa-i facem probleme. 


Deasemeni, rog pe cei doi colegi care au solicitat cate un loc dar nu si-au asigurat transportul, sa incerce sa-si gaseasca cea mai buna solutie in acest sens, cat mai degraba. In aceasta situatie dificila sunt Corlaci Niky si Nicolae Voicu - Vicu, ambii din Bucuresti, iar eu ii rog pe cei care vin din Bucuresti cu masina personala, sa incerce sa le dea o mana de ajutor, asa cum bine le sta unor colegi adevarati de pe Astronomy.ro. :) Mentionez ca amandoi au doar cate un bagaj de mana, cu lucruri strict personale.
Pentru intrebari sau diverse solicitari va astept la tel. 0744777795.

alintolea
06 Sep 2017 23:09

Re: Sper ca nu este off-topic
Apelez la bunavointa participantilor pentru a-mi imprumuta un timp, la Lisa, un filtru Ha, preferabil montura 2", T2 sau 1.25". Evident ca daca accidental "il stric", il platesc.
Scopul este incercarea de a vedea in timp real nebuloasele Flame si Horse Head cu un amplificator analog de imagine si o luneta ~ F6. Fara filtru sau cu un filtru UHC stelele sunt inca prea stralucitoare si respectivele nebuloase raman invizibile. Andromeda, M42 sunt tinte usoare.
Inca e prea devreme pentru Orion, o sa fie prea jos cand e suficient de intuneric sa vezi flame/hh.

Nu-ti trebuie Halfa. Ochiul uman e foarte putin sensibil la H alfa, si nu cred ca nici amplificatorul ala n-o sa mearga f bine la lungimi de unde atat de mari.

Pentru Flame (sau pentru California), iti trebuie un filtru H-beta si un telescop mai mare (Fanex Bustex vine cu un 14" cu oglinda cu acoperiri destul de noi, incearca cu ala). Eu am vazut-o cu un 20" si filtru H-beta.

UHC nu e suficient de bun pentru astea doua, si OIII e inutil.

Alin


PS

Pentru california, un refractor de 4" + H beta ajunge, doar focala scurta si camp mare sa ai, ca e ditamai...

URANUS7
08 Sep 2017 06:38


Coordonate GPS Plaiul Lisei 

 45.68727900 N, 24.82568100 E 


Pentru cei care vin dinspre Brasov, pe DN1:
Dupa orasul Fagaras, atentie la comuna VOILA, incetiniti. Intrati in ea si treceti de un pod micutz peste raul Breaza dupa care va uitati spre stanga, sa vedeti un magazin satesc cu un birt in fatza (vezi poza de mai jos unde camionul vine dinspre Bv). 
Coordonatele GPS ale intersectiei:   45.812576, 24.818579  .
Faceti la stanga pe aceasta splendida strada, asfaltata si urcati pana la Sambata de Sus.
Acolo treceti pe langa Manastire (e pe dreapta) si la cativa metri dupa, e un pod de lemn peste un paraias anemic. Treceti peste el, intrand in padure. Usurel faceti de acolo 2.8 Km pana intalniti o bifurcatie cu indicatoare. Faceti stanga coborand usor, ~50 m si brusc va treziti in Plaiul Lisei, langa cabane. :) 

cateva imagini - loc/confort camere:

https://www.alegecazare.ro/lisa/complex_turistic-plaiul_lisei-lisa/poze/
https://www.turistinfo.ro/lisa/cazare-lisa/cabana_privighetoarea-c56711.html

URANUS7
10 Sep 2017 13:09


Cineva poate aduce un saculet de carbuni pentru gratarul de dupa-amiaza ? Decontam la sosire. :)
 Bauturi racoritoare si apa plata ... n-ar fi rau sa aveti, pt uz personal. 
Reamintesc ca dupa sosire va tb sa mancati "din traista" pana a 2-a zi dimineatza (pt cei carora le va fi foame :P ) .

URANUS7
11 Sep 2017 10:34


A mai ramas un loc liber pentru Lisa. Mai aveti pe cineva care ar vrea sa vina ? Vremea se anunta splendida, cu cer perfect senin. Meniu ECO, imbelsugat. :)

Cosmin Iftode
13 Sep 2017 13:24


Doua intrebari practice :

1. Este vreo ora (sau interval) de incepere a ostilitatilor Vineri ? Eu oricum am destul de mult drum deci vineri mi-am luat liber cu totul, dar as vrea sa stiu la ce ora sa ma orientez sa ajung.

2. Referitor la gratarul de vineri dupamiaza, presupun ca vine fiecare cu carnatii lui ? :lol: Carbuni pot sa aduc eu daca nu s-a rezolvat deja (numai ca, din nou, sa-mi spuneti la ce ora sa ajung)

URANUS7
13 Sep 2017 15:52


Salut Cosmin. 
  De obicei oamenii incep sa se adune deja dupa ora 2-3  d.a. iar instinctul le zice ca ceva tb facut cu gratarul acela... asa ca incep usor sa-l porneasca pe lemne mai intai. 
Carbunii chiar daca intarzie putin nu-i necaz.
Din pacate nimeni pana la tine nu s-a oferit pentru carbuni.
Daca ajungi pe la 1-2 d.a. avand toata ziua libera, e foarte bine. :) 
 Gratarul functioneaza Vineri , exclusiv cu materialul clientilor. :)  In sensul asta, patronii nu au nicio obligatie pana Sambata dimineata, la micul dejun.
Se schimba idei, informatii, se bucura prietenii care se reintalnesc, se stabilesc noi prietenii. :) 

Drum bun ! :)

Cosmin Iftode
13 Sep 2017 16:20


Multumesc !

In cazul asta ma pornesc de dimineata si la ~2 ar trebui sa ajung, nu mai tarziu de 3. Din moment ce oricum nu sunt alti voluntari la carbuni ma ocup eu, loc in masina este. In caz ca vrea altcineva sa preia responsabilitatea cu carbunii (in ideea de a ajunge cu ei mai repede) rog sa spuna pana joi dupamiaza.

URANUS7
13 Sep 2017 16:26


Iti multumesc foarte mult, Cosmin ! :)

URANUS7
14 Sep 2017 09:11


Cele 4 zile perfect senine din zona Brasov- Fagaras (Lisa), deja au inceput. Eu sunt la Bv si confirm. :) 
Se pare ca vor fi cele mai senine nopti pentru Reuniunea Nationala astronomy.ro .
Uitati-va pe tabel, sa va amintiti cu cine stati in camera si in ce vila.  Pe fiecare usa veti gasi un biletel cu numele"locatarilor" de drept.

Aici e tabelul :

 https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jfe9WUoUH7qQPt3ZtPUqmiFCNpZUfOgKX-nRT_eHGbU/edit#gid=1225799938

Soferi : conduceti cu grija. Nu-i graba !

Drum bun !!!  :)




florin66
14 Sep 2017 17:15


Schimb 2 saci carbuni x 3kg cu informatii astrofoto.

StarChild
14 Sep 2017 20:08


Eu aduc 1L de palinca de MM .... e ajuns sa vedem (cativa) stele verzi.
Cine ajunge primul sa verifice la frigider daca nu sunt tavite ptr gheata si sa bage la congelator niste gheata . Tnx.

URANUS7
15 Sep 2017 07:29


Multumesc mult, Florin, dar adu doar un sac, caci mai vin 2 oameni cu cate unul... sa nu fie acum prea multi carbuni . :)

PBD
15 Sep 2017 09:55





Pentru cei care vin dinspre Brasov, pe DN1:
Dupa orasul Fagaras, atentie la comuna VOILA, incetiniti. Intrati in ea si treceti de un pod micutz peste raul Breaza dupa care va uitati spre stanga, sa vedeti un magazin satesc cu un birt in fatza (vezi poza de mai jos unde camionul vine dinspre Bv). 
Coordonatele GPS ale intersectiei:   45.812576, 24.818579  .
Faceti la stanga pe aceasta splendida strada, asfaltata si urcati pana la Sambata de Sus.
Acolo treceti pe langa Manastire (e pe dreapta) si la cativa metri dupa, e un pod de lemn peste un paraias anemic. Treceti peste el, intrand in padure. Usurel faceti de acolo 2.8 Km pana intalniti o bifurcatie cu indicatoare. Faceti stanga coborand usor, ~50 m si brusc va treziti in Plaiul Lisei, langa cabane. :) 

cateva imagini - loc/confort camere:

https://www.alegecazare.ro/lisa/complex_turistic-plaiul_lisei-lisa/poze/
https://www.turistinfo.ro/lisa/cazare-lisa/cabana_privighetoarea-c56711.html

PBD
15 Sep 2017 10:05


Se intra din Sambata de Jos si nu din Voila. Foto intersectie e din Sambata de Jos. 

Aseara a fost SQM 21,36, windy dar OK, cald (tricou + geaca), umiditate OK (putina roua pe iarba),  seeing si transparenta excelente, Milky Way la zenit overboard N/S. 

Acum e insorit, fara nori, uscat. Wind approx 5-12 kmph.

StarChild
15 Sep 2017 13:19


Ready to go  :mrgreen:   .... sper ca n-am uitat nimic :roll:

sang
15 Sep 2017 14:00


Se intra din Sambata de Jos si nu din Voila. Foto intersectie e din Sambata de Jos. 

Aseara a fost SQM 21,36, windy dar OK, cald (tricou + geaca), umiditate OK (putina roua pe iarba),  seeing si transparenta excelente, Milky Way la zenit overboard N/S. 

Acum e insorit, fara nori, uscat. Wind approx 5-12 kmph.


Cum mai e cu luminile de exterior de la complexul de vile?

StarChild
16 Sep 2017 03:48


Cine doarme sa ridice o mana !?!  :mrgreen:

URANUS7
17 Sep 2017 18:23


GATA : BAGATI POZE :) :) :)

Stefan Pop-Cot
17 Sep 2017 19:21


Aveti aici un folder cu pozele facute de mine. 
https://drive.google.com/drive/folders/0B-5p7HYX4RvAZ3J2UVBPa0p5YzQ?usp=sharing

Si cam aceleasi poze postate cu pagina Balaurului - https://www.facebook.com/BalauruAstro/posts/868159763341929

Erwin
17 Sep 2017 22:14


Cu excepția turbulenței maxime de vineri seara și a (prea) multor lumini rămase aprinse sau folosite de participanți consider că Reuniunea și-a atins pe deplin scopul, este prima dată când beneficiem de multe ore de cer senin. Data viitoare vom face un regulament mai strict în privința luminilor, este totuși o condiție necesară pentru o activitate corespunzătoare, atât pentru vizual cât și pentru foto. 

Sper că ați ajuns cu bine acasă cei din vestul și centrul țării și nu v-a prins furtuna pe drum.

Felicitări, mulțumiri pentru participare și cer senin tuturor!

Stefan Pop-Cot
17 Sep 2017 23:05


A fost o intalnire frumoasa per total. Oamenii cu care am socializat, cu care am facut observatii si cu care am facut schimb de diferite chestii+cerul senin au facut ca intalnirea sa fie una reusita, cel putin pentru mine. Am cunoscut oameni noi in compania carora m-am simtit bine. Telescoapele au fost fantastice. Am vazut chestii noi, am invatat lucruri noi...

In legatura cu lumina alba...Accidentele se exclud! Parerea mea e ca intr-o tabara de astronomie, noaptea, lipsa luminei albe ar trebui sa fie by default, fara ca cineva sa zica acest lucru. Cred ca este o chestie de respect. Cel putin eu asa am fost crescut in astronomie. Eu fac vizual si tin foarte mult la adaptarea ochilor mei la intuneric. Dar asta e, am trecut peste si m-am adaptat la situatie...

In ceea ce priveste viscolul, la o ora dupa ce am ajuns, in Alba Iulia a facut ravagii. Un pom s-a rupt si a cazut la 30 de cm de masina mea care se afla in fata casei in parcare. Bine ca a scapat. Nu de alta dar Balaurul era inca in portbagaj...

Multumesc!

Cosmin Iftode
18 Sep 2017 12:20


[url=https://photos.app.goo.gl/gQzg4iDuIjHxBEbH2]Aici cele cateva poze pe care le-am facut, inclusiv doua filmulete cu elevatorul sistemului de aparare anti-aerian prezent  :lol:.

Mi-a facut o deosebita placere intalnirea, de la discutiile mai teoretice la comparatiile directe echipamente, toate s-au adunat intr-o experienta foarte valoroasa pentru mine. La fel de placuta a fost si compania celor prezenti, cu unii am vorbit mult, cu altii am interactionat putin, dar toti mi-ati lasat o impresie foarte buna si cu siguranta voi veni si pe viitor. Spun si celor care nu au venit pana acum sau sunt in dubii ca merita cu prisosinta.

Cerul senin aproape constant a adus si un efect secundar la mine, am ajuns acasa cam ars de soare pe ceafa, brate si fata  :lol:. Seeing-ul deosebit de prost din prima seara s-a mai compensat cu cel din a doua seara, ne-am plimbat pe cer mult, pana in punctul in care nu stiam incotro s-o mai iau si am incheiat spre dimineata zilei de duminica cu primul Orion "corespunzator" din sezonul asta.

psemil
18 Sep 2017 14:10


Mie imi pare rau ca s-a terminat sa de repede. Din punctul meu de vedere a fost un mare succes. Am reintalnit prieteni vechi, am gustat 1000 de bancuri si povesti, dar am si cunoscut astronomi tineri plini de pasiune si dorinta de afirmare.

Am fost si eu unul din acei oameni ce au ramas gura-casca la aparitia lunetei de aproape 3 metri lungime a  lui Sorin Constantin (sang)... Imi amintesc intalnirea din 2013, cand pe poienita erau o multime de telescoape dintre care 90% erau marca skywatcher... Acum dupa 5 ani aratam ca o comunitate pestrita plina de culoare, din punctul de vedere  ATM si al telescoapelor utilizate. Nu am gasit in toata poienita doua telescoape identice, lucru care ma bucurat foarte tare.

Ma bucur ca comunitatea noastra e bine inchegata si ca am reusit ca din 2013 sa pastram traditia acestei intalniri.  Impreuna cu Gabi Corban am fost singurii oameni ce nu au lipsit a nici una din aceste 5 intalniri Astronomy.ro si planuiesc sa nu lipsesc nici la urmatoarea. Personal am gustat din plin aceasta experienta si conversatile fructuase cu o multime de oameni inteligenti.

As vrea sa corectez remarca lui Tavi Blagoi (Erwin) 
 este prima dată când beneficiem de multe ore de cer senin

in 2013 si mai ales in 2014 am avut norocul unui cer cel putin la fel de senin ca si anul acesta.

tudor
18 Sep 2017 14:18


Arata bine poiana cu telescoapele alea :)

valy
18 Sep 2017 14:21


Geniala ultima imagine! Si prima! 
Si mi-e mi-a placut remarca, suna foarte inbucurator :) : 
Nu am gasit in toata poienita doua telescoape identice, lucru care ma bucurat foarte tare. 

zoth
18 Sep 2017 15:03


Niste impresii de la ocularul lunetei de 216mm ne spune cineva? Mersi  :)

Stefan Pop-Cot
18 Sep 2017 15:42


Am facut comparatii intre luneta de 216/2700 si newtonianul meu de 365/1810 si cu diferite oculare. Ne-am uitat la Andromeda si la Triangulum. In newtonian, dupa cum era de asteptat, erau mai luminoase, era mai multa informatie, insa, cel putin la Andromeda, cele doua dungi negre erau mai bine definite. Contrastul era mai bun. La Triangulum nu am observat acelasi lucru, cred ca din cauza faptului ca este mai slaba. Stelele sunt ceva de vis. Puncte mici si faine. Dublele se rezolva fara nici o problema. M-am uitat la Albireo si la gama Andromeda. M-am mai uitat la nebuloasa din Orion care s-a vazut foarte bine. Da, am o parere foarte buna despre aceasta luneta.

StarChild
18 Sep 2017 15:44


Niste impresii de la ocularul lunetei de 216mm ne spune cineva? Mersi  :)

Io nu ca nu ajungeam pana acolo  :roll:   



Intr-un cuvant, despre intalnire: "fu tare"   :mrgreen: 

Lume faina, scule faine, vreme cel putin decenta. Multam @uranus ptr organizare, multam la colegi ptr povesti. Multam indeosebi la @theogon, @aandrei si @kereses care m-au ajutat in evaluarea 120ED vs 150F5 ptr DSO  :)

zoth
18 Sep 2017 15:53


Asadar ... care-i verdictul intre cele doua? Ce impresie ti-a lasat fiecare in parte? Poti dezvolta putin?

Stefan Pop-Cot
18 Sep 2017 16:09


Verdictul e ca apertura mai mare face diferenta la deep sky. Nebuloasa din Orion la mine se vedea mai bine. La fel si la Triangulum. Am vazut chiar culori in nebuloasa(fara filtre): verde in interior si roz pe aripi cum zic eu. In luneta nu am vazut asa ceva. 
Optica mea nu e cea mai buna, asa ca la duble luneta e sefa, la fel si la contrast, in special la obiectele mai luminoase. 
 Recunosc, nu am mai vazut asa ceva in vreo luneta :D
Din pacate seeingul la Saturn era execrabil si nu ne-am putut face o parere. La planete ar trebui sa fie absolut superba.
Concluzia mea e ca prefer Newtonian :D Imi place sa vad galaxii micute. Am vazut cu el pana la magnitudini de 14. Cu luneta nu puteam sa vad.

StarChild
18 Sep 2017 16:18


Nu vreau sa fiu off-topic aci, fac un topic separat unde o sa trec impresiile mele, eventual ii rog si pe baietii care s-au mai uitat comparativ prin cele 2 instrumente sa pun acolo parerea lor.

valy
18 Sep 2017 16:26


Ce optica are luneta?

zoth
18 Sep 2017 16:33


Multumesc Fanex Buster  :) 

Liviu, de ce ai fi off topic daca ai impartasi aici niste impresii de observatii de la reuniunea nationala? Topicul asta e doar pentru sunat adunarea si pentru spus la final ca a fost fain? OK!

StarChild
18 Sep 2017 16:38


Am inceput aci un topic: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=171246#171246
Fiind vorba de un "versus" probabil for fi mai multe discutii si pareri, care nu au neaparat legatura cu Intalnirea de la Lisa2017, de aia ziceam ca ar fi offtopic. Plus ca daca pun in aria dedicata, toate parerile si discutiile vor fi mai vizibile ptr cei interesati de instrumentele astea dar care nu au fost la intalnire.

theogon
18 Sep 2017 20:52


Superbă întîlnirea noastră, ne cunoaștem mai bine ne simțim mai bine. Eu care am naturelul mai simțitor am suspinat la plecare, Ei, dar asta este o altă poveste.

Trebuie să recunoaștem că vedeta instrumentelor a fost monstrul refractor de 214 mm, chiar dacă nici cu Balaurul și nici cu C14-le nu mi-ar fi fost rușine.
Din punctul meu de vedere testul sub stele pentru refractor a fost neconcludent. În prima noapte o transparență foarte bună , dar o turbulență feroce. Nu s-a văzut mare lucru. A doua noapte a avut o transparență mai slabă , iar turbulența a scăzut fiind spre dimineață  aproape satisfîcătoare.
Eu am comparat refractorul cu focala de 2700 mm cu mak-ul de 180 și aceiași focală. M(ne)-am uitat la gamma andromedae, splitată lejer de ambele instrumente, Evident că nu s-a pus problema evidențierii componentei C. Imaginile erau cam la fel, puțin mai luminoase în refractor. De ce spun totuși că testul a fost neconcludent. Nu s-a putut mări prea mult și nu s-a putut aduce instrumentul aproape de limită. N-am observat duble mai strînse  pentru a putea confirma potențialul foarte mare al refratorului. E ca și cum ai avea o riglă gradată în cm și dorești să măsori cvu precizie milimetrică,
Starea cerului nu ne-a lăsat să mergem mai departe.
Totuși gamma fiind o stea strălucitoare magnitudine 2,3 nu era afectată de cromatism și nu prezenta reflexii.  Felicitări Sorin pentru imensa muncă și imensa pasiune și mulțumim că ne-ai dat ocazia să punem ochiul  la un astfel de instrument.
Și dacă suntem la mulțumiri să-i mulțumim si lui Gabi  Corban pentru organizarea de anul acesta

URANUS7
19 Sep 2017 00:59


Asa cum i-am raspuns si lui Alin Tolea pe FB, in linii mari, nu trebuie sa fim radicali pe linia disciplinara ci sa avem ingaduinta. Riscam altfel sa devenim absurzi. Nu trebuie sa "penalizam" in special noile grupuri de tineri ca au uitat sa reduca cumva emisia de lumina de la laptop-uri, etc. Doresc sa amintesc ceea ce nu s-a recunoscut de fapt si trebuia subliniat: aproape fiecare a sosit si pt a face experimente sub un cer acceptabil. Unii sa vada (sa simta concret) cum regleaza expunerile la capturi, pentru noua camera, altii sa compare 2 refractoare la observatii, altul sa probeze un amplificator de imagine pe obiecte DSO, in general sa faca comparatii de calitate functie de telescop, observational vb, eu de pilda sa vad daca-mi merge OAG-ul pe trenul optic si sa reglez, etc. Doar sub un cer bun se puteau face bine, toate acestea. S-au schimbat idei, s-au pus intrebari f multe care si-au primit raspunsul potrivit si asteptat, s-a intervenit direct cu ajutor (vezi  Emil Pera care a mers aproape de la om la om si a ajutat enorm de mult pe timpul noptii). 
Ce altceva ne-am fi putut dori? Sa criticam ? :) 
Da, obiectivul a fost atins caci a existat o comunicare si chiar o asistentza, neintalnita pana la initierea evenimentului Reuniunea Nationala astronomy.ro . Tinerii modesti si ambitiosi, nou veniti,  au avut de invatat si asta trebuie sa ne  placa mult. Sunt convins ca ei vor fi marile surprize ale anilor ce vor veni. :) Eu nu puteam si nu aveam dreptul moral sa "fac politie" la cazuri de "indisciplina". 
Daca am fi dorit "disciplina" drastica, de pilda,  ar fi trebuit ca oamenii sa stea intepeniti langa telescoapele proprii (ceea ce ar  fi blocat comunicarea) , caci doar trecand pe langa un post de captura foto, le-ar fi compromis captura prin vibratiile generate de pasi. Emotia comunicarii si primirii unei asistentze la fata locului este mai utila decat egoismul rece al beneficiarului unui post de captura care doreste ulterior sa-si etaleze rezultatele pe Internet si atat. Pentru capturile de inalta clasa se pot organiza alte tabere, speciale, fara niciun impediment.  
Eu am organizat tabara din punct de vedere administrativ si nu ma simt responsabil pentru acuzele sau aluziile relative la luminile ramase aprinse in camerele cabanelor sau aprinse sporadic pe teren, in timpul observatiilor nocturne.
 Am obtinut o cazare la un pret ridicol de  mic raportat la confortul din vile si la calitatea meniurilor si am intretinut atmosfera  comunicarii deschise.

PBD
19 Sep 2017 03:40


Am fost pe Le Brévent la 2.525 m, vis-a-vis de Mont Blanc pt panorama. Am stat doua ore (vreme superba), timp in care s-au perindat 200-300 de turisti, adulti si copii. Nu era niciun indicator pt liniste, insa TOTI simteau instinctual ca trebuie pastrata linistea, asa incat fiecare sa se bucure deplin de o panorama/experienta. 

Unele chestii nu se invata de unul singur. Daca nu lei ai, doar societatea/mediul te poate educa. Asta pt ca tot s-a mentionat chestia cu "socialul". Grija cu "ingaduinta" propovaduita aici. Din prea multa, cativa vor ruina mereu ceea ce ar fi trebuit sa fie o experienta placuta pentru multi altii. Care e problema daca ne educam reciproc? Remarcile, observatiile, criticile, regulile ar trebui incurajate si nu aplanate, bagate sub pres. Altfel cum propuneti sa evoluam? 

Plaiul Lisei 15-17 Sep: 

Mi s-a parut curios de ce a trebuit sa-i explic eu, un incepator, gazdei "all-inclusive", dupa ce a facut scandal ca nu intelege de ce trebuie stinse luminile in cabana, dupa 4 ani de "reuniuni" astro, de ce trebuie sa o faca. Nu m-am dus pt muzica la 1 a.m., halogene aproape constant, mizerie si frig "all-inclusive" in camera (gazda mi s-a plans ca nu face niciun profit din turism, cred ca o mana de lemne in centrala o ruina de-a dreptul), ori pt mancare. Recunosc ca am folosit bricheta des (scuze participantilor, n-am realizat, n-am stiut, nu mi-a zis nimeni nimic). 

M-am bucurat sa cunosc cativa noi astronomi amatori, sa vad mai multe instrumente si pt discutiile avute. In rest, vax & spleen.

Cer senin,
Ioan Mararu

URANUS7
19 Sep 2017 07:20


Domnule Ion Mararu: 
Pe Le Brévent la 2.525 m:
"TOTI simteau instinctual ca trebuie pastrata linistea, asa incat fiecare sa se bucure deplin de o panorama/experienta." 

De ce n-ati simtit INSTINCTUAL ca nu trebuie aprinsa bricheta (inca si des) pe timpul observatiilor alaturi de colegi ???

"Recunosc ca am folosit bricheta des (scuze participantilor, n-am realizat, n-am stiut, nu mi-a zis nimeni nimic). "
Instinctual s-ar fi rezolvat totul... nu suntem copii de gradinita sa "ni se spuna". Da ?

Iata ca incep deja sa aplic ceea ce ati recomandat mai sus: "Remarcile, observatiile, criticile, regulile ar trebui incurajate ".

Apoi patroana nu are posibilitatea sa faca mancarea de seara cu luminile stinse si la pretul fata de care nu am auzit pana acum nicio critica. Am auzit ca lumea a renuntat la masa de seara ca sa ramana langa telescoape. Pai hai de-acum sa renuntam si la masa de seara , nu ? O sa mancam atunci "critici" seara, nu sarmalutze calde cu mamaligutza, etc. :) 
Trebuie sa mai adaug ca, evident nu toti oamenii au posibilitatea sa-si permita preturi mai mari. Am simtit asta din dialogurile cu dansii. E inerent si de inteles, asa ca trebuie sa impacam mai multe capre cu mai multe verze in acest caz, atunci cand alegem locatia, nu ? 

Da, de acum incolo vom impune reguli comportamentale stricte, care daca nu vor fi respectate vor taia dreptul pe viitor, la participare.
Vor trebui aplicate de comun acord si niste filtre de acceptanta a participantilor, adica de a se evita confuzia cu turismul, atunci cand e vorba de acest eveniment. Pe subiectul asta s-au mai facut atentionari in trecut, din partea moderatorilor Astronomy.ro.
 Vor fi valabile si pentru prietenele/sotiile celor care vor veni (lumina in camere etc).
Daca vreti asta o putem face de comun acord.

catalin dumitru
19 Sep 2017 11:23


Cred că trebuie aten&#539;ie mai multă la copiii ce vin la eveniment. Eu unul, din deformatie "profesională" am sesizat mai multe chestii periculoase prin zonă &#537;i o aten&#539;ie destul de redusă din partea adul&#539;ilor. Nici mămicile nu au făcut exces de vigilen&#539;ă.
Dar poate exagerez, copilul meu a fost unul îngrozitor de agitat când era mic &#537;i posibil să fi rămas eu cu ceva sechele.

aandrei
19 Sep 2017 11:30


Pe mine nu m-a deranjat nimic la Lisa ci, dimpotriva, m-am simtit foarte bine. Consider ca scopul reuniunii este "reuniunea", adica intalnirea si interactiunea in defavoarea performantei observatiei (pentru observatii pretentioase Lisa nici nu este in realitate potrivita, cred ca performanta poate fi urmarita pe cont propriu sau intr-un grup restrans). M-am bucurat ca am revazut oameni, ca am privit prin instrumente pe care nu imi permit sa le am si un acelasi timp s-a simtit bine si familia. Am invatat sa gasesc M13 si Dumbbell fara GoTo (incepator amator incepator :-)) Inteleg insa si frustrarea celor care au fost deranjati de conditiile imperfecte daca si-au inchipuit ca la Lisa toti vor urmari performanta, frustrare care ar fi fost justificata daca ne-am fi intalnit acolo din cauza conditiilor deosebite de observatie pe care le-ar fi oferit cerul.
In concluzie, voi reveni, daca voi putea, si anul viitor.

alexandru.st
19 Sep 2017 13:49

Impresii !
Mi-a luat ceva timp sa ajung acasa, deoarece am prelungit mica vacanta prin Fagaras.
Deci, a fost super.
Pentru mine a fost prima reuniune nationala astronomy.ro. Am asteptat-o cu mult interes si nu am fost dezamagit.
Este drept ca sunt incepator in astronomie si cu greu indraznesc sa ma bag in vorba cu "greii" cunoscuti la Plaiul Lisei (si anterior la Comana), dar sper sa fac progrese rapid. Deocamdata lucrez la Messier  :o .
Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu lumina (sau bricheta ... lol) sau in vreun alt fel. Am observat ca s-a iscat o mica discutie pe tema asta.
Conditiile au fost excelente, organizarea a fost foarte buna (daca imi este permis for next time as avea si niste propuneri) si participantii - toti oameni super OK.
Trebuie sa mentionez si fondul muzical excelent din prima seara (nu stiu cine este responsabil, dar mi-a placut maxim   :) ) si nu stiu de ce nu l-a "pus" si in a doua seara.
Am smuls promisiunea lui Gabi ca poate o facem bianuala ... ce ziceti?
Si nu in ultimul rand, am montat si un filmulet fara pretentii prea mari de calitate. Este facut cu un aparat foto digital compact. Dar, asa, just for fun, cred ca merge!
Il puteti viziona aici: https://youtu.be/NTfCDLQEn_0

Cer senin si pe curand,

Cosmin Iftode
19 Sep 2017 15:11


Am apucat sa scriu un post destul de lung cu privire la atitudinile si problemele discutate, mai ales inflamat de unele lucruri mai "acide" de pe facebook, dar mi-am dat seama ca ajung sa contribui la negativismul care iese din pacate in evidenta uneori aici. A scris mak acum cateva pagini ca prea mult ne otravim cu unele discutii, mai ales la cat de putini suntem, si mare dreptate a avut. 

E important sa intelegem si sa comunicam ce asteptari avem de la o astfel de intalnire pentru ca unele lucruri pur si simplu nu se impaca. Nu poti sa pui un telescop vizual la doi metri de un setup astrofoto, sa vii cu nevasta, copil si catel, sa vrei sa bei o bere si sa discuti, sa ai mancare calda pusa pe masa, sa faci un dus inainte de culcare, sa nu fie scump dar cumva sa fie perfect pentru toata lumea in toate etapele. Performanta maxima va fi tot timpul singur sau intr-un grup omogen unde se urmareste un anumit lucru fara compromis, nu de asta am venit si stiam oricum ca Lisa nu are cum corespunde. 

As spera sa facem si intalniri mult mai targetate pe viitor, ar fi frumoase si astea, acolo merge mult mai multa militarie, dar vom fi doar o fractiune din cei de la Lisa. Ce ma intereseaza si mai mult insa este exact ce a fost, o participare larga, schimb de experiente, probe de instrumente, discutii productive, sansa de a invata si oportunitatea de a da ce stiu mai departe, compania oamenilor cu care impart acest interes, fie ei veterani de zeci de ani sau oameni care si-au scos primul telescop din cutie cu o zi inainte. Personal consider ca am mai mult de castigat de la cei din jur decat de la un cer perfect "intretinut" intr-o astfel de intalnire, pentru asta sunt toate celelalte nopti senine din an.

Nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa ne descurcam mai bine pe viitor, dar in primul rand prin a face conduita mai usor de respectat decat prin impunere, lucrurile astea nu sunt dificile atata timp cat le facem si nu asteptam sa se faca. Asadar, pe viitor de adus frontale rosii de rezerva (aduc eu cel putin trei), de cosit iarba pentru a ne putea intinde mai bine si pentru a crea o zona putin mai separata de astrofoto, de acoperit geamurile cabanelor dinspre zona de telescoape pe timp de noapte, eventual de mers semnificativ mai departe de cabane pur si simplu, etc. Sunt convins ca putem gasi solutiile necesare, capacitatea o avem si bunavointa se va gasi cu siguranta.

Stefan Pop-Cot
19 Sep 2017 19:40


Bineîn&#539;eles că se ppt găsi solu&#539;ii. Orice se poate rezolva. Astea nu-s probleme. Însă pentru asta omul trebuie sa-si asume chestii, sa fie în&#539;elegător, sa fie responsabil, sa constientizeze situa&#539;ia &#537;i sa nu găsească tot timpul scuze.

Starchaser
20 Sep 2017 10:30


Fra&#539;i stelari,

Eu nu am fost la acestă minunată reuniune, dar a&#537;tept...&#537;i tot a&#537;tept...&#537;i iar a&#537;tept..să-mi spune&#539;i ce a&#539;i văzut acolo. Ceva rapoarte de observa&#539;ii, impresii mai &#8221;dezvoltate&#8221; despre echipamente etc.
Lăsa&#539;i-mă cu lumina în ochi &#537;i cu condi&#539;iile din cabană. Sunt convins că acele vile nu sunt de 5 margarete, dar nici nu a&#539;i stat în cort &#537;i v-a&#539;i spălat la fund cu apă din râu de munte. Dacă lui X i-a fost frig înseamnă că nu &#537;i-a strâns suficient iubita în bra&#539;e sau Y folosea bricheta cam des. Bine că nu foloseam cremene. Atunci să vede&#539;i &#8221;veselie&#8221;. Dar astea-s amănunte colaterale. Important e scopul acestei întâlniri. A&#537;a că lăsa&#539;i &#8221;miau -miau&#8221; &#537;i pune&#539;i rapoarte de observa&#539;ii, compara&#539;ii de instrumente etc.   :lol:

URANUS7
24 Sep 2017 10:22


Mai pun si eu cateva poze ... facute cu vechitura mea, Rebel T2i. :)