-----------------------------------
zoth
30 Iul 2017 12:50

Mak ED experiment
Nu, nu va fi vorba de un mak extravagant cu sticle ED ci despre alaturarea a doua concepte care la prima vedere nu au o legatura directa: corector Maksutov + obiectiv ED, o idee mai veche ...  :D . Este important de subliniat faptul ca obiectivul care intra in aceasta combinatie trebuie sa aiba spectrul rezidual mic, deci sa fie ED.
Combinatia propusa are ca scop incercarea de balansare intre zona superioara si cea inferioara a focal shift-ului pe care il prezinta un dublet cu spectru rezidual mic (ED). Rezultatul ar trebui sa duca la un raspuns cromatic mai curat.
Am facut cateva incercari in soft si se pare ca functioneaza. Rezultatele nu sunt spectaculoase insa orice imbunatatire a raspunsului cromatic la o luneta este bine venit.
In prima imagine de mai jos puteti vedea raspunsul unui ED si curba focal shift in partea stanga si rezultatul combinatiei ED + corector Maksutov in partea dreapta.
A doua imagine arata spotul axial pentru ED in stanga si spotul combinatiei in dreapta. Comparand valorile RMS ale spoturilor cu limitele de difractie in fiecare dintre cele doua cazuri vedem o imbunatatire in cazul combinatiei.

Nu aveam de gand sa prezint aceasta nazdravanie pe forum daca intamplator nu dadeam peste o chestie foarte asemanatoare pe net. Se pare ca altii o propun pentru obiective apo cu rezultate semnificativ mai bune. Din pacate alte materiale pe tema asta nu am gasit iar cel peste care am dat nu este free  :( 
http://opticalengineering.spiedigitallibrary.org/article.aspx?articleid=1088885

Idei, comentarii, pareri, astept pe acest thread ...

Stanescu Octavian
31 Iul 2017 08:20


Daa  vad ca mai aduna roiul de "muste " dar si umfla globul central .   sper sa te distrezi placut si cu acest proiect  .  eu mai incropesc cate un interferometru  sa testez si lentile prin transmisie

valy
31 Iul 2017 09:37


Ceva e ciudat, in prima imagine dreapta pare mai nasol desi in imaginea doi dreapta pare mult mai bine. Ce imi scapa?

Andi
31 Iul 2017 10:14


Interesantă translatarea cromatismului (&#537;i nu numai).
Cred că se mai poate lucra la forma meniscului Maksutov.

zoth
31 Iul 2017 14:08


...  vad ca mai aduna roiul de "muste " ...

 :lol:  :lol:  imi place comparatia! ... daca n-ar fi asa indaratnice mustele astea ar trebui bagate toate in tarcul discului Airy ...

Bafta cu noul interferometru!

Ce imi scapa?

largimea spectrului rezidual. In dreapta e mai mic.

Cred că se mai poate lucra la forma meniscului Maksutov

Eventual sa-l fac patrat  :lol:  :lol: 
Glumesc, sigur ca se mai poate lucra.

Andi
31 Iul 2017 15:00



Cred că se mai poate lucra la forma meniscului Maksutov

Eventual sa-l fac patrat  :lol:  :lol: 
Glumesc, sigur ca se mai poate lucra.

Rămânând în zona suprafe&#539;elor sferice, meniscurile oferă suficientă diversitate:

http://dic.academic.ru/dic.nsf/bse/108275/%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5

valy
31 Iul 2017 20:30


..Sa revenim la oile noastre, mai sapam si mai strangem mustele in tarc ...Mai pui inca un menisc!

La ce distanta este plasat meniscul?

zoth
31 Iul 2017 22:36


Da, nu-i o idee rea  :) 
Actualmente meniscul se afla la 1mm in fata obiectivului.

zoth
14 Aug 2017 20:15


Am facut azi cateva simulari cu doua meniscuri, asezate simetric si asimetric. Se castiga ceva grade de libertate, liniile spectrale pot fi manipulate mai lesne insa rezultatele nu sunt spectaculoase. Avantajul usurimii in manipulare este platit cu mai multe dezavantaje de ordin practic:
- creste numarul de suprafete optice
- pot apare probleme de centrare
- creste semnificativ greutatea ansamblului optic (meniscuri+ obiectiv)
- telescopul se poate debalansa rau pe fata, etc.
Cu mai multa truda, combinand puterea optica si factorul de forma se pot obtine aceleasi rezultate si cu un singur menisc.
Am sa incerc si practic aceasta varianta sa vad ce zice si ochiul in conditii reale...

Mircea Pteancu
15 Aug 2017 17:00


zoth

Nu imi dau seama prea bine unde pozitionezi meniscul.
Imi amintesc din prin revistele ''Telescope Making'' ale lui Beches , de un newtonian cu menisc Maksutov mic ,cam de aceleasi dimensiuni cu secundara si  pus chiar in fata acesteia.
Asadar ,pentru a evita problemele legate de greutate si debalansare a OTA , ar fi posibil sa pui meniscul Maksutov pentru luneta - menisc de mici dimensiuni -  amplasat undeva in fata focuserului lunetei  ? 

Mircea

zoth
15 Aug 2017 19:20


Mircea, se pare ca nu am explicat eu suficient de clar de la inceput in ce consta aceasta idee. Revin asadar cu amanunte: Nu este vorba despre un menisc mic situat intre obiectiv si planul focal, varianta asta am aplicat-o la acromatul care acum este la Tavi si a servit la corectarea sfericitatii obiectivului.
Ideea actuala se refera la un menisc Maksutov exact de marimea obiectivului lunetei si care este plasat in fata acestuia la foarte mica distanta (aprox 1mm). Pentru a nu mai exista dubii pun mai jos o imagine cu aranjamentul optic: prima lentila este meniscul Maksutov iar urmatoarele doua formeaza obiectivul propriuzis al lunetei.
Dupa cum spuneam anterior vreau sa fac aceasta incercare din curiozitate, sa vad daca ochiul percepe imbunatatirea raspunsului cromatic in concordanta cu ce spune graficul.
Nu am sa fac aceasta incercare nici pe luneta TS80SED si nici pe Equinox100 pentru ca ochiul nu vede semnatura cromatica la nici una din ele. Subiectul de test va fi luneta semiapo 110ED. La aceasta luneta ochiul vede o usoara semnatura cromatica.
Nu vreau sa casapesc luneta pentru ca imi place foarte mult si drept urmare m-am gandit la o metoda non invaziva: obiectivul original va ramane in celula lui neatins iar in fata am sa vin cu o celula speciala in care este montat meniscul Maksutov. Prin conjugarea celor doua celule ajung la formula optica din imaginea de mai jos.
Dupa cum se vede din desen, focala rezultanta va fi cu aprox 10mm mai mica decat cea nativa a lunetei (nu vad sa fie o tragedie) iar BWD scade cu doar 4mm din cauza migrarii centrului optic al ansamblului mai in fata, deci aproape insesizabil pe focuser.

Mircea Pteancu
15 Aug 2017 20:52


Inteleg acum , succes in realizare .
Ai materialul pentru celula ?
(Am textolit daca corespunde ).

Mircea

valy
15 Aug 2017 21:18


Iar gaura o dau eu, ca sa inchidem cazul.

Erwin
16 Aug 2017 07:01


Nu cred ca e bun textolitul, e nevoie de un material subtire dar in care poti strunji filete fine, recomand placa de aliaj de aluminiu gen dural. Din placa se debiteaza mai simplu un set de inele si placi se gasesc mai usor decat teava sau cilindru de diametru potrivit.

zoth
16 Aug 2017 19:58


Multumesc pentru oferte, suna bine  :) 
Ma gandisem ca pentru prima faza a experimentului sa fac celula din polimer si abia daca rezultatele vor fi bune sa trec la ceva mai "serios".
Pana una alta, trebuie sa incep cu lentila si abia dupa ce va fi gata voi decide in privinta celulei.

Mircea Pteancu
17 Aug 2017 16:44


Oferta ramane valabila iar de luna viitoare revine dl.Costica.

Spor in toate ,Mircea

zoth
18 Aug 2017 11:10


Multumesc Mircea  :) 

Pana revine dl Costica de peste mari si tari incerc sa rezolv cu lentila. Nu stiu de ce dar e tot mai greu pe zi ce trece, am senzatia ca aici in romanica evolutia e cu semnul minus in fata, tot ce era usor inainte acum e greu si tot ce era greu inainte acum e imposibil. Sau poate nu e corect sa generalizez, poate numai in bucuresti se intampla fenomenul asta ...

Daca nu rezolv cu lentila atunci celula imi va fi inutila, mai voi uita luuuung prin deschiderea ei spre vremuri mai demult apuse  :(

Mircea Pteancu
18 Aug 2017 23:36


E '' globalismul victorios'' !
Intreb  la o librarie daca au truse de compase...se uita la mine ca la unu' picat din Marte ....''stiti chestia aia cu care se deseneaza cercuri''...imi da  un compas  mic -mititel pentru cercuri de 50-100mm diametru...''de trusa intreb eu ''....'' folositi sablon'' ma lamureste duduia.
''Doamna draga ,am de facut raze de 300-400mm , nu pot lucra cu sablon''.
''Nu se face in China ce vreti dumneavoastra ...folositi sablonul cu ce raze are''.
Unii sunt in culmea fericirii , sunt convinsi ca traiesc cele mai fericite vremuri... nu stiu ce beau aia si ce fumeaza !
Sau o fi numai efectul cumulat al fake-bookului !

Mircea

nobody
19 Aug 2017 01:28


In epoca Youturb, cercurile nu se pot trasa decat cu CNC laser sincronizat prin GPS si comandat vocal de pe smartfon.

Pentru sceptici mai este o speranta aici: http://www.rotring.ro/desen-tehnic-si-proiectare/compas/compact-giant
Au si seturi.

Mircea Pteancu
19 Aug 2017 17:55


nobody

Foarte util linkul ,multumesc !
Unul din compasuri poate realiza raze de peste 600mm.
Bucata mea de tub PVC , pe interiorul caruia trebuie sa fac proiectii cu raza egala cu diametrul ,are 400mm.

Combinatie strasnica  : sceptic+youturb... :twisted: 
Nu ca m-ar privi , eu il ascult adesea pe Markus Schultz  pe youturb...

Mircea

Erwin
19 Aug 2017 19:16


Eu folosesc un compas pe care l-am confecționat când eram lăcătuș la fabrică, din bare de fier, cu vârfuri vidia. Pe hârtie folosesc trusa clasică de compase și trăgătoare de pe vremea când eram student, "Original Richter". Nu se mai găsesc decât poate prin Ocsko Piaț (talcioc pentru constăteni).

zoth
19 Aug 2017 22:06


Asa, ca sa revenim la subiect si sa facem si putina arta, vreau sa va arat raspunsul Equinox-ului daca ar primi in fata acelasi menisc.
Pun mai jos doar spoturile axiale, nu va mai incurc cu grafice  :) 

Drept comentariu, cel putin vizual, instrumentul nu simte nevoia unui astfel de artificiu avand un raspuns cromatic deosebit de curat. Totusi daca am zis sa facem putina arta ... iata ce iese (stanga nativ, dreapta cu menisc):

zoth
26 Aug 2017 17:50


Gata cu pauza artistica, ne intoarcem la lucru  :)  ... mai exact la luneta semiapo 110ED.
Inca din stadiul de proiect al acestei lunete unele aspecte au fost tratate cam superficial cred, ma gandesc explicit la centrul de greutate al instrumentului care este plasat spre in fata, prea aproape de obiectiv dupa parerea mea. Motive pentru aceasta deplasare sunt suficiente: lentile de diametru si grosimi relativ mari, grosimea fiind impusa de curburile accentuate cerute de sticla ED, celula masiva de aluminiu, parasolarul metalic si de diametru relativ mare comparat cu deschiderea utila. Toate astea balansate in celalalt capat al tubului doar de un focuser obisnuit Crayford pe format 2", o diagonala si un ocular ... cam putin!
Problema la care ma gandesc e ca voi strica si mai rau acest echilibru precar daca mai adaug in fata obiectivului meniscul Maksutov. Din proiect imi iese la 255 grame doar sticla iar daca mai adaug si celula sigur nu scap sub 300 grame cu totul, daca nu mai mult ...
O varianta de balansare care sa fie si utila optic ar fi sa pun in locul ocularului un vizor binocular. As avea in plus ca greutate inca un ocular, corpul vizorului si corectorul (extenderul de focala).
Corectorul m-am gandit dimineata ca pot sa mi-l proiectez singur, chestie pe care am si facut-o. Acesta trebuie sa indeplineasca mai multe sarcini: in primul rand sa mareasca BWD (back working distance) cu 110mm care este drumul optic prin vizor, sa mentina corectia sferica si sa imbunatateasca raspunsul cromatic al lunetei in masura in care este posibil. Aici trebuie sa spun ca la lunetele ED acest lucru e posibil spre deosebire de acromate.
Pun in imaginile de mai jos graficul final al raspunsului si spoturile axiale comparate: stanga luneta nativa, mijloc luneta cu menisc Maksutov si dreapta luneta echipata complet (menisc Maksutov + corector focala). Comparand valorile RMS ale spoturilor cu limitele de difractie se observa ca in ultimul caz se ajunge la raspuns apocromatic.

Teama mare este ca se aduna prea multa sticla si pana la urma poate ar fi mai avantajos sa agat niste piulite de M28 de diagonala si sa privesc in modul monocular   :)

valy
26 Aug 2017 18:50


Nu poti muta prinderea de montura mai in fata?

zoth
26 Aug 2017 19:30


Ba da, normal ca se poate insa parca tot persista senzatia aia ca trage pe fata. De fapt boala asta e destul de larg raspandita la lunetele mai marisoare si cu focala scurta. Acromatul 150 f5 de la Skywatcher e criminal cel putin ... trebuie sa-l prinzi exact de sub obiectiv, altfel nu e bine.

Mircea Pteancu
26 Aug 2017 20:12


Daca folosesti luneta pe o montura azimutala ,sugerez un maner pentru manevrarea OTA , cu prindere langa focuser .
Asa, un maner strunjit care sa fie de fapt atat maner cat si contragreutate bine mascata printr-o proiectare intentionat  ''sovietica''. 
Ar trebui sa ajunga ,zic eu, pe la 200 grame.
(Daca are montura asa ceva , scuzati interventia...)

Mircea

zoth
27 Aug 2017 11:40


Multumesc, excelenta ideea!!  :) 
Stilul poate fi sovietic sau victorian, la alegere ...

Erwin
28 Aug 2017 07:26


O piesă din asta, turnată din bronz, e tot ce ai nevoie! Trebuie să ai nervii tari și să te tocmești bine cu un făurar de clopote! :)

catalin dumitru
28 Aug 2017 08:16



Corectorul m-am gandit dimineata ca pot sa mi-l proiectez singur, chestie pe care am si facut-o. Acesta trebuie sa indeplineasca mai multe sarcini: in primul rand sa mareasca BWD (back working distance) cu 110mm care este drumul optic prin vizor, ...

Nu cumva iese prea gros pentru asemenea deplasare a focalei ?  Poate ar fi mai bine un bino cu un redresor (nu prea puternic) plasat la intrare . A&#537;a se lungeste bini&#537;or echipamentul &#537;i centrul de greutate se duce cam pe unde trebuie .

valy
28 Aug 2017 12:45


.. parasolarul metalic si de diametru relativ mare comparat cu deschiderea utila. ..Aste cel mai simplu de rezolvat, fie renunti fie unul dintr-un material mai usor.

zoth
31 Aug 2017 21:04


No, am enumerat parasolarul printre elementele ce aduc plus de greutate pe partea din fata a lunetei dar asta nu inseamna ca renunt la el sau il schimb cu unul din plastic. O luneta fara parasolar parca nu e terminata iar una cu parasolar de plastic da impresia de jucarie, de lucru ieftin si lipsit de calitate. In plus parasolarul va avea de indeplinit un rol important in noua configuratie, va fi gazda meniscului Maksutov si a celulei lui, va fi elementul ce va asigura conjugarea celor doua componente: menisc si obiectiv.

Catalin, corectorul nu are de ce sa iasa gros, este un banal dublet negativ cu rol de barlow. Totusi nu cred ca voi merge pe solutia cu vizor binocular, se aduna prea multa sticla si nu-mi place. Pe de alta parte un redresor activ nu-mi ofera niciun avantaj deoarece toate observatiile (inclusiv cele terestre) le fac numai cu diagonala si asta ar insemna sa vad cu susul in jos  :(

zoth
26 Sep 2017 18:06


Update: lentila menisc este gata. Diametru brut 114mm, diametru util 110mm, grosime axiala 10mm, material K8. Urmeaza faza de distractie maxima, proiectarea si executia celulei pentru noua lentila  :)  Sper sa am timp in weekend sa fac toate masuratorile necesare demararii proiectului.

Mircea Pteancu
26 Sep 2017 20:59


Mamma mia, ce frumos arata !
Succes deplin in finalizarea proiectului ,Mircea

zoth
27 Sep 2017 06:38


Multumesc Mircea  :)

Erwin
01 Oct 2017 10:07


Jos cu pălăria! Sunt foarte curios cum se va vedea. Succes în continuare!

zoth
01 Oct 2017 12:35


Multumesc pentru incurajare Tavi  :) 

Cred ca as putea sa fac o estimare/extrapolare a rezultatului obtinut inainte de a monta meniscul pe luneta, folosind in loc de oglinda diagonala, o prisma. Asta deoarece meniscul cu pricina are un efect invers decat prisma diagonala. Primul introduce o subcorectie cromatica iar prisma o supracorectie cromatica. Daca rezultatul cu prisma este vizibil mai rau decat cel cu oglinda diagonala atunci e clar ca folosind meniscul rezultatul va fi mai bun. Daca nu, nu ... vedem ...

zoth
07 Oct 2017 12:08


Dupa lupte seculare care au durat doua saptamani, am reusit sa fac si masuratorile necesare si desenul celulei pentru menisc. Am mers pe o varianta 'slim' pentru ca luneta sa ramana la o lungime rezonabil de mica atunci cand are parasolarul retras.

Mircea Pteancu
07 Oct 2017 15:13


Felicitari pentru progrese.
Va fi o piesa destul de grea dar poate fi usurata.
Cota de 132.9 mm va centra pe montura obiectivului ?

Mirce

zoth
07 Oct 2017 16:10


Daca reusesc s-o fac din dural nu va fi asa grea, daca nu, ne gandim la posibilitati de usurare  :) 

Da, gulerul parasolarului impinge celula din fata iar cota de 132,9 mm o centreaza pe montura obiectivului. In felul asta se asigura si distanta axiala intre menisc si obiectiv.

Andi
07 Oct 2017 18:37


Nu este mare pasul de 1,5 mm?
Sigur duralul este cel mai bun (mă gândeam și la textolit).

zoth
07 Oct 2017 19:50


Ba da, dar am ales 1,5 mm pentru mai multa siguranta  :wink: