-----------------------------------
V. Istvan
30 Aug 2017 15:14

Asteroidul 3122 Florence
Salutare!

Știe cineva detalii pentro observarea asteroidului?
Din știri de presă rezultă că va trece vineri la o distanță minimă față de Pământ.

Cer senin!

Varga István

2SKY
30 Aug 2017 18:17


Din Wikipedia -  On 2017-Sep-01 it will pass 0.04723 AU (7,066,000 km; 4,390,000 mi) from Earth , brightening to apparent magnitude 8.5, when it will be visible in small telescopes for several nights as it moves through the constellations Piscis Austrinus, Capricornus, Aquarius and Delphinus.   https://en.wikipedia.org/wiki/3122_Florence

MariusP
30 Aug 2017 19:10


Site-ul Heaven's Open ofera 2 harti si cateva date (pentru Targu Mures):
http://www.heavens-above.com/MinorPlanet.aspx?desig=3122&lat=46.5513&lng=24.5572&loc=Targu+Mures&alt=312&tz=EET

De asemenea, poti obtine o efemerida sub forma de tabel de pe site-ul JPL Solar System Dynamics folosind HORIZONS Web-Interface:
https://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi

Sigur mai sunt si alte surse pentru observarea asteroidului.

auriga
31 Aug 2017 00:35


L-am fotografiat si eu adineaori:

2SKY
01 Sep 2017 02:52


Felicitari pentru rezultatele astrofoto .. si la alte evenimente . Deocamdata voi urmari vizual asteroidul , pina voi ajunge la o camera acceptabila . Mie imi place aceasta harta  , ca pare mai detaliata . http://earthsky.org/astronomy-essentials/asteroid-1981-et3-3122-florence-pass-earth-2017-binoculars

valy
01 Sep 2017 09:45


L-am fotografiat si eu adineaori:Scuzati intrebarea, dar care este meteoritul, in poza apar mai multe linii?

Kirk Spock
01 Sep 2017 11:42


E de fapt asteroid si trebuie sa fie linia mai proeminenta din centrul imaginii. Restul liniilor sunt cel mai probabil sateliti.
Aparent sunt linii din cauza timpului de expunere, timp in care obiectele respective se deplaseaza pe bolta cereasca.

dmtr69
03 Sep 2017 18:38


O mica captura de vineri seara a asteroidului. FOV-ul este mic folosind camera Altair GPGAM290C la 750mm focala. Gif din cadre de 15s.
Multumiri realizatorului topicului.

valy
03 Sep 2017 20:09


Pare destul de mare, daca mai reduci timpul de expunere nu apar detalii?

dmtr69
04 Sep 2017 08:41


Hmm... Poate ca un C11, C14, ar putea scoate macar detalii referitoare la foma. Cu instrumentele mele ma cam indoiesc.

auriga
04 Sep 2017 08:55


@valy dunga din centru este asteroidul, restul sunt sateliti artificiali.

Cu Keck-urile (si AO) se pot vedea ceva detalii, in rest nici vorba de asa ceva.
http://www.keckobservatory.org/recent/entry/ground_based_images_of_asteroid_lutetia_complement_spacecraft_flyby

Mircea Pteancu
04 Sep 2017 14:57


Multumesc lui auriga si dmtr69 pentru poze.
Aveam totul pregatit sa observ asteroidul Florence dar norii au decis sa ma ocup cu altceva.

Mircea

MariusP
11 Sep 2017 16:16


Asteroidul are doi sateliti: .
Este si un GIF animat https://cneos.jpl.nasa.gov/images/news/florence.p5us.1Hz.s382.sep01.gif

dmtr69
11 Sep 2017 17:37


Uau! Asta da captura!

tudor
12 Sep 2017 04:56


Tocmai am vazut si eu asteroidul Florence. Am folosit newton 130 f5. Cel mai greu a foast pana sa localizez zona, pentru ca cerul in Bucuresti este foarte prost si nu vedeam cu ochiul liber nici macar "varful aripii"  Lebedei. Plus ca erau din cand in cand si nori. Pentru localizarea zonei am folosit Stellarium completat de o harta online + ocularul ExplorerScientific 20mm (32x) . Iar pentru a vedea propriu zis asteroidul am folosit ocularul Vixen 8mm (81x) si Meade 5.5mm (118x). Prin amandoua ocularele, doar cu vedere indirecta, s-a vazut aproape la fel, parca putin mai bine prin cel de 5,5mm. Am avut probleme cu norii dar, prin "ferestre" de nori, in doua pozitii diferite pe la ora 3:00 si la ora 4:05 , am reusit sa vad cu vedere indirecta asteroidul. Apoi norii au pus stapanire totala pe cer. O sa revin cu un desen.

tudor
13 Sep 2017 08:02


N-am fost pe faza cand asteroidul era mai stralucitor. L-as fi vazut si eu cu vedere directa :cry:   Dar macar acum l-am prins, ca pe un ultim tren, pe 12 septembrie, cand a scazut in stralucire de la maximul de ~8,5 cred ca pe la aproximativ 11,60. Mai jos este un desen cam cu ce am vazut la ocular

Starchaser
13 Sep 2017 09:00


Tudore, Tudore...

De ce nu ai spus că mai prelucrezi &#8221;schi&#539;ele&#8221; &#537;i în photoshop? :shock: Am văzut marginea blurre-ată (pentru a simula vizualizarea în telescop) &#537;i diferitele nuan&#539;e de gri date stelelor pentru a crea spa&#539;ialitatea sau adâncirea în fundal. Apropo de fundal. Ce culoare folose&#537;ti la acest layer? Dark blue sau te duci spre gri? Mai modifici forma stelelor în photoshop sau le la&#537;i a&#537;a cum &#539;i-au ie&#537;it din vârful de &#8221;cremene&#8221;?

Hmm...încă mai ai mici &#8221;secrete&#8221; pe care tebuie să descopăr.  :wink:  

P.S: &#536;i eu care credeam că faci &#8221;negativ&#8221; &#537;i gata &#8221;desenul la ocular&#8221;  :lol:

MariusP
13 Sep 2017 09:07


Pentru a nu continua cu offtopic-ul aici, va rog sa folositi cele doua topicuri existente deja sau sa deschideti alt topic dedicat:

,
.