-----------------------------------
sternchen
02 Sep 2017 11:46

Refractor 6'
Cu un refractor de 150mm apertura se pot vedea culori la deep sky,de ex  Orion pe un cer bun? sau e nevoie neaparat de un newtonian mare

dragos.n
02 Sep 2017 17:45


Depinde in primul rand de puterea de perceptie a fiecarui om. E mai putin cunoscut faptul ca sunt mari diferente intre oameni in ce priveste perceptia culorilor. Exista pe youtube mai multe teste de perceptie. E insa bine sa faci testul pe un monitor mai bun decat uzualele LED de pe laptopuri. Poti sa le cauti, si daca rezulta ca ai vreo 90% sau peste, vei vedea Orionul in usoare noante albastru violet cu un 150 mm. Eu am vazut si cu un newton de 200mm, dar si cu mak de 150mm. Alte DSO in culori nu am vazut pana acum. Poate ca daca as avea un 500mm ...

Mircea Pteancu
02 Sep 2017 21:33


Dragos

Ia mai gandeste-te un pic , nebuloasele planetare precum ''Saturn Nebula'' NGC 7009 din Varsatorul sau ''Blinking Nebula'' NGC 6826 din Lebada este imposibil sa nu le fi vazut albastru-verzui sau ,cum se zice ,albastru-marin  ca Uranus.
M57 ''Ring Nebula'' este intradevar doar fumurie dar M27 ''Dumbbell Nebula'' are si ea o nuanta albastruie nepereche pe tot cerul.
Filtrul meu UHC  ajuta la vizualizarea  obiectelor dar modifica  culorile intr-un mod pe care nu sunt  capabil deocamdata sa-l  sintetizez.Doar ca le modifica.

Mircea

dragos.n
02 Sep 2017 22:48


Nu am spus ca nu se pot vedea, ci doar ca eu nu am vazut. Conditiile mele de observatie, din ''curtea'' blocului, plina cu copaci inalti, liftul inexistent si spatele meu ma ajuta mult sa nu scot instrumentele decat foarte rar, si pentru scurt timp.

Dar eu sunt optimist. :cry:

Mircea Pteancu
02 Sep 2017 23:53


Imi cer scuze ,n-am stiut ca ai asemenea conditii.
E foarte bine ca esti optimist,Doamne ajuta !

Mircea