-----------------------------------
Vasile Sin
30 Sep 2017 15:31

Bun gasit, tuturor!
Ma bucur ca fac parte din acest grup de iubitori ai cerului instelat. Cerul m-a facut sa-mi pun foarte multe intrebari de-a lungul timpului insa abia acum timpul si posibilitatile mi-au permis sa abordez mai serios acest domeniu. Pentru inceput doresc sa-mi achizitionez un binoclu sau o luneta nu prea pretentioase pentru familizare cu cerul, (B 15x70 , luneta 70x500) sau altceva, (sfaturile voaste mi-ar fi de mare folos) urmand ca in curand sa cumpar un telescop mai serios. Dorinta mea este un Dobson 8  de la Sky Watcher. De asemenea o sa tin cont si de parerile voastre.
  Va multumesc pentru atentia acordata!

tudor
30 Sep 2017 21:08


Bine ai venit!

Stille
01 Oct 2017 23:03


Bine ai venit!

O recomandare pe care am vazut-o des data incepatorilor intr-ale observatiilor e ca primul instrument sa fie un binoclu suficient de usor incat sa fie tinut in mana, ceea ce ar insemna cam 10X50 maxim. Am primit-o si eu, am urmat-o, si nu imi pare rau - inca mai am mult, mult pana la epuizarea posibilitatilor instrumentului, si capacitatea de a te apuca instant de observatii nu e de neglijat.

Erwin
02 Oct 2017 06:38


Bine ai venit!
Felicitări pentru alegere! Am dat mereu acest sfat începătorilor. Înveți cerul și te poți bucura imediat de rezultate fiind cel mai accesibil instrument, îl poți căra ușor peste tot pe unde mergi și poți găsi locuri cu cer întunecat. Pentru 10x50 recomand și un suport de umeri, "bizooka". Altminteri chiar mic fiind, dacă nu ești culturist mâinile vor obosi și vor tremura în scurt timp. 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=117929
http://www.skyandtelescope.com/astronomy-equipment/image-stabilize-your-binoculars/
http://www.astronomy.ro/montura-de-umar-pentru-binoclu_1803.html

Starchaser
02 Oct 2017 09:58


Bine ai venit!

Urmează sfaturile date de colegi.
Trusa minimă a începătorului:

1. Binoclu 10x50 pentru a-l putea lua prin concedii &#537;i deplasări.
2. Trepied foto ce se poate extinde cel pu&#539;in 1,5 m, asta ca să nu ai dureri de spate. Î&#539;i recomand hama star 61 https://www.youtube.com/watch?v=3MZnHHwvspo E ieftin, destul de solid &#537;i î&#537;i face treaba cu brio.
3. Harta cerului + lanternă ro&#537;ie (alternativ tabletă sau smartphone cu stellarium mobile instalat. Are func&#539;ie de night vision)
4. busolă

În timp, po&#539;i completa această trusă cu:
a)clipboard, rapoarte de observa&#539;ii, creioane, radieră riglă, compas etc. (în cazul în care dore&#537;ti să realizezi schi&#539;e astronomice);
b)nevastă, copil, prieteni (ob&#539;ionale) Nu sunt recomandate prea des. Au tendin&#539;a de a te distrage &#537;i în cazuri foarte rare pot declan&#537;a stări de nervozitate accentuată &#537;i chiar pierderea temporară a facultă&#539;ilor mintale. 
c) în func&#539;ie de sezon trebuie să ai o îmbrăcăminte adecvată, termos cu ceai, lapte cu cacao, cafea sau &#539;uică (după preferin&#539;e). &#538;uica trebuie totu&#537;i evitată sau consumată cu modera&#539;ie, altfel ai să observi DSO-uri care nu sunt acolo, nebuloasa Orion &#539;i se va părea albastră, iar dacă &#8221;tragi o tură&#8221; pe la Pleiade, chiar ai să vezi gagici.
 :wink: 

În rest, cer senin &#537;i multă sănătate! E nasol să strănu&#539;i cu binoclul în dreptul ochilor. &#538;i se stinge lumina, dacă mă în&#539;elegi. :lol:

Vasile Sin
21 Noi 2017 22:27


Mul&#539;umesc pentru urări &#537;i sfaturi!

 De curând utilizez noul meu binoclu Delta Starlight 15x70 de care sunt foarte mul&#539;umit. În cele câteva seri cu un cer foarte bun pentru observa&#539;ii, pentru că a fost mai mult nor în ultimul timp, m-am putut bucura de cerul înstelat. Binoclul îl folosesc împreună cu un trepied Hama Star 61 la care îl conectez cu un dispozitiv tip L construit de mine pentru că sincer dacă l-a&#537; fi cumpărat ar fi costat mai mult decât trepiedul.
  
 O iarnă frumoasă tuturor! 

 
 
 Privi&#539;i cerul &#537;i ve&#539;i fi mai ferici&#539;i!

Mircea Pteancu
21 Noi 2017 22:52


Bine ai venit pe forum Vasile !
Pune o poza a adaptorului la sectiunea ATM , ma bucur ca ai inclinatii pentru bricolaj.

Mircea

Stille
22 Noi 2017 10:01


Salut, Vasile?

Sunt si eu curioasa de cum ai construit dispozitivul tip L respectiv - vorba ta, sunt mai scumpe decat trepiedul.

tudor
22 Noi 2017 10:38


Eu am cumparat un adaptor de trepied pt binoclu de pe situl instrumenteoptice.ro cu 55ron (deci mai ieftin decat trepiedul :wink:  ). Este foarte bun, este din metal si foarte rigid. De cele din plastic sa te feresti!

Vasile Sin
22 Noi 2017 12:20


A costat fix 5 lei. Un dispozitiv din metal tip L, un surub cu piulita fluture iar surubul de la capul trepiedului s-a potrivit perfect la binoclu. Binoclul sta sprijinit pe capul trepiedului asa ca surubul de prindere nu este suprasolicitat.