-----------------------------------
Erwin
09 Dec 2017 12:18

Ocultatia razanta Luna-Regulus
Aseară echipa "Ia cu stele" a făcut observații video, fotografice și vizuale la Regulus Lunar Graze în apropierea localității Hotarele din Giurgiu. Ne-am răsfirat pe o linie de aproximativ 1Km la minim 100m distanță. Deși acțiunea nu a fost riguros planificată și nu toți am reușit să facem înregistrări perfecte ale evenimentului, pe retină îmi persistă imaginile văzute.

Eu am făcut observații prin dobsonianul D.Hinds de 158mm F/8 cu ocularul TS UWA de 7mm. Am avut noroc, fiind la stația nordică, pe marginea unui câmp cultivat, să văd destul de bine fenomenul. Cerul a fost senin, turbulența aproximativ 6 din 10. În locație SQM arata între 21.3-21.5, Calea Lactee fiind bine vizibilă și chiar M31 se putea zări dacă priveai cu atenție. 

Am observat cel puțin 6IN-3OUT după cum Regulus a dispărut în spatele unor munți de pe marginea celor 3 cratere pe care le-a parcurs. OUT-urile au avut durate diferite, de la aproximativ 10s până la fracțiuni de secundă. Din cauza surescitării și a lipsei de pregătire prealabilă (ieri am avut șantier în baie că s-a schimbat coloana de apă caldă din bloc) și alte drumuri pe care le-am avut de făcut, nu am reușit să înregistrez nimic, am făcut doar câteva poze cu telefonul afocal, după eveniment.

zoth
09 Dec 2017 12:36


Sefu, ar exista vreo varianta de traducere in lb romana a acestui fenomen? Stiu ca pe la noi e saracie mare da ma gandeam ca ceva cuvinte avem si noi ... Poate un mic efort?

valy
09 Dec 2017 12:38


Pe principiul maus, regulus a grazat luna.

zoth
09 Dec 2017 12:56


Bravo Bobita! ... nu ma asteptam la ceva atat de subtil. thx!

Catalin Paduraru
09 Dec 2017 17:11


Daca nu e cu suparare pun si eu aici o filmare facuta la eveniment. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RWOgJhWqctw 

Legat de traducere eu as zice ocultatie razanta.

Spor!

zoth
09 Dec 2017 18:16


Am urmarit tot filmuletul Catalin, foarte frumos si foarte interesant  :) 
Ca observatii: - mult mai confortabil de urmarit pe ecran decat la ocular,
- pe toata durata filmuletului am avut tendinta de a schimba ocularul cu unul de focala mai mica  :) 

Si ce bine suna in limba noastra: "Ocultatie razanta" !!!

Multumesc pentru postare.
Cer senin!

PS. Poate don derector vrea sa revina la un titlu mai mioritic, before sau after ... ma rog, cum vrea 'mnealui.

Stille
10 Dec 2017 11:23


Frumos, felicitari!

Erwin
11 Dec 2017 09:58


Scuze, dar nu cunosc termenul românesc. Este prima dată când observ acest fenomen. Dacă deranjează așa mult rog un moderator mai avansat să corecteze.

MariusP
11 Dec 2017 10:10


Am modificat eu titlul subiectului din "Regulus Lunar Graze" in "Ocultatia razanta Luna-Regulus", nu ca-s mai avansat, ci pentru ca oricum Erwin nu-l mai poate modifica...  :wink:

saiph
11 Dec 2017 12:28

Re: Ocultatia razanta Luna-Regulus

Aseara echipa Ia cu stele a facut observatii video, fotografice si vizuale la Regulus Lunar Graze. (...)
Am observat cel putin 6IN-3OUT dupa cum Regulus a disparut in spatele unor munti de pe marginea celor 3 cratere pe care le-a parcurs. OUT-urile au avut durate diferite, de la aproximativ 10s pana la fractiuni de secunda.


Salut Tavi, si felicitari pt observatiile facute :) atat tie cat si echipei - niste oameni extraordinari.

Imi amintesc cu placere de cele doua graze-uri la care am participat si eu, mai demult, alaturi de alta echipa (cativa membri erau si pe-atunci, tot asa activi) si stiu ca e un fenomen care te tine in priza zdravan, unde mai pui ca ai si ceva date pe care le poti valorifica.

Dar nu prea mi-e clara o treaba: cum 6 in-uri si 3 out-uri? De cate ori intra steaua dupa un munte/crater, nu tot de-atatea ori si iese la loc? Iar daca intra si iese intr-un interval mai scurt decat timpul de reactie, nu e blink (sau flash)? Parca asa tin minte ca era

Erwin
11 Dec 2017 16:15


Mulțumesc.

Știu că acum aveți pretenții mai mari de la mine dar în domeniul ăsta eu tot amator sunt chiar dacă am progresat mult, am făcut-o pe alte planuri. :)

Fiecare crater are câte 2 munți pe margine. De-aia sunt 6 IN-uri și 3 OUT-uri. Adică perioade când nu se vede steaua sunt de două ori mai multe decât cele în care se vede. Cel puțin unul a fost "blink".

saiph
11 Dec 2017 16:44


Multumesc.
Stiu ca acum aveti pretentii mai mari de la mine (...)
Fiecare crater are cate 2 munti pe margine. De-aia sunt 6 IN-uri si 3 OUT-uri. Adica perioade cand nu se vede steaua sunt de doua ori mai multe decat cele in care se vede. Cel putin unul a fost "blink".



Aaa, nu, nu de loc :) doar incerc sa vizualizez fenomenul. Si, pt fiecare IN, ma gandesc ca trebuie sa intre de undeva, dintr-un OUT.  sau gresesc?   :roll: 
Sau... staaai, cred ca inteleg la ce te referi tu cand spui "IN" si "OUT" - deci tu zici ca alea sunt perioadele cat a stat pitita si cat a scos capul steaua de dupa relieful lunar. Nu faci referire la momentele cand s-au petrecut in/out-urile respective.  Cred ca acum m-am prins; din cate stiam se marcheaza, scurt, timpul cand dispare, respectiv cand apare. Dar probabil e logic si cum spui tu. Desi, am un blank de imaginatie la ora asta :lol:  Numai sa convenim asupra termenilor, ca se intelege altceva