-----------------------------------
darkgotic
10 Dec 2017 15:53

Luneta obiectiv binoclu 50mm focala 180mm
Este un obiectiv cu focala 180mm, am adaugat in tub o lentila dintr-u ocular de plastic de binoclu pentru ca imaginea sa nu fie intoarsa.deci tubul are 720mm lungime.ocularul folosit este tot din binoclu de la un 8x30 rusesc vechi insa nu sti cat are focala,in schimb are un camp foarte bun.

darkgotic
10 Dec 2017 15:56


daca va chinuiti o sa observati un stalp  in centru limaginii :D e cam aprox. 300m

darkgotic
10 Dec 2017 16:01


doua oculare de binoclu, unul rusesc 8x30,de la un bushnell 7x35,si un ocular dintr-o luneta de palastic 10mm.

darkgotic
10 Dec 2017 16:03


obiectivul este de la cz 7x50 binoctem q1,ddr.

darkgotic
10 Dec 2017 16:08


Iata si  abomina&#539;iunea de luneta  :lol: in mijlocul ei este focalizatorul

Erwin
11 Dec 2017 10:04


Bine ai venit pe tărâmul ATM. La luneta ta mai poți face multe îmbunătățiri, în special să cureți lentilele de praf și să rezolvi colimarea tuburilor, acum par a fi rău dezaxate. 

Citeam zilele trecute că se pot face oculare din 2 sau 4 obiective de binoclu cu diametru în jur de 30mm și focală scurtă, alăturate ca la Plossl. Probabil focala iese lungă și câmpul îngust.

darkgotic
11 Dec 2017 13:59


am doua obiective diametru 35 mm iar focala undeva la 130mm.imi poti spune te rog cum pot face un ocular din ele? imi place foarte mult sa experimetez sa vad ce"iasa"  :D

Erwin
11 Dec 2017 16:11


Pune-le într-un tub din carton sau plastic astfel încât să stea alăturate cu fețele convexe una spre alta, la mică distanță, fără să se atingă. În față potrivește un alt tub ca picior de 1.25 sau cât ai focalizatorul lunetei. 

Renunță la lentila din plastic și la prelungirea care nu stă coaxial cu tubul principal. Un redresor mai potrivit se poate face din două lentile (sau dublete) de bună calitate, identice, așezate la 20-30mm (trebuie să experimentezi) una de alta. 

Cred că ar fi bine să separăm discuția asta într-un topic nou.

darkgotic
11 Dec 2017 17:21


Multumesc mult pentru raspuns.

Mircea Pteancu
12 Dec 2017 00:20


darkgotic

Iata un thread de pe CN , dedicat construirii de oculare in regim ATM:

https://www.cloudynights.com/topic/513794-homemade-eyepieces/

Ocularele in cauza sunt cu lentile ... de la lume adunate.

La noi pe forum s-a ocupat cu constructia de oculare , inclusiv lentilele ,colegul nostru zoth iar Erwin a fost nasul partii mecanice pentru multe oculare DIY.
Iar individu' ala de-si zice ''Ziridava'' in topicul de pe CN - si care mie mi-e tare simpatic :P - a confectionat si acela vreo zece-cinspe oculare.
Poti sa-mi scrii mesaj privat daca doresti sa discutam detalii.

Cat despre luneta ta , asa cum este , mie imi pare de o mie de ori mai valoroasa decat discutiile si certurile sterile despre structura materiei sau a  Universului .
Succes !

Mircea