-----------------------------------
erandel
22 Ian 2018 22:10

Intrebare despre telescop nou...
Buna ziua.

Am cumparat un telescop "entry-level" Levenhuk LabZZ T3 ( http://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/5601-telescop-levenhuk-labzz-t3.html ) cu diametrul de 60mm.

L-am folosit sa observ obiecte terestre si nu am vazut nici o problema. Din pacate cand incerc sa observ stele sau Luna, pe langa imaginea principala mai apar inca doua imagini luminate mai slab. 

Asta este o poza facuta cu telefonul https://imgur.com/zCEY5dL 

Am atins probabil telescopul si a vibrat putin pentru ca nu a iesit prea bine. Daca-l las sa stea fix imaginea este clara dupa ce se opreste din vibrat. Inainte sa fac poza am lasat telescopul afara ~10 min. pentru ca am inteles ca trebuie sa ajunga la temperatura mediului inconjurator.

Ce anume pot sa fac sa scap de imaginile duplicate sau eventual sa le reduc intensitatea?

Merci.

2SKY
22 Ian 2018 23:32


Salut , am intilnit si eu ceva similar , mai ales iarna  cind nu iti dai seama ,  ocularul sau obiectivul este aburit . Eu las tubul fara ocular la aclimatizat si deabea cind observ , il pun .  Altfel diferenta de temp a ochiului cu cea a ocularului il face sa se abureasca . Mai poate fi daca privesti prin geam inchis si apare difractia , mai ales la obiecte luminoase .

Erwin
23 Ian 2018 00:07


Nici pomeneală de abureală. Telescopul tău e defect. Mă mir că ziua vezi imagini clare.





P.S. 
Din nefericire nu cred că se poate remedia eroarea, ai fost "aburit" pentru că nu ai studiat temeinic înainte de a-l cumpăra.

Adrian_TM
23 Ian 2018 09:38


Telescopul era afara cand ai facut poza?
Nu e facuta prin termopan, nu? :)

erandel
23 Ian 2018 11:09


Telescopul a fost afara si l-am lasat 10-15 min sa ajunga la temperatura mediului. Oricum tot la fel s-a vazut si cand l-am scos afara si l-am folosit imediat.

2SKY
23 Ian 2018 11:44


Este pentru copii si e posibil ca ocularele pe 0,96 sa fie de plastic  si lentilele sa aiba joc in carcasa . Incearca cu un ocular de microscop 10x , 15x . Ai inceput cu stingul , nu stiu daca il poti returna si luat ceva mai serios !

dragos.n
23 Ian 2018 12:04


Primul suspect, ca sa zic asa, in acest caz este oglinda diagonala. Se poate ca din greseala, cei care au montat-o sa fi pus oglinda cu fata aluminizata in jos, in loc sa o puna in sus, spre traseul optic. Incearca sa o desfaci, sa verifici.

Un alt suspect ar fi un element optic pozitionat stramb. Dar in acest caz ar trebui sa apara si alte aberatii optice usor vizibile.

V. Istvan
23 Ian 2018 12:24


Poate ar merita să compari o imagine prin oglinda diagonală, cu o alta fără oglinda diagonală, păstrând însă ocularul și obiectul examinat.