-----------------------------------
zoth
01 Apr 2018 10:45

Finder eyepiece
Un accesoriu dupa care ma uit de muu...lta vreme a aparut relativ recent pe piata scos de firma nipona Vixen. Este in esenta un ocular cu focala de 100mm si reticul ce poate substitui obisnuitul cautator optic.

https://translate.google.ca/translate?hl=en&sl=ja&u=https://www.vixen.co.jp/product/35203_6/&prev=search

Erwin
18 Iun 2018 10:49


Există un nene* care face oculare "double plossl" din obiective de binoclu recuperate și le dă cadou începătorilor pentru că sunt mai bune decât ocularele "stock" simple care vin cu telescoapele ieftine. Nu am idee care ar fi câmpul și dacă este suficient pentru un ocular de acest gen. Ar trebui să aibă măcar 5 grade pe cer, nu? 

Schema optică este 4x2 adică alătură 4 obiective identice sau perechi diferite de dublete lipite. Nu dispun de atâtea obiective însă am un binoclu 8x30 distrus de la care aș putea lua 2 obiective. 

---------
*) Red Henry @ FB

Manu72
18 Iun 2018 15:38


Oare ce formula optica are acel ocular si ce camp aparent are?

de exemplu un plossl de 32mm are un camp aparent de 50-52°
un plossl de 40mm are un camp aparent de 43°

ce camp aparent are ocularul asta cu focala de 100mm intr-o teava de 1.25"?

Edit: de exemplu in ED-ul meu 80/560 un plossl de 40mm si camp aparent 43° da un camp real de 3.1°
ceea ce este aproape de maximul posibil intr-un barel de 1.25"conform formulei de mai jos:
OCULAR FIELD STOP DIAMETER / TELESCOPE FOCAL LENGTH x 57.3 = FOV

3.1° este departe de campul oferit de un cautator si foarte departe de cele 11° mentionate in descrierea ocularului de 100mm

si ca sa inchei cu inca un edit:
What is this sorcery?

last edit: umor japonez :P
cu replici de pe CN:
"... a Zen eyepiece: you will see all because you will see nothing. The crosshair is the Koan's key"
"Perhaps the low magnification makes for steadier views during an earthquake."

ce inseamna sa citesti la jumatatea lui iunie postari din 1 aprilie...

Mircea Pteancu
18 Iun 2018 17:13


Sa luam doua oculare pozitive ,un Plossl de 40mm si un Erfle de 32mm.
Ocularul de 40mm va fi montat spre obiectiv iar ocularul de 32mm va fi cel prin care privim.
Ocularul Erfle de 32mm va avea un camp de 66 grade.
Ocularul Plossl se pune ''invers'' adica are lentila de ochi spre obiectiv iar diafragma o are in interior ,orientata spre diafragma ocularului Plossl.
Deci cele doua diafragme sunt in ''interior'' , privind una spre cealalta.
Intre cele doua diafragme lasam un spatiu de 84.8 mm.

f = f1*f2 / d- (f1+f2) = 1280 /84.8 - (40+32) = 1280/12.8 = 100mm

Avem deci focala rezultanta de 100mm cu camp vizual aparent de 66 grade.

Grosisment ca in exemplul de pe site : 600 mm / 100mm = 6x

Campul aparent ca in exemplu : 66 grade / 6x = 11 grade.

In modestia lor , producatorii uita sa evidentieze ca acest ocular cautator poate fi folosit cu mare succes si pentru observatii terestre deoarece este nimic altceva decat un ocular terestru.

Am folosit cartea  lui Kulin Gyorgy s.a. ''A tavcso vilaga'' , editura Gondolat 1975, pag. 586-587.

Mircea

nobody
18 Iun 2018 21:22


Daca pui doua oculare in serie, primul se comporta ca un reducator de focala.
Daca primul ocular este pe 1.25", cel mai probabil, campul vizual va fi limitat de barrel/focuser sau de prima lentila. Limitarea este graduala, in sensul ca marginile sunt vignetate (partial).

Mircea Pteancu
19 Iun 2018 11:44


Folosind ''oculare'' Huygens ,acest tip de ocular terestru a fost pe larg folosit in secolul XVIII-XIX.
Cu siguranta ai dreptate , va exista vignetare.
Ma gandesc ca producatorul japonez a proiectat un sistem mult mai elaborat decat exemplul simplu dat de mine si ca a putut sa corecteze binisor sistemul.
La un camp efectiv de 11 grade ,putina vignetare la margine e acceptabila.
Oricum e vorba de un fel de cautator nu de Sfantul Graal al perfectiunii optice.

Mircea

nobody
19 Iun 2018 13:45


11 grade aparent (la ochi) sau real (pe cer) ?
Ca la ocularul japonez scrie 11 grade camp aparent.

Erwin
19 Iun 2018 16:01


Eu am încercat să construiesc un ocular tip plossl din două dublete cu focală destul de lungă. Mi-a rezultat focala în jur de 50mm însă câmpul era mic, mai mic de 50 grade în mod sigur. Aș încerca însă ocularul tip double plossl cu 4 dublete al lui Red Henry. S-ar putea să fie OK pentru un căutător dacă dă minim 5 grade câmp real pe cer. Trebuie să mai caut prin târg binocluri stricate de la care pot lua încă două obiective de 30-40mm.

Mircea Pteancu
19 Iun 2018 20:02


nobody 

Nu poti avea incredere absoluta in traducerile lui google translate :

https://translate.google.ca/translate?hl=e...rev=search 

Dar daca ai dreptate si traducerea ar fi corecta atunci campul efectiv ar fi jenant de mic , 11grade/6 x adica sub doua grade.
La focalul de 600mm , am pe luneta ''zoth'' de 90mm un camp efectiv de trei grade cu ocularul LV 30mm.
Chiar si Plossl 25mm imi ofera peste doua grade.

Ce fel de ocular cautator ar mai fi cel din titlul topicului ?
Deci presupun , cu mare probabilitate sa am dreptate , ca traducerea data de ''google translate'' este incorecta.

Erwin

Nici un ocular pe standard de 1.25'' si cu focala de 100mm nu poate sa iti ofere camp de 5 grade.
Un asemenea ocular va rezulta , asa cum zice nobody , cu un camp aparent in jurul a 11 grade.

''Ocularul -cautator'' discutat trebuie sa fie un sistem cu redresor ,deci un ocular terestru de genul celui mentionat de mine sau sa fie un microscop ca cele care au dotat telescoapele reflectoare ale lui Foucault.

Cred ca am mai discutat acest lucru : echipa Foucault-Secretan  isi dota telescoapele Newton cu microscoape avand rol de oculare.
Ocularul-cautator discutat ar putea fi  un microscop de foarte mica putere.

Foucault folosea insa microscoapele-ocular pentru grosismente mari.
In cazul discutat se doreste obtinerea unui grosisment foarte mic.

Atasez un extras din lucrarea lui William Tobin cu titlul ''Evolution of the Foucault-Secretan Reflecting Telescope'' si in care se vede folosirea pe larg a microscoapelor pe reflectoarele celor doi constructori de telescoape.

Intuitia mea ''feminina'' insa imi sopteste ca mai degraba avem de a face cu prima abordare.
Rezolvata ,desigur, mult mai sofisticat decat in exemplul meu inspirat dupa Kulin.

Mircea

nobody
20 Iun 2018 02:07


Nici nu trebuie sa folosesti traducerea Google. Poti compara caracterele acelui camp din paginile netraduse cu cele de la alte oculare cunoscute, de unde reiese evident ce reprezinta.

Ocularul de 100mm: https://www.vixen-m.co.jp/item/35203_6.html
NPL40mm (Plossl 40mm 1.25" AFOV 40): https://www.vixen-m.co.jp/item/39209_4.html
NPL30mm (Plossl 30mm 1.25" AFOV 50): https://www.vixen-m.co.jp/item/39208_7.html

Sau o imagine explicativa + o pagina din manualul unor binocluri Vixen tradusa chiar de producator.

Chiar si pretul de 4860 yen (38 Euro) ar trebui sa spuna ceva ...

Herr_Alien
20 Iun 2018 08:16


Imi pare ca nobody are dreptate cu traducerea. AFOV-ul se poate aproxima si din diametrul de intrare si distanta focala, 2 * atan (r/f). Pentru r = 15.75 si f = 100, da (multisor) sub 20 de grade. In cazul cel mai fericit insa pentru standardul de 31.5 mm, r nu e jumate din diametrul exterior, ci jumate din cel interior, deci undeva pe la 13-14 mm.

Doar cu un portocular mai zdravan (3'') am putea spera la un afov de 40 de grade (tot la focala de 100mm).

Erwin
20 Iun 2018 09:41


@Mircea
Nu am specificat focala ocularului rezultant de tip double plossl pentru că n-o știu, poate fi mult sub 100mm. Așadar nici câmpul n-ar putea fi atât de mare. Evident că ocularul de 100mm are cu totul alte caracteristici. S-ar putea ca un ocular cu obiective de binoclu de 40-50mm să nu intre pe 1.25" dar să aibă focala lungă. Încerc să fac rost de un set de obiective pereche și să testez.

tudor
20 Iun 2018 10:07


Se pare ca, dupa structura sitului lor, se intelege ca acest vixen de 100mm are 11 grade campul propriu. Ciudat, ca e foarte putin chiar comparat cu cele mai ieftine oculare care au macar 40grade. Imaginea printr-un asemenea ocular va fi ca " prin gaurra de cheie". In cazul asta vine intrebarea pertinenta, pe care a pus-o si Mircea Pteancu: la ce este bun acest ocular? Nu mai bine foloseti de exemplu un plossl de 32mm, dar cu 50grade camp propriu si care iti va da un camp vizual pe cer mai mare?

nobody
20 Iun 2018 14:12


Exista un nene* care face oculare "double plossl" din obiective de binoclu recuperate si le da cadou incepatorilor pentru ca sunt mai bune decat ocularele "stock" simple care vin cu telescoapele ieftine. Nu am idee care ar fi campul si daca este suficient pentru un ocular de acest gen. Ar trebui sa aiba macar 5 grade pe cer, nu? 
*) Red Henry @ FB

Campul real pe cer depinde si pe ce telescop pui ocularul.

Dar omul da explicatii chiar pe FB. Citez:

Astronomy last night turned out to be short-lived due to encroaching clouds, but I had time to try some experimental eyepieces I've assembled lately. I rolled the shed away from my 14" telescope and went to work.

These are all in 2" barrels, and their approximate focal lengths are marked. They all have quite nice eye relief of about 1 inch. Each one is made from four binocular achromats of between 30mm and 40mm diameter, in the "Double Plossl" design shown in the diagram below. Tonight's comparison target was the great open cluster in Gemini, M35.

I started with the 41mm eyepiece, yielding 40X. Sharpness was good but the contrast was only fair, not helped by a high thin layer of clouds which I suspect I was looking through. Star images were good to the edge of the field. But the eyepiece's biggest drawback was an apparent field of view (AFOV) of only about 50&#176; or a bit less, rather narrow by modern standards.

Next up was the 40mm eyepiece, giving 40X. Like the first one, this eyepiece has a pair of 35mm achromats for its field lens, but nevertheless its AFOV was quite a bit larger. Star images, as before, were nice at the field ages. But still, contrast was not as good as I wanted.

Now for the 38mm eyepiece, yielding 43X... well, sometimes you look through an eyepiece for the first time and say, "Oh my!" This ocular has two 40mm achromats as its field lens, and the AFOV seemed to be 60&#176; or even a little more--quite nice. Contrast was better than for the first two eyepieces, in spite of not much difference in the magnification. Star images were remarkably round at the field edges. With 35mm achromats for the eye lens and 40mm achromats for the field lens, this eyepiece stands out.

Next up was the 36mm f.l. eyepiece, giving 46X. Contrast and sharpness across the field were good but did not measure up to the 38mm ocular, and the AFOV was a bit smaller due to the 35mm field lenses.

So, the 38mm eyepiece was tonight's clear winner. I put that excellent eyepiece back in the focuser and enjoyed views of M35, then M41, then M47 and M46 east of Sirius, and also the three clusters in Auriga: M37, M36, and M38. The eyepiece held up well, giving pleasing views all around it is a "keeper."

At this point serious clouds began covering up the sky, but my mission was accomplished. Now I have that excellent 38mm eyepiece to use in the long run, and some other lenses to disassemble and try in new combinations. Good deal.

Manu72
20 Iun 2018 23:48


la ce e bun acest ocular?
1 aprilie?

iar discutiile generate sunt absolut savuroase... inclusiv cele de pe CN, din care am dat cateva citate in postarea anterioara, privind utilitatea unui astfel ocular

Erwin
21 Iun 2018 13:10


Merci, nobody, pentru completare, nu am avut răbdare să caut și să copiez postul respectiv...

Tehnica de a folosi pe post de căutător un ocular cu focala cea mai lungă din trusă am aplicat-o destul de des atunci când nu am avut vedere bună la căutătorul sau red-dot-finder-ul pe care-l aveam la îndemână. Mi-a permis să fac observații cu cassegrain-ul la care nici măcar nu aveam vreun căutător la unele ieșiri. 

Evident trebuie folosit un ocular cu caracteristici bune și care se potrivește cu instrumentul pentru că o pupilă de ieșire enormă este cam degeaba.

Mircea Pteancu
22 Iun 2018 15:16


Da , aveti dreptate , comparand pictogramele rezulta ca traducerea este corecta iar nu gresita cum am presupus eu.
Cele 11 grade sunt camp vizual aparent nu camp vizual efectiv.

Uram ,Istenem , la ce foloseste asa ceva !?

Inseamna ca ocularul-cautator este un ocular simplu ,nu compus ca cel terestru sugerat de mine.
Campul de 11 grade este o consecinta logica si inevitabila ,impusa de corpul de 1.25''.
Ocularul meu Huygens Zeiss de 50mm are un camp vizual aparent de 22 grade.
E firesc ca un ocular de 100mm sa aibe un camp de 11 grade.

Vorbind de oculare si cautatoare : Proctor sugereaza o metoda simpla ,aplicabila obiectelor luminoase.
Se scoate pur si simplu ocularul si atunci cand intreg obiectivul apare uniform iluminat , obiectul (sa zicem Luna sau planetele mari sau o stea luminoasa ) este in campul telescopului.

Mircea

Erwin
23 Iun 2018 22:38


Tehnica aceasta din urmă tocmai am folosit-o alaltăieri la Soare. Mai folosesc umbra obiectivului pe inele sau umbra instrumentului pe perete sau pe jos. 

Totuși există și un model de căutător solar foarte simplu și a cărei construcție doresc s-o abordez în curând: un tub scurt de câțiva cm care are în față o gaură mică (pinhole) iar în spate un geam mat sau folie din plastic mată pe care se proiectează discul luminos. Un cerculeț marchează centrul și alinierea cu Soarele.

catalin dumitru
27 Iun 2018 16:33


Se poate face ocular căutător "terestru" , cu focală mare , dar iese prea lung .Plus că dacă e prea simplu optic , în cazul mai ales al refractoarelor , nepotrivirea curburilor suprafe&#539;elor obiect &#537;i imagine va duce la defocalizare marginală cu atât mai mare cu cât câmpul real accesat e mai mare &#537;i focala obiectivului mai scurtă .
De la 7 sau 8 milimetri diametru în sus , al câmpului dat de obiectiv , încep să apară probleme chiar &#537;i in cazul reflectoarelor newton-iene .
După ce am disperat până la sinucidere o groază de lentile , am găsit ceva viabil dar al naibii de greu de procurat .Genul ăsta de lentile e făcut din start pentru câmpuri foarte largi &#537;i cumva sferice &#537;i de multe ori echipează obiectivele unor stereo epi-microscoape , din alea cu distan&#539;ă de lucru destul de mare .Oricum , cu lentile/dubleti obi&#537;nuite ,potrivirea cu suprafe&#539;ele focale date de lunete e considerabil mai dificil de ob&#539;inut , atunci când se vrea atacat un câmp real rezonabil . Chiar dacă se folosesc &#537;i lentile smyth pentru aplatizare .

Mircea Pteancu
27 Iun 2018 17:12


Catalin

Multumesc pentru precizari , acum inteleg de ce nu a fost folosita aceasta posibilitate.

Mircea

Erwin
28 Iun 2018 07:46


Mai apare un fenomen pe care l-am constatat la ocularul căutătorului făcut de mine din lentile recuperate: eye-relief-ul. La focale lungi ale ocularului inevitabil și acesta iese destul de mare și apare dificultatea centrării ochiului la pupila de ieșire a ocularului plus intrarea luminii parazite din exterior, cel puțin la ocularul meu nu am găsit o pară de cauciuc potrivită. Dacă reușești să te plasezi corect când luneta e fixă atunci când faci căutarea trebuie să o miști și să păstrezi ochiul în câmp ceea ce poate fi dificil. 

Vestea bună este că mi-am amintit că Saiph are la vânzare obiective de binoclu de diametru mic așadar voi putea construi un double-plossl descris mai sus.

Mircea Pteancu
28 Iun 2018 12:23


Daca tot vorbim de oculare cu focala lunga...in speranta ca cele de mai jos nu vor fi considerate prea off-topic deoarece pana la urma ajung si la ideia de ''ocular-cautator''.

Chiar in aceste zile citesc discutiile legate de testarea unui ocular Plossl de 90mm focal.
Lentila de camp are un diametru de 89mm iar diametrul corpului ocularului este de 101.6mm.
Lentilele ocularului au fost confectionate de catre Roger Ceragioli,montura a fost realizata de catre  Detlef Schmidt - inventatorul focuserului Feathertouch iar testarea a fost realizata de catre un grup de amatori cu experienta in utilizarea telescoapelor mari.
Si cand spun ''mari'' ,asta inseamna.
In acest caz ,au folosit telescopul de 1.5 metri de pe Mount Wilson in configuratie Cassegrain ,la un focal de 24 metri.

https://www.mtwilson.edu/60-telescope/

Ca sa controleze fenomenul deranjant aratat de Erwin ,deoarece ER este de 50mm ,Detlef a prevazut un capac-ghid de forma conica ce lasa liberi doar 25mm pentru observatorii ''biciclisti''.
Observatorii cu probleme de astigmatism sunt obligati sa-si foloseasca ochelarii pe telescoapele mari deoarece grosismentul este doar relativ mare ,pupila de iesire este de fapt mare.
De pilda acest ocular de 90mm focal, asigura un grosisment de 271x pe telescopul de 1.5 metri ,cu o pupila de iesire de 5.6 mm.
Ca ocular de mare putere au folosit un Plossl Tele Vue de 55mm focal pentru 443x si pupila de iesire de 3.4mm.

Pentru comparatie , eu am pe Toleascopul de 200mm o pupila de iesire de 5.6mm la 36x/ocular f=34mm si una de 3.4mm la 59x/ ocular f= 21mm ... :D 
(In treacat fie spus , nu am asemenea oculare...).

Pe dobsonianul de 200mm ,folosesc drept ocular - cautator un ocular LV 30mm/2'' la 41x pentru o pupila de iesire de 4.87mm ,intr-un camp efectiv de 88 minute.
Ar fi mai potrivit ca  ocular cautator TS 32mm WF /2'' care la 38.5x asigura o pupila de iesire de 5.2mm si un camp efectiv de 109 minute.

In aceasta ultima configuratie, as avea un camp efectiv egal cu cel asigurat de ocularul-cautator japonez discutat in acest topic si care la 6x asigura un camp efectiv de 110 minute.
Dar nu pot folosi ocularul TS 32mm WF  pe ''Toleascop'' deoarece focuserul nu are o cursa suficienta spre inafara.

Pot sa folosesc TS 32mm WF pe dobsonianul de 125mm F/6.9 - acum in reconstructie si pe luneta de 90x600mm.
Pe reflectorul de 125mm , TS 32mmWF imi asigura un camp efectiv de 2.6 grade la 27x iar pe luneta de 90mm  imi asigura un camp de 3.7 grade la 19x.

In concluzie , am ce sa caut , am cu ce sa caut ... doar cerul senin pe care sa caut obiecte nu mai este.

Mircea

Erwin
29 Iun 2018 15:19


Pentru ocularele lungi trebuie făcut un prelungitor la focuser. Și aceasta poate fi o problemă dificil de rezolvat uneori, că nu poți ajunge în focus cu ocularul căutător disponibil la toate instrumentele din dotare.

Mircea Pteancu
29 Iun 2018 18:11


Ai dreptate Erwin.
Am prelungitor si pot face la limita ocularul sa functioneze ca ocular-cautator pe dobsonianul de 200mm.
Dar ocularul TS 32 mm WF trebuie sa stea la o distanta prea mare inafara tubului sau ,mai inginereste spus, are o lungime in consola prea mare.
Focuserul este un Kineoptics HC-2 ca acesta :

http://www.kineoptics.com/HC-2.html

Se comporta excelent la sarcini normale.
Ma tem sa nu-l stric cu sarcini in consola.
Pentru asa ceva  a fost proiectata o varianta HC-1A , capabila sa suporte camere foto , vizoare binoculare si oculare grele,de exemplu.

Eu am dimensionat tubul optic al Toleascopului pentru ocularul LV 30mm ca ocular-cautator si de aici provine problema.
Ocularul LV 30mm are planul focal la 19mm in spatele umarului exterior.
Deci a trebuit sa scot planul focal inafara cu 25mm pentru a avea acces cu LV 30mm.
Ca rezultat , TS 32mm WF ''se aseaza'' in planul focal daca este cu vreo 35mm mai spre exterior.

In plus , am pus ''botnita'' focuserului corespunzatoare diafragmei de camp de 30mm a lui LV 30mm.
Acum ar trebui sa schimb si diafragma de focuser,TS 32mm are camp aparent de 70 grade si diafragma sensibil mai mare.

Am reconsiderat subiectul discutat aici , ocularul-cautator.
Nu-i un subiect chiar asa de facil precum pare.
Vremurile in care te descurcai numai cu un oarecare cautator ,au cam trecut.
La observatii urbane si suburbane , metoda cea mai buna este ''eyepiece hopping'' iar pentru asta iti trebuie un ocular cautator.
Ocularul japonez de 6x cu camp de 11 grade iti asigura doar 110 minute de camp efectiv dar acesta este parte din imaginea obiectivului de 100mm ,deci aceasta va fi probabil mai luminoasa decat cea dintr-o caricatura de cautator 6x30mm.

Mircea

nobody
29 Iun 2018 18:39


Aveti grija ca la o pupila de iesire exagerat de mare, obstructia centrala incepe sa degradeze simtitor imaginea pana ajunge chiar s-o obtureze complet.

Mircea Pteancu
29 Iun 2018 20:37


Foarte corect !
La reflectoare nici nu am pomenit de pupile de iesire mai mari decat cea a ochiului.
La dobsonianul de 200mm nu cobor sub 41x.
La lunete insa nu exista in teorie aceasta piedica.
Practic insa nu am incercat grosimente foarte mici.
A incercat cineva ?

Mircea

Erwin
29 Iun 2018 23:26


Nu prea mai am oculare lungi cu câmp larg la dispoziție iar Kelner de 40mm am ajuns să-l folosesc foarte rar deoarece cam același câmp îl văd cu Panoptic de 24 și mult mai confortabil. 

Am avut un GSO de 32mm pe 2" cu 70 grade câmp aparent, pe luneta Lady Black de 110mm/550 by Zoth dădea imagini frumoase în mijlocul câmpului și bineînțeles pe margine se degrada simțitor așadar l-am dat. Nu am calculat nici pupila de ieșire nici câmpul real pe cer. Pe focale lungi, la cassegrainul 8" F/15 era foarte bun pentru star-hopping și observații la roiuri și nebuloase.

nobody
30 Iun 2018 01:46


Eu m-am mai jucat cu obiective de la aparate de marit pe post de oculare.

Pe instrumente fara obstructie, imaginea nu se degradeaza daca tii ochiul bine centrat, dar apertura efectiva se reduce proportional. Doar ca exemplu, ocularul japonez de 100 mm pus pe luneta 110mm/550 da o pupila de iesire de 20mm. Daca pupila ochiului (cea reala, nu aia din tabele) este sa zicem 5mm, rezulta o apertura efectiva de 27.5 mm. La 6 mm pupila ochiului, rezulta o apertura efectiva de 33 mm. Si astfel caricatura de cautator 6x30mm devine un ultra-super-extra-wide field, cam la aceeasi luminozitate relativa.

O alta formula de a calcula pupila de iesire este lungimea focala a ocularului impartita la raportul focal al telescopului. De ex. la orice f/5, ocular 100mm => 100/5 = 20 mm

Mircea Pteancu
30 Iun 2018 18:17


E frumos din partea ta ca iei apararea oropsitului de cautator 6x30mm.
Nu mai am mult si  scap de el ,il mut pe luneta de 60mm unde-i este locul.

M.

nobody
30 Iun 2018 18:46


Am scris pentru cine vrea sa priceapa ceva, nu pentru cine-i plin de venin.

Mircea Pteancu
30 Iun 2018 20:03


Ce sa pricep ?
Ca tu crezi ca imaginea in luneta 100x600mm la 6x prin ocularul-cautator de 1.25'' va fi mai nasoala decat cea din cautatorul tau 6x30mm cu lentile cat moneda de 5 bani !?
M-ai induiosat : iti admiri, iti iubesti ,iti adori cautatorul 6x30mm pentru ca-i al tau.Bravo!
Ce doresti mai mult de la mine ?
Mersi de asa pricepere si intelepciune...

Cand ai dreptate , ai dreptate.
Putem sa cautam - forumul ne sta la dispozitie- cand a fost cazul eu am afirmat clar ,fara echivoc ca ai dreptate.
Tu in schimb nu ai facut asta niciodata , nici cu mine si nici cu altii.
Cu nimeni ,niciodata , nici macar O SINGURA DATA !

Si mai vorbesti de venin...vezi sa nu-ti plezneasca glanda...

Mircea Herpetologu'

nobody
30 Iun 2018 21:30


Ati uitat sa precizati ca sunt si spalat pe creier.

P.S.
Doar pentru cei care nu au renuntat la ratiune, logica este destul de simpla:
Daca pupila de iesire este de 2 ori mai mare (ca diametru) decat cea a ochiului, doar jumatate din apertura (ca diametru) mai ajunge pe retina, restul fiind blocat de iris. Astfel, la 100 mm apertura:
- pupila de 2 ori mai mare, 100/2 = 50 mm apertura efectiva
- pupila de 3 ori mai mare, 100/3 = 33 mm apertura efectiva
- pupila de 4 ori mai mare, 100/4 = 25 mm apertura efectiva

catalin dumitru
01 Iul 2018 11:10


După lupte seculare , am ajuns la concluzia că cel mai bun căutător pentru lunetisti este echipat cu ocular mare si focală lungă . A&#537;a ceva am experimentat cu ani în urmă &#537;i pot spune că nimic nu e mai comod . Practic scula e ca o luneta de ochire cu ocular supradimensionat . Eye relieful fiind monstruos , nici nu mai e nevoie să părăse&#537;ti planul pupilei de ie&#537;ire de la luneta principală iar dacă distan&#539;a dintre axele ocularelor e adecvată (o prisma paralelogram de la bino de microscop poate rezolva treaba) , atunci se poate privi simultan prin luneta &#537;i prin căutător, cu câte un ochi.
Bineîn&#539;eles ,cred că a&#539;i în&#539;eles că lentilele de la ocularul cautatorului trebuie să fie maricele , de la 50-60 mm in sus .

Erwin
02 Iul 2018 00:15


Merită încercat. Chiar, a încercat cineva să folosească un _obiectiv_ de căutător pe post de ocular cu focală lungă? :)

catalin dumitru
02 Iul 2018 13:35


Mai sunt bunicele &#537;i obiectivele alea Supercin , cu focală de 50 mm &#537;i barel de 51 . Nu mai &#537;tiu exact cât e câmpul aparent dar imaginea e grozavă , cu condi&#539;ia ca lentila de ie&#537;ire devenită lentilă de câmp ,să fie cât mai curată .
Câmpul real accesat are diametru mare , parcă peste 45 mm.

Corec&#539;ie , am luat la măsurat un obiectiv din ăsta &#537;i adevărul e că are 52,5 mm la exterior &#537;i exact doi inci pe cei 10-11 mm din interiorul capătului lentilei mari .De aceea am făcut confuzia . Lentila mare are diametrul util de 48 mm .AFOV-ul unui asemenea "ocular" e de vreo 50 grade .

Am mai dat &#537;i peste un supercin 2 din ăla negru , cu corp pe două diametre , 38 &#537;i 50 mm ,cu trecere tronconica , &#537;i cu focală de 65 mm. Intrarea utilă e de 43 mm &#537;i câmpul aparent de vreo 40 grade .

&#536;i încă un supercin 2 tot negru pe două diametre de 38 &#537;i 45 mm , cu focală de 50 mm &#537;i afov ceva mai mare de 40 grade.

&#536;tiu că mai există o variantă cu exterior pe trei diametre , dar am hacuit-o mai demult &#537;i nu mai &#539;in minte ce dimensiuni avea.

Toate , dar absolut toate , se comportă fain ca oculare de putere mică &#537;i câmp real mare .Sunt sigur că se mai găsesc prin pie&#539;ele de vechituri .

nobody
02 Iul 2018 17:18


Obiectivele de cautator si cele de binoclu au focale prea lungi (peste suta) ca sa poata fi utile in acest mod, dar merg binisor ca reducatoare de focala, puse mult in fata planului focal.

Mai jos, am facut un tabel cu diferite combinatii pentru luneta "Lady Black de 110mm/550 by Zoth". Pupila de iesire efectiva (pana la limita pupilei ochiului) da stralucirea relativa a obiectelor extinse. In schimb, un pic contraintuitiv, apertura efectiva da stralucirea relativa a stelelor. Se poate vedea cum o pupila de iesire exagerat de mare reduce drastic randamentul sistemului din acest punct de vedere (cred eu, important), fara a compensa suficient prin imbunatatirea altor criterii.

Daca exista interes, pot face si alte combinatii.

Erwin
02 Iul 2018 18:48


E mai grav pentru cei mai în vârstă dintre noi la care pupila ochiului nu se mai dilată ca la cei tineri. Nu am măsurat ci am constatat practic că nu mai văd cu ochiul liber aceleași obiecte ca un observator mai tânăr în aceleași condiții de cer, iluminare, adaptare la întuneric.

Mircea Pteancu
02 Iul 2018 18:52


Vezi nobody ,aici e problema.
Nu stiu ca ai mai nou ,te superi din orice si imi pui in carca afirmatii pe care nu le-am facut.
Calculele tale sunt corecte dar sunt calcule de ''tocilar'' , nu de ''batran lup stelar''.
Te inseli daca crezi ca vei vedea vreodata Nebuloasa Helix sau Veil in cautator.
Cautarea adevarata o faci prin ocularul telescopului.
Ca sa gasesti nebuloasele amintite , cautatorul trebuie sa iti arate steaua 52 Cyg pentru Veil si steaua aflata imediat la Est de Helix.
Apoi treci la ocularul principal si ,pornind de la stelele amintite ,cauti obiectul dorit.

Te rog sa nu te mai superi asa din orice si sa intelegi ca nu poate fi mai adevarata reprezentarea (calculul) decat obiectul reprezentat.
Si nici mai mare partea decat intregul  si nici creatura decat Creatorul !

Catalin

Mai facut atent.
Am un obiectiv Supercin argintiu , cu exteriorul neted si focala de 50mm.
Ar merge deci ca ocular de focala mare ?
In ce pozitie , in cea nativa sau inversata ?

Mircea

nobody
02 Iul 2018 20:01


Unde naiba am zis eu asa ceva ?
Te inseli daca crezi ca vei vedea vreodata Nebuloasa Helix sau Veil in cautator.

In schimb, un pic contraintuitiv, apertura efectiva da stralucirea relativa a stelelor. Se poate vedea cum o pupila de iesire exagerat de mare reduce drastic randamentul sistemului din acest punct de vedere (cred eu, important), fara a compensa suficient prin imbunatatirea altor criterii.

Deci, repet, analiza am facut-o din perspectiva cautarii prin ocularul telescopului si exact dupa stele, nu dupa nebuloase, si in ideea de a avea perfomante (mult) mai bune decat prin cautatoarele clasice !

catalin dumitru
02 Iul 2018 21:43


Nene Mircea , obiectivul de proiec&#539;ie trebuie folosit invers . Adică lentila de ochi e cea mică .În interiorul barelului , la partea cu lentila mare , se îndeasă un tub de 50,8 mm , pe toată adâncimea permisă , adică vreo 10 sau 11 mm.

Eu folosesc un barel filetat la interior , de la ni&#537;te oculare ciudate vândute de susplusshed .

nobody
03 Iul 2018 01:33


@Erwin: Sper ca a ramas ceva din ce am vrut sa scot in evidenta. Ar mai fi si alte aspecte interesante, dar am ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa continui pe acest forum.

Erwin
03 Iul 2018 09:06


Sigur. Eu încerc să mă concentrez pe informații iar prietenii să-i iert dacă-și mai ies din pepeni. Discuțiile în contradictoriu sunt bune, dar respectând pe interlocutori și renunțând la micile aroganțe care supără. 


La subiect:
Ieri am demontat celulele de la 2 obiective de binoclu din tuburile cu excentric și manșoane de cauciuc. Acum trebuie să scot și lentilele din celule și să caut alte 2 perechi potrivite. Binoclul 7x30 pe care vreau să-l dezmembrez are celule din plastic, la o încercare de a le demonta lentilele s-au dezlipit puțin pe margine. Cred că va trebui să le tai cu bomfaierul. Pentru teste sunt bune dar pentru un ocular adevărat va trebui să le relipesc sau să caut altele bune.

Erwin
02 Aug 2018 11:38


UPDATE
Ocularul double-plossl are rezultate foarte bune! L-am asamblat provizoriu alăturând celulele de 40mm iar în spatele lentilelor, cu un distanțier am pus perechea de 30mm, lipite cu bandă. Am testat ocularul cu luneta de 70mm "Locomotiva cu aburi" și am fost plăcut surprins de câmpul larg și imaginea destul de bună pentru un ocular improvizat. Câmpul este mai mare de 60 grade, prezintă ceva cromatism și distorsii geometrice tip "pernă" caracteristici care probabil pot fi un pic îmbunătățite dacă lentilele vor fi bine colimate într-un barrel corespunzător și reglată spațierea. Desigur, pentru a împiedica vignetarea ocularul trebuie folosit pe 2". Nu cunosc focala exactă a obiectivului așadar nu am calculat-o nici pe cea a ocularului, pupila de ieșire este mare, va trebui să fac măsurători precise.

Mircea Pteancu
02 Aug 2018 12:27


Erwin

Foarte promitator , succes in finalizarea ocularului , cred ca va fi o premiera pentru noi !
Te rog sa ne dai detalii amanuntite , banuiesc ca in sertarele multor astronomi matori  se gasesc lentilele potrivite pentru construirea unor asemenea oculare.

Mircea

Erwin
02 Aug 2018 13:58


Iată diagrama desenată de "tatăl" acestui model de ocular, Red Henry. El a construit zeci, dacă nu sute de oculare de acest fel și le-a donat începătorilor. Obiectivele proveneau toate de la binocluri deteriorate cumpărate pe mai nimic de la vechituri. 

Așadar, dacă aveți prin sertare orice obiective de binoclu, împerecheați două câte două, cu fața convexă una spre alta, aproape lipite, ca la un ocular plossl normal. Dacă cele două perechi sunt de diametre diferite atunci perechea mai mică va fi așezată spre ochi. Focala rezultantă este mai mică decât jumătate din focala obiectivelor mai mici, estimez eu. Ocularele au un eye-relief generos și sunt potrivite celor care poartă ochelari dar și fotografierii afocale.

Herr_Alien
02 Aug 2018 16:56


Salut,

Acum is confuz bine:
 - in poza nenea zice ca perechea de diametru mare e inspre ochi ("One large Plossl for the eye lens, and another one for the field lens")
 - de la tine, sugestia e sa folosim p-ala mare drept perechea dinspre camp.

Cred ca daca se apuca cineva sa experimenteze, o sa incerce ambele configuratii; eu insa nu am obiective disponibile, si atunci vin cu o intrebare: le-ai incercat si invers? Cu perechea mica drept lentila de camp so cu cea mare drept lentila de ochi? E o orientare in care se vede mai bine?

Erwin
02 Aug 2018 17:52


La mine diferența de diametre este mare, de la 30 la 40 așadar nu merge cu 30 spre câmp și 40 spre ochi, câmpul se îngustează semnificativ. Poate o pereche de 40 cu una de 35 merge și invers, trebuie testat. 

Am măsurat pupila de ieșire pe luneta de 70mm F/4 și are 10mm. Rezultă că focala este de 40mm. Suficient pentru un ocular utilizabil pe post de căutător pe telescoape obișnuite. Trebuie să-i fac barell ca să-l pot testa ca lumea pe telescoapele din dotare.

Pe luneta de ochire japoneză de 60mm imaginea este foarte curată, în focus pe tot câmpul, cu un cromatism minimal la marginea obiectelor luminate puternic. Sunt curios la stele cum se prezintă. Conform cu cele spuse de Red Henry mă pot aștepta să fie cel mai bun ocular home-made din trusă.

Erwin
03 Aug 2018 00:21


Deoarece a fost senin cât de cât în seara asta am avut prilejul să testez ocularul la newtonianul Hinds. Cunoscând faptul că acest telescop are optica foarte bună e un banc de teste ideal, cu condiția ca și cerul să fie cooperant. Am țintit roiuri ca Wild Duck și Sagittarius Star Cloud, Lagoon, Omega (Swan) și aleator zone din Calea Lactee.  Ocularul, deși ținut în mână pe focuser, a dat imagini bune, cu stele aproape punctiforme pe tot câmpul, cu mici raze datorate unor reflexii interne, neavând nicio diafragmă interioară. La Saturn și la Marte și la stele mai strălucitoare am observat mai acut aceste reflexii. E o problemă care se va rezolva de îndată ce ocularul va avea un barell dedicat. De asemenea ar fi potrivită o gardă de ochi din cauciuc mai înaltă, distanța până la ochi fiind necesar a se păstra constantă, la apropiere prea mare apare vignetare. 

Este destul de bun și pentru căutare, pe 1240 focală mărirea este de aprox. 30X iar câmpul de aprox. 60 grade, un ocular "de ținut"! :)

Mircea Pteancu
03 Aug 2018 23:26


Alex

Eu citesc asa :  '' un Plossl mare ca lentila de ochi si un altul ca lentila de camp''.
Zice '' one large Plossl'' , nu ''the large Plossl...''.
Asadar ''Plossl'' mic este spre ochi iar cel mare spre obiectiv.

Mircea

Erwin
04 Aug 2018 07:42


Întrebarea pe care mi-o pun este să prevăd ocularul cu picior de 1.25" ca să pot folosi ocularul pe oricare telescop din dotare, caz în care apare vignetarea sau pe 2" caz în care nu-l pot folosi pe instrumentele cu focalizator de 1.25"? 

La Hinds la care conul de lumină este lung și îngust, vignetarea se vede dacă nu stai cu ochiul la distanța prea mică de lentila de ochi dar are o poziție în care întreg câmpul este luminat uniform. Nu l-am testat încă pe luneta Lady Black de 110mm care are focala scurtă și focalizator pe 2". Ar fi timpul s-o mai scot la lumină, de vreo 2 ani n-a mai ieșit... :)

nobody
04 Aug 2018 09:17


@Herr_Alien:
Contextul (pupila de iesire la stanga), un design de Plossl simetric si cum se poate aproxima combinatia - macar ca idee (pupila de iesire la dreapta).

Mircea Pteancu
05 Aug 2018 17:09


Erwin

Eu as  construi ocularul pe standard de 2''.
Cu o reductie 2'' /1.25'' vei putea sa-l folosesti si pe telescoapele cu focuser de 1.25''.
Nu vreau sa ma hazardez dar fenomenul descris de tine nu cred ca este o vignetare ,mai degraba cred ca este celebrul efect ''de genunchi'' sau ''kidney beans''.
Oculare foarte respectabile prezinta acest efect.
De pilda Radian.Si multe altele...
Solutia este un ''ghid de ochi'' , un distantier ,fix sau mobil ,care sa pozitioneze ochiul acolo unde vede imaginea corecta - asa cum ai zis de altfel.

Revenind la sugestia de a folosi ocularul cu reductie de 2''/1.25''...
Daca ocularul va avea focala de 30mm si daca vei construi adaptorul asa ca sa aiba alezajul interior de 30mm , vei avea un camp vizual aparent de aprox. 60 grade.
Ceea ce nu-i deloc de lepadat, vei avea un camp efectiv intre 80' si 90' pe telescopul Hinds.
Iar daca ocularul pe 2'' poate mai mult , va putea sa-si arate muschii pe luneta ''Black Lady''.

Succes , asteptam detalii, Mircea

Herr_Alien
06 Aug 2018 17:39


Multam de lamuriri, acum am priceput. Mult succes la bricolat.

Erwin
09 Aug 2018 09:20


Mulțumesc, Mircea! Cum am precizat, prima determinare a focalei folosind metoda pupilei de ieșire pe luneta "Locomotiva" a dat 40mm. Voi ține cont de toate elementele la proiectarea barelului. Poate voi găsi adaptorul 1.25"-2" gata făcut pe undeva. Ocularele Baader Hyperion au un astfel de adaptor din construcție, care îmbracă grupul de lentile Barlow din față dar corpul lor este pe 2".