-----------------------------------
iulian90
30 Apr 2018 11:59

Observatii V392 Per (Nova eruption 2018)
Multumim pentru stire Alex. :)  In seara asta o sa caut steaua respectiva.

Cer senin.

-- edited --
Topic desprins din 

Herr_Alien
30 Apr 2018 14:36


Senin sa fie!

Optical Spectroscopy of TCP J04432130+4721280 (V392 Per) Confirms a Nova Eruption

http://www.astronomerstelegram.org/?read=11588

Cica e nova confirmata spectroscopic.

Stille
30 Apr 2018 19:07


Herr_Alien, scuze pt intrebari de începător, dar cum se folose&#537;te harta respectiva pentru a estima magnitudinea novei? Banuiesc ca o compar cu stelele numerotate, dar exista vreun ghid de incepatori pt procedura?

MariusP
30 Apr 2018 22:35


In seara asta, pe la 21:35 ora de vara, am estimat-o la vreo 6.8 cu binoclul BTC 15x70.

Herr_Alien
30 Apr 2018 23:11


Marius, felicitari. Eu doar mi-am facut in ciuda cu 10x50-ul.

Stille, da, stelele numerotate sunt stele de comparatie. "Numarul" impartit la 10 da magnitudinea vizuala - "57" insemnand in realitate m=5.7.
Uite un tutorial de la AAVSO ( http://www.aavso.org/10-star-training ); mai pun si un link dedicat metodelor de estimare a stralucirii: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=103562 
Mai pun si ceva hint-uri, cand gasesc ceva util, gen asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=13243&postdays=0&postorder=asc&start=15#147853

MariusP
30 Apr 2018 23:32


Multumesc Alex si felicitari si tie pentru ca ai fost pe faza si ai deschis topicul asta.

Pe la 23:00 am reincercat o estimare folosindu-ma de aceleasi 2 stele din catalogul GSC, de magnitudini 5.69 si 7.81. Desi nu cred ca scade asa repede in stralucire, de data asta nova ar avea magnitudinea de vreo 6.95...

Herr_Alien
01 Mai 2018 18:31


E posibil sa fie vorba de extinctia atmosferica, mai puternica pentru variabila (aflata mai jos) si mai slaba pentru stelele de comparatie (aflate mai sus) ; explicatia e cu atat mai plauzibila cu cat steaua variabila se afla la inaltimi deasupra orizontului din ce in ce mai mici.

Stille
01 Mai 2018 19:06


Chiar asa de repede in stralucire pare sa scada https://www.aavso.org/apps/webobs/results/?star=V392%20PER&num_results=200

MariusP
01 Mai 2018 19:58


Azi am trecut observatia de aseara la AAVSO, e si in link-ul dat de Stille. Am ezitat s-o trec aseara pentru ca, desi eram destul de sigur de estimari, nu m-am "lovit" de variatii asa mari in timp scurt.

iulian90
01 Mai 2018 20:15


Am observat si eu aseara steaua V 0392 Per si am gasit o magnitudine de 7,35. Se observa greu in binoclul 10x50 Bresser dar am observat-o si cu telescopul reflector de 114/900mm si am comparat-o cu doua stele din imediata vecinatate, una de 7,25 mag. cealalta de 7,55 mag. pentru a evita pe cat posibil efectele extinctiei atmosferice mai mari aproape de orizont. Steaua se vede destul de jos,spre nord-vest perioada aceasta.

MariusP
01 Mai 2018 20:23


Iulian, zi si ora la care ai facut estimarea, ca-i cam "naravasa" nova asta!

Stille
01 Mai 2018 23:25


Cer luminos si usor incetosat (sunt in Iasi, nu foarte departe de centru) dar de abia o vad cu vedere periferica prin Bufnitza. Ora 11.13. Daca nu ma inseala ceva pacla persistenta, as zice magnitudinea 8 si ceva. Mai putin strălucitoare decat stelele acelea de 7.8, 7.9 din partea opusa a triunghiului, dar pe alea mai slabe nici nu le vad. Hai sa zicem 8.1, 8.2, scos cam din burta

Edit: cu un chart nou-generat, mai adecvat nivelului curent de stralucire, fixez estimarea pe 8.1 (o stea la fel de stralucitoare ca nova are acum etichetata magnitudinea https://www.aavso.org/apps/vsp/chart/?chartid=X22891AR ). Am ochiometrizat, nu am folosit metodele mentionate de Herr_Alien, dar poate pana la urmatoarea nova ma mai antrenez :)

iulian90
02 Mai 2018 15:15


Estimarea stralucirii de pe 30 aprilie la nova V392 Per am facut-o pe la inceputul orei  22, destul de tarziu,caci am avut si alte treburi. Aseara insa am putut face estimarea stralucirii la nova V 392 Per mai devreme, la ora 21, imediat ce s-a intunecat mai bine afara si am gasit o valoare de 7,6 magnitudini, deci stralucirea novei s-a micsorat. Ca stele de comparatie am folosit: pentru steaua A ,aceeasi stea din vecinatate ,de 7,25 mag. ca si in seara de 30 aprilie si pentru B o alta stea mai slab vizibila decat cea din seara de 30 aprilie,anume de 7,95 mag ,tot din apropierea novei. Fata de steaua A , nova V 392 Per era cu 3 grade mai slaba si fata de steaua B tot de 3 grade,de aici rezultand o magnitudine medie de 7,6-7,65 pentru nova.

Herr_Alien
03 Mai 2018 08:28


Intr-un sfarsit am reusit sa fac si eu o estimare (2018-05-02 22:47 ora locala) la nova asta. Am folosit harta postata de Stille (multam!), cea pregatita de mine nu mai e potrivita. 

Desi Luna nu devenise deranjanta, steaua era prea slaba ca sa o estimez comfortabil cu binoclul. Asa ca am scos telescopul (D=114 mm, F=500mm) si am folosit Plossl-ul de 32 mm. La un grosisment de 16x am obtinut un camp real undeva in jurul a 3 grade. Am folosit drept stele de comparatie un "81" si un "84". Dupa ce am trimis estimarea am verificat ce valori au mai fost postate in seara respectiva, si m-am bucurat sa vad ca si pentru ceilalti observatori nova "batea" cam la fel.

MariusP
03 Mai 2018 09:09


La estimarea de aseara de la 21:30 m-am folosit de harta  (tot cu binoclul BTC 15x70):

 magnitudinea 8.3.

iulian90
03 Mai 2018 13:52


Aseara ,pe la inceputul orei 21 (21:10) am evaluat si eu stralucirea novei V392 Per si am gasit o valoare de 8,2 magnitudini. Am comparat-o cu o stea de magnitudinea 7,95 (A) si cu o alta stea de magnitudinea 8,35 (B), ambele din apropierea novei.  Stralucirea novei scade pe zi ce trece, tot mai mult.

Mircea Pteancu
03 Mai 2018 15:17


Felicit toti observatorii pentru observatii !
Pun intrebarea de mai jos dupa ce am citit un comentariu al domnului Virgil Scurtu.
Deci nu vreau sa fiu eu cel care strica petrecerea dar sunteti siguri ca este corect sa se foloseasca termenul de ''nova'' ?
Poate gresesc dar in linkurile care au fost date am citit peste tot despre ''nova burst''.
Si nici codul nu este unul de nova.

Efectuarea observatiilor, trimiterea lor la AAVSO sunt importante , fie una ,fie alta.
Vorbesc doar despre clarificarea terminologiei.

Spor in continuare ,Mircea

Stille
03 Mai 2018 15:24


Care este diferenta intre nova si nova burst?

MariusP
03 Mai 2018 15:39


Daca e sa despicam firu-n-patru, asa cum ii place lui mos Scurtu, toate stelele considerate "nove", nu sunt deloc noi, ci doar au fost observate in momentul unei eruptii/explozii puternice, "nova burst". Despre unele se stia cate ceva, unele erau cunoscute ca variabile, despre altele nu se stia nimic pentru ca erau sub limita de observare intr-o anumita epoca.

Din cate stiu, despre V0392 Per se stia ca e doar variabila, invartindu-se pe la magnitudinea 15. Prima eruptie observata este cea curenta, deci termenul de "nova" este foarte potrivit.

Si daca te uiti pe , vei vedea ca este acceptat si codul specific novelor: "N PER 2018".

Herr_Alien
03 Mai 2018 15:39


Da, intrebarea este justificata.

V0392 Per era deja cunoscuta ca o nova pitica (dwarf nova, UG type, detalii aici - ftp://cdsarc.u-strasbg.fr/cats/B/gcvs/vartype.txt ) cu variatii de la m=16 la m=14. Ce observam acuma este o eruptie asemanatoare cu o nova.

Acuma, daca e sa citim un pic articolul de aici :

https://en.wikipedia.org/wiki/Nova#Recurrent_novae

plus lucrarile citate, ce vedem noi ar fi mai degraba un comportament mai asemanator cu o nova recurenta (o crestere de stralucire de 8 - 9 magnitudini, de la m=14-16 la m=6) decat cu o nova clasica (unde este citata o crestere de 12 magnitudini).

"Juriul" inca delibereaza; eu unul o sa urmaresc ce se mai 'barfeste' si pe aavso.org.

nobody
03 Mai 2018 19:22


Nova'n papura.

Herr_Alien
03 Mai 2018 20:25


Mai, ce sa zic, AAVSO a revizuit clasificarea in baza lor de date, si nu cred ca dupa ureche:

 https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=25916

nobody
03 Mai 2018 21:38


Si apai nu-i tot un fel de nova ?

Herr_Alien
03 Mai 2018 23:30


Nova'n papura.

Mno, n-am stiut cum sa intepretez citatul :).

Am mai facut o estimare in seara asta; am folosit drept stele de comparatie "84" si "87" aflate in imediata apropiere a variabilei. 

Scade, si tot scade, semnificativ mai repede decat Nova Del 2013 (V339 Del). E ciudata steaua asta.

Mircea Pteancu
04 Mai 2018 16:00


Multumesc pentru raspunsuri.
Reactiile  orgolioase sunt nejustificate , nimeni nu a minimalizat vreun merit.
Virgil Scurtu colaboreaza de multa vreme cu AAVSO si chiar si acum corespondeaza  cu Elizabeth O. Waagen.
(Care Elizabeth nu uita sa-i trimita felicitari de ziua lui de nastere.)

Revenind la subiect , imi pare firesc sa cunoastem natura obiectelor observate.
Cel putin sa incercam...

Mircea

nobody
04 Mai 2018 20:04


Mai multe detalii:
On the progenitor system of V392 Persei - 2 May 2018
The awakening of a classical nova from hibernation
V1213 Cen (Nova Centauri 2009) 
https://www.nature.com/articles/nature19066

iulian90
05 Mai 2018 10:19


In serile de 3 si 4 mai 2018 am evaluat stralucirea stelei V392 Per si in seara de 3 mai am gasit o valoare de 8,4 magnitudini iar aseara, pe 4 mai am gasit o valoare de 9 magnitudini, deci stralucirea stelei scade destul de repede, cu vreo jumate de magnitudine pe zi.
La evaluare am folosit harta [url=https://www.aavso.org/apps/vsp/chart/?fov=180.0&scale=B&star=V0392+Per&orientation=visual&maglimit=11.0&resolution=150&north=down&east=right&type=chart//url] X22893K .

MariusP
17 Mai 2018 15:43


Aseara am facut o ultima si nesperata estimare a novei. Testandu-mi noul binoclu Nordlicht 10x50, am observat ca transparenta cerului e deosebita, magnitudinea limita cu ochiul liber (NELM) fiind in jur de 5.3-5.4.

Deci, nova am estimat-o la magnitudinea 10.7 cu BTC 15x70, cu mentiunea ca valoarea e incerta fiind la limita vizibilitatii.

Herr_Alien
22 Mai 2018 14:40


Felicitari. Eu nu mai reusesc sa vad constelatia din cauza unui deal din apropiere.

MariusP
22 Mai 2018 15:26


Eu mai am încă vizibilitate, am &#537;i voin&#539;ă, dar nu mai am cu ce. Cu alte cuvinte 'geaba voin&#539;ă, dacă nema putirin&#539;ă!  :lol: 

Am generat la  două grafice cu observa&#539;iile vizuale: unul cu cele 17 trimise din România &#537;i celălalt cu toate 331 trimise de la începutul "nova burst".