-----------------------------------
iulian90
11 Iun 2018 20:22

Montura tip parghie pentru binoclu
Salutare tuturor. 
Săptămâna aceasta am construit o montură tip "pârghie" pentru binoclul Bresser Hunter 10x50, dintr-un tripod de la luneta Bresser 60/800mm,care stătea degeaba prin magazie &#537;i câteva piese din lemn,o bară filetată M12, o parte de la un picior de la un alt trepied, câteva piuli&#539;e 
Montura se comportă bine,e relativ comodă &#537;i u&#537;or de folosit,e mai simplu de construit decât o montură tip paralelogram pentru binoclu. Am construit-o pentru că în ultimul timp nu prea mai foloseam binoclul, imaginea tremura când îl &#539;ineam in mână, mai ales la stele duble era nasol, într-o seară am vrut să rezolv steaua Mizar din Ursa Major &#537;i nu reu&#537;eam să men&#539;in stabil binoclul in mână.

Herr_Alien
11 Iun 2018 21:40

... mai bine 20x pentru Mizar.
Felicitari pentru montura, o sa te ajute destul de mult. Lipsa tremuratului o sa te ajute sa vezi si stele mai slabe, nu doar dublele mai stranse. In plus, o sa iti fie mai usor sa consulti o harta.

Mizar are o separatie de 14 secunde, parca. Banuiesc ca de la 20x in sus e mai usor de separat. La 10x mie nu mi-a mers.

Mircea Pteancu
11 Iun 2018 22:24


Felicitari pentru constructie , cu siguranta te va ajuta!
O montura - parghie este mult mai simpla ca una paralelogram ,deci mai usor si mai ieftin  de construit.
Banuiesc ca este si mai stabila deoarece are mai putin piese ,jocuri, articulatii.
Are un singur dezavantaj fata de montura - paralelogram : la montura parghie ,cand schimbi inaltimea binoclului fata de sol ,automat se modifica si altitudinea vizata.
Pentru mine acesta nu este un dezavantaj real,doar pisica ma insoteste la observatii , nu a manifestat deocamdata intentia de a pune ochiul la ocular... :D 

Cu binoclul 10x nu am reusit niciodata sa rezolv Mizar.
Doar cu BPC 20x60mm.

Mircea

iulian90
12 Iun 2018 12:16


Mul&#539;umesc mult pentru felicitări. :D
Am uitat să precizez că montura mai are încă o articula&#539;ie, imediat sub binoclu, care permite reglarea înăl&#539;imii binoclului, fără să  afecteze  prea mult  altitudinea la care se face observa&#539;ia pe cer. Se poate vedea in poza a treia &#537;i a cincea din mesajul meu de mai sus.In plus de asta am postat mai jos încă două poze cu pozi&#539;iile extreme ale binoclului &#537;i a pârghiei monturii.
Poate nu o-i rezolva steaua Mizar,dar sunt multe alte stele duble &#537;i multiple , plus Luna, obiecte DSO de observat cu binoclul, senin să fie, căci în ultimele trei-patru zile, seara a tot fost înnorat aici la Brăila. :)

Matrixul
12 Iun 2018 15:53


Foarte utila si usor de facut, bravo !

Erwin
13 Iun 2018 08:11


Bravo! 

Vezi că tremuratul indică lipsa "lichidului de răcire-ungere" în instalație! :D

iulian90
11 Oct 2020 18:44


Buna ziua tuturor. :)

Prezint o varianta noua de montura tip parghie pentru binocluri, ce am construit-o ieri si astazi din resturi , ce mai aveam eu prin magazie, ramase de la montura EQ1 sau alte monturi. ;)

Am folosit picioarele din aluminiu de la montura EQ1 (care acum are picioare din lemn mai groase si mai rigide), o piesa superioara de fixare a picioarelor si a furcii  de la o alta montura alt-azimutala (cea cu care a venit newtonianul de 76mm cand l-am cumparat ) , o teava din fier lunga de 0,5m cu diametru de un tol si un teu de un tol , precum si o parte dintr-un picior de lemn de la montura cu care a venit newtonianul de 76mm (montura respectiva avea un picior fracturat, asa ca nu o mai foloseam, reflectorul de 76mm il montez fie pe montura EQ1, fie pe montura Bresser mai buna), pe care am fixat binoclul Bresser Superfocus 10x50.
Am fixat teava din fier de trepied cu o tija M10 care am introdus-o prin interiorul tevii,tija fiind fixata cu 2 piulite si 2 saibe, una dintre ele venind in interiorul teului (fitingului in forma de T) impreuna cu una din piulite, avand diametrul putin mai mic decat diametrul exterior al tevii, incat sa nu atinga filetul interior al teului, ca acesta sa se poata roti pe azimut fara probleme, cealalta saiba, impreuna cu cealalta piulita fiind montate sub piesa in care vin fixate si picioarelele trepiedului, in felul acesta teava este bine prinsa de trepied. 
Mai departe, batul din lemn provenit de la un picior de la montura alt-azimutala, l-am fixat cu un surub M10 lung de 100mm si 2 piulite M 12, folosite pentru centrarea surubului, de un niplu de un tol care vine infiletat in teu , prin intermediul acestuia binoclul se poate roti pe altitudine. In cealalta parte a teului am montat un alt niplu reductor, cu un surub M12 pe post de maner pentru a usura reglajul azimutului. 
In partea superioara a batului am facut o mica furca cu partile laterale provenite de de la acelasi picior de la montura alt-azimutala, in care vine prinsa o alta piesa din lemn, printr-un surub M 6, constituind o articulatie prin care se poate roti suplimentar binoclul pe altitudine, pentru o comoditate mai buna in timpul observatiilor. 
De acea piesa din lemn am prins binoclul printr-o bucata de tabla,care e prinsa de piesa din lemn cu un alt surub M6 ,iar de binoclu, cu 2 suruburi mici, M2, caci binoclul respectiv in mod normal nu este prevazut cu prindere pentru trepied, asa ca a trebuit sa gasesc o modalitate de prindere, inlaturand capacul din plastic care venea prins pe balamaua binoclului, acolo unde in mod normal la alte binocluri venea o gaura cu filet pentru prindere pe trepied, la acest binoclu este un ax care are legatura cu sistemul de focusare, si a trebuit sa dau o gaura mare, de 13mm in tabla de fixare, prin care sa treaca atat acel ax cat si bucsa din jurul lui, plus inca 2 gauri laterale prin care sa treaca suruburile cu care era prins acel capac de plastic, care acum au rolul de prindere a binoclului pe montura. 
Cand dau jos binoclul de pe montura ,nu desfac cele doua surubele mici, ci surubul M6 prin care este prinsa bucata de tabla de restul monturii, numai desfiletand piulita tip fluture cu care este prinsa.
Pentru echilibrarea batului din lemn pe care vine fixat binoclul am folosit 2 balasturi de neon pe post de contragreutati, pe care le pot rasuci in asa fel incat sa pot modifica centrul de greutate in functie de pozitia binoclului.

Abia astept sa se imbuneze vremea, sa fac porba la noua montura. :)  
Cam rar am facut observatii cu binoclul, tocmai din cauza ca tinut in mana imaginea cam tremura, iar vechea montura facuta in 2018 era fragila si cam joasa. Acum montura noua are o inaltime suficient de mare, reglabila din picioarele trepiedului, mult mai potrivita observatiilor cu binoclul, mai ales in apropiere de zenit unde e mai dificil de privit cu binoclul.

tudor
11 Oct 2020 20:09


Se vede clar ca e mai buna decat vechea montura. In primul rand ca nu mai ai doua brate cu contrageutatii ci doar un singur brat + ca este mai inalta. Merita sa pui acum si un binoclu mai "fioros" pe ea! Spor la observatii!

Armand Popa
12 Oct 2020 08:42


Foarte faina e montura! Felicitari! Am si eu unul asemanator, si pot spune ca funcioneaza perfect! E foarte comod de folosit!

Erwin
12 Oct 2020 09:16


Foarte tare, felicitări! 

Pentru că centrul de greutate este destul de înalt există riscul să se răstoarne accidental, dacă love&#537;ti picioarele trepiedului noaptea. Nu ar fi bine deloc pentru binoclu să ia o trântă... Î&#539;i recomand să îl cobori agă&#539;ând de tija centrală a trepiedului o greutate echivalentă cu cea de sus, de exemplu ai putea pune un săcule&#539; cu nisip sau un PET de 1.5-2L cu apă, din acelea cu mâner. Astfel se va îmbunătă&#539;i &#537;i stabilitatea &#537;i se vor reduce &#537;i vibra&#539;iile cauzate de picioarele sub&#539;iri &#537;i înalte.   8)

De asemenea, a&#537; înlocui sistemul de fixare al plăcu&#539;ei pe binoclu. &#536;uruburile M2 sunt prea mici pentru sarcina pe care o au de suportat. Există riscul să cedeze mai devreme sau mai târziu. Cel mai bine este să pui un colier pentru &#539;evi sub&#539;iri sau să confec&#539;ionezi unul potrivit , pe care îl strângi în jurul axului central &#537;i pe acela să-l fixezi pe suport.

iulian90
12 Oct 2020 12:05


Multumesc pentru felicitari. :D

E buna ideea cu sticla cu apa atarnata de trepied pentru coborarea centrului de greutate, azi o sa fac o incercare. Cred ca ar fi bun si la montura Bresser o astfel de metoda de coborare a centrului de greutate. :)
In privinta fixarii binoclului ,din pacate nu am cum sa prind colier pe axa balamalei, din cauza felului in care este construit binoclul, nu am cum sa bag colier pe langa tamburul de reglaj focus, care este amplasat de-a lungul axei balamalei si este destul de mare, ocupand tot spatiul dintre balama si corpurile cu prisme ale binoclului. A putea prinde binoclul doar in lungul balamalei cu clipsuri de un suport ceva mai mare sau sa prind binoclul cu totul cu clipsuri mai lungi de o placa din lemn de dimensiunea binoclului.

Armand Popa
12 Oct 2020 13:06


uite o solutie interesanta gasita de un coleg de astroclub din Arad. 
Practic e un suport de telefon ce se fixeaza pe ocular. Partea care tine telefonul are surub de prindere pe trepied. Sergiu a facut invers. A prins obiectivul binoclului in locul de fixare la ocular, iar cealalta parte a fixat-o pe trepied

Poti improviza si tu un sistem ce tine unul din obiective

iulian90
12 Oct 2020 16:50


Da, e buna si aceasta idee, dar mie m-a venit o alta idee; sa mai pun inca o bucata de tabla si in partea dinspre ocular si sa le prind intr-o bucata de lemn ce va veni pe dedesubtul balamalei binoclului,fixata de montura, iar deasupra cu doua suruburi lungi M3-M5x50mm, care sa vina pe deasupra balamalei binoclului, de-a lungul axei balamalei si sa prinda bucatile de tabla, in felul acesta binoclul va fi fixat bine si voi putea renunta la acele surubele M2 care intr-adevar nu sunt suficient de rezistente si sigure pentru fixarea binoclului. :) 

Aseara am facut proba la montura parghie si se comporta relativ bine, vibreaza, dar mai incet, insa daca o sa-i pun si o greutate de trepied montura o sa vibreze si mai slab si o sa fie mai bine. Oricum este mult mai bine la observatii acum ,mai ales cand ma uit cu binoclul in apropiere de zenit, mai sus de 60 grade fata de orizont,  caci nu mai trebuie sa tin binoclul in mana, este mult mai confortabil . 
Am observat aseara steaua Mizar din Ursa Major si s-a vazut de forma alungita, cu greu se distingea aspectul de "8", cu componenta secundara spre vest de steaua principala, cel putin asa mi s-a parut mie. :)  Cand tineam binoclul in mana, Mizar se vedea ca o stea simpla, ce tremura din cand in cand.

Erwin
13 Oct 2020 07:04


Aha, în acest caz cred că cel mai simplu &#537;i solid este să faci un jug din lemn care să cuprindă ambele tuburi ale obiectivelor, ca jugul de la carul cu boi.

saiph
13 Oct 2020 12:11


Aha, in acest caz cred ca cel mai simplu si solid este sa faci un jug din lemn care sa cuprinda ambele tuburi ale obiectivelor, ca jugul de la carul cu boi.

Sa stii ca exact la asta ma gandeam si eu ieri sa-i propun :D dar m-am luat cu treaba si am uitat sa mai pun raspunsul. Si cred ca ar fi mai rezistent decat suportul de smartphone, care e si el calculat sa reziste la greutatea unui telefon, nu la cea a unui binoclu - cel pe care-l are Iulian nu e tocmai usor, comparat cu telefonul. O placa de stratificat de 18mm, sau chiar lemn masiv, gaurit cu carota (parca in jur de 40mm are in zona de prindere pe corpul prismelor), apoi evazat cu raspelul si finisat la smirghel, fie dintr-o bucata, fie din doua (taie placa cu bomfaierul, ca sa poata demonta mai usor) si prinsa de bratul monturii upgradate pe care ne-a aratat-o, ar trebui sa fie la fix

iulian90
13 Oct 2020 16:07


Da, cred ca o sa merg pe varianta asta, cu jugul din lemn , este mai buna decat varianta la care ma gandeam eu si este mai usor de implementat. :)  Zilele astea o sa ma apuc sa modific prinderea binoclului.

iulian90
21 Oct 2020 13:31


Buna ziua tuturor. 
Am facut la montura pentru binoclu ,un suport mai sigur decat cel de dinainte, format dintr-o tabla groasa in forma de U ce vine fixata pe articulatia din lemn a monturii cu 2 holtzsuruburi scurte si prinde balamaua binoclului cu un un  surub M 6 lung, care vine pe deasupra balamalei binocului si prin extremitatile suportului , asigurand o fixare sigura a acestuia pe montura. 
Surubul ce vine pe deasupra balamalei nu deranjeaza deloc la reglarea focusului la binoclu, fiind plasat cu 1 cm mai sus decat balamaua binoclului si tamburul de reglaj focus.
Totodata am agatat de trepiedul monturii o sticla de apa ca greutate pentru a cobora centrul de greutate al monturii si aceata metoda pare sa dea roade bune, reducand semnificativ vibratiile. :)

Erwin
22 Oct 2020 10:08


Bravo! 

Acum mai ai ceva de făcut: un bra&#539; ceva mai lung ca să po&#539;i lăsa trepiedul mai jos, să po&#539;i face observa&#539;iile stând comod pe un scaun sau fotoliu, cu spatele rezemat. Astfel se va reduce presiunea asupra coloanei când faci observa&#539;iile &#537;i vei fi mult mai relaxat. Apoi, o dublură la bra&#539;, dintr-un lemn mai sub&#539;ire &#537;i o transformi într-o montură paralelogram. 

Spor &#537;i cer senin!

iulian90
22 Oct 2020 12:57


Da, intr-adevar ,ar fi mai comod sa fac observatiile prin binoclul de pe scaun cu spatar,mai ales spre zenit, am unul cu spatar inclinat, dar cam scund, care as putea sa il folosesc.  O sa trebuiasca sa mai trec pe la Dedeman sa iau sipca patrata din care sa construiesc un brat paralelogram, daca voi merge pe varianta monturii paralelogram, probabil in viitorul apropiat, deocamdata las montura asa sau cel mult o sa lungesc bratul care il are acum ca sa ma pot uita prin binoclu de pe scaun. Mai precizez ca pot regla inaltimea trepiedului din picioarele culisabile care le are, ca sa il mai cobor. :)