-----------------------------------
Mitu Catalin
02 Dec 2007 12:32

Marte
Azi dimineazta mi-am pus ceasul sa sune la 3.30 ca sa recuperez dimineata trecuta cand am avut o experienta foarte neplacuta cu webcam-ul (s-a rupt un fir in interior si m-a lasat cu instalatia carata afara si poze ioc ) . Cer senin ,atmosfera foarte linistita , dar orice sursa de caldura provoca valurirea imaginilor asa ca am stat departe de telescop . Nu stiu ce sa zic de Marte , dar cred ca nu aveam ce sa scot mai mult dintr-o biluta de 15 secunde de arc , mai ales la prima incercare . M82 a fost o surpriza foarte placuta (galaxie din oras), moderata  putin  de poluarea luminoasa din coltul imaginii .Cred ca o sa-mi fac o alta  aparatoare contra luminilor directe .

Zaraza
02 Dec 2007 20:58


Salut Cataline,

As fi multumit sa scot Marte ca tine. Se vad detalii, clarul e bine facut... ce configuratie ai folosit? 

Mi-am luat recent (ieri) un Maksutov-Cassegrain de 90/1250 asa ca o sa incerc si eu Marte, mai ales ca-s conditii relativ bune acuma. Inca n-am reusit sa fac nimic cu el, l-am montat in paralel cu luneta pe 3-2 (sper sa tina motoarele) si am pus aparatul in prime focus. O sa incerc asa pana pun mana pe un webcam decent.

Cat despre M82, e foarte frumoasa, felicitari. Nu ma asteptam sa iasa asa bine mai ales din oras. Poti sa-ti mesteresti dintr-o saltea de camping un tub sa nu-ti luceasca becurile-n lentila. Cat ai expus la ea?

hans602
02 Dec 2007 21:22


Catalin planeta Marte a iesit foarte bine,nu este
 object usor in ce priveste seeingul.Da este foarte
neplacut cind se strica ceva si efortul este degeaba.
M82 tinind cont de conditii si timpi scurt de expunere
poti fii multumit de rezultat.


   Clear sky Hans

Mitu Catalin
03 Dec 2007 19:20


Multumesc de aprecieri ! Sunt sigur ca in privinta lui Marte se poate mai mult , tocmai am vazut niste fotografii facute cu un instrument asemanator care m-au last cu gura cascata . Zaraza , poti sa incerci dar eu cred ca in lipsa unui webcam trebuie sa ai noroc chior ca sa prinzi ceva utilizabil .De exemplu in fotografia precedenta dintr-un film de 3000 cadre (cel mai reusit din 4 facute in sesiune ) am stacat vre-o 150 imagini mai bune pentru a ajunge la imaginea finala . Totusi daca vremea este buna (turbulenta redusa) poti avea  o sansa reala - incearca cu vre-o 100 cadre

Mitu Catalin
13 Mar 2008 10:37


S-a mai indepartat putin...