-----------------------------------
Cristian Kata
13 Iul 2018 20:23

Cum se face o colimare pas cu pas?...
Buna! Imi bat capul de o vreme cu un binoclu 8x40, are o oarecare divergenta in plan orizontal, am reusit sa elimin aproape in intregime dublarea dar in acesta pozitie nu mai pot focaliza pe parea dreapta nici din rozeta centrala nici din ocular, nu in sensul ca as avea nevoie de o cursa mai mare, se apropie de clar (dar e fff departe de clar), apoi defocalizeaza indiferent de directia reglajului. Nu mai stiu ce sa fac cu el, mai ales nu inteleg de ce nu focalizeaza. Daca rotesc obiectivul drept (lentila) in alta pozitie in care decolimarea pare a fi mai mare, pot focaliza cu amble parti, doar ca te oboseste ingrozitor. Ce sa mai incerc, nu am umblat la prisme si nici nu as umbla, de ce nu focalizeaza? E prea deplasat centrul lentilei obiectiv fata de axa ocular-prisma? (Poate vorbesc prostii.)

tudor
14 Iul 2018 09:41


Sfatul meu este sa incerci inca odata, tacticos, pas cu pas, reglarea drioptriei intr-un mod cat mai corect. Apoi, daca dupa reglare tot nu se va vedea bine, probabil este decolimat. 

Reglarea drioptriei se face in felul urmator:

1 Acoperi cu capacul doar obiectivul drept. E mai bine sa faci asa decat sa inchizi ochiul drept, pentru ca e important sa ai amandoi ochii deschisi si relaxati. Daca ai inchide un ochi ai obosi ochiul si nu va mai avea acuratetea necesara reglajului fin cand va trebuie sa-l deschizi. Deci un ochi va vedea printr-un tub iar celalat va vedea negru pt ca e obiectivul acoperit.

2 Astfel, doar prin ocularul stang privesti cu binoclul spre un detaliu cu contrast ridicat (de exemplu un scris mai indepartat sau un detaliu cu o textura mai fina) si faci clarul (din rotita centrala) pana se va vedea perfect detaliul. 

3 Odata reglat clarul nu se mai atinge, deocamdata, nici macar foarte putin rotita de focus (cea din mijloc)

4 Cu binoclul in aceeasi pozitie si distanta fata de acelasi detaliu tinta,  se va descoperi obiectivul drept si se va acoperi cu capac cel stang. (reamintesc amandoi ochii vor fi deschisi tot timpul)

5  Acum, doar prin ocularul drept privesti cu binoclul spre acelasi  detaliu cu contrast ridicat si faci clarul (din rotita de pe ocularul drept) pana se va vedea perfect detaliul. 

 Astfel odata reglata drioptria  pentru ochii caruia s-a facut reglarea, nu se mai invarte rotita de pe ocularul drept niciodata. Bineinteles, decat peste o vreme indelungata cand se va vrea o reglare noua pentru alta drioptrie.

Acum binoclul ar trebui sa functioneze normal, facandu-se clarul normal doar din rotita din mijloc. Daca totusi dupa toata aceasta procedura de reglare de drioptrie nu se vede bine prin binoclu, inseamna ca poate are o problema de colimare. Aceasta problema  este mult mai complicat de reglat necesitand experienta si pricepere si nu cred ca, cineva care nu a mai facut iniante lucrul acesta,  sa o poata face pentru prima oara doar indrumat prin scris. Pt ca doar vazand binoclul in realitate, si experimentand poti lua decizii corecte referitor la colimare.

Spor la reglare!

nobody
14 Iul 2018 17:13

Re: Cum se face o colimare pas cu pas?...
Asta suna a decolimare serioasa intre obiectiv si ocular:
Imi bat capul de o vreme cu un binoclu 8x40, are o oarecare divergenta in plan orizontal, am reusit sa elimin aproape in intregime dublarea dar in acesta pozitie nu mai pot focaliza pe parea dreapta nici din rozeta centrala nici din ocular, nu in sensul ca as avea nevoie de o cursa mai mare, se apropie de clar (dar e fff departe de clar), apoi defocalizeaza indiferent de directia reglajului.
...
Daca rotesc obiectivul drept (lentila) in alta pozitie in care decolimarea pare a fi mai mare, pot focaliza cu amble parti, doar ca te oboseste ingrozitor.

Eventual incearca sa schimbi obiectivele intre ele.

Cum ai eliminat dublarea ?

Cristian Kata
14 Iul 2018 18:13


@nobody
Am pus binoclu pe trepied, am focalizat perfect amandoua partile binoclului. Am pus semne pe obiective ca sa am pozitia initiala in caz ca iese mai rau dupa "colimare". M-am departat de oculare pana a inceput sa se dubleze imaginea, era decalaj si pe orizontala si pe verticala. Un lucru nu mi-e clar si e f important pt mine: la o anumita departare nu mai vezi un singur cerc ci doua intercalate, si in acest moment trebuie sa fie suprapuse imaginile ? eu asa am crezut ca da. Mai departe, am incepus sa rotesc obiectivele, a fost nevoie sa le rotesc pe amandoua, de fapt am rotit lentilele pt ca sa nu defocalizez pe masura ce desfiletezi maresti ditanta lentila-ocular, dar eu am rotit doar lentilele. In momentul in care erau aproape suprapuse imaginile (un intrerupator de bec de la o casa, cu contrast bun alb pe maro) a constatat ca partea stanga a ramas focalizata iar dreapta ceata. Am incercat sa focalizez dreapta dar nu se poate sub nici o forma, nici din rotita centrala nici de pe ocular, e imposibil sa privesti prin binoclu in acea pozitie pt ca ti se face rau. Repet, asa cum este binoclul in starea initiala  pot focaliza pe ambele parti clar perfect, doar ca are divergenta si cand il tii in mana imaginea tremura groaznic probabil din cauza decolimarii, daca incerc sa privesc un detaliu imi crapa ochii nu altceva. O sa incerca sa schimb obiectivele daca asa zici. Lentilele din ocular sunt tot excentrice? La reglajul de pe ocular se roteste si lentila, daca ar fi excentrice cred ca nu ar fi ok. Te rog sa imi spui cat mai exact cum sta treaba cu privitul de la distanta ca sa vezi suprapunerea, trebuie sa vezi un singur cerc sau doua intercalate? Doar de aproape vad un cerc perfect. Ar mai fi o problema, am obs ca lentilele din obiectiv diametru putin mai mic decat locasul in care stau, si asta e f rau pt ca in momentul in care strangi la loc lentila ea se misca putin dar pe imagine imediat se vede, dar asta e alta treaba.

nobody
14 Iul 2018 18:54


Stai, stai sa lamurim, ca le amestecam si iese o varza.

In primul rand, ce model este binoclul ?

Pe urma, "asa cum este binoclul in starea initiala pot focaliza pe ambele parti clar perfect, doar ca are divergenta" ... adica problema de focalizare apare doar dupa ce destrangi tuburile obiectivelor si incepi sa le rotesti ?

Cristian Kata
14 Iul 2018 22:26


Zemog 8x40. Da, problema de focalizare aparea dupa ce roteam lentilele obiectiv...si acum un pic de pauza....
Dupa ce am scris postarea de dinainte am luat din nou binoclul cu gandul ca ori il rezolv ori il fac praf(in sensul ca il decolimez rau de tot). M-am uitat pe forum inca odata...nimic nou,pe alte site-uri...nu am inteles mare lucru. Am luat capacele de la obiectiv, am destrans lentilele amandoua, le-am rotit pe rand in sens orar cum te uiti prin binoclu, mi-am notat la fiecare ce miscare face cand rotesc. Am cautat un obiect la distanta de o dimensiune astfel incat la distanta de 1,5m de binoclu, privind prin binoclu, acel obiect sa imi ocupe exact tot campul vizual vazut de la 1,5m prin ocularul stang(deocamdata unul). Am constatat ca in ocularul drept obiectul era rau deplasat, am inceput sa rotesc lentilele pana am avut in amandoua ocularele acel obiect incadrat identic, privit de la 1,5m prin binoclu(o masina patratoasa vazuta din fata pe un vf de deal). Cu acest reglaj am impresia ca nu imi mai obosesc ochii, era deja cam seara dar totusi se vedea bine, maine o sa ii dau verdictul, nu am reusit perfect colimarea pt ca lentilele au un diametru mai mic cu aprox 0,5mm decat tubul, lucru care te incurca fff mult cand blochezi lentilele, orice ai face tot se misca putin, acum nu am stat dupa ele ca sa le pun ceva sa elimin jocul, poate in alt episod. Am mai observat un lucru, magnificatia este putin diferita cele doua jumatati, asta de unde mai poate proveni? sau numai din fabricatie lentile? In momentul in care roteam lentila dreapta se modifica magnificatia, apropia mai mult decat stanga in anumite pozitii estimez undeva la 10-15% lejer(la stanga nu se modifica magnificatia cand roteam).Binoclu second never! cu toate ca arata absolut ca si scos din fabrica, nici cat vf de  ac nu are urma pe el, dar un asemenea joc la lentile cred ca e specific binoclurilor low level. Cum vi se pare metoda aplicata pt colimare? Asta mi-a trecut prin cap, sa incerc asa, o sa vad maine cum se vede. Va rog sa imi spuneti din ce cauza tremura imaginea, nu e vorba de maini, cu alt binoclu 8x30 nu tremura, l-am pus pe trepied afara si sufla putin vand, a inceput sa tremure, tinut in maini nu poti citi un numar rosu de masina la distanta de max 150m (dar cred ca e mai putin, poate 130m), pe trepied se vede bine. Cred ca real are peste 8x, dar comparat cu 10x e dif mare, daca nu cumva are si acela peste 10x. Tine tot de colimare tremurul? Sau e un binoclu "varza" cu magnificatii diferite pe cele doua tuburi, in acest caz te poti astepta la orice anomalie.

tudor
15 Iul 2018 00:42


 ...Un lucru nu mi-e clar si e f important pt mine: la o anumita departare nu mai vezi un singur cerc ci doua intercalate, si in acest moment trebuie sa fie suprapuse imaginile ? eu asa am crezut ca da.....Te rog sa imi spui cat mai exact cum sta treaba cu privitul de la distanta ca sa vezi suprapunerea, trebuie sa vezi un singur cerc sau doua intercalate? Doar de aproape vad un cerc perfect...

Printr-un binoclu colimat trebuie sa vezi cand te dapartezi cam la 15 cm de oculare un singur obiect (sa zicem o stea sau o antena) fara dublare, dar daca nu esti axact perfect cu ochii pe oculare, chiar si printr-un binoclu colimat perfect poti vedea "doua cercuri intercalate". Dar in schimb imaginea focusata (steaua sau antena) trebuie sa fie in continuare una singura si nedublata. Vezi desenul facut de mine pt a intelege ce vreau sa zic.

Cristian Kata
15 Iul 2018 14:58


Vai lume vai :). In acest caz nu e colimat bine, m-am uitat acum si in momentul in care cele doua cercuri nu sunt suprapuse, am doua imagini fiecare centrata in fiecare ocular. La 5 cm deja cercurile nu se suprapun si am imagine dublata. La 15cm am deja doua cercuri departate si imagini identice in amandoua. Astept un instructaj cat mai clar cum si ce sa fac, in momentul in care cele doua cercuri se depart, destul de repede sub 15cm, ce trebuie sa vad prin fiecare ocular? Am crezut ca trebuie sa vad aceeasi imagine in fiecare, dar vad ca nu e bine dupa cum zici. Daca ma uit la un bec sa zicem, ma departez si cele doua cercuri se despart, ce trebuie sa vad in acel moment? Aici este punctul in care eu ma pierd si nu mai inteleg nimic, ce trebuie sa vad prin fiecare ocular, din ce imi dau seama cred ca acum am facut sa am o convergenta la o anumita distanta la care am "reglat" binoclul, practic eu am facut o prostie cu imag identice in cele doua oculare, acum cred ca inteleg ce am facut, nu ma las pana nu il fac daca ma ajutati. Pun desen cum se vede la mine acum, daca imi spuneti cum ar trebui sa arate in caz normal cele 4 situatii cred ca ar fi un pas mare. Multumesc pt ajutor si rabdare!

Cristian Kata
15 Iul 2018 19:51


Am incercat sa apropii cele doua puncte sa fie suprapuse dar nu se poate din excentrice, ar mai fi nevoie sa departez lentilele una de alta dar nu pot mai mult. Urmeaza sa ma uit la prisme.

tudor
15 Iul 2018 21:12


Chiar daca binoclul este perfect colimat tot trebuie sa-ti obisnuiesti ochii sa privesti de la 20cm. si sa vezi totusi un singur cerc. Era bine sa exersezi acest test pe un binoclu colimat ca sa iti dai seama de tehnica. 

Vezi si pe aici poate te ajuta
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=177570#177570

nobody
15 Iul 2018 22:11


Si aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1088&start=0

Totusi, tremuratul si modificarea maririi pe partea dreapta nu sunt probleme de colimare, ci mai degraba iti joaca ceva lentila, probabi prin ocular. Fara sa rezolvi (sau sa lamuresti) aceste probleme, nu prea are rost sa te apuci de colimare.

Eventual, cand mai desfaci ceva, fa niste poze si pune-le aici, altfel e foarte greu sa ne dam seama despre ce este vorba. Sunt multe feluri de constructie.

De exemplu, esti sigur ca ai reglaj excentric la obiective si nu ai reglaj la prisme ?
Verifica si pupilele de iesire.

Cristian Kata
15 Iul 2018 23:00


Am reglaj dublu excentric pe fiecare lentila astfel: fiecare lentila este excentrica si este pusa intr-un inel excentric. Incerc sa pun un desen. In acest moment mai am nevoie de apropiere intre imagini dar excentricele nu mai permit, sunt fixate incat sa apropie cele doua axe la maxim. Faptul ca nu vad un cerc nu este de la mine, indiferent cum reglez distanta intrapupilara nu vad un cerc, daca inchid f mult vad exact asa () cum arata doua paranteze unite sus si jos, cum maresc distanta intrapupilara am cercuri decalate. Chiar de mic am folosit binoclu bpt5 8x30, este al tatalui meu (nu il am la mine acum) si vad cercul perfect prin el, unul singur rotund. Cand am sa merg in sat am sa mai fac o comparatie intre ele, pana atunci ori fac "om" din el ori in trec in rezerva. Vreau sa incerc maine asta https://stargazerslounge.com/topic/126460-checking-and-performing-conditional-collimation-using-bahtinov-masks/?page=1

nobody
16 Iul 2018 02:05


Adica ai ceva similar cu poza (probabil totul mai subtire), celula excentrica a obiectivului (neagra), inel excentric (argintiu) si un inel de blocare care vine peste inelul excentric si strange tot ansablul.

Daca ai ajuns la limita cu excentricele, e semn ca s-a miscat si altceva, prisme, oculare, tuburile obiectivelor etc.

Banuiesc ca asta-i exemplarul: https://www.olx.ro/oferta/vand-binoclu-zemog-8x40-japonia-IDbmhhQ.html

Cristian Kata
16 Iul 2018 07:37


Da, asa arata excentricele, si in pozitia de departare a lentilelor stanga dreapta la maxim pt a apropia imaginile pe orizontala, tot mai am divergenta, normal era sa pot trece si in convergenta la greglaj maxim, banuiesc. Am un mic firicel de ceva pe o prisma, asa ca nu ma mai retine nimic sa curat prima acum, o sa le verific la fiecare locasul.

Herr_Alien
16 Iul 2018 10:13


Salut,

Citeste un pic, inainte sa intri mai serios in el:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1088

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=17651

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16035

Cristian Kata
17 Iul 2018 00:00


Noa, am desfacut binoclul, nu am facut poze ca nu am putut...da nu-i nimic interesant, va spun exact ce e acolo: am luat jos ocularele, nu sunt excentrice; la prisme, sunt fixe intr-un locas, nu au suruburi, stau pe carcasa metalica a binoclului, pozitia lor este data din fabrica prin chilnerire, e lovit cu ceva gen chilner in metal asa incat prima sa nu se poata misca, deasupra blocaj clasic cu tablita la un capat cu surub; am scos prismele dinspre oculare, le-am sters frumos...pus la loc, verificat, nici o modificare; am trecut la obiective, luat obiectiv jos dat prima prisma jos...hopa, o tablita de 0,2mm sub prisma inspre axul binoclului, am curatat prisma, pus la loc FARA tablita, verificat, divergenta pe orizontala marita; deschis celalalt obiectiv, sub prisma la fel tablita de 0,2mm tot spre axul binoclului, curatat, pus la loc fara tablita, verificat, divergenta si mai mare; am desfacut iar si am rotit prismele de le obiective cu 180grade si le-am pus asa, nici o modificare in bine. In concluzie binoclul a fost mesterit, cel mai probabil de cel de la care l-am cumparat acum nu mai stiu cati ani, era un nene care mi-am dat seama atunci ca stia cate ceva despre binocluri. Intrebare: sa pun tablite de 0,5mm in locul celor care au fost? chiar daca ar fi prea mult si as avea convergenta, sigur o pot elimina din excentrice, din ce am vazut se poate regla f mult distantele. Alta intrebare, tablitele erau gen zincat, oare nu pot produce ceva reflexii? La lumina puternica si privit la distanta aveam un blur puternic, poate nu e de acolo, dar e ca in ceata, dar numai in anumite conditii mai rar intalnite si numai la distanta mare, poate e de la atmosfera. S-ar putea sa nu pot umbla la el o zi doua pt ca sunt ocupat, dar eu citesc tot ce scrieti, cred ca e rezolvabila problema. Salutare!

Erwin
17 Iul 2018 08:16


Până determini exact grosimea tăblițelor necesare poți pune hârtie. Nu pune nimic lipicios gen bandă ca să nu murdărești prismele. Tăblița nu este în drumul optic dar da, poate produce reflexii. Când vei pune unele definitive le vopsești cu vopsea neagră în prealabil sau măcar cu un marker permanent. Înainte de a regla prismele pune înapoi la centru lentilele obiectivelor.

Verifică colimarea la deschideri diferite ale reglajului distanței dintre cei doi ochi. Dacă ai abatere și aceasta e proporțională sau chiar se anulează la o anumită poziție înseamnă că binoclul este descentrat mecanic de la balama și nu prea ai ce să-i faci, decât să-l colimezi pentru propria ta distanță, îl vei putea folosi doar tu. 

Fă testele pe bancul optic construit conform topicului deschis de Zoth la ATM, dintr-o scândură cu ecran îndreptată spre Soare. O montură ecuatorială ajută pentru că îți permite să lucrezi mult timp pe banc fără să trebuiască să-l re-orientezi.

Cristian Kata
17 Iul 2018 21:59


Am sa incerc sa pun lentilele cat mai centrate, si apoi sa pun distantier la prisme, cu lentilele centrate cred ca trebuie ceva mai grosier. Am sa revin dupa ce am timp sa fac acest lucru. Atunci cand privesti prin binoclu in timp ce de departezi de oculare ca sa verifici dublarea, trebuie sa privesti cat mai relaxat? Cred ca bine am inteles, sa ai o privire "moale", fara incruntare, fara a forta?

tudor
18 Iul 2018 01:53


... Atunci cand privesti prin binoclu in timp ce de departezi de oculare ca sa verifici dublarea, trebuie sa privesti cat mai relaxat? Cred ca bine am inteles, sa ai o privire "moale", fara incruntare, fara a forta?

Da trebuie sa privesti relaxat, dar pe masura ce te departezi incet de oculare, trebuie sa iti concentrezi privirea doar pe subiectul din imagine. Indepartandu-te incet te ajuta sa iti acomodezi privirea pt a vedea un singur cerc; Trebuie sa ai impresia ca tii in maini o luneta sau o singura imagine in forma de "cerc". Se intelege ca nu vei mai vedea tot FOV-ul ci numai centrul imaginii unde trebuie sa se afle subiectul vizat.

Cristian Kata
18 Iul 2018 20:53


Am pus distantiere si am reusit sa elimin dublarea aproape complect, nu pot 100% pt ca e imposibil din excentrice, au joc prea mare tub-inel_excentric-lentila, din cauza faptului ca efectiv joaca, in momentul in care strang inelul de blocare se misca lentila inevitabil, nu miscare circulara ci aiurea. Imposibilitatea de a vedea un singur cerc remane valabila, la mine se vede ca in desen, partea galbena reprezinta suprapunerea, daca maresc distanta intrapupilara se departeaza, daca micsorez obtin imag de doua paranteze inchise "()". Ce ar putea duce la imposibilitatea de a vedea un singur cerc? Daca nu reusesc sa il fac ok il dau la copii si asta e, imi iau unul mai sanatos dar nu stiu ce, nu sunt convins de Lacerta 8x45 din cauza plasticului, unii zic ca e integral plastic, nu stiu in timp ce modificari ar putea suferi, sa nu se dezaxeze, poate ca vb prostii. Nu as depasi 8x, cel de 10x am inteles ca are tuburile din metal. Ce probleme reale pot sa apara la un Lacerta 8x45 din cauza materialului din care este construit? Sunt in ceata si am nevoie de lumina :), cand aveti timp.

Cristian Kata
19 Iul 2018 17:17


Nu dubleaza dar se vede rau, era seara si din acest motiv nu am abservat, am crezut ca am rezolvat problema dar nu este asa. Nu stiam de ce se vede incetosat, fara claritate, m-am uitat atent in pupila de iesire la oculare si acolo e problema (pun o poza). Trebuie sa gasesc alta solutie care nu implica prismele, nu este usor pt ca vorbim de o divergenta mare de tot cu reglaj la maxim. Nu inteleg cum poate iesi din fabrica cu o asa deviere imposibil de corectat fara sa treci la modificari. Ma intreb daca nu cumva lentilele din obiectiv sunt excentrice, ma refer exact la sticla, sa nu fie simetric taiata fata de centrul lentilei, ceva de genul cum se taie lentilele pt ochelari in funtie de distanta intrapupilara. Trebuie sa imi fac un dispozitiv pt ca sa desfac inelul care le blocheaza in inelul metalic care le imbraca, oare ar putea fi asa ceva? sau nu are rost sa incerc. Sa rog pe cineva de la ochelari sa verifice daca sunt simetrice? cred ca este un aparat care arata centrul lentilei.

nobody
19 Iul 2018 21:25


Verifica tuburile obiectivelor. Roteste-le si vezi ce se intampla. Verifica cum se aseaza tuburile pe corpul binoclului si cum se aseaza obiectivele in tub. Incearca sa schimbi tuburile intre ele, stanga-dreapta, cu tot cu obiective.

Daca lentilele nu joaca in celula lor, nu destrange celula.
Verifica si ocularul daca nu-i joaca lentilele, fara sa-l demontezi bucati.

Jocul lateral de la excentrice poti sa-l mai reduci cu niste foite de aluminiu.

Prismele se pot muta de-a lungul lor sau intra la fix in locas ?

Cristian Kata
19 Iul 2018 22:29


Am rotit tuburile si indiferent de pozitie am divergenta orizontala, atunci cand sunt desfiletate mai bine de jumatate au un joc in filet care este normal, atunci daca le tin cu mana trase spre exterior stanga-dreapta imaginile se suprapun, m-am gandit sa fac doua inele care sa le pun intre tuburi si corp incat sa le forteze spre exterior numai ca e prea mult desfiletat in acel moment. Prismele sunt absolut fixe in locasuri, se pot doar inclina dar am scris mai sus ce se intampla. Lentile ocular fixe 0 joc. Nimic nu joaca, am schimbat tuburile intre ele, nimic, am schimbat lentilele intre tuburi, nimic. Problema este din fabricatie, din modul de fixare a prismelor, daca reusesc fac maine niste poze ca sa vedeti fixarea, rudimentar mi se pare. In jurul prismei este lovit cu o dalta astfel incat sa se aschieze in 4 puncte corpul binoclului, astfel apar 4 "ridicaturi" de metal in jurul prismei, obigand-o sa stea fixa. O manevra riscanta ar fi sa scot afara tot si sa refac pozitia prismelor, sa le translatez spre exterior. Se vand si unele lovituri in plus pt a fixa prismele, dand impresia de "rateuri". Am sa incerc sa fac poze ca sa fie mai clar.

nobody
20 Iul 2018 00:27


Asa zici ?

Erwin
20 Iul 2018 11:17


N-am desfăcut prea multe binocluri, sunt alții mai avansați pe-aici, însă lovirea cu dalta pentru a forma acele chestii mi se pare o barbarie. Nu cred că vreo fabrică se ocupă cu așa ceva. Cineva a "mătrășit" binoclul înainte de ajunge la tine.

Cristian Kata
20 Iul 2018 13:00


Nu am mai dat jos prismele, dar cred ca se vede si asa, pun pozele cu partea dinspre obiectiv.
@nobody este vorba despre ce ai pus si tu in poze cu diferenta ca in loc de 4 puncte de fixare la mine sunt multe si "grosiere", alt aspect este ca la mine nu mai au vopseaua pe ele, semn ca au fost "lucrate" ulterior, si totusi nu cred ca e acolo problema. Lentilele din obiectiv sunt taiate simetric fata de centrul lentilei, am verificat, nu mai are sens sa le desfac. Daca excentricele pe mijloc am diferenta de ordinul metrilor la obiect situalt la cca 500m, daca le pun incat sa maresc divergenta obtin o diferenta poate de zeci de metri intre imaginile dublate, privind direct prin oculare fara sa ma departez, spun aceste lucruri ca sa va dati seama ca e ceva grosier rau de tot.

Erwin
20 Iul 2018 13:21


Prismele se fixează cu o rășină epoxi sau un fel de ciment la unele mai vechi. Ai șanse să-l refaci doar dacă o iei metodic și urmărești pas cu pas tutorialele prezentate de colegi. E bun de antrenament, dacă nu îți iese măcar ai învățat o mulțime de lucruri despre binocluri și optică în general.

Mircea Pteancu
20 Iul 2018 15:44


Cristian
Ei , nu-i placut dar trebuie luata in calcul si posibilitatea ca binoclul ''sa-si dea duhul''...
In loc sa fie un dezastru , priveste aceasta ca un bilet spre paradisul ATM.
O jumatate din binoclu poti sa o folosesti foarte bine ca monocular.
Din cealalta jumatate poti confectiona un cautator, avem aici la ATM exemple.
Sau poti folosi perechea de oculare la un vizor binocular -va fi nevoie de niste bucse adaptoare.
Din perechea de obiective poti confectiona un ocular cu focala lunga , Erwin poate da detalii.
In toate cazurile iti raman bonus prismele : colegul nostru Iulian a construit cu ele un spectroscop.

Iti urez succes in reconditionarea inceputa dar nu uita...exista viata dupa bere !
Mircea

Cristian Kata
20 Iul 2018 16:03


Nu ma intereseaza binoclul cat faptul sa il fac ok, imi plac situatiile in care trebuie sa rezolv ceva ce toata lumea spune ca nu se mai poate, ca valoare materiala pt mine este zero acest binoclu, nu mai stiu cat am dat pe el dar sigur nu am depasit 130lei cu trasport cu tot. Eu cred ca tot ii dau de capat, mie imi lipseste cateva notiuni de optica, si nu vreau sa intru la modificari fara sa stiu ce fac, domeniul meu este unul tehnic de la reparatii IT, auto, etc pana la tot felul de chichite care normal nu se mai repara. Nu inteleg de ex ce se intampla in momentul in care inclin o prima, am aratat in poze cum se deplaseaza acel romb in pupila de iesire si nu mai am claritate, chiar daca elimin dublarea. Optic vorbind nu stiu ce se petrece. Daca mut prisma efectiv fara sa o inclin se mai petrece aceasta schimbare cu rombul?(am inteles ca e specific bak7 acel romb) Ii pot face alt locas cu fraza folosind un biax, castig cam 1mm la fiecare prisma, dar nu stiu optic ce se poate intampla, cat am voie sa deplasez prisma, cat la suta din prisma se vede prin ocular. As mai putea poliza inelel in care stau lentilele, ca sa le pot apropia mai mult de marginea tubului, mai castig poate un 2mm in total, nu e sigur ca e destul.(daca nu te pricepi la binoclu nu ai cum sa iti dai seama ca dubleaza atunci cand e reglat din excentrice divergenta la minim, deci il pot vinde fara probleme, dar vreau sa il repar)

Cristian Kata
20 Iul 2018 20:35


Posibil descentrat? Ce am obs azi: pus pe trepied, ma uit la un obiect, focalizez apoi ma departez pana dubleaza, din aceasta pozitie incep sa rotesc rotita centrala ca sa iasa din focus, obictul iese din focus, nu il mai vad clar dar pot sa constat modificarea distantei dintre "obiecte", adica cel dublat(modificarea divergentei). E descentrat sau e un efect al defocalizarii? Daca e descentrat totusi ce poate fi asa de rau incat nu reusesc sa suprapun imaginile. Ati mai zis voi sa verific asta dar nu am inteles exact, atunci am verificat privind la distante diferite nu am iesit din focus si nu am obs nimic atunci.

nobody
20 Iul 2018 23:09


Rombul acela, care-i de fapt patrat, este dat de alinierea prismelor intre ele si pare corect reglat initial. Faptul ca nu se mai vede bine cand unesti imaginile, poate fi si din cauza ca obiectivul se aseaza/sta inclinat fata de restul binoclului.

Vezi ce zice un nene cu 45 de ani de experienta in domeniu:
In most cases, not being able to collimate an instrument with the movement of these eccentric rings is cause to suspect one or more prisms has/have shifted on the shelf or that there is an inordinate amount of wedge in one of the lenses or the combination.
In a perfect world, the objective cell fits snugly into the objective housing and will spin smoothly there. However, I have repaired inexpensive units having as much as .030-inch An error like this must be corrected by shimming before meaningful collimation can start.

Cristian Kata
21 Iul 2018 11:36


Deci spatiul la excentrice arata ca este din clasa "inalta". Deplasarea patratului apare in cazul in care inclin prisma, nu atunci cand modific pozitia obiectivului, eu am crezut ca are legatura cu unghiul dintre prisme, pt ca nu mai sunt paralele. Acum am reglat din excentrice asa incat daca ma departez ffff incet de oculare aproape ca atind distanta de 15cm fara sa dubleze, cred ca este cam 12-13cm, dar apoi brusc se dubleaza semnificativ. Poate il las asa,deocamdata, oricum trebuie sa mai iau unul pt ca toti din fam suntem pasionati, asa ca il dau pe mana copiilor si imi iau altul mai bun. As fi curios sa testez un Lacerta dar nu stiu cum ar fi posibil in Oradea, daca are cineva pe forum si e dispus sa ma lase 2min sa ma uit prin el ... ar prinde bine:). Multumiri pt ajutor la toti, diferenta este semnificativa in bine fata de cum era la inceput cand ma dureau ochii si capul cand priveam prin binoclu.

Cristian Kata
21 Iul 2018 23:38


Revin cu niste concluzii: Azi am fost in sat si am luat binoclul cu mine ca sa fac comparatia cu BPT5 8x30 (al tatalui meu), ultima comparatie a fost acum o luna si ceva cred, inainte sa il mesteresc, in acel moment binoclul meu era obositor la vedere....Am vedere spre un releu TV la aprox 8km sa zicem, pe un vf de deal, aveam si soarele la apus si releul spre rasarit, deci numa bine. Am comparat cele doua binocluri. Am reusit o departare zic eu de 15cm si nu am avut dublare. In acest moment ca si imagine oferita este peste BPT5 incomparabil, mult mai luminos, culori absolut naturale, clariate mult mai buna. BPT-ul nu este colimat chiar bine dar nefiind al meu stau cuminte. E mai lejer sa privesti prin BPT5 de la distanta mai mare de ocular, are lentile dublu ca si suprafata la oculare(nu mi se pare sa aiba pupila de iesire mai mare), acele patrate nu sunt vizibile la BPT5, eu am citit ca la BAK4 sunt cercuri nu patrate, din ce stiu la acest binoclu sunt prisme BAK4. Declar lupta castigata :) si va multumesc inca o data pt ajutor, am invatat multe fata de ce am stiut, si nimic fata de cat se poate invata de pe acest minunat forum. Salutare!

Mircea Pteancu
22 Iul 2018 13:24


Felicitari Cristian !
Acum ,datorita descrierilor tale detaliate , forumul este mai bun.

Mircea

Dbird
25 Iul 2018 09:09


Fiind plecat in concediu abia acum am citit aceste randuri. Nu cred ca am inteles foarte bine , dar fiind pe gratis ma bag si eu.
Doua lucruri imi par esentiale:
1- Am inteles ca ai focalizare proasta, nu prea iti iese clarul pe ambele tuburi (nu conteaza in acest caz ca este decolimat ...adica daca privesti pe rand cu cate un ochi prin fiecare tub).
2- Ai o diferenta de magnificatie intre tuburi.
3- Ai un joc de 0,5 mm intre lentilele unui obiectiv si suprafata de sustinere sau la ambele.
Ca si idee (facem o paranteza), bercluirea prismelor este un procedeu din nefericire intalnit si in fabricile de binocluri inclusiv cele japoneze, cazul tau ... este neesential pt moment.
Revenim : 1,2 si 3 ma duce obligatoriu , daca am inteles eu cum trebuie ce ai explicat, la concluzia ca cineva a schimbat cel putin una din lentilele obiectv. In mod normal la acest binoclu trebuia sa ai excentrice. Cine a umblat in el , a inlocuit obiectivele cu altele (mai mult ca sigur de proveniente diferite = focale diferite) renuntand la excentrice.
Era bine sa nu umbli la prisme asa repede.
Oricum .... as spune ca ai 2 sanse si poate fi recuperat.
Dar asta inseamna ca ai prima sansa: Respectiv sa cumperi un alt 8x40 eventual defect sa fie mai ieftin si sa ii folosesti obicetivele lui la binoclul tau ...in primul rand trebuie sa rezolvi diferenta de magnficatie caci aceasta oboseste ingrozitor ochii , indiferent ca este colimat perfect!
Ok, deci dupa ce ii pui noile obiective (identice!) nu conteaza daca nu iti incap si excentricele (e bine daca poti sa pui noile lentile cu tot cu ecentrice, dar daca nu incap, asta e merge si asa, doar ca le faci niste tablite de centrare fie rotunde in jurul lentilei fie trei puncte echidistante).
Acum ca ai montat noile obiective poti trece la recolimarea lui. Chiar daca NU ai reglajul de excentricitate vei putea recolima corect binoclul nu iti fie teama.
Si cam asta ar fi tot ...in afara unui alt fapt posibil (imi este greu sa cred caci din exeprienta mea cunosc putini care s-ar baga la asa ceva - aceasta ar fi a doua sansa!) respectiv diferenta de magnificatie sa vina din cele doua oculare ceea ce inseamana ca cel putin o lentila din unul din oculare este schimbata. Aici solutia este simetrica ca in cazul obiectivelor ...alte oculare sau refacuta doar combinatia defecta ... putin mai complicat.
Ca si idee binoclul este japonez in principiu deci BK7 dar era buna o poza ... caci eu ce am vazut pe net acest model asa pare.
Imi place mult modul in care am vazut ca abordezi problema. Ai sa vezi ca totul se poate rezolva, chiar daca implica putin munca :) ... in timp asa obtii o experienta as spune eu interesanta. Iti trebuie mult calm. 
Si inca ceva ... asa cum mai zicea cineva mai sus ... metoda cu departarea la 20 cm ... presupune ceva mai multa experienta cu binoclurile .... nu este perfecta , normal de altfel caci perfectiunea vine doar din echipamente specializate de reglaj. Sfatul meu este sa nu te enervezi si sa perseverezi in continuare  caci totul se poate repara si regla :) ... doar catrebuie sa fii calm si sa nu te enervezi. Nu injura prea rau binoclurile second hand .... sunt o mina de aur ... doar ca precum cautatorilor din Alaska trebuie sa iti antrenezi simturile pentru a sti unde  si cum sa dai de filon!

nobody
25 Iul 2018 16:18


Prima pagina:
Am reglaj dublu excentric pe fiecare lentila astfel: fiecare lentila este excentrica si este pusa intr-un inel excentric. Incerc sa pun un desen. In acest moment mai am nevoie de apropiere intre imagini dar excentricele nu mai permit, sunt fixate incat sa apropie cele doua axe la maxim.

La pag. 2  era vorba de distantierele de reglaj aflate sub prisme:
...
dat prima prisma jos...hopa, o tablita de 0,2mm sub prisma inspre axul binoclului, am curatat prisma, pus la loc FARA tablita, verificat, divergenta pe orizontala marita; deschis celalalt obiectiv, sub prisma la fel tablita de 0,2mm tot spre axul binoclului, curatat, pus la loc fara tablita, verificat, divergenta si mai mare;
...
Intrebare: sa pun tablite de 0,5mm in locul celor care au fost?

Diferenta (aparenta) de marire ar putea fi si de la distorsiunile induse prin decolimarea obiectiv-ocular (cand axa optica a obiectivului nu vine pe centrul ocularului).

Dbird
25 Iul 2018 19:36


@nobody:
Da ...scuze, ai dreptate, am citit pe graba ... deci se pare ca totul este ok ...doar trebuie colimat ...  :( 
@Cristian Kata:
Si da, foita trebuie pusa la loc. Se poate mari sau micsora grosimea in procesul de colimare pana se ajunge la inclinarea dorita. Citeste mai intai putin despre cum se face recolimarea inclusiv aici pe forum, si incepe procesul. Si poate vei impartasi cu noi rezultatele si solutiile tale :)