-----------------------------------
tudor
17 Aug 2018 13:14

Aratati-va ocularele si accesoriile folosite la observatii !
Inspirat de un topic dintr-un site de astronomie cunoscut, indraznesc sa deschid si aici un topic asemanator in care se pot pune poze cu accesoriile si ocularele pe care le folositi mai des la iesirile la stele, sau de ce nu, acolo unde este cazul, colectia de oculare sau altele

Incep prin a atasa o poza cu a mea "Trusa de supravietuire" improspatata cu cateva noi oculare si accesorii:)

iulian90
18 Aug 2018 12:43


Prezint si eu colectia de accesorii. :) 
O parte din ele sunt cumparate si folosite ca atare, ca ocularele TS Optics 9mm, Celestron NexStar 40mm, ocularul stock 20mm reverse Kellner si filtrul Castell UHC ,restul sunt construite sau cumparate si adaptate de mine,ca ocularul de 4mm, cel Huygens 6x de microscop si camerele web si foto-video.

Manu72
19 Aug 2018 03:10


Este deja un topic pe aceasta tema, poate ar fi util ca acesta sa fie lipit de primul

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=677&start=180

tudor
19 Aug 2018 08:41


Da, il stiam, dar eu propuneam aici sa ne aratam in poze ocularele, instrumentele si accesoriile, gen trusa, cutii de depozitare, masuta de lucru, adica toate "acareturile" din jurul unei seri de observatii etc. Deci imagini, nu doar descriere in cuvinte. Acel topic este mai specializat, vorbindu-se si spunandu-se pareri despre performanta ocularelor,  dar  aici as vrea sa se puna doar poze cu "culisele" din spatele observatiilor fiecaruia. De multe ori o poza intregeste parea despre niste instrumente si accesorii.

Mircea Pteancu
19 Aug 2018 20:02


Si eu mi-am amintit de topicul citat de Manu72 dar  am inteles  propunerea.
Ceea ce propune Tudor este sa discutam si sa aratam ceea ce pe ''inglish'' se numeste ''paraphernalia''.
Traducerea pentru ''paraphernalia'' este termenul de ''catrafuse''. 
Eu zic ca este o propunere buna , am sa arat si eu aici ce ''catrafuse'' folosesc la observat.

Mircea

zoth
26 Aug 2018 20:32


Catrafusele pe care le folosesc cel mai des la observatii sunt organizate pe doua compartimente:

- trusa ortho - recent reformata ce contine set complet oculare ortho Fujiyama, un ocular Ronchi, o oglinda dielectrica pe 1,25", o prisma Baader cu microfocalizator tot pe 1,25", doua filtre colorate si un loc gol ce asteapta un filtru interferential.

- ladita comandantului - ce contine oglinda dielectrica pe 2" si 3 oculare din seria Eudiascopic. Focala de 35mm joaca si rol de ocular cautator in majoritatea cazurilor.

tudor
29 Aug 2018 19:40


wha! orthoscopicele alea imi plac mult  :)

zoth
01 Mai 2019 12:40


Ce bine e cand mai ai o zi-doua libere de la munca!!  :D 
Am reusit in ziua cu pricina sa montez inchizatoarele pe trusa cea mica (ladita comandantului) si sa decupez expandatul in forma cutiei si a accesoriilor montate in ea.
Trusa asteapta acum sa ajunga la Lisa la sesiunea de primavara 2019  :)

Erwin
01 Mai 2019 22:52


E mică și frumoasă! Îmi imaginam că e puțin mai mare și încap mai multe oculare. S-o folosești sănătos, nu numai la Lisa ci cât mai des!

valy
18 Sep 2019 18:44


Batalia gigantilor: 32mm pe 1.25" vs. 55mm pe 2", arbitrata de micutul de 20mm. Sau aceeasi palarie cu alta marie (au acelasi capacel). Nu stiu dece aveam senzatia ca Plossl-ul de 55 este urias in comparatie cu restul, dar pe poza nu pare asa mare diferenta.
Pe ED 80/600 am 11X si 4.4'.

Mircea Pteancu
20 Dec 2019 01:29


Doua postari mai vechi de-ale mele ,cred ca-s la tema :

http://observoergosum.blogspot.com/2015/07/setul-meu-de-oculare-ortoscopice-plossl.html

http://observoergosum.blogspot.com/2015/06/set-de-oculare-pe-standard-096-inch-my.html

Dotarea mea este asa,mai modesta (ca n-am incotro... :? ) ,Mircea