-----------------------------------
raduM
07 Dec 2007 23:35

Cautăm oglindă principala. Găsitorului, recompensă  :)
Vreau să fac un proiect cu copiii (pentru a fi prezentat la Stefan Procopiu), plecând de la unul din telescoapele pezentate de dl. Tamaș (cel cu oglindă plană la 45 grade).
În acest scop, cautăm să cumpărăm oglindă principală. 
Fiind un proiect școlar, demonstrativ, scopul principal nu va fi calitatea sistemului ci evidențierea și demonstrarea principiului de funcționare, cu diferențe + avantaje +dezavantaje față de sistemele clasice. Nu în ultimul rând, e o ocazie de instruire a tinerilor.
Ca atare, orice ofertă e binevenită.

saiph
08 Dec 2007 00:11


cam ce caracteristici ar trebui sa aiba oglinda cu pricina?
diametru/axe, grosime, focala, reflexivitate... details...  :D

nu de alta, dar s-ar putea sa aiba lumea cate ceva ce prisoseste si totusi e util, dar nu prea are idee ce a facut respectabilul domn Tamas (banuiesc ca plana la 45 e secundara..), sau daca in afara de oglinda mai pot contribui eventual si cu alte subansamble.

raduM
08 Dec 2007 07:39


de fapt, mă gândesc la http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=512&postdays=0&postorder=asc&start=60 (antepenultimul post).

Nu sunt prea importante caracteristicile oglinzii. O să adaptăm proiectul după ea. Scopul e lucrul elevilor și prezentarea proiectului. Nu ascund că prin asta vreau să atrag un pic atenția asupra astronomiei în școală, simpozionul Stefan Procopiu adresându-se elevilor.

Doru Dragan
08 Dec 2007 10:17


Nu stiu ce ati inteles dumneavoastra din topicul respectiv dar parerea mea este ca ati avea nevoie pentru inceput de cel mai simplu telescop newton clasic. Pentru asta ati avea nevoie de o oglinda primara cu diametrul intre 100 - 150 mm si focar intre 1000 - 1500 mm si o secundara potrivita :)

Stanescu Octavian
08 Dec 2007 12:56


Am o oglinda disponibila (donatie)  D=120mm, f=800mm, grosime=20mm, sort sticla bk7,parabola slefuita de mine.
Og nu este aluminizata dar la sfarsitul lunii ian 2008 fac aluminizarea.
Domnul Doru Dragan (Dragon) se va ocupa de trimiterea coletului.

As recomanda un Newton clasic. Varianta unde da trimitere de domnul Tamas(cu lentila plan convexa dupa gaura din og plana) da rezultate doar cu un grup convergent atent proiectat si executat.
am prezentat o varianta cu 3 lentile. Cu o singura lentila nu se pot distinge nici craterele mari de pe Luna.

raduM
08 Dec 2007 23:33


 Varianta unde da trimitere de domnul Tamas(cu lentila plan convexa dupa gaura din og plana) da rezultate doar cu un grup convergent atent proiectat si executat. 
am prezentat o varianta cu 3 lentile. Cu o singura lentila nu se pot distinge nici craterele mari de pe Luna.

Stiu: *am văzut discuția*, tocmai asta e provocarea. Ceea ce vreau e sa-i scot un pic din comun pe cei care vor fi acolo, în comisie  :twisted: .