-----------------------------------
dragos.n
05 Sep 2018 01:50

Statia spatiala a fost gaurita
In urma cu cateva zile, s-a raportat ca un modul Soyuz de pe ISS ar fi fost gaurit de un meteorit. Acum se anunta ca de fapt, cineva a dat o gaura cu o bormasina. Fie din greseala, fie intentionat. Fie pe pamant, fie in spatiu. Exact nu se stie inca, cercetarile fiind in curs.

https://www.zerohedge.com/news/2018-09-04/russia-says-space-station-leak-may-be-deliberate-sabotage

Aceasta veste este ca un nou dus rece, dupa anuntul rusilor, ca in aprilie anul viitor se incheie contractul prin care duc astronauti americani in spatiu. Va fi acest contract prelungit? Nu se stie. Se stie insa ca rusii si-au aratat mai demult dezinteresul lor pentru a continua activitatea pe ISS dupa 2020. Si in plus, ca urmare a sanctiunilor economice din ce in ce mai dure lansate de americani impotriva Rusiei (dar nu numai) tensiunea este in crestere, iar multe voci din Rusia cer incetarea colaborarii cu americanii in spatiu, a vanzarilor de motoare racheta rusesti catre USA, si chiar a vanzarii de titan si uraniu.

tudor
05 Sep 2018 10:13


Ar fi culmea ca pretextul unor noi divergente sa fie o mica gaura. Intamplarea sper ca nu va ramane in istorie consemnata ca: "O gaura mica pentru om, o gaura mare pentru omenire". 
Si in definitiv de ce ar gaurii americanii o Statie Spatiala in care sunt si americani in ea. Am vazut ca spatiile in Statia Internationala comunica intre ele functionand cel mai bine ca un intreg.

valy
05 Sep 2018 11:28


Cred ca este reclama mascata la scoci, totusi a rezistat atata timp in spatiu, a tinut sigilat in conditiile extreme de temperatura, presiune si radiatii. Eu daca lipesc ceva acasa, dupa doua zile in soare se exfoliaza si cade singur.

Dar este vorba de ISS sau de naveta-modulul de transport care oricum este detasabil si statia se poate sigila dupa plecarea lui? La modul alarmist cum sunt formulate stirile si mai ales titlurile in ziua de azi parca te si indeamna la galceava...

MariusP
05 Sep 2018 12:00

Re: Statia spatiala a fost gaurita
Dar este vorba de ISS sau de naveta-modulul de transport 
Din ce-am inteles si eu, e vorba de nava de transport .

valy
05 Sep 2018 12:27


Deci nava Soyuz a fost gaurita, nu ISS.

The hole is in a section of the Soyuz ship that will not be used to carry astronauts back to Earth.

dragos.n
05 Sep 2018 12:53


ISS este compusa din module, de diverse proveniente, si orice modul se adauga, devine parte a statiei. Nu exista un modul, sau o componenta anume numita ISS.

nobody
05 Sep 2018 15:26


NASA (August 30, 2018)

After a morning of investigations, the crew reported that the leak was isolated to a hole about two millimeters in diameter in the orbital compartment, or upper section, of the Soyuz MS-09 spacecraft attached to the Rassvet module of the Russian segment of the station.

Flight controllers at their respective Mission Control centers in Houston and Moscow worked together with the crew to effect a repair option in which Soyuz commander Sergey Prokopyev of Roscosmos used epoxy on a gauze wipe to plug the hole identified as the leak source. As the teams were discussing options, flight controllers in Moscow performed a partial increase of the station&#8217;s atmosphere using the ISS Progress 70 cargo ship&#8217;s oxygen supply. Flight controllers in Houston are continuing to monitor station&#8217;s cabin pressure in the wake of the repair.

https://blogs.nasa.gov/spacestation/2018/08/30/international-space-station-status-3/

MariusP
08 Sep 2018 12:48


Am eliminat mesajele care nu erau la subiect, chiar daca erau interesante  :wink:.
Sa pastram tematica topicului!

valy
08 Sep 2018 14:08


Gaura era pe interior sau pe exterior? Cei de acolo umbla asa brambura cu cate o bormasina prin statie tot incercand burghiul in vre-un panou? Ce vreau sa zic e ca distanta de la sabotaj la votca in exces e destul de mare ca sa incapa ambele intr-o fraza a unui oficial, fie el si rus.

Mircea Pteancu
08 Sep 2018 17:13


''Gaura era pe interior sau pe exterior? '' :shock: 

Strasnica intrebare , abia astept sa vad raspunsul ! :lol: 

Mircea

valy
08 Sep 2018 17:31


Intrebarea e legitima, ca doar nu-i ca la damigeana unde nu conteaza, importan e ca s-a scurs tot (asta ca sa fim in tema tocmai stearsa de moderator).

2SKY
08 Sep 2018 17:36


Are ceva tehnic intrebarea lui Valy . Daca a rupt interior , metalul este indoit spre interior , posibil un meteorit beat a trecut prin zona . Daca a rupt spre exterior , posibil un Rus beat a trecut prin zona Soyuz . Nu cred ca a aparut de la sine .

Andi
08 Sep 2018 18:12


Problema este grava pentru ca cele doua module sunt de intoarcere pe Pamant, pentru tot echipajul.
Posibil a fost perforata partea de echipamente si nu zona pentru echipaj.

2SKY
08 Sep 2018 18:40


Acolo au tot felul de camere si senzori , care dau alarme si e imposibil sa nu stie exact ce , cine , cind ,  cum a aparut gaura . Faptul ca o scalda si nu da NASA exact cauza , face sa fie mai grav . Rezolvarea  e floare la ureche , ei fiind pregatiti pentru astfel de situatii . Se pune petec exterior /interior prins cu surub si lipit . Au si solutii de reparat speciale , care rezista la intrarea in atmosfera .

Mircea Pteancu
08 Sep 2018 19:13


Imi place raspunsul ,multumesc !
Dar tot nu-i clar.
Toata propaganda asta imperialista anti-votca ma irita si ,cum sa zic ... nu-mi miroase a bine. :| 
Daca a fost gaurit fotoliul astronautului pot fi banuite  alte cauze.
Daca a fost ... Mr. Beans ? :P 

M.

MariusP
08 Sep 2018 19:41


Problema este grava pentru ca cele doua module sunt de intoarcere pe Pamant, pentru tot echipajul.Daca a rupt interior , metalul este indoit spre interior , posibil un meteorit beat a trecut prin zona . Daca a rupt spre exterior , posibil un Rus beat a trecut prin zona Soyuz .
.

Din ce-am citit, perforatia este in modulul orbital al navei Soiuz, care nu e prevazut pentru intoarcere pe Pamant, iar gaura a fost facuta la fabricatie sau montaj, deci la sol, a fost acoperita, dar n-a fost raportata.

Andi
08 Sep 2018 19:50


Acolo au tot felul de camere si senzori , care dau alarme si e imposibil sa nu stie exact ce , cine , cind ,  cum a aparut gaura . Faptul ca o scalda si nu da NASA exact cauza , face sa fie mai grav . Rezolvarea  e floare la ureche , ei fiind pregatiti pentru astfel de situatii . Se pune petec exterior /interior prins cu surub si lipit . Au si solutii de reparat speciale , care rezista la intrarea in atmosfera .

S-ar putea sa nu existe solutie pentru o reparatie.

Andi
08 Sep 2018 19:52


Problema este grava pentru ca cele doua module sunt de intoarcere pe Pamant, pentru tot echipajul.Daca a rupt interior , metalul este indoit spre interior , posibil un meteorit beat a trecut prin zona . Daca a rupt spre exterior , posibil un Rus beat a trecut prin zona Soyuz .
.

Din ce-am citit, perforatia este in modulul orbital al navei Soiuz, care nu e prevazut pentru intoarcere pe Pamant, iar gaura a fost facuta la fabricatie sau montaj, deci la sol, a fost acoperita, dar n-a fost raportata.

Sunt doua nave pentru intoarcere

MariusP
08 Sep 2018 20:02


Am zis eu altceva?
Nu inteleg ce-ai vrut sa zici...

Sunt 6 oameni si 2 nave Soiuz de intoarcere, care n-au nici o problema sa se-ntoarca tefere. Cel putin din cate se zice public.

Andi
08 Sep 2018 20:08


.


... modulul orbital al navei Soiuz ...   
Care modul orbital?

nobody
08 Sep 2018 20:15


Ala ce-i umplut cu gunoi si lasat sa arda in atmosfera:
https://en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_MS

2SKY
08 Sep 2018 20:22


Si atunci unde-i sabotajul , teama si damigeana ? . Adica ei nu pot repara ,doar noi din fata monitorului . La o asa structura  de miliarde de $ , sa nu stii ce se intimpla , eu cred ca erau beti si cei de la sol .

Andi
08 Sep 2018 20:30


Poate asa trebuia sa fie modulul gunoier.

Gunoiul poate fermenta si poate face bum.   ;)

MariusP
08 Sep 2018 20:31


Care modul orbital?
Dupa cum ti-a aratat si nobody, nava Soiuz e formata din 3 module si asta inca de la prima nava Soiuz-1 cand a murit Vladimir Komarov in 1967.
Modulul de comanda este folosit la lansare si aterizare si are scutul termic. Modulul de serviciu are motoarele si rezervoarele, iar modulul orbital e folosit pentru operatii pe orbita. La sol se intoarce numai modulul de comanda.

valy
08 Sep 2018 20:32



Gunoiul poate fermenta si poate face bum.   ;)

Is not a bug is a feature :). Rusii astia au tehnologia in sange.

Andi
08 Sep 2018 21:00


Care modul orbital?
Dupa cum ti-a aratat si nobody, nava Soiuz e formata din 3 module si asta inca de la prima nava Soiuz-1 cand a murit Vladimir Komarov in 1967.
Modulul de comanda este folosit la lansare si aterizare si are scutul termic. Modulul de serviciu are motoarele si rezervoarele, iar modulul orbital e folosit pentru operatii pe orbita. La sol se intoarce numai modulul de comanda.

Confirmatiiv.   :)

2SKY
08 Sep 2018 23:11


Andi ce te face sa crezi ca ..."S-ar putea sa nu existe solutie pentru o reparatie " .....?

Este cumva pierdut Soyuz MS-09 ca si nava de intoarcere ? 
Ca daca e asa , poate au actionat altii si nu Rusii , doar nu-s prosti (ma gindesc ). E ceva paguba !
Gaura de 2 mm nu se poate astupa ?
Cum de este din montaj si abia acum a cedat ? 
Daca si celelalte nave au aceiasi hiba ?

dragos.n
09 Sep 2018 05:28


Dupa cum arata urmele de pe perete, este vorba ori de mana unui om cam beat, fie de unul aflat in imponderabilitate. Tot urmele de pe perete, destul de extinse in raport cu gaura, fac oarecum improbabil ca sa nu fi fost observate inainte de lansare. Asa incat, ipoteza unui act dus la indeplinire in spatiu, pare mai probabila. De ce ar fi facuta chestia asta, nu stiu.

2SKY
10 Sep 2018 00:04


Am pus mai mult din lipsa de ideii acel avatar , si nu prea mai sint decit 2-3 img pe tema . Nu am vazut moderator mai echilibrat , calm , inteligent si alte mari atributii , astfel imi pare f ...si nimerit avatarul lui Dragos.n si recunosc ca am fost dea dreptul placut surprins . Acum si Nobody are n...calitati , recunosc si nu vreau sa il inspir . Ce am gasit cu greu , cautind accea fantoma din film , care ar fi cred ok pe profilul lui . Este o idee si nu gluma , dar se poate zimbi .