-----------------------------------
dmtr69
04 Oct 2018 14:20

Cumparare camera de la chinezi sau de la noi/nemti?
Salut. Ma bate gandul sa-mi iau o camera CMOS color racita. Sunt adeptul cadrelor rapide (pana la 1min), mai ales din cauza vremii foarte schimbatoare de la mine. Cu CCD-ul mono, slabe sperante sa prind vreme buna si constanta pentru multe ore sau zile.
 Am pus ochii pe modelul ASI294mc pro. Senzorul este mare (4/3"- deci un camp de 4 ori mai mare decat Atik314), QE ridicata (evaluata pe la 75% la verde). Desigur exista problema cu ampglow-ul, dar asa au toate CMOS-urile. 
 Altair sunt in teste cu varianta lor, iar QHY o au pe site-ul oficial- inca nu este in magazine(mai este si o varianta RisingCam pe aliexpress). Daca o cumpar direct de la chinezi costa 1080$(cam 4350lei). La noi costa 6100lei. Este mai convenabil (vorbesc de mai mult de 500lei) daca o iau de la chinezi, cu tot cu vama si TVA? Am vazut ca americanii prefera comanda directa fata de cumpararea de la magazinele lor.

valy
04 Oct 2018 14:35

Re: Cumparare camera de la chinezi sau de la noi/nemti?
..Este mai convenabil (vorbesc de mai mult de 500lei) daca o iau de la chinezi, cu tot cu vama si TVA? Am vazut ca americanii prefera comanda directa fata de cumpararea de la magazinele lor.
Comanzi direct de la ei si platesti cu cardul, te costa cat zic ei + cursul daca ai card in lei. Pana aici totul simplu. Dupa ce astepti vreo 2-3 saptamani o sa te sune un intermediar vamal si fie le dai lor comision sa se ocupe de tot si la final le platesti lor taxele + comisionul si ajunge coletul la usa, fie te ocupi personal cu toata relatia cu vama. Te va costa... in functie de cum o incadreaza la vama si de cat e comisionul firmei (daca iti fac ei formalitatile, ar trebui sa iti izica in prealabil cat costa, sau vezi pe site). Cu garantia te descurci direct cu chinezul.

dmtr69
04 Oct 2018 18:40


Multumesc. Am gasit oferta buna la englezi (1026lire= 5300lei, pret cu TVA). Cred ca am sa iau de la ei, chiar daca ar fi putin mai mult decat la chinezi, dar scap de procedura vamala. Nu stiu de ce este diferenta asta intre preturile in euro de pe continent si preturile din Anglia in lire.

valy
04 Oct 2018 23:46


Dubios, de obicei la engleji e mai scump. Vezi sa nu fie vreo taxa pe care nu o vezi, incearca sa comanzi dar nu platesti, vezi care e pretul final. Sau poate se pregatesc de brexit si scad pretul ca sa scape de stocuri, ca dupaia le impun taxe vamale europenii.

Radu Cocoral
22 Feb 2022 20:45


Si totusi cam cat te costa vama? Intre ce limite?

dmtr69
22 Feb 2022 22:16


Vama a fost 3,5% din valoare (pret camera+transport)+19% TVA. Parca a fost si o taxa pentru imputrnicirea data la TNT. Acte necesare: copie dupa "commercial invoice", dovada platii externe, copie CI, declaratie pe proprie raspundere catre biroul vamal+imputernicire.
De exemplu, la oferta de acum la ASI533, iese o diferenta de pret de cca 700lei (poate mai putin, nu stiu care este pretul transportului din China). Totusi trebuie sa iei in considerare si garantia. Cred ca altfel tratezi cu un vanzator din Romania sau Germania.
*Am citit ca livrarea este gratis pentru produse de peste 199$.

Radu Cocoral
23 Feb 2022 01:47


Multumesc! Presupun ca la fel e cu produsele din UK sau SUA. Sau are UK inca tratament special?

dmtr69
23 Feb 2022 09:41


Din cate stiu, perioada de tranzitie (cu scutiri de taxe) pentru UK s-a terminat la 30 iunie 2021. Oricum, daca cumperi din UK sau US o camera facuta in China, tot la preturile din UE ajungi. Trebuie sa cistige si intermediarul ceva.

Radu Cocoral
23 Feb 2022 12:36


Nu ma refeream neaparat la o camera astronomica, desi acesta era, intr-adevar, subiectul. Dar sa luam exemplul pe care l-ai dat. Pret China 533 MC PRO 4772 lei, transport gratuit:

https://www.aliexpress.com/item/1005002888859776.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.151b59f4wNURwg&ad_pvid=2022022301233420206661277639840012230670_2&s=p


Taxele, dupa cum spui ar fi de 3,5% + 19% TVA = 22,5 % adica 1073,7 lei, plus un eventual comision. In total 4772+1073,7 = 5845,7+ comisionul+ hartiile vamale. La noi, la Astroshop e 5500 lei. Deci nu merita cumparata nicio camera din China. Gresesc undeva?

gpaunescu
23 Feb 2022 12:56


Camera asta e la omegon pe site cu 4950. Deci sigur nu merita din China.
Incepand cu 1 iulie 2021, pot sa confirm ca s-au marit taxele si le aplica fara exceptii. 
Pana la 150 euro valoare (si transportul e inclus) se aplica TVA; de la 150 euro in sus se aplica TVA + taxe vamale.
Ca sa merite, diferenta ar trebui sa fie si cu taxe vamale incluse, desstul de mare. Apoi mai e si asteptarea; poate sa dureze 2-3 sapt  dupa ce ajunge in Romania. procesarea e greoaie.

dmtr69
23 Feb 2022 19:03


Eu ziceam ca o iei de la mama ei, de la ZWO. Ia mai calculeaza o data. Vine un pret de 4800-5000lei (in functie de comision). In 2018, camera a venit in 10 zile.

Radu Cocoral
23 Feb 2022 19:30


Ok, ok! Era doar un exemplu. Si dupa cum spuneam, nu ma gandeam doar la camere astronomice. Voiam doar sa vad daca merita sa iei de la chinezi chestii mai pretentioase. M-ati lamurit ca nu merita. Multumesc!

Radu Cocoral
27 Apr 2022 18:24


dmtr69, e tardiv poate, dar imi cer scuze! La momentul respectiv nu stiam ca Zwo e firma chinezeasca. Ar fi trebuit sa-mi dau seama.

dmtr69
28 Apr 2022 12:10


No problem. Majoritatea firmelor producatoare din domeniu sunt chinezesti, ceea ce totusi nu-i lucru rau pentru noi. Preturile sunt mult mai mari la produsele originale UE sau US. In consecinta multi dintre noi nu ne-am fi permis acest hobby.

Dbird
30 Apr 2022 11:57


Produsele din china s-au scumpit. Ce se mai găse&#537;te pe stoc in Europa sunt inca la pre&#539;ul vechi. Probabil e mai rentabila achizi&#539;ia ieftina....nu cred că în viitorul apropiat chinezii vor ieftini.

Erwin
30 Apr 2022 12:41


Un produs ieftin &#537;i foarte util pentru anumite aplica&#539;ii inclusiv în domeniul astro, dar imposibil de găsit acum este Raspberry Pi 4. Toată produc&#539;ia este cumpărată în avans de ni&#537;te băie&#539;i de&#537;tep&#539;i care s-au prins că le pot folosi pentru minat cryptocurrencies. Se construiesc "ferme" cu sute &#537;i mii de bucă&#539;i, sunt mai ieftine &#537;i consumă mai pu&#539;in decât alte platforme hardware pe care se poate mina.

dmtr69
11 Aug 2022 20:57


Ei bine, luna trecuta am pus ochii pe o camera noua (ASI585MC), nu era inca pe stoc in Europa la momentul respectiv. La TS data de primire a camerei era 20 iulie. In asteptarea stocului m-am pregatit financiar -am vandut doua din camerele pe care le folosisem mai rar in ultimul timp. Pe 20, surpriza, au amanat primirea camerei pana pe 10 septembrie. Sub impulsul momentului (nervi si nerabdare), o situatie in care nimeni n-ar trebui sa faca cumparaturi, am cautat si pe alte site-uri din UE (francezi si italieni), dar nici ei nu aveau pe stoc. Dar am gasit-o la englezi, la FLO (mai cumparasem de la ei inainte de Brexit). Mi-am zis ca dracul nu o fi chiar asa negru, nu poate fi mai rau decat daca as cumpara de la chinezi.
 Deci comanda am facut-o pe 20 iulie, ei au trimis coletul in aceeasi zi. Coletul a mai stat cateva zile in UK, pe 25 a ajuns in Ungaria, iar pe 27 in Bucuresti, unde a tot stat in vama pana pe 9 august. Pe 10 august am primit-o. 
Documentele necesare le completasem deja de pe 21 iulie (factura, dovada de plata, imputernicire pentru curier la vama, copie CI, declaratie pe propria respundere, consimtamant pentru prelucrarea datelor cu caracter personal) descarcate, completate si semnate, scanate si trimise. Pe 2 august a trebuit sa mai fac o cerere la autoritatea vamala, de eliberare a numarului EORI (desi imputernicisem curierul sa obtina acest numar in numele meu). 
 Am platit in plus TVA-ul si un comision modic la curier. In total 2593 lei, deci vreo 500 euro. (la TS pretul era 515 +19 transport).
 Culmea este ca pe 22 iulie am primit notificare de la italieni (Artesky) ca au camera pe stoc (era 489 euro, cu 25 mai ieftina fata de TS). Iar azi pretul era de doar 400 euro, ultima camera, cu reducere de 20%.
 Concluzie. Cu toate ca firmele din UK sunt serioase si au un risc mai mic la transport decat daca ai cumpara din China, vraful de documente pe care trebuie sa le faci si timpul de asteptare din vama de la noi (10 zile in cazul meu), ar trebui sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte de a face o comanda. Mai ales ca produsele pot apare in stoc si in UE. Brexitul este in mod sigur o lovitura sub centura pentru toti comerciantii din UK.

valy
11 Aug 2022 21:34


La ZWO pe site e 359$, nu mai e o afacere dolarul ca e cam cat E, dar tot e ieftin. E drept ca daca te arde si o vrei "azi" e chestie de noroc daca e sau nu pe stoc, daca e sau nu la oferta.

Brexitul este in mod sigur o lovitura sub centura pentru toti comerciantii din UK.Ei si-au decis singuri soarta, nu i-a obligat nimeni.

Cu TS cred ca e o problema, unele preturi sunt mari, altele nu sunt pe stoc sau au 1 max 2 buc.