-----------------------------------
CRISTIAN
13 Dec 2007 18:07

Formule de calcul/scheme pentru sistem de lentile, ocular
Salut,

am tot incercat sa pricep ceva dintr-o carte de optica geometrica legat de oculare si distante focale, insa recunsoc ca nu am inteles bine mecanismul. Stiti cumva vreun link cu explicatii ? Vreau sa inteleg cum se calculeaza distanta focala unui sistem compus din n lentile, sa inteleg la ce distanbta trebuie sa fie intre lentilele unui ocular. 
Heeelp !  :oops: 

Multumesc

tamasflex
13 Dec 2007 19:20


Mai concret. Ca sa calculezi din "n" lentile punctele cardinale a unuei sistem centrat este mai greoaie daca nu esti in tema. 
Dar daca o sa am timp fac citeva desene cu calcularea oculalelor simplificat.
La cerere se poate daca vrei  si la nivel mai avansat dar mie im ia ff mult timp pina fac desenele si ecuatiile.
Eu zic sa ramine deocamdta la calcule simple din cauza ca nu cunosti datele lentilelor _planuri principale , raze, imdicele de refractie a materialuliu etc.
De obicei un amator face oculare s-au sisteme optice din lentile gata vacute recuperate din sisteme optice. 
Exista metode de a masura datele elementelor optice dar cred ca tu nu ai banca optica pentru asa ceva.
Din cauza asta raminem la calcule acsesibile tuturori cu care se poate calcula ocularele s-au alt sistem optic.

raduM
13 Dec 2007 20:52


Cel mai simplu e sa consideri 2 lentile ca un sistem echivalent cu o lentila, de distanta focala 

F=F1*F2/(F1+F2-d)

in care F1, F2 sunt distantele focale ale celor doua lentile (daca e divergenta iei cu minus), iar d e distanta dintre lentile.
Daca ai mai multe lentile, aplici succesiv formula de mai sus.

zoth
13 Dec 2007 22:35


design optic oculare:
http://members.shaw.ca/quadibloc/science/opt04.htm
calculator EFL:
http://www.astronomyboy.com/eyepieces/ep_calc.shtml

PS. Optimist motto ...   :)

CRISTIAN
13 Dec 2007 22:50


Uitati cam ce vreau eu sa fac: un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm), un sistem de prisme porro (am vazut ca nu au design complicat - prisma triunghiulara) si un ocular plossl (am citit ca are un camp de vedere foarte bun, e cel mai raspandit azi si din site-ul primit de la voi, nici nu e compus din f multe lentile). Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului.  E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ? Sa fiti sinceri  :) .  Multumesc pentru orice idei/formule tuturor. Tamasflex multumesc anticipat pentru scheme.

tamasflex
13 Dec 2007 22:58


Da, ecuatia este adevarat in cazul lentilelor infinit sibtiri. 
In cazul in care dl. Cristian are lentile groase care ar fi "d"-ul optim_ luind in considerare ca sistemul optic sa aiba minim aberati ?
Dupa cum se vede in desen este vorba de un ocular acromatic (stil Ramsdem)  cu f1 = f2. 
Pe undeva este maximul design de ocular pe care un amator poate sa faca din sisteme recuperate cu conditia ca acromatele sa fie bine corectate.
Ecuatia este buna, dar in cazul lentilelor groase niciodata nu iasa distanta focala calculata din cauza necunoasteri parametrilor optici a lentilelor.
Dar sa nu complicam lucrulile. 
Si eu folosesc ecuatia respectiva. 
Din practica stiu cam care ar trebuie sa fie distanta "d" la lentile groase.
Fac ocularul dupa calcule si cu un obiectiv la care cunosc distanta focala fac o luneta si cu "dinametrul" masor pupila de iesire  (vezi  Home Made Optics - Lunete si alte sisteme optice) 
si calculez grosismentul.
Cunoscind distanta focala a obiectivului si grosismentul imediat gasesc distanta focala execta a ocularului.
Este metoda cel mai simpla de a determina distanta focala a ocularelor "Home Made".
Totus pentru dl. Cristian daca este interesad de calcule optice sa citeasca cartea lui Petre Dodoc - Teoria si constructia sistemelor optice - unde dinsul trateaza problemele pe nivel accesibil tuturori.
Pe undeva in forum am citit ca cineva a cumparat recen cartea.
Faceti un schimb de carte. 
Este ceva normal.
Cartile mele practic sint pe drum.
Imi este ff greu sa traduc din magiara calcularea sistemelor. 
Pina gasesc cuvintele tehnice tot trebuie sa caut printre carti ca sa nu scriu prosti.
De si am gata facute temele din ani 80 (sisteme optice pentru amatori si alte minuni) si de acolo ma alimentez cind in cind. 
Va ginditi acuma "ca e usor pentru mine".
Da e usor, dar cindva am facut si asta ma bucura.
Este ff usor sa intrebi ceva_ ca sint incepator , prima data etc.
Primest o informatie vaga din doua cuvinte (uni domni mai scre si mai detaliat) dar linga asta trebuie sa stai jos si sa faci lucrulile cu creionul. 
Asa ajunge omul la un nivel mai avansat.
Nici timpul necesar nu am sa scriu si sa desenez.
Cin in cind ma ia dorul de optica_mai ales spre sfirsit de an_ si intu pe la forumuri astronomice.
Mai fac cite un desen si sper ca cineva a invatat ceva. 
Sa nu ma credeti un "TUDOR" am si eu lipsurile mele (multe).
Multe lucruri am invat de la voi si sper ca si invers.
Ajunge pentru azi ca mi e somn.
Cer senin.

Ps. Totus ramine intrebarea cu distanta "d".

tamasflex
13 Dec 2007 23:05


design optic oculare:


Nu chiar asa merge calcularea ocularelor.
E buna pentru a determina distanta focala.
Pentru on ocular lentilele se autocompenseaza distoriunile si trebuie calculate inpreuna cu drumuiri optice (nu stiu daca mam esprimat bine).
ETC...............

Tavi F.
13 Dec 2007 23:13


Prin cartile de optica (medii / avansate), sint date lucruri mai complexe exprimate intr-o forma generala. 
Eu am inceput cu lucrurile elementare, dar esentiale pt. a intelege ceva, fara a prelua formulele finale de undeva. Eventuale teste optice ar fi foarte bune.

- Distanta focala echivalenta a unui sistem cu doua lentile, o poti afla aplicind formula de mai sus, dar centrele optice (obiect/imagine) in care s-ar plasa lentila echivalenta, nu. 
In calculele gaussiene (pozitie/marime imagini) un dublet din lentile alipite, il poti reduce la o singura lentila echivalenta (cu centrele suprapuse).
 
- Abordarea unui sistem din mai mult de doua lentile distantate, se face construind imaginea din aproape in aproape, pe fiecare lentila. Imaginea (reala/virtuala) data de o lentila, constituie obiectul pt. urmatoarea lentila. Atentie la conventia semnelor.
Distanta focala rezultanta, se poate obtine calculind maririle intermediare, sigur, obiectul primei lentile fiind plasat la infinit.

Uitati cam ce vreau eu sa fac: un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm),    
Cu o lentila biconvexa 80 f/2.5 pe post de obiectiv, la 80x, nu mai distingi nimic  :shock:  

Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului. E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ?
In nici un caz, Plossl la f=2.5mm.
Ai nevoie de o amplificare suplimentara: pozitiva (redresor), sau negativa (Barlow).

tamasflex
13 Dec 2007 23:21


Uitati cam ce vreau eu sa fac: un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm), un sistem de prisme porro (am vazut ca nu au design complicat - prisma triunghiulara) si un ocular plossl (am citit ca are un camp de vedere foarte bun, e cel mai raspandit azi si din site-ul primit de la voi, nici nu e compus din f multe lentile). Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului.  E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ? Sa fiti sinceri  :) .  Multumesc pentru orice idei/formule tuturor. Tamasflex multumesc anticipat pentru scheme.


Personal am reusit sa fac oculare acromatice cu distanta focala de 4-5 mm (am avut s-au mai am lentile acromatice cu f = 8 -10 mm corectate pentru infinit).
Problema este ca distanta pupilei de iesire este  mica care e derenjant.
Ocularele cu distanta focala mica au un design bine conceput pentru a avea pupila de iesire corespunzatoare.
Mai bine foloseste extensia focala (pozitiva_negativa) si un ocular adecvat.
Dar poti sa faci cum vrei.

zoth
13 Dec 2007 23:31



Pentru on ocular lentilele se autocompenseaza distoriunile si trebuie calculate inpreuna cu drumuiri optice (nu stiu daca mam esprimat bine).
ETC...............

domnule Tamas, exact lucrul acesta l-am spus si eu.
formula calculeaza EFL si nimic mai mult.

tamasflex
13 Dec 2007 23:33



ETC...............

domnule Tamas, exact lucrul acesta l-am spus si eu.
formula calculeaza EFL si nimic mai mult.

Scuza ma , nu am fost atent.

zoth
14 Dec 2007 10:25


...un binoclu cu o lentila biconvexa (elimina aberatiile cromatice - e apocromata) cu f=200mm (si un diametru de vreo 80mm), un sistem de prisme porro (am vazut ca nu au design complicat - prisma triunghiulara) si un ocular plossl (am citit ca are un camp de vedere foarte bun, e cel mai raspandit azi si din site-ul primit de la voi, nici nu e compus din f multe lentile). Ocularul as vrea sa il construiesc cu o focala de 2,5mm. In felul acesta sper sa obtin un G=80 (200mm/2,5mm). Astfel respect si ideea ca G<= 2*diametrul obiectivului.  E greu de facut un ocular plossl de catre un novice ca mine ? Sa fiti sinceri  :) .

cateva consideratii de ordin practic si teoretic as spune si eu aici.
in primul rand o simpla lentila biconvexa folosita pe post de obiectiv nu poate fi apocromata.
daca te referi la factorul de forma al lentilei acesta poate optimiza intr-o oarecare masura aberatia de sfericitate si coma dar aberatia cromatica se minimizeaza prin alaturarea mai multor elemente optice din sticle optice diferite.
cateva idei poti citi in topicul de aberatii optice.
practic, asa cum s-a mai spus, prin folosirea unui obiectiv dintr-o singura lentila de 80 mm cu un raport focal de 2.5 imaginea rezultata va fi puternic marcata de aberatie de sfericitate si cromatism.
referitor la designul porro intradevar el nu este complicat dar este in schimb foarte sensibil la alinierea pe axa optica.
manual este foarte greu de aliniat in lipsa unui colimator si a unei lunete de vizare cu reticul.
in ce priveste ocularul Plossl, nu sunt sigur dar cred ca nici industrial nu se fabrica cu asemenea focala de care spui.
la ocularul Plossl pozitionarea pupilei de iesire (eye relieful) este in functie de focala (0.7-0.8f) deci situat sub 2 mm in cazul de fata ceea ce ar face practic aproape imposibila folosirea lui.
eu as recomanda ca inainte de constructia unui binoclu sa incepi cu o simpla luneta iar in locul obiectivului dintr-o singura lentila sa folosesti un dublet acromat spatiat sau lipit (indiferent pentru inceput) sau daca vrei sa folosesti o simpla lentila aceasta sa aiba o focala foarte mare...

Tavi F.
14 Dec 2007 12:45


Pentru ca tot aveam niste desene, sa mai detaliez putin ce ziceam. 
Schemele se refera doar la formarea imaginilor (in particular pt. un ocular pozitiv).

http://img529.imageshack.us/img529/5681/centreopticeforumin6.th.jpgO2H1 - pozitia pt. centrul optic obiect.

Distantele O1H2 si O2H1 sint egale in cazul lentilelor de convergenta egala.
Inca o remarca: intr-un sistem afocal (luneta), unui obiectiv (cu F>>f) plasat in stinga, acest ocular ii formeaza o imagine reala (pupila de iesire) aflata foarte aproape de f', a carei pozitie se masoara de la H2.

tamasflex
14 Dec 2007 15:16


Domnilor, inca tot nu am aflat de unde se ia distanta "d" _d1-d2-d3-d4-d5-d6 (vezi desenul)??

CRISTIAN
14 Dec 2007 16:29

M-am gandit de fapt la ocularul nagler de 2,5mm
Am gresit. Citisem despre ocularul nagler cu f-2,5mm si imi ramasese gandul la el (7 lentile  :roll: ) . Am citit su pe net si am vazut ca nu se poate plossl cu o asa f mica.   Am inceput sa dau telefoane sa vad daca se pot comanda lentile la firmele producatoare din romania. la unii se poate, dar mi s-a spus ca m-ar costa fff mult, ptr ca as cumpara putine lentile, iar altii nu fac ptr pers.fizice.
          Citisem ca binoclu are avantajul ca ofera mai multa luminozitate. Chiar si ocularul plossul mi se pare complicat.

Doru Dragan
14 Dec 2007 16:33


Incearca Huygens sau Ramsden :) Prietenii stiu de ce :D

Tavi F.
14 Dec 2007 20:55


Uite si un link, unde poti gasi tot felul de componente/ansambluri optice, inclusiv obiective acromate pt. binocluri si lentile bune de facut oculare:
http://www.surplusshed.com/pages/category/lenses_1.html

Grupurile de lentile alipite mai vechi, e posibil sa aiba probleme cu stratul de balsam de Canada, dar nu e asta un sfirsit, oricum se si specifica in descriere.

Andi
14 Dec 2007 21:39


Eu am probleme cu stratul de balsam de Canada la un obiectiv de lunetă compus din două lentile acolate; s-a fisurat în multe locuri. Există vreun remediu?

tamasflex
14 Dec 2007 21:51


Eu am probleme cu stratul de balsam de Canada la un obiectiv de lunetă compus din două lentile acolate; s-a fisurat în multe locuri. Există vreun remediu?

Da desfaci si relipest. Balsamul de Kanada gasesti la firma Merck.
Dar iti propun sa nu te bagi daca nu ai mai facut. Mai bine dute la IOR si acolo  iti face in conditi optime.
Pentru a centra cele doua lentile desfacute ar tebuie sa ai un asa numit aparat de centrat. De fapt este un sistem optic simplu.

tamasflex
15 Dec 2007 14:56

AcroOcular_Home Made
Semi detaliat referitor la ocularul acromatic.
Nu mam antrenat in calcule detaliate si nici nu este necesar sa vin cu formule elegante complexe de a determina punctele cardinale a ocularului.
Principalul este sa avem lentilele si daterminarea distantei focale.
Chiar daca in final nu iasa distanta focala calculata nu este o problema ca data trecuta am dat o metoda cu care se poate  determina exact distanta focala a oculalelor "Home Made".
Exista si alte metode mai simple.

tamasflex
16 Dec 2007 01:17


Masurarea distantei focale a lentilelor negative.

CRISTIAN
16 Dec 2007 14:01


Am vazut ca exista o formula ptr calcularea distantei focale a lentilei, care implica distanta de la lentila la obiect si dist de la lentila la imaginea formata. Pot calcula acasa in moduk acesta ? Adica sa pun o lentila, un obiect la o distanta determinata de lentila si sa calculez dist fcala sau nu merge in casa ? Ca mie mi se pare cea mai usoara modalitate de a calcula distanta focala a unei lentile. nu stiu cat este de exacta.

tamasflex
16 Dec 2007 14:15


Am vazut ca exista o formula ptr calcularea distantei focale a lentilei, care implica distanta de la lentila la obiect si dist de la lentila la imaginea formata. Pot calcula acasa in moduk acesta ? Adica sa pun o lentila, un obiect la o distanta determinata de lentila si sa calculez dist fcala sau nu merge in casa ? Ca mie mi se pare cea mai usoara modalitate de a calcula distanta focala a unei lentile. nu stiu cat este de exacta.

Cred ca am inteles ce vrei s azici. Adica vrei sa sti calculele distantelor - lentila obiect_ lentila imagine si marimea lui la un obiectiv s-au lentila la care cunosti distanta focala.  
Se poate si invers cind vrei sa afli distanta focala a obiectivului dar practic lucrez cu lentile gata facute.
Daca e asa e simplu

Andi
16 Dec 2007 14:48


O metodă practică rapidă pentru aflarea distanței focale a unei lentile divergente este următoarea: se acoperă una din fețele lentilei cu un disc din hârtie ( neagră ) de diametrul lentilei și având două mici orificii simetric așezate față de un diametru ( două înțepături de ac ). Se îndreaptă lentila spre o fereastră ( afară trebuie să fie zi! ) având discul perforat în spatele ei. Cele două fascicule divergente se proiectează pe un ecran care are două semne făcute la o distanță dublă față de cele de pe discul din spatele lentilei. Se modifică distanța dintre ansamblul lentilă-disc perforat și ecran astfel încât cele două imagini luminoase să se suprapună cu semnele de pe ecran. În acel moment distanța focală a lentilei divergente este egală cu distanța dintre lentilă și ecran.

CRISTIAN
16 Dec 2007 15:22


Multumesc Andi. Este o idee foarte interesanta. Insa pot aplica ceea ce ai spus si ptr o lentila convexa (convergenta) sau una compusa din 2 lentile lipite? Ca mie mi se pare ca ar trebui sa mearga. Cand zic asta ma gandesc la felul in care se formeaza imaginea intr-o lentila convergenta.

Andi
16 Dec 2007 17:14


Pentru o lentilă convergentă este suficient de focalizat Soarele pe un ecran sau se poate proiecta pe un ecran, în cameră, prin fereastră, un peisaj îndepărtat. În momentul clarității imaginii, distanța lentilă-ecran este distanța focală.

raduM
16 Dec 2007 19:09


O metodă practică rapidă pentru aflarea distanței focale a unei lentile divergente este următoarea: se acoperă una din fețele lentilei cu un disc din hârtie ( neagră ) de diametrul lentilei și având două mici orificii simetric așezate față de un diametru ( două înțepături de ac ). Se îndreaptă lentila spre o fereastră ( afară trebuie să fie zi! ) având discul perforat în spatele ei. Cele două fascicule divergente se proiectează pe un ecran care are două semne făcute la o distanță dublă față de cele de pe discul din spatele lentilei. Se modifică distanța dintre ansamblul lentilă-disc perforat și ecran astfel încât cele două imagini luminoase să se suprapună cu semnele de pe ecran. În acel moment distanța focală a lentilei divergente este egală cu distanța dintre lentilă și ecran. 

E de asemenea simplu - si mai precis - să folosească o lentilă convergentă de focală suficient de mică, cunoscută, alipită de lentila divergentă.
Determină distanța focală a sistemului (convergent) astfel format din formula asociațiilor de lentile determină distanța focală a lentilei deivergente.
Determinarea distanței focale  - cum spunea Andi mai sus, la Soare sau pe un banc optic cu un sistem colimator drept sursă (beculețul în focarul lentilei colimator), numai fascicul paralel să fie... Aș fi de partea ultimei metode, care asigură o precizie suficient de bună.

tamasflex
16 Dec 2007 20:10


Domnilor, masurarea distantei focale merge si cu soarele dar asta nu inseamna este valoarea sa zicem exacta . 
Sint lucruri cunoscute si folosite mai in cazul  lentilelor  subtirii in scoala elementara.
In cazul lentilelor groase s-au a unui obiectiv cu constructie lunga
de unde iei punctul de pornire pina la ecran?? 
De la ultima suprafata a lentilei , de la mijloc s-au de altundeva?
Cum gasest planul principal H' intrun sistem mai complex cu multa lentile unde planul principal H' poate sa fie in afara sistemului??
Sint citeva intrebari simple dar la tema. 
De fapt pe amator il intereseaza un punct de plecare care poate sa fie si montura obiectivului de unde poate sa determine distanta pina la focar. 
Dar asra nu inseamna distanta focala. 
Masurarea distantei focale este o tehnica pe careo sa tratez putin mai detaliat in viitor. 
Momentan fac un desen referitor la "Constructia imaginii unui obiect" .
Cind termin poate ca ma apuc de tehnica masuriri distantei focale cu colimator.

raduM
16 Dec 2007 21:24


Domnilor, masurarea distantei focale merge si cu soarele dar asta nu inseamna este valoarea sa zicem exacta

Imi vine in minte acum chestia aceea cu inexistenta cercului  :wink: .

De fapt pe amator il intereseaza un punct de plecare care poate sa fie si montura obiectivului de unde poate sa determine distanta pina la focar. 
 Semi detaliat referitor la ocularul acromatic. 
Nu mam antrenat in calcule detaliate si nici nu este necesar sa vin cu formule elegante complexe de a determina punctele cardinale a ocularului. 
Principalul este sa avem lentilele si daterminarea distantei focale. 
Chiar daca in final nu iasa distanta focala calculata nu este o problema ca data trecuta am dat o metoda cu care se poate determina exact distanta focala a oculalelor "Home Made". 

Întocmai. Poate pleca cu măsurătoarea de oriunde vrea, contează să știe unde așează sistemele de lentile. Nu văd de ce s-ar complica cu puncte principale, nodale sau altele. Dacă colimatorul e ok și determinările îngrijite, ar trebui să fie arhisuficient. 
Pentru un calcul serios ar trebui să ia fiecare suprafață, raze de curbură, indici și să pună totul sub formă matriceală. Matrici de refracție, matrici de reflexie, matrici de transmisie. OK, dar... toate astea pentru a-mi calcula un ocular homemade pe care apoi îl măsor cu rigla  - fie, cu micrometrul - și îl lipesc cu epoxi ?  :?

Andi
16 Dec 2007 21:31


tamasflex, am citit în postările tale despre reticule gradate în zecimi de milimetru; unde se găsesc asemenea rarități?
Deci numai reticulul, fără să fie pus la un ocular!

tamasflex
16 Dec 2007 21:54


tamasflex, am citit în postările tale despre reticule gradate în zecimi de milimetru; unde se găsesc asemenea rarități?
Deci numai reticulul, fără să fie pus la un ocular!

Andi, si eu a recuperat din oculare de microscop. 
Dar IOR -ul trebuie sa fabrica ca este ceva uzual.
Am mai multe dar nu vind ca sint montate in sistemele mele optice.
Mai vezi si tu de unde se poate procura.
In orice caz este un element ff util daca sti sa folosesti.
Am banc optic facut de mine si am folosit elementele mecenice de la un fotometru Pulfrich facute in ani 50.
La poze  vezi instrumentul de masurare principal a bancului optic:
http://img487.imageshack.us/img487/1417/mikroszkop2sl6ca6.th.jpghttp://img59.imageshack.us/img59/4743/mikroszkop1zg4.th.jpg
Dupa cum vezi este facut dintrun microscop modificat cerintelor. Are multe minuni.

tamasflex
16 Dec 2007 21:58


Dl RaduM, te ai antrenat in ceva pe care nu ai facut.
Sper ca nu vrei sa ma inveti la optica??

raduM
16 Dec 2007 22:15


Sper să am eu ce invata de la dumneata.  :D
Daca postez o opinie, nu cred ca inseamna ca vreau sa invat pe cineva ceva. Dacă e greșită opinia mea, cu atât mai bine: niciodată nu-i târziu să mă corectez. Dacă cunoști că nu am făcut, învață-mă. 
Dar dacă ți se pare o provocare că mai postează și un fizician pe un forum de optică, nu-i treaba mea. Intenția mea nu a fost asta.
Dar daca nu observi, ti-am dat si dreptate de fapt.

Andi
16 Dec 2007 22:27


tamasflex, nu am decât două reticule gravate pe sticlă și aș mai fi avut nevoie de unul cu diviziuni liniare! Cu I.O.R. nici o speranță, uită-te pe site-ul lor!
Am văzut o miră Siemens pe o poză; poți să dai niște amănunte despre ea ( nu la ce folosește, ci cum este făcută )?

Doru Dragan
16 Dec 2007 22:46


NEMȚEȘTE! 

tamasflex
16 Dec 2007 22:52


Radu, scuza ma. Nu am inteles bine raspunsul.

CRISTIAN
17 Dec 2007 00:19


Am vazut in ultimele zile cam cum se formeaza imaginea in lentile convexe sau concave. Insa unde putem citi despre cele facute din 2 lentile lipite intre ele: una convexa si una concava. Cum este considerata o astfeld e constructie: convergenta/divergenta. Am vazut ca in multe tipuri de oculare apare macar o lneila compusa din 2 lentile lipite - 1convexa+1 concava, insa eu nu stiu ce legi se aplica la formarea lor. P.S.: voi incerca calcularea convexelor dupa metoda soarelui. Mi se pare accesibila :)

Tavi F.
17 Dec 2007 02:08


Am inteles ca in primul rind e vorba de calculul estimativ al distantei focale rezultante, in functie de anumite lentile date, eventual informatii despre unele design-uri de oculare. Calculele laborioase ale aberatiilor nu doar ca sint foarte compilcate, dar nici razele de curbura si materialele lentilelor nu sint cunoscute.
 
E de la sine inteles ca nici o lentila reala nu e de grosime zero, iar pe masura ce aceasta creste, la fel se intimpla si cu erorile datorate aproximarilor pe care le-am facut eu.
Totusi aceasta abordare simpla (de aflare a centrelor optice a unui sistem) da rezultate foarte bune, aplicata si la calculul lunetelor terestre. Inclusiv masurarea ulterioara, a diametrului/pozitiei pupilei de iesire, a confirmat-o.
Despre teste (in general), le practic si le recomand, fara acestea (doar cu teoria) ar creste riscul ruperii de realitate.    

Am vazut ca in multe tipuri de oculare apare macar o lneila compusa din 2 lentile lipite - 1convexa+1 concava, insa eu nu stiu ce legi se aplica la formarea lor.
Si acromatele dublete des folosite in constructia ocularelor, sau a redresoarelor (convergente, la lunetele terestre), daca au raportul diametru/grosime>3, pot fi tratate ca lentilele subtiri cu suficienta precizie (in calculele la care faceam referire), centrul lor optic fiind considerat la jumatatea grosimii. Asta daca vrem sa construim un proiect si pe o baza de calcul, nu doar "fie ce o fi".

Cu formula lentilelor se poate determina una dintre cele trei marimi (f;o;i), aceasta e mai utila la calcule, pe unde apar si imagini virtuale.

zoth
17 Dec 2007 12:30


Am vazut in ultimele zile cam cum se formeaza imaginea in lentile convexe sau concave. Insa unde putem citi despre cele facute din 2 lentile lipite intre ele: una convexa si una concava. Cum este considerata o astfeld e constructie: convergenta/divergenta.

Cea mai mare problema a lentilelor simple comparativ cu oglinzile este cromatismul lor.
Daca celelalte aberatii precum cea de sfericitate sau distorsiuni geometrice pot fi corectate si prin alte metode (asferizarea suprafetelor, diafragmare, lungirea focalei...), aberatia cromatica introdusa intr-un sistem optic poate fi corectata doar prin acromatizare (alipirea mai multor lentile din materiale cu indicele de refractie diferit).
Pentru a intelege acest fenomen este suficient sa ne dam seama ca o lentila in sectiune are asemanarea si comportarea unei prisme dispersive.
In desenul de mai jos se vede comportamentul unei asemenea prisme precum si solutia de acromatizare a unui sistem.
Revenind la sisteme din doua sau mai multe lentile acestea pot fi si convergente si divergente comportandu-se pe ansamblu ca o lentila obisnuita care indeplineste in plus conditia de acromatism (unghi de dispersie nul pentru doua lungimi diferite din spectrul vizual).
La proiectarea unui astfel de sistem se pot optimiza simultan si o buna parte din distorsiunile introduse in sistem de lentile simple (aberatia de sfericitate, distorsiunile geometrice, etc...)

Doru Dragan
17 Dec 2007 16:37


Draga CRISTIAN,
Proiectarea sistemelor optice nu e nici decum o joaca. Deja la un sistem de doua lentile avem de-aface cu doua sorturi de sticla care deobicei trebuie sa fie diferite (indici de refractie diferiti), patru suprafete cu diferite curburi lipite sau la o oarecare distanta etc. Nu e nici o problema sa te joci cu lentile gasite si sa incerci sa le combini. Am facut si eu asta candva. Era si un kit optic facut de nemti. Dar asta nu inseamna optica ci doar o joaca de copii. In momentul in care cineva se hotaraste ca vrea sa faca un sistem de doua lentile, inseamna ca vrea sa faca un sistem acromatic, adica sa elimine aberatia cromatica ori asta se face prin calcule foarte laborioase. Pentru asta exista programe specializate. Iti recomand sa cauti ZEMAX si sa te inarmezi cu rabdare si cunostinte serioase de optica. Pentru amuzament:
http://www.canon.com/camera-museum/tech/l_plant/index.html

tamasflex
17 Dec 2007 22:02


http://anchoroptics.com/
http://anchoroptics.com/catalog/subcategory.cfm?catid=136

Doru Dragan
17 Dec 2007 23:46


Gravarea reticulelor necesita o tehnologie de mecanica fina foarte serioasa. Eu am vazut tehnologia cu care se faceau liniarele si riglele de calcul. Sa faci acelasi lucru pe sticla e putin mai complicat. :?

raduM
18 Dec 2007 00:23


Eu nu pot sa nu intreb... acela e un paduche/purice, sau mi se pare?

CRISTIAN
20 Dec 2007 15:56

APO
Am inteles de la voi cum e cu acromatele. Insa am citit pe net ca exista lentile chiar mai eficiente decat cele acromate: cele apocromate. Nu zic sa fac asa ceva in casa, insa eram curios ce-i cu acest tip de lentile. Am cautat pe net, insa nici un site nu m-a lamurit. sunt lentile obisnuite tratate chimic  ? N-am vazut nicaieri nici o schema a acestor lentile APO, insa am vazut o poza facuta cu o camera foto montata pe un telescop ce avea lentile APO - imaginea obtinuta prin acel telescop iti taia respiratia. Explicatia era data pe site : lentilele apocromate. 

Multumesc ptr site-ul cu demonstratia procesului de fabricatie a lentilelor. A fost foarte interesant. M-am convins: este exclus sa fac in casa un dublet acromat (eu speram sa pot lipi 2 lentile, 1 convexa si 1 concava).

zoth
20 Dec 2007 22:50


La obiectivele apocromate dispersia radiatiei incidente functie de lungimea de unda produsa prin traversarea lor este mult mai mica.
Daca la acromate se aduc doua lungimi de unda in acelasi plan focal la apocromate trei lungimi de unda vor indeplini aceasta conditie.
Constructiv sunt ansamble din doua, trei si chiar patru lentile spatiate sau lipite din sorturi diferite de sticla optica, unele dintre acestea fiind intradevar speciale si foarte scumpe.
Pentru curiozitate ED-urile de la Meade clasificate de ei drept apocromate folosesc prima lentila din KF3 si a doua din FPL53.
Denumirea de apocromat nu se refera la tratamentele antireflex ce sunt aplicate lentilelor.

Mircea Pteancu
04 Mar 2008 22:52


Mii de bombe si de pipe!Cristian ,ia citeste tu textul de mai jos.Alt exemplu,drag mie: Bernard Schmidt a fost un optician autodidact foarte competent,pentru care teoria era la fel de importanta precum una dintre surubelnite,dar ursuz,destul de antipatic si cu prieteni putini.(Tipii perseverenti din acest brand de obicei au bani si amante multe).Ce noroc pe el,altminteri cineva-i demonstra ca optica  ce voia el sa  slefuiasca este imposibil de realizat.Respecta teoria dar  ''grind more ,worry less''.Mircea






CLACEY
   John Clacey was born in Massachusetts in 1857.  As a young man, Clacey 
ordered books and glass blanks for a six inch doublet, and in teaching himself 
lens grinding, by repeated failures reduced the blanks to a thinness that 
caused them to flex while being worked.  He was forced to order another pair of 
blanks and with these made a successful telescope and began developing his own 
techniques of local correction followed by testing with an artificial star, for 
] He made instruments designed by S. C. 
Chandler: the almucantar (used to detect the variation of latitude) and the 
chronodeik (used to determine true local time).  Clacey set up shop in 
Cambridgeport, and made many refractors of three, four, and five inches 
aperture, and over time made them of shorter focus, such as four inch f10 
models, and one five inch f4.2.  These were sold to amateurs and to the 
U.S.N.O., the Coast & Geodetic Survey, the Blue Hills Meteorological Obs., 
Brook's Smith Obs., the Japanese Navy, and others

Doru Dragan
04 Mar 2008 23:11


Aveam noi doi (eu si Mircea Pteancu) un prieten care din pacate acum e printre stele. De cate ori imi exprimam indoiala ca un instrument pe care-l vedeam in Sky & Telescope ar putea fi facut aici in Romania de catre noi, replica lui era: "instrumentul ala a fost facut tot de un om". 
Lasand amintirile, trebuie spus ca e pacat sa repeti toate greselile pe care le-au facut inaintasii tai. S-a acumulat intre timp multa experienta si e de preferat sa mergi pe un drum cat mai drept. Construirea acromatelor, apocromatelor si super-apocromatelor este o munca foarte dificila. La ora actuala exista programe de proiectare optica care pot scurta obtinerea unor rezultate. Si asa raman suficiente probleme dificil de rezolvat. Obtinerea sorturilor de sticla, obtinerea si verificarea curburilor, diversele acoperiri etc. Pentru cei mai multi de pe acest forum toate astea sunt aproape science-fiction.