-----------------------------------
CATALIN_RG
05 Ian 2008 16:14

prima mea observatie!!!
In data de 3.ian.08 am facut prima mea iesire cu Dobsonul meu de 203mm F6.Intai am facut testul stelar si telescopul parearea colimat bine doar ca nu am reusit sa aliniez finderu prea bine asa ca m-am plimbat orbeste si am vazut un cluster globular si o nebuloasa care mi-a taiat rasuflarea dar frigul mi-a venit de hac asa ca atrebuit sa abandonez erau -15 grade!
Urmatoarea noapte pe la 3 am iesit din nou si am indreptat telescopul spre Saturn folosind un ocular sp25mm si l-am zarit!!minunat!!! Am mers pana la 184x dar nu am vazut mai mult de o sfera alba stralucitoare ce avea un inel ala fel de alb stralucitor pe ea!!! trebuia sa vad mai multe sau nu am avut un seeing bun?? 
 temp era de -11grade,la orizontul estic era ceva ceata poluare luminoasa era foarte putina dar nu erau la fel de multe stele vizibele ca alte dati!!

Stanescu Octavian
05 Ian 2008 17:42


Felicitari pt prima observatie pe gerul necrutator!
La Saturn cu og de 200mm trebuie sa vezi bineinteles inelul divizat de o banda neagra (Diviziunea Cassini) apoi pe sfera planetei benzi palide spre pol.Se mai vede si umbra planetei pe inel. Asta daca telescopul e bine colimat (test pe stea puternica  sa vezi inele  concentrice cu ocular 10-5mm pus intra-extrafocal)

raduM
05 Ian 2008 18:01


nu am vazut mai mult de o sfera alba stralucitoare ce avea un inel ala fel de alb stralucitor pe ea!!!

Poate, (și) niște filtre? După câte înțeleg, îmbunătățesc serios imaginea.
Tocmai ma uitam la: 

http://www.alpo-astronomy.org/main/marstuff/articles/FILTERS1.HTM
http://home.comcast.net/~astrohammer/Observingmoonplanets.htm

florin_astro
05 Ian 2008 18:11


Felicitari pentru telescop si observatii, sunt sigur ca o sa te tina ocupat multa vreme. Referitor la observatia la Saturn, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie pentru a avea o imagine buna. In primul rand, telescopul trebuie tinut afara cateva zeci de minute inainte de observatii pentru a permite oglinzii sa se raceasca. Apoi trebuie sa ai colimat telescopul destul de bine, asa cum spunea si dl. Octavian Stanescu. Filtrele ajuta si ele intr-o oarecare masura, eu detin un filtru #80A. De asemenea, cand observi, planeta nu trebuie sa fie foarte aproape de orizont, optim se observa la trecerea la meridian, cand are inaltimea maxima deasupra orizontului. Nu trebuie insa sa astepti acest moment, e suficient insa ca planeta sa fie suficient de sus, pentru a nu fi afectata de atmosfera. Apoi trebuie ca locul de observatie sa nu fie in apropierea surselor generatoare de caldura care pot cauza trubulente, de exemplu in apropierea caselor, din interiorul locuintei sau de pe balcon. Cel mai bine este sa observi dintr-un spatiu verde, deschis, de exemplu un parc. Toate bune si frumoase, insa mai este un singur obstacol ce trebuie trecut: turbulenta atmosferica. Cand stelele scintileaza puternic, e semn clar ca nu e momentul optim de observare a suprafetelor planetare. In aceste momente iti recomand sa observi obiecte DSO care nu sunt asa de afectate de turbulenta.

CATALIN_RG
05 Ian 2008 18:48

saturn
Telescopul e bine colimat,l-am verificat cu toate ca e nou,eu stau la casa la 10km de oras si inainte de obs. las telescopul cam 30de min sa se raceasca si observ de pe garajul din curte care e la 10m de casa asa ca am indeplinit acele conditii! cand defocusez imaginea in sus la o stea aceasta se mareste pana se vede forma spiderului si a ogl. sec in ea iar cand defocusz in jos ,adica cand strang focuseru,steaua pare sa se dinida in 3 sau 4.
 O schta mai jos si scuzati-mi calitatile artistice.
 este normal sa se-ntample asa?

Catalin Paduraru
05 Ian 2008 20:34


Cand defocusezi putin (in sau out) o stea stralucitoare trebuie sa vezi niste cercuri concentrice, daca nu sunt concentrice atunci nu este colimat bine telescopul. 
Eu asa imi colimez telescopul, il pun pe o stea si fac cercurile acelea concentrice. 
Numai bine!

CATALIN_RG
06 Ian 2008 16:03

colimare
Cand ma uit prin focuser fara ocular asta vad!
ochiul e exact centrat pe autocolantul de pe oglinda insa reflexia oglinzii secundare nu e?asa ar trebui sa fie?cand prind o sa-i fac testul pe o stea dar nu ma prea pricep!!!

Catalin Paduraru
06 Ian 2008 16:14


Daca e cum ai desenat tu, nu este colimat. Iti recomand articolul asta:
http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html ca sa inveti mai multe despre colimare si cum sa iti colimezi telescopul.
Numai bine!

alexconu
06 Ian 2008 17:22


Si fiindca tot ai zis de Saturn, din pacate saturn intra intr-o perioada in care nu  mai e foarte interesant. Adica se intoarce cu ecuatorul catre noi si vom privi inelele "pe cant", asa ca vor ajunge sa fie foarte greu de distins.
Diviziunea Cassini, de care zicea Tavi Stanescu, ai fi vazut-o pe inel in conditii de colimare foarte buna a telescopului, turbulenta mica si atentie sporita. Filtrele ajuta intr-o anumita masura, dar ajutorul e mai evident in telescoape de la 250mm in sus.

Andrei
06 Ian 2008 17:30


Iata un tutorial video ptr colimare

http://www.andysshotglass.com/Collimating.html

 Primul pas este centrarea oglinzii secundare in ocular, si se face prin insurubarea-desurubarea surubului in cruce din mijlocul spider-ului.
 Apoi se regleaza inclinatia oglinzii secundare (cele trei suruburi de reglaj hex/imbus) 
 Apoi se regleaza oglinda principala.

CATALIN_RG
07 Ian 2008 16:55

colimare
Mi-am facut un capac de colimare dintr-o cutie de film si am obsrvat ca nu se vedea toata oglinda principala!

CATALIN_RG
07 Ian 2008 17:05

colimare
am umblat la suruburile oglindei secundare fara sa ma ating de cel din mijloc pana ce am ajuns la:

CATALIN_RG
07 Ian 2008 17:09

colimare
mai trebuie reglata si oglinda principala??

Catalin Paduraru
07 Ian 2008 20:49


Oglinda principala se regleaza doar daca umbra oglinzii secundare in principala nu este perfect concentrica cu reflexia oglinzii principale in secundara. Dupa cat se vede in poza nu trebuie sa o reglezi. 
Una peste alta ai reglat foarte bine oglinda secundara. Iti dau un sfat, sa scoti si focuserul putin afara cand colimezi ca sa nu ii mai vezi umbra focuserului in principala. Si sa il scoti in asa fel incat sa vezi oglinda principala toata dar marginea ei sa fie cat mai aproape de marginea oglinzii secundare.
Pot sa zic ca din cauza asta se vedea nasol Saturn, din cauza ca nu era colimat.  
Numai bine!

CATALIN_RG
11 Ian 2008 05:41

CIUDAT
SE-NTAMPLA LA FEL DE CE?
Aseara am scos telescopul si am observat intai IC434 exact aceasi nebuloasa ce am vazuto si prima oara pe urma am aruncat o privire la Hyades iar pe urma la Marte!
 Era ora 23,telescopul era scos de la ora 20,colimarea e facuta , seeingu e extrawordinar,la un moment dat am vazut 3 stele in Carul Mare asa am ajuns la concluzia ca vedeam cu ochiul liber peste mag.6,cu toate astea din nou la Marte nu am vazut decat o sfera fara absolut nici un detaliu cu toate ca am marit progresiv pana la 300x,mai mult chiar povestea cu Saturn se repeta pe la 1,din nou nu observ absolut nici o culoare,nici un detaliu!!!!
De ce ???E normal sau ce? chiar nu inteleg!

Forever_Man
11 Ian 2008 11:12


Nici eu nu observ detalii pe Marte la 240x.

Doru Dragan
11 Ian 2008 19:31


Spre deosebire de deepsky-uri care sunt spectaculoase chiar si prin instrumente mai slabute (din cauza ca au un aspect difuz oricum), planetele sunt din acest punct de vedere cele mai pretentioase obiecte. Pentru a vedea detalii pe Marte, Jupiter, Saturn e necesara o luneta sau un telescop foarte bun. In astfel de cazuri se vede diferenta dintre un instrument ieftin si unul scump.

raduM
11 Ian 2008 20:12


SCURT !  :D  :lol:

red giant
11 Ian 2008 20:36


Detaliile cer și un timp de observație suficient de lung. În cazul unui dobson planeta iese repede din câmp, iar observația devine fragmentată. Ceea ce nu ajută. Pe frig poți avea probleme și cu ochii care încep să lăcrimeze.

florin_astro
11 Ian 2008 20:44


Eu tot inclin sa cred ca seeingul a fost de vina. Zici ca seeingul era bun. Cum l-ai determinat?? Seeingul nu se refera doar la transparenta cerului ci si la stabilitatea atmosferica. Asta se poate determina daca observi o stea dubla cu componente apropiate (un exemplu de dubla este cea din constelatia Lyra care are stelele separate undeva la 2 secunde de arc). Seeingul se poate determina dupa metoda pickering. Studiaza imaginile prezentate in acest site si spune-mi ce rating are locul de unde observi - http://www.damianpeach.com/pickering.htm . Pentru a determina seeingul foloseste un grosisment cat mai mare, cel mai mare pe care il ai si studiaza o stea de magnitudinea 2-4, in zona unde vrei sa observi. Incearca sa corelezi imaginea vazuta in ocular cu cele prezentate pe site'ul de mai sus. Daca vrei sa observi plantele la rezolutia maxima oferita de telescopul tau trebuie sa ai un seeing foarte bun, de la 7 in sus. Seeingul afecteaza toate telescoapele deopotriva, fie ele de cateva sute de euro sau de cateva mii. Daca optica e buna, nu trebuie sa iti faci probleme. Observarea planetelor e destul de dificila, detaliile fine se pot observa doar in momentele de calm atmosferic. De multe ori observatorii de planete sau cei care fac desene, stau minute in sir la ocular sa observe aceste detalii care, in functie de stabilitatea atmosferica pot dura de la o secunda la cateva secunde. Inca o intrebare: ai reusit sa focusezi discul planetei bine? Vedeai conturul clar dar nu vedeai detalii pe el deloc? Acuma depinde si de ceea ce crezi ca poti observa pe Marte sau Saturn. Oricum trebuie sa iti iei gandul ca vei putea observa pe ele detalii ca in reviste sau reclamele facute de comercianti.

CATALIN_RG
11 Ian 2008 22:22

seeing
era 6 in seara de ieri iar astazi e 7 si am putut sa observ putina culoare rosiatica la marte punand niste ochelari de soare pe ochi! in schimb am vazut bine M1 care are o mag 8.4 si zic ca instrumentul nu e asa rau! Ciudat mi se pare d-nul Dragan care mi-a raspuns mai in urma cu ceva timp la intrebarea:
Dobson 8 inch o alegere buna? ca este cea mai buna alegere pt un incepator iar acum spune ca e un instrument prin care nu poti vedea planetele ca nu e de calitate,atunci la ce a-ti mai raspuns atunci?
 Oricum eu sunt multumit ca am ocazia sa vad pe viu ceea ce multi nu o sa vada nici macar o data-n viata! 
 La noapte o sa ma axez pe galaxiile de pe langa Carul Mare sa vad ce rezultate o sa obtin iar spre dimineata o sa incerc si Saturn cu ochelari de soare!

CATALIN_RG
11 Ian 2008 22:35

disc
da am observat discul la planete dar poate niste filtre vor face diferenta si era cam multa umezeala in aer poate si asta dauna observatiilor? pe oglinzi nu s-a depus umezeala ca puneam capacele in pauze!
 multumesc oricum la toti si sunt si gur ca o sa vad candva mai multe detalii!

Catalin Paduraru
11 Ian 2008 23:44


Daca ai instrumentul bun nu inseamna ca ai si experienta de a observa. Asta se castiga in timp cu multe nopti petrecute sub cerul liber. 
Iti recomand sa nu fi dezamagit fiindca poate sunt probleme care tin de experienta si pe care cu timpul o sa le rezolvi. Incearca sa te bucuri de ce poti acum si restul o sa vina de la sine.
Numai bine!

Doru Dragan
12 Ian 2008 12:23

Re: seeing
 Oricum eu sunt multumit ca am ocazia sa vad pe viu ceea ce multi nu o sa vada nici macar o data-n viata!
Asta e raspunsul corect! In ceea ce priveste sfatul meu, daca-ti mai aduci aminte el era: Cea mai buna alegere pentru un astronom amator este sa-ti iei un instrument. Ea nu poate fi depasita decat de alegerea sa-l iei si sa te si uiti prin el :) Eu iti recomandam atunci sa nu mai stai pe ganduri si ceea ce am spus atunci, mentin. Asa dupa cum am spus in postul anterior, planetele sunt cele mai pretentioase obiecte de observat. Daca un instrument obisnuit costa vreo 300 euro, un instrument foarte serios pentru vazut planetele optim costa vreo 3000 de euro. Pentru un incepator asta e de cele mai multe ori prea mult. Dupa vre-un an doi de uitat prin instrumentul pe care-l ai acum, vei castiga experienta (asa cum iti spune si Catalin Paduraru) si poate te vei hotara sa treci la pasul urmator.

Stanescu Octavian
12 Ian 2008 12:46


Eu nu sunt convins ca ai ajuns la colimarea optima , ai vazut pe o stea puternica inele concentrice la defocusare ? daca da atunci focalizeaza bine tot pe acea stea pana o vezi in anumite momente ca o graunta de nisip stralucitoare inconjurata de 1-2 inele concentrice care se deformeza si apoi se reaseza in functie de atmosfera. Doar in momentele cand steua e graunta ponctiforma incojurata de inele ai puterea de sparatie optima pt planete. Dar asta daca ai calitatea oglinzilor macar L/4 si fara astigmatism sau prindere stranasa.daca inelele sunt triunghiulare.ovale ai probleme la optica. Daca nu poti vedea de cat o pacinta unduitoare atunci atmosfera e turbulenta . Incearca in Orion sa vezi Nebuloasa cu trapezul.

CATALIN_RG
17 Ian 2008 22:50


Nu stiu daca am facut bine dar mi-am comandat un laser colimator,am citit niste articole si am vazut ca la sistemele optice rapide e foarte indicat un astfel de colimator! M-am uitat la nebuloasa din Orion e primul D.S.O. observat de mine!
Eu am parte de un cer extraordinar de bun,mai tot timpul se vede Calea Lactee,singurul dezavantaj e ca sunt inconjurat de dealuri,de aceea ma asteptam sa vad mai multe detalii la planete! Dupa ce o sa fac colimarea o sa va tin la curent cu schimbarile mult dorite la rezolutie! Am facut multe sacrificii pt. a-mi lua telescopul asta si sper sa nu fiu dezamagit! Eu ma gandeam ca si lipsa mea de experienta e de vina dar am inceput sa invat din ce in ce mai mult sa vad o sa-mi arate si el din ce in ce mai mult! Teoretic ar trebui sa vad toate obiectele Messier sau e prea mult ceea ce cer?
 Multumesc tuturor pentru sfaturi si sper ca o sa raman un Astronom Amator  pentru ca e unica microsocietate unde toti intind o mana de ajutor! Daca intrebi un pescar cu ce da la peste,o sa te minta in stilul lui caracteristic!

moni
17 Ian 2008 23:13


Puteai sa iti iei un Chesire cu sau fara reticul. Asa cu, colimatorul laser mai ai inca o grija in plus: si colimatorul trebuie colimat!!! :shock: . Majoritatea colimatoarelor laser vin decolimate direct din fabrica sau de la vanzator, inclusiv modelele scumpe (precum cel de la Baader). Si e destul de greu de colimat pentru ca ai nevoie de o camera lunga sau afara pentru a regla cat mai precis colimatorul (pentru a putea proiecta raza laser destul de de departe astfel incat sa vezi cercul rosu pe care il deseneaza), rabdare, indemnare sa rasucesti micile suruburi hexagonale, plus sa iti faci un suport. Noi din 4 colimatoare cate am agonisit in ultimii ani, din care 2 laser, de cele mai multe ori folosim un Chesire cu reticul si un autocolimator (optic).

alexconu
18 Ian 2008 04:01


Teoretic ar trebui sa vad toate obiectele Messier sau e prea mult ceea ce cer?
vezi lejer toate obiectele din catalogul messier. de fapt, pe-astea le vezi si intr-o luneta de 80. 
Acuma.. sa nu ai asteptari prea mari. Multe dintre ele le vei observa doar ca niste pete. Nu trebuie sa fii dezamagit. Incearca nu doar sa privesti obiectele deep-sky ci sa le si descrii in scris, chiar sa le desenezi (nu e nevoie de talent la desen!). Detalii gasesti aici: http://sonkab.tripod.com/deepskyro.htm

Doru Dragan
18 Ian 2008 08:35


Exista mai multe tipuri de astronomi amatori fiecare propunandu-si diverse obiective. In ultimii ani s-a marit grupul celor care-si propun sa fotografieze obiecte ceresti si sa scoata poze foarte bune. Asta pentru ca au bani pentru instrumente bune si pentru ca au aparut aparate foto DSLR accesibile care fac minuni. Dar pe vremea lui Messier exista un grup (care mai exista si acum) de astronomi amatori care doresc sa-si vada numele scris pe cer. Pentru astia Messier a facut catalogul care-i poarta numele. Ia si invata obiectele Messier. Nu e esential sa le vezi in toata splendoarea lor (ca si cand te-ai uita cu telescopul Hubble) ci doar sa le cunosti, sa le stii pozitia pe cer foarte bine astfel incat oricand sa poti sa le gasesti (fara GOTO). Dupa aia (sau intre timp) mai invata cateva obiecte deepsky (care la vremea aia i-au scapat lui Messier, ca era cam prost dotat :)). Cand ai terminat trebsoara asta vei fi pregatit sa cauti comete si sa nu le mai confunzi cu obiectele pe care le vei sti deja. Daca gasesti una, te-ai scos. Numele tau se va plimba pe cer. Nu e imposibil.

CATALIN_RG
27 Ian 2008 23:25

COLIMATOR LASER
Am primit laser colimatorul! Mi s-a spus ca este colimat(colimatorul)! Doar ca raza proiectata no loveste centrul marcat al oglinzii si daca reglez asa principala,dupa 5 min daca pun iara colimatoru apare din nou decolimat!
ce poate fi de vina? colimatorul,secundara sau spideru? ori poate toate?
Grea,grea e colimarea asta!!!Oricum am timp ca se anunta ploi!

horatius
27 Ian 2008 23:57


Am primit laser colimatorul! Mi s-a spus ca este colimat(colimatorul)! Doar ca raza proiectata no loveste centrul marcat al oglinzii si daca reglez asa principala,dupa 5 min daca pun iara colimatoru apare din nou decolimat! 


Eu pana acum am vazut putine colimatoare laser ieftine primite de la fabrica (vanzatori) care sa ajunga colimate. 99% si al tau e decolimat. Cum sa verifici: pune colimatorul in focalizator, desfa capacul telescopului sa poti vedea oglinda principala si incepe si invarte colimatorul in focalizator. Daca raza circumscrie un cerc pe oglinda cat de mic atunci e decolimat. Daca raza sta intr-un punct cand invarti colimatorul atunci probabil ca e colimat, dar pentru siguranta si precizie trebuie sa il verifici suplimentar pe un dispozitiv in V. Oricum colimatorul laser nu te va ajuta sa obtii o colimare precisa, pe cat de tehnologizat e. Un Chesire, un autocolimator si colimarea pe o stea sunt cele mai precise.

zoth
23 Feb 2008 14:39


moni scrie:
Noi din 4 colimatoare cate am agonisit in ultimii ani, din care 2 laser, de cele mai multe ori folosim un Chesire cu reticul si un autocolimator (optic).

moni, poti sa-mi spui ce autocolimator folositi?
o imagine sau un link se poate?

Ovidiu M. 
26 Feb 2008 23:39


Ieri am facut comanda iar astazi am primit primul meu telescop, un refractor 70/900 mm alt/az  Celestron Astromaster.  M-am decis sa-mi iau pentru inceput acest refractor ieftin  deoarece oricum mai tarziu o sa-mi iau si un Dobber. Cu exceptia cautatorului red point care este de o sublima inutilitate sunt foarte multumit de model (chiar si estetic arata de mai multi bani). Asa si a sosit si noaptea. L-am scos in curte cu vreo 30 de min in avans ca sa se echilibreze termic cat de cat si am trecut la observatii. 

 Prima tinta: Orion
 Realizari:- cu averted vision se vedea clar nebuloasa;
              - am reusit sa vad 4 elemente din trapez cu EP-ul             
                 20mm si cred ca 5 elemente  cu EP-ul de 10mm;
                Multumit!
 
 Target 2: Saturn
              - folosind orientare ochiometrica in sensul unei linii coliniare 
                virtuale (ochi, varf tele si planeta) am reusit usor sa ma 
                centrez pe Saturn cu EP-ul de 20mm. Imaginea desi mica 
               totusi mi s-a parut foarte crisp la 45X. Apoi am insertat EP-ul
                de 10 mm, imaginea s-a marit substantial, a ramas la fel de
               crisp planeta , inelele ei vazandu-se foarte definit la 90x; 
               se observa usor "golul" dintre planteta si inele - diviziunea
               Cassini nu? - dar la 90x nu am reusit sa vad diferentiere 
                intre inele; de asemenea am vazut si un satelit al Saturnului;
                Foarte Multumit!
Target 3: Marte
              - nu am vazut mare lucru, la 90 x observand doar o mingiuca 
                mica de tot portocalie;

 Impresii finale: sunt foarte multumit de acest telescop. Pentru banii platiti
                        310 lei+transport mi-a intrecut asteptarile din toate 
                         punctele de vedere; si EP-urile sunt ok. Doar cautatorul
                        acela este aproape inutil deoarece red pointul ala rosu 
                        irizeaza lentilele cautatorului si nu vezi nada prin el.
 P.S - ce accesorii credeti ca ar trebui sa-mi cumpar?

 Clear skies si cat mai putina poluare luminoasa!

raduM
27 Feb 2008 01:04


"golul" dintre planteta si inele - diviziunea 
Cassini nu?
aia nu e diviziune Cassini. 
În rest, simpatic.  :D

Ovidiu M. 
27 Feb 2008 08:43


"golul" dintre planteta si inele - diviziunea 
Cassini nu?
aia nu e diviziune Cassini. 
În rest, simpatic.  :D

 Mersi :oops:  Cred ca e timpul sa invat si putina "teorie". Sper sa vad diviziunea Cassini cand o sa am un EP care sa dea 140x. 

 Short notice: In dimineata asta am incercat sa vad luna la ora 7:30, dar nu am putut pentru ca este mult prea stearsa....

 Intrebare:
 Credeti ca este o diferenta mare intre lentilele de 70mm si cele de 90 de mm? Cu alte cuvinte s-ar justifica un upgrade la 90 de mm - in cateva luni - sau sa strang direct pt Dobber-ul de 203mm?

Forever_Man
27 Feb 2008 10:16


Eu sper sa o vad la 400x. 
Strange bani pentru Dobson.

Ovidiu M. 
27 Feb 2008 10:58


Eu sper sa o vad la 400x. 
Strange bani pentru Dobson.

 Eu ma asteptam sa o vad macar la 90x. Sunt unii care sustin ca o vad si cu bino de 25x............

Claudiu
27 Feb 2008 15:22


O rezolvare buna a inelelor printr-o luneta suficent de mare sau un reflector bine colimat arata diviziunea cassini. (si alaturi de ea variatii de nuanta in inele si prin diametre de la 10" diviziunile secundare).
Se gasesc suficiente informatii despre acest subiect. 
Ce pot spune totusi este ca perceprera diviziunii este o chestiune dificila in instrumente mici. In cele mari apare, dar neclar. (din cauza atm)
Se releva la peste 220 - 250 x