-----------------------------------
valy
14 Mar 2019 15:19

Filtru Ha de apertura
Desi suna frumos, nu este vorba un filtru Ha de apertura completa :)
De obicei se recomanda ca filtrul Ha sa lucreze la un raport focal mare, f/20-f/30, asta conduce la focale efective lungi. M-am gandit sa plasez filtrul in fata obiectivului, astfel lumina care pica pe el este colimata. Desigur fiind de diametru mic (aprox 20mm) apertura efectiva este mica, dar ai avantajul ca il poti folosi cu orice obiectiv, focala, raport focal doresti.
Deocamdata este nor.

Erwin
15 Mar 2019 09:46


Sper că nu la Soare vrei să te uiți... :)

valy
15 Mar 2019 23:09


Dece nu? Dar nu neaparat vizual, doar fotografic.

valy
19 Mar 2019 15:30


Merge dar nu functioneaza: discul arata curat, fara reflexii parazite dar nu se vad protuberantele, fie sunt prea mici sau prea slabe fie nu le prinde filtrul.

Erwin
20 Mar 2019 12:58


Ca să vezi detalii pe Soare în Halpha ai nevoie de un filtru de bandă foarte îngustă plus un ERF în fața aperturii. Foarte îngust înseamnă sub 10 naonometri, cel mai bine se vede la 3 nanometri.

valy
20 Mar 2019 14:06


Filtrul are 0.9A, fiind plasat in fata obiectivului nu mai trebuie ERF. Vroiam sa vad detalii pe margine nu neaparat pe disc, stiu ca sunt foarte fine aceste detalii si posibil sa fie acoperite de lumina discului, plus atmosfera laptoasa si focala scurta, dar speram sa se vada ceva.

Mircea Pteancu
20 Mar 2019 15:02


Poate e ca la DSO , e prea multa lumina si de aici contrast scazut.
Ai incercat grosismente un pic mai maricele ?
Eu as incerca 60x si 80x si 100x.

Mircea

Erwin
20 Mar 2019 17:32


Nu aș cuteza să mă uit cu ochiul liber prin el!

Mircea, el face doar poze, nu poate obține grosismente diferite, trebuie încercat cu barlow. Presupun cu o cameră de care nu-i pare rău dacă se va arde...

@Valy
Problema ta e alta: nu prea ai ce vedea pentru că nu sunt acum protuberanțe!
http://halpha.nso.edu/keep/hag/201903/20190320/20190320143110Th.jpg

valy
20 Mar 2019 20:08


Eu eram mai optimist privind la imaginile de la SOHO:
https://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/eit_304/512/

Am incercat si cu barlow 2.5x, mai nimic, poate ca intr-adevar trebuie expus un timp mai lung si/sau detaliile fine sunt acoperite de lumina discului solar si/sau sunt prea slabe in perioada asta.

Stanescu Octavian
20 Mar 2019 22:34


am avut si eu filtru exact ca asta si am pus in fata la refractor si zero nimic filtrat textura pe disc sau protu pe margine  nimic . poate nu e calibrat pe lumina paralela ci la un anumi f/d      10-20 merge pe linia H alpha

valy
21 Mar 2019 01:02


M-am gandit si la aspectul asta insa nu prea imi dau seama cum l-ar face, ca acolo razele au diverse unghiuri. Probabil ca abandonez ideea si revin la plasarea in planul focal, sau eventual iau un PST pentru camp larg, la o adica ii scot filtrul si lucrand la f10 s-a potrivi perfect in luneta Ha.

Stanescu Octavian
21 Mar 2019 01:10


dar ce crezi ca e important sa vezi si tu personal la soare  ca sunt site dai clik si vezi azi ce este in diverse linii spectrale  :roll:   ca sa ai rezultate trebuie blocati bani in filtre instrumente scumpe ce nu produc nimic  sau poze ce au deja statii solare mult peste ce scoti tu

valy
21 Mar 2019 01:48


D'aia ma si chinui cu improvizatii, ca sa nu dau bani pe scule scumpe... :)

valy
01 Apr 2019 14:14


Se vede ceva dar vag, in zona cu noile pete si pe diagonala in partea opusa conform SOHO ar fi ceva eruptii:

Erwin
01 Apr 2019 18:43


Acum pare că e plin de praf. Ai o mulțime de pete ce nu-s în focus. Încearcă să pui un filtru neutru în față sau să reduci apertura mai mult.

valy
01 Apr 2019 18:53


Am uitat sa precizez ca ultimile poze sunt prin powermate 2.5x, praful este pe barlow si pe senzor, cel de pe filtru (care este in fata obiectivului)  ar trebui sa nu se vada.

Erwin
02 Apr 2019 12:48


Aha. 

Normal în fața unui instrument cu filtru Halpha se folosește un filtru de apertură ERF tip D care taie tot ce este sub și deasupra lungimii de undă Halpha, având o lărgime de bandă de ordinul zecilor de nanometri. Este scump un astfel de filtru, din păcate... 

Mai poți încerca să adaugi filtre colorate și de polarizare, poate ajută.

zoth
07 Apr 2019 10:46


Merge dar nu functioneaza...

Te-ai intrebat de ce nu functioneaza?

valy
07 Apr 2019 11:39


O parte din motive le-am enumerat si anterior:
- nu sunt detalii sau sunt prea slabe, ar trebui un timp de expunere mai lung sau sa astept proeminente mai mari
- lumina discului prea puternica si sterge detaliile fine
- reflexii sau filtrul nu este perpendicular
- mai scapa si ceva frecvente in afara benzii filtrului dar sper sa fie filtrate de filtrele R UV/IR cut de pe senzor
- focala si apertura prea mica raportata la detalii
- atmosfera deloc clara din zilele astea
S-ar putea sa mai fie si alte motive dar nu le sesizez.

zoth
07 Apr 2019 16:28


:)  ... unele motive sunt chiar haioase ...

spre pilda: "nu sunt detalii sau sunt prea slabe" ... nu-i frumos sa dam mereu vina pe altii ...
sau: "mai scapa ceva frecvente si in afara benzii" ... de ce, folosesti un filtru resapat?

Dupa parerea mea nu ai facut bine renuntand la apertura, 20mm iti asigura doar 6" la rezolutie si nu mi se pare ok, nu cred ca SOHO trage imagini tot cu 20mm!

Nu luminozitatea mare a cromosferei te incurca ci raportul mare intre luminozitatea acesteia si luminozitatea protuberantelor. Pun mai jos un grafic pe care te rog sa-l studiezi cu atentie! Nu ti-ar strica o eclipsare artificiala a discului solar, eventual dupa modelul Newkirk (mai simpla si mai eficienta decat metoda clasica).

Dispersia atmosferica este un factor limitativ important si singura solutie este schimbarea cu un cer de munte (sau mare).

Inca doua chestii:

- din imagini se vede ca nu esti cu toate elementele pe axa optica

- de cand lumina de la soare este colimata? (banuiesc ca prin asta intelegi raze paralele) daca era asa soarele nostru nu ar mai fi avut marime unghiulara aparenta ...

valy
07 Apr 2019 20:32


Este mai mult un exercitiu si nu o solutie, evident plasarea filtrului in focar beneficiaza de rezolutia obiectivului.

Intr-adevar razele provenite de la Soare nu sunt chiar colimate (paralele).

Nu cred ca este neaparat resapat filtrul meu, sau ce banda are, dar din cate inteleg filtrul Fabry-Perot are o banda tip svaiter:
http://www.astrosurf.com/viladrich/astro/instrument/solar/FP-Coro.htm 

Din grafic deduc ca este o diferenta de stralucire de 10^5 - 10^6 intre disc si corona solara (observabila fara eclipsa), senzorul DSLR-ului are un DR (dinamic range) de cam 3x10^4, se apropie cumva, daca supraexpun discul poate sa apara si corona. Mai ramane de rezolvat zona 10^6 - 10^9, deci trebuie o eclipsa.

Am cautat o descriere a solutiei lui Newkirk, singura referinta ar fi asta: "..radially graded filter.."
https://news.ucar.edu/123881/50-years-ago-ncar-camera-snaps-game-changing-eclipse-picture

zoth
07 Apr 2019 21:20


Gordon Newkirk
http://stratocat.com.ar/stratopedia/153.htm

Principiu
https://www.researchgate.net/publication/252176800_Experimental_and_numerical_optimization_of_a_coronagraph_external_occulter_Application_to_SECCHI-COR2_and_GOES-R_SCOR

Ideea de baza e simpla si consta in pozitionarea in fata obiectivului a unui disc de ocultatie pe care obiectivul il vede intr-un unghi de 0,5 grade.
Din cauza difractiei in practica se foloseste un stack din 3 discuri apropiate care indeplinesc conditia precedenta.

Exista si variante mai elaborate gen Newkirk-Lyot care combina cele doua solutii. (vezi SPARTAN)

valy
07 Apr 2019 21:38


Multumesc.