-----------------------------------
jimao22
13 Apr 2019 22:39

Luna uitata prin sertare
Se intampla de multe ori ca la inceputul sau la sfarsitul sesiunilor de deep-sky, sa fac expuneri la intamplare, la Luna sau la comete sau la altceva care sa imi atraga atentia. De cele mai multe ori este insa Luna. 
Si fiindca nu umblu la set-up ca sa nu stric harta flat-urilor ce au fost sau vor fi facute, folosesc ce am la indemana - adica o camera pentru deep-sky si filtrele avute la indemana in roata de filtre.
Asa se face ca am facut destul de multe expuneri in acest fel si care au iesit destul de bine, in parte fiindca am folosit la prelucrare metodele clasice de lucru la planete (Autostakkert si Registax) si in parte pentru ca  am folosit ca si filtru - filtrul H-alpha de la deep-sky. Acesta reduce substantial luminozitatea Lunii - precum un filtru specializat pentru Luna - si reduce in mod semnificativ influenta seeing-ului, asa cum fac indeobste filtrele rosii (in rosu atmosfera se "vede" mult mai stabila decat in celelalte spectre de culoare).

Asadar, prima poza din aceasta suita de imagini lunare "uitate" in sertarele hard-disc-urilor mele este o Luna din 15 ianuarie a.c.

jimao22
13 Apr 2019 22:55


O Luna subtirica din 10 martie, in primul patrar pe atunci.

jimao22
13 Apr 2019 22:58


Si ultima din serie (momentan), Luna din 17 martie a.c., aproape de faza de Luna plina.