-----------------------------------
Rhemaxos
22 Apr 2019 13:19

Mak vs Cassegrain pentru observatii
Buna ziua, detin un telescop SkyWatcher 254 flextube pe montura Dobson, cu care am iesit de catea ori in afara Bucurestiului. Ofera imagini incantatoare, chiar si cu ocularele standard insa este foarte greu de transportat , mai ales cand plec in excursii de 2-3 zile. Ocupa foarte mult spatiu in masina, nu poate fi folosit din balcon, este greu de manevrat. Va ramane pentru iesiri dedicate.

De asemenea detin si un binoclu Celestron 20X80, asa ca nu ma incanta ideea sa investesc intr-o luneta scurta.

Am in plan achizitionarea unui instrument mic, portabil dar capabil sa ofere imagini frumoase cu planetele din Sistemul Solar.

Am observat ca pretul unui Maktusov de 127 se apropie de cel al unui Cassegrain de 154. In ce masura ajuta plusul de ampertura in acest caz?

valy
22 Apr 2019 14:27

Re: Mak vs Cassegrain pentru observatii
.. In ce masura ajuta plusul de ampertura in acest caz?Ajuta, sub egida "aperture rulles". Totusi mak-ul este mai compact si mai usor, deci mai portabil.

Rhemaxos
22 Apr 2019 14:59


Acum am vazut ca este o diferenta in privinta lungimii. Un Cassegrain de 154 are cam 55 cm lungime. Este acceptabil din punctul meu de vedere, nu am de gand sa-l car in rucsac. Mai mare de atat deja incepe sa devina incomod.

In privinta greutatii, un Cassegrain de 154 este similar cu un Mak de 150, din ce am vazut. Diferenta de pret dintre aceste doua telescoape in schimb este foarte mare (minim 50%).

Mai sunt si alte dezavantaje in afara faptului ca are cativa cm in plus fata de un Mak cu ampertura similara?

Nu stiu exact cum functioneaza obstructia pentru fiecare dintre aceste scule. Daca imi vine ideea sa folosesc un binoviwer pentru planete?

De asemenea ma intereseaza problema colimarii. Care isi mentine colimarea mai bine si care este mai usor de reglat in cazul in care se decolimeaza?

theogon
22 Apr 2019 15:06


Maksutov-ul este de fapt maksutov cassegrain (fa&#539;ă de un cassegrain clasic are un menisc divergent care corectează abera&#539;iile induse de primara sferica)
Cassegrain-ul clasic are primara parabolică &#537;i secundara hiperbolică, motiv pentru care nu mai este nevoie de meniscul corector. Poate ne spui de unde dore&#537;ti să achizi&#539;ionezi cassegrain-ul.

Regula aperturii invocată de Valy spune că instrumentul mai mare adună mai multă informa&#539;ie, dar într-un fel ambele instrumente sunt specializate pe domeniul planetar, duble, &#537;i vizual pe roiuri globulare, nebuloase planetare, galaxii  &#537;i mai pu&#539;in pe roiurile extinse (roiul dublu Perseu, M 45, Hyade sau galaxia Andromemeda)

Rhemaxos
22 Apr 2019 15:41


Poate ne spui de unde dore&#537;ti să achizi&#539;ionezi cassegrain-ul.

Il voi achizitiona din Romania sau de pe un site care livreaza in Romania. Deocamdata nu sunt decis iar achizitia nu este urgenta ci doar ceva ce am in plan pentru viitorul apropiat.

Nu este obligatoriu sa fie nou, conditia este sa raman intr-un buget de maxim 450-500 euro, pentru ca va trebui sa cumpar si o montura. Am pus ochii pe aceasta sau ceva similar https://www.astroshop.ro/azimutala-fara-goto/omegon-montura-twinmaster-az-cu-trepied-din-otel/p,49742 ca sa pot utiliza atat binoclul de 20X80 cat si telescopul in acelasi timp, fara sa ma car cu doua monturi. De asemenea nu prea ma incanta monturile cu limita de greutate de 5-6kg. Mi se par foarte fragile si nici nu sunt future proof in caz pe pe viitor voi dori sa utilizez un telescop mai mare.

Ca o paralela, in viitor planuiesc sa automatizez dobsonianul din dotare. Ma pasioneaza observatiile astronomice dar nu am cunostintele necesare si nici disponibilitatea sa invat acest domeniu la nivelul la care sa pot gasi mii de obiecte ceresti de unul singur. Vreau sa petrec timpul observand, nu cautand obiecte ceresti.

theogon
22 Apr 2019 17:00


&#8221;Vreau să petrec timpul observând nu căutând&#8221; - este o op&#539;iune personala, dar cel pu&#539;in eu cred că  frumuse&#539;ea pasiunii noastre include &#537;i componenta căutării &#537;i a identificării, iar satisfac&#539;ia găsirii obiectului ceresc  căutat, recompensează efortul. Este ca la vânătoare, iar instinctul de vânător (mă rog cu derivatele sale) există în genele noastre.
Te po&#539;i alătura celor de la Astroclubul Bucue&#537;ti (sunt în centru lângă Pia&#539;a Romană) &#537;i po&#539;i afla acolo lucruri interesante &#537;i în plus po&#539;i vedea unele instrumente la lucru. 

Bref, montura mi se pare OK , eu n-am lucrat cu ea  însă este intuitivă &#537;i permite instalarea a două instrumente. Poate mai culegi &#537;i alte păreri. 
Spor

valy
22 Apr 2019 17:17


O alta idee ar fi montura AZGTi, bifezi si partea de goto.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=186076

Rhemaxos
22 Apr 2019 17:31


Am vazut si eu in cautarile mele acea montura doar ca sunt cateva semne de intrebare in legatura cu cat de utila mi-ar putea fi.

In primul rand nu stiu cum as putea sa folosesc si binoclul pe aceasta montura (separat, ca impreuna cu alt telescop sigur nu tine).

In al doilea rand, daca merg pe un Cassegrein de 154, acesta are deja 5.5 kg , la care se mai adauga restul. Daca pun un binoviewer si doua oculare mai serioase, ajung lejer la o greutate totala de 7 kg (banuiesc).

Partea de Go-To ma atrage foarte mult, doar ca monturile automatizate aflate in bugetul meu nu imi par foarte bine facute. Multa plasticaraie, sunt fragile si majoritatea nici macar nu-ti permit un control manual, ci te obliga sa folosesti mereu controlul electronic.

Dat fiind ca nu am de gand sa utilizez telescopul pentru astrofotografiere, o mica instabilitate nu ar fi cea mai mare tragedie, dar nici sa tremure imaginea la prima adiere de vant.

valy
22 Apr 2019 18:21


...

Rhemaxos
22 Apr 2019 18:36


Asa cum am precizat, nu este nicio graba, ma mai documentez. Nu e batut e nimic batut in cuie, posibil sa ma multumesc cu un mak de 127 daca ajung la concluzia ca este cea mai buna varianta pentru nevoile mele.

Mircea Pteancu
22 Apr 2019 20:52


Rhemaxos

Vad ca gasirea obiectelor revine ca un leitmotiv.
Makul de 127mm este un sistem la F/12.
Cu Makul poti obtine un camp de un grad cu un ocular de 60 grade.

Nu stiu ce raport are telescopul Cassegrain dar ma astept sa fie un F/15.
Daca-i asa , va avea o focala efectiva de 2,25 metri.
Cu asa ceva sa zici ''mersi'' daca poti obtine un camp vizual efectiv de  40-50 minute cu oculare de 82 grade !

Ma indoiesc ca  telescopul Cassegrain iti va permite utilizarea vizorului binocular fara compensator.
Deci ,in cel mai bun caz, focala va deveni din 2,25 metri una de cel putin 3 metri.

Makul nu are nevoie de compensator pentru vizorul binocular deci vei folosi focala nativa de 1,5 metri ...ma rog ,ceva pe acolo.
Acest telescop va fi mult mai apropiat de ideia telescopului universal, care sa iti arate de toate, decat Cas-ul care este specializat.

Cu toate cele de mai sus , daca as fi cu adevarat interesat de observarea planetelor ,eu as achizitiona telescopul Cassegrain.
Acesta va fi insa si mai neprietenos decat dobul de 25cm deoarece in nici un caz nu va functiona bine pe vreuna din monturile la care te gandesti.
De musai ,atat Makul cat si Cas-ul se pot folosi pe monturi azimutale dar locul lor este pe o montura ecuatoriala.
Iar daca te intereseaza planetele, la ce iti mai trebuie GO TO !?
Oricum niciunul din aceastea doua nu va prezenta detaliile planetare asa ca dobsonianul de 25cm.

Sa nu uit : la Mak vei avea o problema suplimentara.Cautatorul va fi practic inutilizabil pe o montura azimutala, iti va veni in stanga ,jos ,sub tub.Va trebui sa te chircesti sub tub ,sa te faci mic de tot , sa iti rasucesti gatul ca un contorsionist.
Vei vedea ,cu siguranta ,multe stele verzi...Eu le-am vazut ! :P 

Cas-ul e cu totul altceva , pe acela poti sa-l modifici dupa plac.
Mak-ul nu , ''se foloseste cum se serveste''.

Succes,Mircea

nobody
22 Apr 2019 21:31


Apertura te ajuta la planete.

Daca este vorba de un Cassegrain Clasic de la Omegon (clona GSO) co oglinzi fixe si focuser separat, atunci trebuie sa fii atent la backfocus (BF) care este de max 140 mm de la focuser. Asta inseamna ca s-ar putea sa apara probleme de ajuns in focus cand folosesti un binoviewer si o diagonala. Pentru planete, se poate ajunge cu un barlow sau compensator dedicat (peste focala nativa deja de 1848 mm), dar pentru un camp mai mare s-ar putea sa fie mai dificil sau chiar imposibil.

In rest, fara date concrete, nu putem decat sa ghicim.

@theogon: Treaba cu secundara hiberbolica e mai complicata cand vine vorba de solutia contructiva si corectia pe intregul camp vizual, nu doar pe centru. Dar astea sunt aspecte teoretice, practic cred ca factorul de calitate a productiei in serie este cea mai mare problema. Iar cand vine vorba de reduceri miraculoase de preturi la chinezi, am asa o retinere.

@Mircea Pteancu: depinde cum le potrivesti

Mircea Pteancu
22 Apr 2019 22:24


nobody

De acord , depinde cum le potrivesti dar si cum le nimeresti...
Cautatorul Mak-ului meu (cred ca despre asta vorbim) , vine intr-o pozitie cat de cat accesibila numai cu telescopul la dreapta monturii pipe.
Unde nu pot folosi ochiul drept ci stangul iar tubul trebuie sa-l manuiesc ca un stangaci , eu fiind dreptaci.
As muta cautatorul  Mak- ului meu dar pentru aceasta ar trebui sa demontez celula OP de pe tub ... and I don't have the gutts to do that !  :( 

Edit : acum am studiat tabelul pe care l-ai anexat.
Acolo sunt parametrii unor telescoape Ritchey-Chretien , nu Cassegrain clasic  ... se schimba dramatic treaba.
Nici vorba de super observatii planetare cu asa ceva la obstructia gigantica de 59%.

Aceasta optiune ar trebui taiata de pe lista unui observator de planete.
Am citit ca telescoapele R-C sunt grozave pentru astrofoto , unii colegi spun ca dau rezultate si vizual , nu ma indoiesc dar n-am auzit sa sparga piata in domeniul planetar. 

(Vaicareala de uz personal : secundara de 9 cm la un telescop de 15 cm ??? unde merge lumea asta !? :o  ... OMG, Mein Gott, Uram Istenem !!! :shock: )

Mircea

theogon
22 Apr 2019 22:24


@nobody. Este adevărat că nu calitatea optică a instrumentelor produse in China se afla pe primul plan, iar strategiile de marketing rămîn pu&#539;in cunoscute, dar din ce am văzut la mine &#537;i la al&#539;ii, am constatat că această calitate a opticii instrumentelor a crescut odată cu extrernalizarea produc&#539;iei din SUA în China. (vorbesc de SC &#537;i de instrumentele din gama mijlocie &#537;i suoerioară de pre&#539;). Desigur calitatea este variabila, dar cu pu&#539;in noroc po&#539;i prinde un instrument bun.

A&#537;a că ce-l sfatuim pe amicul nostru? Printr-un mak de 127 m-am uitat (este un instrument mic &#537;i puternic &#537;i oricum se pretează mai bine la călătorii) , dar printr-un cass de 154 mm nu. Parabolizări face toată lumea, secundare hiperbolice...nu &#537;tiu cât de reu&#537;ite sunt, nu cred totu&#537;i că sunt rele. Oricum un cass clasic de 8&#8221; m-ar tenta &#537;i pe mine. :lol:

nobody
23 Apr 2019 00:15


@Mircea Pteancu:

Datele din tabel sunt de la "Omegon Cassegrain Pro" ce apar la vanzator si corespund cu descrierea sumara "Un Cassegrain de 154", "55 cm lungime", "5.5 kg" si ieftin.
https://www.astroshop.ro/telescoape/omegon-telescop-cassegrain-pro-cc-154-1848-ota/p,61486#tab_bar_1_select

Obstructia si apertura sunt date in mm, 59/152 = 0.39 (39%)

Referitor la RC, care fost adus intr-o discutie anterioara "Mak vs. Mak", ar fi asta:
https://www.astroshop.ro/telescoape/orion-ritchey-chretien-rc-152-1370-astrograph-ota/p,51359#tab_bar_1_select

Si clona RC "Omegon":
https://www.astroshop.ro/telescoape/omegon-ritchey-chretien-pro-rc-154-1370-ota/p,53809#tab_bar_1_select
cu obstructie de 48%

Aici apare si alt tabel: https://nimax-img.de/Produktbilder/zoom/53809_10/Omegon-Ritchey-Chretien-Pro-RC-154-1370-OTA.jpg

Notele de la subsol identice (footer) cred ca apartin aceluias tabel din care au fost extrase portiuni relevante. La modelul RC10", apare obstrucie "110", care evident nu inseamna 110%, decat daca nu cumva chinezul a folosit o materie ultra-intunecata-super-transparenta, recent descoperita la noi pe forum (luati-o ca o gluma) :)

Si daca nu v-am ametit complet (adica numai eu am ametit), atunci mai este o clona (Teleskop-Service) de acelasi Cassegrain (GSO):
https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-optics-telescop-cassegrain-c-154-1848-ota/p,60781#tab_bar_1_select
La asta apare ca diferenta doar:  Material oglinda Quarz

Rhemaxos
23 Apr 2019 00:35


Cu toate cele de mai sus , daca as fi cu adevarat interesat de observarea planetelor ,eu as achizitiona telescopul Cassegrain.
Acesta va fi insa si mai neprietenos decat dobul de 25cm deoarece in nici un caz nu va functiona bine pe vreuna din monturile la care te gandesti.

Daca trebuie sa folosesc o montura ecuatoriala mare si grea, n-am facut nimic. Asa pot la fel de bine sa tarasc dupa mine dobsonianul de 10 inch, ca tot cam atata spatiu imi ocupa in masina.

Inteleg ca solutia este tot un Mak de 127 si o montura mai discreta.

Stanescu Octavian
23 Apr 2019 10:54


Daca vrei detalii bune la planete sa nu speri ca vei vedea cu cela mici  127- 155mm diametru . daca te-ai obisnuit cu 250mm  alea mici sunt slabe . similar  cum ai trece de la Audi la dacia sandero sau moskvici.

Rhemaxos
23 Apr 2019 11:27


Este mult spus ca ,,m-am obisnuit''. L-am utilizat doar de cateva ori pana acum in zone rurale, in curte. Nu am fost niciodata la o iesire dedicata, pe camp, unde sa am un cer complet negru si nicio lumina pe o raza de cativa km.

Intr-o zi ii voi cumpara o montura automatizata, ca sa nu ma mai chiorasc in skysafari si sa nu ma mai chinui cu telefonul indreptat spre cer ca sa-mi dau seama cum se numeste ceea ce vad in ocular.

valy
23 Apr 2019 12:12


Ia un EQ 6 cu goto, nu e mai portabila decat dobsonul? Cred ca merge la limita cu newtonul.

Rhemaxos
23 Apr 2019 12:13


Nu cred ca merge deloc. Este un flextube. 

Din cate stiu eu acestea au fost proiectate sa le folosesti pe montura Dobson.

Stanescu Octavian
23 Apr 2019 15:10


Cel mai scurt cu putinta Cassegrain 250mm  clasic  planetar Lunar cu doua oglinzi  ar fi asa   Primara f/2,7 parabola sec  46mm diam   distanta intr oglinzi 560mm  Focar 5m   f/20  BF 300mm

Mircea Pteancu
23 Apr 2019 21:59


Rhemaxos

Ce am zis despre monturi era valabil pentru un Cassegrain clasic de F/15 care in caz de BF mic cere compensator pentru vizor binocular  si asa  ajunge la F/20 -F/24.
Desi nu am folosit asa ceva ,sunt convins ca este foarte dificil sa folosesti un telescop Cassegrain de 3 metri focal pe o montura azimutala.
Telescoapele newtoniene au cu totul alta ergonomie, unul de 3 metri poate fi folosit si a si fost folosit asa cu mare succes.
 
Am facut observatii o seara intreaga cu un dobsonian flex-tube de 10'' , dotat cu GO TO ( caruia nu i-am dat drumul,n-am nervi si rabdare  pentru asa ceva) .Este un instrument destul de neprietenos ,voluminos si greu,noroc ca in doi ne-am descurcat.
In plus ne-a invadat lumina parazita din toate partile , cred ca si lanterna profesorului Lidenbrok ,cel trimis de Jules Verne spre Centrul Pamantului , a luminat de jos in sus interiorul telescopului.
Daca ai tot timpul un asistent sa te ajute la carat si locuiesti la ''Cucuietii din deal'',este o buna optiune.
Daca nu ,nu.

Cum Ritchey-Chretien nu intra in discutie ca telescop planetar , ramane Makul de 127mm.
Acesta mai poate fi folosit pe o buna montura azimutala la focala de 1500mm.
Makul meu de 100 mm are focala de 1400 mm si ar functiona bine pe montura pipe Penelopa dar trebuie sa-i dau de capat povestii cu  pozitia indecenta a cautatorului. 
Despre Makul de 127mm am citit rapoarte de observatii reusite la planete ,Luna ,duble, roiuri stelare.

Dar daca tot  accepti focala de 1.5 metri , oare nu ar fi mai potrivit un C6 ?

https://www.youtube.com/watch?v=0lNacEUEr8o

La 37% obstructie centrala insa nu este ideal nici acesta pentru planete,nu stiu daca vei vedea la acestea mai multe detalii decat cu Makul de 127mm.

Am sa fac un ultim comentariu care sper sa nu te supere dar ai scris ceva ce m-a intristat.
Ai o problema pe care nu o recunosti si pe care nu ti-o asumi,cautand rezolvarea acolo unde nu o vei gasi niciodata.
In recenta ta postare ai pomenit din nou ,oarecum ofuscat, despre cautarea si recunoasterea obiectelor.
Imaginea aceea a cuiva bajbaind pe cerul noaptii , implorand cu telefonul  spre cer, este destul de trista.
De fapt aceasta este problema ta si rezolvarea ei : invata si te imprieteneste cu cerul.
Exista o cale foarte placuta ,rapida si instructiva pentru asta :un telescop scurt , de camp larg.
De ce nu incerci un newtonian de 150x750mm pe o montura azimutala buna ?
 
Mircea

Rhemaxos
23 Apr 2019 22:55


Nu se pune problema de nicio suparare, am deschis acest topic in ideea de a fi ajutat sa ajung la o decizie cat mai buna.

O sa raspund pe rand la intrebarile dvs.

Locuiesc in Bucuresti, nu intr-o suburbie, ceea ce imi ofera probabil cel mai poluat cer din Romania. Din fericire este cartier de case, asa ca nu am lumini deasupra capului.

Legat de ideea unui newtonian mai mic, de 150/750, nu imi surade absolut deloc, desi ii recunosc meritele unui asemenea instrument, chiar fara sa-l fi probat vreodata. Nu mai vreau alt newtonian, pentru ca este mare (chiar si aceasta) si presupune colimarea aproape de fiecare data. Daca trec prin acest proces o voi face pentru cel de 10 inch, la iesiri dedicate, nu cand am chef sa ma uit cateva minute din curtea casei sau cand plec intr-o excursie de 2 zile.

C6 este echivalent ca putere de colectare a luminii, volum si greutate cu un Mak de 150. Nu le-am pus pe lista din motive de costuri. In primul rand costul tubului si in al doilea rand costul monturii (una de genul skywatcher az gti nu prea duce asa ceva). Trebuies sa recunosc insa ca am salivat in repetate randuri la un NexStar 8 SE (secound hand, nu nou). Nu stiu insa cat de mult spatiu ocupa in masina asa ceva si cat de usor se manevreaza de catre o singura persoana.

valy
23 Apr 2019 23:19


Daca vorbim de planete, din ce am observat aici pe forum, cele mai frumoase imagini au fost captate din oras din curte, o posibila explicatie ar fi ca e rapid/comod de scos instrumentul si verificat seeingul, si daca este bun te apuci de pozat, daca nu il bagi la loc si faci altceva. De asemenea calitatea a crescut odata cu apertura. 
La DSO sau obiecte difuze insa lucrurile nu mai merg asa bine din oras datorita poluarii luminoase.

Mircea Pteancu
24 Apr 2019 00:36


Si eu stau la oras , centrul orasului este la 10 minute plimbare de la mine.
Fara sa te  familizarizezi cu cerul ,nici unul nu te va ajuta.
Succes in gasirea instrumentului potrivit,Mircea

Stille
24 Apr 2019 10:13


Colimarea aia de fiecare data e pentru a obtine rezultatele perfecte, si la momentul asta din evolutia ta ca astroamator, perfectul e opusul lucrului bine facut :) Corbu' meu, un newtonian 130/f5 care incape intr-un rucsac de zi cu tot cu montura si trepied, n-a avut colimarea refacuta de cand l-am luat, si l-am carat pana si pe avion :lol: . La roiuri, nebuloase etc e ok. 

Subscriu la ce spune dl. Pteancu: problema cu orientarea pe cer ar cam trebui rezolvata. GOTO-ul iti usureaza munca dar nu o poate face pe toata pentru tine - uneori o sa mai vrei sa vezi cate un obiect care nu e neaparat intr-unul din cataloagele monturii, si atunci ce faci? E ca si cum ai refuza sa inveti tabla inmultirii doar pt ca exista calculatoare. Din fericire, nu-i greu, nici chiar pe un cer atat de nasol ca al Bucurestiului central. 

Pasul 1) opresti functionalitatea aia a SkySafari care iti arata ce-i in spatele mobilului, ca oricum e imprecisa rau si mai mult incurca. Il folosesti drept harta de acum. 

Pasul 2a - versiunea fara cheltuieli in plus) cand scoti data viitoare telescopul la stele, baga-i cel mai de camp larg ocular pe care il ai, alege obiecte usoare, si mergi cu grija de la unul la altul. Ia-ti repere din SkySafari, asterisme din care sa mergi din pas in pas, si la sfarsitul serii deja o sa-ti fie mult mai usor. 

Pasul 2b - versiunea mai ieftina decat un GOTO) Ia-ti binoclu, cara-l cu tine peste tot, mai pune si un trepied in portbagaj sau ceva dar nu-i neaparat necesar. Cand vezi stele, scoti binoclul, cauti cu el o chestie pe care nu o vezi cu ochiul liber. Nici n-o sa simti cum inveti sa te orientezi asa.  

Subscriu si la ideea cu instrumentul portabil de camp larg - daca chiar ti s-a acrit de newtoniene, incearca cu o luneta, aia chiar e grab&go. Dar, pana atunci, ca tot stai in Bucuresti, oras plin de astroamatori ... nu s-o gasi cineva pe acolo cu un newtonian gen 150/f5 pe o montura azimutala buna care sa se lase scos la o bere de Rhemaxos intr-o seara, sa-i arate exact cata bataie de cap e genul ala de instrument, si ce poate observa cu el?

Rhemaxos
24 Apr 2019 10:34


Pasul 2a - versiunea fara cheltuieli in plus) cand scoti data viitoare telescopul la stele, baga-i cel mai de camp larg ocular pe care il ai, alege obiecte usoare, si mergi cu grija de la unul la altul. Ia-ti repere din SkySafari, asterisme din care sa mergi din pas in pas, si la sfarsitul serii deja o sa-ti fie mult mai usor. 

Am facut treaba asta cu dobsonianul de 10 inch. Pe langa faptul ca nu aveam nicio certitudine cu privire la numele real al obiectelor pe care le vedeam (cu exceptia planetelor), era si extrem de obositor. Am cautat zeci de minute obiecte mari, ce ar fi trebuit sa apara foarte usor in campul vizual, fara niciun semn de izbanda. Posibil ca luneta cautatoare cu care a venit acest telescop sa fie o porcarie, datorita lipsei unei diagonale. Este foarte dificil de utilizat.


Pana in momentul de fata singura satisfactie reala au fost planetele. Prima data cand am observat Jupiter din afara orasului am inghetat. Desi vazusem o gramada de fotografii detaliate, experienta reala era cu totul altceva. Nici macar nu era colimat telescopul. Ulterior am cumparat un laser cu care mi-am luat teapa. Am intrebat telefonic vanzatoarea de la magazin daca este colimat si m-a asigurat ca toate vin bine colimate. Am descoperit ulterior ca laserul era mai decolimat decat newtonianul meu dupa un drum de 200 km.

Rhemaxos
24 Apr 2019 10:39


 Ia-ti binoclu, cara-l cu tine peste tot, mai pune si un trepied in portbagaj sau ceva dar nu-i neaparat necesar.

Am un Celestron 20X80. Mi-a aratat imagini superbe in timpul eclipsei de luna din vara lui 2018.

incearca cu o luneta, aia chiar e grab&go. 

Imi vine greu sa cred ca o luneta de 102/1000 (ca exemplu) este mai usor de transportat si manevrat decat un Mak.

Una scurta nu ma incanta pentru ca este utilizabila doar la marimi reduse si am deja binoclul pentru treaba asta.

Stille
24 Apr 2019 11:02


Da, nu e - eu ma refeream la un instrument de camp larg. 

Nasoala treaba cu cautatorul - eu folosesc un RDF, ca sa cantareasca cat mai putin, dar pe tine s-ar putea sa nu te ajute foarte mult la cer poluat. Schimba cu ceva cu diagonala atunci, daca nu ti-e comod sa-l folosesti, nici n-o sa-l folosesti. Pe urma, nu te duce cu el direct pe obiect - du-te pe o stea stralucitoare din apropiere, de s-o prinzi lejer. Verifica in SkySafari daca esti pe steaua corecta - uita-te la formele create de cele din jur. Vezi ca aplicatia stie si sa-ti deseneze un cerc de dimensiunea campului vizual - ajuta mult asta. Si pe urma, din stea in stea - in momentele cand nu mai stii unde te afli, revii la punctul initial si incepi iar. Chestia asta cu "vad o chestie, dar nush ce e" e ok doar cand testezi focusul fara sa fi tintit neaparat telescopul pe ceva :)

Uite, hai ca n-a disparut inca de tot Auriga, si e zona bogata in tinte care tin la tavaleala. Te duci pe Capella, cobori la Haedus, stanga pe urma la lambda Aur (nu-ti bate capul acum cu NGC 1857, chit ca-i langa), stanga si jos la sigma Aur, si pe urma tot in directia aia spre Minnow asterism si M38. Minnow e inconfundabil, si odata ce il ai pe asta, ai si M38 identificat. Si dupa asta, vezi daca prinzi si celelalte 2 Messiere. Doar tine minte, cand te-ai pierdut, inapoi la un punct recognoscibil

Rhemaxos
24 Apr 2019 11:11


E clar, prima achizitie trebuie sa fie o lucrare de astronomie buna pentru incepatori.

valy
24 Apr 2019 11:25


Nu neaparat, instaleaza stellariun si stabileste o tina relativ usoare (vizibila) si urmareste-o. Maine creste dificultatea, poimaine mai creste-o nitel, etc. Ani de zile mi-a fost frica sa vad altceva decat planete, din balcon, intr-un tarziu m-am decis sa observ Andromeda, in fond ce putea fi asa de dificil, e mare, e luminoasa, problema e ca n-am vazut-o dupa multe incercari, pana cand in sfarsit am zarit-o pe un cer de tara, ulterior s-a vazut si din Bucuresti, acum stiu unde este cu "ochii inchisi" :)

Laselere se pot verifica, daca sunt colimabile ar trebui sa il poti colima simplu daca nu este. Dar cel mai simplu poti verifica colimarea telescopului cu un capacel de focuser cu gaura in centru, probabil ai deja unul la telescop.

Rhemaxos
24 Apr 2019 11:30


L-am luat ca sa colimez usor principala, fara sa imi bat capul cu tot felul de lucruri pe care le-am vazut in tutorial (acoperit tubul cu hartie sau alte artificii). Am sperat ca este o treaba eleganta si foarte rapida.

valy
24 Apr 2019 11:33


Colimezi laserul si ai rezolvat problema. Daca te proptesti in primul hop minor stai sa vezi cand pandesti luni de zile seeingul perfect si cand in sfarsit apare, se arde controlerul, se consuma bateria, are febra copilul, s-a terminat zaharul :)

Totusi n-am inteles ce problema ai cu newtonul curent, e asa de mare, chiar nu incape in masina? Mi se pare perfect, apertura, montura stabila, control manual facil.

Rhemaxos
24 Apr 2019 20:29


Incape dar nu merita sa-l car dupa mine in iesiri unde nu planuiesc sa merg pe camp ci doar in fata hotelului, sa zicem, ca sa dau un exemplu. Este dificil de manevrat, ocupa mult spatiu, nu poate fi utilizat decat in aer liber, eventual pe camp. Daca vreau sa ies 30 de minute pe balcon sa fac cateva observatii, nu pot face asta cu dobsonianul, am incercat, este un chin si nici nu vad mare lucru.

La fel mi se intampla si acasa, daca vreau sa ma uit la ceva cateva minute, decat sa-l scot din locul in care este depozitat, ma lipsesc, prefer sa folosesc binoclul.

Eu am nevoie de un instrument secundar, pe care sa-l folosesc aproape oriunde, ca pe un ,,ceas de buzunar'', ca sa fac o figura de stil. Vreau ceva care sa fie doar putin mai greu de folosit decat binoclul de 20X80 din dotare.

mihaig
24 Apr 2019 22:17




Eu am nevoie de un instrument secundar, pe care sa-l folosesc aproape oriunde, ca pe un ,,ceas de buzunar'', ca sa fac o figura de stil. Vreau ceva care sa fie doar putin mai greu de folosit decat binoclul de 20X80 din dotare.

   Eu folosesc de vreo 28 de ani ca instrument de carat prin diverse locuri un newtonian 4.5" f/8,primul meu telescop cumparat,pe vremea cind China nu exista ca producator de optica.E usor,rezistent,colimarea o fac odata sau de doua ori pe an(dureaza 5 minute),optica e excelenta.Folosesc o montura eq2 transformata in alt-az pt comoditate..Sta aruncat in portbagaj,de obicei.A mers cu mine din Retezat pina in insulele grecesti.Mak/Cass sunt mai pretentioase dpdv al colimarii/intretinerii.pe linga faptul ca pretul e sensibil mai mare.

Stille
24 Apr 2019 23:36


Un newtonian f5 de 130-150mm (ai si "telescopice" daca volumul conteaza - cum ziceam, al meu incape in ghiozdan, sau in carry-on-ul de la Wizz si alte dubioshenii) plus o montura alt-az buna. Poti sa pui si goto pe ea daca chiar simti nevoia. Dar nu-i nevoie. Deja dupa 3 nopti ma miscam cu el pe cer la fel de lejer ca cu binoclul.

Vezi ca Mak-ul ala de care zici o sa aiba nevoie de mai mult de 30min sa ajunga la echilibru termic. E fain, nu zic nu, dar are nevoie de aclimatizare :)

Rhemaxos
26 Apr 2019 16:48


Stand si rumengand, mi-au tot venit intrebari in minte.

De pilda, cum sta intr-o comparatie directa o luneta apo de genul Skywatcher ED100 vs un mak de 6 inch? Ca pret iesi tot pe acolo, nu e diferenta intre ele. Am cercetat mai atent descrierea tehnica si am constatat ca are doar 3.5 kg, fix cat un C5. Nu stiu de ce dar aveam impresia ca o asemenea luneta cantareste usor 6-7 kg fara accesorii, motiv petru care nici macar nu am luat-o in considerare.

Ce ofera una si nu ofera cealalta? Din cate cunosc luneta are avantajul timpului mult mai scazut de aclimatizare si faptul ca nu se decolimeaza la transport decat daca o abuzezi. 

Intrebarea este din punctul de vedere al unui potential instrument secundar, folosit cu precadere din oras. Newtonianul de 10 inch ramane pe loc, nu se vinde, doar ca va fi folosit la iesiri de dedicate (cand voi avea timp de asa ceva). E drept ca nu am incercat alte instrumente dar impresia mea este ca newtonianul este afectat intr-o masura foarte mare de lumina parazitara si de poluarea luminoasa.

theogon
26 Apr 2019 18:39


Refractorul ED are o imagine mai bună decât orice catadioptric (am 3 dintre ele) are un desen &#537;i un contrast mai bun.  Din punctul meu de vedere este un excelent instrument complementar.Dezavantajul este că are un gabarit mai mare decît mak-ul de 6&#8221; (este mai lung nefiind atâta de compact). Excelează la duble, imagini lunare, planete si roiuri deschise. Fiind într-un ora&#537; mare, celelalte &#539;inte vor solicita o apertură mult mai mare pe care deja o ai.

Rhemaxos
26 Apr 2019 18:49


O alta intrebare la care nu am gasit un raspuns clar ar fi daca un astfel de instrument (100ED) poate sa focuseze cu un binoviewer fara sa faci interventii asupra tubului?

Mircea Pteancu
06 Mai 2019 18:00


Banuiesc ca da ,cu compensator adica cu Barlow.
Deci grosismentul va fi maricel iar campul vizual real pe cer va fi mic din aceasta cauza.
Pentru a folosi vizorul binocular fara Barlow , trebuie scurtat tubul.
S-a vorbit la ''Lunete si telescoape'' despre o luneta care are un segment detasabil.
Cei care au achizitionat acea luneta spun insa ca detasarea segmentului ''este cu cantec'' din cauza filetului prea fin deci exista riscul sa ''incaleci'' spirele filetului.
Unul dintre cei care au cumparat luneta (Thomas Jensen), a dat jos definitiv acel segment si fie foloseste luneta in mod binocular fie adauga prelungitor de 120mm pentru modul ''ciclop''.

Eu as vrea sa discutam temerea ta de colimarea newtonienelor.
Ai spus undeva spre inceputul discutiei ca newtonienele trebuie colimate la fiecare utilizare.
Asa este dar numai in cazul newtonienelor ''travel'' cu tub deschis -numite ''truss'' ,cele care se desfac arsice , se transporta demontate si se monteaza ''la locul faptei''.
Ma indoiesc insa foarte tare ca dobsonianul tau de 10'' trebuie colimat la fiecare utilzare ,chiar daca are tubul partial  culisant.Poate,poate , daca vrei sa faci observatii la planete si stele duble cu mariri de 300x sau 400x , e bine de verificat si facut micile corecturi.
In rest , un newtonian pastreaza bine colimarea.
Nu am scris aceste randuri ca sa ma umflu in pene cu telescopul meu dar la dobsonianul meu de 200mm trebuie sa refac colimarea cam de doua ori pe an , in ciuda mai recentelor plimbari chiar si pe un scurt  drum forestier.
Ai incredere si nu taia newtonianul de pe lista din cauza colimarii ,mai ales daca-i un tanc cu tub solid.

Mihai

Foarte frumusel  telescopul tau ''de cavalerie'' ,sa-l folosesti sanatos si la cat mai  multe observatii !

Mircea

Rhemaxos
07 Mai 2019 21:46


Asa cum am spus, sper ca in viitor sa-i achizitionez montura automatizata. Cea manuala este o bataie de cap. Nu stiu de ce dar tinde sa ,,piarda altitudine'' cum s-ar zice, in anumite pozitii trebuie sa sustin cu mana tubul. Tot strang de maner dar in anumite pozitii tot nu sta calumea. Nici nu vreau sa ma gandesc daca pun un binoviewer si doua oculare mai grele. Chiar si cand am urmarit planete mari (Saturn, Jupiter), pana scoteam ocularul de 20 si il introduceam pe cel de 10 pierdeam planeta din campul vizual. 

Pentru verificarea colimarii am utilizat un laser care a venit din start cam decolimat. Nu stiu daca asta era motivul dar dupa fiecare mutare a telescopului punctul laserului cadea aiurea pe oglinda principala, departe de centru.

Am mai citit despre luneta respectiva (cea vanduta de nemti sub brand propriu) si intre timp mi s-a mai dus entuziasmul. Se pare ca este construita cu anumite compromisuri, chiar daca producatorul s-a straduit sa ofere foarte mult. Este si destul de grea si de lunga, ceea ce inseamna automat o montura mai serioasa (mai grea).

Rhemaxos
07 Mai 2019 21:52


Banuiesc ca da ,cu compensator adica cu Barlow.
Deci grosismentul va fi maricel iar campul vizual real pe cer va fi mic din aceasta cauza.


Caz in care voi vedea cam acelasi lucru pe care il vad printr-un Mak?

Apropo de lunete si vedere bino, am citit pe forumurile din afara ca exista pasionati care si-au construit un instrument prin folosirea a doua lunete impreuna. Diferenta fata de folosirea unei singure lunete cu ampertura mai mare cu binoviewer atasat este ca poti utiliza oculare de 2 , in locul celor de 1,25. As fi curios sa ma uit odata prin asa ceva.

Rhemaxos
25 Mai 2019 02:10


Dupa lungi cautari , atat pe forumuri din strainatate cat si pe site-uri de vanzari, am ajuns la sfaturile colegilor de mai sus si mi-a atras atentia un newtonian de 150, mai exact varianta scurta facuta de TS Optics. 

Eu n-am vrut sa mai aud de un al doilea newonian, stiind ca sunt mari, grele si pretentioase cu colimarea, dar am descoperit ca exista unele facute putin altfel.

Acesta, de pilda, are apertura de 6 inch, o lungime de doar 58 cm si greutatea de doar 4 kg. Practic dimensiunile sunt comparabile cu cele ale unui cassegrain de 6 inch. Aici este articolul unde i-am gasit un review https://stargazerslounge.com/topic/196073-tsgso-150mm-f4-imaging-newtonian/ 

Cei de la TS Optics vand doua variante ale acestui telescop, ambele cu montura inclusa, la pret similar.

Prima varianta este un f4 cu lungimea focala de 750 mm. https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5546_TS-Optics-Beginner-Telescope-150-750-mm-with-mount-EQ3-1.html 

A doua varianta are lungimea focala de 1400 mm si ei sunt ca ar avea ,,built-in corrector lens'' (ce-o inseamna asta si cat o fi de adevarata reclama). https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p685_TS-Optics-Megastar1550---150-1400-mm-beginner-telescope-on-EQ3-1-mount.html

Am trei intrebari:

1) Merita luat in calcul acest telescop si daca da care anume, cel cu focala mai lunga sau mai scurta? 

2) Cum sta in comparatie cu telescoapele despre care s-a discutat mai sus, in mod deosebit fata de un mak de 5 inch?

3) Este suficenta montura EQ 3-1 , avand in vedere ca tubul are 4 kg?

tudor
25 Mai 2019 08:26


Eu as avea o mica interventie:
Doar pentru telescopul cu f4  eu m-as asigura daca are oglinda parabolica, pentru ca la raportul asta focal este musai sa fie parabolica! M-am uitat si eu si nu am vazut in link-ul dat de tine nici o informatie de genul asta. Trebuie intrebat pe cei care vand acest produs...daca era parabolica eu cred ca ar fi fost trecuta la avantaje in specificatii!
Spor la "sapaturi" :)

sorini
25 Mai 2019 09:47


Off-topic: @Rhemaxos termenul corect este apertura, nu ampertura - inexistent

Rhemaxos
25 Mai 2019 10:54


Am mai cautat review-uri despre telescopul acesta si , din pacate, nu este parabolica.

Inseamna ca iese din calcul.

Acesta, de exemplu, are oglinda parabolica dar costa 400 euro doar tubul... https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10227_TS-PHOTON-6--F4-Advanced-Newtonian-Telescope-with-Metal-Tube.html

valy
25 Mai 2019 12:29


E frumusel, are si focuser bun.

Mircea Pteancu
25 Mai 2019 16:01


Telescopul Bird-Jones cu focal de 1400 mm zboara-l de pe lista , e foarte probabil sa primesti o ''lamaie''.

M-am uitat la specificatiile telescopului de 150 mm F/5  (nu F/4) si nu vad unde scrie ca are oglinda sferica.
O asemenea oglinda sferica ar da imagini mai proaste ca o lentila de ochelari.
Ceea ce vad eu este ca la puterea de rezolutie scrie 0,77''.
O oglinda sferica care  rezolva stele duble cu separatia de 0.77'' si care permite mariri de 260x ?
Vorba militianului la Zoo :  ''asa ceva nu se exista''.

Du musst gefragen !

Mircea

Rhemaxos
25 Mai 2019 17:36


Le-am gasit si in Romania. https://astromagazin.ro/3-telescoape-astronomice#/producator-teleskop_service/diametru_obiectiv-150_mm-154_mm/tip-newton/pret-97-111800

Variantele TS Photon au 100 % oglinda parabolica. Cel f5 are 16 cm lungime si un kg in plus fata de cel f4 dar costa cu 760 lei mai putin.

Ambele au focuser de 2 inch dar nu stiu ce diferenta este intre Monorail 2" si Crayford 2&#8221; .

In privinta monturii, banuiesc ca minimul ar fi un AZ 4?

Inca incerc sa-mi dau seama cum se compara un asemenea instrument cu un mak de 5 inch sau cu o luneta acromata de 4 inch.

Remus Boldis
25 Mai 2019 17:58


Titlul topicului e MAK vs Cassegrain. Cred ca ar trebui sa revii la el. Incet, incet iubitorii de newtoniene ii duc pe toti la achizitia  unui newtonian, dar un newtonian e cu adevarat atractiv la aperturi mai mari, peste 250mm. Pentru un instrument mic si compact revino la ideia initiala si nu fugi de focalele lungi, te ajuta la magnificatie.

valy
25 Mai 2019 19:34


Pana in 5" nu vad concurent pt. un mak, e mic, scurt, usor, portabil, purtabil de monturi mici...cu exceptia unui dobson 150 f8 :)

nobody
25 Mai 2019 19:52


Cel mai scump (TS Photon f/4) are focalizatorul asta:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3700_TS-Optics-MONORAIL-2--Newtonian-focuser-with-Micro-Transmission.html
Review-ul pus e la echivalentul original GSO (TS pune doar sigla).

Cel mai ieftin (TS Photon f/5):
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p778_TS-Optics-2--Crayford-focuser-for-Newtonians-with-base-and-1-25--reducer.html
Diferenta principala pentru vizual e lipsa reductiei 1:10 care ar fi utila la f/5. 

Alte alternative:

Skywatcher Black Diamond Line parabolic Newtonian 150/750mm - OTA - 2" focuser - Explorer-150P (229 EUR)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2687_Skywatcher-Explorer-150P---150-750mm-Newtonian---2--Crayford.html
La asta cred ca mai trebuie sina + oculare mai decente decat RK daca nu ai altele.

Skywatcher Explorer-150PDS / 6" f/5 Parabolic Newtonian Reflector - 2" 1:10 dual speed Crayford focuser (309 EUR)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3886_Skywatcher-Explorer-150PDS---6--f-5-Newtonian---2--Dual-Speed.html

Nu-ti recomand alea cu "Beginner Telescope" (uitati-va doar la spider si la focuser).

P.S. Am si eu un Mak de 127, dar nu te poti pune cu forumul.

Rhemaxos
01 Iul 2019 16:14


Pana la urma am comandat o luneta. M-am ferit de mak pentru faptul ca, din cate am citit, are campul vizual foarte ingust si necesita aclimatizare destul de lunga.

Am cercetat problema pe toate partile si tot o luneta se apropie mai mult de notiunea de ,,instrument bun la toate'', cel putin dintre cele portabile.

valy
01 Iul 2019 18:10


Depinde si ce luneta.

Rhemaxos
01 Iul 2019 18:21


Este o luneta f7 102/714 ED, mai precis modelul acesta https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4964_TS-Optics-ED-102mm-f-7-Refractor-Telescope-with-2-5--R-P-focuser.html

Cei de la TS Optics mi-au spus ca dupa 150X incepe sa apara aberatie cromatica dar poate fi redusa la minim cu un filtru bun. Mi-au recomandat asa ceva https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p506_Baader-Fringe-Killer-1-25----reduces-false-colour-at-refractors.html . Oricum nu e cazul (si nici buget) momentan, poate pe viitor.

Din cate am inteles luneta vine echipata cu un focuser decent.

Ma astept sa ofere o performanta decenta pentru vizual.

saiph
02 Iul 2019 18:17


Este o luneta f7 102/714 ED (...) Cei de la TS Optics mi-au spus ca dupa 150X incepe sa apara aberatie cromatica dar poate fi redusa la minim cu un filtru bun.

E cu dus-si-ntors cu ED-urile astea :)
Spre exemplu, poti avea bafta sa pui mana pe un exemplar foarte bine corectat cromatic, sau poti cumpara un ceva ce prezinta doar cu un pic mai putina aberatie cromatica decat un acromat clasic. Nu tot ce e ED se apropie de APO; pentru ca nu toti producatorii au aceleasi criterii de asigurare a calitatii optice instrumentelor pe care le fabrica. 
Ca mai toate ED-urile, probabil si acesta va "sangera" in albastru - si C80ED-ul meu are "boala" asta, dar foarte finut se distinge, la puteri foarte mari. Ar fi de preferat sa testezi inainte cat de grava e "sangerarea" si cat de bine poate corecta acel filtru (ma rog, nu corecteaza, ca nu e corector, e doar filtru, deci mai degraba curata), altfel te distrezi cu ei cu retururi, cu asteptat dupa inlocuitor, cu dat cu zarul ca poate de data asta iese bine :)
Vezi mai intai prin reviewuri ce zice lumea care a avut asa ceva pe mana si cum li s-a parut - cu si fara filtrul minune - macar stii la ce sa te astepti. Cand am luat ED-ul (SH) m-am uitat la imagini ale altor useri, am citit parerile lor, am incercat sa inteleg diferentele subtile intre ceea ce vezi intr-o poza si ce poti vedea in realitate cu ochii tai prin ocular.

De la Mak vs Cass la luneta de camp larg e un drum destul de lung, totusi :) e bine ca nu te simti "atasat emotional", cum se zice, de nici una din cele doua versiuni propuse initial, dar asteptarea era ca in spatele alternativei propuse sa existe o anumita intelegere/acceptare a macar o parte din ceea ce presupune designul catadioptric. 
Apropo - asta asa, ca sa te fac sa revii asupra schimbarii de macaz - stii ca intr-un Mak (sau Cass) nu ai aberatie cromatica, nu? :D cel putin nu la nivelul unui ED. De-aia i se mai zice si "apocromatul saracului" (termen usor peiorativ, americanesc in mod sigur - nu cred ca-i chiar sarac unul care-si permite un Mak de cateva sute de euro; dar macar nu sunt mii de euro..). Dezavantajul e ca, nah, e putin mai intuneric si mai inghesuiala intr-un camp de Mak decat intr-un ED :lol: privind prin acelasi ocular, vreau sa zic, fara Barlow pt ED ca sa-l aduci dup-aia la acelasi raport focal si sa zici "pai, uite, ca si asta-i beznos ca Makul".

Altfel, o optiune care merita luata in seama, nu zic ca ar fi neaparat groaznica. Si eu ochisem acum cativa ani un model ca asta, dar s-au tot perindat prioritati si am amanat achizitia pana cand am amanat-o de tot. Nu zic ca regret, imi place ED80-ul, dar pt vizual, intr-adevar, ai nevoie de apertura ceva mai maricica.

Rhemaxos
02 Iul 2019 21:11


A avut un coleg la rubrica vanzari un luneta identica, doar ca era branduita Astro Professional http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=187851#187851 . Descrie exact in ce consta aberatia cromatica la acest model. Acum depinde si ce lot am norocul sa prind. 

Singura diferenta notabila este ca modelul comandat de mine nu are parasolarul retractabil. In rest este totul identic.

Cand am deschis acest topic eram montat pe telescop (instrument cu onglinzi) dar citind tot ce am reusit sa gasesc, pe forumul acesta si pe forumuri straine, am ajuns la concluzia ca merita sa dau o sansa acestei alternative. 

Sper sa nu fi luat teapa. Luneta aceasta exista sub mai multe branduri. Nu am gasit nici macar un singur review negativ, in conditiile in care la nivelul acesta de pret deja asteptarile sunt mult mai ridicate. Or fi si cumparatori nemultumiti dar nu le-am gasit eu parerile postate pe internet.

Rhemaxos
05 Iul 2019 18:19


A sosit, sunt in culmea fericirii   :D 

Este mai mica decat ma asteptam. 

Parasolarul nu este retractabil dar este detasabil, fiind prins cu filet. 

Dimensiunile exactle ale lunetei sunt urmatoarele, pentru cine este curios: 

luneta completa cu parasolar si diagonala : 80 cm

luneta fara parasolar , cu focuserul la minim : 55 cm

Din pacate nu am oculare bune cu care s-o testez. Momentan am doar ocularele standard de la dobsonian (plossl de 25 si de 10 si un barlow 2X).

Ce ma sfatuiti, sa merg pe un ocular de genul Hyperion Zoom 8-24mm Mark IV sau cateva oculare fixe?

valy
05 Iul 2019 18:39


S-o stapanesti cu placere!


Zoom 8-24mm Ai ales luneta pt. wide si te limitezi la 8-24mm?

Rhemaxos
05 Iul 2019 18:45


Multumesc!

Ce ar fi indicat sa aleg?

Apropo, am nevoie de un adaptor de la 3/8 la 5/8 ca sa folosesc montura impreuna cu trepiedul. Sper sa gasesc prin Dedeman asa ceva ca pe internet nu am vazut nimic.

valy
05 Iul 2019 19:35


Tine de preferinte personale, de scopul observatiilor, practic poti alege orice ocular.

Rhemaxos
05 Iul 2019 19:41


Scopul este sa utilizez luneta pentru orice, de la planete, deepsky (in masura in care vad ceva cu aceasta luneta de 4 inch), pana la observatii terestre.

tudor
06 Iul 2019 11:38




Apropo, am nevoie de un adaptor de la 3/8 la 5/8 ca sa folosesc montura impreuna cu trepiedul. Sper sa gasesc prin Dedeman asa ceva ca pe internet nu am vazut nimic.

Eu am gasit aceasta trecere de la un filet la altul la magazinele foto/video gen F64, Fotohobby

Rhemaxos
06 Iul 2019 13:23


M-am uitat si la ei, precum si in toate magazinele online astro din Romania.

O sa caut prin magazinele fizice (Dedeman, Hornbach).

M-am uitat putin aseara , am agatat montura intr-un surub dar luneta tremura destul de serios. Din pacate am lumini parazitare foarte agresive in balcon, inclusiv un neon cu lumina alba destul de aproape de mine. Cu toate acestea am vazut rapid Jupiter cu 4 sateliti. Imaginile sunt foarte frumoase dar ocularele ieftine isi arata rapid limitele pe o luneta de genul acesta. Pe dobsonianul de 10 inch erau acceptabile dar pe luneta sunt aproape inutile.

Ca fapt divers, focuserul de pe luenta este net superior celui cu care a venit echipat dobsonianul SW 10''. Are trei viteze si poate fi reglat extrem de precis.

Rhemaxos
07 Iul 2019 00:13


Eu am gasit aceasta trecere de la un filet la altul la magazinele foto/video gen F64, Fotohobby

Asta este? https://www.senia.ro/adaptor-filet-stativ-microfon-km-21600-000-29/36147-1

Rhemaxos
08 Iul 2019 19:17


O intrebare pentru colegii AZGTI-isti:

Luneta mea are o greutate de 4k si, alaturi de diagonala de 2 inch, finder si ocular, ajunge la limita de 5kg a monturii. In aceste conditii, folosirea unei contragreutati de 1kg https://www.astroshop.ro/contragreutati/skywatcher-ax-si-contragreutate/p,45122 ajuta sau din contra?

Nu intreb daca ajuta strict pentru ceea ce vad pe ocular ci si daca ajuta montura in sine sa se miste mai usor?

Limita de greutate include si contragreutatea?

Conexiunea montura-trepid a fost rezolvata printr-o medota mai exotica. Am reusit sa modific capul trepiedului teodolit (cel cu platforma rotunda) in asa fel incat baza monturii sa stea fix pe platforma si nu pe o saiba adaptoare. In felul acesta surubul are rolul doar sa tina montura in loc, nu mai preia toata greutatea. A fost nevoie de interventia unui strungar.

valy
08 Iul 2019 19:45


In general greutatea suportata se refera la instrument, fara contragreutati. Contragreutatile le pui ca sa echilibrezi montura, in functie de greutatea instrumentului, de lungimea barei si de greutatea conragreutatii.