-----------------------------------
alex1977
07 Mai 2019 06:18

Achizitie dobson 254
Salutare tuturor
Dupa mult, mult timp si dupa multa, multa documentare si rabdare, m-am procopsit, in sfarsit, cu un instrument mai de incredere zic eu necunoscatorul.

Uite asa, in ograda mea a venit Maria Sa :

- https://astrovest.ro/site/index.php/component/virtuemart/skywatcher/dobson-clasic/skywatcher-dobson-250-detail?Itemid=119

Si vreo cateva oculare plossl ( 40, 32, 17.5, 7.5 ) inclusiv un barlow 2x.
Acum, ideea este cam la ce sa ma astept de la el  :D  :D  :D. 
Cam cat de inspirat de alegere am fost ( eutotusi sper ca am facut o fapta marerata  :D ).
Va rog, daca aveti sfaturi si pareri, " loviti-ma " aici cu ele sa incep, usor, usor sa ma "acomodez" cu noua mea pasiune.
Cam care ar fi punctele slabe si puternice ale instrumentului, cam ce asteptari sa am de la el, etc.
Si o mica intrebare : in pachetul telescopului, pe langa reductia de la 2" la1,25" mai exista un prelungitor de 2" cam de vreo 5-6 cm. La ce serveste acest element?
Milioane de multumiri anticipate

Mitu Catalin
07 Mai 2019 08:13


Salut , alegerea e foarte buna cu exceptia ocularului de 40mm care are pupila de iesire mai mare decat pupila unui ochi adaptat la intuneric  (8 mm fata de 5-7mm in functie de om ) . Si cel de 32 e marisor dar e foarte util in faza cautarii obiectelor - cand faci star hopping . 
Prelungitorul ala e locul unde se introduc ocularele de 2" . Daca nu ai un cer prea grozav iti recomand sa incepi cu roiuri de stele

theogon
07 Mai 2019 08:39


Felicitări pentru Măria Sa. Este un instrument mare &#537;i greu, ca să încep cu minusurile, dar regatul său se întinde mai mult decît al unor instrumente mai mici, iar acest instrument te poate &#539;ine ocupat (câteodată) tot restul vie&#539;ii.
Va trebui să fii pregătit mental &#537;i fizic să-l po&#539;i deplasa pentru observa&#539;ii, iar o curte ar ajuta mult la dezvoltarea pasiunii tale.

2SKY
07 Mai 2019 22:18


Salut , iti trebuie un colimator laser bun , asa un telescop trebuie scos la cer negru pentru a pune in valoare apertura , pentru observatii fara dureri de spate trebuie inaltat ...la mine sta pe o platforma mobila si un suport inaltat cam cu 40cm , pot sta cu ochii la ocular fara dureri de spate oricit . Eu nu vad minusuri , este  o oglinda  principala din pyrex aclimatizare mai rapida , deci ai facut o treaba f buna , ai un telescop pentru amatori experimentati . (Ai grija la colimare tubul sa fie orizontal sa nu scapi ceva pe oglinzii )

alex1977
20 Mai 2019 05:58


Salutare tuturor
Un pic de ajutor pentru un up-grade? Un sfat cu privire la un ocular planetar si un barlow. Ar merge un ortoscopic de 5-6 mm cu barlow de 3x? sau sa merg pe un barlow de 5x? In prezent am 2x. 
Dupa trei saptamani de zile (nopti) de ploi si nori absolut imposibili, am reusit si eu sa scot jucaria la stele. Cateva duble super banale, luna de doua ori foarte putin de jupiter (printre craci de brad si colt de bloc). La luna, in patrar, super fain. Contrast bun, detalii impresionante (super plosl 7,5 cu 2x barlow - maximul de care dispun in prezent). Umbre de munti, rifturi, etc. Impresionant. Pe luna 90% - moartea ochilor. Pe maxim - dezamagitor. Undeva pe la 80-120 x ceva frumos. Lumina extrem de puternica a taiat toate detaliile. Un filtru lunar ajuta? 
Si inca ceva: exista diferente semnificative intre :

- https://astrovest.ro/site/index.php/oculare-1-25/hr-planetary-uwa-detail

si

- https://astrovest.ro/site/index.php/oculare-1-25/castell-orthoscopic-detail

?

Milioane de multumiri pentru raspunsuri.

Mircea Pteancu
20 Mai 2019 23:10


Nu te astepta la minuni de la lentilele Barlow puternice de 3x sau 5x.
Pot sa fie oricat de bune , seeingul este marele tau inamic.
Vei putea trece de 250x doar de putine ori , nu vad rostul acestora.
''Pe maxim-dezamagitor'' de unde crezi ca vine ?

Filtrele color te vor ajuta.

Succes,Mircea

alex1977
21 Mai 2019 06:13


multumesc pentru raspuns domnule Mircea
cu permisiunea dumneavoastra, va solicit un raspuns : prezenta spike-urilor pot determina o colimare precisa? sau sunt doar o consecinta a unei focalizari reusite?
maxime multumiri.

Mircea Pteancu
21 Mai 2019 15:29


Alex

Spikurile ( sau egretele ) nu se pot utiliza pentru colimare.
Ele sunt un efect de difractie cauzat de bratele secundarei.
Egretele sunt perpendiculare pe bratele care le dau nastere.
Bratele curbate nu produc efecte direct vizibile ,din cauza formei.
Aceasta nu inseamna ca nu produc difractie ci doar ca nu produc egrete ,ele ''manjesc'' difractia peste toata imaginea.

Sa inteleg ca nu esti sigur cand ai focalizat corect ?
Descrierea imaginilor selenare parca asta sugereaza.

Mircea

alex1977
22 Mai 2019 06:12


multumesc domnule Mircea.
ideea spike-urilor am inteles-o. de ce apar. care este motivul. problema era alta : daca ele sunt vizibile atunci cand telescopul este decolimat. cu alte cuvinte, daca prezenta vizuala a acestor "sageti" poate fi observata numai in conditiile unei alinieri (colimari) precise a instrumentului. nici decum nu se pune problema colimarii pe aceste repere vizuale (mai bine spus - efecte vizuale).
ca o sintetizata si concreta intrebare :
- se vad spike-uri intr-un instrument newtonian daca acesta este decolimat?
in legatura cu focalizarea, da. mai ales pe lumina puternica a lunii, cam greu de stabilit o imagine perfect focalizata. pe stele am mizat pe aparitia vizuala a spike-urilor. de regula, cind acestea au aparut, am considerat ca vizual sistemul este focalizat corect. cel mai fain, a fost pe Mizar A si B dar parca nu la putere maxima. cred ca pe undeva pe la 160 x. acolo se facea separarea suficient de frumoasa a celor doua componente. evident si prezenta spiku-rilor individuale. o imagine super.
din cate am citit pe aici si nu numai, la splitarea stelelor duble, prezenta spiku-rilor este un element foarte util.
si acum inca o mica problema, de data asta mai personala :
- un ochi astigmat, poate, fara ochelari, sa vada astfel de detalii? pentru ca eu, teoretic, dupa un consult oftalmologic as avea astigmatism. eu insa nu prea cred. oricum, ochelarii ii folosesc doar la citit sau activitati ce necesita o vizualizare clara de aproape.
maxime multumiri

valy
22 Mai 2019 18:09


Exista masti de focalizare care te ajuta sa evaluezi focusul, merge la stele, mai putin spre deloc la Luna.
Simpla prezenta a spike-urilor nu inseamna ca telescopul e colimat sau ca ai focalizat corect ci doar ca ai obstructie in drumul optic, nu imi dau seama daca ochiul (tau) poate distinge gradul de colimare sau de focus doar pe baza spike-urilor .

Mircea Pteancu
23 Mai 2019 12:05


Noa, veti spune ca sunt un mosh rautacios dar chestia cu masti de focalizare mi se pare ...bip...bip...bip.
La astrofoto inteleg intrutotul utilizarea lor dar la vizual e fie de ras ,fie de plans.

Focalizarea corecta se obtine la stele in baza imaginii de difractie : disc Airy inconjurat de inel sau inele de difractie.
Spilul este ca acestea trebuie cautate pentru aspectul lor cel mai fin,cu cel mai bun contrast :discul Airy la minim iar inelele de difractie sa fie cat mai inguste si luminoase ,bine definite.
La Luna si la planete ,cauti prin focalizare aspectul cu cele mai multe detalii, clare ,mai cu contrast imagini.

Este practic imposibil cu un dobsonian de 10'' ,la Luna , la grosisment mare ,sa nu vezi detalii.
Daca este bine focalizat ,bine colimat si bine fezandat ,grosismentul mare reduce stralucirea imaginii iar detaliile fine abia atunci apar.
La cum a evoluat calitatea instrumentelor comerciale spre bine, eu presupun ca dobul lui Alex nu a fost bine focalizat.
Nu-i nici o tragedie , instrumentul este nou,te vei obisnui cu el.
Focalizarea corecta se invata numai practic ,cu ochiul la ocular,restul sunt doar discutii.

Daca ai astigmatism , trebuie sa folosesti ochelarii prescrisi pentru a vedea detaliile pe care telescopul este capabil sa le ofere.
Asadar ,reconsidera viitoarele achizitii de oculare din acest punct de vedere : ai nevoie neaparat de ''eye relief'' /distanta pupilara mare.

Despre egrete : daca imaginea nu este bine focalizata ,se vad si  ele defocalizate ,atata vreme cat esti undeva aproape de focalizarea optima.Apoi nu se mai vad ,sunt prea slabe.

Mircea

valy
23 Mai 2019 13:47


La vizual ar fi utila cand ai seeing prost, pui un Hartman si macar stii ca esti bine cu focusul. Pe de alta parte daca ai seeing prost poate e mai bine sa faci altceva. Poate la inceput (ca incepator) nu stii cum sta treaba, nu vezi clar si te intrebi: "o fi de la focus, o fi de la colimare, o fi de la egrete?"

Mircea Pteancu
23 Mai 2019 22:38


Inteleg ce spui dar cred ca dadacirea incepatorilor este transformata de sacali in sursa de profit.

Incepatorul ,daca incearca de suficient de multe ori sa faca observatii si isi pune neuronii la nitica munca, va invata din practica, prin proprie experimentare ,toate ''smecheriile'' hobbyului.

Fac o comparatie.
Un copil care invata sa mearga, se straduieste ,intai de-a busilea si luand trante dar pana la urma o face dar singur.
Spiritul iepocii globaliste e altul : deoarece copilul nu stie sa mearga , il trantim in carucior , ii dam carje si il indopam cu vitamine ''de umblat''.
In hobbyul astronomic , daca lucrurile merg mai departe in directia de acum , vom avea in viitor ,langa fiecare telescop ,o masina de colimat , mai mare si mai scumpa decat telescopul.
Intr-o parte...dar sa nu uitam agregatul de focalizare ,de pe cealalta parte.

Mircea

valy
24 Mai 2019 12:08


Adevar graiesti. Ai vazut care este, de obicei, prima intrebare dupa 1-2 zile de la achizitie? "Ce colimator sa iau" sau "Ce barlow sa iau".
Pe de alta parte eu nu am zis sa isi cumpere colimator sau masca ci ma gandeam sa isi faca una daca vrea neaparat.

2SKY
25 Mai 2019 12:03


Cred ca in fiecare astronom  este si un bun optician , fara scule nu faci decit sa prelungesti fazele unei observati . Daca este noapte /bezna si ai telescopul de 1,5m  "praf" , mai apar si niste nori , cum faci ? pina gasesti suruburile de colimare apune steaua ! daca ai baut si vreo doua beri si invirti invers de suruburi , numai bine prinzi rasaritul (numai vorbesc cite drumuri faci ocular-principala ) . Laserul se foloseste si in fabrici de optica si la colimare + cautatoare . Deci este superior orcarei metode de colimare , inclusiv cu stea artificiala , si iti spune cind este decolimata si secundara . Este creat sa simplifice /ajute procesul greu la inceput , si care pare haotic , (tocmai motivul fugii de Newtoniene ) punind ordine . Tot odata este banii marunti , in ziua de azi .

Mircea Pteancu
25 Mai 2019 15:31


valy

Dai sfaturi foarte bune amatorilor incepatori ,nu am alt comentariu decat ca am respect pentru aceste lucru.
Mormaielile mele incearca sa-i motiveze pe incepatori sa nu stea pe ganduri ,sa mearga la cules in zmeurisul galactic unde intalnirea cu ursul este inevitabila (focalizare ,cautare si iarasi cautare de obiecte ,seeing prost ,turbulenta, colimare ) dar din acele confruntari se forjeaza un bun observator al cerului. 

In fond , daca cineva are nevoie de gadgeturi , sa le foloseasca daca ajuta.
Baiul este ca prea multi amatori se opresc acolo.
La cate mii de telescoape exista acum in Romanica , activitatea observationala ar trebui sa fie mult mai efervescenta.
Inca mai sper ca astfel sa devina.

2SKY

Daca colimatoarele laser sunt bune ,cum se face ca aproape toate newtonienele prin care am privit sunt decolimate ?
Cum se face ca din doua colimatoare laser care mi-au trecut prin mana ,ambele introduc erori considerabile ?
Sa nu-mi spui ca ... trebuia intai sa colimez colimatorul.:shock: 
Sunt convins ca nu esti de parere ca o ruleta buna este cea pe care si-o gradeaza fiecare client dupa cat vrea el sa fie metrul!?

O metoda este buna daca da rezultate.
Practica este criteriul suprem al adevarului.

Dar daca ai curaj si esti sigur de ceea ce spui , hai sa cadem de acord sa-ti fac niste controale inopinate la colimare.
Doar Timisoara nu-i chiar la capatul lumii si asa ne mai cunoastem si noi ...  :D 


Mircea

2SKY
25 Mai 2019 17:12


Colimatoarele au reglajele sigilate . Daca il scapi pe jos , umbli la el si strici colimarea de fabrica pot avea abateri . Am  avut mostre . Unele au un mic joc in portocular , daca nu realizezi faptul , colimezi asa si nu verifici la final pe stea , pot fi abateri . Apoi au aparut cele laser cu autocentrare , mai sint cele  cu adapor 1,25/2 ". (De obicei jocul se rezolva cu un strat de  banda scotch)

Mircea Pteancu
25 Mai 2019 17:50


Nu le-am scapat pe jos , nu am umblat la ele , nu am stricat colimarea din fabrica ... pentru ca nu au nici un fel de colimare din fabrica.

Da' vad ca nu zici nimic pe tema principala : facem controale inopinate la colimare ?
Ce atatea explicatii si discutii :rezultat bun ,bravo !
Rezultat naspa : newtonu' ...plutonu' ... beng,beng!

Mircea von Kolimator

valy
25 Mai 2019 19:26


Un ITP al colimatoarelor se impune. Al meu era decolimat, nu-i bai, il colimezi, dar avea alta problema - cu spotul prea slab si ziua nu se vede, noaptea da. Si joc in portocular.
Dar capacelul gaurit ce are?

alex1977
26 Mai 2019 08:33


salutare tuturor
am vazut ca s-a inceput o ampla discutie pe tema colimatoarelorlaser. opiniile pro si contra, invariabil si-au facut prezenta. intr-adevar, si eu am cumparat un colimator laser de la gso 

- https://astrovest.ro/site/index.php/accesorii-diverse/laser-colimare-gso-detail

in prima faza si verificare, laserul era decolimat. nu prea rau, dar era. cum am procedat la colimarea lui? printr-o metoda simpla si proprie. 

- am montat cat mai fix in reductorul port-ocular laserul. fara jocuri, cu suprafata de contact ( inelul opritor al colimatorului) tangenta pe suprafata reductorului. asigurarea pozitiei prin suruburile de fixare ale port-ocularului.
- am vizualizat locul pe suprafata oglinzii principale unde cade punctul laser.
- am adus cat mai precis prin colimarea oglinzii secundare punctul in centrul cercului de colimare prevazut pe oglinda principala (singurul reper cert din sistemul optic. daca asta nu e centrat perfect, totul cade. )
- am slabit fff putin suruburile de fixare ale port-ocularului astfel incat sa pot roti 360 grade laserul colimator fara insa a aparea joc intre el si tubul port-ocular. rotirea se face perfect tangent pe toata suprafata cercului opritor al colimatorului si tubul port-ocular.
- am rotit colimatorul si ma observat o deplasare a punctului laser fata de cercul de colimare al oglinzii principale. deci, colimatorul este ... decolimat.
- am ajustat din cele trei suruburi ale colimatorului, combinat cu rotirea acestuia pana cand  punctul nu se mai deplaseaza ( pozitia fixa a acestuia poate fi si in marginea sau exteriorul cercului de colimare al oglinzii principale. ideea este ca el sa ramana in aceeasi pozitie la rotirea colimatorului.) aceasta etapa dureaza putin mai mult.
- dupa centrarea colimatorului, il aduc in pozitie de lucru ( cu ecranul spre oglinda principala si il blochez in aceasta pozitie. )
- acum consider ca am colimatorul precis reglat.
- pasul urmator incepe cu colimarea oglinzii secundare
- si in final cu colimarea oglinzii principale.
ideea de baza este ca laserul colimator trebuie sa fie perfect tangent la tubul port-ocular, iar jocul transversal sa nu existe. in acest punct de tangenta jocul transversal este minim sau chiar lipseste.
rotirea colimatorului in jurul axei optice determina aparitia sau lipsa descentrarii acestuia. 
prima data cand am utilizat laserul, am observat aceste diferente. acum sper ca am gasit o metoda de colimare dubla si serioasa atat a telescopului cat mai ales a utilajului de colimare.

nobody
26 Mai 2019 09:58


Cum ai colimat secundara ?

valy
26 Mai 2019 13:12


Ma gandeam ca laserul il colimezi independent de tub, de ex iei adaptorul la 1.25, il pui in menghina, pui laserul si il rotesti, punctul nu trebuie sa se deplaseze pe un plan aflat la distanta mare. Mi-e neclar cum asiguri rotatia fara jocuri sau cum rigidizezi menghina/portocularul si sa nu fie afectata de interventia ta. De asemenea raza laser trebuie centrata in mijlocul colimatorului/adaptorului 1.25, din suruburi o poti deplasa intr-o parte.

2SKY
26 Mai 2019 15:07


Incorect !!! ai colimat lantul de la ceva inexistent . Ai STRICAT LASERUL  (NU SE UMBLA si  daca ti se pare ) ai umblat  la reglaje pina offsetul a permis o aliniere acceptabila . Este un fel de armonica , aici pierzi lumina pe care Valy  a aratat-o  , ca fiind lumina slaba  . Procesul corect este invers , colimare  principala si mai rar secundara . Deci ai busit dublu cel putin si serios ,  atat  telescopulul cat mai ales utilajului de colimare. Verificarea  pe stea iti arata daca esti offset in marja mica . Am comparat 4 colimatoare , doua umblate doua nu . Cele stas nu au avut erorii ......

Mircea Pteancu
26 Mai 2019 15:12


Va dau eu o metoda sigura de a colima colimatorul.
(Singura parte ciudata este aceea ca cineva care va folosi aceasta metoda nu imi dau seama de ce ar mai avea nevoie de colimatorul cu laser.)

O metoda de colimare a colimatoarelor descentrate :
-se centreaza oglinda secundara si se colimeaza oglinda pricipala folosind metoda clasica cu capacel si Cheshire
-se introduce colimatorul cu laser in focuser , se strange
-se regleaza laserul ,din suruburi sale de reglaj , astfel incat spotul sa cada pe punctul negru din mijlocul OP
-se roteste cu 120 de grade colimatorul cu laser in focuser
-se repeta reglajul de mai sus
-se repeta ultimii doi pasi pana cand la rotirea colimatorului in jurul axei proprii ,spotul laserului sta nemiscat pe punctul negru al OP

Alex

Sa nu te superi dar in metoda ta ,la pasul 3 ai ''dat-o-n colimare''...

1)Daca secundara a fost bine centrata,ai descentrat-o
2)Daca secundara nu era bine centrata ,dupa aplicarea pasului 3 ,va fi si mai descentrata decat initial.Restul pasilor nu mai conteaza.

Dar tin sa te felicit pentru ca faci eforturi sa intelegi fenomenul.
Daca vei continua ,il vei intelege cu adevarat si vei deveni foarte priceput in colimare.
Newtonienele vor deveni prietenele tale si va fi ca in ''Dormind cu lupii''...  :wink: 

Mircea

nobody
26 Mai 2019 22:36


Stati un pic ca le amestecam.

La pasul 3, citez:
- am adus cat mai precis prin colimarea oglinzii secundare punctul in centrul cercului de colimare prevazut pe oglinda principala (singurul reper cert din sistemul optic. daca asta nu e centrat perfect, totul cade.) 

Adica nu a colimat efectiv secundara, ci doar a adus spotul intr-un punct de referinta.
Colimarea laserului nu depinde si nici nu trebuie sa depinda de colimarea telescopului.
Colimarea laserului se face fata de propriul barrel, sau mai exact, fata de axa cilindrului acestuia.
Din punctul acesta de vedere, metoda este OK.
Daca la rotirea laserului, fara a schimba inclinarea, spotul se misca din punctul de referinta de pe oglinda primara, atunci laserul este decolimat, indiferent daca pozitia secundarei este corecta sau nu. La fel, este irelevant daca reperul de pe principala este centrat sau nu, important este ca spotul sa ramana in acelasi loc.

La o adica, colimarea laserului se poate face prin proiectie pe perete, fara telescop, cred ca Zoth a prezentat deja o astfel de metoda, folosind parca un cornier.

Dar intrebarea mea se referea la punctul ulterior: "- pasul urmator incepe cu colimarea oglinzii secundare", deoarece am impresia ca s-a sarit peste centrarea secundarei fata de focuser si fata de primara (cu offset sau nu, dupa gust), lucru care nu se prea poate face doar cu un laser simplu (eventual doar cu "barlowed laser"). Si cred ca este un pas important peste care sar multi impatimiti de lasere.

Faptul pe care comerciantii cam "uita" sa-l specifice, este ca daca raza laser se intoarce exact de unde a plecat, asta nu inseamna neaparat ca telescopul este colimat. Laserul simplu este bun pentru o colimare rapida, dar partiala, daca si numai daca oglinda secundara este corect pozitionata si daca centrul oglinzii principale este efectiv centrul optic si nu are defecte centrale.

alex1977
27 Mai 2019 06:07


salutare tuturor
corect domnule nobody
cred ca sunteti pe aceesi lungime de unda cu mine.
secundara nu se colimeaza in prima faza. ea doar aduce punctul laser intr-un reper sigur. atit. eu pot practic sa decolimez atat de mult secundara incat sa pot transfera punctul laser spre orice reper (imaginar desigur) posibil existent, teoretic chiar si spre un punct exterior sistemului optic. dar acest punct trebuie sa fie un reper precis. cum am asigurat o miscare corecta a colimatorului, pai exact cum m-am exprimat anterior : printr-o miscare de rotatie axiala, cu o tangenta permanent asigurata intre inelul limitator al laserului si marginea port-ocularului.
ideea cu rotirea laserului nu mi-a venit mie. am vazut/citit undeva o colimare a colimatorului pe perete. eu nu am facut altceva decit am modificat doua elelemnte : suportul cat mai precis al colimatorului (in cazul meu insasi port-ocularul) si planul de proiectie cu reper fix (in cazul meu oglinda principala nu peretele). atat. restul este identic cu metoda respectiva. nu am inventat ci doar am inovat  :D  :D  :D 
oglinda secundara nu trebuie colimata. ea, in prima faza, trebuie doar sa-mi aduca punctul laser intr-o zona cat mai precisa. abia apoi, dupa colimarea colimatorului se colimeaza si secundara.
in acest moment al experientei mele cu instrumentul acesta, consider (si poate nu corect) ca centrarea secundarei fata de focuser este ok. 
eu sunt convins de faptul ca un colimator precum al meu nu poate sa asigure o aliniere perfecta. mai intai invat sa ma port cu utilajul si sa-i cunosc chichitele  :D  :D  :D 

domnule mircea
am sa incerc cu siguranta si metoda precizata de dumneavoastra, metoda prin care se asigura o pozitie corecta a secundarei. dar trebuie sa fac un capacel. si evident sa ma apuc sa citesc despre aceasta metoda de colimare pe care multi astronomi experimentati o practica permanent. in zilele astea londoneze, nu prea am ce face decat sa ma joc pe colimare. numai cine nu strica nu prea invata. nu?

Matrixul
27 Mai 2019 14:12


Imi cer scuze ca intervin, eu am un collimator laser GSO si, aplicand metoda (si bucata de lemn cu niste cuie) din link, a fost foarte usor apoi sa colimez Newton-ul. Paternul discului Airy vazut pe stele mi-a dat incredere ca  totul e ok.
De ce trebuie sa umblati la secundara ? Atat de rau este decolimat sistemul ?

http://www.stark-labs.com/craig/llcc/llcc.html

valy
27 Mai 2019 16:04


..numai cine nu strica nu prea invata. nu?Da, dar cat timp stricaciunea nu e ireversibila... :D 

Imi cer scuze ca intervin, eu am un collimator laser GSO si, aplicand metoda (si bucata de lemn cu niste cuie) din link... http://www.stark-labs.com/craig/llcc/llcc.htmlDaca nu sunt cuie cel putin L/4 iar expansiunea termica a lemnului de ordinul fibrei de carbon, eu nu m-as baza pe precizia colimarii!!   :shock:

Rhemaxos
27 Mai 2019 16:40


Cat costa un colimator laser care sa nu dea batai de cap si sa nu se puna macar problema sa vina decolimat sau sa-si piarda colimarea?

Asa ceva https://www.astroshop.ro/colimatoare-laser/farpoint-colimatoare-laser-kit-colimare-cu-geanta-de-transport-2-/p,49740#tab_bar_0_select ?

Este o simpla fantezie ceea ce intreb eu?

valy
27 Mai 2019 17:29


Si un Stradivarius se acordeaza din cand in cand.

Raul Rusu
02 Iun 2019 15:14


Colimare pentru incepatori:
http://garyseronik.com/a-beginners-guide-to-collimation/

Un simplu Cheshire este foarte bun.

Mircea Pteancu
02 Iun 2019 19:07


Am cam iesit in decor cu discutiile despre focalizare si colimare.
In fond amatorul trebuie sa foloseasca orice metoda sau gadget il ajuta sa focalizeze , sa colimeze corect si sa gaseasca obiectele.
Folosirea intensiva a telescopului ii va dezvolta  abilitatile iar aceasta il va face mult mai putin dependent de diferitele dispozitive si carje ajutatoare.
Daca face observatii...

Mircea

2SKY
02 Iun 2019 23:59


Nu e un  SIMPLU  Cheshire daca sti sa il folosesti  ! Este exact ca cel laser , dar se foloseste cu o lanterna si intoarce raza exact ca cel laser , de aia are oglinda la 45gr . Pagina din link mai mult incurca , orice telescop are manual de utilizare ..acolo este exact aceiasi rezolvare

alex1977
03 Iun 2019 17:14


multumesc domnului Raul Rusu pentru site-ul mentionat. 
am sa incerc sa facu un capacel gaurit si sa incerc sa fac o colimare prin acveasta metoda. in prezent, metoda pe care am abordat-o (cea cu laserul) nu pare a fi rea. imaginea intra si extra focala a unei stele pare a fi ok. mentionez faptul ca intra si extra focalizarea le-am facut cu ocular de 10 mm si de 7,5 mm. pe ocularul de 32 mm nu am avut un rezultat convingator.

alexx01
27 Noi 2020 08:10


mai revin cu o mica nelamurire. daca se realizeaza colimarea intr-un mediu mai cald decat observatiile, fenomenul de contractie a meterialelo ( in special al paianjenului si bariletului oglinzii secundare) poate influenta in vre-un fel? contractia poate decolima? este de preferat o colimare dupa aclimatizare? multumiri!

tudor
27 Noi 2020 10:08


Teoretic ne gandim ca se poate decolima si de la contractie! Dar practica de multe ori infirma acest lucru pentru ca sunt exemple de telescoape care isi mentin foarte mult timp colimarea indiferent de diferentele de temperatura!
De exemlu, eu uneori cand am colimat telescopul in casa si apoi cand i-am facut testul afara la stele s-a dovedit usor decolimat, acest lucru nu l-am pus pe seama contractiei materialelor. Ci l-am pus pe seama unei colimari initiale mai slabe facuta de mine, sau am pus pe seama vibratiilor din timpul transportului sau montarii.

valy
27 Noi 2020 12:28


mai revin cu o mica nelamurire. daca se realizeaza colimarea intr-un mediu mai cald decat observatiile, fenomenul de contractie a meterialelo ..Gandeste-te ca secundara dar si primara stau suspendate pe niste suporti, se schimba presiunea sau centrul de greutate cand misti tubul in diverse pozitii, influenta cred ca este mai mare decat deformarea cauzata de temperatura, ce facem colimam pentru fiecare unghi de inclinare?
Poti verifica colimarea la locul de observatie, dupa aclimatizare, daca este ok atunci nu te mai stresezi, daca nu atunci incerci sa il recolimezi. De multe ori eroarea de colimare e ascunsa de seeingul prost.

alexx01
28 Mai 2021 08:21


salutare tuturor. revin in discutie cu o intrebare tehnica: se poate adapta la dobsonul skywatcher 254 tub intreg un kit goto? pentru truss tube am gasit. insa nu stiu daca se poate adapta si la tub intreg. multumesc.