-----------------------------------
mihaig
10 Mai 2019 12:58

Tunning+GoTo Dobson 12&quot;
Dupa reprosurile sotiei ca noi de ce nu avem o "galeata de lumina" sa vedem comfortabil DSO-urile,am reusit,in fine,sa gasesc un dob  de o calitate buna,Revelation 12" f/5,facut de GSO,luat SH de afara,intr-o stare impecabila mecanic si optic;are sistem de elevatie reglabil in inaltime,Crayford cu reductie 1:10,rulmenti pe role pt miscarea azimutala,ventilator incorporat pt racirea oglinzii.Foarte placut surprins de optica(ca termen de comparatie,am avut inainte un 10" cu oglinda refigurata de Tavi S.),m-am gindit ca la asa o scula faina ii trebuie musai un Goto,eu fiind fan de "vazut" si nu de "cautat"
    Dar,inainte de orice,un telescop,nou sau SH,trebuie adus de la stadiul de "bun" la cel de "foarte bun".Asta inseamna urmatoarele:
1.Innegrirea marginilor oglinzii;vezi imaginea de mai jos inainte/dupa
2.Tubul acoperit complet in interior  cu velur autoadeziv vopsit apoi cu spray negru mat:vezi imagine din fata,in aceleasi conditii de iluminare inainte/dupa
3.Schimbat arcurile oglinzii principale(una din cele mai frecvente cauze ale afirmatiei"Nu tine colimarea")
4.Dewshield din poliuretan de cca 50 cm;opreste lumina exterioara sa ajunga in focuser,impiedica modificarea regimului termal in zona secundarei prin apropierea capului/miinii de capatul deschis al tubului,reduce aburirea secundarei
5.Schimbat suruburile de colimare ale secundarei cu unele Bob's Knob;urmeaza
    Dupa modificarile de mai sus,imbunatatirea contrastului pe DSO/Luna a fost consistenta.
Acestea fiind zise,urmeaza  pasul urmator,adica Goto-ul;  
    Ideea este de a monta un sistem cit mai putin invaziv,adica,mai pe romaneste,cit mai putine gauri in lemne.Solutia electronica este OnStep controllerul+Smart Hand Controller,deja facut,schimbind doar softul de pe EQ pe ALt/Az.
  Mecanic,pentru altitudine folosesc o roata GT2 270 dinti montata direct pe sistemul de altitudine;acesta este foarte precis,facut din 2 piese solide de aluminiu fixate pe un rulment;
    Pentru azimut,discul cu rulmenti pe role dintre cele 2 placi va fi inlocuit cu un "Lazy susan" de 12",care duce pina la 300 kg;discul de lemn de jos va fi fix,cel de sus mobil,rotindu-se in jurul unui ax fix montat pe cea de jos;protectia contra miscarii laterale se face printr-un rulment pus pe ax si fixat pe placa de sus;transmisia se face tot cu o roata GT2 270 dinti;
    Motoarele sunt NEMA 17 cu reductie 51:1,200 pasi;vor fi montate pe L-uri de aluminiu cu sistem de reglare a distantei
Performatele calculate ar fi:tracking resolution 0.294 arc-sec,max slew rate 2.72 grade/sec,714 raport demultiplicare;mai mult decit satisfacator pentru vizual
Astept zilele astea sa vina toate materialele si sa dam drumul la treaba,ca acus' se opresc ploile :D .
  Lista de piese importante:

1.Lazy susan
https://www.amazon.de/Lazy-Susan-Bearing-Montage-30/dp/B074ZR7C6G/ref=pd_rhf_ee_p_img_5?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=VYCDZ8EVNNRK32PRDA70

2.Motoarex2:
https://www.omc-stepperonline.com/nema-17-stepper-motor-bipolar-l48mm-w-gear-raio-511-planetary-gearbox-17hs19-1684s-pg51.html

3.Roata dintata GT2 270 dinti
https://www.thingiverse.com/thing:2983071

Curea GT2 852 mm+fulii 20 dinti:
http://www.hobbymarket.ro/componente-imprimante-3d/curea-inchisa-2gt-6-852-mm

  O sa pun poze pe masura ce evolueaza lucrarea.

Herr_Alien
10 Mai 2019 13:06

Re: Tunning+GoTo Dobson 12&quot;

3.Schimbat arcurile oglinzii principale(una din cele mai frecvente cauze ale afirmatiei"Nu tine colimarea")

Toate arcurile slabesc in timp. Mai bine incearca inca 3 suruburi, cate unul langa fiecare surub de colimare, pentru blocare.

Matrixul
10 Mai 2019 16:14


Mult success si putere de munca !!!

"Dewshield din poliuretan de cca 50 cm".  Te rog, poti pune si o poza ?
Multumesc.

jimao22
10 Mai 2019 16:50


Foarte impresionanta modificarea contrastului prin aplicarea de velur - nu credeam sa fie atat de evidenta.

bogdan69
10 Mai 2019 17:43


Unde mai gasim velur autocolant?

mihaig
10 Mai 2019 23:16


@Alex:dupa cum am spus,vreau sa modific/gauresc/tai cit mai putin din original,asa ca ramine pe arcuri....
@Matrix:poza mai jos;nu e nimic deosebit,doar un sul de izopren  taiat la dimensiunile tubului.
@jimao22:velurul este magic:)...la testul de stray light reduction a fost la limita echipamentului de test;
https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/observing-skills/flocking-materials-test-stray-light-reduction-r82
@bogdan:velurul se gaseste la Decorama,80 lei sulul de 5m/45cm
https://www.decorama.ro/autocolant-velur/427-velur-negru.html

Matrixul
11 Mai 2019 02:14


Multumesc, am inteles.
O intrebare - pentru cunoscatori: acest velur nu strange multe...scame albe, praf in timp ? La inceput 100% e o imbunatatire majora, dar apoi se mentine macar 2-3 ani la fel de negru ? Mai ales pentru cei care isi scot pe camp tuburile, ma gandesc...
Imi cer scuze daca s-a mai ridicat aceasta mica problema.

jimao22
11 Mai 2019 14:18


Ti-a mai ramas velur pentru un telescop? Ca ma gandesc ca nu consumi atat de mult pentru unul singur? Al meu este Maksutov-Newtonian si problema ridicata mai sus de Matrix nu se aplica in cazul meu.

mihaig
11 Mai 2019 14:21


Multumesc, am inteles.
O intrebare - pentru cunoscatori: acest velur nu strange multe...scame albe, praf in timp ? La inceput 100% e o imbunatatire majora, dar apoi se mentine macar 2-3 ani la fel de negru ? Mai ales pentru cei care isi scot pe camp tuburile, ma gandesc...
Imi cer scuze daca s-a mai ridicat aceasta mica problema.

Pentru scame eu folosesc asta...e rapid si eficient:

https://jysk.ro/pentru-casa/pentru-casa/produse-pt-curatat/rola-scame-safire-cu-55m-hartie

Cel mai vechi instrument al meu cu velur,un refractor de 3"care a zacut mult timp prin curte,are vreo 2 ani...velurul e inca la locul lui,la fel de negru:)...e drept ca nu l-am lasat in ploaie sau ninsoare.

mihaig
11 Mai 2019 14:27


Ti-a mai ramas velur pentru un telescop? Ca ma gandesc ca nu consumi atat de mult pentru unul singur? Al meu este Maksutov-Newtonian si problema ridicata mai sus de Matrix nu se aplica in cazul meu.

  Mi-a ramas sub un metru...a intrat al naibii de mult in teava aia de 14"...si mai trebuie sa pun pe reflectorul mic de 4.5":(

starbuck
11 Mai 2019 17:48


Super, Mihai ! Sa-ti traiasca nevasta si numai de astfel de reprosuri sa ai parte ! :)

mihaig
25 Mai 2019 14:29


-am schimbat sistemul  cu role dintre placile bazei cu rulmentul Lazy susan.
-am schimbat prinderea intre cele doua placi astfel incit centrarea lor sa fie cit mai buna...folosit un rulment plat cu prindere laterala pentru centrarea placii superioare fata de cea de jos.Rulmentul a fost introdus cu capatul flansei in jos,astfel ca mentine axul exact in mijloc.
-datorita indeminarii si rabdarii sotiei,am transformat placa de jos a monturii dob in roata dintata cu 670 dinti pich 3 mm,adica am(a) lipit cu mare atentie o curea HDT cu latimea de 9mm de jur-imprejur,la aceeasi  distanta fata de suprafete.Am folosit Locktide pt cauciuc,a iesit impecabil,capetele sunt unite perfect,cureaua e ca si turnata in jurul placii...
-am facut suport pentru motor cu ajustare in 2 dimensiuni, spring-loaded,astfel incit ansamblul fulie-motor sa fie elastic presat pe baza/roata dintata.
-am testat ansamblul cu rezultate excelente;imbinarea fulie/roata e ferma,miscarea e lina,nu scapa/patineaz.Reductie planetara de 51 a motorului plus reductie  fulie-roata de  22 ...un mic video mai jos
  Urmeaza partea de Alt.

https://youtu.be/R5hEt4FPH0g

mihaig
31 Mai 2019 09:30


In fine,e gata;rotile dintate nu au fost bune,curelele  patineaza pe ele,asa ca am aplicat metoda de la Az si la ALt,cu un segment de roata de 110 grade pe care am pus curea HDT de 9mm,cu flanse de 
 30 dinti la motor;controller-ul si Smart Hand Controller-ul sunt  OnStep pe STM32/ESP32,max slew rate 1.67 d/sec,tracking resolution a softului sub 0.2 sec/arc,syncro/align,tracking rate control,alinierea se poate face cu pina la 6 stele,conexiune wifi la OnStep app,SkySafari,Carte de Ciel,Stellarium,Sky Planetarium.
    Asamblarea mecanica e ok,e solida,miscarea e lina,fara hopuri sau sarituri.Sa vedem ce poate afara,cind s-or opri ploile.
  Film aici:

https://www.youtube.com/watch?v=b1kCbDlW7Gg

sorini
31 Mai 2019 23:40


Superb! Si realizarea, si colaborarea. Felicitari echipei!

2SKY
01 Iun 2019 11:06


Se misca ca un balerin "grasu" sau barosanu ... . Felicitari , e foarte util si in videoastronomie , cu soft special poti scana cerul dupa asteroizii /comete . Poate pe viitor il transform si eu .

Cladeus
22 Noi 2019 13:15


Frumoasa prezentare! In cazul in care mai urmaresti forumul, pun si eu o intrebare: unde ai gasit fuliile acelea fara flanse?

mihaig
22 Noi 2019 13:41


Salut...am folosit fulii CNC,ca de exemplu:
https://www.hi-end.ro/componente-cnc-si-automatizari/curele-si-fulii-dintate/fulii-htd-pas-5mm-latime-10mm/fulie-htd-10mm-cu-14-dinti.html

Cu un patent cu virf lung,am desfacut cu grija marginile fuliei si a ramas doar roata dintata.

mihaig
23 Aug 2020 10:54


Deoarece dupa un an petrecut afara,cu toata protectia,discul inferior de MDF s-au ondulat cca 1mm,suficient cit sa afecteze goto-ul,m-am hotarit sa trec la "next step",adica transmisie melc+roata dintata.
   Am facut o noua montura Dobson,mai adecvata traiului in gradina:baza din blat de 4cm,grunduit de mai multe ori si dat cu multiple straturi de lac de barci;partea superioara din "baltic birch" de 20 mm,pentru punti de barci,adus de la austrieci,la fel,baituit si lacuit.Baza se sprijina pe 3 roti mobile,iar pentru reglarea orizontalitatii are 3 picioare reglabile in inaltime.
  Rotile dintate au 8"/197 dinti.Raportul de transmisie motor/melc este 1 la 4,ceea ce ar da o rezolutie teoretica de 0.24 sec/arc.Maxim slew rate este 3.4 grade/sec.Toata cablaraia electrica trece pe dedesubt si prin centrul monturii,asa ca nu mai exista pericol de agatare a cablurilor.
         Montajul a fost facut in ideea de a nu modifica tubul telescopului;strungarul si-a facut datoria si aseara l-am putut testa.
Rezultatele au fost bune...am facut alinierea dupa 4 stele,nu dupa maximul de 6 cite suporta softul...in acelasi quadrant,go2 aducea toate obiectele in cimpul ocularului de 30 mm...la deplasarea in quadrante diferite,obiectele se incadrau intre 0.5 si 2 grade abatere,dupa cercurile din telrad..dupa o sincronizare locala pe un obiect din noul quadrant,precizia revenea la cimpul ocularului de 30 mm.Cu siguranta,alinierea in 6 stele va micsora abaterile.Precizia trackingului nu o pot evalua fara foto;am lasat dobul centrat pe un obiect cca 15-20 de minute si nu am putut sesiza o deplasare a tintei in ocular.Testele au fost facute pe cca 50 de obiecte,stele+DSO+planete..
  La 32 pasi ai motoarelor,miscarea tracking-ul este invizibila.

jimao22
17 Ian 2021 17:36


Buna,
Acum am intrat si eu un pic in acest domeniu fabulos, care este OnStep & friends si nu am vazut pana acum nimic care sa imi indice ca acest sistem poate fi folosit si la monturi alt-azimutale. Ce am vazut eu este pentru monturi ecuatoriale. Ma insel cumva? E ceva ce mi-a scapat?
Vreau sa imi automatizez si eu o montura (ecuatoriala), dar e foarte interesant ce ai facut tu acolo.

mihaig
17 Ian 2021 21:53


Salutare si la multi ani!

  OnStep se poate folosi pentru monturi ecuatoriale,Alt/Az si Fork;e doar o simpla modificare in fisierul de configurare al softului;
Eu am folosit si monturi Alt/Az cu OnStep,hand-made;merge excelent,fara probleme,cel putin pentru mine,care sunt doar "vizualist";cea mai buna performanta obtinuta de mine la traking,de ex,a fost Double Cluster in ocular de 20 mm in acelasi loc dupa vreo ora si ceva (e drept,dob-ul de 12" reglat ca la carte,aliniat dupa 6 stele,reglata orizontalitatea perfect,etc);despre precizia goto,pot spune ca,reglat ca mai sus,aduce cam75% din obiecte in cimpul ocularului de 30 mm,restul in cimpul cautatorului
   In poza e montura Alt/Az hand-made cu OnStep cu refractorul de 6" f/10,care are cca 1.80 m si vreo 16-17 kg;intre timp,am renuntat la ea,pentru ca e foarte grea si ca am descoperit ca EQ5 cu OnStep duce excelent refractorul;mecanic,EQ5 duce multe kg,eu am  testat-o pe la vreo 20;problema  e cu softul de goto de firma,care nu permite reglajul acceleratiei/deceleratiei,backslash-ului si vitezei de goto;cu OnStep,duce refractorul de mai sus cu pina la 2.2 grade/sec cu o atenuare a vibratiei la oprire de cca 2 sec.
 Am pregatit deja al 4-lea OnStep Blue pill pentru urmatorul dob in constructie,de 16" pentru care astept blancul de sticla sa ma apuc de slefuit;
    Daca mai ai intrebari,cu placere iti stau la dispozitie,si in privat;dar,cu siguranta,OnStep merita un topic separat.

jimao22
18 Ian 2021 10:31


Cu siguranta merita un topic separat, este o chestie pe care am descoperit-o acum si m-a fascinat din prima.

Totusi am sa continui topicul in care am descris cum am terminat montura "mioritica" fiindca acolo este primul prototip pe care vreua sa il fac. Mioritica  sa devina o montura motorizata, controlata prin calculator/telefon si cu posibilitate de auto-guiding, ceea ce este MUUULT peste ce speram eu sa obtin la inceput!

Abia astept!

apis21
18 Ian 2021 12:06


Cand am cumparat cele doua monturi AZGTe am luat in calcul defectarea hardware sau software a unitatii de comanda dupa expirarea garantiei.

Solutia in acest caz este exact perechea OnStep (software)  cu  WiFicontroller ESP8266 NodeMcu (hardware) conectata la App OnStep Controller2. 
Cireasa de pe tort este ca functioneaza si cu Astroberry si  atunci avem o solutie open source completa pentru controlul monturii AZGTi.

jimao22
18 Ian 2021 12:20


Eu am spus in interventia mea de mai inainte ca ce voi face "mioriticei" va fi un prototip fiindca in faza a doua, voi face o interventie pe "creier deschis" la iOptron-ul Skyguider pe care il am, unde am sa motorizez ambele axe in mod similar. Asta presupune sa scot fara mila tot ce este inauntru in cutia de control, sa ii pun motoarele astea mai puternice (cel din interior este pentru jucarii) si sa fac si din iOptron o montura super-capabila, cu portanta mult mai mare si cu precizie superioara data de un autoguiding pe ambele axe (RA si DEC).
In paranteza fie spus, am facut un upgrade important la iOptron, pe care o sa vi-l arat aici cand o sa am un pic de timp, prin care sistemul cu totul si cu totul rudimentar de miscare pe axa DEC a monturii a fost inlocuit cu ceva absolut superb, si care suporta si motorizare, desigur.
Toate la timpul lor...

apis21
18 Ian 2021 16:37


Am vazut ca cautati o montura AZGTi.
Pot sa va intreb ce planuri aveti cu ea ?

jimao22
18 Ian 2021 21:54


Vroiam sa am o montura ultra-portabila cu care sa fac astrofoto cu autoguiding pe ambele axe. Dar acum s-a schimbat schimbarea. Ma ocup de astea pe care le am ("mioritica" si iOptron Skyguider) sa le fac motorizate pe ambele axe cu OnStep si vedem dupa aia daca mai trebuie ceva. 
Mi se pare mult mai tare si mai buna chestia asta decat ceva venit de la chinezi si la care nu poti face nici o modificare asa cum ai dori sa fie. In plus, sistemul asta este extensibil/upgradabil si daca il faci cu mana ta, stii exact ce merge sau ce nu merge bine si faci exact ce trebuie ca sa corectezi problemele.
E fabulos, abia astept...
Nu am mai fost asa de entuziasmat de un proiect DIY de astronomie de cand cu "Mioritica".