-----------------------------------
shaft
31 Iul 2019 21:33

Accesorii Dobson SkyWatcher 254/1200 Flextube
Salut astronomi.
Sunt din zona urbana si de curand mi-am achizitionat un Dobson SkyWatcher 254/1200 Flextube cu doua oculare Super Plossl 52° de 10mm si 25mm, cautator si laser ptr colimare.
Rugamintea mea este sa ma sfatuiti ce oculare trebuie sa-mi cumpar. Ce marcă, model si ce marimi de oculare sunt bune ptr acest telescop.
Astept raspunsurile voastre.

valy
31 Iul 2019 23:57

Re: Accesorii Dobson SkyWatcher 254/1200 Flextube
.. trebuie sa-mi cumpar...Probabil analiza ar trebui sa plece de la acel "trebuie". Dece "trebuie" sa cumperi oculare?
Depinde ce observatii doresti sa faci, fiind in oras ma gandesc ca observatii planetare. Aici o magnificatie de 250x maxim ar fi utila, probabil si ceva sub, 150-200x. 
Conteaza si bugetul in functie de care te poti orienta pe anumite oculare mai bune/scumpe.
Fiind ~f/5 e mai pretentios la oculare, e bine sa iei unele care se descurca cu telescoapele rapide. 
Conteaza si campul aparent, vrei ceva "larg" gen 70-80-100' sau e ok 50-60'?

Rhemaxos
01 Aug 2019 19:38


Detin si eu acest telescop. Dupa ce am achizitionat un ocular mai bun si am putut sa fac o comparatie pot sa spun ca dintre ocularele gratuite primite de la skywatcher doar cel de 25mm merita pastrat.

Cel de 10 mm este o porcarie. L-am testat atat pe sw de 10 inch cat si pe luneta ED de 4 inch din dotare. Nu cred ca il voi mai utiliza vreodata.

shaft
01 Aug 2019 21:54


Am un buget de 1800 lei.
Campul vizual nu cred ca am pretentii deocamdata. Cred ca e ok ptr inceput ~50° sau ~60°

Ar fi bune astea, sau care dintre ele ar fi mai bune, sau ce altceva imi recomandati?

https://www.astroshop.ro/oculare/baader-ocular-zoom-hyperion-universal-mark-iv-si-set-zoom-barlow/p,53116
https://astromagazin.ro/oculare/1548-set-oculare-baader-q-clasic-oculare-classic-ortho-61018mm-plossl-32mm-ocular-barlow-q-225x-turel-pentru-4-oculare.html

Stille
02 Aug 2019 13:04


Zoom-ul ala e fain, eu il am tot pe un  f5 si ma impac foarte bine cu el :) Vezi doar ca la capatul de 24mm are doar 40 de grade,deci sigur o sa vrei si ceva de camp mai larg pe langa :) 

Setul de Baadere nu-l stiu - in principiu ai avea o plaja mai mare de mariri decat la zoom, dar nush cum o duc cu eye relieful (sau daca ai nevoie de eye relief serios - porti ochelari?). Plus ca Plossl-ul de 32 pare pe 1.25 inci daca nu ma insel eu? Ar fi pacat sa ai secundara si focuser de 2 si sa nu profiti de ele pt ocularul de camp larg

valy
02 Aug 2019 15:13


Mai intra in focus cu turela respectiva?