-----------------------------------
bogdanbacila
05 Aug 2019 00:02

Luneta DIY 85mm F/6.5 + tub si focuser
Un proiect inceput, dar, ca multe altele, lasat in urma.. o luneta construita de mine, in regim DIY, constituita din: obiectiv 85mm F/6.5 dublet acromat tratat antireflex (prezinta o zgarietura foarte fina de 1.5mm pe fata exterioara - nu afecteaza cu absolut nimic) + tub aluminiu imbracat la interior in velur negru + focuser SW 2" crayford + sina vixen.

A fost un proiect interesant, avand in vedere ca a trebuit sa construiesc inclusiv celula, care este si colimabila, in raport cu flansa de prindere pe tub. Inclusiv tapetarea interior cu velur autocolant s-a facut cat de ingrijit posibil, iar la final i-am montat un focuser SW 2" crayford.
Obiectivul este un dublet acromat, tratat antireflex, 85mm utili F/6.5, cu elementele lipite, deci zero urme de praf.
Inca de la inceput constructia a fost una ce permite colimarea precisa, deci celula, realizata la CNC, a fost gandita sa fie colimabila in raport cu flansa ce fixeaza totul pe tub.

A fost un proiect "de distractie" in care am investit in jur de 900 lei.. stiu ! aberant, cand puteam achizitiona altceva, la pret poate mai bun... dar discutam de placerea de a face ceva cu mana ta, si care sa dea si rezultate frumoase.
Una peste alta luneta ofera imagini frumoase, cu minime aberatii cromatice, chiar daca discutam de F/6.5. Este totusi un obiectiv englezec (nu stiu efectiv de cine a fost realizat), dar este superior obiectivelor chinezesti SkyWatcher..

As dori sa o vand, poate cuiva care vrea sa continue proiectul, sau pur si simplu sa o foloseasca (ii mai lipseste o diagonala si un ocular).

As dori sa obtin 250 Lei pe toata sandramaua, avand in vedere ca am dat 350 Lei pe obiectiv + 150 Lei pe focuser + 100 Lei tubul + 100 Lei flansa adaptoare, etc..

bogdanbacila
05 Aug 2019 10:59


S-a vandut local, in Timisoara.
Multumesc.
Se poate inchide.