-----------------------------------
Biohazard
25 Ian 2008 23:58

Astronomie pt incepatori
Salut si bine v-am gasit!

Sunt, sa zicem, mai mult decat un incepator intre ale astronomiei, de aceea v-as ruga sa imi recomandati o carte si/ sau un site potrivite pentru un novice ca mine. Ca sa ma intelegeti, as dori ceva care sa inceapa chiar cu definitia astronomiei... sa pun caramida cu caramaida... :)  

Va rog nu radeti  de mine (prea mult), nu de alta, dar am dat o fuga pe forum si am vazut ce "va poate pielea", cat de bine cunoasteti "fenomenul"...  :) 

Multumesc anticipat! 

Bogdan B.

PS Imi cer scuze! Stiu ca e sectiunea de "Astronomie practica pentru incepatori" dar nu am gasit si una de "Teorie pentru incepatori"...  :)

Forever_Man
26 Ian 2008 00:20


Poti incepe cu o enciclopedie cu multe poze. Acolo este tratata pe larg si pe intelesul tuturor astronomia. De altfel, internetul este plin de informatii.

alexdre
17 Feb 2008 14:40


Salut! pai eu as zice sa iti iei cateva carti de astronomie bune si/sau enciclopedii.Incearca sa gasesti pe la anticariate manualul de astronomie de cls a XII o editie f veche de prin '68 sau '69.Sau ai putea sa incerci cu enciclopedia Universul de la ed.Rao sau Big Bang.Mult succes!

HoO_Germany
17 Feb 2008 15:58


Salut Bogdan
si bine venit pe Forum.
Tu poti sa pui aici multe intrebari in sensul astronomic, chiar daca este un sens tecnic, sau numai a putea afla ceva din multele secrete astronomice.

red giant
17 Feb 2008 19:26


Cărți mai vechi (anii 70-80) găsești pe la biblioteci.

Biohazard
25 Feb 2008 23:50


Multumesc mult pentru raspunsuri!  :)

raudetot
26 Mai 2008 11:33


http://ro.wikipedia.org/wiki/Stea

este un inceput

dragos.n
26 Mai 2008 12:29


Pentru ca esti din Bucuresti, te poti duce la anticariatul de la intrarea in sala Dalles unde vei gasii sigur ceva carti, sau langa, la libraria ''Noi''.

Alex3
20 Iun 2008 12:14


siteuri:
www.astro-urseanu.ro
www.astronomica.ro
www.astronomy.ro
www.wikipedia.com

exista si carti online de astronomie.pentru a le dowlanda intra pe www.astro-urseanu.ro  acolo exsta o categorie cu 100 de cart de astronomie in engleza,franceza s romana.

si inca ceva,wikipedia.ro nu e site oficial de atronomie,dar are multe articole din domenu.prima data intra la wikipeda.com s da la search stele siti va da artcol de a&#537;a ceva sau  nebuloase si da astaa....dar cauta si tu pe net  :)

SARM
25 Iun 2008 23:50


Pentru ca esti in Bucuresti, cel mai bine e sa mergi la Observatorul Amiral Vaile Urseanu. Il gasesti pe Blvd. Lascar Catargiu la nr. 21. Astronomia in grup organizat e cu totul altceva decat cea practicata de unul singur. 
De asemenea, daca iti permite timpul, ntre 23 si 30 iulie, Societatea Astronomica Romana de Meteori organizeaza tabara nationala de astronomie Perseide. Mai multe detalii la: http://sarm.ro/newsite/index.php?id=0&zi=22&luna=6&an=2008&act=news

CTA/\KEP
15 Aug 2008 07:25

observator
Salut! In ce masura este valabila invitatia de alaturare colectivului de la Observator? Sunt primiti si incepatorii?

Alex3
15 Aug 2008 11:47


are toate categoriile,pofan si amator

CTA/\KEP
15 Aug 2008 12:30


are toate categoriile,pofan si amator

Mersi pt raspuns Alex3! Atunci locul e de mine!!! Cnd se organizeaza ceste <vizite>, si ce formalitati trebuie sa indeplinesc?

elenescu
05 Sep 2008 15:36

Va saluta inca un incepator...
Mi-a fost greu sa aleg in ce topic sa scriu...
Sper sa citeasca pe aici si cei mai "batrani" in ale astronomiei :D 
Sunt de ieri posesor de binoclu 12x60mm si aseara am fost intre blocuri sa-l incerc. L-am sprijinit de un gard si eu cred ca am vazut pe Antares in Scorpion, dar am nevoie de confirmare, ca sa fiu sigura.:roll: 
Nu stiu pe nimeni pasionat de astronomie in Bistrita sa ma pot sfatui.
Am ajuns la Antares plecand din Casiopeia, prin Deneb, in linie dreapta, si linia m-a dus la singura stea mai rasarita spre S-V, sau asa am vazut eu...
Am facut un desen cu ce am vazut prin binoclu. Erau stele frumos aliniate pe doua randuri, Intre ele era o stea mare si rosie si eu cred ca este Antares.
Va rog, sa ma lumineze cineva...Multumesc.  :)

Ovidiu M. 
05 Sep 2008 16:19


Cand apune soarele Antares este deja pe la 10-11 grade si in scadare...
Era foarte jos pe cer?

elenescu
05 Sep 2008 16:39


Da, dar poate nu chiar atat de jos, oricum, mai putin de 45 de grade. Si era ora 22:30. M-am uitat mai bine pe harta si am vazut ca Antares era la ora aceea la - 7 grade, deci nu putea fi ea...Sa fi fost Jupiter? El era la +17 grade.
Multumesc pentru raspuns.

Ovidiu M. 
05 Sep 2008 17:03


O fi fost Jupiter flancat de lunile lui :D

Forever_Man
05 Sep 2008 17:59


La Jupiter ma gandesc si eu. Culoarea rosie vine atat de la unele benzi de pe el, cat si de la o eventuala aberatie cromatica a binoclului.
Antares acum e suficient de jos incat sa nu i se mai distinga asa de bine culoarea, si nici sa nu mai para o stea mai mare decat cele din jur.
Stiu ca Sirius cand e aproape de orizont, sclipeste in toate culorile.
Uita-te mai atent data viitoare si incearca sa ii vezi discul.

elenescu
05 Sep 2008 22:52


Da, am fost iar si am insistat...m-am grabit sa intreb...A fost vorba de Jupiter. Acum am vazut clar un disc. E adevarat ca era un pic rosu pe margine, acea aberatie cromatica despre care vorbesti Forever_Man.
Am vazut si Luna pe la 9. Se vedeau frumos craterele si marile din dreapta. Astept ziua de duminica sa vad muntii situati in zona de mijloc a Lunii (sa-i vad profilul :) ). Cer senin, tuturor!

ytssa
22 Noi 2008 23:50


Da, dar poate nu chiar atat de jos, oricum, mai putin de 45 de grade. Si era ora 22:30. M-am uitat mai bine pe harta si am vazut ca Antares era la ora aceea la - 7 grade, deci nu putea fi ea...Sa fi fost Jupiter? El era la +17 grade.
Multumesc pentru raspuns.
 m-ar interesa si pe mine un binoclu. ce binoclu ai tu? trebuie sa spun ca nu stiu mare lucru depsre astonomie dar mi-ar placea sa invat...

Cosmin Cosmin
11 Sep 2010 00:43


Poi mai intai ai cauta cateva detalii despre cele 9 planete din sistemul notru solar......Fii foarte atent la compozitiile chimice gradele si pozitia lor.
Apoi dati o parere.Incepand asa vei afla ca astronomia e ceva magnifik.

dyazzz
11 Sep 2010 13:36


Poate nu ai observat dar in acest topic nu sa mai vorbit de 2 ani :lol:

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 15:36


sa dau si un copy paste la ce am vb sau continuam pur si simplu ?:))

Teo
14 Oct 2010 15:41


Nu. Nu este nevoie.  S-ar supara probabil unii moderatori. Continuam aici discutia si orice intrebare ai in legatura cu astronomia pentru incepatori e bine sa postezi aici. 
Voi pune topicul la favorite si te voi gasi.
Daca un moderator de la sectiunea " Achizitii " vede discutia noastra anterioara sigur ca ar putea sa o mute aici.
Sa dam si linkul , poate o muta cineva. (Eu nu o pot muta, decat moderatorii o pot splita de acolo .)
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5923&postdays=0&postorder=asc&start=45
Oricum, noi ne-am mutat exact unde era locul potrivit acum.
Astept noi intrebari si subiecte si daca vom fi activi aici, cu siguranta vor venii si alti membri sa iti  spuna sugestiile lor :)

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 15:50


corect.

Eu unde o sa duc telescopul nu o sa am net, banuiesc ca se poate seta ora care este la momentul respectiv..si merge in continuare fara nici o pr nu? (la program ma refer

Teo
14 Oct 2010 15:56


Sigur ca da. Programul merge fara conexiune la internet odata ce l-ai descarcat si instalat.
Oricum iti recomand sa printezi si un atlas stelar ( dar asta mai tarziu ). In fine, daca ai posibilitatea sa stai cu laptop-ul langa telescop si ai o sursa de curent pentru incarcarea acumulatorilor, poate fi mai bun decat un atlas pe hartie, pentru ca ai datele in timp real si se vad mult mai bine pe intuneric pe un ecran.
Nu uita, sa setezi acolo la locatie , zona cea mai apropiata ( judetul ) unde mergi cu telescopul ca sa ai date cat mai precise.

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 16:11


da clar..abia astept..sper sa ma descurc, macar luna si tot vad ceva:))