-----------------------------------
Erwin
04 Sep 2019 12:08

prisme binoclu
Pentru a restaura un binoclu vechi caut prisme binoclu cu urmatoarele dimensiuni (exacte, nu mă interesează ceva aproximativ!)

Ipotenuza: 43mm
Înălțime: 21mm
Lățime: 20mm

Din setul original 2 sunt puțin ciobite la margine iar una pe ipotenuză la mijloc și imaginea e compromisă. Aș vrea s-o schimb cel puțin pe aceea. Așadar am nevoie de 3/1 bucăți dacă nu este un set întreg.

Cata2
04 Sep 2019 12:33


....sigur ai măsurat corect? Mie îmi dă cu virgulă...din calculele mele ipotenuza nu poate avea decât 29mm...

saiph
04 Sep 2019 12:57


Nu e chiar asa simplu, geometrie-n colturi :)
Prismele Porro au o forma aparte, te poate induce in eroare Pitagora la faza asta.

Am intalnit si eu niste prisme bizare, la un binoclu Nikon 7x35 - nici nu aveau forma regulata, n-am avut cu ce sa le inlocuiesc. Trebuie, pentru unele binocluri, sa ai exact piesa care-ti trebuie. Daca ai o prisma ciobita..... devine complicat. 
Spre exemplu, Zeiss nu mai fabrica piese de schimb pt binoclurile mai vechi, iar acum zac vreo 5 bucati la mine pe masa asteptand sa le dau de cap.. cumva. 
Deci, daca cineva are ceva "piese rare" pt binocluri, asa cum a mentionat si Erwin (dar si altele), sunt numai urechi. 

Urmaresc topicul.

Erwin
04 Sep 2019 22:16


Cata2: nu este un triunghi dreptunghic complet pentru ca are colturile tesite. 

saiph: am zis sa fac o incercare, cine stie, poate apare ceva. :)

Erwin
29 Sep 2019 08:14


Am reasamblat binoclul cu prismele așa ciobite. Nu deranjează prea tare cele ciobite la margine dar nu le-am putut curăța bine, am folosit decanol și alcool izopropilic. 

Am achiziționat o mică baie de curățat cu ultrasunete de 30/50W. Ce soluție recomandați a se folosi? Aș încerca un detergent obișnuit pentru degresarea aragazului (conține sodă caustică). Soda slabă atacă sticla sau nu? Prismele nu au antireflex.