-----------------------------------
tudor
22 Oct 2019 19:34

SkyWatcher Evostar APO 72ED
Personal imi plac mai mult lunetele (refractoarele) decat reflectoarele. Reflectorele au ceva ca o forta bruta, insa lunetele au pentru mine un rafinament, atat in construcite cat si in imagini.  Daca vreti este ca diferenta dintre o dansatoare sportiva si o balerina :)
Skywhatcher Evostar 72ED este noua mea "balerina" de camp larg care vine si inlocuieste batranul si portabilul Tair 3s. Cine este interesat poate vedea acest Tair 3s  prezentat de mine acum trei ani aici,  cand i-am comparat performantele cu o luneta terestra TS de 60mm http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=159641#159641

Mecanica, constructie si finisaje
Prima impresie este una pozitiva. Skywhatcher Evostar 72ED vine intr-o cutie de aluminiu foarte utila, impreuna cu inelele de prindere si sina tip vixen. Cutia din aluminiu cu toate accesoriile mele (5 oculare, o prisma diagonala, un barlow, un filtru UHC, cautator laser, adaptor 2" - 1.25", lanterna rosie) si luneta propriu zisa cantaresc impreuna doar 6kg.
Finisajul tubului este negru perlat specific telescoapelor Skywhatcher, care imita cerul instelat (vezi poze). Constructia lunetei este una robusta cu peretii tubului foarte compacti.  Focuserul are in componenta rulmenti si se misca foarte lin. Este cursiv si exact avand posibilitatea de micro ajustare.  Interiorul tubului este negru mat, dar cred ca putea fi finisat mai ingrijit in unele cotloane. Oricum important este ca interiorul nu are reflexii de lumina. Parasolarul este adanc dar nu este retractabil peste tubul lunetei, cum vedem la alte lunete, ci doar putand fi decuplat complet. Imi place insa capacul frontal ca este metalic si se infileteaza pe parasolar. Insa unde mi-ar fi placut sa se puna accent mai mult pe calitate este la inelul de prindere pentru oculare, care are doar doua suruburi de fixare a ocularelor fara clema inelara, inducandu-mi o mica nesiguranta la prindere.

Optica
Obiectivul este un dublet apocromat cu sticla ED cu focala de 420mm f/5.8. Stratul antireflex de pe obiectiv este verde intens si un placut si discret olive. Mi-ar fi placut ca verdele sa fie mai estompat cum sunt straturile antireflex mai "nobile". Nuanta verdelui este foarte asemanatoare cu ce am vazut la multe binocluri chinezesti (de exemplu Lacerta 10x50 Explorer). Dar chiar si asa  depunerile antireflex isi fac treaba foarte bine, dupa cum vom vedea in continuare.

Initial am testat TERESTRU acest instrument, unde m-a impresionat pozitiv. Are o imagine cu o definitie foarte inalta. Am observat si ca aceasta claritate, cu ocularul potrivit, se extinde pana pe margini. Contrastul este si el foarte ridicat asa cum ii sta bine unei lunete ED :) Abertiile cromatice sunt excelent gestionate pe centru, sticla ED facandu-si treaba cu succes. Doar pe margini isi fac aparitia ceva aberatii cromatice, dar oricum mult mai discrete decat la batranul Tair 3s. 
BOTEZUL STELAR m-am gandit ca nu poate fi mai interesant si mai simbolic :) decat pe Polaris. Am rezolvat usor Polaris B incepand cu grosismentul 48x. Companionul era mai palid dar perfect vizibil. Discurile Airy s-au vazut foarte bine si pot spune ca este primul meu instrument prin care vad conturate asa de frumos aceste discuri de difractie. Prin Skywatcher Newton 130 f/5 nu am vazut niciodata asa de bine discurile Airy :)
Am incercat si ceva planete cu grosismentul 131x (ocular UWA 3.2mm 58grade). La Jupiter, in ciuda faptului ca coborase destul de jos spre orizont, s-au vazut doua benzi maronii groase si inca una mai estompata in zona polara. Saturnul a avut detalii inca si mai frumoase cu observarea din cand in cand a diviziunii Cassini. In comparatie cu Tairul prin aceasta luneta planetele sunt mai luminoase si mai detaliate.
Stelele din Calea Lactee sunt o minunatie in campul vizual mare de 3.8 grade la 13x. Acesta fiind cel mai larg camp vizual atins cu acest luneta, cu ocularele mele din dotare. 

Concluzii
Cred ca aceasta luneta are claritatea cea mai mare dintre toate telescopele mele!!! Are o optica excelenta "impachetata" intr-o mecanica buna. Totusi pe partea de finisare si mecanica am observat insa mici scapari calitative dupa cum am mentionat mai sus, acest fapt indicand unde s-au facut mici concesii pentru a se incadra in acest pret. Pe langa faptul ca m-a uimit performta ei optica, aceasta luneta este si  extrem de portabila. O voi purta cu mine cel mai des!  Am inteles ca aceasta luneta este foarte buna pentru astrofotografie, dar nu am folosit-o decat vizual unde mi-a castigat toata increderea.

pozele se pot mari!

mcuzic2002
23 Oct 2019 09:19


Tudor,am citit pe nerasuflate review-ul tau,pt. ca si eu imi doresc aceeasi luneta.Te felicit pt. noua achizitie,si sa ai parte de cit mai multe nopti sub stele cu ea  :D ...din ce oras esti?...mi-ar place sa arunc si eu o privire prin luneta...ce oculare folosesti?...cit de stabil este trepiedul acela?

tudor
23 Oct 2019 10:59


Multumesc, si eu iti urez cer senin! 
Sunt din Bucuresti, cine stie poate ai ocazia s-o probezi! Trepiedul este foarte stabil pt. astfel de instrumente mici, dar capul de trepied necesita putina obisnuinta cu el. Mai am un cap pt filmare Cullmann care este mai robust dar este tot cu "cantec".  Acestea doua capete de trepied sunt cand vreau sa calatoresc usor. Dar daca greutatea nu conteaza, folosesc un cap de montura motorizata GoTo SkyWatcher Sinscan foarte compacta, care este cea mai buna pt ca are miscari foarte fine doar din telefon (pe post de telecomanda wi-fi) si pot si urmarii continuu obiectul. Mai am varianta monturii mai mari EQ de la Newtonianul 130 f5, dar daca tot car acea montura e pacat sa nu car si newtonianul de care sta nedespartita!

Ocularele mele sunt:
TeleVue Plossl 32mm 50gr
ExploreScientific 20mm 70gr
ExploreScientific 8.8mm 82gr  l-am prezentat aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=189370#189370
Kokusai Kohki Fujiyama 6mm 42gr  l-am prezentat aici  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=162423#162423
SkyWatcher UWA 3.2mm 58gr
Barlow 2x Vixen Deluxe telecentric, format din trei lentile.
Barlow 2x o varianta la fel de buna ca Vixen-ul dar mult mai scurt. L-am facut dintr-un grup cred ca de trei lentile de la un obiectiv Tamron stricat si pus intr-o carcasa de barlow Omegon

GunDALF
08 Aug 2020 12:07


Mno, as vrea sa-i iau micutei si adorabilei Lunny (asa mi-am botezat ED72-ul)  :mrgreen: un ocular sa corespunda la cca. 130-150x. Asta ar insemna ceva in jur de 3-4 mm focala.
Catre ce design sa ma orientez, avand in vedere ca la cele Super Plossl APO (10, 20, 40mm) pe care le am, am observat sa nu cuprind tot campul vizual al obiectivului? Pe de alta parte, cu un reducator de focala 0,5x montat pe ocular, am observat ca se imbunatateste campul...

valy
08 Aug 2020 14:51


10mm / 2.5x (TV) nu iti da 4mm?

GunDALF
08 Aug 2020 15:12


Da, se duce la 105x, dar as vrea sa nu implic si Powermate-ul.  :mrgreen: Si as vrea aproape de 150x.

valy
08 Aug 2020 15:27


Deci vrei chiar spre focala de 2mm :). Nu sunt prea multe optiuni, Vixen parca au ceva sub 3mm.

GunDALF
08 Aug 2020 15:54


Mai mult ma intereseaza sa corectez chestia aia cu cuprinderea campului intreg. 
PS: Probabil un 3,2 mm ar fi OK (131x). Asta ca sa nu ma-nscriu la scoala la saiph, sa ma-nvete sa fac oculare.  :lol:

valy
08 Aug 2020 16:10


Mai mult ma intereseaza sa corectez chestia aia cu cuprinderea campului intreg.Ai incercat si cu ocularul direct in focuser, sa vezi daca mai apare problema?

GunDALF
08 Aug 2020 16:20


Nu face focus cu ocularul acolo. Dar ca marime a campului cuprins, e absolut la fel. E chestie de ocular, clar. Cred ca trebuie cu camp mai wide si cred ca si eye relieful joaca un rol aici, caci, de exemplu, cu ocularul de 10 mm daca bag ochiul in el, se vede tot campul. Cu cel de 20 mm, neam, e o portiune ingusta care nu se vede, iar daca bag ochiul in el, se innegresc portiuni din imagine... din cauza pupilei de iesire, probabil, ceea ce ziceam mai sus. Zic si eu, cred ca asta e fenomenul...

tudor
08 Aug 2020 17:07


... iar daca bag ochiul in el, se innegresc portiuni din imagine... din cauza pupilei de iesire, probabil, ceea ce ziceam mai sus. Zic si eu, cred ca asta e fenomenul...

Se numeste "kidney bean effect". Apare atunci cand privesti sub eyerelief-ul specificat al ocularului, adica mai aproape de lentila ocularului decat este el proectat.

zoth
08 Aug 2020 18:08


Pentru un observator vizual as recomanda asta:

https://www.astroshop.ro/oculare/vixen-ocular-hr-3-4mm-1-25-/p,57584

Pentru un fotograf mai degraba asta:

https://www.astroshop.ro/oculare/televue-ocular-delos-3-5mm-1-25-/p,33539

La magnificatii mai mari de 1,7D ochiul incepe sa perceapa pierderea de lumina si imaginea nu mai este una placuta.

Cu campul obiectivului nu te mai chinui, nu ai sa gasesti ocular sa-l acopere in totalitate  :D

GunDALF
08 Aug 2020 18:30


Cu campul obiectivului nu te mai chinui, nu ai sa gasesti ocular sa-l acopere in totalitate  :D

 :shock: Oare la Mak e la fel? Dar de ce n-am remarcat?  :mrgreen: 
Multumesc pentru recomandari, care sunt sigur ca sunt competente, zoth, dar mai bine mai cumpar un Powermate/Barlow 3x sau direct 4 sau 5x decat sa cumpar vreunul dintre ocularele alea.  :lol:

valy
08 Aug 2020 22:06


dar mai bine mai cumpar un Powermate/Barlow 3x sau direct 4 sau 5x decat ..a.Pai tu vrei doar magnificatie de dragul magnificatiei sau vrei ocular bun? Ca magnificatie scoti rapid daca stackuiesti 2.5x+2x ca parca ziceai ca ai mai multe barlowuri/powermate.
Daca vrei ieftin si bun incearca asa ceva:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p156_TS-Optics-3-2-mm-Planetary-HR---1-25--Eyepiece--58---fully-multi-coated.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7428_TS-Optics-3-2-mm-1-25--ED-flat-field-eyepiece---long-eye-relief.html

..decat sa cumpar vreunul dintre ocularele alea.
Ai intrat in lumea APO, apai obrazul subtire cu cheltuiala se tine :). Ceva mai ieftin decat Naglerul de mai sus:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p9161_Tele-Vue-1-25--Eyepiece-DeLite-3-0-mm--62--apparent-field-of-view.html

tudor
09 Aug 2020 10:04


Eu am precizat mai sus ca am ceva similar cu una dintre propunerile lui Valy, adica un Skywatcher UWA Planetary 3.2m. Are o distanta de privit foarte confortabila incat poti privi si cu ochelari, are un camp vizual de 59 grade destul de generos pentru focala de 3.2mm si are rezolutie zic eu satisfacatoare comparandu-l cu un ortoscopic de 4mm. Pe lentila mare dinspre ochi straturile antireflex au nuante movuliu inchis de caliate. Review-urile sunt pozitive si pe alte situri. Toate astea "impachetate" intr-un pret mic. Ca minusuri  as preciza ca are un volum maricel ca o mica grenada si are niste finisaje nu tocmai de calitate. Dar nu poti avea aceste caracteristicile optice bune la un pret mic fara, zic eu, aceste acceptabile compromisuri de constructie. Totusi daca esti dispus sa platesti mai mult, merita ceva extrem de bun cum ti-a propus Zoth sau Valy: Televue, Vixen.  Sau ceva de "nisa" de exemplu un ortoscopic de 4mm pe care il poti gasi chiar acum la bazar.  Este un Fujiyama ortoscopic pe care il am si eu in variantele 4mm si 6mm si sunt foarte multumit de calitatile optice ale lor: claritate foarte buna, definitie excelenta pana pe margini, contrast, design compact. Singurul minus este ca, pentru un purtator de ochelari ca mine, nu vezi marginile campului vizual decat daca iti lipesti ochiul mai mult de ocular.

MariusP
09 Aug 2020 12:43


Skywatcher UWA Planetary 3.2m.
Confirm! Am unul de 10 ani si pe sistemele F/5 avute s-a comportat mai mult decat satisfacator la grosisment de 1.6*D.

GunDALF
09 Aug 2020 12:59


Pe vremuri am avut un SW Planetary mk. II, care nu m-a multumit absolut deloc. Practic, daca mi-aduc bine aminte, era o combinatie constructiva intre un Plossl cu un Barlow. Aceste Planetary UWA sunt mai bune?

PS: arata cam ca asta> https://nimax-img.de/Produktbilder/zoom/60032_1/Artesky-Ocular-Planetary-SW-3-2mm-1-25-.jpg

MariusP
09 Aug 2020 13:29


Nu-l am la mine acum, dar arata ca-n imaginea luata de pe internet iar, constructiv, este un Konig I cu un grup Barlow.

GunDALF
09 Aug 2020 13:36


Le-am vazut si eu pe-astea in pozele de pe la comercianti. Dupa tipul constructiv e cam ca acela pe care l-am avut eu. Probabil nu se mai fabrica si l-au scos pe asta. Banuiesc ca dpdv al imaginii sunt cam pe-acolo...

Mircea Pteancu
09 Aug 2020 13:58


''Scuzati expresia'' ...da' nu exista Erfle cu sase lentile.
Acela este un ocular de tip Kaspereit.

Mircea

mcuzic2002
09 Aug 2020 14:28


As vrea sa-i intreb pe cei care detin luneta,cit de deranjanta este curbura de cîmp cu oculare cu focale lungi,gen 25-30mm,mai ales pe format de 2". Merci :)

GunDALF
09 Aug 2020 14:38


N-am pe 2". Pe 1,25" am 20 mm si 40 mm. Ce pot sa-ti spun este ca pto decela ceva imperfectiuni de focus in zona marginala extrema a campului vizual, acolo unde, oricum, ocularele isi arata limitele. Sa zicem un 10% - max 15% de la margine. In rest, campul mi se pare suficient de sharp. Da' sharp, nene.  :wink:

apis21
09 Aug 2020 18:14


2" SW APEX 28mm (Kellner)  pe mine curbura nu ma deranjeaza deloc cand ma plimb printre stele cu 72ED

Referitor la oculare in zona de 3mm eu folosesc  1.25" 3.2 mm BST StarGuider ED si din punctul meu de vedere ca incepator este suficient pentru o plimbare pe luna cu 72ed.

https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces/bst-starguider-60-32mm-ed-eyepiece.html
cu tot cu transport este 300 ron . (nu va complicati cu astroshop sau teleskop-express unde oculare similar  constructiv se duc in 100 euro cu tot cu transport)

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7428_TS-Optics-3-2-mm-1-25--ED-flat-field-eyepiece---long-eye-relief.html

https://www.astroshop.ro/oculare/artesky-ocular-super-ed-3-2mm-1-25-/p,64067

GunDALF
09 Aug 2020 18:36


Am mai intrebat dar inca n-am aflat... se platesc ceva taxe in plus pentru cele cumparate din Marea Britanie acum in perioada de dupa Brexit? Stiu ca era un moratoriu pana la sfarsitul acestui an si, teoretic, n-ar trebui platite taxe (si TVA?).

apis21
09 Aug 2020 18:48


Eu de acolo am comandat.

Sunt extraordinar de seriosi si  pachetele ajung acasa prin GLS cu optiunea Europe Royal Mail Tracked & Signed.

 Alte taxe nu exista.

GunDALF
09 Aug 2020 18:50


Bun asa! Sa ma mai uit ca pe FLO vazusem si un field flattener OVL, care era laudat de aia din Trumpistan.  :lol:

apis21
09 Aug 2020 18:57


Si eu am comandat de la ei OVL Field Flattener pentru Skywatcher

https://www.firstlightoptics.com/reducersflatteners/ovl-field-flattener.html

Apropo de taxe - vezi factura

Nu are sens sa cumperi un adaptor de 2" la T2 cu 145 RON pentru a conecta 72ED la DSLR pe 2"
 https://astromagazin.ro/adaptoare/8558-adaptor-ts-2-la-t2-40-mm.html?search_query=ADAPTOR+T2+40MM&results=172

cand acest  Flattener costa numai  385 ron

alternativa:
https://www.astroshop.ro/flattener-corectoare-reducatoare/skywatcher-reducer-0-85x-evostar-72-ed/p,57361

Mult prea scump pentru ce am eu nevoie.

Mircea Pteancu
09 Aug 2020 22:48


apis21

Astea-s ca miraculoasele ''Paradigm'' de la ''astronomics'',nu stiam ca se pot obtine din Ioropa.
M-a interesat si pe mine asa ceva dar pana la urma am virat catre un Radian SH de pe forum.
Ce frumos ar fi fost sa existe focala de 4mm, cea de 3.2mm e prea scurta pentru dobsoniene F/6.
In schimb ocularul de 25mm zambeste la mine asa de frumos din pozele alea... 
Multumesc pentru detaliile foarte utile.

Vedeti ca exista buna colaborare intre lunetisti si reflectoristi ?

Mircea

valy
09 Aug 2020 23:01



Vedeti ca exista buna colaborare intre lunetisti si reflectoristi ?
Ei a&#537;, tocmai am pierdut un reflectorist!

Mircea Pteancu
10 Aug 2020 00:00


Psssst !!!
(Tocmai acum comentezi cand am reusit de l-am infiltrat !?  :wink: )

GunDALF
10 Aug 2020 00:02


Adica eu? 
Nu-s fan al niciunui sistem. Ambele au avantaje si dezavantaje, as putea spune cu un usor avantaj pentru reflectoare, acesta si gratie raportului mai bun performanta/pret. Lunetele acromate, dupa mine, n-ar trebui sa existe, dar sunt mei ieftine si de aceea au piata. 
Pe cat de mult am suferit eu pe vremea cand aveam acromatele, pe atat de bucuros si placut surprins am fost de Lunny cea mica si obraznica (in sensul bun).  :mrgreen:

apis21
10 Aug 2020 11:31


Domnule Mircea,

Exact datorita  ocularelor Astro-Tech Paradigm Dual ED am ales ocularul BST StarGuider ED citind cartea :

https://vawt.ro/astronomie/alegere%20oculare.pdf

vezi pag. 213 

(cand am citit comentariile referitoare la acest tip de  ocular " Highly recommended"  si am vazut pretul de 300 ron pentru BST StarGuider ED  am cumparat unul de 3.2mm si unul de 8mm  /  daca cumperi doua fac reducere 10%)

Din punctul meu de vedere a fost o buna afacere  mai ales cat de clara este imaginea lunii furnizata de 72ED in combinatie cu aceste oculare ! 
Faptul ca si dumneavoastra ati pus ochii pe ele confirma alegerea facuta.

Sunt indragostit de seria  The Patrick Moore Practical Astronomy Series. 
Chiar daca cartile sunt un pic mai vechi informatia din ele o gasesc foarte valoroasa !

https://vawt.ro/astronomie/

zoth
10 Aug 2020 19:16


 Lunetele acromate, dupa mine, n-ar trebui sa existe, ...

Bro, sa stii ca n-ai dreptate, e ghinionul tau ca te-ai intersectat numai cu acromate proaste. E adevarat,  piata e plina de ele ...
Fara nici o exagerare iti spun ca exista acromate care vad la fel de curat ca Lunny a ta  :) 
Nu vreau sa stric topicul lui tudor, nu vreau sa fac polemica cu nimeni dar sa stii ca nu am exagerat cu nimic cand am facut afirmatia de mai sus.

GunDALF
10 Aug 2020 19:33


Sunt convins ca acelea cu raport focal foaaarte lung au aberatii cromatice putine. Si se zbat sa aiba aperturi de pana in 60-70 mm. :lol: Dar in grupul acela al rapoartelor focale lungi, avem planetare mult mai bune (Mak-urile), cu tuburi mult mai scurte (desi cu aperturi mult mai mari) si, mai ales, usoare. Ma refeream la acromate de sub f/10. La vizual, daca esti foarte tolerant, da, merg si astea (cat de cat), la foto, nici vorba. Da, trebuia sa precizez acolo sus "acromate sub f/10". Oricum, cu cele > f/15 cand le scoti la observatii, deja zici ca pleci la pescuit sau ca esti in formatia de tulnice... :lol:  :lol:  :lol:

PS: Poti muta mesajele astea off-topic pe topicul meu de achizitie. Da, acesta ar trebui sa ramana review, o sa deschidem un topic cu ED72 la Lunete.


https://www.firstlightoptics.com/bst-starguider-eyepieces/bst-starguider-60-32mm-ed-eyepiece.html cu tot cu transport este 300 ron
Posibil sa comand asa ceva, dar dupa ce ma intorc din CO, caci s-ar putea sa ajunga cand sunt plecat.

Cata2
10 Aug 2020 20:03


Deci v-a&#539;i mutat aici.....ca programele tv bulgăre&#537;ti din epoca de aur....trebuie&#537;te să întorc mereu antena să vă prind.

apis21
10 Aug 2020 20:30


Eu din aceasta cauza am ales SW 72ED 

https://www.youtube.com/watch?v=o5r63Y8v674&t=3222s

GunDALF
10 Aug 2020 21:27


Vizual (simulat) vs foto, la fostul meu acromat 90/900 (greu scoteam ceva acceptabil), ai zice cu un raport focal bunicel.

EDIT: si cu toate acestea, reuseam sa obtin (lucrand monocrom) foto ca acest colaj din 17 foto obtinute din tot atatea clipuri facute cu Canon 550D. La Luna si Soare mai mergea, dar la planete purple fringing-ul distrugea complet culorile reale, facandu-le irecuperabile.

GunDALF
15 Aug 2020 16:38


I-am facut lu' asta mica o masca de focus pe marimea ei. :mrgreen:  Carton (de-ala mai tare), aracet, plasa, cutter si foarfeci. Mai trebuie s-o finisez nitel, dar imi place ce-a iesit.

EDIT: finished! (last pic)

Cam asa face focus: 
https://www.youtube.com/watch?v=sV6f5O2wIjU&feature=youtu.be

Herr_Alien
17 Aug 2020 11:29


M-a lasat masca masca :). Faina ideea, rezolva rapid problemele de genul "cum intind eu firele".

GunDALF
17 Aug 2020 12:30


Pai, da, si nu costa nimic. Nici nu trebuie cine stie ce abilitati practice.
Ideea mi-a venit cand m-am mai uitat din balcon pe cer si am lasat sita inchisa sa nu intre tantarii... :) Am adaptat-o intr-un fel de masca Bahtinov, folosind plasa cum se vede: jumatate de disc cu laturile ochiurilor sitei paralele cu diametrul, cealalta cu ele la 45 de grade. Plus ca folosesti toata apertura, cu pierdere minima de luminozitate (nu ca la cele printate, cu linii groase), utila mai ales cand vine vorba de stele slab luminoase.

jimao22
18 Aug 2020 23:14


Fa si o poza in extrafocal sa vedem cu arata steaua defocusata prin masca asta.

GunDALF
19 Aug 2020 05:54


jimao, vezi ca e un link cu video in postarea mea. ;) 
Il atasez si aici: https://www.youtube.com/watch?v=sV6f5O2wIjU&feature=youtu.be

valy
19 Aug 2020 11:31


Desi seamana cu Bahtinov pare mai curand Hartman daca ne uitam la efect.

GunDALF
19 Aug 2020 11:42


Pai, unde vezi ca spliteaza imaginea in 3? E un soi de Bahtinov mai simetric si regulat. Spike-ul se misca stanga-dreapta. Oricum, n-are importanta, ce e important e ca merge.  :wink:

Bahtinov: https://www.youtube.com/watch?v=xJXkANpQElU
Hartmann: https://www.youtube.com/watch?v=BB98ssOjjQw

GunDALF
19 Aug 2020 12:15


La Hartmann imaginea se spliteaza in cate gauri are masca... sau privim clipuri diferite? La a mea se vede clar cum spike-ul central se misca stanga-dreapta, ca la Bahtinov. Practic, spike-ul trebuie sa fie centrat, asa vezi focalizarea, nu te uiti la stea.  :wink:

Oops, ai sters postarea careia i-am raspuns. :wink:

GunDALF
24 Aug 2020 08:06


Seara trecuta am scos-o prima data pe pe Lunny la planete. Am vrut inca din prima seara, dar niste nori rebeli de litoral tot le acopereau. La marirea maxima posibila deocamdata de 105x pot sa spun ca imaginile au fost exceptionale, poate cele mai bune vazute de mine. La Jupiter se vedeau foarte clar benzile, inclusiv detalii in acestea, plus cei 4 sateliti galileeni; unul de o parte, trei de cealalta, dintre care doi aproape in conjunctie si foarte aproape de planeta. La Saturn, care mi-a oferit o imagine razor sharp, am distins Cassini si un satelit, dar si o banda de separatie intre culorile diferite ale suprafetei. Marte rasarea si el din valurile marii, dar elevatia era mult prea mica pentru o imagine inteligibila. Aparea ca un punct rosu defocusat. Daca azi vor fi conditii bune, posibil sa scot Mak-ul la o sesiune foto, fiindca se pare ca la munte treaba e sumbra din acest punct de vedere... :cry: 
Cred ca Lunny poate lejer si 150x (poate chiar mai bine) cu aceeasi calitate a imaginilor, suficient, zic eu, pentru observatii planetare OK.

valy
24 Aug 2020 10:29


Pai trebuie udata, fiind la mare poti incerca in valuri ...  :lol:

tudor
24 Aug 2020 11:03


La vizual luneta asta se comporta exemplar la 140x (ocular 6mm +barlow 2x).  Si chiar la magnificatia 262x se comporta foarte bine, aceasta fiind cea mai mare putere cu care am testat-o (ocular 3.2mm +barlow 2x). Luna, la aceasta magnificatie mare, doar pe marginile campului vizual avea ceva aberatii cromatice, dar foarte palide, ceea ce pt 262x este exceptional! 
Situl nostru are si sectiuni pentru observatii, de exemplu "Observatii astronomice prin instrumente mici", "Lady Luna", "Ce am vazut aseara II" etc. E bine sa ne punem observatiile  si la  topicurile respective pentru ca asa vedem la comun aceleasi obiecte observate dar cu instrumente diferite, dar si cu experiente la ocular diferite ale utilizatorilor. Astfel nu trebuie sa "sondezi" in site pentru observatii vizuale fiind mai grupate informatiile legate de observatiile la ocular. Poti face chiar comparatii intre diferite instrumente facandu-ti mai usor o idee generala  in contextul mai multor instrumente si a mai multor experiente personale la un loc.

Sunt sigur ca o sa te bucuri de luneta mult timp de acum incolo!

motzu'
26 Ian 2021 17:12


Dragii mei

Am nevoie de ajutor

Trebuie sa cuplez un Fuji XT-2 la ED72 - am adaptorul Fuji Fx catre T2 si extensia T2-1.25"

Am impresia ca trebuie sa cumpar un tub de 2" cu filet T2

Intreabarea e: ce lungime - ce backfocus are ED72 ?

Multumiri

apis21
26 Ian 2021 17:22


Incearca sa cumperi asa ceva  :

https://www.firstlightoptics.com/reducersflatteners/ovl-field-flattener.html
https://www.youtube.com/watch?v=A6fhDcFohTE&ab_channel=SimplifiedAstro


e pacat sa dai banii doar pe tubul de extensie

https://astromagazin.ro/adaptoare/8558-adaptor-ts-2-la-t2-40-mm.html?search_query=ADAPTOR+T2+40MM&results=172
https://www.youtube.com/watch?v=QfhMqtAIbK4&ab_channel=NorthernOptics

Eu  am cumparat Field Flattener si merge perfect cu un Canon 1000d

motzu'
26 Ian 2021 17:26


Salut

Makes sense -sa vedem daca acum FLO mai trimite in RO - ma rog ei trimit dar vama chestii....?

Presupunand ca totusi nu iau un FF - tubul ala de 40mm ajunge din punctul vostru de vedere?

nu am gasit nicaieri ce backfocus are ED72

Merci mult

apis21
26 Ian 2021 18:58


https://www.telescopes-et-accessoires.fr/tube-optique-sky-watcher-72ed-black-diamond-dual-speed-72-420-c2x30355799

motzu'
27 Ian 2021 13:43


Tare multumesc !!!!

Zi faina !

gpaunescu
29 Ian 2021 15:49


Nu am rezistat tentatiei.

Acum astept cer senin.

gpaunescu
31 Ian 2021 12:04


Salutare,

Sunt curios cum echilibrati luneta pe axa de declinatie, mai ales daca are si un DSLR montat pe ea?
Adica ma intrebam ce idei aveti? 
Eu m-am gandit la un dovetail putin mai lung ca sa imi permita repartizarea mai egala a greutatii lunetei pe axa de declinatie.

GunDALF
03 Feb 2021 09:02


O prinzi la extremitatea sinei. N-o fi foc daca e putin dezechilibrata. Acum, deh, daca pui vreun monstru de dSLR... un body APS-C are de regula pana in 600 g. Nu cred ca pui tu vreun Nikon D6 sau 1DMarkIV...

gpaunescu
03 Feb 2021 09:45


Da asta a fost si ideea mea de o prinde cat mai mult posibil catre extremitatea sinei. Dar se pare ca nu era  de ajuns. DSLR-ul meu e un Nikon D5300, asa cum ai zis de vreo 600-700 grame.

Una din problemele avute era pozitia lunetei de ghidare: am o lunete de 50mm care participa si ea la dezechilibru; Asa ca am mutat suportul deasupra lunetei, ca sa fie mai centrata greutatea.
Astfel, poate sa fie pozitionata spre partea din fata a lunetei, ca sa contrabalanseze greutatea DSLR-ului.

Din ce am citit eu, desi nu e foarte explicit specificat (sunt cam putine postari clare despre asta), o echilibrare proasta poate sa fie o cauza frecventa a erorilor de urmarire (tracking). 
Mi se poare normal sa fie asa daca sarcina de lucru a motoarelor nu e uniform distribuita la o rotatie completa pe declinatie sau pe RA. E ca la o masina, cand trebuie sa urcam o panta, acceleram; doar ca motoarele nu pot sa accelereze.

Am cautat cat mai multe setup-uri de astofotografie (search pe Google si am ales sa vad imagini); erau destule la care se vedea din poze ca nu sunt echilibrate.

GunDALF
03 Feb 2021 10:16


Multi folosesc dezechilibrul usor ca pe un avantaj. Astfel pot gestiona mai bine acel joc (backlash-ul) pe care orice angrenaj il are, mai mult sau mai putin. ;)
In ultima instanta, daca nu esti multumit, schimbi sina. :) Stiu si eu cum e cu piticii.  :lol:

gpaunescu
03 Feb 2021 10:19


Si mai  am o nedumerire: am vazut luneta pe astroshop la un pret foarte mare:
https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-refractor-apochromat-ap-72-420-evostar-72-ed-ds-pro-ota/p,56994

Diferenta e in jur de 1000 lei (stiu ca nu toate site-urile au preturi la fel, dar mi se pare prea mare).

De exemplu aici: 
https://www.apm-telescopes.de/en/telescopes/apochromatic-refraktors/skywatcher/skywatcher-evostar-72ed-ds-pro-ota.html

Sau aici:

https://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/7579-telescop-72420mm-skywatcher-ed-apo.html

E vreo diferenta intre ele? Adica, vreau sa intreb: Sky Watcher a facut 2 modele? si daca da, care sunt diferentele?

O zi buna,
Gabi

GunDALF
03 Feb 2021 10:38


Alea s-ar putea sa fie noile preturi, noile stocuri. Asa ca, beware!

gpaunescu
03 Feb 2021 10:42


E ciudat ca in afara de astroshop, nu cred ca am vazut si in alta parte cu pret asa mare.
I-am intrebat si raspunsul a fost sec:

"Produsul se livreaza in configuratia standard"

 :D  :D

Eu deja am luat-o de la astromagazin.

Eram numai curios daca exista vreo diferenta sau e numai pretul.

GunDALF
03 Feb 2021 11:02


N-ai inteles? Cele cu preturi mai mici sunt stocuri mai vechi. Dupa ce le lichideaza, o sa vezi cam aceleasi preturi si pe la noi, poate chiar mai mari, daca chinezul le scumpeste la prima mana.

apis21
03 Feb 2021 11:17


 Sky Watcher a facut 2 modele? si daca da, care sunt diferentele?


GunDALF
03 Feb 2021 11:24


Nu cred ca asta e motivul. Cand am cumparat-o eu, citind pe diverse site-uri externe de astro, spuneau ca modelul asta pe care il am eu e cu tub mai scurt. Si-apoi ar fi ciudat sa cresti pretul ca ai scurtat tubul. :D
PS: eu n-am probleme de focus cu a mea.

gpaunescu
03 Feb 2021 11:27


Adica tubul e mai scurt?
Al vostru cat e de lung?

gpaunescu
03 Feb 2021 11:30


Nu cred ca asta e motivul. Cand am cumparat-o eu, citind pe diverse site-uri externe de astro, spuneau ca modelul asta pe care il am eu e cu tub mai scurt. Si-apoi ar fi ciudat sa cresti pretul ca ai scurtat tubul. :D
PS: eu n-am probleme de focus cu a mea.

Mai degraba cred ca cei de la astroshop au pus un pret mai mare asa aiurea; m-am uitat pe multe site-uri din EU si UK si pretul e in jur de 350 euro.

Ce probleme de focus?

apis21
03 Feb 2021 11:47


Daca va referiti la preturi :

https://telescop-expert.ro/telescop-refractor-skywatcher-evostar-ed-apo-72-420_104910
1800RON
https://tavcso.hu/en/product/BDapo72set

Inca mai sunt pe stoc

GunDALF
03 Feb 2021 12:12


Adica tubul e mai scurt?
Al vostru cat e de lung?

33cm fara parasolar, 42cm cu.

apis21
03 Feb 2021 12:42


Dimensiuni exterioare tub optic masurate .
Cursă de focalizare este de 38mm.

gpaunescu
03 Feb 2021 12:51


si la mine tot 410mm, cu focuserul bagat total.

GunDALF
03 Feb 2021 13:07


Nu stiu ce-ati masurat voi acolo. 
Cu parasolarul montat eu am gasit 42 cm pana la capatul focuserului, retras la maximum. Cu capacele puse la ambele capete.

gpaunescu
03 Feb 2021 13:36


410-411 mm cu parasolarul si focuserul retras la maxim. Si parasolarul bagat pe tub la maximum

GunDALF
03 Feb 2021 13:45


Inseamna ca pe-a ta au scurtat-o si mai mult.  :lol:  :lol:  :lol:
Acum da-i jos parasolarul (partea alba ce intra fest pe catifea) si masoara iar.

Dimensiunile masurate fara capac.
Exact ca a mea. 405mm am si eu cota aia. Cu tot cu capace si focuser se duce in 420mm. Focuserul face parte din tubul optic.

gpaunescu
03 Feb 2021 15:29


Deci 405 am si eu si fara protectia de roua cam 305 mm, masurati din acelasi punct, din dreapta, cum se vede in fotografie la cota de 405.

GunDALF
03 Feb 2021 15:32


E si normal, e acelasi tub optic. Cele din generatia anterioara nu mai sunt pe stoc demult. Doar SH le-ai mai putea gasi.
Asa ca pretul ala mare e asa, cum ti-am repetat si mai sus, fiindca e stoc nou. Sa ne asteptam la preturi mai mari la optica. Poate si la altele, la accesorii...

gpaunescu
03 Feb 2021 16:22


Eu am inteles partea cu stoc nou; ce nu am inteles de ce numai ei au pretul asta? Chiar sunt singurii cu stoc nou?

Am cautat in Franta, Spania, Germania si Anglia; preturile se invart in jurul a 350-370 Euro.

Oricum era numai o nedumerire a mea. Nu e asa importanta, pentru ca oricum am cumparat-o deja.

Singurul lucru care conteaza e sa fie cer senin, ca m-am saturat de nori (probabil ca de asta ma gandesc la chestii de astea idioate)

GunDALF
03 Feb 2021 17:13


Probabil ca sunt stocuri vechi, mici. Eu m-am uitat pe site-ul FLO, de pilda, si e out of stock. Vedem cu cat intra acolo, cand va reveni. Astia aveau preturi bune, de-aia i-am luat ca reper.
https://www.firstlightoptics.com/pro-series/sky-watcher-evostar-72ed-ds-pro-ota.html

mcuzic2002
03 Feb 2021 17:29


Din păcate Firstlightoptics nu mai poate fi luat ca reper de pre&#539; din cauza Brexit-ului,care adaugă taxe vamale &#537;i întârzieri serioase la livrare.

GunDALF
03 Feb 2021 17:37


Lasa Brexit-ul, e vorba de pret doar. Sa se compare cu ce e prin UE sau aiurea. Cine stie, poate bate palma UK cu China si or sa fie mai mici, asa incat sa-ti convina sa le iei si cu vama si TVA de acolo.

mcuzic2002
11 Mai 2021 19:18


De curiozitate, cum se comportă luneta asta la Lună &#537;i planete?...bugetul &#537;i spa&#539;iul mic în care locuiesc mă restrictionează la un instrument mic &#537;i foarte compact...a&#537; putea opta pt un Mak,dar cîmpul vizual e prea mic...a&#537; vrea să &#537;tiu cum se comportă luneta la măriri de 150-200 x,dacă are abera&#539;ii cromatice sau alte probleme...&#537;i ce oculare cu focală mică a&#539;i folosit...mul&#539;umesc  :)

tudor
30 Mai 2021 23:27


Iata aici un proaspat review, chiar de azi,  facut de cei de la Allbinos acestei lunete
https://www.allbinos.com/185.1-article-Sky_Watcher_Evostar_72_ED_%E2%80%93_not_only_for_astronomers_Evostar_72_ED_in_theory.html