-----------------------------------
iulian90
18 Dec 2019 17:16

Cometa C/2017 T2 (Panstarrs)
Aceasta cometa si-a facut aparitia de curand pe cer, avand in prezent sub 10 magnitudini. 

Am gasit-o in seara de 15 decembrie 2019, in constelatia Perseus, langa roiul stelar deschis NGC 1528, cu telescopul reflector de 114mm, vizual, cu ocular de 20mm la 45x, apoi am observat-o si la 100x si in pofida magnitudinii de aproape 10, cometa nu este prea dificil de observat. 

Am observat cu vedere indirecta mai mult coama si capul cometei, mic si si de forma alungita pe directia N-S, dar cu privire directa cometa disparea din campul vizual. Apoi am fotografiat-o ,facand 12 cadre de 1 minut cu camera Canon 450D, si teleobiectiv foto de 200mm f/4. 

Am mai observat vizual cometa  C/2017 T2 si in urmatoarea seara, cu toate ca cerul era cam paclos, cometa totusi s-a putut observa . Aseara am observat din nou cometa , fiind cer limpede si am fotografiat-o din nou cu camera Canon 450D, dar prin luneta acromata de 45/550mm, pentru detalii mai fine, facand 17 cadre de 30s pe care le-am stivuit in Deep Sky Stacker.
Daca in prima imagine realizata prin teleobiectivul foto, cometa C/2017 T2 apare mica, fara prea multe detalii, in cea- de-a doua imagine ,realizata din cadrele facute aseara, cometa apare mai clara si mai mare, datorita focalei mai mari si calitatii mai bune ale lunetei de 45/550mm. 

Cometa C/2017 T2 are coada indreptata spre sud din ce se poate vedea mai ales in a doua imagine. 

Cometa se va apropia de Terra anul viitor pe la sfarsitul lunii mai  si va atinge o magnitudine de 8,3. La cum se observa acum ,la opozitia din mai 2020, cometa va fi usor observabila la magnitudinea de 8,3. Cer senin sa fie ,sa o putem observa in continuare. :)

V. Istvan
19 Dec 2019 22:34


Curios... Căutând să-i aflu traiectoria, am dat de acest site:

https://theskylive.com/c2017y2-tracker

Aici dă o magnitudine de 18.37...

MariusP
19 Dec 2019 23:59


 are intr-adevar magnitudine 18, dar  se apropie de 9...  :!:

V. Istvan
20 Dec 2019 10:27


Mea culpa :) Le-am încurcat.

jimao22
21 Dec 2019 23:43


In 15 decembrie am facut niste expuneri la cometa cu pricina. Filmul cu miscarea cometei printre stele este prezentat in clipul din link-ul de mai jos. Detalii despre expuneri, set-up, etc sunt in descrierea filmului.

https://youtu.be/ZbaNBRQE4WU

iulian90
22 Dec 2019 17:34


Interesant filmul cu expunerile la cometa C/2017 T2, felicitari.  :)  Aceata cometa este relativ luminoasa fata de alte comete la aceeasi magnitudine, avand un grad de condensare mai mare si este mai usor de observat.

sonkab
27 Dec 2019 17:20


Atasez &#537;i o imaginie cu  C/2017 T2, făcută pe pe 20 decembrie.

Telescop de 40 cm, f/8, de undeva de lângă Ha&#539;eg. Imaginea este un stack de 10 imagini de 120s expunere fiecare.

iulian90
31 Dec 2019 14:41


Aseara am observat si eu cometa C/2017 T2 cu telescopul reflector de 114/900mm ,la grosismentul de de 45x si 100x.Cometa a intrat in constelatia Camelopardalis, langa doua stele de magnitudini 5 ,repectiv 6, la vreo 5 grade nord de steaua Mirfak (Alpha din Perseus).
Cometa se observa mai bine decat se observa acum  doua saptamani, la jumatatea lunii decembrie, mai ales la grosismentul de 100x, unde se vede coama si capul cometei chiar cu vedere directa. Cometa se vede foarte mica, difuza, relativ slab luminoasa, cu alungire in directia N-S. 
Am facut si o serie de 38 cadre de 30s la cometa C/2017 T2,cu camera Canon 450D prin luneta de 45/550mm, cadre care le-am stivuit in Deep Sky Stacker, impreuna cu 18 cadre dark, 16 cadre flat si 15 cadre bias, apoi imaginea finala am prelucrat-o in Adobe Photoshop CS5.

tudor
01 Ian 2020 11:59


Provita de Jos, primele 2 ore si jumatate din anul 2020. La multi ani! Cerul a fost senin. Instrumentul folosit a fost binoclul Zeiss 10x42 hd. Cometa C/2017 T2 Panstarrs avand aprox 9.5mag observatia a fost destul de anevoioasa fiind aproape de limita ''Neamtului''. Am observat-o cu vedere indirecta foarte greu, dar am reusit s-o adaug totusi la ''insectarul' cometelor observate de mine. Voi atasa si shita mai tarziu!

tudor
06 Ian 2020 16:16


Cu aceasta cometa C2017/T2 am atins o suma rotunda de comete si asteroizi observati: 5 comete si 5 asteroizi. Pun mai jos schita cam cum am observat prin binoclu aceasta cometa de revelion, la Provita de Jos. Cred ca, in acele conditii atmosferice si de cer, am fost foarte aproape de "capatul puterilor" binoclului meu 10x42

jimao22
06 Ian 2020 18:46


Foarte frumos! Bravo! De mult timp nu am mai vazut pe cineva care sa faca desen astronomic pe forum. Era mai demult o fata (parca) ce facea asa ceva. Este o arta demult uitata de cand am intrat in epoca digitala, dar ramane la fel de actuala si frumoasa!
Keep going! Johnnie Walker!

iulian90
06 Ian 2020 21:33


Felicitari @ tudor pentru observara cometei C/2017 T2 cu binoclul si pentru desen, eu am incercat sa observ cometa prin binoclul Bresser Superfocus 10x50, dar nu am reusit sa o zaresc, in schimb am zarit-o in cautatorul 13x50 al telescopului de 114mm, foarte greu, aproape ca o stea palida. 
Cometa incepe sa se vada din ce in ce mai bine, insa Luna incepe sa-si faca aparitia din ce in ce mai mult pe cer si stanjeneste observarea cometei, abia peste doua saptamani vor fi iarasi conditii optime pentru observat cometa C/2017 T2.

tudor
06 Ian 2020 22:05


Multumesc mult pentru aprecieri iulian90 si jimao22!

Foarte frumos! Bravo! De mult timp nu am mai vazut pe cineva care sa faca desen astronomic pe forum. Era mai demult o fata (parca) ce facea asa ceva. Este o arta demult uitata de cand am intrat in epoca digitala, dar ramane la fel de actuala si frumoasa!
Keep going! Johnnie Walker!

 Eu sunt acela cu desenele la ocular :oops: ! Am aproximativ 90 de desene la ocular postate aici pe site, similare cu cel cu cometa.

radug
07 Ian 2020 00:31


Si un stack de 3 cadre succesive a cate 60s bin2x2 capturate de Craciun:
https://www.stardreamsobservatory.com/?attachment_id=753#main

iulian90
12 Ian 2020 21:27


Am observat in seara asta cometa C/2017 T2 prin telescopul de 114/900mm, la 45x si 100x  si se afla in Perseu, la mai putin de un grad spre N fata de steaua Miram (Eta Persei). Datorita transparentei cerului  nu prea bune, cometa s-a vazut greu, mai mult la 100x decat la 45x.

MariusP
21 Ian 2020 21:01


Dupa "secole" de ceață, în sfârșit un cer de magnitudine 5 la zenit, pe unde era si cometa.
Dificilă cu vedere directă, dar evidentă cu vederea periferică prin binoclul "zombi" BTC 15x70, am estimat-o la magnitudine 9.5, coama de 2' și grad de condensare 5-6, la ora 19:38 TLR.
E cometa cea mai puțin stralucitoare pe care-am vazut-o până acum!

Edit:
Am adaugat &#537;i-o schi&#539;ă în Paint.
Stelele sunt din StarCalc, catalogul Tycho-2, până la magnitudinea 10.5, stelu&#539;a din NE cea mai apropiată de cometă are 10.7 fiind cea mai slabă vazută cu vedere periferica.

iulian90
24 Ian 2020 18:53


Am observat aseara cometa C/2017 T2 prin telescopul reflector de 114/900mm si era aproape de Roiul Dublu din Perseu, la numai 40' est de NGC 884. 
In urmatoarele zile cometa o sa se apropie si mai mult de Roiul Dublu, pe 26 ianuarie la mai putin de 13' nord de roiul NGC 884. 
Aseara cometa se vedea greu ,dar nu prea dificil la 100x, la 45 x se vedea parca mai greu decat la 100x, este slab luminoasa si mica.

tudor
24 Ian 2020 19:50


Am incercat si eu ieri seara sa observ cometa care era intradevar mai la nord de Roiul deschis dublu Perseu dar fara rezultat. Cerul din Bucuresti nu mi-a permis nici cu noul meu binoclul 15x70 sa observ cometa! Diferenta este enorma fata de un cer bun unde am vazut-o cand era chiar mai putin stralucitoare si cu un binoclu mai mic Zeiss 10x42!

radug
27 Ian 2020 02:30


Cometa C/2017 T2 (PANSTARRS) trece prin dreptul roiului dublu din Perseu in aceasta perioada, cei ce aveti cer senin si nepoluat luminos merita sa va aventurati afara (chiar daca e frig nitel) ca sa priviti spectacolul printr-un telescop mic sau chiar printr-un binoclu. O fotografie, aici: https://www.stardreamsobservatory.com/?attachment_id=775

tudor
27 Ian 2020 08:55


Eu cred ca nu frigul este o problema! Ci faptul ca vom avea dificultati mai mari decat in mod normal s-o diferentiem de celellte stele in acest roi stelar, tocmai datorita densitatii mari de stele, dar si datorita nimbului luminos (nebulozitatea) provocat de acestea. Dar merita incercat

Mircea Pteancu
28 Ian 2020 14:16


Toti participantii la ''Arctic'' Star Party de saptamana trecuta a Astroclubului Galaxis din Arad au vazut cometa C/2017 T2 PANNSTARS.
''Tot forumu' mi-e martor'' ca nu sunt dintre cei care pun accent neaparat pe apertura dar ,pentru a vedea aceasta cometa, este nevoie de asa ceva.
Noi am vazut-o cu reflectoarele de 200mm,pe un cer suburban unde M31,M111,Roiul dublu si Calea Lactee sunt usor vizibile cu ochiul liber.
Sunt convins ca daca am fi insistat ,am fi zarit-o si cu lunetele de 102mm.
Cometa a fost detectata de catre colegul nostru de club si de forum Daniel aka Kitaro ,cu dobsonianul Skywatcher de 200mm F/6 la 48x /Plossl 25mm.
Aceasta este una din realizarile deosebite ale acestui Star Party deoarece arata ca aptitudinile observationale se dezvolta cu certitudine atunci cand astronomul amator incepator efectueaza cat mai frecvent observatii.
Alta realizare frumoasa este fotografierea cometei PANNSTARS de catre Ionel Lupulesc ,folosind newtonianul Skywatcher de 203x1000mm pe montura EQ5 GOTO.
Relatarea acestui star party o gasiti aici :

https://astroclubgalaxis.blogspot.com/2020/01/arctic-star-party-23-24-ianuarie-2020.html

Mircea

MariusP
31 Ian 2020 12:02


Aseara la 22:00 TLR s-a vazut usor cu acromatul SW 90/910 mm, prin ocularul Zoom 8-24 mm, la o  marire de circa 75x (TFoV cca. 45').
Estimarea: magnitudine 9.2, coama de 3' și grad de condensare 4.
Schi&#539;a e facuta in Paint, campul e din StarCalc (catalogul Tycho-2 magnitudine maxima 12.5), stelele marcate cu "7" si "8" sunt 7 Per si 8 Per, iar stelutele de 12.3 au fost cele mai slabe vazute cu vedere periferica.

MariusP
12 Feb 2020 10:07


A trecut Luna, am incercat iar o observatie la cometa. Are o evolutie foarte lenta in stralucire, dar si-n deplasare aparenta.
Aseara, la 21:05 TLR, am estimat-o la magnitudinea 9.0-9.1, coama oleaca peste 3', iar gradul de condensare pare sa fi scazut, 3, maxim 4. Prin BTC 15x70 n-am vazut-o deloc, a fost vizibila usor doar prin acromatul SW 90/910 mm cu ocular zoom 8-24 mm la o marie de circa 50x. Transparenta m-a ajutat sa vad usor doua stele de 12.2 din apropierea cometei.

Mircea Pteancu
12 Feb 2020 16:09


MariusP

Felicitari pentru observatii,ai tot respectul meu si admiratia mea, ''meseria astronomica'' pe care ti-ai ales-o de vanator de comete, e foarte grea!

Am observat cometa C 2017 T2 de trei ori ,pe data de 8 ,9 si 11 Februarie 2020.
Am folosit dobsonianul de 200mm F/6.16 la 205x /Radian 6mm.
Cel mai bine s-a vazut aseara pe 11 Februarie iar cel mai slab ,pe 9 Februarie.
Nu stiu sa evaluez parametrii cometelor, am vazut un obiect cetos pe care l-am estimat aseara ca avand un diametru de 1/3 din distanta dintre steaua oranj HIP 9886 si steaua HD 12810.
Daca distanta dintre acestea este de 3 minute ,coama vazuta de mine a avut un diametru de 1 minut.
Forma as descrie-o ca aproximativ circulara sau ,mai degraba ca fiind nedefinita.

De la Maltaret - acum mai bine de o luna , pe un cer suburban ,am apreciat cometa ca avand un diametru comparabil cu cel al nebuloasei NGC 604 din galaxia M33 ,deci undeva intre unul si doua minute.

(Dupa recenta mea vizita la oftamolog consider ca valoarea ta de 3 minute este cea corecta.)

Pe 8 Feb. si 11 Feb. am vazut o asimetrie de luminozitate in aspectul comei : quadrantul nord-estic era usor mai luminos iar in aceasta ''regiune'' a comei se vedea - numai cu vedere periferica - un minuscul nucleu stelar.

Mircea

MariusP
12 Feb 2020 22:38


Multumesc Mircea. Sa ai spor la observatii!

iulian90
26 Feb 2020 00:13


In seara asta si ieri am observat cometa C/2017 T2 prin noul reflector de 150/1400mm ,la 155x, se observa mai bine decat in reflectorul de 114mm, dar tot foarte slab luminoasa  si mica este, putin alungita si cu centru usor mai luminos decat marginea din ce am vazut. 
In prezent cometa se gaseste in constelatia Cassiopeia, in apropiere de roiurile NGC 663 ,  NGC 659 si  NGC 654 , la 2-3 grade spre est de acestea.

iulian90
15 Mar 2020 00:18


In seara de 12 martie am mai observat cometa C/2017 T2 prin telescopul de 150/1400mm, la 70x si 155x. In prezent se afla in constelatia Cassiopeia, cam intre stelele Iota si Epsilon. In telescopul de 150mm ,cometa se observa inca relativ greu, fiind slab luminoasa, mica, cu centru usor mai luminos si de forma rotunda. Mai jos am postat si un desen facut pe calculator, cu ceea ce am observat la 155x in telescopul de 150mm. Cometa este indicata cu sageata rosie.

Klaus von Burg
16 Mar 2020 19:35


C/2017 T2 PANNSTARS cu un superb dobson Orion XT10 in 15 martie 2020 orele 19:30, printr-un ocular ortho Kokusai Kokhi de 18 mm, desenul reprezentand un camp vizual de 38 minute arc la un grosiment 66x.

iulian90
19 Mar 2020 21:45


Prezint o imagine cu cometa C/2017 T2 realizata din sitvuirea a 39 cadre de 56s, facute aseara cu camera foto Canon 450D si teleobiectivul Albinar 200mm f/4. 
Am observat-o si vizual prin telescopul de 150/1400mm la 70x si 155x, desi se observa mai bine decat in trecut ,cometa inca mai este slab luminoasa. In prezent se gaseste in constelatia Cassiopeia, la 2-3 grade spre sud de steaua Iota Cas.

auriga
29 Mar 2020 18:13


O imagine luata aseara, 80x20s. Steaua "ciudata" de langa cometa e HD 17443 cu nebuloasa vdb8 (am facut un stack si dupa stele pentru vdb8)

iulian90
08 Apr 2020 18:54


Aseara am mai fotografiat cometa C/2017 T2 (Panstarrs) cu camera foto Canon 450D si teleobiectiv foto Albinar 85-200 f/4 ,reglat la focala de 200mm. Am facut cam 35 care de 31 s . 
Cometa a fost cam dificil de gasit, fiind intr-o zona cu stele greu vizibile cu ochiul liber, relativ slab luminoase, din constelatia Camelopardalis,  dar pana la urma m-am descurcat. 
Cometa ramane in continuare slab luminoasa ,fiind greu vizibila si din cauza luminii Lunii aproape pline de aseara. 
Am observat-o si prin telescopul de 114/900mm la 45x si 100x, observandu-se mai bine la 100x.

2SKY
12 Apr 2020 09:02


Acum ca a venit primavara am iesit pe balcon cu SW 254 ,  si  cum Cometa C/2019 Y4 Atlas era prea jos , dar fiind in zona , am comutat pe C/2017 T2 PANNSTARS . Cu tot cu luna , lumina parazita din plin , ea fiind la altitudine joasa 28gr , ff aproape de acoperisul blocului vecin , am observat-o usor , avind mv8,3 , aspect clar al  nucleului , coama si coada clare si extinse , forma cometei de V , cu doua cozi mai bine definite , dar si intre ele vizibila materia pierduta "dust" al Cometei . Am observat-o la 40x  si 120x timp de 2ore , si am observat indepartarea acesteia de Gamma Camelopardalis . Cometa este in grafic dupa estimari , sa speram ca va fi necrutatoare , si va razbuna pe sora  Comet C/2019 Y4 (ATLAS) . Exact in punctul unde se afla Pannstars acum isi faceau de cap , C/1996 B2 (Hyakutake) si C/1995 O1 (Hale&#8211;Bopp) in 96 , 97 .. frumos  . In pauza am observat mai multe duble si mi-am amintit de dubla Polaris , superba si f usor de vazut ...parca si primea companionul , partea aflata spre principala mai multa lumina , clar cele doua semisfere nu aveau aceiasi luminozitate ....

Andi
12 Apr 2020 09:34


Poate fi la fel.

http://www.astronomerstelegram.org/?read=13620

PS
după trecerea la periheliu ne vom lămuri

auriga
17 Apr 2020 21:49


O imagine de aseara, 60x30s

2SKY
25 Apr 2020 23:22


Aseara am incercat sa o vad .  Deoarece banuiam locul unde este , nu am mai cautat-o pe telefon /programe , si dupa un timp in care dadeam vina pe norii fini , pe faptul ca spre E in directia de deplasare a cometei , am un bec stradal ,  pe faptul ca programul secundar mai dedicat nu are destula precizie , am folosit Mobile Observatory  si in 2 minute eram pe cometa de nerecunoscut . Nucleu aspect stelar , coama abia , abia vizibila ... in schimb coada mult , mult mai lunga decit data trecuta .  Probabil cu apropierea de soare coama scade si  creste coada . Oricum a fost f greu vizibila cu 254mm in conditiile date ,  si doar coada o da de gol .

auriga
26 Apr 2020 08:18


O imagine de aseara cu C/2017 T2.

iulian90
16 Iul 2020 09:48


Prezint o imagine cu cometa C/2017 T2 de aseara, rezultata din stacking-ul a 16 cadre de 31s, facute cu camera foto Canon 450D prin luneta 80/900mm . Este tot mai dificil de observat, fiind foarte slab luminoasa si mica. Acum cometa se afla in constelatia Coma Berenices, pe langa steaua 37 Com.

MariusP
16 Iul 2020 10:32


Cometa asta a adus pandemia, ca-i vizibila din decembrie, cel putin la noi pe forum.  :mrgreen: 
O mai verific si eu din cand in cand si daca n-o s-o mai pot vedea inseamna ca se va termina si epidemia!  :lol:

tudor
16 Iul 2020 11:12


Pai atunci sa dispara mai repede! :)

iulian90
16 Iul 2020 13:13


Sa dea Domnul sa dispara mai repede, ca parca-i un cosmar pandemia asta. :) Cometa C/2017 T2 a fost una slab luminoasa, insa nu prea dificila, mai ales in perioada ianuarie-februarie 2020, apoi a inceput sa fie din ce in ce mai greu de vazut.

MariusP
05 Aug 2020 09:26


Am revazut aseara toate cele 3 comete (C/2020 F3, C/2019 U6, C/2017 T2) vizibile intr-o zona de 10 grade.

C/2017 T2 a fost cea mai dificila cometa vazuta in cei 35 de ani ce-au trecut de la Halley in 1985: la ora 22:30, doar cu vederea periferica, o fantomi&#539;ă de maxim 2', difuza (DC=3) si cu magnitudinea estimata cu multa indulgenta la 10.5.
Transparenta a fost foarte buna, iar Luna inca nu deranja, steaua TYC 1459-318-1 cu magnitudinea 12.1 fiind vizibila usor cu vedere directa prin acromatul 102/660 mm si ocularul Zoom 8-24 mm, la circa 80x.

Deci, pandemia inca e aici!  :wink: