-----------------------------------
CAdi
11 Ian 2020 15:54

Venus - CAdi
Topic separat din "".
Moderator MariusP

Venus fotografiata ieri seara (10.01.2020) cu un Nikon Coolpix P900 Zoomx83 (maxim)

Problema este urmatoarea:
Dupa cum observati , in dreapta planetei Venus apare un punct alb care nu imi dau seama
ce ar putea sa fie, pentru ca se stie ca Venus nu are sateliti.
Sa fie planeta Mercur ?

In atmosfera lui Venus se observa si o pata neagra, situata la Nord-Est cum ar veni, daca ne-am orienta
dupa punctele cardinale...

Mircea Pteancu
11 Ian 2020 18:02


CAdi

Am unele motive sa cred ca-i vorba de artefacte instrumentale.
Ce telescop ai folosit,te rog ?
Venus este acum intr-o faza de peste 80% dar va ajunge la 70% la sfarsitul Lunii.
(Citez din memorie din anuarul Meteor,Efemeridele lui Marcel le scot Luni de la Posta).
Deci nu ar trebui sa apara perfect rotunda.
Intr-un telescop in care Venus prezinta un asemenea diametru,musai si Mercur prezinta suprafata aparenta.
O conjunctie atat de apropiata a celor doua planete interioare ar fi fost anuntata cu surle si tobe de multa vreme...

In orice caz ,ma bucur ca te-ai apucat de observatii,cer senin,Mircea

iulian90
11 Ian 2020 19:31


Am observat si eu planeta Venus zilele trecute si intr-adevar, planeta nu are forma perfect circulara , ci usor eliptica, ca o minge de rugby.
Planeta Mercur este acum in conjunctie inferioara, in directia Soarelui ,in constelatia Sagetatorul, la numai 1,5 grade spre sud de discul solar, iar planeta Venus se afla in constelatia Varsatorul (Aquarius) , la o elongatie de 36,5 grade fata de Soare, deci la o distanta mare si fata de planeta Mercur.

2SKY
11 Ian 2020 21:36


CAdi vezi cum umbli pe la avansati , ca devine NASA invidioasa pe pozele tale cu Venus  :shock:

Mircea Pteancu
11 Ian 2020 21:48


2SKY

Iti apreciez verva si umorul dar te rog lasa omul sa posteze observatiile sale.
Daca este nevoie, ii explicam ce trebuie sa faca pentru rezultate mai bune.

Dar ,apropo,daca tot ne intalnim la ''Observatii'' ...parca mi-ai ramas dator cu niste rapoarte de observatii proprii.
Ca telescoape ai destule...nu-i asa ?Cate ,mai exact ?

Mircea

2SKY
11 Ian 2020 23:03


Pina in primavara nu cred sa le scot 4 , cu cerul si frigul actual . Am trecut pe detectie meteorii  , si nu scanez , ci urmaresc prin sondare zilele (deci am timpul f limitat ). Am facut pasi importanti si spre video astronomie , dar revin si la observatii pe viitor .

 Scuze ..dar sa puna la observatii asa capodopera fotoplanetara , ... imi iau si eu camera din aia  :D

CAdi
11 Ian 2020 23:13


Ar fi cazul, stiu ce am fotografiat, cerul era senin, fara nori. :D

saiph
11 Ian 2020 23:21


putin mai multa concentrare (focus) :P poate n-ar strica

2SKY
12 Ian 2020 02:28


VENUS la conjunctie inferioara este la ~39 mil km de terra . Dar astazi este la 181 mil km .  Nu ai cum sa ajungi la diametrul din imagine pt Venus . Cel mai sigur punctul ala minuscul  luminos este Venus , si discul artefact /reflexie . La ce data / ora ai facut poza si in ce directie , pentru a recrea  situatia ?

saiph
12 Ian 2020 11:37


realizati ca discutati despre o imagine grosolan defocalizata, nu? trasa cu un point&shoot pe autofocus.... :)

valy
12 Ian 2020 14:58


Focala optica maxima echivalenta FF a aparatului e de 2000 mm. Presupun ca imaginea este crop din cea captata. Daca Venus este in faza inseamna ca imaginea este puternic defocalizata, iar eventualele puncte sunt artefacte de la praf si/sau hot pixels.

2SKY
12 Ian 2020 21:56


Poza este facuta cind Venus era la 14gr deasupra orizontului . Deci ai prins un bec stradal (cu focal
izare pe infinit) ...  sau reflexie . ...+ ISO 1600 la planete este f mult .

MariusP
12 Ian 2020 23:04


Poza este facuta cind Venus era la 14gr deasupra orizontului .De unde ai tras concluzia ca Venus era la 14 grade deasupra orizontului?

Din EXIF-ul fotografiei postate, data pozei ar fi 10.01.2020 si ora 18:42:02.
Daca ora e corecta si e TLR, atunci inaltimea lui Venus era de 10 grade, nu 14...  :roll:

2SKY
12 Ian 2020 23:22


GPS-ul e de vina , locatia mea . 10 .....

MariusP
12 Ian 2020 23:36


Ai dreptate, si eu am gresit considerand locul meu... nu stiu localizarea lui CAdi, dar e posibil sa fi fost la vreo 13 grade la el acasa...  :wink:

Kirk Spock
13 Ian 2020 11:24


https://image.slidesharecdn.com/hubble-090807104243-phpapp01/95/hubble-39-728.jpg?cb=1249641835
Punctul apare si in imaginea luata de prietenul nostru Hubble, deci...

saiph
13 Ian 2020 11:33


aaa, pai de ce nu zici ca colegul nostru si-a tras Hubble? :)  acum vad ca e trasa exact la aceeasi rezolutie :D lol..

valy
13 Ian 2020 12:03


Prietenul Hubble greseste, este uman dealtfel, prietenul Stellarium arata ceva faza si nici urma de steluta:

saiph
13 Ian 2020 13:46


hai mai Valy, strici placerea omului..  :D unde mai e misterul? Parea o discutie promitatoare

radug
13 Ian 2020 14:40


Problema este urmatoarea:
Dupa cum observati , in dreapta planetei Venus apare un punct alb care nu imi dau seama
ce ar putea sa fie, pentru ca se stie ca Venus nu are sateliti.
Sa fie planeta Mercur ?

In atmosfera lui Venus se observa si o pata neagra, situata la Nord-Est cum ar veni, daca ne-am orienta
dupa punctele cardinale...
Bine ai venit in lumea astrofotografiei.
Inainte de a posta totusi e bine sa te documentezi nitel asupra a ce presupune astrofotografia, caci altfel cu totii ne extaziem ca vedem OZN-uri la inceput.

In primul rand, daca tu sustii ca poza e la planeta Venus, eu n-as fi asa sigur pentru ca nu e clara ;-)
In al doilea rand, punctul alb e cel mai probabil un hot pixel sau un cosmic ray hit.
In al treilea rand, pata neagra nu e in atmosfera lui Venus ci pe senzorul camerei tale (sau aproape de el) sub forma de praf.
Pentru toate "problemele" enumerate mai sus exista solutii, insa trebuie sa te documentezi adecvat si sa mai incerci.

valy
13 Ian 2020 15:13


hai mai Valy, strici placerea omului..  :D unde mai e misterul? Parea o discutie promitatoareStai linistit, am vazut ca nimeni/nimic nu ii poate strica placerea colegului :).

CAdi
13 Ian 2020 21:14


https://image.slidesharecdn.com/hubble-090807104243-phpapp01/95/hubble-39-728.jpg?cb=1249641835
Punctul apare si in imaginea luata de prietenul nostru Hubble, deci...

Kirk Spock, la ce data  a fost facuta fotografia lui Hubble ?

In alta ordine de idei :

Fotografia mea, este reala, netrucata, la data enuntata.
Aluziile cu praf si hotpixeli sunt nefondate .
Desi este un topic, cu si despre planeta Venus, nu am vazut si eu o fotografie
 a planetei facuta de voi, acum cat este cald subiectul.
Nu de alta, dar sa iau exemplu...

2SKY
13 Ian 2020 21:33


CAdi cel mai simplu rezolvam . Mai fa un set de  3-4 poze , la intervale de 4-5min intre ele , cu aceleasi setari si vedem daca cercul coboara si cit . Iar acel punct chiar nu are importanta , apoi incearca sa reduci ISO undeva la 400 si mai fa vreo 2 , cu autofocus centrind discul pe mijloc .
https://www.youtube.com/watch?time_continue=130&v=dICIKYn5w4w&feature=emb_logo
Vezi ce zice aici , si in film Venus este mult mai aproape de terra decit acum .

MariusP
13 Ian 2020 22:14


http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/eating-popcorn-smiley-emoticon.gif

CAdi
13 Ian 2020 23:04


Astept raspunsul lui Kirk Spock si fotografiile voastre 2 Sky.
Mai ales pe cea a lui Marius P, care vad ca mananca seminte.... :D

MariusP
14 Ian 2020 00:18


care vad ca mananca seminte.... :DFloricele, Adi Cristian, floricele, nu seminte... Le confunzi la fel cum confunzi un guguloi defocalizat cu o fotografie la Venus...
Asculta sfaturile colegilor cu experienta, nu-i ignora, ca-ti vor binele... :idea: 

Eu nu fac fotografii pentru ca nu ma pricep si recunosc ca nu ma pricep, dar observatii mai fac, din cand in cand...  :wink:

valy
14 Ian 2020 01:05



Fotografia mea, este reala, netrucata, la data enuntata.
Aluziile cu praf si hotpixeli sunt nefondate .
Desi este un topic, cu si despre planeta Venus, nu am vazut si eu o fotografie
 a planetei facuta de voi, acum cat este cald subiectul.
Nu de alta, dar sa iau exemplu...
Pt. clarificare:  nu a zis nimeni ca nu este reala, trucata sau la alta data. In imaginea ta nu este Venus focalizat corect, nu am zis ca nu este Venus. Dealtfel nu ai precizat daca este crop 100% sau asa arata intreg cadrul.
Aluziile cu praf sau hot pixels nu sunt aluzii.
Pana la urma ce urmaresti, sa iti zicem toti ca este Venus, acel detaliu reprezinta nori sau detalii in atmosfera iar punctul alb micut este 
Nu de alta, dar sa iau exemplu...Colegii au mentionat ca au observat faza, captura din Stellarium prezinta faza.

De asta ce zici?
https://youtu.be/dICIKYn5w4w?t=68

saiph
14 Ian 2020 11:29


Astrofotografia, in special cea pt planete, nu e un "sport" de duzina, contrar aparentelor :) Adica, nu orice camera cu suuuuuper zoom poate fi indreptata spre cer, lasata sa-si faca de cap cu focusul si expunerea, pentru ca in final sa ai imaginea fidela a planetei tintite.
Sunt cateva reguli ce trebuie respectate, cateva notiuni ce trebuie insusite inainte de a te apuca de treaba, cateva scule minime ca dotare tehnica, iar prezentarea rezultatului trebuie insotita de un minim de detalii tehnice specifice fotografiei respective pentru a putea primi feedbackul asteptat. Doar ca mentionezi tipul aparatului foto nu se incadreaza la "minim" de detalii.

Daca vii doar cu o pozulica trasa din poanierdaca nu e ce zic eu atunci ce altceva poate sa fie?!?  aratati voi ce stiti daca sunteti tari!" sa stii ca nu contribuie cu nimic bun la indreptarea situatiei. In momentul asta pare exact ca acea piatra aruncata in apa de "stim-noi-cine". Face valuri si atat, iar "ceilalti" trebuie sa o mai si scoata din apa. Nu e nimic gresit in a recunoaste ca nu stii, ca nu s-a nascut nimeni gata invatat. Coopereaza frumos, fara complexe, fara supozitii false, urmeaza regulile pe care le-am mentionat mai sus si lumea te va ajuta sa te lamuresti si chiar sa faci progrese, daca chiar iti doresti si tu asta. Dar nu te ascunde dupa gardul de paie tip Dunning-Kruger, ca nu aduce nimic bun :) Suntem aici sa ne ajutam intre noi, insa trebuie sa stim sa cerem asta unul de la altul, fara ranchiuna, fara invidie, fara impresia ca cineva are ceva cu tine. Iar la urma urmei, daca mai mult de unul-doi zic acelasi lucru, poate ceva-ceva e la mijloc, nu crezi?

Uite, ca sa nu zici ca n-ai alternative, in cazul in care lipsa echipamentului adecvat (camera planetara dedicata) ti se pare de nedepasit: poti incerca sa utilizezi camera telefonului, centrat (cu adaptor) pe un ocular montat pe orice luneta capabila sa ofere macar 100-150x marire (una de 80-90mm ar fi la fix), apoi vei vedea cat e de simplu sa te lamuresti singur ce se petrece acolo. Si in mod garantat, imaginea obtinuta trecand filmuletul prin PIPP si Registax va fi de cateva ori mai buna decat orice iti poate reda camera aceea compacta.

valy
14 Ian 2020 12:21


..camera aceea compacta.P900 nu e chiar compacta, are aproape 1kg si ca dimensiune arata impresionant comparat chiar cu un dslr. Venus este destul de luminos, chiar daca are senzor mic, nu ar trebui sa ridice mari probleme in a captura forma/faza planetei. In cazul de fata singura problema reala o reprezinta pozitia joasa a planetei si turbulentele mari, caz in care este greu probabil sa vezi forma fazei, ar ajuta stacking. In astfel de conditii sa vorbim de detalii in norii planetei mi se pare pura fantezie, avand in vedere ca in imaginea postata de colegul Spock mai sus, nici Hubble din spatiu nu scoate mare lucru cu apertura de 2m si lipsa turbulentelor. Din fericire avem libertatea sa credem si sa spunem orice vrem :)

saiph
14 Ian 2020 14:08


P900 nu e chiar compacta, are aproape 1kg 

"compacta" face referire mai mult la faptul ca obiectivul nu e detasabil / interschimbabil, nu neaparat la gabarit. da, stiu care este modelul de caramida... aaa, pardon, de camera :lol:

valy
14 Ian 2020 14:18


Fie vorba intre noi, la ce iti trebuie sa mai schimbi obiectivele cand ai zoom 24-2000? :)

saiph
14 Ian 2020 16:54


Pai, apertura si undersampling, ar fi un bun motiv :)

valy
14 Ian 2020 16:57


La fel, la ce iti trebuie cand este suficient de apertur incat sa scoti detalii in atmosfera lui Venus? E arhisuficienta apertura, tin minte ca parca mak a scos ceva nori cu un filtru UV si apertura de 250, deci ce vrei mai mult de la un aparat foto?   :lol:

MariusP
14 Ian 2020 17:05


Mak n-a mai postat o fotografie pe forum din iunie anu' trecut si-si vinde si un telescop!  :shock: 
Cred ca-i dezamagit de ce reuseste cu ce are si vrea si el o camera din asta...  :mrgreen:

CAdi
14 Ian 2020 18:19


Fotografia mea a fost facuta cu maximum ce poate scoate aparatul. 
Nici vorba de ISO 1600 cum zice 2SKY ca altfel iesea stearsa si neagra.
Am reusit un zoom foarte bun cu un timp de expunere de 20 sec pentru ca cerul era perfect .

valy
14 Ian 2020 18:21


..
Am reusit un zoom foarte bun cu un timp de expunere de 20 sec pentru ca cerul era perfect ..
La Venus ai nevoie de un timp de expunere mult sub o sec, este foarte luminos. cand defocusezi lumina se imprastie pe o suprafata mai mare si e normal sa iti creasca timpul de expunere.

CAdi
14 Ian 2020 18:34


Coopereaza frumos, fara complexe, fara supozitii false, urmeaza regulile pe care le-am mentionat mai sus si lumea te va ajuta sa te lamuresti si chiar sa faci progrese, daca chiar iti doresti si tu asta. Dar nu te ascunde dupa gardul de paie tip Dunning-Kruger, ca nu aduce nimic bun :) Suntem aici sa ne ajutam intre noi, insa trebuie sa stim sa cerem asta unul de la altul, fara ranchiuna, fara invidie, fara impresia ca cineva are ceva cu tine. Iar la urma urmei, daca mai mult de unul-doi zic acelasi lucru, poate ceva-ceva e la mijloc, nu crezi?

Saiph, unde ai vazut tu ca eu nu vreau sa cooperez?
Atat poate sa dea maxim zoom aparatul acesta cu toate ajustarile necesare,
 pe infinit si selectorul pe U.
Recunosc ca a iesit blurata dar totusi se observa niste detalii, ca de exemplu norii de pe Venus si
celelalte pe care le-am semnalat.
Celelalte cadre nu mi-au iesit asa de bine, pentru ca am vrut un zoom cat mai mare,cu toate ca m-am straduit... :) La zoom mic, sub 30% din ce da Nikon Coolpix P900 au iesit bine.

Inca mai astept raspunsul lui Kirk Spock! Norii de pe Venus pentru cine priveste atent se vad
si pe fotografia lui Hubble , postata de Kirk Spock si punctul acela alb s-ar putea sa fie asteroidul
Vatiras pe care l-am surprins si eu...si de care am citit ca s-a descoperit de curand.
Este intersant insa de stiut si cand a facut Hubble fotografia ?

valy
14 Ian 2020 18:46


Imi place optimismul tau :)
Daca ai fi folosit si zoomul digital impreuna cu functia de interpolare Nikon Dynamic Fine Zoom cu siguranta ai fi vazut si vulcanii: https://www.nytimes.com/2020/01/09/science/venus-volcanoes-active.html

CAdi
14 Ian 2020 18:49


Multumesc pentru informatie,  totusi as vrea sa vad si eu o fotografie de-a ta cu Venus,
sa invat cate ceva...

valy
14 Ian 2020 18:51


Desi nu m-astept : http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=164710#164710

CAdi
14 Ian 2020 18:59


Multumesc

MariusP
14 Ian 2020 19:58



Cred ca topicul este deja de ""...  :?

saiph
14 Ian 2020 21:52




Saiph, unde ai vazut tu ca eu nu vreau sa cooperez?
...
Recunosc ca a iesit blurata dar totusi se observa niste detalii, ca de exemplu norii de pe Venus si
celelalte pe care le-am semnalat.


...sa mai continui?

CAdi
14 Ian 2020 22:48


Nu, continui eu. 
As vrea o fotografie cu Venus facuta de tine, sa vad diferenta.

Postez inca una din aceasta seara (cu zoom 83x) si una de acum 2 seri cu 
un zoom cred sub 20 %.

E maxim ce pot sa  scot cu aceasta camera.
Dupa cum observi, asteroidul a trecut de Venus... :D

2SKY
14 Ian 2020 22:56


Ar trebui ... . CAdi nu sti cum te cheama cu aparatul in mina , si tu vezi nori , asteroizi , ..cu un aparat de 2lei tu ai egalat HUBBLE ? ASTA ZICI  . Tocmai exiful zice ca ai avut expunere 1sec la ISO 1600 . Am trecut imaginea printr-un filtru ce mareste orice urma de lumina si  ti-am mai gasit 3 corpuri suspecte , ...acum ori sint stele ori ceva in apropierea planetei . Oricum , magnitudinea corpurilor si marimea nu ca ar fi identice cu primul , dar in paint pot sa iti mai pun vreo 2-3 sa nu bata la ochi . Dar sa nu spui la nimeni . 

CAdi
14 Ian 2020 23:06


Vezi-ti de treaba.De unde le scoti? Punctele le-ai adaugat tu.
Sa discreditezi pe altii nu pe mine....Ar fi iesit de cand am postat fotografia.

In orice caz despre ce filtru , despre ce imagini de corpuri langa Venus afirmi ca vezi,
 cand prelucrezi o fotografie luata de pe un site ?
Si inca odata ce ISO 1600 omule, ca nu ar aparea asa de luminoasa imaginea...

2SKY
14 Ian 2020 23:33


Cu cit cresti ISO IMAGINEA  DEVINE MAI LUMINOASA este sensibilitatea . Nu sti de ce ultimile poze sint galbene ? CE AI MODIFICAT ...sa vedem fotograful din tine .

CAdi
14 Ian 2020 23:51


Viteza de declansare. Mare scofala!
Ia spune-mi ce obiecte ai mai vazut langa Venus, prin filtrul tau ca ma faci curios.
In orice caz la sugestia ta am analizat fotografia prin Paint, am marit-o de 500x si 
nu am vazut nimic dubios. De unde le scoti?

valy
15 Ian 2020 00:17



un zoom cred sub 20 %.
.
Mai incerc odata, daca ai putina urma de ratiune practica: a doua poza pare a fi Venus focalizat cat de cat, dar prima la zoom maxim nu este deloc focalizat, nu este atat de mare la focala 2000mm, te tradeaza inclusiv timpul de expunere si iso:


Make	NIKON
Model	COOLPIX P900
Exposure	1
Aperture	6.3
Focal Length	268.0 mm
ISO Speed	1600
Flash	Off, Did not fire


Venus trebuie expus la iso mic si timpi 1/200 s aprox deci de 200x ori mai putin decat acea 1 s, asa cum de altfel este in a doua poza, cea focalizata oarecum corect:

Make	NIKON
Model	COOLPIX P900
Exposure	1/125
Aperture	5.6
Focal Length	196.0 mm
ISO Speed	1600
Flash	Auto, Fired

Se pare ca te tradeaza chiar si aparatul.

Chiar nu imi pot imagina cum poti sa confuzi anumite lucruri, si nu pare sa le faci intentionat.

CAdi
15 Ian 2020 00:35


Aparatul l-am luat de curand.
Am crezut ca stiu multe despre el dar vad ca trebuie sa mai invat!

valy
15 Ian 2020 00:44


Dar 2sky ti-a aratat un film care trebuia sa te lamureasca din prima si sa rezolve misterul:
http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=19296&postdays=0&postorder=asc&start=15#192593

Spor la butonat aparatul. Si nu mai lasa aparatul pe autoiso, autoexposure, autofocus, noise reduction cand pozezi Venus.
ExposureProgram	Program AE
ExposureMode	Auto
FocusMode	AF-F
ISOSelection	Auto
HighISONoiseReduction	Normal

PS: ai pozat Venus cu flash :)?

Flash	Auto, Fired

PS2: n-as pastra nici coordonatele GPS in poze, parca nu e tocmai ok sa stie lumea ca stau in Ploiesti strada Nicolae Iorga

Mircea Pteancu
15 Ian 2020 00:44


ALELUIA !

CAdi ,nimeni nu-ti vrea raul ,vad ca in sfarsit ai inceput sa intelegi ca ai de invatat.
Invata ,nu e nicio rusine in asta.
Numai prostul le stie pe toate...

Mircea

CAdi
15 Ian 2020 00:51


Ok, am inteles lectia !
Dar acum fie vorba intre noi, in prima fotografie , chiar daca nu este prea bine 
 focalizata imaginea, vi se pare ca punctul acela luminos de langa Venus si pata neagra
de pe disc in directia Nord-Est ar fi un neajuns al focalizarii?

valy
15 Ian 2020 00:55


Cand defocalizezi incep sa devina vizibile firele de praf de pe lentile sa usenzor, apar ca niste gogosi/cercuri. Daca pozezi orice alt subiect defocalizat sau Venus in alta pozitie o sa vezi ca cercurile raman fixe pe imagine, nu se misca cu planeta deci nu sunt pe planeta ci pe senzor sau lentile, asa iti dai seama ce este. Punctul alb probabil cel mai bine se vede cauza pe poza marita maxim si crop pe acea zona, pare hot pixel asa cum am mai zis.

CAdi
15 Ian 2020 01:03


Nu prea imi vine sa cred. Am tras mai multe cadre la ceva minute si a aparut acelasi punct,
 insa nu au fost asa reusite.
Imi pare rau ca le-am sters.

La o ora , punctul nu mai era...Am pastrat prima fotografie si am zis sa o afisez pe forum 
 sa vad ce iese ! 
Si vad ca au iesit destule... :D

valy
15 Ian 2020 01:09


Pai de obicei pixelli hot au proprietatea sa fie tot timpul in aceeasi pozitie, de obicei apar la timpi mai lungi si iso mare. Aparatul l-ai luat nou sau sh?

Un alt aspect care vad ca nu ti-a atras atentia: la focala de 190mm ai Venus de cativa pixeli, la focala 50% mai mare ai venus de o suta de ori mai mare, cum iti explici, logic vorbind?

CAdi
15 Ian 2020 01:12


Ce intrebari! sh, acum vei da vina pe aparat !

valy
15 Ian 2020 01:13


..., acum vei da vina pe aparat !ramai la concluzia ta initiala: "Am crezut ca stiu multe despre el dar vad ca trebuie sa mai invat!" Aparatul e foarte bun, invata-l cat mai bine, pozeaza cat mai mult. Toate aparatele scot hot pixel, nu e nici un senzor perfect, tinand cont ca ai iso 1600 e chiar bine, aici poate si NR a facut cate ceva.

Spor.

CAdi
15 Ian 2020 01:15


Ce inseamna NR?

saiph
15 Ian 2020 01:50


nu e cel mai reusit Venus prins de mine vreodata, dar e asa, by request, prelucrat pe repede inainte.
nu am avut cel mai sofisticat echipament pe mana, nici cele mai bune conditii - o luneta acromata 90/800, un webcam modificat conectat la luneta prin Barlow 2x si la telefon prin OTG, filtrata cu un #21 red pt ca nu am avut ADC-ul cu mine in vacanta, iar peste toate astea o turbulenta locala f mare.
sunt 700 cadre HD cropuite si centrate in PIPP, aliniate si stivuite in Registax 5, semi-finisate in Photoshop CS5.

pot confirma ca nici vizual nu s-a remarcat vreunul din detaliile mentionate in postarea originala. am utilizat mariri de pana la 
246x, cu un optim in jur de 160x.

atasez si o poza facuta de un amic de pe un grup FB de astrofoto (Joe Richards), pe data de 14, cu o focala un pic peste 3m, mult mai reusita decat incercarea mea timida.

deci, Cadi, te rog mult, pentru ultima oara - cand ti se spune ca ai o problema undeva, incearca in primul rand sa accepti realitatea, sa incerci sa lucrezi la corectarea problemei si sa primesti sfaturile oferite cu buna intentie.  nu sa iti impui propriile idei preconcepute si sa incepi sa denigrezi si sa provoci arogant discutii fara rost, total pe langa subiect.

din acest moment esti sub monitorizare. depinde numai de tine cum va continua colaborarea noastra.

mult succes la observatii in continuare si cer senin!

Kirk Spock
15 Ian 2020 10:01


@CAdi
Poza luata de Hubble sigur nu e recenta, pentru ca ultima conjunctie superioara a fost in 14 aug 2019. Acum Venus, cum spun si colegii, se afla in faza in care se vede doar partial luminat de Soare, fapt oarecum vizibil chiar si in poza cu zoom 20x pusa de tine mai inainte, probabil mai bine focalizata.

valy
15 Ian 2020 12:27



un zoom cred sub 20 %.
Daca e sa ne uitam in exif, poza la zoom 83x este la focala de 260mm, deci ar fi un zoom 268/4.3 = 60x, iar cea la 20% defapt 196/4.3 = 44x, adica putin mai mic. Chiar nu imi imaginez cum poti incurca lucrurile, daca la 44x Venus este mic micut, la 60x este cat Luna cand defapt trebuia sa fie doar putin mai mare, si asta nu tine de cunoasterea aparatului, oricum asta se invata, ci de un dram de perspicacitate practica.

CAdi
15 Ian 2020 19:38


Saiph fara amenintari te rog.
Eu am o functie HDR care mareste contrastul si culoarea.
Eu stiu ca la HDR ISO este mai mare de 1600 de aceea m-am mirat cand 2SKY 
a zis ca am fotografiat cu ISO 1600!!
Eu nu stiu cum verificati voi exif-ul fotografiilor ca mie nu
 imi iese deloc, cu clik dreapta ?!?
Altceva: vad ca la senzorul asta de pe Nikon cu cat cresti zoomul scade rezolutia
si focalizarea.
Vad ca nici-unul dintre voi nu a avut dimensiuni asa de mari ale lui Venus in fotografiile postate.
Oricum fotografia ta Saiph nu este nici ea prea reusita! Daca ai fi dat zoom-ul mai mare
ti-ar fi iesit cam tot la fel ca la mine.
Ca sa iti raspund Vali eu am dat zoom maxim dar  aparatul se autoregleaza si 
a tras putin tubul telescopic inapoi pentru o mai buna focalizare, de aceea a iesit probabil
zoom 60x.

Inca odata, cum aflii exif-ul ?

mmarin
15 Ian 2020 20:39


Pentru exif: click dreapta > properties > details. Dacă folose&#537;ti localele pentru limba română, tre' să fie ceva asemănător.

Mesaj moderat
Moderator MariusP

2SKY
15 Ian 2020 20:45


Nu ai nevoie de exif , ai meniul setari . Pozeaza luna sa vedem detalii cit mai mari ,  si treci iso , timp expunere , zoom , eventuale prelucrari . Fa un film pe YT  cu diferite setari . Nu ai ce sa faci , la Venus vezi doar discul luminos . Oamenii folosesc telescoape , pt poze la planetare , este nevoie de mariri ff mari , nu 83 x.. .

CAdi
15 Ian 2020 21:10


Pentru exif: click dreapta > properties > details. Dacă folose&#537;ti localele pentru limba română, tre' să fie ceva asemănător.

In alta ordine de idei sunt incepator si este pentru prima oara cand fotografiez obiecte ceresti
 intr-o asemenea maniera si incerc sa aflu cat mai multe. Si la drept vorbind in asemenea 
situatii nu imi cunosc prea bine aparatul, se pare ca trebuie sa il setez manual...

Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva.

Mesaj moderat
Moderator MariusP

CAdi
15 Ian 2020 21:13


Multumesc 2SKY pentru sfaturi.

saiph
15 Ian 2020 22:25


incearca sa faci distinctia intre amenintare si instiintare.  cand primesti notificare de plata de la furnizorul de utilitati, e tot amenintare? :)
pur si simplu, orice actiune e urmata de o reactiune, exact ca-n fizica.
sper ca macar ceva util/practic ai retinut din toate mesajele de pana acum (si care vor urma, probabil), ca sa-ti perfectionezi tehnica de achizitie de imagini.

asta am si zis, ca nu e o poza f reusita. dar nici catastrofala ca altele ;)

valy
15 Ian 2020 23:14


S
Vad ca nici-unul dintre voi nu a avut dimensiuni asa de mari ale lui Venus in fotografiile postate
Pentru ca am focalizat cat de cat bine, daca vrei pot sa iti scot si eu poza cu Venus oricat de mare vrei, daca vrei poate sa acopere tot cadrul, dar asta inseamna un singur lucru: ca nu am focalizat cum trebuie. Venusul lui Hubble a iesit cat al tau si el are focala 57m, de 100x ori mai mare ca la tine, probabil e stricat sau ceva! Si totusi in una din imaginile tale a iesit cam la aceeasi dimensiune cu cele ale noastre postate pe aici.

Eu nu stiu cum verificati voi exif-ul fotografiilor ca mie nuAm incarcat imaginea aici: 
http://metapicz.com/#landing?imgsrc=http%3A%2F%2Fwww.astronomy.ro%2Fforum%2Ffiles%2Fvenus_12012020_132.jpg

Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva.Doar logica :)

Stille
17 Ian 2020 00:40


NR e noise reduction. Mananca pixeli stralucitori inconjurati de intuneric uneori. 

Si da, la astrofoto nu se poate altfel decat manual. Camera pe trepied tintita spre o stea stralucitoare, liveview-ul pornit, si rasucesti de inelul de focus pana vezi care-i plaja de diametru minim a stelei, si pe urma lasi focusul in mijlocul plajei aleia (foarte posibil sa ai niste halouri mov sau verzi altfel). Pe urma pui pe obiect. O regula ochiometrica pe montura fara tracking e 500 / ( focala obiectivului * factorul de crop al aparatului) ca o sursa de lumina punctiforma sa nu-ti iasa extrem de dungat, sau 150 / (toate cele) ca sa iti iasa punctiform. Daca ai un point-and-shoot poti sa imparti 500 la 2000mm sau cat mai scrie acolo direct, ca probabil raporteaza focala echivalenta. Iese cam 1/4s, ceea ce e arhisuficient pt Venus. Eu chiar as mai scurta timpul de expunere - in ipoteza sustinuta de tine ca poti sa vezi detalii in atmosfera,  nu as vrea sa saturez senzorul si sa-mi iasa planeta alba ca Luna fotografiata cu mobilul.

valy
17 Ian 2020 01:16


Nu cred ca are inel la P900, dar pun din nou filmul asta, l-a mai pus si 2sky la inceput (degeaba se pare), uite ce simplu si clar explica aici, are si text, are si imagini, are si Venus mare, si Venus mic, are si detalii in atmosfera planetei, are si faza, si expunere, e fix ce trebuie: https://youtu.be/dICIKYn5w4w

tudor
17 Ian 2020 01:41


Ca o sintetizare a ceea ce a spus stille referitor la timpul de expunere: 

Cu un obiectiv de 500mm (echivalent pe format full frame) iti trebuie cel mult o secunda ca sa nu iasa obiectele miscate de pe trepied. Cu regula de trei simple calculezi timpii pentru alte focale. De exemplu daca ai un obiectiv de 1000mm trebuie sa setezi un timp de cel mult 1/2 secunde. Iar daca ai un obiectiv de 250mm trebuie sa setezi un timp de cel mult doua secunde.

Iar referitor la focalizare (punerea in clar) dupa cum au spus si colegii mai devreme, Cadi trebuie sa sti ca o regula generala ca un obiect luminos relativ punctiform cu cat va fi defocalizat mai mult (neclar), cu atat va aparea ca un halou circular luminos mai mare (situatia cu Venus din prima poza postata de tine). Nu inseamna ca daca vezi un halou mare ai si detalii multe ci chiar opusul, adica nu este in clar neavand nici un fel de detalii. In fotografie aceasta parte defocusata se numeste "bokeh" sau altfel spus blur. Acest blur poate avea in componenta si astfel de sfere luminoase mari. Dar daca se face clarul (focalizeaza) chiar pe  obiectul luminos (Venus in discutie), cu atat nu va mai aparea ca un halou mare ci se va micsora pana cand va fi foarte clar si cu  detalii mai bune. Abia atunci la Venus se poate vedea ca in perioada asta a anului, faza lui e de aprox 80% si deci umbrit pe 20% din circumferinta lui.

CAdi
17 Ian 2020 18:45


Pe de o parte sunt de acord cu tine Tudor pe de alta parte imi pun niste intrebari !

De ce naiba mai alegem aparate cu zoom mare (200,300,500...) daca focalizarea 
se face la zoom mic?

Altceva, in legatura cu haloul de care vorbesti. Daca analizam din punctul de vedere 
al manualului de fizica, se stie ca fotonii emisi de Soare izbesc corpurile spatiale,
 in speta planetele, satelitii, asteroizii etc o parte se reflecta de suprafata acestora,
alta parte devin parte din energia corpului respectiv (are loc o degajare de caldura,
corpurile se incalzesc) . Noi vedem cu ochiul liber planeta Venus foarte stralucitoare
sus pe cer. De ce ? In primul rand ea este foarte apropiata de Terra , are cam aceeasi
 marime si suprafata si in al doilea rand atmosfera ei acida reflecta fotonii.
Deci este de asteptat ca Venus vazuta din spatiu sa aiba un halou in jurul ei si sa fie
atat de stralucitoare incat este cel mai stralucitor obiect spatial care se vede de pe 
Pamant (dupa Soare, bineinteles).
Daca efectuezi zoom spre limita aparatului eu zic ca se vede acel halou care intr-adevar 
impiedica observarea anumitor detalii ale planetei .
Daca vrei sa focalizezi, pierzi din zoom, observi mici detalii ale planetei, insa asa 
cum ai zis  nu mai observi haloul pentru ca de la acea distanta fotonii sunt disipati.

Eu asa vad lucrurile din punct de vedere al fizicii.

CAdi
17 Ian 2020 18:57


Nu cred ca are inel la P900, dar pun din nou filmul asta, l-a mai pus si 2sky la inceput (degeaba se pare), uite ce simplu si clar explica aici, are si text, are si imagini, are si Venus mare, si Venus mic, are si detalii in atmosfera planetei, are si faza, si expunere, e fix ce trebuie: https://youtu.be/dICIKYn5w4w

Am un selector exact ca in filmul video  si pot sa reglez imaginea, am sa incerc data viitoare.
Vali, mi-ai dat multe informatii pretioase pentru care iti multumesc.

Tin insa sa iti atrag atentia cu ceva :

Eu nu ma aflu in nicio situatie din filmul postat de SKY !
La mine imaginea este puternica, insa mai putin reliefata, cu un mic halou,
despre care eu am crezut initial ca este atmosfera planetei.

Asta nu inseamna ca nu am sa tin pe viitor cont de sfaturile voastre , 
insa am sa incerc sa impac zoom-ul cu focalizarea si nuantele corpurilor ceresti.

valy
17 Ian 2020 19:11


Poate am exagerat eu incercand sa cred ca lucrurile functioneaza intr-un anume fel si nu altfel, pana la urma am inteles si cred ca iti dau dreptate: lucrurile nu sunt cum sunt ci cum credem noi ca sunt. Si lucrul asta iti creeaza un anumit confort, vorba cuiva "Too often we... enjoy the comfort of opinion without the discomfort of thought."

CAdi
17 Ian 2020 19:27


Nu inteleg , vorbeste mai clar, ai desigur o experienta mare in domeniul astrofotografiei.
Sigur ca imaginea mea nu este asa cum trebuie si nu respecta standardele foto sunt de acord.

Voi incerca mai multe moduri de imagine, asta am vrut sa zic.

valy
17 Ian 2020 19:39


Am argumentat logic/matematic ca nu este asa cum crezi, in film se vede exact ce ai si tu, acelasi aparat, acelasi Venus, acelari rezultat, altceva nu am ce sa mai zic. Dar daca tu crezi ca totul este ok doar atat iti mai arat - nu exista diferenta asa de mare intre cele doua imagini ale lui Venus la focale relativ apropiate decat daca prima este puternic defocalizata, caz in care nici nu mai conteaza haloul, reliefarea sau imaginea puternica, asta sunt doar inchipuiri de explicatii ca acolo ar fi ceva bun sau relevant (nori, atmosfera, detalii reale):

CAdi
17 Ian 2020 19:48


OK ti-am inteles punctul de vedere.
 Daca am prilejul  voi face o poza a lui Venus dupa standarde.
Sa vedem la Nikon ce iese...

tudor
17 Ian 2020 19:49


Deci focalizarea sau cu alte cuvinte clarul imaginii trebuie sa se faca indiferent de ce focala folosesti. Fi atent, iti dau un exemplu: 
- sa zicem ca folosesti focala cea mai mare a zoomului tau de la aparat (sa zicem 1000mm), deci maresti din aparat cel mai mult posibil, la maxim. Pasul al doilea dupa ce ai ales aceasta putere de marire maxima a aparatului este punerea in clar cu aceasta putere de marire maxima. Deci simpla alegere a unei focale sau putere de marire nu iti da imaginea clara. Trebuie sa reglezi din alt buton sau rotita de focus pana ce imaginea devine clara. Este exact ca la telescop la vizual. Ai ales ocularul cu cea mai mare putere sa zicem dar Venus se va vedea ca un guguloi (halou) mare de lumina defocalizata. In momentul cand reglezi focusul acest guguloi dispare si razele de lumina se vor concentra cat mai exact si iti vor arata cu adevarat Venusul. Haloul acela mare ca un guguloi nu este Venusul marit ci doar deformat optic sub forma de halou defocusat fara nici un detaliu. 

Iti atasez mai jos ca o analogie, ca sa sa inteleaga mai bine, o secventa de 6 poze cu aceasi focala si cu acelasi aparat (cu aceeasi marire) singurul lucru pe care l-am schimbat a fost doar clarul. Cu cat ma defocusam (schimbam clarul) cu atat becurile devin mai neclare si devin ca niste halouri din ce in ce mai mari si blurate. Accentuez inca o data ca nu am modificat zoomul sau puterea maritoare si nici distanta de fotografiere ci doar am umblat la rotita de clar (focus sau sharf cum i se mai spune). La fel ca si la Venusul tau defocusat, aceste beculete daca sunt incorect focusate devin ca niste halouri de lumina fara detalii si cu cat sunt mai neclare cu atat devin mai mari. Tie unde ti se par beculetele mai clare? Poate iti vine greu sa crezi, dar in cele 6 imagini sunt aceleasi beculete facute de pe trepied cu acelasi teleobiectiv si din acelasi loc, dar doar ca in poza nr 1 sunt clare si se pot numi ca focusate corect, iar restul cu cat te apropii de poza nr 6 sunt din ce in ce mai neclare ca niste halouri de lumina din ce in ce mai mari si defocusate. Exact asa se comporta aparatele foto si la stele sau planete. Deci grija mare la focus in viitor ca Venusul sa nu fie ca un halou mare defocusat ci cat mai clar!

CAdi
17 Ian 2020 20:00


Mi se pare clar daca analizam sub acest aspect .
Dar in pozele tale finale nu se vad deloc becurile!
In poza mea se vede sub halou conturul planetei.
Sau ma insel ?

tudor
17 Ian 2020 20:07


Te inseli!
In poza ta se vede planeta defocusata cum se vad becurile in poza nr 6. In poza nr 1 becurile se vad foarte clar! Le poti vedea doar in poza 1, si poti observa doar in poza 1 ca ele nu sunt sferice si le poti vedea si fasungul de plastic si acele de brad daca maresti poza. In celelalte 5 poze cat de mult ai marii pozele tot nu vei vedea asemenea detalii ca in poza 1. Aceste 5 poze le-am pus ca exemplu negativ de focus gresit deci e normal sa nu se vada beculetele cum zici si tu! Este exact cum ai gresit tu focusul la Venus si practic nu se vede Venusul, cum nu se vad becurile in pozele 6, 5, 4, 3 sau 2

Conturul acela luminos care se observa in interiorul haloului tau de la Venus este tot un halou sau un fel de aberatie optica nu este conturul planetei. Iar daca observi in unele halouri de la beculete din poza 6 apar niste accidente optice ca niste pete in halouri, acelea tot aberatii optice sunt si nu au legatura cu beculetele

CAdi
17 Ian 2020 20:17


Deci conturul acela sub forma de cerc, plin, luminos, de sub halou, nu este planeta...


Nu te supara ca insist : Stii sigur, sau este punctul tau de vedere ?

tudor
17 Ian 2020 20:26


Doar in poza nr 1, focusata corec, se mai poate citi si: ""Let it snow Merry Chrirstmas!"  :D

CAdi
17 Ian 2020 20:36


Deci conturul acela sub forma de cerc, plin, luminos, de sub halou, nu este planeta...




In loc sa dau quote am dat edit mai sus din greseala .

Tudor, nu te supara ca insist : Stii sigur, sau este punctul tau de vedere ?

tudor
17 Ian 2020 20:57


Venusul fiind defocusat, acel inel nu reprezinta un detaliu al planetei ci doar o aberatie optica data de lumina defocusata a planetei. Daca ar fi fost corect focusat Venusul trebuia sa se vada, la acea data, cu faza de 80%, deci  nu cu un contur sferic ca in alte momente ale anului, ci ca o Luna care nu este plina. Tot asa si pata aceea neagra din NE haloului de lumina defocusata nu este un detaliu de pe Venus ci un accident optic, similar cu accidentele optice din poza nr 6 cu beculetele mele. (Initial am crezut ca Venusul este punctul acela mic luminos din dreapta haloului, iar haloul era vreun bec defocusast de pe vreo antena indepartata)... Oricum ar fi, acum sti cum trebuie sa arate Venus in poze cand are faza de 80% deci este clar ca nu trebuie sa mai discutam pe un halou de lumina defocusat fara detalii.
 Asteptam noi incercari si nu uita sa "te joci" si sa schimbi clarul (sharful) manual ca sa vezi si practic diferenta intre o imagine corect focusata si una incorect focusata. Pentru ca ce incercam noi sa iti explicam acum in scris, daca am fi la aparat impreuna ai intelege mult mai repede din practica! Spor la observatii!

valy
17 Ian 2020 21:46


Sunt cercurile/patternuri de difractie combinate cu praf de pe optica sau senzor combinate cu ceva aberatii optice. Asa cum o stea defocusata in ocular o poti vedea ca o gogoasa si devin vizibile cercurile de difractie asa si la tine, nimic neobisnuit in fond tot ca un telescop se comporta si aparatul.
https://www.google.com/search?safe=active&sxsrf=ACYBGNTgJ8OLOmaFqLDn0kEjiJFVXixRiw:1579286788819&q=diffraction+rings&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjH0q7gpYvnAhVttIsKHczmAjcQsAR6BAgHEAE&biw=1920&bih=920

Daca defocusezi planeta nu ai cum sa obtii detalii, ca altfel ai fi revolutionat optica si fotografia.

Stille
17 Ian 2020 22:50


CAdi: Tudor stie sigur, stiu sigur si eu. Dupa ce setezi zoom-ul, faci focus manual cum ti-am explicat, si vezi ce iese atunci.

Edit: https://www.youtube.com/watch?v=6sncmX0mNqM uite cum arata niste luminite defocalizate pe un aparat similar cu al tau, daca n-o fi chiar acelasi model. Sunt mai subexpuse decat al tau, de aia se vad mai evident cercurile concentrice, pe cand la al tau toate cercurile in afara de primul se confunda intr-un disc. Aspectul asta al luminilor defocalizate se cheama "onion ring bokeh" (bokeh in inele de ceapa) si este caracteristic obiectivelor moderne cu elemente asferice si pret mai redus https://www.imaging-resource.com/news/2014/05/02/the-end-of-onion-ring-bokeh-panasonic-beats-the-curse-of-aspheric-lenses

valy
18 Ian 2020 00:36


Mi se pare clar daca analizam sub acest aspect .
Dar in pozele tale finale nu se vad deloc becurile!
Eee, cum sa nu se vada, se vad, da zoom maxim.
Dupa care compara cu poza ta, cu deosebirea ca la tine ai turbulente si atmosfera/discul planetei este putin mai neclar/difuz.

Dar in pozele tale finale nu se vad deloc becurile!Asta este cumva edificatoare in privinta perceptiei gresite pe care o ai despre fotografie si focalizare, dar si in general. In conditiile astea nu prea avem cum sa ne intelegem, cat timp nu incerci macar aproximativ sa iti clarifici niste aspecte practice, altfel ne invartim in cerc si pierdem timpul toti. Dupa cum vezi suntem la pag. 6 si de mai multe ori parea ca iti este clar dupa care revii la pozitia initala cu afirmatii de forma celei de mai sus, si tot asa, si tot asa. Incearca sa focusezi varful nasului cu privirea, cum se vede Luna, tot clara si cu detalii?

PS: Pacat ca in exif nu apare si distanta unde a focusat, sigur o stie aparatul ([url=https://images-eu.ssl-images-amazon.com/images/I/E1rs2xnLO6S.pdf]manual, pag. 42), poate ca exif viewerul folosit de mine nu poate interpreta, am vazut ca este tag de distanta dar e neclar.

2SKY
18 Ian 2020 06:08


CAdi parca aveai la profil artist plastic , sau ma insel ? 
Artistii plastici nu prea vad realitatea , ei abstractizeaza , aduc sau scad chestii intr-o imagine , chiar daca mina /pensula a gresit ,  ei aduc intrebuintare acelei greseli ca , umbra , pinza a tras mai multa umezeala ...etc . Deci este defect profesional . 



Nu te supara ca insist : Stii sigur, sau este punctul tau de vedere ?
Asa ceva nu se intreaba numai la gradinita , si intre 4 ochii ....nu pe un forum de optica /astronomie , si dupa 6 pagini , sau ai tras ceva ?. 


"Deci conturul acela sub forma de cerc, plin, luminos, de sub halou, nu este planeta"...   
ESTE DOAR O LUMINA DEFOCALIZATA CARE POATE FI DE LA ORICE

Buna ocazie , sau e prea mare , nu mai ai nevoie  ?
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=192733#192733.

tudor
18 Ian 2020 10:38


Valy, nu-l mai incurca cu desenele ironice si hazli :) ca si asa treaba e incurcata...

Eu cred ca a inteles si va intelege si mai bine daca ar fi cineva langa el sa-i explice direct cu aparatul foto sau telescopul.

CAdi
18 Ian 2020 18:46


Nu trageti in pianist, baieti  :D 

Vad ca v-ati pus toti cu tunurile pe mine...
Chiar daca am insistat, am vrut sa imi lamuresc unele aspecte de astrofotografie.
Stille chiar are stil ! La fel si Tudor.
Valy si 2SKY multumesc pentru informatii.

saiph
19 Ian 2020 12:18


si ca sa incepem sa ne lamurim ai noi (unii) odata :lol:
cam de asa ceva ai nevoie ca sa prinzi intr-adevar Venus cu detalii si la dimensiunea respectiva.
poza nu imi apartine, are rol pur demonstrativ si este facuta de un coleg de grup FB de astrofoto