-----------------------------------
Niky360
30 Apr 2020 04:11

Astrofoto.. cu telefonul
Buna dimineata,

Pentru ca practic de aproape 10 ani astronomia vizuala si de jumatate din acest timp astrofoto de camp larg.. am zis sa incerc si prin telescop si cum nu imi permit sa investesc intr-un setup dedicat am zis sa folosesc ce am si anume: Mak-127 si montura Celestron NexStar SLT cu Go-To + ocularul de 20mm GSO SuperView.

Si da poate era mai usor sa iau un adaptor sa imi pun DSLR-ul direct pe telescop, dar am zis sa incerc fotografia afocala cu telefonul pentru maxim de confort si poate sa inspir si pe altii sa incerce :).

Asadar, saptamana trecuta am decis sa imi iau un adaptor de smartphone fiindca nu am dexteritatea sa stau cateva secunde nemiscat cu mana in fata ocularului si cum camerele telefoanelor au ajuns sa aiba aceleasi setari ca si DSLR-urile (dpdv al setarii expunerii si ISO) am zis ca nu o sa fie asa greu deoarece undeva am o baza si stiu ce se intampla in astrofoto si ce trebuie sa fac sau sa nu fac.
Aaa sa nu uit, telefonul initial a fost un P20 Lite de la Huawei ca apoi sa fac un upgrade la P30 Pro(nu neaparat ca m am apucat de astrofoto cu telefonul, dar a fost un factor important in decizie si nu am regretat dupa ce am vazut ca lucreaza mai bine.. dar revenind). 

O sa urmeze o serie de postari in care o sa descriu ce am facut in 3 nopti in care am testat setup-ul, iar acesta arata cam asa:

Niky360
30 Apr 2020 04:19


Miercuri 22 aprilie a fost prima zi in care am testat setup-ul. Initial am zis sa pozez 2 comete si anume C/2017 T2 si C/2019 Y1 si am reusit. 
Bine... daca ieseam mai devreme reuseam sa trag cadrele cand erau mai sus pe cer fiindca eu le am facut cam cand erau la minimul lor de inaltime si din Bucuresti sa faci poze 
la 20-30 de grade inaltime nu e amuzant :)). Asadar pt T2 au fost vreo 12x8sec ISO1600 si pt Y1 13x8sec ISO1600, prelucrate in DSS si PhotoShop
(bine nu ma tin minte daca in DSS s-au stackuit toate, dar parca stiu ca da).

Dupa aceea am zis ca cea mai usoara tinta si care este si sus pe cer este M13.. am dat comanda monturii sa se duca catre el si cum nu aveam mari asteptari ca o sa iasa cine stie ce,
chiar nu ma asteptam la ceea ce avea sa se intample: 
dupa ce am vazut primul cadru am zis ca nu e adevarat si efectiv imi venea sa dansez pe bloc cand am vazut cat de bine arata in cadrul brut pentru ca stiam ca dupa stack o sa 
iasa bine de tot :D. 
Pentru M13 am avut 10x8sec la ISO3200. O sa atasez si un cadru brut aici.

Cadrele brute sunt toate roscate din cauza poluarii luminoase, in Photoshop am incercat pe cat posibil sa aduc cerul la o culoare cat de cat normala.. si da am facut crop pe imagini pentru ca dupa stack in marginea campului vizual era haos cu stelele si se vedeau urat.

Niky360
30 Apr 2020 04:31


In seara de 23 apr. am iesit din nou, dar doar am facut cateva cadre de test pentru cateva obiecte si anume M5 si M81-82, am doar cadre brute aici, pentru M5 am tras mai multe dar nu stiu de ce nu m am ocupat de ele, acum am vazut ca am suficiente cat sa fac un stack mic.

Niky360
30 Apr 2020 04:41


Pe 25 am tras cadre doar pentru asteroidul 1998 OR2, cel ce a trecut ieri pe langa noi, am facut doar 10 cadre la 2 min distanta intre ele fiindca s-a innorat. Fiecare cadru are 8 sec expunere cu ISO3200. Se afla cam pe la 20 de grade inaltima si cobora in momentul in care am facut cadrele.

Primul cadru este la ora 00:51 si ultimul la 01:11 se vede spre final cum imaginea se lumineaza in principal datorita norilor. Compresia la gif probabil nu am facut o prea bine si a cam umflat stelele. Pun si un cadru brut.

In filmulet am facut un mirror flip ca sa redea traiectoria reala a asteroidului.

Niky360
30 Apr 2020 05:16


Pe 27 aprilie am cumparat P30 Pro si seara a fost senin, asa ca am iesit acum sa fac teste cu acesta.

Am pozat pe rand M104, M64, M13(din nou) si M81-82(dar m am focusat mai mult pe M82).

La M104 am tras 10x8sec la ISO 1600. Pentru ca a fost primul obiect pe seara respectiva am cam neglijat focusul si la final m-am trezit ca am gogosi in loc de stele.. Nu am reusit nici sa inchid mai mult culoarea cerului fiindca pozam spre sud-vest unde am maxim de poluare.. de fapt pe toata partea de vest a cerului e asa.

A urmat M64 unde am avut la fel 10x8sec la ISO 1600.. doar ca in DSS nu prea a vrut sa imi faca stack cum trebuie asa ca nu am mai stat sa aranjez totul manual in Photoshop si sa stackuiesc acolo si cred ca pana la urma am editat o poza aproape bruta fiindca am mult zgomot in ea. O sa revin la ea cu un stack cum trebuie :D.

Am tras din nou catre M13 de data asta am avut cadre combinate la stack unele de 8sec@1600ISO si altele de 13sec@1000ISO., in total cam vreo 15 cadre au fost in stack. In DSS nu a vrut in ruptul capului sa imi faca stack(nu stiu de ce) asa ca am facut totul aproape manual in Photoshop.

Ultimul a fost M82(am facut si un cadru simplu cu perechea M81, dar doar atat cu ele impreuna) si am facut la el vreo 10x13 sec cu ISO 1600, la fel DSS nu a vrut in ruptul capului sa faca stack asa ca am lucrat iar manual in photoshop doar ca am folosit o metoda diferita fata de cea cu "auto-align layers si apoi stack median automat pe layere) si anume am aliniat singur cadrele si pe fiecare layer am folosit functia "overlay" la 25-30% si a iesit foarte bine, dupa aceea am folosit si metoda clasica de auto align si stack si parca nu a iesit asa bine. Atasez ambele variante.

GunDALF
30 Apr 2020 09:41


Buna treaba! Am facut si eu cateva experimente doar cu telefonul meu (PocoF1, fara telescop), iar cele mai bune rezultate le-am atasat pe alt topic. De departe, cea mai buna captura (de fapt vreo 30 de RAW-uri prelucrate temeinic) e cea de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=194078#194078

http://www.astronomy.ro/forum/files/sequator2_122.jpg

valy
30 Apr 2020 10:37


Ai pozat din balcon?

Ce e ciudat e ca nu prea ai zgomot de imagine, la iso 3200 la dslr e destul de vizibil. Face el cumva stacking intern? La Pixel am functie astro si face mai multe cadre, la final arata destul de curat, altfel daca pozez un cadru normal arata oribil.

saiph
30 Apr 2020 12:08


Bravo Niky :)
Huaweiurile astea noi au senzori foarte sensibili, se pare. Am incercat si eu deep sky cu S6-le meu, dar nu am reusit sa obtin mare lucru (desi la planete e chiar ok) - se vedea cat de cat, bine nici cerul nu e minunat de negru aici.. (in buricul targului, cum ar veni), dar chiar si dupa stivuire si procesare, cu tot cu darkurile de rigoare, tot nu a iesit macar la jumatate de luminos/clar ca imaginile scoase de baietii de pe "Smartphone astronomy" sau "Smartphone astrophoto for beginners" cu Huawei (am vazut ca a aparut P40 - ma intreb cu asta ce s-ar putea face)

GunDALF
30 Apr 2020 12:11


Lol, nu din balcon. A fost in vacanta, la Sambata de Sus. Cer foarte bun, curat, negru. 
RAW-urile (30 buc.) au fost luate cu Open Camera (ISO 800, cam 20 s fiecare), care nu face fotografie computationala. Gcam-ul face. Insa nu l-am folosit tocmai de aceea, caci ar fi alterat RAW-urile.  :) Gcam e buna pentru nocturne in general. Night Sight chiar asta face: capturi multiple, stack, iar rezultatele rivalizeaza cu ale camerelor cu senzori mult mai mari. Mai mult, in Gcam 7 functia Astrophotography a marit expunerea si, uneori, rezultatele chiar sunt spectaculoase. Totusi, pentru astrofoto, RAW-urile multiple si stackate de tine sunt sfinte.

valy
30 Apr 2020 12:16


Lol, nu din balcon. ...Ma refeream la colegul Niky, in cazul tau mi-am dat seama ca nu e in balcon.

GunDALF
30 Apr 2020 12:22


Mno, cand raspunzi imediat dupa cineva fara sa citezi alt mesaj anterior, se intelege ca raspunzi acelui mesaj. :wink: 
Cel putin, eu asa procedez pe toate forumurile unde sunt membru: citez doar daca raspund unui mesaj anterior celui imediat precedent (adica ultimului din topic). Celui precedent ii raspund fara quote. E o regula pe care o impun alte forumuri. :)

valy
30 Apr 2020 13:25


Scuze pt. confuzie :).

Niky360
30 Apr 2020 14:39


@GunDALF merci de apreciere, am vazut poze facute cu telefonul Caii Lactee, iar tie ti-a iesit bine. 

@valy: am tras cadrele de pe bloc si folosesc doar modul PRO al camerei care imi permite sa ma joc cu setarile de expunere si ISO la fel ca la un dslr, iar cadrele sunt individuale, nu cred ca face stack intern (are si modul night in care acolo stiu ca face stack intern doar ca ies pozele net inferioare fata de ce fac in modul pro, chiar daca si acolo pot seta iso si expunerea), probabil softurile camerelor pe Huawei lucreaza sa estompeze din zgomot, stiu si eu de pe dslr meu ce zgomot e la 3200. 
Daca la P20 Lite eram limitat in modul pro la 8 secunde maxim de expunere, pe P30 Pro ma pot duce in 30 de secunde, doar ca incerc sa nu trec de 15sec fiindca nu fac eu alinierea perfecta si deja incep sa se intinda stelele..bine de la un GoTo-AZ nu am mari pretentii, eu oricum plecasem cu ideea de la inceput ca daca reusesc macar 10 secunde sa expun e foarte bine.

@saiph: pai crezi ca eu n-am tras din buricul targului :)), abia astept sa expire ordonantele militare sa ma duc la tara sa ma bucur cum trebuie de cer. Cred ca S6 e cam in urma pentru deepsky  :oops: 

Venind vorba de planete, cred ca pe 22 am iesit sa pozez Venus pe cerul zilei.. mai bine zis l-am filmat si am facut stack in RegiStax. Aici am mai folosit un barlow 3x si din cer albastru am ajuns la un fel de cer de seara  :D chiar daca era ora 18, am umblat ulterior doar la contrast, culorile le am lasat la fel.

GunDALF
30 Apr 2020 15:01


Aaa, cu Luna am si eu cateva. Trase printr-o jumatate de binoclu ordinar (vezi foto, + suportul pentru telefon).  :lol: Una e cu x2 digital.
La Venus am folsit Mak-ul si webcamul, cu telefonul doar pe post de inregistrator de clipuri.

Niky360
30 Apr 2020 20:14


Pe 27 apr. am facut o scurta filmare cu Luna, mai mult in joaca fiindca era jos pe cer la ora 23 si erau la turbulente grupa mare :)).
Stack de 230 de cadre pe repede inainte  :)

Niky360
01 Mai 2020 18:12


Aseara dupa ploaie am iesit sa prind Luna, multa turbulenta si umezeala + ca am folosit si zoom-ul digital putin si a mai blurat din detalii la cele 2 imagini close-up.

Stack de vreo 300 de cadre la fiecare imagine in Registax si putin unsharp din Photoshop.

Niky360
10 Mai 2020 20:14


Buna seara,
desi nu aveam in plan sa ies dimineata devreme, cand am vazut ca cerul este senin am zis sa nu pierd ocazia si asa nu am facut teste cu planetele, am zis sa incep acum.

Jupiter si Saturn au fost tintele principale in schimb doar la Saturn mi-a placut cum a iesit procesarea, la Jupiter nu am tras filmuletele cu setarile bune si e un haos post procesare, asa ca voi mai incerca la el. Las doar rezultatul cu Saturn atasat.

Am tras cadrele prin ocularul de 20mm(g=75x) + zoom digital de 3x din camera(asta a afectat sharpnes-ul si detaliile), dar sunt cat de cat multumit de rezultat fiindca stiu ca daca pun un ocular mai puternic ca sa nu mai fiu nevoit sa fac zoom, o sa iasa mult mai bine. Imaginea finala este rezultatul stack-ului a ~300 de cadre.

Mak127 + oc. 20mm + Huawei P30 Pro.

Niky360
11 Mai 2020 21:25


Am reusit pana la urma sa pacalesc DSS-ul sa faca stack pe cadrele pentru M13 din data de 27 apr., am reusit sa scot mult mai multe stele slab stralucitoare din roi si nu numai :D.

saiph
11 Mai 2020 22:28


Bravo Niky! :)
Imi place cum arata imaginile pe care le poti obtine cu setupul asta, prin telefon.
Spor in continuare!

Niky360
12 Mai 2020 18:44


:oops:  :oops:  Merci mult, Mihai!

Eu sunt multumit ca reusesc sa scot atat din aproximativ 1 min de expunere si din Bucuresti, cu siguranta o sa incep sa aloc si mai mult timp pentru expuneri, pana acum am tot testat si mai am de testat oricum :D ..inca astept sa plec la tara :)

Niky360
12 Mai 2020 19:10


In urma cu o ora am iesit in fata blocului sa ii fac cateva poze Luceafarului.. turbulenta cam mare, vant moderat si nori trecatori => stack de 330 cadre. 

De aceasta data am folosit oc. de 15mm (g=100x) + zoom din camera de 1.5x.

14% iluminarea planetei la momentul sedintei foto :D

Niky360
12 Mai 2020 23:00


Inca o versiune din aceasta seara, vreo 500 cadre in stack.

Niky360
13 Mai 2020 06:10


Buna dimineata,
In jurul orei 3 am iesit sa fac cateva poze cu gandul sa stau pana inainte de rasarit poate prind cometa C/2020 F8, dar nici o sansa pentru ea :(... dar pana la ora la care trebuia sa incep eu cautarea cometei mai erau 90 de minute,asa ca am incercat sa fac poze lui M27. Din pacate vantul a batut constant si mi-a stricat foarte multe cadre.. eu tremuram de frig si telescopul de vant :)))). Singura parte buna a fost cerul, care a fost foarte curat si era mai "negru" decat in mod normal.

Am reusit sa fac 15 cadre bune de 6 sec. expunere la ISO 5000, iar DSS a vrut sa faca stack doar la 11 dintre ele, deci 1m6s expunere. O sa pun si un cadru brut.

Stelele sunt cam umflate... nici nu am reusit sa fac un focus bun, dar pana si cadrele acestea bune tot erau afecatate putin de vant si imaginea era foarte putin "tremurata" asa ca, asta am cu asta defilez.

11x6sec ISO 5000, afocal prin ocularul de 15mm(g=100x) cu Huawei P30 Pro.

Clasicul loc de observatii:  Bucuresti, de pe bloc.

Niky360
14 Mai 2020 01:18


In aceasta seara am iesit pe fuga in fata blocului sa fac cateva poze supernovei din M61, in conditii foarte proaste, lumina multa de la iluminatul public din jur, nori subtiri + cerul de Bucuresti.


Oricum stiam in ce conditii fac cadrele asa ca nu aveam asteptari, imi doream doar sa reusesc sa prind supernova cu mag. in jur de 14 si am reusit.

Erwin
14 Mai 2020 15:42


Fain au ieșit. Camerele din telefoanele actuale sunt din ce în ce mai bune, mai ales dacă aplicația are modul PRO unde poți regla manual toți parametri. Spor!

Niky360
14 Mai 2020 19:15


Intr-adevar evolutia camerelor, mai ales pe telefoanele high-end, este foarte mare. Dar si cele low-budget au inceput de 2 ani, cred, sa aiba functia pro si sunt bune. 
Am avut P20 Lite, sa zic ca poate reuseam sa scot pana la 70% din cat scot acum cu P30 Pro, in conditii bune(ma refer strict la fotografia afocala, fiindca in rest camera PRO-ului e cu 3 facultati peste).. nu am facut prea multe cadre cu P20Lite, dar cam asa am constatat. 
Stiu ca vazusem si la tine pe facebook, Tavi, niste poze pe care le-ai facut cu P20 Lite, daca nu ma insel. 
Spor si cer senin !

Niky360
16 Mai 2020 04:42


Bună diminea&#539;a, astăzi am testat setup ul pe un cer de tara, afectat într o anumita măsură de poluarea luminoasa a Bucure&#537;tiului, mai puternic pe partea de est a cerului.

Fiindcă nu am acces la calculator pana duminica seara, postez doar cadrele individuale de pe telefon. În afara de M13 (care are 15sec expunere la 4000 ISO), restul cadrelor au 20 sec expunere la ISO 6400. Singura interven&#539;ie asupra cadrelor a fost redimensionarea lor pentru a le putea posta. 

Cadrele făcute cu H. P30 Pro, afocal, prin ocularul de 20mm(g=75x).

saiph
16 Mai 2020 11:26


Belea, "rau" de tot! ;)
zi-mi ca ai facut mai multe cadre pt fiecare si ai luat si darkuri..   ar fi pacat sa nu

Niky360
16 Mai 2020 12:33


Am, am câteva în plus, nu foarte multe, fiindcă mi a făcut montura figuri &#537;i îmi ie&#537;eau stelele mult mai mi&#537;cate, ehh nu putea sa fie totul perfect având în vedere ca oricum prognoza arata nori toată noaptea &#537;i în schimb a fost senin toată noaptea. &#536;i da, de data asta am luat &#537;i ni&#537;te darkuri. Sper sa iasă bine &#128516;, doar pt m13 nu am cadre în plus.

Erwin
17 Mai 2020 14:40


Așa este, Niky, P20 Lite am și sunt mulțumit de ce scoate având în vedere că nu are decât 12Mpix și optica e relativ slăbuță față de alte telefoane. Am rămas uimit de ce poate această cameră și am folosit-o în ultimele excursii drept cameră principală, chiar și în peșteri mi-au ieșit pozele foarte bune față de ce puteam scoate cu vechiul Canon S3 IS. Așa că până la urmă am renunțat la achiziția unui mirrorless care era în plan.

Niky360
17 Mai 2020 19:36


Buuuun, am ajuns in Bucuresti si am facut o prima prelucrare.. am ales M27 ca prim target, si iar am avut probleme cu DSS asa ca m-am folosit de PhotoShop sa fac alinierea si stack-uirea cadrelor si a iesit cam asa:

-in prima faza m-a interesat ca partea centrala sa fie centrata bine si sa pot face un crop decent.. am reusit mai mult sau mai putin...
-date tehnice: 11x20 sec. la ISO 6400.

Cu siguranta o sa revin cu alta prelucrare aici sa mai indrept unele lucruri.

Niky360
18 Mai 2020 01:22


Am trecut cu M51 si M101 printr-o prelucrare rapida.. tot prin Photoshop aliniate si stack-uite.

M51: 11x20 sec la ISO 6400
M101: 5x20 sec la ISO 6400

Niky360
18 Mai 2020 01:59


La fel de repede am trecut si peste M61 cu a ei supernova..  aliniat si stack-uit prin Photoshop.
5x20 sec la ISO 6400.
Am marcat si pozitia supernovei.

Niky360
22 Mai 2020 06:46


Am revenit cu alta prelucrare pentru M27, de aceasta data am folosit doar 6 cadre din cele 11, fiindca am preferat sa le folosesc pe cele cu stele cat mai rotunde, restul erau alungite sau miscate.
Alinierea si stack-urile le-am facut in Photoshop, iar editarea la fel. De aceasta data am folosit si alte tehnici de editare asa ca pe undeva am facut fundalul cam alb-negru.. o sa revin si la acest aspect cu alta ocazie.

6x20 sec. la ISO6400

Niky360
22 Mai 2020 22:37


Am mai lucrat putin la M27, am facut un stack mic de 4 cadre in DSS si am editat in PS. Am reusit sa scot mai multe detalii din interiorul nebuloasei acum.

4x20 sec @ ISO6400.

tudor
23 Mai 2020 08:40


Super tare pentru un telefon :)

Niky360
24 Mai 2020 03:53


@tudor: mul&#539;umesc mult pentru apreciere, sper sa reu&#537;esc rezultate din ce în ce mai bune &#128513;

Am prins &#537;i eu 30 min nesperate de cer senin în aceasta noapte &#537;i chiar nu &#537;tiam ce obiecte sa pozez.. Asa ca m am uitat repede în stellarium &#537;i am zis sa încerc NGC 7789, NGC 457 &#537;i o parte din Veil Nebula partea care se afla lângă steaua 52 Cyg. Am reu&#537;it sa trag câteva minute de expunere &#537;i mâine o sa le procesez. Acum pun pozele brute:

Niky360
24 Mai 2020 18:28


Am prelucrat Veil Nebula in fuga si cat a vrut DSS sa stack-uiasca, 5 cadre din 11 si am editat in PS.

5x20 sec. la ISO 6400

Niky360
24 Mai 2020 19:25


O varianta in care am combinat cele 11 cadre, aliniate, stack-uite si editate in PS.

11x20 sec la ISO 6400.
Setup-ul normal, mak 127, oc. 20mm(g=75x), afocal cu Huawei P30 Pro.

Niky360
04 Iun 2020 21:52


Vreme urata in ultima vreme si acum cand e senin, e Luna plina asa ca nu am mai iesit la pozat. Am prelucrat in schimb cadrele cu NGC 7789 de acum aproape 2 saptamani.

Am aliniat, stack-uit si editat in PS. Am facut o varianta alb-negru fiindca nu am avut rabdare sa corectez culorile, dar o sa o fac in viitor.

7x15 sec. ISO 4000

Mak127+oc.20mm+afocal prin P30 Pro.

Niky360
05 Iun 2020 15:12


Au trecut multi ani de cand nu am mai pozat o pata solara si cum ele sunt foarte rare in aceasta perioada am zis sa profit de cea care este acum pe Soare. Am facut in fuga cateva filmulete si am prelucrat doar unul. 

Stack de ~100 de cadre, da o suta ca am tras in fuga cadrele, filmuletul avand oricum vreo 750 de cadre :lol:.

Mak127+oc.20mm+afocal prin P30 Pro+ 2x zoom din camera.

Niky360
25 Iun 2020 03:51


Buna dimineata,
Aseara am dat o fuga pana in afara Bucurestiului incercand sa testez aplicatia "DeepSkyCamera" de pe telefon fiind special facuta pentru astrofoto.
Ce imi place la ea este ca imi scoate imaginile mult mai sharp decat aplicatia nativa, ce nu imi place este ca am mult mai mult zgomot in imaginile din DSCam(deci folosesc ISO mai mici decat foloseam inainte).. probabil din cauza ca pe aplicatia nativa, fiind optimizata pt telefon, face noise reduction automat fata de DSCam. 
Pot seta timpul de expunere si ISO-ul si alt lucru pozitiv este ca pot sa setez numarul de expuneri pe care vreau sa le fac, nefiind nevoie sa stau mereu sa apas pe ecran pt a face un cadru. Ii setez ca vreau sa fac 30..60..100 de cadre si el le va face automat iar eu imi vad de alte lucruri.

Alt lucru bun este ca nu mai pierd timp intre cadre si am sanse sa am mai multe cadre bune fiindca fac cadru dupa cadru. Star trails-urile imi apar acum in 35% din cadre, din cauza monturii cel mai probabil fiindca trebuie sa urmareasca pe 2 axe fiind AltAZ GoTo si undeva nu se sincronizeaza bine, cred.

Asadar pun un rezultat al iesirii de aseara, seara intrerupta prematur de nori... ca na nu imi ajunsesera norii din ultima luna. Pun si un cadru brut pentru comparare.

11x20 sec, ISO 3200, Mak127+oc.20mm+afocal prin P30 Pro+ 1.4x zoom din aplicatie + crop la imaginea finala si 11 darkuri.

Sunt multumit de rezultat am mai mult sharpness si stele mai multe in cadrul final, dar cu luminozitate mica si mai mult zgomot(lucruri care le voi indrepta cu mai multe cadre si procesare mai buna).. eu voiam sa trag undeva spre 50-60 de cadre, dar ramane pe alta seara.


Pentru procesare am folosit Sequator, este free si usor de folosit + ca ma ajuta la noise reduction si echilibrarea de luminozitate pe intreaga suprafata a cadrelor ceea ce imi usureaza munca cand editez in Photoshop.

Niky360
25 Iun 2020 19:48


Acum 2 nopti am iesit pe bloc tot pentru a testa DSCam, dar abia azi am procesat cadrele. Am ales ca tinta M11.

20x10 sec la ISO 800, Mak127+oc.20mm+afocal prin P30 Pro. 

Cu cadre mai multe si ISO mai mic scap destul de usor de zgomot. Pun si un cadru brut pt. comparatie.

Procesarea in Sequator si editarea in Photoshop.

Niky360
30 Iun 2020 02:25


In weekend am fost la tara si mi-am facut de cap dpdv al pozelor. 
In prima seara am pozat o supernova(dar si in a doua), apoi NGC 7789 ca mai tarziu sa las telefonul sa faca poze galaxiei Andromeda si putin mai tarziu lui M33.

Din pacate ma cam lupt cu field rotation-ul daca stau mult timp pe un obiect, fiindca fac pozele de pe o montura AltAZ Goto, si pierd timp la prelucrare incercand sa rearanjez cadrele a.i. sa estompez efectul. 

Pozele cu supernova le gasiti aici: http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=196896

La Andromeda am folosit 27x20 de sec. la ISO 1600, stack si edit in Photoshop.

Pt. M33 am folosit 36x20 sec, ISO 1600, stack si edit in Photoshop. 
Aparent M33 este o tinta dificila si a trebuit sa trag mult de ea la edit.. si pe langa asta am stricat focusul cand am tras cadrele, dar cred ca si telefonul il miscasem din pozitia lui initiala.. data viitoare nu mai mai bazez pe cadrele facute inainte si sa cred ca nu s-a miscat nimic.

Urmeaza sa prelucrez si NGC 7789 fiindca si aici am multe cadre.

Niky360
30 Iun 2020 02:36


Continuam firul povestii cu a doua seara, in care am fotografiat M31 din nou, dar nu am folosit inca cadrele, Double Cluster, M8, M20 si M16. Din pacate imaginile cu Double Cluster nu le-am putut folosi pt prelucrare. Asa ca o sa postez doar imaginile cu nebuloasele din Sagetator.

Pt. M8 am folosit 14x20 sec ISO 1600, stack si edit in Photoshop.

Pt. M16 am folosit 11x20 sec ISO 1600, stack si edit in Photoshop.

Pt. M20 am folosit 16x20 sec ISO 1600, stack si edit in Photoshop. Din pacate aici am lovit fara sa imi dau seama trepiedul(asta cred eu ca s-a intamplat) si m-am trezit cu nebuloasa din centrul ocularului, in marginea acestuia, de aici si stelele mai alungite si nu am mai avut timp sa refac cadrele fiindca incepuse sa se lumineze cerul.

In aceste imagini stelele par destul de umflate, nu stiu daca din cauza focusului sau ca obiectele erau trecute de mult de meridian si oricum au inaltime mica, din cauza turbulentelor.
Toate cadrele au fost luate prin Mak127+oc.20mm+afocal cu P30 Pro folosind aplicatia DeepSkyCam.

Niky360
06 Mai 2021 21:49


Revin dupa aproape un an de pauza, de aceasta data cu cateva cadre trase printr-un newtonian 200 F4, cadrele sunt doar de test facute pe repede inainte acum cateva seri din Bucuresti. Tinta a fost Tripleta din Leu fiind sus pe cer si accesibila mie dintre blocuri.

Urmatoarea achizitie majora o sa fie un corector de coma fiindca la F4 coma e omniprezenta oricat de buna ar fi colimarea.

Las mai jos rezultatul stacku-ului cadrelor de acum cateva seri:

37x6 sec, newton 200 F4, ocular 20mm, Huawei P30 Pro, achizitie prin softul DSCam, crop.

Erwin
07 Mai 2021 13:50


Dacă faci foto afocală cu telefonul contează mult &#537;i ocularul folosit. Cele mai bune imagini de acest gen mi-au ie&#537;it cu un plossl japonez de 17mm. Ocularele mai complexe, de&#537;i dau imagine mai bine corectată, nu au adus un câ&#537;tig pentru foto afocală.

Niky360
03 Oct 2021 03:46


Toata vara am cam &#537;omat, cel putin dpdv al astrofotografiilor facute cu telefonul asta pentru ca am achizitionat o montura SkyAdventurer pe care pun DSLR ul ca sa trag cadre cerului. 

Acum am zis sa reincerc fotografia planetara cu Jupiter si Saturn deoarece inainte nu puteam scoate nimic bun neavand un grosisment suficient incat sa scot ceva utilizabil cu telefonul... acum am 2 barlow-uri de care ma pot folosi. Un 2.5x realizat de bunul prieten si coleg de aici, Saiph, si un 3x din comert.

Acum avand usor grosismente mai mari de 200x, pot face mai usor filmulete ce pot fi editate cu succes pentru rezultate satisfacatoare.

Momentan m-am limitat la filmulete scurte de pana in 1min avand un total de cam 1500 cadre din care folosesc 300-500 in registax pentru stack.

In aceasta seara, dupa ce am recolimat mak-ul, am zis sa imi incerc norocul. Am folosit ambele barlow-uri(nu, nu in acelasi timp), pentru a jongla mai bine cu grosismentele si a gasi marirea ideala. In combinatie cu ocularul de 15mm am avut g=250x respectiv -300x.

Imaginile au fost luate la inceputul serii, doar cea cu Jupiter avand GRS in tranzit a fost luata la 00:20 cand si seeingul a fost teribil. 

Mak 127/1500 + barlow 2.5x/3x + oc 15mm + Huawei P30 Pro cu zoom optic 2x.

iulian90
03 Oct 2021 15:49


Interesante capturile la planete cu telefonul. :) Este tare bun telefonul Huawei Pro P30 la astrofoto din ce observ, atat la expuneri lungi cat si la planete sau la Luna. Si la Soare am vazut o poza faina in acest topic.  :) 
Multe din imaginile facute de tine cu acest telefon egalaza sau chiar depaseste calitatea imaginilor facute de mine cu DSLR-ul la obiecte DSO sau cu camera Neximage sau Philips Toucam la planete Luna sau Soare. 
 

Felicitari, spor in continuare si cer senin. :)

valy
03 Oct 2021 22:52


Din cate am vazut, senzorul principal este de 7x5mm, putin mai mare decat multe din camerele planetare folosite la astrofoto. Prima imagine, cea cu Jupiter este foarte misto, tinand cont prin cate lentile a trecut lumina ca sa ajunga la senzor :)

Cum ai filmat cu el, 4k, FullHD, si ai facut ulterior crop si stacking?

Niky360
04 Oct 2021 01:35


@iulian90: merci frumos de aprecieri si urari.
 într-adevăr telefonul exceleaza bine pe partea de astrofoto, chiar si eu fiind surprins de rezultate in mare parte, fiind peste asteptari.

@valy: da, 4k, crop in pipp si stack in registax6. Nici eu nu ma asteptam sa scot un Jupiter asa bun, avand in vedere ca am mai tras la el cu setup ul asta de cateva ori si nu am reu&#537;it sa scot rezultate prea "sharp". Probabil si seeingul a fost mai bun cand am tras la el fata de alte dati.

Erwin
04 Oct 2021 08:03


Dacă prinzi seeing bun sunt sigur că vei ob&#539;ine imagini &#537;i mai bune. De ce ai făcut zoom 2x? Dacă nu este optic este echivalent cu bin 2 ceea ce reduce sampling-ul. Ai încercat să le procesezi înainte în AutoStakkert 3? Eu doar în AS!3 am prelucrat imagini planetare &#537;i ies destul de OK &#537;i fără Registax.

Niky360
04 Oct 2021 10:11


@Erwin: pana la 5x P30 Pro are zoom optic deci nu imi fac griji pentru 2x&#128517;. Acum daca ai amintit de AS!3 o sa ii dau o sansa din nou, mai incercasem eu sa il folosesc acum multa vreme si nu prea ma multumise, dar incercam iar.

valy
04 Oct 2021 10:27


Are 3 camere, din care cea tele e periscop cu zoom, dar are senzorul cel mai mic, adica foarte mic. Mai are una ultrawide cu senzor mediu dar focala fixa, si cea cu senzorul cel mai mare are tot focala fixa wide: https://www.gsmarena.com/huawei_p30_pro-9635.php . Cand dai zoom cred ca trece el automat de la una la alta in mod "transparent".
Am incercat si eu sa filmez 4k, moare bateria rapid + se incinge

Niky360
10 Oct 2021 00:12


Am reprelucrat imaginile de data trecuta, de aceasta data cu AS!3. 
In mare am avut aceleasi rezultate, doar "acest" Jupiter am impresia ca mi-a iesit mai bine, dar asta in urma editarii din Registax umbland la wavelets-uri.