-----------------------------------
zoth
27 Iun 2020 18:38

Prezentare luneta TS APO102F7
Tot din clasa instrumentelor ultraportabile, vreau sa va prezint in randurile care urmeaza pe sora mai mare a lunetei TS APO80F7 (prezenta in sectiunea de reviewuri instrumente de mai bine de 3 ani).
Concret este vorba de luneta TS APO102F7, clasificata intre timp si de distribuitorul TS in clasa SD apo.
Sosita la mine in urma cu 2 ani mi-a dat impresia unui instrument foarte compact si solid. Pentru cei care sunt acomodati cu lunetele ED de la Skywatcher, inchipuiti-va ca este doar cu cativa mm mai "plinuta" decat un ED80 dar ascunde o optica semnificativ mai puternica. 
Ca aspect general seamana leit cu sora mai mica, aceeasi alura, acelasi parasolar retractabil prevazut cu reglaje de alunecare pe tub, aceeasi nuanta de alb mat usor perlat.
Tubul lunetei dimensionat foarte strict fata de deschiderea ei masoara doar 105mm in diametru, parasolarul 121mm iar lungimea lunetei cu elementele mobile (parasolar si focuser) retrase este de doar 60cm. Masa lunetei este de 4,1kg, valoare care spune ceva in privinta robustetei constructiei.
La interior tubul este prevazut cu 4 diafragme clasice in forma de lama de cutit care protejeaza efficient impotriva luminii parazite.
Focuserul pe format 2,5" R&P este in linii mari identic cu cel de pe luneta de 80mm. Cursa de focalizare este de 88mm fata de 80mm la luneta mica  iar interiorul tubului portocular nu mai este filetat contra luminii parazite ca la focuserele obisnuite, ci prevazut cu un numar consistent de diafragme pozitionate cam din 15 in 15mm. Focuserul lucreaza lin si opune doar atata rezistenta cat trebuie.
Constructia lunetei in ansamblul ei este relativ spartana, nivelul de finisare e bun insa nu exceleaza prin ceva deosebit, dar ce este imbucurator pentru mine e faptul ca luneta este bine echilibrata mecanic (nu trage nici spre obiectiv, nici spre focuser).
Partea optica este model 2018 si foloseste aceeasi combinatie de sticle ca sora mai mica, respectiv FPL53 si element cu Lanthan. Antireflexul folosit are nuante de verde si grena si pare ceva mai discret decat la luneta mica. Privit mai din lateral paleta coloristica a antireflexului dezvaluie mai multe nuante interesante (vezi imaginile de mai jos).
Testul sfericitatii pe bancul optic arata o echilibrare foarte buna, lipsa zonarilor si defectelor de prelucrare optica. Cu alte cuvinte spus, un obiectiv bun!
Evaluarea cromatismului pe bancul optic arata identic cu cel al sorei mici, aparitia franjelor colorate are loc tot la 4 linii Ronchi intra/extrafocal, deci cam de doua ori mai mic decat in cazul lunetei Skywatcher 100 F9.
Ca impresii generale pot spune ca luneta "cade" bine in focus, arata o imagine curata, clara si de contrast ridicat. Sunt 100% multumit.

IUliu Vasilescu
09 Sep 2020 00:11

Comparatie
L-ati mai folosit? cat de bine functioneaza visual cu planetele in perioada aceasta?
Cam ce detalii se vad pe Jupiter/Marte?

Vreo comparatie cu cel de 80 sau cu SW 100ED f/9? sau alte instrumente?

Oare AZ GTi este suficienta pentru vizual cu el?

mersi!

zoth
09 Sep 2020 20:42


Da, am mai folosit-o! Poate nu atat de des pe cat mi-as fi dorit, dar a iesit de multe ori la cer de cand o am.  Fara doar si poate este cea mai buna luneta din gama 100-102mm care mi-a trecut prin mana pana in ziua de azi. Detalii la planete sunt atatea cat iti permite cerul sa vezi, pentru ca el (cerul) e veriga determinanta atunci cand te afli la ocularul unui instrument bun. Din pacate in Bucuresti momentele bune sunt din ce in ce mai rare, atmosfera e supra poluata cu particule mari iar turbulenta este de multe ori destul de mare ca sa limiteze nivelul de detaliu vizibil in ocular.

Comparata cu luneta de 80mm are clar rezolutie mai buna si permite o magnificatie mai mare pentru o luminozitate echivalenta in ocular.

Atat SW 100ED cat si Equinox 100ED sunt lunete bune si considerate ca au cea mai buna corectie cromatica dintre toate modelele ED ale familiei lor de instrumente. Testele pe bancul optic mi-au aratat ca TS 102 SED are o corectie cromatica de aprox. doua ori mai buna decat suratele f/9 de la SW.

Nu stiu daca am scris la luneta de 80mm sau doar am avut in intentie, dar prima data cand m-am asezat la ocular, m-au trecut ceva fiori pe sira spinarii cand m-am uitat la cromatica imaginii ... aveam impresia ca privesc printr-un instrument cu oglinda. Fix acelasi sentiment l-am avut si cu luneta de 102mm. (ca sa nu se inteleaga gresit, ma refer doar la cromatica imaginii!!!)

Nu cunosc montura AZ GTi  si nu ma pot pronunta.

Cer senin!

zoth
17 Iul 2021 11:58


Din pacate ultimele zile au adus cu ele nu numai caldura excesiva ci si preturi noi si mai mari pentru lunetele ED de 102mm.
In cazul lunetei prezentate in acest topic, cresterea de pret a fost de la 990 euro la 1095 euro.
Situatia e putin ciudata deoarece instrumentele nu sunt pe stoc, perioada de asteptare este inca una consistenta dar pretul lor a crescut. Probabil producatorul a anuntat preturi noi pentru urmatoarele loturi de instrumente.

mcuzic2002
17 Iul 2021 13:05


Au introdus &#537;i o lunetă ED nouă, de 96mm f/6,cu sticlă FDC1...nu &#537;tiu cît de bine va fi corectat cromatic,dar pt cei care pendulează între lunetele de 80mm &#537;i cea de 100mm,pare a fi un compromis  bun, mai ales dacă vrei un instrument portabil.
Momentan e în stoc,dar pariez că au cel mult 10 exemplare,&#537;i după ce se vînd astea,timpul de a&#537;teptare pt un nou stoc va fi de cel putin 3 luni. Într-un fel e bine,îmi dă răgaz să mai adun ni&#537;te ca$h  :D

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p13519_TS-Optics-ED-Apo-96-mm-f-6-mit-2-5-Zoll-RAP-Okularauszug---ED-Objektiv-aus-Japan.html

mcuzic2002
17 Iul 2021 17:12


Silviu,am recitit review-ul ini&#539;ial unde spui la un moment dat:
 "Evaluarea cromatismului pe bancul optic arata identic cu cel al sorei mici, aparitia franjelor colorate are loc tot la 4 linii Ronchi intra/extrafocal, deci cam de doua ori mai mic decat in cazul lunetei Skywatcher 100 F9."

Deci să în&#539;eleg că SW 100 f9 are abera&#539;ia cromatică de 2 ori mai mare decît TS 100 f7 ?!?

zoth
17 Iul 2021 20:30


Deci să în&#539;eleg că SW 100 f9 are abera&#539;ia cromatică de 2 ori mai mare decît TS 100 f7 ?!?

Da, se poate spune si asa  :)  ... dar ca sa nu dau nastere la polemici inutile trebuie sa spun ca SW100 f9 este o luneta buna care da imagini curate, capabile sa multumeasca si un user pretentios.
Avantajul esential al lunetei TS in fata SW-ului mi se pare compactitatea sa, proprietate ce o face semnificativ mai manevrabila iar la f7 imi pare mai versatila decat la f9 (mult mai usor de atins campuri mari).

MariusP
07 Aug 2021 17:53


Am separat urmatoarele doua mesaje si le-am inserat la inceputul topicului "

zoth
20 Dec 2022 12:58


Un update relativ tardiv, dar vorba romanului, niciodata nu e prea tarziu ... se pare ca pietele externe au mecanismele de autoreglare inca functionale. In urma cu vreo doua luni, pretul acestei lunete a revenit foarte aproape de valoarea de la care plecase, mai exact de la 990 euro.

Pretul actual 999 euro, confirmat de situl TS:

Bivanus
23 Ian 2023 21:59


Initial si eu ma uitam la un telescop de 80 , TS APO80F7 era pe lista , am tot stat si m-am gandit nu numai la performante dar si la partea de logistica - mai mici , mai usoare, se preteaza la o iesire rapida. Undeva pe 11 ianuarie insa am vazut o oferta la capitolul "Second Hand & Special Offers" pe teleskop-express.de pentru un TS APO102F7 folosit la prezentari , era la 849EUR. Am dat un telefon si am intrebat ce si cum , mi-au expicat ca e 100% ca nou si il garanteaza ca atare , si m-am mai clarificat cu dimensiunile nitzel. Pe 12 l-am comandat , am luat si o diagonala de 2in , si intr-adevar , cand a venit am constatat ca este mai compact decat ma asteptam si cu diagonala se echilibreaza bine, va mai veni si un cautator de 50 cu suport de montare pe focuser.
Am un trepied Nest-777 cu cap half-ball video de 65 mm, trepiedul duce 10 kg , capul e cotat la 4kg...le tine dar la limita.  
Nu am apucat sa vad decat foarte scurt Jupiter , Marte si M45 dupa care au venit norii peste noi la Cta , acu ninge&ploua in acelasi timp.

gpaunescu
24 Ian 2023 00:23


Ma uitam si eu la lunetele de 102 de la TS.
Diagrama din postul #1 (Blanca-102ED) pare de la luneta ED (TSED102F7).
Parca cea de la APO e putin diferita (oricum eu nu inteleg mare lucru e acolo, dar mi-a sarit  in ochi).
Scuze, daca gresesc.

zoth
24 Ian 2023 10:44


Bivanus, deci tu esti vinovat pentru cerul innorat din ultimele doua saptamani ...
E bine ca stim incotro sa transmitem urarile de "bine" ...  :lol:  :lol: 

Sa folosesti sanatos luneta, este un instrument bun si indraznesc sa spun si destul de puternic!

Gabriel, diagrama din primul post este preluata de pe situl Kasai in care am mai multa incredere decat in TS http://www.kasai-trading.jp/blanca102sed.html
(clic pe diagrama pentru imagine mare)

Este intradevar un grafic care se interpreteaza nitel mai greu. Pentru a ne da seama cum ar arata cromatic focal shift trebuie sa fim atenti la dispunerea culorilor fata de ordonata, in graficul dat.

Bivanus
24 Ian 2023 11:31


:wink:  Dap , atatea discutii despre seceta prelungita si continutul mic de apa in sol ...m-am gandit sa ajut si eu cum pot.

gpaunescu
24 Ian 2023 11:49



...
Gabriel, diagrama din primul post este preluata de pe situl Kasai in care am mai multa incredere decat in TS 

Mda interpretarea e mai grea pentru mine.
Ceea ce vroiam sa zic e urmatorul lucru: ma uitam la aceste doua modele de 102 :
modelul ED, mai slabut (eu cred ca pe asta o sa il iau)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4964_TS-Optics-ED-102-mm-f-7-Refractor-Telescope-with-2-5--R-P-focuser.html

si modelul APO, cu sticla mai buna (cel pe care il aveti voi)
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p9868_TS-Optics-Doublet-SD-Apo-102-mm-f-7---FPL53---Lanthan-Objective.html

Ambele au si diagrama acolo si cea de la ED e la fel ca asta pe care ai atasat-o tu in postul unul si cealalta de la APO, e  putin diferita. Dar cum nu ma pricep, nu stiu care e cea corecta.

zoth
24 Ian 2023 14:42


...m-am gandit sa ajut si eu cum pot.
Corect  :) 

Bine ca ai insistat Gabriel, initial nu-mi dadeam seama la ce te referi...
Am verificat si dupa cum era de asteptat, baietii de la TS au pus diagramele invers, pe cea a SD-ului au pus-o la ED si pe cea a ED-ului au pus-o la SD  :lol:  :lol: .. de fapt sunt renumiti pentru boacane de genul asta.
Pentru cei ce stiu sa interpreteze, diagramele se pot verifica si la ocular in intra si extrafocus pe figura de difractie.
O alta informatie care nu e conforma cu realitatea e ca lunetele din seria ED (80, 102 si 110mm) ar folosi sticla FPL51 Ohara. In fapt pentru aceasta serie se foloseste sticla FK61. Vad ca de curand informatia respectiva a fost retrasa de la modelul de 110mm.
Ce sa-i faci, interesul (comercial) poarta fesul!

Asta nu inseamna insa ca luneta de 102 este rea, nici vorba, doar ca vei avea un usor halou violaceu pe unele tinte mai luminoase (Jupiter, Sirius, etc) sau la treceri mari de contrast.

gpaunescu
24 Ian 2023 15:02


Mersi de informatii.

Banuiesc nu 102 ED nu poate sa fie mai rea decat Evostar 72ED (si ea e ok; la astrofoto, numai ca vreau una putin mai mare ). La cea de la SW, nici macar nu zic nimic despre sticla (ba chiar am vazut intr-un comentariu ca au fost deranjati de insistenta de a cunoaste ceva detalii despre sticla; ar fi zis ca utilizatorul nu trebuie sa stie toate detaliile).

julliano
28 Ian 2023 14:50


Eu am testat aceasta luneta de la TS, modelul 102 fpl 53. Parerea mea este ca cu TS este si o chestiune de noroc, poate unele sunt mai reusite decat altele, nu-mi dau seama. Insa aceasta luneta 102 fpl 53, este un F7, si comparata direct cu un Sw80ed, TS102 are mai multe aberatii cromatice vizibile. E posibil sa comparam mere cu pere, pt ca una e f7, alta e f7.5, dar totusi, la Jupiter am vazut cu ED80 98% aceleasi detalii ca in luneta TS102, in TS imaginea parea mai luminoasa, in 80ED, era un pic mai intunecata insa un contrast absolut extraordinar, fara aberatii cromatice, o prezentare estetica excelenta. 
Nu am comparat direct TS 102 fpl53 cu SW100ED, dar as putea sa jur pe orice ca aceasta luneta de la TS ia bataie grav de la skywatcher.

Acuma gata, aruncati cu rosii!  :lol:

valy
28 Ian 2023 16:28


Sunt scumpe rosiile.

Mai e valabil site-ul lui rohr cu teste, ca nu mai dau de el?
Posibil SW sa fie mai consistente, mai uniforme in calitate, posibil SW sa "ascunda" mai bine problemele optice, doar speculez.

julliano
28 Ian 2023 17:05


Ce mai e iar posibil, e ca dintr-un dublet ED la F7 sa nu reusesti sa scoti aberatiile cromatice orice ai face. 
Acum urmeaza sa va dau iar o ocazie si mai mare de a arunca cu rosii:
Deci ziceam mai sus ca nu am comparat direct TS102 fpl53 cu SW100ED deci nu pot sa ma pronunt 100%, insa am coparat DIRECT Takahashi FC-100DF cu SW100ED. Ma asteptam sa lesin de placerea data de imaginea Tak, cand colo ce sa vezi, Tak avea mai multe aberatii cromatie decat SW100ED. O sa ziceti ca am innebunit, insa nu mint. Am zis ok, are mai multe aberatii aia e, hai sa vedem cum e cu grosismentul mare cu care se lauda japonezii. Pe la 240x duse ambele, tot Sw100ed parea ceva mai sharp, cu foarte foarte putin, dar mai buna, nu de 3 ori mai proasta cum sugereaza pretul. La stele stiu ca am testat pe niste duble, si-mi amintesc clar comparatia facuta cu ambele la dubla 32 Ori (1.4"), seeingul nu era perfect, insa stiu ca am reusit o separatie mai clara si mai usoara cu SW100ED. 
Nu fabulez, asta e fix experienta mea cu acele doua exemplare, poate pur si simplu s-a nimerit un skywacher perfect si un takahashi varza, cine stie.

nobody
28 Ian 2023 19:01


Mai e valabil site-ul lui rohr cu teste, ca nu mai dau de el?
Asta ?
http://www.astro-foren.com/index.php/de/berichte

zoth
28 Ian 2023 19:05


Singura rugaminte pe care o am este sa evitam pe cat posibil speculatiile, nu as vrea sa transformam si acest topic intr-un episod de Las Fierbinti, asa cum se intampla cu multe alte topicuri aici pe forum.
Asadar am sa vorbesc din experienta pe care o am pana la momentul de fata cu ED-urile.

Prima comparatie facuta de Iulian mi se pare un pic ciudata, adica o comparatie intre doua instrumente care nu au nici un parametru comun (deschidere, raport focal, focala..) As spune ca ar fi posibila o astfel de comparatie respectand o  pupila egala de iesire adica o comparatie pe imagini cu luminozitate egala, dar si asa e discutabil, instrumentul mai mare va trebui sa lucreze mereu la magnificatii mai mari unde evident ca si parametrii atmosferici sunt mai incisivi.

Marea problema cu optica chinezeasca este "loteria calitatii".
Am avut de-a lungul timpului 4 ED80 skywatcher, 2 ED100 skywatcher, un Equinox 100 si multe altele de la alti producatori comercializate pe diferite branduri. Mi-au mai trecut prin mana cu ocazia unor reglaje, masuratori inca pe atatea cel putin. La skywatcher se vede clar o grupare foarte stransa pe o corectie buna a obiectivului, la ceilalti producatori/branduri imprastierea parametrilor e semnificativ mai mare.
Ceea ce ma zgarie pe creier la skywatcher este prezenta zonarilor in prelucrarea optica a lentilelor. Aceste zonari le-am intalnit la toate skywatcher-ele care mi-au trecut prin mana. Atentie, nu spun ca toate ED-urile skywatcher ar avea aceste zonari dar cele care mi-au trecut mie prin mana, le aveau.
In mare masura zonarile nu reprezinta un facor limitativ al performantei sau cel putin nu factorul esential. Si pentru ca am ajuns la factorul esential, acesta nu este altul decat sferocromatismul.
Din acest motiv atunci cand compari doua ED-uri de deschidere egala, castig de cauza va avea intotdeauna cel cu focala mai lunga (evident daca si ceilalti parametri sunt in regula).

Legat de subiectul sferocromatismului am facut teste indelungi intre lunete ED de 80mm si acromatul meu de 80mm f15 care are una din lentile de flint dens si are sferocromatismul unei lunete clasice cu raport focal 20-22. Rezultatul  a fost ca nici o luneta ED nu a stat in fata lui si nici macar pe aproape.
Pare incredibil dar sunt dispus sa refac testele in fata oricui.

Lui Iulian ii recomand un test si cu ED-ul de 102 f11 fie in vaianta FK61, fie in cea cu FPL53 care va apare in curand.

valy
28 Ian 2023 19:35


Sferocromatismul in ce se traduce cand privim prin ocular?

zoth
28 Ian 2023 20:39


Banuiesc ca la acromate cu raport focal mediu si mic stiti unde sa-l cautati si stiti cum se manifesta, nu mai insist.
ED-urile sunt mai naravase, avem nevoie sa ducem luneta spre magnificatia maxima si turbulenta sa fie medie sau mica de preferat. Vom gasi sferocromatismul chiar in focus pe stele foarte luminoase si chiar pe planete ca Marte sau Saturn. Uitati-va si pe urma povestim despre ce ati vazut.

zoth
28 Ian 2023 20:50


Ca sa nu ramana doar vorbe, iata un exemplu de zonare de la o luneta 100ED skywatcher:

julliano
28 Ian 2023 21:21


 Lui Iulian ii recomand un test si cu ED-ul de 102 f11 fie in vaianta FK61, fie in cea cu FPL53 care va apare in curand.

Prin TS 102 F11 FK61, nu am avut ocazia sa ma uit, desi imi doresc, insa varianta asta F11 cu FPL53 cred ca ar fi grozava!

Fara sa supar pe nimeni, eu am relatat mai sus experienta mea directa si personala cu aceste exemplare din serie, aici "sample to sample variations" poate juca un rol important. 
Spre exemplu, cand am comparat Takahashi FC-100DF cu SW100ED, le-am adus la acelasi grosisment si m-am uitat la acelasi subiect, cu Tak se vedeau mai multe aberatii cromatice, mai exact un mic halou albastrui-violet, in timp ce prin SW100ed, aceasta aberatie in acelasi loc, nu exista, sau cel putin nu am observat-o eu la fel de evident ca la Tak. Acum daca in laborator takahashi iese perfect la examen, iar SW iese cu probleme, insa imaginea la ocular este mai buna la SW, pe care alegeti?
Pana la urma cand comparam doua instrumente, cam ce ne dorim? Eu personal imi doresc mai multa informatie, mai multe detalii vizuale, iar pt mine din exemplul de mai sus a castigat Skywatcher. 
Imi pare rau daca afirmatia suna a blasmefie, pt mine asta a fost adevarul.

gpaunescu
28 Ian 2023 23:17


Eu ma pricep prea mult; dar Takahashi FC-100DF e F7.4 iar SW 100ED e F9.
Deci e asa cum a zis Zoth: castiga F-ul mai mare.

zoth
30 Ian 2023 09:58


 Acum daca in laborator takahashi iese perfect la examen, iar SW iese cu probleme, insa imaginea la ocular este mai buna la SW, pe care alegeti?

Chestia asta nu-mi place deloc pentru ca nu e adevarata si pentru ca ne poate conduce pe o poteca periculoasa. Mai degraba e vorba de incapacitatea noastra de a evalua corect magnitudinea "problemelor" si impactul lor asupra rezultatului final, adica asupra imaginii la ocular.
In primul rand tak nu are cum iesi mai bine la examenul de laborator chiar daca foloseste cristalul de fluorita la una din lentile. Un indice mai mic de refractie se traduce printr-o curbura mai accentuata, o focala mai mica, la fel. Ambele aspecte conduc la un sferocromatism mai mare. Acesta este factorul limitativ esential in acest caz. Posibila zonare aratata de obiectivul SW are un impact semnificativ mai mic la lentile si tine mai mult de estetica masuratorii si de "piticii" de pe creierul celui care o face.
Asadar eu nu sunt surprins deloc de rezultatele testului.

Important cred, este sa cautam instrumentul care ne multumeste si care raspunde cerintelor noastre. In rest nu cred ca se supara nimeni nici de faptul ca SW 100ED este un instrument care ti se potriveste tie si nu se supara nici de faptul ca TS 102SD este unul care mi se potriveste mie  :)

julliano
30 Ian 2023 10:50


Nu se supara nimeni in nicio situa&#539;ie, mai ales ca nici eu nu mai am 100ed, ca mi s-a parut prea lunga :D
Silviu, eu nu vorbeam de luneta ta, doar spuneam experienta avuta cu un alt exemplar similar, refractorul tau e dintr-o serie mai veche si e foarte posibil ca ca aiba o corec&#539;ie vizibil mai buna, sau pur si simplu sa fie diferite, ca mai tine si de noroc.

zoth
30 Ian 2023 12:08


Stiu ca nu te-ai referit la a mea dar am scris mai sus ca la ceilalti producatori/distribuitori in afara de SW se vede clar o imprastiere mult mai mare a parametrilor, mai mare decat m-as fi asteptat, adica o adevarata loterie!
Eu insumi am avut si/sau mi-au trecut prin mana lunete cu astigmatism, cu supracorectie, cu subcorectie, cu probleme de aliniere sau mecanice diverse ...
Chiar si actuala luneta cand mi-a venit avea obiectivul "in balarii" ... dar nu am intrat in panica, am scos parasolarul si am gasit celula obiectivului montata stramb pe filet. Am extras cu grija celula si am reinfiletat-o corect. Dupa verificare alinierea era perfecta.

Ideea e ca am cumparat lunete nu pana cand am gasit una perfecta ci pana am dat de una care sa corespunda cerintelor mele, pentru ca in afara de optica la mine mai conteaza si mecanica si gabaritul si masa. Sunt restrictionat de locatia mea destul de sever si trebuie sa indeplinesc toate conditiile simultan.

In concluzie, asta avem, cu asta defilam  :)

mihaig
31 Ian 2023 11:56


Criteriile de luat in seama cind se compara refractoare:

1.Cromatism(CA):vezi poza de mai jos;cit este considerat acceptabil in functie de focala/diametru.
2.Factor de culoare(S2N):corectia de culoare in functie de D,f si materialul din care sunt facute lentilele(in germana):
http://rohr.aiax.de/@pud3.jpg

Aici gasiti un site(rusesc) unde se gasesc rezultatele testarii interferometrice a aproape tuturor tipurilor de instrumente comerciale:
https://www-fidgor-narod-ru.translate.goog/Observers/test.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_sch=http

zoth
31 Ian 2023 16:30


Multumesc.

Primul tabel prezinta echivalentul aberatiei cromatice la obiectivele acromate iar aici discutam despre o luneta SD. Un desen dupa acest tabel a fost pus de mine in sectiunea de Optica inca din 2007. Tot acolo se gaseste si relatia de calcul pentru diametre/raporturi focale ce nu sunt trecute in tabel.
https://astronomy.ro/forum/files/echivalentul_aberatiei_cromatice_in_refractoarele_acromate_145.jpg
Al doilea material e interesant insa aproape niciodata nu cunoastem ambele sorturi de sticla din care e construit obiectivul nostru.
Al treilea material cred ca isi gasea un loc mai bun tot in sectiunea de Optica la ceva topicuri de masuratori/evaluari, nu aici unde e un topic dedicat unei lunete.

Bivanus
31 Ian 2023 20:10


Interesante informatiile , mai ales ca din pacate activitatea e momentan mai mult de citit & dotare , slabe sanse de orice spartura in plafonul de nori  :( 
Legat de spart si de dotare , pe cat de mult imi place finisajul tubului , pe atat de mult ma inspaimanta pentru ca are tendinta nefericita sa imi alunece din maini, parca e un facut - cu cat sunt mai grijuliu cu atat parca vrea sa sara &#129318;&#8205;&#9794;&#65039;
Am cautat o solutie , ma gandeam la un DIY din bara de aluminiu , intamplator am gasit un maner care mi-a placut , are si suport dublu pentru cautatoare - poti pune luneta si RDF de exemplu.
Cu dew-shield-ul strans pare mare , dar cu el extins se echilibreaza.

zoth
01 Feb 2023 10:23


Da, manerul este obligatoriu si ajuta enorm in manipulare  :) 
Eu l-am facut din sina de aluminiu de 24/4mm folosita de obicei la imbinarea tubulaturilor de ventilatie industriala. Este foarte ok pentru greutatea lunetei.

Am incercat sa fac un maner asemanator si pentru luneta Vixen (7kg) si cand am ridicat-o de jos am simtit cu se arcuieste sub greutate. Am recurs la un profil asemanator dar de 33/10mm si mult mai gros in carne. Abia ala a facut fata  :)

Bivanus
01 Feb 2023 13:02


Eu am intrebat via PCR daca are careva niscai bucati de profile patrat aluminiu. 20x20 Sau 25x25 cred ca e belea pt manere & co 

https://www.automatic.ro/profiluri-de-aluminiu/510-profil-de-aluminiu-20x20-mm-canal-5-tip-item.html?gclid=CjwKCAiAuOieBhAIEiwAgjCvcl3Q9rLASfSKm3yKe7tQy3JN3ifEJ-AKLJelxcrxm_0Ly4ZStL_tFhoCev0QAvD_BwE#/3012-lungime_profil_aluminiu_mm-200

Bivanus
01 Feb 2023 21:28


A ajuns si montura, este alt az-ul cu echilibrare de la Tavi B ,  sa traiasca !
Strans in pozitia 'parcat' intra la fix pe hol intr-un colt , este socant de compact   :shock: 
Alta surpriza este manerul - dracia aia nici nu scartaie cand ridic de el telescop & montura.
Evident , fiind relativ inalt ansamblul mai pui o mana pe la mijloc , dar per total ansamblul este nazdravan tare  8)

nobody
01 Feb 2023 22:30


Ciudata configuratie. La ce ajuta complicatia cu L si contragreutati ?

Mircea Pteancu
01 Feb 2023 22:43


zoth are dreptate.
Nu-mi pot da cu parerea despre lunetele fioroase discutate dar despre manere pot.

Manipulez mult telescoapele mele - si prin asta inteleg nu montarea si demontarea pentru observatie ci chiar in timpul observatiei.
Daca neglijam telescoapele mici si usoare, toate celelalte OTA ar trebui sa aiba manere pentru o manipulare sigura si rapida.

Eu pun manere si la monturi. De aceea pot muta telescopul, rapid si fara mare efort, de cate ori am nevoie: sa ma ascund de lumina unui bec sau de lumina Lunii sau pentru a avea acces la o anumite parte a cerului, pe langa cladiri sau printre vegetatie.
Nu poti face aceste lucruri daca ai de a face cu ''chestii'' chelioase si alunecoase.

Mircea

Bivanus
02 Feb 2023 10:34


Ciudata configuratie. La ce ajuta complicatia cu L si contragreutati ?

Echilibrare, mai ales cand fac poze.Pt vizual e  diagonala de 2" plus ocular, se mai aduna un kilogram , inca e ok.  Pt AP e adaptorul, prelungitorul, Barlow si aparatul, se lungeste carnatul. Si inca nu am field flattnerul, iar ala cantareste binisor. Per total trage in spate :D

Pt visual merge bine si fara greutati, chestia cu L-ul de aluminiu care sa tina telescopul deasupra nu in lateral e preferinta personala, intamplator era deja facuta , altfel o confectionam eu.

zoth
02 Feb 2023 12:40


Chiar in timp ce vorbim, preturile au luat-o iar razna!

Bivanus
03 Feb 2023 12:30


In sfarsit ! Aseara am inghetat nitzel dar avut vreo doua ore puse cap la cap langa telescop. 
M-am uitat la Jupiter din nou, mai pe indelete , am reu&#537;it să folosesc câteva filtre, am văzut benzi slabe de culoare - prima dată cu ochii mei ! Am prins M42 in obiectiv , cu greu , luat la cautat de la centura in jos , dar a meritat , m-a &#537;ocat, si nu atat lumina cat întunericul , cumva unele stele erau &#8222;în fa&#539;ă&#8221; iar altele erau &#8222;în spatele&#8221; unei perdele întunecate.  

Am căutat cometa - cand am prins-o cu binoclu acum cateva zile părea o mică pată alungită - acum am reu&#537;it să o vad în lunetă &#537;i surpriză... fără culoare &#537;i fără coadă lungă , dar un drăgu&#539; norisor vag triunghiular cu un punct strălucitor în interiorul ei spre unul din vârfuri.

Dar Luna m-a dat pe spate! Clar o sa revin des pe ea, a trecut timpul fara sa stiu cand si din nou first for me , am putut vedea &#8222;sfarcurile&#8221; în interiorul unora dintre cratere.

Tehnic, totul a fost ok , montura a facut diferenta , ceva vibra&#539;ii la magnificatie mare, dar ma asteptam si nu au fost asa de speriat, oricum - controalele fine conteaza. Focalizarea este un vis, a doua viteză a ajutat la greu. Nici o &#8222;grădină violetă&#8221; pe langa Jupiter sau Lună nici pe la stelele de pe centura lui Orion, m-am uitat &#537;i la Sirius &#537;i a apărut clar dar cam tremurator. Cu Bresser-ul mic totul avea halou mai mic sau mai mare 

Singurul dezavantaj e 'priceperea' mea. Mai am de învă&#539;at despre cum să găsesc tintele la care vreau să mă uit si in acelasi timp sa schimb oculare,Barlow,adaptoarele de cameră . Un upgrade la o a treia mână ar fi interesant.