-----------------------------------
GunDALF
25 Iul 2020 16:04

Argumente... chinuitoare
De ceva vreme sunt intr-o dilema. Vreau sa-i aduca barza un fratior/o surioara micului meu Mak 127. Fratiorul/surioara sa-l completeze, adica sa aiba o focala mai scurta (si sa fie rapid(a)). Probabil va fi folosit(a) si la astrofoto.

Surioara ar fi o luneta APO, ma rog ED. Mai sus de 70/72mm apertura (420 mm focala) nu pot urca din cauza bugetului (am disponibili cca. 1600 lei si nu prea sunt dispus sa mai adaug pentru capriciul asta).
Avantajele ar fi:
- lipsa obstructiei
- design compact
- ultraportabila
Ca dezavantaje:
- pret mare
- aberatii cromatice bine corectate, dar inca existente
- curbura campului (necesita field flattener, care sporeste pretul cu mult)
- accesorii in plus de cumparat (adaptor 2" la 1,25", prelungitor - unii spun ca e necesar pentru focus, desi daca ai field flattenerul acesta poate lipsi)

Fratiorul, un newtonian de 100-114mm f/4 (nu mai mult, ca deja nu prea mai e portabil cum imi doresc).
Avantaje:
- pret muuult mai mic (o treime)... lasa loc la cheltuieli pentru un eventual tuning (focuser mai bun, chestii-socoteli).
- fara aberatii cromatice
- apertura mai mare
- suficient de portabil
Dezavantaje:
- obstructia (la draciile astea mici procentul e destul de mare...)
- coma (se corecteaza cu un corector care costa, sa zicem, cam cat field flattener-ul)
- design deschis (care nu e neaparat un dezavantaj)

Daca am uitat ceva, va rog completati.

Surioara ar necesita lejer peste 2000 de lei (deh, femeile sunt mai scumpe!), in timp ce fratiorul n-ar sari de 1000 de lei, cu toate cele necesare. Vorbim de tuburi optice, nu ma intereseaza monturi la ele, ca am deja prea multe (momentan :lol: ) Cum bugetul este o problema, iata-ma inclinand spre varianta fratiorului. Exista contraargumente serioase contra rationamentului meu? Va rog, chinuiti-ma cu ele. Vreau sa masor de zece ori pana cand voi ajunge sa tai o data.
Multumesc.

zoth
26 Iul 2020 09:00


Cateva comentarii daca imi este permis:

"curbura campului" ... sa stii ca la focale egale si oglinzile prezinta aceeasi curbura a campului. Doar ca in practica intalnesti mai rar oglinzi cu focala de 400-420mm.
In plus exista o diferenta consistenta intre campul iluminat 100% al unei lunete si campul iluminat 100% al unei oglinzi.

"pret mult mai mic la newtoniene" ... acest pret vine acompaniat de obicei de o mecanica slaba. Daca vrei sa faci tuning si sa montezi un focuser foarte bun, depasesti de 2-3x valoarea telescopului pe putin.

Ai uitat si de alinierea foarte stricta pe care o reclama opticile rapide si care la newtoniene trebuie refacuta uneori.

GunDALF
26 Iul 2020 12:42


Asa e, un focuser bun e pe la 1,2-max. 1,5x valoarea telescopului, nu chiar de 3x.
Pe de alta parte, cand ne gandim la luminozitate, vorbim de 114 mm vs 70 mm. Chiar si cu obstructia (care e poate singurul lucru care ma deranjeaza real), imaginile tot vor fi mai luminoase.
Colimarea deasa n-ar fi o problema.
Oricum, argumentele tale ma pun pe ganduri.  :wink:

Mircea Pteancu
26 Iul 2020 13:50


GunDALF

Io zic asa :
-daca as folosi noul intrument preponderent in modul vizual ,as opta pentru reflector
-daca l-as folosi preponderent pentru foto , as prefera luneta

Fa rost de niste ''sange rece'' ,analizeaza-te pe tine cat mai obiectiv,modul in care observi si decide ce va fi preponderent.
De acolo trebuie sa rezulte preferintele si decizia.
Vei face in viitor ce ai facut si pana acum... ''lupul isi schimba parul dar astronomul (naravul) nu''.
Daca nu tii jurnal de observatii amanuntit - care sa-ti puna in fata o oglinda obiectiva ... acum e momentul sa-ti para rau pentru asta.

Mircea

GunDALF
26 Iul 2020 14:40


Timpul nu-mi permite prea multe observatii vara, spre marele meu regret, indeosebi din acelea cu iesiri in afara orasului. Campania agricola e in toi si serviciul meu e legat de ea... Iar iarna, cand e mai liniste si timp, e prea... racoare.  :? Cand pot, folosesc putinul timp la dispozitie, pentru a observa chestii din balcon, cu priveliste spre V-NV. Anul asta am avut noroc ca pe orizontul vizat vest-nord-vestic sa fie chestii interesante: Venus, comete, ISS, sa punem si Soarele... Jurnal de observatii n-o sa tin, fiindca in locul lui stau marturie fotografiile pe care le fac, cand le fac. :D
Instrumentul ce mi-l doresc va fi folosit, cel mai probabil, in ambele feluri, probabil in mod egal, vizual si foto. La luneta ma atrage designul inchis, constructia mai inchegata, dar nu ma incanta apertura si pretul initial + investitiile ulterioare (flattener + diagonala + adaptor 2" - 1,25"). La newtonian ma atrage optica (in speranta ca e buna), dar ma pune pe ganduri obstructia si mecanica, cum a zis si zoth.
Din ce-am mai citit si pe la altii, un reflector tunat fotografic (adica sa-l faci &#539;â&#539;ã de mâ&#539;ã) ajunge sa coste multicel. Nu stiu cat de bine este executata optica la aceste jucarii de 100-114 mm apertura, n-am gasit nicio referinta si chiar am cautat in multe locuri. Din start eliminam oglinzile sferice, cum sunt pe la diverse ieftinaciuni: https://star-hunter.ru/en/black-list/

Ramane sa mai investighez varianta unui acromat (rapid) + filtru, desi stiu ca minunile nu exista si la foto, din experienta trecuta, sunt cam praf dpdv al aberatiilor cromatice (CA). Cel putin ce am testat eu. Ma refer la Skywatcher 90/900 (de departe cu cele mai mari CA), apoi Bresser-ul Lidlscope 70/700 cu CA mai putine decat cea de dinainte si SW 70/500, care a fost (culmea!) revelatia cu CA cele mai mici.

dmtr69
26 Iul 2020 15:33


Eu mi-am luat un newton SW 114/500 tot din dorinta de a-l folosi si la astrofoto. Dpdv mecanic este OK, la fel ca fratii mai mari, cu exceptia focuserului. Este de 1,25" si de plastic. Pentru vizual merge, desi probabil ti-ar trebui niste oculare care costa de doua ori mai mult ca telescopul+montura ( pentru a mai corecta din coma). Chiar daca ar exista pe piata CC de 1.25" (am cautat, dar n-am gasit), probabil nu vei intra in focus. 
 Eu am facut niste experimente cu el (este un topic undeva la d.i.y.). Am scos focuserul si am adaptat un port-barilet scurt de 2", pentu a incerca corectia cu un MPCC. Nu prea am avut rezultate. Un corector GPU  pentru F4 este foarte lung (si greu), ar fi greu de fixat, greu de focalizat si ar face ditamai obstructia. In plus, secundara nu este supradimensionata pentru astrofoto cu iesire pe 2".
  Acum, in locul focuserului, am o flansa cu T2 si un focuser helicoidal (mai bine zis dublu helicoidal, ce nu este bun la poze din cauza jocului).
 Am incercat sa fac captura fara CC cu camera planetara (senzor de 1/3", diagonala de vreo 6mm). Coma este evidenta. Vezi poza.

GunDALF
26 Iul 2020 15:41


Interesant ce spui si de real ajutor, caci cuprinde si demonstratia.
Totusi, uite o poza facuta cu acelasi telescop, cu corector SW f/5:
https://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1444383663
Mie imi pare perfecta. Si mai sunt destule pe astrobin.

GunDALF
26 Iul 2020 18:16


Am pus pe hartie piesa cu piesa, sa vad care e diferenta efectiva de costuri intre cele doua variante.

ED
1.700 - OTA
800 - field flattener
360 - diagonala dielectrica
130 - adaptor 2" la 1,25"
Total 2.990 lei

Newtonian
600 - OTA
750 - corector coma 2"
405 - Crayford 2"/1,25"
sau
210 - cremaliera 2"/1,25" (metalic)
Total 1.755 lei (Crayford) sau 1.560 lei (cremaliera), 58% respectiv 52% din costul sistemului ED.

Avantaj net pentru reflector.
Acum problema care se pune este daca focalizatoarele acelea (Crayford ma intereseaza in mod special) se potrivesc si la tuburile astea mici, ca vad ca au o oarecare curbura la baza... care pare mai ampla decat curbura tubului de 114mm. Ma gandesc ca designul sa nu fie pentru tuburi mai mari...

dmtr69
27 Iul 2020 11:03


Esti sigur ca telescopul nu a fost imbunatatit (modificat)? Adica secundara mai mare si mai aproape de primara si in consecinta focuserul mutat. Acesta cred ca trebuie sa fie cu profil redus.

GunDALF
27 Iul 2020 11:22


E modificat. L-am abordat pe tip pe mail, sa vedem ce modificari i-a facut. Astept raspunsul lui, daca s-o deranja s-o faca.

Cica telescopul asta ar fi gandit pentru vizual (cu oculare pe 1,25"), asta inseamna ca trebuie saltata principala si inlocuita secundara, care e prea mica. Restul e floare la ureche, trebuie montat focuserul pe 2" (sa intre si corectorul de coma, care e doar pe 2"). Cam mare daraua... Daca as avea mijloacele necesare ATM, m-as baga, dar pe-aici cam lipsesc. Asa, mai astept. Deocamdata, o sa folosesc vechiul meu Soligor 400 cu f/6.3, sa vad ce rezultate da, dar nu-s foarte optimist... In orice caz, peste 3000 de lei necesari pe sistemul cu ED-ul ala de 72mm mi se par prohibitivi. Poate apare candva ceva SH, mai accesibil.

valy
27 Iul 2020 11:34


Chiar ai nevoie de field flattener la ED?

GunDALF
27 Iul 2020 11:52


De ce nu? Daca vrei sa faci foto perfect focalizate. :D Curbura campului (raza) e apreciabila. E pe la 0,3 din focala. Si fiindca venise vorba anterior, la newtoniene e ~ focala. Mult mai mica.

valy
27 Iul 2020 13:13


De ce nu? Daca vrei sa faci foto perfect focalizate. :D Tak Baby FSQ scrie pe tine!! :)
Realistic vorbind optica n-ar trebui sa fie mai buna decat trackingul sau seeingul.
Eu as merge pe asa ceva, si as vine si makul (devine redundant):
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10227_TS-PHOTON-6--F4-Advanced-Newtonian-Telescope-with-Metal-Tube.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5881_TS-Optics-UNC-150-mm-f-4-Newton-Teleskop-mit-Carbontubus.html

Cand alegi un instrument, trebuie sa faci cel putin un comprimis, daca nu cumva mai multe. Ca sa fi multumit as incerca sa transform un dezavantaj in avantaj.

GunDALF
27 Iul 2020 13:38


150 mm (600 mm focala) e deja muuuult prea mare pentru ce am eu in cap. Am deja 200-le conservat, la o adica, daca nu-l vand.
Asta nu-nteleg eu la producatorii astia, de ce nu fac si newtoniene mici cu constructie premium? :?

PS: Mak-ul nu va disparea prea curand (poate niciodata) de la mine. E prea... bun, adecvat si indemanatic la ce face.  :mrgreen:

valy
27 Iul 2020 13:43


Pai tocmai ca fac, dar poate e problema de definitie: ce inseamna newton mic?

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5768_TS-Optics---Boren-Simon-6--f-2-8-PowerNewton-Astrograph.html

https://www.takahashi-europe.com/en/epsilon-180ED.specifications.php

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3933_Skywatcher-Explorer-130PDS---130-mm-f-5-Newtonian---2--Crayford-focuser.html

GunDALF
27 Iul 2020 13:49


6" nu e mic deloc, IMHO. Si 130mm apertura f/5 si e deja mare pentru un setup ultraportabil, cum vreau eu. Topicul meu, regulile mele de a spune ce inseamna mic. :mrgreen:  :lol: 
Ca sa-l poti cumva compara cu o luneta ED de 70-80mm, ar trebui sa aiba focala de maximum 500 mm. Asta inseamna la f/4-f/5, maximum 100-114mm.

dmtr69
27 Iul 2020 14:56


Newtonieni mici s-ar face ( http://zeca.astronomos.com.br/astronomia/smallest.htm  :D  ), dar obstructia secundarei devine din ce in ce mai mare fata de suprafata principalei, deci pierzi lumina si rezolutie. Cu atat mai mult la cele cu secundara mare, pentru astrofoto. Eu disting umbra secundarei in centrul imaginii la newtonul de 114 (vizual). Nu cred ca acesta ar avea putere de separare mai buna decat un refractor de 80mm.

GunDALF
27 Iul 2020 15:01


Hahaha, misto dracovenia din link. Breloc.  :mrgreen: 

Nu cred ca acesta ar avea putere de separare mai buna decat un refractor de 80mm.
Probabil, dar ar ajuta la puterea financiara.  :wink:

valy
27 Iul 2020 16:12


Trebuie vazut daca problema ta are solutie. Eu zic ca nu are.
Astfel, eu as pastra parametrii cantitativi dimensiue, greutate, focala, lipsa obstructie, si as renunta la cei calitativi, si in pret de 15-20 mil ai un dublet ED. Field curvature il poti combate, faci cadre diferite centrate pe centru sau margini, vignetarea o combati cu flaturi+soft. Iar coma n-a omorat pe nimeni.

GunDALF
27 Iul 2020 16:35


Are solutie, cea cu newtonianul modificat este (70mm ai ED-ului dintr-o data mi se pare prea putin), dar trebuie sa-mi fac timp si abia apoi sa ma inham la treaba. Si, in plus, sa vad in ce masura gasesc o secundara potrivita pentru a face upgrade-ul la focuser pe 2". Ridicatul primarei devine dintr-o data problema mai mica.
Problema e ca stau prost cu calculele, de aceea incerc sa-l trag de limba pe tipul ala din Ungaria ce si cum a modificat punctual la telescopul lui de 114mm.

PS: daca as pune mana pe un OTA de-asta de 114mm la mana a doua, treaba ar fi de doua ori mai tentanta. :wink:

valy
27 Iul 2020 16:52


... Si, in plus, sa vad in ce masura gasesc o secundara potrivita pentru a face upgrade-ul la focuser pe 2". .
https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c91_Telescope-Making---Optical-parts.html

Problema e ca stau prost cu calculele, ..E geometrie, plus la final mai reglezi din pozitia primarei ca restul sunt oricum contsante: diam secudnarei, diam tubului, min/max focuser.

GunDALF
27 Iul 2020 16:58


Multumesc, acum imi spui si care?  :lol:

valy
27 Iul 2020 17:00


Adica sa fac calculele? Pai da-mi dimensiunea tubului, a primarei, focala si dimensiunile/parametrii focuserului.

d/D = l/F, d - diametrul mic al secundarei ar fi necunoscuta, D si F sunt parametrii oglinzii principale, iar l este diam tubului + lungimea focuserului. Sper sa nu gresesc dar in mare cam asta e calculul.

GunDALF
27 Iul 2020 17:07


Daca le-as avea...
Cum calculezi asa ceva? Daca nu e cu suparare...
EDIT: aha, iaca, ai postat mai sus.
d-ul ala mic e raza mica... mda, n-as fi zis ca e asa simplu, pe hartie.  :mrgreen:

Ce nu inteleg eu e de ce, cica, vigneteaza pe senzor APS-C cu focalizator pe 1,25"...

valy
27 Iul 2020 17:14


Ce nu inteleg eu e de ce, cica, vigneteaza pe senzor APS-C cu focalizator pe 1,25"...Pai ia baga in shema obstructia focuserului, diagonala senzorului, si ai sa vezi...

LE: desenul de mai sus e supersimplificat, se refera pt. un punct in planul de focus, dar pt o suprafata (aka planul de focus, field stop de ocular sau diagonala senzor), calculul se mai complica nitel. Intra in ecuatie si obstructia, care si ea e un parametru de proiectare. Daca vrei 100% iluminare la margini o sa ajungi la vorba mea: problema ta nu are solutie, si in orice caz ea nu este un DIY pe baza de newton micut.

GunDALF
27 Iul 2020 17:16


Obstructia focalizatorului?  :?: I don't get it... adica e mai mic decat APS-C-ul? Asta are vreo 27 mm diagonala.

valy
27 Iul 2020 17:23


..Asta are vreo 27 mm diagonala.Nope, are 25mm pe o latura, diagonala e mai mare, spre 35mm. Focuserul e departe deci la nivelul lui conul de lumina e mai larg.

Am refacut desenul ca sa fie mai sugestiv si mai realist. Se poate observa cu usurinta ca poti ajunge la iluminare 0 pe marginea senzorului daca te joci neglijent cu dimensiunea (mare) a senzorului, diametrul (mic) al focuserului, diametrul (mic) al diagonalei.

PS: ai grija ce-ti dorecti, ca cu cat calculam mai mult cu atat de departam de  "solutia" ta ce parea ideala :)

PS2: solutii ar fi:
- focuser cat mai low profile si cat mai larg, dar am senzatia ca ne departam rapid de o solutie ieftina.
- low profile inseamna focus cu aparatul dar cu ocularul iti trebuie prelungitoare
- sau mai tai din cerinte, adica te multumesti cu oculare mici sau senzori mici

GunDALF
27 Iul 2020 17:35


Pai, da, astea chiar sunt argumente... chinuitoare. Si apreciez efortul de a dialoga pe concret. Really. Exista solutia focalizatorului pe 2", dar vine la pachet, probabil, si cu modificarea secundarei. Sau nu?

valy
27 Iul 2020 17:38


Nu stiu, daca nu am cifrele si nu fac calculele nu stiu sa raspund. Matematic lucrurile sunt clare. Singura chestie neclara este cat vrei sa fie iluminarea la marginea campului (ocular sau senzor), asta e alegerea ta. Daca vrei sa fie 0 faci calcului si vezi ce iesire, daca vrei 50% sau 100%, iar, refaci calculul si vezi ce iese, dar restul trebuie sa fie cunoscute, adica tub, primara, focuser. Din calcule rezulta dimensiunea secundarei.  La final parca vad o obstructie de 60% si ajungi la concluzia ca un ED 70 era mult mai simplu, mai usor, mai ieftin si mai bun.

Nu inteleg dece nu vezi ca solutie asa ceva:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10419_Skywatcher-Teleskop-Evostar-72mm-f-6-ED-Apochromatic-refractor.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1151_TS-Optics-70-mm-F6-ED-Travel-Refractor-with-modern-2--RAP-Focuser.html
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8866_TS-Optics-Doublet-SD-APO-72mm-f-6---FPL-53---Lanthan-Objektiv.html

GunDALF
27 Iul 2020 17:42


Asta-i problema mare cu instrumentele astea astro; nu le ai in fata ta... fizic. Vanzatorii nu dau detalii in descrieri...

valy
27 Iul 2020 17:47


Comanda pe emag, masoara, si returneaza in 12 zile. Sau intreaba la magazin/forum, cine are sa masoare. 
Nu poti deduce ochionetric din poze?

GunDALF
27 Iul 2020 17:51


Te inseala ochiul, pe fotografii mai ales. :wink: 
Oricum, proiectul este fezabil chiar mai usor decat am crezut. Mai intervine un aspect: calitatea opticii. Asta incepe sa ma framante acum: sa nu cumva sa ma chinui sa-i fac chelului tichie de margaritar... :mrgreen: Nu ca la ED-uri n-ar fi variatii de calitate...

valy
27 Iul 2020 17:55


.Mai intervine un aspect: calitatea opticii..Presupunand ca o ai in fata, cum o evaluezi?

Aici zice ca secundara are 34mm:  https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php?products_id=2888#desc iar tubul 15x41cm https://www.apm-telescopes.de/media/manuals/skywatcher/en/17.pdf

GunDALF
27 Iul 2020 18:14


Asta e mai greu. Dar nu imposibil. Daca ii faci verificarile accesibile omului de rand si totul e OK, atunci optica e acceptabila. Problema e ca e loterie. 
Am intrebat si un tip pe astrobin si mi-a spus ca a avut ocazia sa probeze cateva tuburi pana s-a oprit la unul. Magazinul la el in oras. La noi, chiar daca ai dori sa probezi nu cateva, macar doua, te-ar trimite distribuitorul la plimbare urgent. Asta e diferenta de comert intre noi si aia... de-aia au ajuns departe. Nu mai spun ca la micii comercianti s-ar putea sa ai probleme si la returnare. Poate la unii ca emag, n-ai avea. Dar aia au jucarii pe-acolo sau daca nu-s jucarii, sunt de la comercianti terti.

valy
27 Iul 2020 18:18


..La noi, chiar daca ai dori sa probezi nu cateva, macar doua, te-ar trimite distribuitorul la plimbare urgent. ..Odata Dl. Costescu mi-a zis "ia-l acasa sa il testezi", am facut ochii  :shock:

GunDALF
27 Iul 2020 18:20


Da' eu nu vorbesc de Vanzatori (old fashioned, in sensul bun al expresiei) de optica, ci de buticari.  :lol:
Pe de alta parte ii inteleg si pe ei: daca nimereste telescopul pe mana unui Dorel... n-au cum sa verifice ADN-ul de Dorel dinainte, poate ar fi mai permisivi.  :wink:

valy
27 Iul 2020 18:25


Ai prea multe dileme, si eu am trecut cam prin aceleasi zbateri si cam prin aceleasi achiziii ca tine. Am avut doua abordari care au parut ca functioneaza (dar neaparat in ordinea 1, 2):
1. daca mi se pune cu tronc ceva m-am dus si l-am luat (ed 80/600), a fost inpuls de moment.
2. daca mi se pune cu tronc pe altceva imi aduc aminte ca am un ED 80/600 care este foarte bun, si ma linistesc.
Eu cred ca iti trebuie asa ceva si tie (adica un ed 70-80, ieftin si bun), dar ca iti place mai mult sa ai dileme decat sa le rezolvi :)

150 mm (600 mm focala) e deja muuuult prea mare pentru ce am eu in cap..500 e ok, dar 600 e muult prea mare? Dar ce calcule ai in cap?

GunDALF
27 Iul 2020 18:34


500 e ok, dar 600 e muult prea mare? Dar ce calcule ai in cap?
E mult si 500, un 450 ar fi mai bun. Dar 600, coroborat cu 150 apertura, deja e imens, pentru ce ti-am zis, setup ULTRAportabil.

Dilema mea principala e bugetul. ;) De-acolo pleaca celelalte dileme. ED-ul iese din discutie pentru moment, bugetul este insuficient. Chiar si daca elimin unele piese din sistem tot am nevoie de (macar) un adaptor la 1,25", iar diagonala dielectrica s-o imprumut de la Mak. Asta inseamna ~2000 de lei, iar eu cu chiu, cu vai abia as aduna 1600 de lei. E undeva la limita mea psihologica de confort deja. Deci, pas. Poate un SH, candva, undeva...
Imi iese si newtonianul deocamdata din griji :mrgreen: , fiindca necesita mult aplomb de ATM-ist, care imi lipseste... cu prisosinta, daca pot spune asa. Dar ramane ca varianta preferata pentru un viitor... nedefinit.
Important e ca am aflat anumite chestii si mi-am clarificat unele necunoscute. Topicul poate continua... sunt pe receptie.  :)

valy
27 Iul 2020 18:41


Asta e fix 1600, are si 2-1.25 inclus:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1151_TS-Optics-70-mm-F6-ED-Travel-Refractor-with-modern-2--RAP-Focuser.html

GunDALF
27 Iul 2020 18:52


.. da, vreo 1750-1800, cu transport (daca e numai 20 de euro), ca nu cred ca platesc si taxe, nu?

valy
27 Iul 2020 18:55


Transportul e vreo 16E, fa o incercare, vezi cat iti zice costul total. Sunt si rezon, am auzit ca poti returna daca are probleme.
Singura chestie ar fi calitatea optica.
Insa in rest cred ca ti-a citit topicul: pret, greutate, focala, dimensiune. Practic nu iti mai trebuie decat sa conectezi T2 si aparatul foto si sa pozezi, sau diagonala si ocularul. Apropos, ai oculare capabile pentru sisteme rapide f4/f6?

GunDALF
27 Iul 2020 18:59


20 euro transport. Cursul dat de PayPal duce la cum am zis eu, vreo 1800.

zoth
27 Iul 2020 19:14


Asa fugitiv din cate am reusit sa citesc printre randuri, am ajuns la o concluzie asemanatoare cu cea a lui valy: tu nu cauti o solutie cu adevarat ci vrei sa te autoconvingi prin vocea altora ca varianta care te-a inspirat pe tine la visare este ok.

Cu multi ani in urma colegul nostru Laurentiu din Timisoara a construit un astrograf dintr-un newtonian de 114/500. Vei gasi in linkul de mai jos cateva date. Pentru restul detaliilor il poti cauta, sigur mai sunt aici pe forum timisoreni care il cunosc. Newtonianul cu care s-a pricopsit l-a luat chiar de la subsemnatul  :) 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4693

GunDALF
27 Iul 2020 19:34


Nicidecum. Nu e vorba de visare, ci de faptul ca e fezabil si costa mult mai putin decat luneta "de gata". Ca la mine e posibil sa mai aiba de asteptat, aia e altceva. Pana atunci poate apare asa ceva si in magazine.  :wink: 
N-am nevoie de "consolari" in vreo directie, m-ai inteles gresit.  :wink: Doar purtam discutii pe marginea unui posibil proiect, fara a fi partinitori fata de un sistem sau altul.

valy
27 Iul 2020 19:44


... si costa mult mai putin decat luneta "de gata". ...Asta s-ar putea sa fie visare. Oricum there is no free lunch.

GunDALF
27 Iul 2020 20:23


Am afisat lista cu "necesarul" mai sus si preturile cele mai favorabile, ca se poate si cu mai mult. E clar in favoarea cui e avantajul. Numai ca mai intra si ceva manopera...

valy
27 Iul 2020 22:54


..E clar in favoarea cui e avantajul. Numai ca mai intra si ceva manopera...Numai ca la final tot n-o sa ai:
- lipsa obstructiei
- design compact
- ultraportabila
La care as mai adauga ca un astfel de refractor e foarte bun ca si teleobiectiv. Cu singura conditie ca optica sa fie una corecta pentru sintagma de "ED".

dmtr69
28 Iul 2020 10:04


Interesanta discutia. Imi plac desenele lui valy si argumentele lui. Cu toate ca si eu sunt mare amator de diy, subscriu la achizitia unui ED bun. Mai bine astepti cateva luni sa faci suma necesara, decat sa-ti para rau mai tarziu si sa vinzi la juma' de pret un telescop care te va dezamagi.

@zoth
Foarte fain focuserul lui Laurentiu. Cred ca voi incerca sa-l fac si eu, dat fiind ca tot am acest newton. Nu ma intereseza sa-l fac pentru DSLR sau alta camera cu senzor mare, ci pentru o camera planetara cu diagonala senzorului de maxim 13mm, asa ca nu voi schimba secundara si nici pozitia primarei. Sper ca va merge corectorul de coma de la SW.
Apropo de CC, din experienta mea cu newtonul 150/750. Cu camera pusa la distanta ceruta in specificatiile producatorului, punctul de focus (ma refer la gradatia in mm de pe focalizator) difera de la o marca la alta. Cel de la SW focuseaza la 20mm ( are o mica reducere a focalei, 0,95x, conform producatorului), MPCC la 25mm, GPU la 30mm (cred ca mareste putin focala, desi producatorul pretinde ca nu o face). Deci pentru SW CC, punctul focal fiind si mai aproape de tubul telescopului, va trebui sa masor aceasta distanta, ca sa vad daca imi incape un focuser, fie el si "low profile".
 @GunDALF 
Cred ca mi-ai deschis frontul de lucru.   :D

GunDALF
28 Iul 2020 11:05


Da, probabil ca acolo voi ajunge, pana la urma, candva, but not today...  :mrgreen: 

Cum am zis, ma voi juca o &#539;ârã cu Soligorul de 400mm f/6.3, care ofera imagini relativ OK (impresionante chiar si wide open), peste medie, oricum.  L-am crezut o vreme pierdut, ca nu mai dadeam de el, dar cu cometa asta chiar am vrut sa-ncerc ceva cu el. Pana la urma m-a salvat nevasta: facuse mai demult ordine intr-o doara prin scularia mea si l-a pus intr-un loc aproape inaccesibil.  De-aia il crezusem ratacit. Degeaba intrebam eu de teleobiectiv, ca pana nu i-am zis de o tulumba neagra, n-a priceput despre ce vorbeam. :mrgreen:  Aviz amatorilor, nu va lasati nevestele printre scule diverse.  :mrgreen:  :lol:  :mrgreen: 
Am facut niste teste si chiar da imagini bune si la f/6.3 (vezi attachement), cred ca merita o sansa.


dmtr, ma bucur ca te-am starnit si asteptam foto si mai bune decat cele pe care deja le ai bune...  :wink: 

https://i.postimg.cc/Nfm56nmV/IMG-1629.jpg

Wtf, nu reusesc sa atasez foto.  :?:

valy
28 Iul 2020 11:24


 but not today...E pacat pentru timp si pasiune, viata este scurta.

 Aviz amatorilor, nu va lasati nevestele printre scule diverse. Acest lucru este practic imposibil. Las intentionat anumite piese la loc vizibil in ideea ca tot lovindu-ma de ele ma voi apuca de treaba. Fix in preziua cand imi vine cheful dispare in mod misterior si nimeni nu stie de el cu lunile, apare dupa un timp in locuri temiriunde.

GunDALF
28 Iul 2020 11:28


 but not today...E pacat pentru timp si pasiune, viata este scurta.

De-ar fi numai pasiunea asta pe viata mea.  :lol:  :mrgreen:

valy
28 Iul 2020 11:29


De-ar fi numai pasiunea asta pe viata mea.  :lol:  :mrgreen:Pai aici suntem pe astronomy.ro, deci numai asta este pasiunea.

dmtr69
28 Iul 2020 12:08


Am masurat distanta intre tubul newtonului de 114 si senzor (focusare la infinit cu camera planetara, fara CC). Este 50mm+ 12,5mm (interni ai camerei). La SW CC sunt necesari 55mm intre gulerul CC si senzor. Deci aproape tot corectorul trebuie introdus in tub, cu obstructia aferenta, iar gulerul acestuia il impiedica sa intre intr-un port-barilet de 2", folosit ca focuser. Asadar, din pacate, proiectul nu este valabil.

GunDALF
28 Iul 2020 12:28


Pai, salti oglinda principala... dar cred ca va trebui si alta secundara. Ajungi pana la urma la ce-am discutat aici.

valy
28 Iul 2020 12:30


..newtonului de 114 ...Tot asa la un calcul rapid, cu o secundara de 60mm, rezulta o apertura efectiva echivalenta de ~90mm, daca mai iei in calcul si spiderul si obstructia data de focuserul care patrunde in conul de lumina, plus pierderile de 5-10% la oglinzi, te cam apropii de apertura de 70 a unui ED de care discutam, deci pica si "Are solutie, cea cu newtonianul modificat este (70mm ai ED-ului dintr-o data mi se pare prea putin)".

Pai, salti oglinda principala...Dupa care trebuie sa maresti diam oglinzii secundare ca sa nu pierzi lumina, dar asta duce la pierdere de lumina... :lol:

Trust me, problema ta nu are solutie, oricat te-ai invarti.

GunDALF
28 Iul 2020 12:34


Nu prea cred. Insa ramane in piciaoare argumentul pretului mai mic, clar. Numai ca trebuie ceva munca.

valy
28 Iul 2020 12:41


Insa ramane in piciaoare argumentul pretului mai mic, clar...In aparenta ramane in picioare...in aparenta.
Iti dau un exemplu: ca sa dai o gaura filetata ce nu costa nimic, ai nevoie de bormasina, spiral si filiera care costa 300 de lei.

GunDALF
28 Iul 2020 12:55


Pe-alea le are si-unul care e antitehnica, in casa.  :wink: Eu unul le am. Chef sa le folosesc nu prea este.
Nu trebuie sa dai prea multe gauri. Treaba e mult mai simpla (cred, fiindca nu stiu conformatia tubului spre principala). Tai tubul cat e nevoie (un biax are oricine in casa :lol: ), salti principala, inlocuiesti secundara, largesti gaura pentru focalizator (tot cu biaxul de la pct. 1), montezi Crayford-ul (eventual cu reductie 1:10) si... voila, ai jucareaua modificata.  :mrgreen:

valy
28 Iul 2020 13:04


..montezi Crayford-ul (eventual cu reductie 1:10) si....Nu e deloc low profile, daca la asta te referi: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8986_Skywatcher-2--Dual-Speed-Crayford-Focuser.html Plus ca pretul e jumate din ED.

Poate asa: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10589_TS-Optics-2--short-profile-UNC-Newtonian-focuser---only-50-mm-height.html

Iar daca iti faci tu focuserul pai e mai mult decat o simpla gaura cu bormasina. Dar ai putea sa faci ceva simplu:  o placa cu 3 suruburi tip push/pull si setezi desplasarea pt. foto, in general e fixa. Iar pentru vizual pui un helicoidal..care si el costa.

Problema mea cu abordarea ta DIY este ca daca tot te chinui macar sa te chinui pentru o apertura mai mare. Nu inteleg cu ce te limiteaza o focala mai lunga sau un tub mai mare/lung de 4-5kg. Poate ai tu pasaricile tale, ceea ce e ok, fiecare avem. Ce am vazut pe aici la colegii cu 150/600 atat la planete cat si la DSO mi se pare arhisuficient si aproape perfect ca singur telescop atat fix cat si portabil, atat DSO cat si planete.

Daca aduni toate accesoriile, telescoapele, incercarile, framantarile, bormasinile, timpul, stresul, nelinistile, nerezultatele si le convertesti in bani cred ca depasesti lejer asa ceva: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5768_TS-Optics---Boren-Simon-6--f-2-8-PowerNewton-Astrograph.html
Iar la final nici macar nu te apropii de f.28, nici macar marginal, poate nici de cele 4kg. Ca de campul corectat f2.8 pt. 25mm sigur nu, nici pe departe. Sunt de parere ca banii ii dai odata, doare putin, dar scurt, iar multumirea/placerea vine continuu dupa aceea timp nedefinit.

GunDALF
28 Iul 2020 13:22


Cred ca ai citit si pe alte topicuri ce monturi am si ce-mi doresc. Am trecut de faza "a mea-i mai mare". Nu e nicio pasarica, dar, efectiv, m-ai obosit sa-ti tot repet ca vreau ceva ULTRAportabil. In aceasta definitie (s-o dam ca sa nu ne mai cramponam de ce vrem noi, in loc de ce vrea celalalt) intra atat cotele de gabarit, cat si greutatea. AZ GTi tine maximum 5 kg de echipament si asta mai degraba la vizual. Nu mai zic de Star Adventurer mini WiFi, care "duce" doar 3 kg. Un tub de peste 130mm deja e mult prea greu (150mm are el 5 kg), daca socotesti si camera, eventual ghidajul (luneta + camera + alte adaptoare si inele).
Pentru mine HEQ5 si 200mm sunt istorie (au cam fost de la inceput), de aceea le-am scos la vanzare. Cred ca am fost destul de clar acum si ne putem continua discutiile.  :wink:
Varianta ED-ului nu e exclusa complet. De aceea inca ezit. Dar nu e pentru viitorul prea apropiat. Acum, chiar "am sa-mi fac mana" cu Soligor-ul de 400 mm si... mai vedem.

MariusP
28 Iul 2020 13:28


Acum, chiar "am sa-mi fac mana" cu Soligor-ul de 400 mm si... mai vedem.
Deci, putem inchide topicul?  :mrgreen:  :lol:

GunDALF
28 Iul 2020 13:33


Nu, il lasam, ca e bun brainstorming-ul. Mai afli una-alta, calcule, desene... Oricum, daca Al-Se-Sus o sa ma tina pana la pensie si dupa, atunci o sa-mi fac ceva de genul asta de la zero, eventual doar oglinzile sa fie de gata. Sau, cine stie ce mai scoate chinezul, indianul, pakistanezul pana atunci. :mrgreen:
Eventual putem modifica titlul adaugand> ATM sau "de gata"...

valy
28 Iul 2020 14:01


 Nu mai zic de Star Adventurer mini WiFi, care "duce" doar 3 kg. .Doar focuserul de 2"are cam 1 kg, camera 0.5, iti ramane foarte foarte putin spatiu de manevra pentru telescop principal, guider, camera secundara, accesorii.

Dar acum, ca ai definit complet problema si ai specificat si greutatea maxima, lucrurile sunt clare, definitia mea de portabilitate era putin mai larga, asa ca nu te mai stresez. Spor cu Soligorul. :D

GunDALF
28 Iul 2020 15:20


Logica spune ca n-o sa fie folosit trackerul SAM cu telescopul (desi am pus Mak-ul pe el si l-a dus). SAM e pentru dSLR + (tele)obiectiv, AZGTi-ul cu GoTo si ambele axe motorizate e pentru chestii mai serioase.

valy
29 Iul 2020 18:25


..vreau ceva ULTRAportabil. ...Scuze, dar nu m-am putut abtine   :lol:   :lol:

PS: e un 6" f2.8  :roll:

GunDALF
29 Iul 2020 19:04


Ala, da, dar... e facut de amorul artei.
Cred ca l-am vazut pe mosulica asta pe undeva.

apis21
29 Iul 2020 20:45


Eu am rezolvat aceasta dilema astfel :

Refractor :
https://www.firstlightoptics.com/pro-series/sky-watcher-evostar-72ed-ds-pro-ota.html
https://www.firstlightoptics.com/reducersflatteners/ovl-field-flattener.html
https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=32_49_175&products_id=2030&lunety=Nasadka%20z%20czka%20k%20towa%20lustrzana%202%20cale%2090%20GSO

Reflector :
https://www.firstlightoptics.com/reflectors/skywatcher-explorer-130p-ds-ota.html


Autoguider
https://www.astroshop.eu/optical-finders/orion-mini-50mm-guide-scope/p,23580
https://www.astroshop.eu/astronomical-cameras/zwo-camera-asi-120-mc-s-color/p,45258

Montura :  AZ GTe  (cu 72ED in EQ mode si cu 130PDS in AZmode)
https://tavcso.hu/en/product/MINIAZGTne

Canon 1000d de pe OLX 300 ron
Powerbank Revolt  de pe OLX 280 RON
https://www.pearl.de/a-NX2738-3034.shtml;jsessionid=k39CA679D71993226B7B7EF588293C9D0

Totul controlat de Raspberry Pi 3  (150 RON)  ruland Astroberry
https://www.astroberry.io/

Configuratia este  portabila si nu ocupa spatiu (una din conditiile puse de sotie)

citez pe jimao22

"Aceste monturi mici si set-up-uri cu telescoape modeste (urate de incepatori !) sunt de fapt cele mai bune fiindca sunt usor de folosit si folosite des, devin foarte interesante.
Dar trebuie sa treaca ceva vreme ca sa iti vina mintea la cap!..."

https://vawt.ro/astronomie/pdfs/10.1007_1-84628-508-9.pdf

https://vawt.ro/astronomie/

GunDALF
31 Iul 2020 19:12


https://telescop-expert.ro/telescop-refractor-skywatcher-evostar-ed-apo-80-600_104912#caracteristics

https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-optics-refractor-acromat-ap-80-560-photoline-ota/p,52328#tab_bar_1_select

https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-optics-refractor-acromat-ap-80-560-ed-ota/p,51028

Pe care dintre astea trei mi-o recomandati? Ma intereseaza calitatea imaginii, eventual pentru foto. Prima vad ca are o focala ceva mai lunga...

apis21
31 Iul 2020 22:01


Eu as merge pe SW 80ED cumparat de aici :
https://telescop-expert.ro/telescop-refrac...cteristics

Pentru AZ GTI in mod EQ cred ca va fi la limita. (fara contragreutate sarcina va trece de 5kg)

Din aceasta cauza am ales SW 72ED (cu toate echipamentele si contragreutate se duce in 5KG) desi eram tentat la fel de SW 80ED.

Inca nu am ajuns la performantele lui "xs4allan" dar cred ca ce poate face SW 72ED impreuna cu AZ GTI este suficient pentru nivelul meu. (mai am foarte multe de invatat)

https://www.youtube.com/channel/UCCT0-cM8JuXmRc4zw4n0Zhg

GunDALF
31 Iul 2020 22:41


Da, si asta cu greutatea e justa, dar si ca la 80ED e cam mare focala... iar, pe de alta parte, 72ED-ul nu e cu FPL53.
Tu le-ai comandat din Marea Britanie?

valy
01 Aug 2020 01:01


72-ul e f5.8, 80-ul e f7.5.

GunDALF
01 Aug 2020 08:17


Asta stiu. Ce nu stiu e daca 72ED are corectia CA la fel de buna ca si 80ED, care foloseste FPL53. Nici teste nu sunt, ca am intors pe dos internetul... Doar asta am gasit https://www.teleskop-spezialisten.de/shop/Astro-Blog-Testimonials/Proof-of-Quality-Test-Records/A-test-report-with-star-test-and-Ronchi-record-for-a-Sky-Watcher-EVOSTAR-72-ED-DS-PRO-OTA-ED-APO::3724.html
...dar daca n-am cu ce compara (etalon de non CA), nu prea-mi dau seama ce valoare are.

apis21
01 Aug 2020 08:26


Uite cu ce poti sa compari si 72ED sta foarte bine.

http://teleskop-spezialisten.blogspot.com/2018/

GunDALF
01 Aug 2020 11:11


Aaa, le-am vazut si eu pe celelalte doua teste. Cam putin. 
Probabil ca o sa iau ED-ul de 72, fiindca 600 mm focala ai 80-ului mi se par cam mult. Ca sa nu mai spun de greutatea in plus, care ajunge la limita cu celelalte chestii astrofoto.
Are filet T2 pentru adaptare dSLR sau trebuie cumparat adaptor 2" la T2? Spun unii ca oricum trebuie ceva adaptor caci n-ar intra in focus...

valy
01 Aug 2020 14:03


The new Skywatcher Apo refractor has already been tested by us on the optical bench and offers by far the best price / performance ratio in its class. https://www.teleskop-spezialisten.de/shop/Telescope/ED-APO/till-80mm/SkyWatcher-EVOSTAR-72-ED-DS-PRO-OTA-ED-APO-Telescope::3720.html?language=en



80-ul pare a fi cu 0.5kg mai greu. Iar daca focala e prea mare ai posibilitatea unui focal reducer/field flattener, care desigur costa si mai aduce un spor de greutate: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3627_Skywatcher-0-85x-Reducer---Corrector-for-Evostar-ED-80-600.html

apis21
01 Aug 2020 14:36


Daca vrei sa adaptezi DSLR la 72ED este suficient 

https://www.firstlightoptics.com/reducersflatteners/ovl-field-flattener.html
https://www.firstlightoptics.com/ovl-filters/light-pollution-filter.html
https://www.firstlightoptics.com/adapters/t-rings.html

Eu de aici am cumparat

Daca derulezi in jos pe pagina din link gasesti foarte multe teste pentru optica
http://teleskop-spezialisten.blogspot.com/2018/

GunDALF
01 Aug 2020 14:49


Din ce vad eu e cam cu 1 kg mai greu. Ceea ce e deja mult.

O sa rog sa se inchida acest topic. Sunt aproape sigur ca voi lua 72ED-ul sau ceva asemanator de la alta firma.

zoth
02 Aug 2020 16:48


 :D Curbura campului (raza) e apreciabila. E pe la 0,3 din focala. Si fiindca venise vorba anterior, la newtoniene e ~ focala. Mult mai mica.

Curbura planului focal este data de parametrul numit Petzval radius.

La newtoniene treaba e simpla, P rad=FL.

La lunete P rad=1,2-1,4FL. Este un parametru variabil deoarece depinde de sticlele folosite la constructia obiectivului. Sticlele cu index mic de refractie cer curburi mai accentuate iar cele cu index mare, curburi mai relaxate pentru o focala data. Evident ca aceste curburi influenteaza valoarea P rad finala.
Dar ca sa nu fie asa de simplu tot, astigmatismul unui obiectiv refractiv nu este echilibrat. Ceea ce aduci tu in discutie este curbura unui plan teoretic ce trece echidistant intre focusul sagital si cel tangential. Acest plan are curbura de 0,3-0,33FL si de obicei se foloseste in stadiul de proiectare a unui obiectiv.

MariusP
04 Aug 2020 14:25


O sa rog sa se inchida acest topic.
OK.