-----------------------------------
GunDALF
01 Aug 2020 19:08

Care din ele?
M-am hotarat, voi lua, 95% procent de certitudine, o luneta ED/APO de 70/72 mm. As fi optat pentru una de 80mm, dar pare ca focalele lor sunt cam lungi pentru ce-mi doresc eu de la luneta. In plus, apare si o greutate in plus care va conta cand voi combina toate echipamentele pentru astrofoto: dSLR + adaptoare + luneta&camera de ghidaj etc. 
Acum, problema este care e mai OK dintre ele...

SW 72ED
https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-refractor-acromat-ap-72-420-evostar-72-ed-ds-pro-ota/p,56994

TS72 Photoline
https://www.astroshop.ro/telescoape/ts-optics-refractor-acromat-ap-72-432-fpl53-photoline-ota/p,56139

Tecnosky70 quadruplet flat field
https://www.astroshop.ro/telescoape/tecnosky-refractor-acromat-ap-70-478-quadruplet-flatfield-ota/p,57327

Stiu ca sunt preturi diferite, dar ceea ce ma intereseaza este calitatea rezultatului, in primul rand.
Ma mai intereseaza sa fie versatila, adica s-o pot folosi si la foto si la observatii.
Prima, best buy zic unii, e cea mai ieftina si tentanta. Sticla e de o calitate mai slaba, am inteles.
A doua are sticla mai buna, n-am nici cea mai vaga idee daca imaginile sunt mai bune decat la ED72... probabil, da, dar nu stiu daca merita diferenta.
Nu stiu nimic de ultima, care, evident, e foarte tentanta avand deja field flattener incorporat si, pare-se sticla buna.

Deasemenea, m-ar ajuta daca mi-ati putea indica ce elemente sa adaug in traseul optic, ele venind bulk. Ma intereseaza aceasta, fiindca am mai rasfoit unele topice pe forumuri si pe-acolo spun unii ba ca nu poti atinge focusul cu dSLR-ul, ba ca unele oculare pe 1,25" nu fac focus cu oglinda pe 2" si adaptor...

Ca sa schematizez, cam asa ar arata traseele optice:

- vizual, 2 sisteme: 
a) diagonala 2" (are adaptor 1,25") + oculare 1,25" - unii spun ca anumite oculare (eu am Plossl APO) nu focalizeaza,
b) adaptor 2" la 1,25" + diagonala 1,25" + oculare 1,25"

-foto:
adaptor 2" la T2, baioneta T2 la EOS + dSLR Canon

Pe care dintre cele doua sisteme de la vizual sa-l formez? Risc sa iau diagonala de 2" si sa-mi stea degeaba? Ca nu cred ca voi face stoc si de oculare pe 2"...

valy
01 Aug 2020 22:12


Are rost sa mergi pe oculare de 2" si deci diagonala de 2"?
Pe 1.25" ai sa zicem max 32 mm deci cam 13x, vrei magnificatie mai mica cu oculare de 2"?

GunDALF
01 Aug 2020 22:18


Ideea era ca diagonala pe 2" e doar putin mai scumpa si ma scuteste de adaptorul 2" la 1,25". Si, cine stie, poate vreodata gasesc vreun chilipir de ocular pe 2". Singura temere e sa n-aiba dreptate aia care spun ca unele oculare pe 1,25" nu focalizeaza. Banuiesc ca diagonala aia pe 2" are un drum optic mai lung... poate de-aia pot aparea probleme.  :?

valy
01 Aug 2020 23:07


Cam are drum mai lung, si din ce vad focuserul de la Evostar 72 are un travel cam scurt. Inteleg ca ai deja o diagonala de 1.25", dece ai temeri? Daca nu ai focus cu 2", folosesti 1.25".

..si ma scuteste de adaptorul 2" la 1,25".
Dar care e problema? Oricum nu scapi de el daca vrei oculare de 1.25", cu/fara diagonala de 2".

GunDALF
02 Aug 2020 07:06


Cea pe 2" are adaptor inclus.  :mrgreen:

Bun, dar care dintre ele?

tudor
02 Aug 2020 09:32


Ideea era ca diagonala pe 2" e doar putin mai scumpa si ma scuteste de adaptorul 2" la 1,25". Si, cine stie, poate vreodata gasesc vreun chilipir de ocular pe 2". Singura temere e sa n-aiba dreptate aia care spun ca unele oculare pe 1,25" nu focalizeaza. Banuiesc ca diagonala aia pe 2" are un drum optic mai lung... poate de-aia pot aparea probleme.  :?

Eu am ED72 Evostar si sunt foate multumit de luneta. Cel putin ocularele mele 1.25 din dotare merg toate la focus cu prisma diagonala Baader 1.25. Poti vedea aici prezentarea mea unde arat si ce oculare folosesc la ea http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=190989#190989

GunDALF
02 Aug 2020 09:50


Bun, in sfarsit un posesor! 
Cu diagonala pe 1,25", da, nu-s probleme, la cea de 2" apar, daca se folosesc (unele) oculare pe 1,25". Probabil ca voi lua doar adaptorul 2" la 1,25" si voi folosi diagonala pe care deja o am.
La foto ai folosit-o, cum sta cu CA? Ai putea sa faci o poza la ceva cu contrast ridicat, sa vad si eu cum sunt stapanite CA?

GunDALF
03 Aug 2020 10:02


Banuiesc ca cele ce s-au spus aici sunt valabile pentru 72ED-ul de la Skywatcher. De celelalte doua nu stie nimeni nimic? M-ar interesa indeosebi a treia, cea cu corector de camp incorporat...

valy
03 Aug 2020 11:27


M-ar interesa indeosebi a treia, cea cu corector de camp incorporat...E aproape f7. Uite un quadruplet 70 f5 cu FPL53 tot de la ei, costa aproape triplu:

http://astrograph.net/epages/www_astrograph_net.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/www_astrograph_net/Products/AGTECAG70

MrSpace
03 Aug 2020 11:42


Banuiesc ca cele ce s-au spus aici sunt valabile pentru 72ED-ul de la Skywatcher. De celelalte doua nu stie nimeni nimic? M-ar interesa indeosebi a treia, cea cu corector de camp incorporat...

ai grija la APO-urile cu corector încorporat, multe nu merg pentru vizual datorită backfocus-ului mic... nu &#537;tiu cum e la tine dar eu dacă nu "pun geana la ocular" degeaba ies la stele.

încă ceva f/7 este relativ lent &#537;i pt poze o sa ai nevoie de expuneri fie mai multe fie mai lungi..

Pt cazurile in care luneta e separată de corector , o sa ai f/7 al lunetei x cu 0.8 al corectorului/reducer-ului

GunDALF
03 Aug 2020 12:31


Probleme de focus se pare ca are si 72ED-ul SW. De aceea nici nu stiu ce adaptoare sa cumpar, in caz ca decid s-o cumpar.

valy
03 Aug 2020 13:11


..nici nu stiu ce adaptoare sa cumpar,... ->
..adaptor 2" - 1.25"..

GunDALF
03 Aug 2020 13:13


Sunt pe diverse marimi, mai scurte, mai lungi...

valy
03 Aug 2020 13:15


As zice cel mai scurt, la o adica e mai usor sa il prelungesti decat sa il scurtezi.
De preferinta sa aibe si filet T2 ca sa nu mai iei separat un adaptor 2"->T2. Ex.: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p282_TS-Optics-Adapter-from-2--to-1-25--and-T2-for-eyepieces-and-T2-adaptations.html

tudor
03 Aug 2020 19:47


O sa fac o poza adaptorului meu de la 2" la 1.25" si prelungitorului cu filet T2 si o sa le pun aici.

La foto ai folosit-o, cum sta cu CA? Ai putea sa faci o poza la ceva cu contrast ridicat, sa vad si eu cum sunt stapanite CA?

Ca sa iti faci o idee in legatura cu aberatiile cromatice am facut niste teste cu ceva timp in urma chiar aici pe site http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=194707#194707

GunDALF
03 Aug 2020 19:52


Wow, alea sunt crop-uri? Ca are purple fringing la greu... si nici nu pare excesiv de contrastata scena. La vizual poate apare OK, dar la foto e jale cu asa ceva...
Daca mai ai testele sau poate si altele, urca-le, te rog, pe un server si da-mi link in PM, sa le pot descarca si studia. Multumesc.

tudor
03 Aug 2020 20:10


Da sunt cropuri 125% la toate telebiectivele din test indiferent de focala. Contrast este in zona marita, fiind un contur negru pe fundal alb luminos.

GunDALF
03 Aug 2020 20:17


Cum crop 125%? Le-ai si redimensionat dupa ce le-ai decupat?  :?:

tudor
03 Aug 2020 20:32


Cropul nu l-am redimensionat!!! L-am lasat asa cu marirea de 125%. Dupa cum se vede, de exemplu, Rubinarul cu focala de 1000mm are o imagine mai mare la 125% decat Evostarul ED de 420mm tot la 125%. Deci toate imaginile, cu indiferent ce focala mai mare sau mai mica, sunt marite de catre soft concomitent la 125%. Deci, dupa cum se vede, unele imagini sunt mai mari iar unele sunt mai mici la aceeasi marire de 125%. Pe mine nu ma intereseaza sa redimensionez imaginile ca subiectul sa fie de aceeasi marime, ci chiar vreau sa se vada diferentele de lungime de focala.

GunDALF
03 Aug 2020 20:49


Nu prea e clar ce spui cu acel 125%, serios. Cropul relevant dintr-o imagine careia vrei sa-i vezi structura nealterata la nivel de pixeli nu poate fi decat 100%. Orice marire inseamna up/downscaling din soft. Probabil de aceea unele margini apar pixelate (aliasing).

tudor
03 Aug 2020 20:55


Eu am ales 125%. Indiferent ca e crop 100% sau crop 125% diferentele dintre obiective se vor pastra daca aplici aceeasi marire procentuala pentru toate teleobiectivele. Acolo eu am facut o comparatie intre 7 obiective (plus inca doua teleconvertoare). Ce ma interesa pe mine a fost diferenta de rezolutie si aberatii cromatice dintre aceste lentile, si pentru asta sunt suficiente niste cropuri fie ele 100% sau 125%

GunDALF
03 Aug 2020 21:01


Nu poti face crop mai mare decat 100% decat daca faci print screen la un soft in care ai "zoom-at" (e tot o redimensionare) imaginea la 125% sau 200%, sa zicem. Cam cum am facut eu la cheesecake-ul cu mure facut de sotie... :mrgreen: Ma rog astea sunt detalii...

tudor
03 Aug 2020 21:12


Inteleg ce vrei sa zici dar pe mine nu ma intereseaza rezolutia absoluta ci doar diferenta de rezolutie dintre teleobiectivele comparate. Eu am dat zoom 125% in acelasi soft la toate imaginile si am facut apoi print screen. Practic am aplicat acelasi algoritm tuturor imaginilor. Stiu ca se pierde din rezolutie, dar diferentele de rezolutie se pastreaza si sunt vizibile si asta ma interesa pe mine. Acum sper sa fie mai clar! Oricum sa ne intoarcem la luneta ED 72, ideea este ca poti vedea extrem de bine diferentele de rezolutie si de gestionare a aberatiilor cromatice a lunetei in comparatie cu fiecare teleobiectiv in parte in acest test comparativ

valy
03 Aug 2020 21:28


Wow, alea sunt crop-uri? Ca are purple fringing la greu... si nici nu pare excesiv de contrastata scena. La vizual poate apare OK, dar la foto e jale cu asa ceva...Parerea mea e sa nu fi atat de dur cu luneta, in fond un FSQ costa de zece ori mai mult, si daca supraexpun as pune ramasag ca scot purple fringe si din el.

GunDALF
03 Aug 2020 21:37


Nu sunt dur, vreau sa nu-mi iasa stelele mov.  :mrgreen:

valy
03 Aug 2020 21:50


Ajungem deunde am plecat, si frumoasa, si desteapta dar si devreme acasa, totul la 1690 lei.

GunDALF
03 Aug 2020 21:59


Ti se pare putin?

valy
03 Aug 2020 22:25


Daca il compari cu pretul unui bax de tigari e foarte putin, daca il compari cu pensia medie de la CAP e mult, dar problema e la pensia mica nu la pretul EDului.

Pentru tine nu stiu daca e putin sau mult, dar stiu ca nu prea esti realist, impui prea multe restrictii si vrei prea multa performanta, chiar perfectiune. Nu e rau sa vrei, dar sa se si poata.

zoth
04 Aug 2020 08:46


Daca nu vrei stele 'move', poti alege luneta din al doilea link postat de tine. Combinatia de sticle folosite in obiectiv ii permite sa stranga lumina altfel decat un ED obisnuit, am explicat lucrul asta in topicul de prezentare a lunetei de 80mm:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16377&start=0

GunDALF
04 Aug 2020 10:22


Pentru tine nu stiu daca e putin sau mult, dar stiu ca nu prea esti realist...

Aaa, ba sunt foarte realist. Un salariu minim pe economie net pentru un absolvent cu studii superioare este sub 1600 de lei. Nu pot sa ma rup de contextul romanesc. Ma lasa rece ca puterea de cumparare a unui occidental e de 5-10x mai mare...
Dar ca idee, am alocat acestui demers de a ma dota cu un apocromat putin peste dublul pretului ED-ului, insa asta nu inseamna sa arunc aiurea cu banii. La fel cum e posibil sa spun pas la un moment dat complet acestui demers, daca raportul performanta/pret nu ma satisface, fiindca EU (pentru mine ca amator pur sange) consider ca o investitie de acest gen  care nu e amortizabila nu trebuie sa depaseasca o anumita valoare.
Nici nu ma grabesc sa ma decid, fiindca deocamdata am cu ce sa ma joc: cateva obiective de la 17 la 400 mm focala, Mak-ul...

Si eu ma uitam la cea de-a doua luneta, cea cu FPL53 de la TS. Din pacate, nu exista posibilitatea de a compara: teste, foto etc. si nu sunt asa convins ca merita aproape 50% din pretul ED-ului 72 in plus.

Daca ED72 face foto macar ca aceea din prima postare a tipului initiator al topicului de pe CN, atunci m-as declara multumit.
https://www.cloudynights.com/topic/632060-skywatcher-ed72-for-imaging/

valy
04 Aug 2020 10:43


.. si nu sunt asa convins ca merita aproape 50% din pretul ED-ului 72 in plus.Are focuser 2.5" cu travel mare, are adaptor 2"-1.25", parasolar retractabil, are sticle asortate dupa cum a mentionat Silviu mai devreme, deci cumva poti cuantifica diferenta de pret in termeni materialisti.

Daca ED72 face foto macar ca aceea din prima postare a tipului initiator al topicului de pe CN, atunci m-as declara multumit.Acolo zice ca a folosit si un filed flattener.

Aaa, ba sunt foarte realist. Un salariu minim pe economie net pentru un absolvent cu studii superioare este sub 1600 de lei. ..Dar dece salariul minim? Sunt studenti care lucreaza din anul 1-2, cand iau diploma deja vin la interviuri cu experienta+studii si fara 1500E nici nu discuta sa se angajeze.

zoth
04 Aug 2020 11:45


Cum cuantifici amortizarea de care aminteai mai sus?

GunDALF
04 Aug 2020 12:02


Acolo zice ca a folosit si un filed flattener.
Ma refeream la CA, nu la curbura campului. Cu aia as putea trai. Sau e cat de cat corectabila.
Pai, tocmai, ca nu se amortizeaza (am zis), caci nu produce nimic. ;)

valy
04 Aug 2020 12:03


E clar ca un amator nu investeste ci doar cheltuie, nu poti recupera sau justifica materialist o achizitie. Eu pot cuantifica asa:
1. "Uau, ce misto se vede, a meritat"
2. Prin utilizarea indelungata cu aceeasi placere ca in prima zi.
Faptul ca fac un comprimis la achizitie poate sa strice oricare din cele doua de mai sus, fie si prin simplul fapt ca eu stiu ca am facut compromis. Pe de alta parte daca esti constient de compromis dar vezi partea plina a paharului, poate fi si asta o abordare. De ex.: nu iei un APO de 4000$ ci iei un simplu acromat de 200$ dar folosind filtre de banda ingusta si/sau subiecte potrivite poti avea aceeasi placere vizual si/sau foto.
Cele de mai sus trebuie adaptate situatiei fiecaruia, de ex. nu pot justifica un FSQ folosind motivele de mai sus ca nu mai ramane nimic de mancare la copii, de vacanta la mare. Evident niste limite trebuie trase, dar astea sunt destul de subective si daca se aplica la mine poate nu se aplica la altcineva.

.. caci nu produce nimic. ;)Produce. Satisfactie, placere, mandrie, poze, scop in viata, etc. Poate descoperi chiar o noua cometa sau meteorit, care astfel nedetectat ar fi amenintat omenirea :)


Ma refeream la CA, Si CA-ul nu poate fi corectat, macar la nivel de postprocesare?

GunDALF
04 Aug 2020 12:32


La acromate, CA sunt absolut necorectabile prin postprocesare, fiindca afecteaza intreaga imagine, mai ales in zonele cu contrast. Nu stiu in ce masura aceste CA sunt temperate la ED-uri, comparativ cu acromatele, teste foto comparative cam n-am prea gasit. 
Evident, n-am sa folosesc luneta la planete (aici se vede potenta dpdv al corectiei CA), am Mak-ul care o surclaseaza. Dar daca stelele ies ca in acea fotografie, mi-e de ajuns. Ca o paranteza, daca era vorba doar de vizual, luam 70/500, acromata pe care am avut-o si care este un best buy din toate punctele de vedere.

Produce. Satisfactie, placere, mandrie, poze, scop in viata, etc. Poate descoperi chiar o noua cometa sau meteorit, care astfel nedetectat ar fi amenintat omenirea :)
Sexul imi produce satisfactii mai mari si pot sa-l am pe gratis.  :mrgreen:  :lol:  :mrgreen:  :lol: 
Peste chestia cu descoperirea poti sari, cu un 72ED poti eventual descoperi ce are vecina de peste drum pe sifonier.  :lol:  :lol:  :lol:

valy
04 Aug 2020 12:57


Aici nu prea vad CA, sau daca vad incerc sa fac abstractie de ea:
https://stargazerslounge.com/topic/339157-ongoing-review-of-skywatcher-evostar-72ed-and-accesories/?tab=comments#comment-3707910

GunDALF
04 Aug 2020 13:17


Da, am mai vazut si eu review-ul unui macaronar si pare ca e suficient de OK. :mrgreen: 
Oricum, nu e pe stoc pe nicaieri, asa ca mai am timp de gandire si de discutii.  :lol:

apis21
04 Aug 2020 13:40


https://tavcso.hu/en/product/BDapo72set

GunDALF
04 Aug 2020 13:52


Gata, a adus-o pe stoc un comerciant de la noi. Am comandat-o, ajunge maine, sper.  :mrgreen: 
Sa fie-ntr-un ceas... fara CA!  :lol:  :lol:  :lol:

valy
04 Aug 2020 14:20


Gata, a adus-o pe stoc un comerciant de la noi. Am comandat-o, ajunge maine, sper. Man, that was fast!  :roll:  :lol:   :lol:

GunDALF
04 Aug 2020 14:25


Pai, doar ce m-a anuntat doamna respectiva. :D
Plus ca am mai puricat netul si se pare ca se descurca onorabil la foto DSO, unde-i era destinatia.
Abia o astept, manca-o-ar tata!  :mrgreen: O sa faca casa buna cu Mak-ul.
Am comandat si-o prisma erectoare: mai o pasarica, mai un avion...  :lol:
Acum chiar ca pot spune ca am doua setup-uri ultraportabile: AZ GTi, SAM, Mak127 si ED72...

MariusP
04 Aug 2020 14:27


Îl închidem &#537;i pe ăsta?  :roll:

GunDALF
04 Aug 2020 14:29


Nuuuu inca... nu ma lasi sa ma laud si eu cu ceva foto?  :lol:

No, acum mai ramane ceva malai si pentru alte chestii, daca o fi nevoie: un field flattener, un ADC...  :shock: dar nu prea cred.

MariusP
04 Aug 2020 14:32


Nuuuu inca... nu ma lasi sa ma laud si eu cu ceva foto?  :lol:
Cum să nu, păcatele mele!
Doar că le po&#539;i pune la categoriile specifice, dacă vrei... dacă nu, merg &#537;i la Teorii alternative!  :lol:  :lol:

GunDALF
04 Aug 2020 14:42


Nu, bre, cu sculele, ca pana la alea cu cerul... hmmm, mai este. Poate cand voi pleca in CO la Sambata de Sus de pe 25 incolo. Sper sa fie si senin, ca cerul e superb acolo...

GunDALF
04 Aug 2020 17:22


Care e interpretarea acestui test:
https://www.teleskop-spezialisten.de/shop/Astro-Blog-Testimonials/Proof-of-Quality-Test-Records/A-test-report-with-star-test-and-Ronchi-record-for-a-Sky-Watcher-EVOSTAR-72-ED-DS-PRO-OTA-ED-APO::3724.html

apis21
04 Aug 2020 17:48


https://stargazerslounge.com/topic/322689-as-good-as-expected/

tudor
04 Aug 2020 19:34


Deci suntem fericitii posesori a unei lunete APO ED de calitate :)

GunDALF
04 Aug 2020 19:45


:mrgreen: Sper. ED. Low end.  :mrgreen:

apis21
04 Aug 2020 20:04


Minim 3 posesori pana acum.

Ar trebui sa cream un topic dedicat lui SW72ED in "Lunete/Telescoape" sau ca continuam  in
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=190989#190989 daca Tudor este de acord.

Oricum avem nevoie de spatiu cand va posta GunDALF impresiile sale despe 72ED !  :D

GunDALF
04 Aug 2020 20:13


Aaa, nu, stai linistit, ca nu postez mult decat cand am de lamurit cate ceva (sau de aratat ceva rezultate foto). Masor de zece ori si tai o data... cum zice intelepciunea populara de altadata. Dar e buna initiativa de a avea un topic al ED72-ului. Probabil ca merita si ea putina atentie.

Imi place suportul tau pentru laser. Am unul identic si as vrea sa-l montez mai degraba pe Mak. Cum si pe ce ai fixat bridele alea pentru teava de PPR (asta sunt, nu?)?

tudor
04 Aug 2020 20:23


Minim 3 posesori pana acum.

Ar trebui sa cream un topic dedicat lui SW72ED in "Lunete/Telescoape" sau ca continuam  in
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=190989#190989 daca Tudor este de acord.

Oricum avem nevoie de spatiu cand va posta GunDALF impresiile sale despe 72ED !  :D

eu nu am nimic impotriva

apis21
04 Aug 2020 20:29


Am folosit placa venita cu Orion Guide  scope.
Nu a fost nevoie de nici o modificare .
O alternativa mai simpla :
https://www.youtube.com/watch?v=pwBcXerE-x8

apis21
05 Aug 2020 10:12


Aseara am facut observatii  cu SW72ED

Confirm atingerea focusului si lipsa aberatiilor cromatice in configuratia :

Diagonala GSO 2"
 https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=32_49_175&products_id=2030&lunety=Nasadka%20z%20czka%20k%20towa%20lustrzana%202%20cale%2090%20GSO
+
Oculare :
1.25"   Plossl  6 mm GSO
1.25"   8 mm BST Starguider ED      Imagine foarte clara a lunii fara aberatii cromatice
1.25"   3.2 mm BST StarGuider ED   Imagine foarte clara a lunii fara aberatii cromatice
GSO Barlow lens 2,5x APO / 1,25'' + 1.25"   Plossl  6 mm GSO  / lipsa aberatii cromatice la ~ x175 
2"        SW APEX 28mm (Kellner)   - a fost o plimbare de vis printre stele cu acest ocular

Daca nu se vrea folosirea diagonalei se poate folosi :
 SW APEX 28mm (Kellner) +  80mm Extending adaptor with 2" internal filter threads 50.8mm

Pentru ASTROFOTO :

OVL Field Flattener + Bayonett adaptor T2 (internal thread) to Canon EOS 

sau fara Flattener

Adaptor 2" la T2  cu lungimea de 40mm + Bayonett adaptor T2

GunDALF
05 Aug 2020 10:47


Ce ai privit la 175x?

apis21
05 Aug 2020 10:52


Luna dar imaginea nu a fost asa de clara probabil din cauza turbulentelor atmosferice.
Totusi nu am vazut aberatii pe marginea discului lunar

GunDALF
05 Aug 2020 10:57


OK, inca nu mi-a sosit coletul, cu prima cursa a curierului. Mai e o cursa la 12, sper sa apara atunci si-i voi face un test sa vad si eu care-i treaba. Oricum, "Alea jacta est!"... daca ma-nerveaza, retur. :D Dar imi pun mari sperante. Pe mine ma intereseaza sa n-aiba si alte defecte optice, nu doar CA. O sa incerc sa-mi fac o steluta artificiala si s-o testez ochiometric, cum am facut si cu Mak-ul.

PS: ma bucur ca esti multumit de a ta.

GunDALF
05 Aug 2020 13:32


No, hai c-am ridicat-o de la curier, ca a venit cu cursa de 11 si nu mai aveam rabdare pana maine sa mi-o aduca acasa. Impresia initiala e buna. Imi place cum arata, constructia e inchegata. Nu-mi place ca n-are parasolar retractabil, dar asta mi-am asumat-o. Gabaritul e, totusi, in specificatiile mele :D , mai mare/grea n-as fi dorit. Imi place ca are valiza, desi cam maricica, dar poti pune in ea si multe accesorii. Am facut un test rapid/vizual ziua, cu ocular Super Plossl de 10 mm (cel mai scurt al meu) si Powermate 2,5x, adica la 105x. Mi-a placut ce-am vazut dpdv al CA, care lipseau complet. Doar in extra si intrafocus apareau foarte discrete. Apropo, focuserul e foarte bun, gratie reductiei 1:10, merge chiar "ca uns". N-am avut probleme cu focusul, cum se plangeau trumpistii aia pe CN.  :lol: Ramane s-o cuplez la dSLR sa vad daca e OK. In orice caz, solutii am, daca apare ceva neprevazut acolo.
O sa fac mai tarziu un test pe stea artificiala, sa vad sa n-aiba alte probleme, dar pare ca nu.
Perceptia subiectiva e ca imaginea e ceva mai intunecata si mai necontrastata (parca si mai putin sharp) decat cea din Mak, dar, totusi, Mak-ul aduna ceva mai multa lumina, in ciuda obstructiei. 
Cam atat acum... Daca mai observ ceva, revin cu completari.

PS: in unele foto e langa Soligor si langa Mak127.

EDIT: am facut si un test pe stea artificiala. Sursa a fost LED-ul alb unei lanterne, mascat cu staniol, gaurit fiiiiin cu un ac ultrasubtire. Mi-a placut ce am vazut. Discuri perfect albe brazdate de cercuri concentrice si ceva amarate de CA, dar aproape imperceptibile. Fcuk, trebuie sa refac testul, sa fac si foto, caci e prea bun, prea ca la tara...  :lol: Cred ca tocmai s-a nascut o prietenie intre mine si jucaria asta.  :mrgreen:

A-nceput sa ma doara si asa... dorsal, de ce tip si de ce combinatie de sticle are, la ce calitate OK a imaginii are. Dar as vrea sa stiu, doar asa, de curiozitate.

valy
05 Aug 2020 14:28


Sa o folosesti cu placere! 

Cred ca tocmai s-a nascut o prietenie intre mine si jucaria astaParca ziceai ca placerile iti vin din alte directii. Deci am avut totusi dreptate :)


..caci e prea bun,   ..Acum chiar putem inchide topicul?  :lol:

GunDALF
05 Aug 2020 14:51


Da' cine-a zis ca e placere. O prietenie poa' sa fie si cu nabadai.  :lol: 

OK, am pus si Canon-ul pe ea. Nu face focus, trebuie prelungitor. Cum am zis, am deja solutia, intr-un Barlow SW, care are deja filet T2 si caruia i-am pus celula pe Soligor, care va deveni spectiv terestru (tre' sa-mi vina prisma erectoare). Asa incat corpul Barlow-ului e exact ce-mi trebuia.

Am facut foto la crengi cu fundal cerul si purple fringing-ul se vede numai daca duc Saturatia si Vibrance la maximum. In schimb, sharpness-ul e foarte bun. Deci, in conditii normale, cred ca pozele vor iesi sharp si aproape fara purple fringing. Me happy de achizitie.  :D

EDIT: daca vreti sa-nchideti, puteti inchide. Ma voi muta pe topicul cu ED72 deschis anterior de tudor.

valy
05 Aug 2020 15:01


Da' cine-a zis ca e placere. O prietenie poa' sa fie si cu nabadai.  :lol: 
Sa stii ca te-am suspectat si de (sado)masochism, dar am zis ca mi se pare mie  :roll:

Zicea cineva pe un forum ca trebuie sa prelungesti cu 4cm ca sa ai focus cu dslr prime focus. Ar fi fix aia 4cm care ii lipsesc cursei focuserului, in general am vazut ca focuserele au un travel de 7-8cm.

GunDALF
05 Aug 2020 15:05


Da, cam atat e prelungitorul ala. S-a rezolvat finut. Cred ca puteam sa iau si diagonala pe 2"... :( Cine stie ce ocular mi-o pica cu tronc vreodata.

Apropo, vad ca prin ocular nu se cuprinde intreg campul obiectivului. Chestia cu eye relief-ul? Ce naiba e de facut?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No, dp meu dv, am atins "visul de argint al astronomului/fotograf". De aur, deocamdata n-am resurse.  :mrgreen: Setupuri ultralight, ultraportabile, cum mi-am dorit... timp sa fie si... seeing bun. Amin! :lol:

valy
05 Aug 2020 15:10


Vezi sa n-ai obstructie. In principiu refractoarele rapide au nevoie de un light path larg (focuser, adaptoare, barelul ocularului, diagonala 1.25", daca esti prea infocus - ia pune ocularul direct in focuser, fara diagonala). De aceea unele telescoape mai serioase vin cu focuser 2.5", sau chiar 3. E chestie de geometrie.
Sa faci si un test pe cer albastru la campul iluminat - vignetare, in cazul tau cu senzor crop 1.6 al canonului.

GunDALF
05 Aug 2020 15:32


Pai, daca ma uit câ&#537; vad marginile, nu-i obstructionat campul, zic eu. Treaba e din ocular, cred.  :? 
Da-o-ncolo de vignetare, flat-urile la ce s-au inventat? Ba mai mult, Lightroom iti corecteaza vignetarea &#539;u&#539;!

Foto needitata, doar redimensionata.

GunDALF
05 Aug 2020 18:51


Am pregatit-o pe noua mea prietena, Lunny :mrgreen: pentru un test real life pe cerul poluat luminos al orasului.

EDIT: ce ma-nerveaza sina aia verde!  :evil: Am una neagra dar e cu 1 cm mai lunga decat trebuie. :?

GunDALF
06 Aug 2020 10:46


I-am facut botezul seara trecuta. A fost un botez cu putini invitati :lol: , din cauza limitarilor diverse: cer poluat luminos, camp ingust de vizare a cerului (deh, fereastra si conturul blocului)... Cu toate acestea m-am edificat asupra calitatii: stelele se vad rotunde si sharp. Am facut si test pe stea si totul pare OK. Cu ocazia asta am incercat sa vad ce-a mai ramas din cometa (Neowise), dar m-a impiedicat conturul blocului. :cry: In schimb, am o vedere foarte buna a Carului Mare si mi-am zis, desi dublele sunt departe de a fi o pasiune pentru mine, sa incerc sa vad Mizar (+B) si Alcor. Ce am vazut se poate vedea in desenul atasat. Mi-a fost lene sa mai fac foto, dar poate voi face asta seara.  :mrgreen:

EDIT: testul pare mai cu CA in foto. :?

zoth
06 Aug 2020 14:08


Felicitari pentru achizitie, sa o folosesti sanatos!

In privinta testului, daca chiar te intereseaza raspunsul lunetei, nu te lua dupa 'specialistii' sitului german, ei fac teste mai mult de natura comerciala menite sa scoata basma curata multe instrumente.
Despre interpretarea testului lor ce sa zic, baietasul ala de pe forum l-a tradus mai mult pentru a-si mangaia orgoliul, nu pentru a zugravi realitatea.

Daca vrei test adevarat defocuseaza 5-6 inele de difractie in intra si extra focal, fotografiaza si apoi vorbim. La o defocusare atat de mare cum e la tine si la specialistii germani se pierd o gramada de informatii (sfericitate, astigmatism, natura suprafetelor si o buna parte din informatia de CA), practic cam 90% din info dispare prin simetrizarea figurilor intra/extra focal.
Daca nu ma crezi poti sa parcurgi singurel cartea lui Suiter despre testarea telescoapelor  :)

valy
06 Aug 2020 14:33


Testul e pe stea artificiala?

GunDALF
06 Aug 2020 14:49


zoth,

Multumesc, sanatate maxima si tie!  :) 
Telefonul si afocal e singura posibilitate de a fotografia in acest mod. Mai mult, folosesc si zoom 2x digital, altfel s-ar vedea campul ocularului. O sa incerc sa defocusez mai putin, dar ce inseamna 5-6 inele de difractie in rotatii focalizator? Caci asa putin defocalizat si cu ochii mei de vultur cu gripa aviara, nici vorba sa vad vreun inel de difractie pe-acolo. Nu stiu insa cat de relevant va mai fi testul, cu atatea lentile in drumul optic: camera telefonului + ocular + luneta, macar dpdv al CA.
In orice caz, luneta are CA. Numai ca sunt foarte bine stapanite si apar la contraste foarte puternice. Am mai observat ceva CA, dar difuze si la mariri de peste 200x.

Cum nu sunt chiar un pixel peeper, nu ma indoiesc ca luneta va da rezultate frumoase la foto. Si cum ea a fost achizitionata pentru DSO, nu cred ca un mic (posibil) halou violet in jurul stelelor va influenta decisiv calitatea rezultatelor. Ce am observat e ca un focus perfect e esential, altfel apare fringing. E focus dependent. Partea buna e ca cerul e cu focus la infinit; ai facut o data focus si pa! La obiectele terestre am observat ca n-ai fringing daca e corect focusul, in schimb apare fringing la cele out of focus... Oricum, calitatea este peste asteptari, fiindca pozele sunt cropuri 100%. Iar fringing-ul e usor de indepartat in softuri de editare.

PS: cum sa nu te cred, totdeauna te-am crezut.  :) 

valy,

Da, e pe stea artificiala.


EDIT:
Greu de facut cu telefonul ce zici tu acolo. Cum se inclina nitel, cum imi ovaliza cercurile sau iesea din camp.

EDIT #2:

Sau poate astea...

zoth
06 Aug 2020 15:48


In primul rand iti trebuie un ocular care sa dea 100-120x pe luneta. Fixezi sandramaua pe steaua artificiala si cauti pozitia de focus. Defocalizezi intra pana vezi in ocular un punct luminos central inconjurat de 6 inele concentrice. Faci poza apoi reiterezi procedura in extrafocal.
In ultima imagine atasata nu se disting clar inelele nici in intra, nici in extra.

Edit: tot prea multe inele si in imaginea intitulata tsa72ed

GunDALF
06 Aug 2020 15:54


Greu ce spui tu. Cel mai fortos ocular al meu (de fapt, e al Mak-ului) e de 10 mm. :lol: Daca ii adaug Powermate-ul sa obtin 105x, iese o zeama bordeleza. :)))
N-o fi mai bine cu Powermate-ul 2,5x si cu webcamul? Hai ca ma duc sa testez. :mrgreen:

EDIT: nu merge. Poate e mai bine. Dupa aceea as incepe sa-mi fac probleme. :mrgreen: In cartea aceea ce mi-ai recomandat-o mai sus sunt si exemple? Ca as putea sa-mi evaluez figurile de difractie dupa acele exemple. :wink:

valy
06 Aug 2020 16:28


Filmeaza cu webcamul si faci stacking. Poate nici steaua artificiala nu e perfecta.

GunDALF
06 Aug 2020 16:29


Nu merge.

zoth, e pe undeva cartea aia a lui Suiter? Poate chiar la tine? :mrgreen:

zoth
06 Aug 2020 17:02


Trimite-mi adresa de mail si ti-o expediez de indata  :)

... asa sunt fotografii, n-au oculare  :D 

Pe vremuri, Markus Ludes de la APM facea teste serioase:

http://aberrator.astronomy.net/scopetest/html/refractor80_2.html

apis21
06 Aug 2020 17:29


Eu am editia din 1994

https://vawt.ro/astronomie/Testarea-Telescoapelor.pdf

GunDALF
06 Aug 2020 18:39


Multumiri, dragilor, ati fost saritori. :)

GunDALF
18 Aug 2020 14:57


O sa plec cateva zile la mare ( 22-25.08 ) apoi la munte la Sambata de Sus ( 25-28.08 ).  :D  Planuisem sa fac prima incercare de folosire a lunetei la foto DSO. Din pacate, Luna va fi pe cer. Oare sa incerc ceva roiuri globulare? Sau merg si nebuloasele, chiar daca e Luna pe cer? Ce recomandari aveti pentru cateva &#539;inte DSO mai facile? Exceptie Andromeda, ca pe-aia o stiu. Bine, asta in speranta ca nu va fi si cer acoperit (puschea pe limba!). :lol:

GunDALF
25 Aug 2020 14:24


Vorba englezului: shit happens... sau pe romaneste, cand e sa se-aleaga praful...
Consoarta s-a simtit rau si a trebuit sa anulez partea cu muntele.  :cry: Sunt acasa, poate reusesc sa prind planetele si Luna in serile urmatoare. :tesla:

GunDALF
23 Oct 2020 15:33


Fiindca e mai de off-topic, sa spun ca mi-am comandat pentru Lunny (ED72/420) de la dezertorii aia de englezi (fi-le-ar Brec&#537;itu' de râs) :lol: un ocular pe 1.25" focala de 3.2mm BST Starguider ED. Initial am vrut sa-l comand de pe FLO, apoi am gasit mai ieftin pe ebay. Nou-nout. L-am luat dupa ce in prealabil am dialogat cu colegul nostru apis21 (ce-o fi cu el ca n-a mai intrat din august?) :( Il are si mi l-a recomandat si mie. L-a laudat, l-au laudat si altii, am vazut ulterior, si cum chiar imi doream s-o folosesc pe Lunny si la planete (fara adaos de Barlow/Powermate), am zis sa-i dau o sansa.

Mi-a luat de pe card 268 de lei, deci pare o afacere buna. A ajuns sa coste cu totul (inclusiv transport din GB) cat un Planetary de la SW, pe care eu n-am putut sa-l sufar. L-am avut pe cel de 5 mm acum cativa ani si nu m-a convins. Sper ca asta sa fie mai bun.

Ce m-a uimit, e faptul ca Posta Romana se misca bine de tot. :lol: Deja in Galati dupa mai putin de doua zile de la intrarea in tara. Wow, asta chiar e o performanta pentru Posta! Luni s-ar putea sa-l am in mana...

zoth
23 Oct 2020 19:09


Luni s-ar putea sa-l am in mana...

Bro, daca-l iei in mana luni sau cand o fi, (ma refer la ocular, nu va ganditi la altceva  :) ) te rog pune si pe forum niste impresii dupa ce faci testele. Se pare ca avem ceva in comun, nici pe mine nu m-au impresionat planetarele alea de 58 grade.

Nu-mi fac mari iluzii in privinta BST-ului, experienta de pana acum mi-a confirmat ca de regula ai cat platesti ... dar de ce nu, poate mai exista si exceptii. Ideea e cam am si eu nevoie de un ocular in gama 3,2 - 3,4mm si nu mai stiu spre ce sa ma orientez. Am vrut sa-mi iau un HR de 3,4mm de la vixen dar am aflat de la un prieten ca japonezii l-au scos din fabricatie. Nici dealerii europeni nu prea il mai au ...Sau poate aveti alte idei ...? Mersi.

GunDALF
23 Oct 2020 19:38


Negresit, zoth. Am vazut ca multi le lauda. La britanici am observat ca preturile la astronomicale sunt o &#539;âră mai acceptabile decat ajung pe la noi. Cred ca la noi ar fi ajuns mult mai scump decat se da pe la ei (daca asta ar fi un indiciu a ceea ce poate).

PS: Observ ca ai o predilectie pentru acel "bro". Sa nu-mi spui ca ai intrat in alta fratie decat asta a astronomilor. :lol:  :mrgreen:

zoth
23 Oct 2020 20:24


Ha, ha! .. nici vorba de vreo alta fratie, pur si simplu mi-au placut reclamele de la vodafone de acum vreun an, doi in urma. Daca deranjeaza pot renunta, nu-i problema  :) 

De obicei caut evaluari mai critice, din ele pot extrage mai multe informatii sau cel putin asa cred. Dar evaluari mai critice intalnesti mai rar. Americanii de exemplu fac evaluari favorabile cam la toate panaramele de instrumente sau accesorii, foarte greu sa-ti faci o parere. Folosesc si criterii care mie unul imi sunt straine sau nu cred in ele. E greu sa-ti faci o parere pana nu testezi tu personal.

GunDALF
23 Oct 2020 20:55


Asa e. Si asteptarile sunt altele la chestii ieftine, poate si de aceea acestea primesc mai multe review-uri pozitive.

GunDALF
28 Oct 2020 18:27


Retrag cele bune spuse despre Posta Romana. Madafakas! :mrgreen: 
5 zile din Galati la Braila... 

Dar in ciuda tuturor acestor vicisitudini, in cele din urma am ocularul BST Starguider ED 3,2 mm. :) E-e-e... greu. :mrgreen: Lucrurile grele imi inspira incredere. E bine inchegat, desi modular. Designul e dragut. Constructia e chiar bunicica, materialele par OK (metal complet + acoperit cu cauciuc de-ala satinat in partea de sus). Capacul de sus al eyecup-ului, in schimb, vine cam ca nuca-n perete, cam hidoasa solutie au adoptat pentru a acoperi acel eyecup tronconic. Aaa, are si laveta din microfibra, pentru intretinere. :wink: 
Se desfileteaza la toate incheieturile, la ornamentele alea cu mov, chiar si barrel-ul din metal cromat de foarte buna calitate. Partea dinspre ochi doar regleaza inaltimea eyecup, dar la mijloc se desface de-a binelea. Nu stiu ce formula optica are, dar partea de jos (in barrel) pare a fi un barlow in miniatura. Oare ma-nsel?  :roll: 
N-am apucat sa-l testez temeinic, ci doar l-am pus pe Lunny si am privit ziua gratarele de la aparatele AC ale vecinilor si... frunzele din copaci (care mai eu). :mrgreen: Imaginea e OK, dar cam intunecata (mno, a si fost innorat azi + 131x prin 72 mm, wtf?). Insa este cert mai buna decat ce am vazut prin Planetary de la SW. E sharp pana aproape de margini, sa zic un 90% din camp, poate mai bine. N-am observat aberatii cromatice, dar nici contrast prea mare n-am avut din acelasi motiv aratat in paranteza anterioara. 
Si, apropo de ce spuneam pe undeva pe-aici, despre faptul ca acele Super Plossl-uri APO de Taiwan ce le detin nu-mi cuprind tot campul obiectivului, acest BST mi-l vede cu totul. E o nota buna in plus pentru el. 
Testul final va fi dat la Luna/planete, dar cred ca va mai dura...  :wink:

sorini
28 Oct 2020 23:50


De pe site-ul BST:
Two ED glass elements minimise chromatic aberration. 
All air-to-glass surfaces are fully multicoated for high contrast, high light transmission and minimal ghosting. 
Blackened lens edges reduce internal reflections and further increase contrast.
Six-element / four-group design minimises field curvature for a nice flat field. 
16mm eye relief (suitable for spectacle wearers). 
Large 21mm eye-lens diameter for comfortable observing. 
Convenient screw-out eye cups. 
Tactile rubber grip for easy handling in the dark. 
1.25&#8220; nosepiece with milled safety undercut. 
Accepts 1.25&#8220; astronomy filters. 
Suitable for use with telescope focal-ratios f/5 and above.

LE: site-ul este FLO (FirstLightOptics), nu BST

GunDALF
29 Oct 2020 09:29


Alea le-am citit si eu, taica. Eu ma refeream la schema optica, adica ce tip de ocular este sau din ce tip deriva.  :wink:

zoth
29 Oct 2020 22:20


Schema optica e cea din imaginea de mai jos:

apis21
31 Oct 2020 11:40


Pare o combinatie intre  un grup de lentile Smyth  si un grup de lentile   derivat din Konig . 

Combinatia   genereaza un   "negative-positive eyepieces". 
In aceasta combinatie grupul Smyth nu este optional ca un Barlow.

https://www.handprint.com/ASTRO/ae5.html

BST Starguider este asemanator  cu Pentax XF  ( 6 lentile in 4 grupe :  2,1,2,1) .

https://vawt.ro/astronomie/alegere%20oculare.pdf
pag 129, 130 si 213