-----------------------------------
somy
08 Aug 2020 18:51

Lentila ocular microscop
Salut.
Cine ma poate ajuta .Am un set de oculare microscop 32 x si la fiecare o lentila tip menix prezinta   stratul antireflex , deteriorat in sensul ca apar ca niste fisuri in diferite directi [ ca o panza de paianjen]. Intrebare ; cum se poate indeparta , sterge , acest strat   cu ce solutie  etc, sticla este perfect intacta . 
Multumesc , stima.

valy
08 Aug 2020 20:37


E fungus (ciuperca)?

GunDALF
08 Aug 2020 20:53


Daca e fungus e posibil sa se poata curata usor, daca nu e intre lentile. Am curatat dubletul frontal al unui obiectiv foto cu solutie de curatat monitoarele. Daca e intre lentile, atunci e mai grav.

somy
09 Aug 2020 10:18

Lentila ocular microscop
Nu este fungus, practic apar  ca niste fisuri , crapaturi in toate directiile pe stratul violet al lentilei. Lentila nu este formata din doua buc lipite, prezinta  o singura buc , menix.

zoth
09 Aug 2020 10:45


Incearca sa faci o poza in lumina buna si intr-un unghi in care ies in evidenta aceste fisuri pentru a ne da seama despre ce este vorba.

Mircea Pteancu
09 Aug 2020 14:03


O intrebare : cum deranjeaza acest defect la observatii ?
Vorbind despre un strat AR ,esti absolut sigur ca indepartarea lui te va ajuta?
Meniscul are concavitatile orientate spre ochi ?

Scuze ca pana la urma au iesit trei intrebari dar sa nu te trezesti cumva cu ditamai pata de reflexie interna in imagine dupa ''operatie''.

Mircea

Erwin
10 Aug 2020 09:26


Înlăturarea straturilor antireflex a mai fost discutată pe forum, se poate face cu riscul de a strica &#537;i suprafa&#539;a optică dacă nu se cunoa&#537;te exact compozi&#539;ia straturilor, în caz că sunt mai multe.

somy
16 Aug 2020 17:36

Lentila ocular microscop
Am reusit sa fac  2 poze pe microscop cu obiectiv 10 X ,  asa arata stratul antireflex privit prin microscop, cu ochiul liber foarte greu se poate observa. Oricum am renuntat, ocularele devenind inutile. Multumesc, tuturor pentru raspuns.

catalin dumitru
18 Aug 2020 15:46


Acolo e ciuperca in toată splendoarea . Să fii sigur că a halit &#537;i din sticlă . De fapt stratul antireflex a fost doar aperitivul .Oricum , dacă mai ajunge ceva umezeală , distrac&#539;ia continuă .