-----------------------------------
costinstan
17 Aug 2020 22:08

Review la un Omegon Telescop Cassegrain Pro CC 203/2436?
Salut am achizitionat un telescop de tipul Cassegrain Pro CC 203/2436, momentan nu il am, inca e in tranzit, are cineva idee despre cum se comporta?

Aceste este telescopul: https://www.astroshop.ro/telescoape/omegon-telescop-cassegrain-pro-cc-203-2436-ota/p,61487

Am gasit niste review-uri pe net dar as vrea sa fiu un first hand experience

valy
17 Aug 2020 23:53


Sa-l folosesti cu placere!  :lol: 
Mai avem Cassuri pe aici dar nu modelul respectiv, e un telescop planetar pursange, desi al tau e "doar" f12. Pe ce montura il vei folosi?

costinstan
18 Aug 2020 07:59


Multumesc  :lol: 
O sa-l folosesc pe un equatorial EQ-500X, sper sa tina cel putin 9 kilograme  :twisted:

GunDALF
18 Aug 2020 08:39


Tine probabil (ei spun max. 10 kg payload) si foarte probabil la foto planetara o sa te descurci cu ea, ca parca are si urmarire siderala. Pentru DSO o sa folosesti un setup mai light, un tub mai mic (poate micul Newton, poate altul) il va duce cu siguranta.

costinstan
27 Aug 2020 22:12


Salut, tocmai ce a ajuns telescopul, o sa revin cu un review cat mai curand cand ies la niste observatii.

Merge montat pe montura, el avand si sina Losmandy si Vixen style, dar intreb, ca tot caut internetul si nu gasesc un adaptor de la Vixen la Losmandy, aveti vreo idee pe unde as putea gasi? Intreb, ca in worst case, o sa ma apuc sa caut un strungar.

Teo B01
27 Aug 2020 22:40


https://www.astroshop.ro/monturi-accesorii/sine-si-placi-de-montare/15_55_50

Dar pentru ce iti trebuie daca are ambele tipuri si poate fi montat pe montura

costinstan
27 Aug 2020 22:57


Parca fixarea Losmandy pare mai de incredere montura este destul de ciudata la montarea pe vixen fiind facut cu doar 2 suruburi nu cu o "placa de presiune" sa zic asa.

Ce caut eu arata cam asa : https://www.firstlightoptics.com/adm-vixen-type-v-series/adm-vixen-to-losmandy-adapter.html

Teo B01
27 Aug 2020 23:28


https://www.astroshop.ro/sine-si-placi-de-montare/adm-prismenklemme-mit-vixen-losmandy-adapter/p,65750
E buna
Forma sinei  face ca prinderea sa fie ferma cu cele doua suruburi

valy
27 Aug 2020 23:35


.. un strungar.Frezor! :)

costinstan
29 Aug 2020 23:32


Asa, dupa ce am tot mesterit pe la montura aia, EQ-500X, am observat un defect la axa de inclinatie, avea un joc destul de nasol, si dupa ce am desfacut rulmentii, am vazut ca unul din cei 2 rulmenti este busit rau de tot. Asa ca unde pot gasi niste rulmenti asemanatori?

Multumesc in avans.

GunDALF
30 Aug 2020 00:33


Vezi daca au vreo serie sau cod pe ei. Daca nu, probabil va trebui sa contactezi producatorul monturii.
Ce insemna busit?

2SKY
30 Aug 2020 05:52


Trebuie sa aveti magazine de rulmenti in Bucuresti , daca nu au pe stoc , faci comanda si ii schimbi pe ambii . Te duci cu ei la magazin si au cataloage cu seriile , stiu ei mai bine . Iei si tu mai de soi , nu 
Rusesti , Turcia , China ... . Daca gasesti Cehia , Polonia sint ok . Fain telescopul , Bafta

costinstan
30 Aug 2020 09:22


Vezi daca au vreo serie sau cod pe ei. Daca nu, probabil va trebui sa contactezi producatorul monturii.
Ce insemna busit?

Nu are serie sau cod pe el, facea cautarea mult mai usoara, busit as spune asta: nu merge cursiv zici ca e gripat si are joc, adica atunci cand il rulez pe mana simt pe degete o miscare de dute-vino laterala.

@2SKY, am tot incercat ieri seara dar totul e inchis... mi-am facut o lista de magazine totusi sa le vizitez luni.

Erwin
30 Aug 2020 10:22


Vezi că rulmen&#539;ii radial-axiali cu bile au din născare un mic joc axial. Dacă te ui&#539;i mai cu aten&#539;ie sau măsori cu un &#537;ubler vei vedea că fronturile inelelor au diametre diferite pe o parte &#537;i pe alta. Spală-i bine în benzină, WD40 sau alt diluant folosind o pensulă. Dacă bilele sau inelele prezintă ciupituri înseamnă că trebuie schimba&#539;i. Măsoară dimensiunile cu &#537;ublerul: diam. interior, exterior &#537;i lă&#539;imea. Cu datele astea ar trebui să găse&#537;ti. Marca cea mai bună de pe pia&#539;a românească este SKF.