-----------------------------------
MariusP
16 Sep 2020 10:53

Newton Sky-Watcher 130PDS
Telescopul este "".

Ieri l-am primit, a ajuns in conditii bune, in mai putin de 24 de ore.  :shock:
M-am gandit sa initiez topicul pentru o impresie la prima vedere, dar care poate fi completat de oricine are experienta cu acest OTA. Banuiesc ca PDS vine de la "Parabolic, Dual Speed"...

Aseara l-am despachetat, instalat pe NEQ3-2 si, doar ca exercitiu, i-am decolimat inclusiv secundara, iar recolimarea a fost usoara si rapida (am folosit un Cheshire lung cu reticul), suruburile fiind ferme si asigura pastrarea colimarii foarte bine.

N-am avut cum sa testez calitatea primarei deoarece de pe balcon turbulenta e deranjanta. Oricum, la vreo 160x, M13 era inca stralucitor si bine separat in stele. Chiar daca ocularul 2"/28 mm prezinta coma pe vreo 30% din campul vizual, e o unealta buna pentru cautare la 23x si 2.4 grade, aproape ca nu e nevoie de cautator... Crayford-ul de 2" cu microfocalizator e superb (n-am experienta cu asa ceva, asa ca imi intelegeti entuziasmul), focalizarea fiind foarte usor de obtinut la F/5. Am mai avut telescoape "rapide" si era destul de chinuitor cu focalizatoare cu cremaliera.
Deoarece secundara este mai mare, planul focal este mai sus in focuser, iar ansamblul extensie 2"+ adaptor 2"-1.25" + eventual Barlow + ocular 1.25" creeaza un dezechilibru ce tinde sa roteasca tubul in inelele de fixare, asa ca trebuie mai multa atentie la strangerea inelelor pe tub... Oricum, e un "dezavantaj" la care ma asteptam!

O sa revin cu ceva fotografii si poate cu alte impresii...

GunDALF
16 Sep 2020 12:43


Sa-l folosesti sanatos! Primul meu telescop a fost omologul lui de la Celestron.

MariusP
16 Sep 2020 13:59


Multumesc.

Care-i omologul de la Celestron?

MariusP
16 Sep 2020 20:30


Până răspunde GunDALF, am măsurat și cântărit câte ceva la telescop:

- lungime tub = 585 mm / 600 mm (+suruburi colimare) / 610 mm (+capac)
- diametre tub la colier întărire = exterior 160 mm / 165 mm (+capac); interior 150 mm
- oglinda secundară (axa mică) = 47 mm (față de 34.5 mm la tubul cu focuser 1.25")
- gaura din capac tub = 43 mm
- șina = 210 x 44 mm

auriga
16 Sep 2020 20:44


Cel de la Celestron e putin mai prost construit, are bariletul secundarei din plastic de exemplu si un focuser slab cu cremaliera.

MariusP
16 Sep 2020 20:51


Am inteles. Am crezut ca au scos si cei de la Celestron tot un 130/650 mm cu focalizator Crayford cu reductie si optimizat pentru astrofoto.
Probabil cel de la Celestron e omologul  de la Sky-Watcher, cu focuser 1.25" cu cremaliera si optimizat pentru vizual.

GunDALF
16 Sep 2020 22:40


Care-i omologul de la Celestron?
Hai, bre, Marius... ca n-o fi exact ca ala, aia e altceva. 
https://www.astroshop.ro/telescoape/celestron-telescop-n-130-650-astromaster-eq/p,7895

MariusP
16 Sep 2020 22:48


OK. 

tudor
17 Sep 2020 09:55


Sa-l manevrezi cu bucurie MariusP!

Ala de la Celestron pus de GunDalf, dupa cum s-a spus, e altceva mult mai slab. Este plasticos si nu are reglare de colimare, adica spiderul este turnat, fiind fix. Si din cate stiu nu are oglinda parabolica, lucru ce este un dezastru la un instrument f5. In schimb am avut mult timp 130/650 f5 varianta cu cremaliera 1.25" de la Sky-Watcher si are reglaj colimare si oglinda parabolica. Acesta este net superior celui de la Celestron. https://www.astroshop.ro/telescoape/skywatcher-telescop-n-130-650-explorer-eq-2/p,5017

Asteptam poze cu instrumentul nou!

GunDALF
17 Sep 2020 10:24


Corect, oglinda nu era parabolica, dar se colima fara probleme. Imaginile nu erau, totusi, asa dezastruoase. Am facut si ceva foto la Luna si au iesit OK. Oricum, l-am dat dupa putin timp de la achizitionare (SH) si am luat 200/1000. Alta clasa...

MariusP
17 Sep 2020 11:40


Sa-l manevrezi cu bucurie MariusP!Multumesc @tudor!

Asteptam poze cu instrumentul nou!Până fac ceva poze, am găsit un link pe youtube, care arată exact telescopul: "".

Mircea Pteancu
17 Sep 2020 23:00


Marius

Ti-ai  luat un telescop strasnic.
Sa-l folosesti sanatos !

Cer senin,Mircea

MariusP
18 Sep 2020 22:17


Multumesc Mircea!

E micuț, dar sunt curios ce voi putea scoate din el. Se pare ca-i optimizat pentru astrofoto, deși nu stiu daca il voi folosi vreodata la pozat. Am vazut multe aprecieri de la pozari, făcute mai ales cu corector de coma.
Oricum, vreau sa-l incerc si pe o montura Dobson de la modelul Heritage de 130 mm colapsabil pentru observatii rapide, la putere mica de mărire.

Mircea Pteancu
19 Sep 2020 19:49


Cat am fost (mai) tanar, am fost paranoic fata de marimea oglinzii secundare si am jonglat cu multe prisme cat mai mititele.
Laurentiu mi-a facut cadou o secundara plana cu contur eliptic de 35mm care, spre groaza mea (fara rost), a aruncat  obstructia centrala a ''Ratustii'' de 125mm la 28%.
Surpriza: cum ambele oglinzi sunt bune, obstructia mai mare este perfect suportabila si am reusit sa rezolv duble de 0.9'' de la limita teoretica de rezolutie pentru aceasta apertura.
In plus, o secundara mai maricica te ajuta la colimare deoarece vezi mai mult din interiorul tubului ,in jurul primarei.
Reflectorul de 125mm este foarte tolerant fata de turbulenta atmosferica medie.
Pana ''sa-mi ascutesc'' ocularele,sa intind atlasele ,sa-mi pregatesc pixul si foaia de observatii... asa vreo 20 de minute... iaca si reflectorul gata de observatii.
Dobsonianul de 200mm in schimb ma trimite la o plimbare de vreo doua ore, sa vad vreun film, ceva... apoi vedem!

Te rog sa ne povestesti cum va intelegeti, eu cred ca va fi foarte bine, Mircea

MariusP
21 Sep 2020 18:58


Telescopul pe montura ecuatoriala NEQ3-2 si pe montura alt-azimutala juma' de Dobson de la un Sky-Watcher Heritage 130 mm.

Stille
23 Sep 2020 13:46


Ii bine ca sta fain, mi-am pus anumite intrebari odata ce am realizat ca pui full tube pe el (Heritage-ul fiind semi-truss-tube are centrul de greutate mai aproape de primara). Dar daca sta, sta :)

MariusP
23 Sep 2020 14:01


Stă bine, de&#537;i tre' să am grijă să-l echilibrez în func&#539;ie de ce oculare folosesc &#537;i chiar să-l mai strâng pe axa de altitudine, să n-am surprize chiar în timp ce-s concentrat pe imagine... M-ajută ocularul zoom că nu schimb decât când adaug Barlow-ul 2x.

E foarte practică montura, iar aseara am testat-o &#537;i cu acromatul 102/660 mm pe Marte punându-i baza pe pervazul geamului. Marte fiind la vreo 35 grade altitudine, ocularul venea la o înă&#539;ime confortabilă.
Cu Newton-ul are in total 7.8 kg, iar cu luneta vreo 6.2 kg, montura având aproape 3 kg.

Mircea Pteancu
23 Sep 2020 21:34


Stiu ca ma exprim ca o muiere  :oops: dar este un telescop adorabil !

Cum se impaca cu ocularul zoom ?

Mircea

MariusP
23 Sep 2020 23:27


N-am facut inca suficiente observatii la diferite obiecte, dar am vazut la Jupiter, la 80x, zonele polare, benzile temperate si Marea Pata Rosie bine definite in momentele de calm.

Mircea Pteancu
23 Sep 2020 23:58


Asta-i foarte bine , detaliile noroase ale lui Jupiter cer optica buna.
Cer senin,Mircea

theogon
29 Sep 2020 17:46


Arata ispravit si inchegat. Multe nopti senine petrecute impreuna! Asteptam rapoarte la planete  ( y compris si DSO) si  eu cel putin si la duble.

MariusP
29 Sep 2020 19:32


Mul&#539;umesc, Mihai!
Deocamdată mă conformez regulii ce urmează noilor achizi&#539;ii: plouă la greu...  :lol:

MariusP
03 Iun 2021 20:12


Tocmai am descoperit "" si am creat un fisier din masuratorile mele asupra tubului Sky-Watcher 130PDS.

Daca e cineva curios sa vada performantele si dimensiunile conform Newt, atasez fisierul "130-650P.pdf" (am pus extensia PDF doar pentru a fi permisa atasarea, dar e un simplu fisier text), care poate fi incarcat pe pagina "File", apoi se pot consulta celelalte pagini cu informatii si cu reprezentarea grafica a traseului razelor de lumina prin tub.