-----------------------------------
GunDALF
16 Sep 2020 15:08

ZWO ASI 462MC
New hardware here!  :D 
Deocamdata un mic unboxing cu cateva foto...
Am profitat de comanda si i-am luat si lui Lunny (ED72) un cautator cu punct rosu, ca se batea cu Maku-Miku pe unul singur. Acum i-am impacat pe fratiori.  :lol:
Teste ceva mai tarziu, ca trebuie sa fug in alta parte acum. Oricum, din ce m-am informat pana acum camera este una foarte buna, ultrasenzitiva. E doar aparuta in vara acestui an, deci new entry cu senzor nou si el.

valy
16 Sep 2020 15:16


Ai zgariat-o! ;)

Ce montura are obiectivul, T2? Se desurubeaza cumva sub forma de S-mount sau C-mount?
Ai si filtru IR 7/800nm? Din grafice acolo e defapt foarte sensibila.

Sa o folosesti cu spor!

Teo B01
16 Sep 2020 15:29


Hai cu capturi (deh interesul personal de o camera cu IMX 462)
S-o utilizezi cu spor

GunDALF
16 Sep 2020 15:56


Teste doar. In perioada urmatoare nicio sansa ca sunt in convalescenta... &#128532;

Teo B01
16 Sep 2020 16:00


:( 
Însănăto&#537;ire grabnica &#537;i fără sechele

valy
16 Sep 2020 16:00


convalescentaTe-a prins sotia ca ai facut achizitii neautorizate?

GunDALF
16 Sep 2020 16:37


Sa te fereasca Sfantul de ce-am avut eu. Nu glumi.

GunDALF
17 Sep 2020 08:29


Evident ca am constatat ca laptopul meu vechi (are aproape 10 ani de-acum) nu stie USB3 (desi am sloturile) pe Win10. Pe Win8.1 aveam USB3. Eram hotarat sa-i reinstalez Win8.1, dar pe site-ul Lenovo n-am mai gasit driverele necesare. Wtf, astia nu le arhiveaza?
Asa ca a trebuit sa iau si un laptop nou, apropo de neveste, domnu' valy (sa vorbim fiecare de a lui :wink: )... A mea e painea lui D-zeu si-mi accepta toate hachitele si pasiunile astea neproductive, dar devoratoare de fonduri (astro, foto...). In concluzie, sunt mandrul posesor si al unui laptop nou cu Ryzen5 4500U@8GB@SSD512GB. Me happy!
Duduie camera pe el!  :)

GunDALF
18 Sep 2020 14:46


Am facut niste teste mai mult pentru familiarizarea cu aplicatiile. Am instalat ASIStudio si Sharpcap. Observ ca ASIStudio salveaza clipurile avi cu framerate-ul selectat (sa zicem 305 fps@ROI640x480) si durata dorita de captura, intocmai. Sharpcap face o chestie cam ciudata: salveaza cu 30 fps si intinde frame-urile, rezultand clipuri cu durata mai mare decat cea filmata efectiv.
Adica, de pilda, ASIStudio: filmare 30 s la 305 fps, salveaza exact in acest mod.
Sharpcap: filmarea de 30 s la 305 fps o face de 3 minute (sa zicem), la 30 fps.
E normal asa? Bine, marimea in GB a clipurilor e tot pe-acolo... Wtf?  :shock: 
O sa incerc si cu FireCapture. Apropo, voi ce softuri folositi?

iulian90
18 Sep 2020 15:42


Eu folosesc SharpCap 3 , am observat si eu acea chestie in salvarea capturilor , la mine este invers ; cu camera web Logitech care filmeaza cu 15 fps, SharpCap scurteaza filmarea facand-o cu framerate de 30s , dar cu camera Philips TouCam Pro II , care filmeaza cu 30s nu mai apare aceasta problema, salvand captura tot la 30 fps. 
Cred ca softul SharpCap scurteaza sau lungeste durata capturii in asa fel incat sa o faca cu framerate de 30 fps. O sa ma uit in setari sa vad daca se poate cumva dezactiva aceasta functie de scurtare sau lungire a duratei capturilor.

valy
18 Sep 2020 15:46


Nu conteaza ce scrie acolo, e o chestiune de conventie, conteaza numarul de cadre si calitatea lor. FPS-ul e doar o metadata ca sa iti arate in player durata in minute, dar pentru astrofoto conteaza numarul de cadre.

Testeaza in sharpcap si SER 8/12/16 bit, ROI, vezi ca poti seta si durata si numarul de cadre dorit pt. captura. Testeaza la viteza/rezolutie maxima sa vezi ca nu rateaza cadre. Incearca si un stacking la rezolutie maxima, sa vedem daca mai merge computerul :twisted:

In sharpcap mai e utila si functia de focus, histograma ca sa setezi corect expunerea.

GunDALF
18 Sep 2020 16:03


SER pentru ce? Planete? Parca alea-s pentru DSO. O iau usurel. Deocamdata avi. Histograma o folosesc dintotdeauna pentru expunere corecta. Nu prea rateaza frame-uri in Sharpcap. 
Cred ca procesorasul asta Ryzen5 4500U de pe laptopul cel nou e destul de potent. Pana una-alta am constatat ca e mai tare decat cel din Desktopul meu (i5-6500). :shock: Sigur face fata. Cuplat cu cei 8GB de RAM si NVMe-ul (512GB) fac un setup corect, cred eu.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6500-vs-AMD-Ryzen-5-4500U/3513vsm1052299

valy
18 Sep 2020 16:14


SER e filmare necomprimata RAW, 8/16bit. Avi stie doar 8 bit si are compresie. In termeni foto e ca RAW vs. Jpeg.
Pt. DSO cred ca mai bine salvezi imagini (TIFF de ex. suporta 16bit), se integreaza mai bine cu softurile de procesare pt. DSO.

GunDALF
19 Sep 2020 22:55


Prima incercare cu Lunny si ASI462MC. M3 e singurul obiect ce se vede din bucataria mea. Asa ca am zis sa incerc. :lol: Nu m-am mai strofocat s-o editez prea mult. E exact ce-a iesit din Sequator.
Sunt foarte sigur ca focusul nu e perfect. Abia cand m-am plictisit mi-am adus aminte de masca Bahtinov pe care am facut-o. Chestia e ca ma enerveaza ca focusul pentru camera e in alta pozitie decat pentru ocular si e al naibii de dificil sa gasesti punctul G.  :lol: La webcam aveam focusul exact ca cel pentru ocular... wtf?
M-am jucat nitel cu LiveStack, dar dadea in balarii, asa ca am mers pe capturi clasice la full resolution, vreo 15 bucati. Am redimensionat poza la 1280x720.

PS: al naibii de bun GoTo ala de pe AZ-GTi. Am aliniat pe Arcturus, apoi am dat GoTo pe M3. L-a gasit din prima, chiar centrat. La ocular (21x) se vedea foarte difuz, dar se vedea.

valy
19 Sep 2020 23:00


E un singur cadru? Ce timp de expunere si gain ai avut? Ai testat ampglow-ul, ca vazusem undeva ca nu arata prea ok?

GunDALF
19 Sep 2020 23:02


7 secunde, gain cam la 3/4. Ce ampglow, bre, ca astea nu mai au asa ceva. De la IMX224.

valy
20 Sep 2020 00:12


Deci n-ai testat un dark cu expunere lunga...

GunDALF
20 Sep 2020 07:07


No, only llights. For now.

GunDALF
20 Sep 2020 07:43


Semnal putin, poza puricoasa.

valy
20 Sep 2020 10:55


Semnal putin, poza puricoasa.Pune-i racire.
In stanga jos nu e ampglow-ul?
Oricum la DSO faci darkuri, expuneri multiple si stacking, se mai curata imaginea.

GunDALF
20 Sep 2020 12:41


Lol, o sa mai curga apa pe Dunare pana s-o folosesc eu intens la DSO. Am 550D-ul pentru asa ceva. Deci, racire doar cu ceva Peltier, daca o fi sa fie...
Ampglow nu cred sa fie. La ce lumini parazite sunt prin preajma ferestrei bucatariei mele, ma si mir c-a iesit asa de bine.
Corect, cunoastem teoria foto DSO, practica ne omoara. :lol:

zoth
20 Sep 2020 13:35


... cunoastem teoria foto DSO, ...

Nu, nu!! ... doar traiti cu impresia asta, adevarul e in partea cealalta!
Practica va omoara pentru ca nu cunoasteti baza teoretica.

Intr-o alta discutie, valy nu a stiut sa calculeze echivalentul de expunere pentru doua instrumente cu luminozitati diferite iar alt participant la discutie spunea ca nu vrea sa faca lucrari stiintifice, vrea doar sa ajute.
Cand dezvolti un experiment pe un drum incorect, nu ajuti, mai degraba incurci.
Sper sa nu fie cu suparare dar voi lasati ca lucrurile sa se vada asa.

GunDALF
20 Sep 2020 14:00


Bre, zoth, ce incisiv ai devenit!  :lol: 
Cunosc foarte bine teoria foto, dar fara experimentare, degeaba, tot mai dai chix. De-aia, de multe ori fac experimente in casa. Vad cum reactioneaza camera la diverse setari.
Pe partea de optica eu ma recunosc ca incepator, desi incerc sa asimilez cate putin, dar la foto n-as prea spune ca mai gasesc notiuni noi. Fotografia imi este pasiune de 45 de ani, de pe vremea filmului, Smenei si Zenitului. Digitalul ne-a facut mai puturosi, ne-a degrevat de unele calcule ale expunerii, dar ne-a lasat sa fim mai creativi...

PS: n-ai si vreun ocular de 3,2 mm de vanzare? M-ar interesa.
PPS: o varianta mai ingrijita a M3. Mai mult nu prea se poate.

zoth
20 Sep 2020 14:33


Bre, zoth, ce incisiv ai devenit!  :lol:

Ha, ha ... ce-mi place formularea asta!!  :lol:  :lol: 
Da, ce sa fac, imbatranesc si eu ca toata lumea si devin mai scortos ... da nici o data cu intentie rea.

De acord, experimentul ajuta, este esential de multe ori.
Inteleg si treaba cu digitalul dar nu trebuie sa uiti de unde ai plecat pentru ca acolo e baza!
Mai complicat cu generatiile tinere ... dar hai sa va las sa dezbateti problemele voastre de foto.
Bafta maxima!

PS. Nu am alta focala de vanzare.

GunDALF
20 Sep 2020 14:38


Da, ce sa fac, imbatranesc si eu ca toata lumea si devin mai scortos ... da nici o data cu intentie rea.


Domn ai fost, domn ai ramas. Doar am glumit, am pus si lol dupa...  :wink:

valy
20 Sep 2020 16:10


... cunoastem teoria foto DSO, ...
Practica va omoara pentru ca nu cunoasteti baza teoretica.
.Suntem aici ca sa invatam, care este teoria DSO?

zoth
20 Sep 2020 17:16


... care este teoria DSO?

Poti incepe cu asta:

luminozitate luneta = 6,2
luminozitate newton = 4

raport expunere luneta = (6,2/4)^2 = 2,4

Cu alte cuvinte, daca newtonul expune "t" (sec), luneta va trebui sa expuna "2,4 t" (sec) pentru egalitate de sanse.

complicat? ...nu!
lucrare de stiinta? ...nu!
greu de inteles fenomenul? ... foarte!!!

bafta!

valy
20 Sep 2020 17:38


Multumesc.

GunDALF
20 Sep 2020 19:17


Chiar daca incerci sa le faci egale prin marirea timpului de expunere la instrumentul mai mic/beznos, la rezoluti tot cel mai mare castiga. Asa ca asemenea comparatii, gen mere cu pere, nu-si au rostul, IMHO. Apertura chiar conteaza, cu toata obstructia ei centrala.

zoth
20 Sep 2020 20:11


Am militat pentru egalitate de sanse (vezi interventia de mai sus) pentru a face o comparatie corecta intre instrumente. As fi fost curios sa o vad si eu dar nu s-a putut.

Si acum fii te rog putin atent la ceea ce o sa scriu pentru ca am mare incredere in puterea ta de intelegere. La rezolutie nu se pune problema, apertura castiga neconditionat. Fotografia planetara este dominata de rezolutie, o planeta are cateva secunde de arc. A desena detaliile planetare cat mai fidel inseamna sa ai rezolutie buna. Clar newtonianul va fi castigator. La fotografia DSO in foarte multe cazuri nu avem de a face cu rezolutie ci cu acumulare de informatie, sa nu uitam ca o imagine DSO poate ingloba cateva grade de arc. Nu este de loc acelasi lucru. Detalii de ordinul secundei de arc pe o fotografie DSO cu latura de doua grade cine vede? Aici acumularea de informatie face diferenta, iar aceasta acumulare este dependenta de luminozitatea instrumentului si de timpul de expunere. De asta conteaza o comparatie corecta.

GunDALF
20 Sep 2020 20:17


Asa e, cum spui tu, la DSO se iarta mai multe. Ba chiar cu un filtru software de sharpness poti anula avantajul rezolutiei, dar... daca esti iubitor de planete, chiar conteaza, iar instrumentul mai mic deja pierde un domeniu, ceea ce nu e de neglijat. 
Comparatia corecta e intre instrumente cat de cat apropiate ca specificatii. Altfel, cum am zis comparam mere cu capsuni. Parerea mea. 
N-o s-o pot compara niciodata pe Lunny (ED72) cu fostul meu newtonian de 200 f/5. O pot compara insa cu un Mak de 90-100mm. Asta mi se pare fair. 
Dar eu n-o compar, ca mi-este prea draga. :lol: Simply, I love it! Visez deja la un ED120... daca voi castiga vreodata la Loto... si nu prea joc.  :mrgreen:

GunDALF
21 Sep 2020 13:19


Azi am facut niste teste (folosind Lunny) cu filtrul #47 violet pe lumina de zi, la fel cum am facut si cu webcamul la achizitia lui. L-am cumparat pentru Venus. Cu webcamul era mult prea intunecata imaginea (testat ulterior si live pe Venus), cu setarile mentinute asa incat sa am minimum 30 fps. E adevarat ca recomandarea pentru acel filtru este de a-l folosi cu telescoape cu aperturi peste 200mm. Deci, e de inteles ca pe Mak-ul meu de 127mm este asa intunecata imaginea. Daaaar... cu senzorul asta se schimba calimera. Pot avea 140fps la full resolution sau 305fps la un ROI VGA, cu gain-ul la jumatate! :shock: Asta da surpriza placuta... Acum, sa vina Venus!  :lol:

GunDALF
21 Sep 2020 18:07


Un test pe Soare, din balcon, chiar daca n-are nicio pata. 
Sunt nedumerit caci Sharpcap mi-a salvat monocrom si la procesare apare pixelizat. Unde gresesc?
Cu ASIstudio, aplicatia producatorului, se salveaza corect, color. Dealtfel, poza (full resolution la 138fps :shock: ) de la una din capturile color provine.
In plus, observ ca sunt ceva graunte de praf pe fereastra de sticla ce protejeaza senzorul.

valy
21 Sep 2020 18:14


Ce filtru solar folosesti? Daca este ND 3/5 cam asa iese, doar daca umbli la WB poti obtine culori. Cum iti dai seama ca Sharpcap salveaza monocrom? Cand filmezi ceva colorat de prin jur tot monocrom iese?

GunDALF
21 Sep 2020 18:22


Exact, am filmat alte chestii (de testare) si salveaza monocrom. Iar ce e si mai ciudat e faptul ca Autostakkert pe unele le vede color, pe altele monocrom. Dar deschise in MPC toate sunt mono si pixelate.  :shock:

Si mai e o chestie: am tras cateva minute si s-au facut vreo 120 GB de fisiere. WTF??? Ce format sa folosesc sa faca ceva economie la scris? Imi buleste NVMe-ul in 2 luni, in ritmul asta. 11 secunde 10 GB la full resolution.

valy
21 Sep 2020 19:28


Pai ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample. Ai vrut fps, ai vrut fullhd si date necompresate, uite ca le ai. Eu de aceea te-am intrebat cum stai cu puterea de procesare, cu spatiul pe disk.
Fiind color RAW probabil face debayerizare dupa cum crede, verifica formatul sau modalitarea de codare.

GunDALF
21 Sep 2020 21:46


N-ai ce sa verifici in Sharpcap. Alegi doar formatul RAW8, 16 sau RGB si setarile de expunere, gain etc. Mai poti alege debayer pentru preview, nu pentru clip. ASIstudio salveaza color, dar acolo cam sare frame-uri. E aplicatie noua, in dezvoltare, au de lucru la ea. Vor sa faca ei multe, sa integreze aliniere polara si alte chestii. In Sharpcap nu pierde niciun frame. Dar apare beleaua asta cu monocromul. Desi, aleator, se salveaza si color si nu inteleg chichirezul... ca nu schimb nicio setare.

Putere de procesare e destula. Procesorul e potent, memorie suficienta, NVMe-ul scrie cu 1200 MB/s, spatiu ar fi (512 GB), dar fcuk! 10 GB pe un clip de 30 de secunde la full resolution?

O sa intreb si pe forumul ZWO, dar deocamdata nu mi-a activat chinezul contul, doar ce m-am inregistrat. Poate maine.

valy
21 Sep 2020 21:59


Si tu ce ai ales, RAW sau RGB? Baga filmul in PIPP si vezi ce zice.

GunDALF
21 Sep 2020 22:09


RAW8 am ales. Dar ar trebui sa-l salveze color. RAW8 am si in ASIstudio.

valy
21 Sep 2020 22:14


Avi, SER, ce ai setat? Pune un print screen sa vedem si noi ce ai setat, ca Sharpcap isi modifica dinamic optiunile in functie de camera si nu imi dau seama ce optiuni ai pe acolo.

.. dar fcuk! 10 GB pe un clip de 30 de secunde la full resolution?.Nu exista mistere: 8 biti/canal X 3 canale X 1980 X 1096 pixeli X 130 cadre/sec X 30 sec = 20GB.

GunDALF
22 Sep 2020 07:25


avi am ales.
Mno, uite printscreenul. Nu prea ai multe de setat.

valy
22 Sep 2020 09:31


Pai vezi ca ai uitat plasa de tantari in fata telescopului si de aia iese pixelata.

Firecapture ai incercat?

GunDALF
22 Sep 2020 09:48


Am incercat azi nitelus, dar sunt chestii pe care nu le gasesc, de exemplu high speed mode. Imi face capturi la fps mult mai mic. O sa mai sap azi. Pare ca le face color, insa, ceea ce nu poate decat sa ma bucure.

valy
22 Sep 2020 09:52


La Color Space ce optiuni mai ai? 

RAW8 pare un fel de monocrom cu culorile/canalele puse in mozaic, depinde cum este interpretat mai departe formatul de catre alte softuri:
https://docs.sharpcap.co.uk/2.9/10_CameraBasics.htm#_Capture_Area_/

While AVI files can be used to save captures in RAW format, processing software will not recognize this automatically and will generally show a monochrome image with a pixel grid visible if the appropriate Bayer pattern is not specified manually.
SharpCap has its own debayering code, so the image as seen on the screen will still be in colour, but saved files will appear to be monochrome with a slight grid pattern visible at the pixel level unless they are opened in software that is capable of debayering.  Suitable software for this includes PIPP, Registax, AutoStakkert and Deep Sky Stacker.  Deci asa cum am zis pare problema la debayerizare .

GunDALF
22 Sep 2020 09:58


Pai, tocmai asta e interesant... Autostakkert pe unele le interpreteaza ca fiind color, pe altele, nu. Dar chestia e random, asa ca nu prezinta incredere. Daca trag RGB totul e OK, insa fisierele sunt muuuuult mai mari, deh biti mai multi.

valy
22 Sep 2020 10:06


Autostakkert pe unele le interpreteaza ca fiind color, pe altele, nuPoate ca problema e la Autostakkert.

Teo B01
22 Sep 2020 10:07


Incerca cu un filtru IR cut pentru color

GunDALF
22 Sep 2020 10:08


Lol, pe bune? Ala e obligatoriu pe orice camera si pe webcam il aveam.


Autostakkert pe unele le interpreteaza ca fiind color, pe altele, nuPoate ca problema e la Autostakkert.

Nu, nici Registax nu le vede color. In fine, o sa-ncerc sa le trec prin PIPP sa vedem ce rezultate da.

valy
22 Sep 2020 10:28


. Dar chestia e random, asa ca nu prezinta incredere...Poate ai setat tu diferit si nu ti-ai dat seama, sau o fi vreun bug prin softurile astea, se mai intampla.

 Daca trag RGB totul e OK, insa fisierele sunt muuuuult mai mari, deh biti mai multi...
In fine, o sa-ncerc sa le trec prin PIPP sa vedem ce rezultate da.Daca vrei la final RGB tot la fisiere mai mari ajungi, doar ca te mai chinui cu un soft suplimentar. Capteaza din prima RGB si asta e, oricum la planete nu vei avea fisiere mari ca faci ROI, doar la Soare si Luna cand alegi rezolutia maxima. Sau daca te incurca fisierele mari facem schimb si iti dau eu camera mea 640x480, scoate fisiere mici micute.

GunDALF
22 Sep 2020 10:31


Sau daca te incurca fisierele mari facem schimb si iti dau eu camera mea 640x480, scoate fisiere mici micute.

O sa ma gandesc la oferta ta.  :lol:  :lol:  :lol: 
Si asta le scoate mai micute cu ROI VGA, pe la 5-6 GB la 30 s.  :mrgreen: Mai e varianta presetarii fps la o valoare mai mica si atunci chiar ca ies mai mici, dar... wtf!  :wink:

valy
22 Sep 2020 10:35


Oferta este limitata, nu iti cer nimic in plus, dar cand ti s-o umple HDD-ul dupa o ora de filmat ..o sa ma razgandesc si te taxez, atentie ca SDD-ul se toceste daca scrii de multe ori pe el. Asa apreciem lifecam-urile astea cu compresie puternica, avem si FullHD si color si fps totul la doar 500MB :)

GunDALF
22 Sep 2020 12:09


:P

GunDALF
22 Sep 2020 14:07


Hai ca m-a lamurit colegul varadinagypal  in privat. Vreau sa-i multumesc si public pentru ajutorul acordat. Multumiri, stimate domn coleg!
Trebuie salvat SER (asta contine si informatia de debayerare ce-o recunosc programele de stacking), iar la color space recomanda colegul RAW16, dar cred ca nu tuseste la planete cu RAW8. Doar ce-am testat si nu vad diferente. Iar acum, da, totul e OK, color. Me happy!

valy
22 Sep 2020 17:10


Ah, si vroiam sa fac si eu o afacere, deci pica...
RAW 16 se recomanda daca ai semnal bun (gain mic), atfel doar consumi spatiu de stocare ca ai mult zgomot care mananca detaliile fine.

GunDALF
22 Sep 2020 17:34


Nu pica, ai Lifecam-ul ca alternativa: fullHD, salveaza si lossless si lossy, la planete e perfecta. Ieftina...  :wink: 
Oricum, mersi ca m-ai tinut in priza.

De fapt, acum tre' sa ma lamuresc si pe partea de DSO, poate m-o lovi morbul.  :lol:

GunDALF
24 Sep 2020 10:58


Mno, mai fratilor, ce e cu binning-ul ala? To bin or not to bin? Adica, inteleg eu ca se combina 4 pixeli pentru a rezulta un superpixel, dar care e impactul in realitate al acestei functii?

valy
24 Sep 2020 13:10


Mno, mai fratilor, ce e cu binning-ul ala? To bin or not to bin? Oferta mea este inca valabila, camera face binning by default... :)

Binning e cand vrei sa captezi toti fotonii dar la un volum de date mai mic, ca rezulta o imagine cu mai putini pixeli la final.  Faci binning cand ai supraesantionare excesiva si nu vrei sa stochezi datele la volumul ala asa de mare, practic face un "resize" (downsize) in camera, transfera mai putin, stochezi mai putin, dar ai imaginea de pe tot senzorul (si nu crop cum face ROI-ul).

Eu de exemplu daca as avea camera as fi in situatia cand as avea 0.1 arcsec per pixel, mult prea mult, si dece sa salvez totul la rezolutia nativa, cand e clar ca e mult supraesantionata, ci ii dau binn 2x2 si obtin un fisier de 4x ori mai mic. Sau poate ai seeing prost si n-are rost sa salvezi fisiere mari.

In binning cred ca poti creste FPS-ul, avand totusi imaginea intregului senzor, ca nu te mai limiteaza RAM-ul, banda sau viteza de scriere pe disk. La final si procesarea (stackingul) dureaza mai putin.

Poti face un test: fara binn/cu binn, imaginea completa (fara ROI), sa vezi cate FPS duce in unul sau altul din cazuri, cat ocupa pe disk, cum arata imaginea finala, cat dureaza .

GunDALF
24 Sep 2020 13:33


Da, sunt chestii pe care le-am mai citit, dar unele dintre ele nu le-am inteles prea bine. De pilda, chestia cu oversamplingul. 
Care e treaba la Mak-ul meu, de pilda? Nativ, la f/11.8 cat are el, cu camera mea cu 2,9 microni pixelul, el poate cam 0,4"/pixel. Faptul ca seeingul, de pilda, ar fi 1" inseamna ca e oversampling? WTF, dar facem "lucky imaging"! Cine garanteaza ca seeingul ala e tot timpul 1"? poate prinzi cadre cu seeing mai bun si-atunci de ce as trage bin2? Teoria asta e cam subreda, in opinia mea. Repet, LUCKY IMAGING. La planete ma refer...

valy
24 Sep 2020 13:43


Teoretic samplingul trebuie sa fie cel putin jumate din rezolutia teoretica data de seeing (teoria esantionarii, limita Nyquist, https://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem). Daca seeingul este 1 arcsec, si tu ai la nivel de pixel o rezolutie de 0.5 arcsec, este la limita conform teoriei, daca ai 0.4 este si mai bine ca poti capta orice detaliu disponibil, daca esti la 0.2 esti si mai ok, problema e ca cu cat te duci in sus cu samplingul (oversampling) creste numarul de esantionate, creste banda necesara, creste spatiul necesar, etc.

Problema e ca acel 1 arcses este o valoare asa din pix, medie, estimata, sau cum o fi formula de calcul, cine stie... Daca la un mom. dat ai o sclipire de seeing si practic ai 0.1, o sa ratezi acel detaliu pentru ca tu poti capta doar 0.4.
Pe de alta parte optica are si ea limite, iar limita e fixa, nu variaza, daca la telescop ai o rezolutie teoretica maxima (data de apertura, de calitatea optica, colimare, nivelul de corectie optica, etc) de 2 arcsec, degeaba ai seeing de 1 si rezolutie 0.1 la nivel de pixel, ca e doar o pierdere de timp, spatiu de stocare, nu vei putea scoate detalii dincolo de limita instrumentului oricat oversampling sau lucky imaging faci.

Poti testa instrumentul pe un chart sa vezi ce detaliu poate rezolva, cam cum fac cu obiectivele foto: https://photographynews.co.uk/inspiration/free-lens-testing-chart-download/

GunDALF
24 Sep 2020 14:00


Calimera se schimba cand folosesc Powermate-ul 2,5x (3750mm focala f/29,5) . Teoretic, se duce la 0,16"/pixel. Unii spun ca mai bine faci drizzle din soft decat sa folosesti Powermate-ul, dar practica mi-a dovedit ca nu-i chiar asa, apropo de capturile la Saturn cu webcam-ul (3 microni - pixel size). Si nici seeingul n-a fost chiar exceptional.

valy
24 Sep 2020 14:07


Nu e relevant cat de mare iese ci ce detalii rezolvate ai acolo. La Saturn poti evalua doar pe baza diviziunilor din inel, ca in rest nu ai detalii, ce dimensiune avea diviziunea Cassini in acel moment?. Poti testa fie pe o mira de test sa vezi ce poate instrumentul sau incearca pe Luna, acolo ai multe detalii, cratere la care stim dimensiunea si putem evalua rezolutia finala la nivel de pixel. Sau poti testa pe duble.

Ca sa iasa un Saturn mare poti folosi barlow, drizzle, sau pur si simplu ii dai resize (upsize) si ai imagine mare cat vrei, dar conteaza si detaliile din imagine. Daca detaliul nu este in imagine, nu il poti scoate cu drizzle sau upsize din soft, dar posibil sa il scoti cu un barlow daca sistemul optic si seeingul il poate rezolva. Teoria zice ca detaliul poate fi rezolvat daca pixelul este mai mic decat limita, presupunand desigur ca restul elementelor il rezolva (optica, seeing).

GunDALF
24 Sep 2020 14:18


Desigur ca nu poti adauga detalii prin soft facand upscaling. Ideea ce-o voiam transmisa era cea spusa mai sus: teoria e una, practica alta. Mai ales de cand cu softurile de stacking. Mai precis, trag la f/29,5 fara teama de oversampling.  :mrgreen:

valy
24 Sep 2020 14:55


teoria e una, practica alta. Nu chiar, teoria zice care este limita sub care daca esti pierzi informatie (nu rezolvi detaliul), daca esti peste limita il rezolvi, teoria nu iti zice cat de sus te duci, poti sa te duci cat vrei, adica sa ai pixelsize si de 0.1um daca vrei tu si te tine hardwareul, doar ca nu prea te tine, sau daca te tine timpul de procesare devine prohibitiv de mare fara a avea rezultate (spor de calitate).

..fara teama de oversampling.  :mrgreen:Oversamplingul nu strica adica daca tot scazi pixelsize-ul nu se strica mic, mai ales ca cresterea rezolutiei prin scaderea dimensiunii pixelului nu mai este azi o problema, ai USB3, ai SDD rapid, nu te mai limiteaza RAM-ul. Oversamplingul devine o problema cand saturezi banda si trebuie sa umbli la compresie, fps, rezolutie per pixel (8 bit in loc de 12 bit), incepi sa pierzi cadre ca nu are timp sa le proceseze, sau pierzi timp cu stackingul ca ai prea multe date.

Fa un test: binning 2x2, vs full resolution si donwsize, sau binning 2x2 + drizzle 2x vs. full resolution. Daca obtii acelasi rezultat as zice ca binning e mai bun ca iti permite un fisier mai mic, un timp de procesare mai mic, un fps mai mare, cu acelasi rezultat ca full, sau chiar mai bun ca poti capta mai multe cadre in acelasi interval de timp, cu beneficii la DR, noise, detalii.

Ce fps maxim ai la rezolutia full respectiv la binn 2x2?

GunDALF
24 Sep 2020 15:13


La full res. 137 fps, la bin2 n-am bagat de seama. O sa ma uit cand imi mai vine cheful de joaca.  :mrgreen: Probabil tot atat. Fps-ul scade (64 fps la full res.) doar cand trec de pe RAW8 pe RAW16.  Vezi attachement.

valy
24 Sep 2020 15:19


.. Probabil tot atat. ..Daca face binning in camera ar trebui sa fie un fps mai mare, ceea ce nu este de neglijat. Un alt aspect este si histograma, e aceeasi sau e mai "luminoasa" la binning, caz in care poti reduce timpul de expunere, cu avantaj la "inghetarea" mai buna a detaliilor. Deci as analiza putin mai indetaliu afirmatia "..fara teama de oversampling".

GunDALF
24 Sep 2020 15:33


Da, histograma se lumineaza, asta e un avantaj, intr-adevar, nu si reducerea rezolutiei. De fps, nu cred ca creste. O sa verific.

valy
24 Sep 2020 15:40


.. nu si reducerea rezolutiei. ..Poate fi un avantaj ca ai un volum de date mai mic, si ar trebui sa nu prezine dezavantaje daca inca esti peste limita de esantionare.

 De fps, nu cred ca creste..Ar trebui sa se dubleze.

GunDALF
24 Sep 2020 15:56


Ar trebui sa se dubleze.
Am o lene, da' asa ma faci s-o montez... da' mai tarziu.  :lol:

valy
24 Sep 2020 16:01


Am o lene,Te inteleg perfect.

Dar ne-am luat cu vorba si am uitat esentialul, pune si tu o poza cu utilajele sa vedem cum se asorteaza rosul la negru si verde... :roll:

GunDALF
24 Sep 2020 16:56


Lol, m-ai dresat.  :lol:

Daca tot am montat-o, am verificat si ce se-ntampla cu bin2. Vezi attachements. Framerate-ul ramane la fel, se modifica rezolutia la jumatate (de fapt la sfert) si expunerea. Dar, intr-adevar, in conditii de lumina mai slaba, modificarea expunerii spre cifre mai mici, inseamna framerate mai bun.

valy
24 Sep 2020 17:09


"Dropped frames: 4", He he, si parca ziceai ca/sa nu ai teama de oversampling!

Preview fps are legatura cu fps-ul real de captura? Nu poti sa ii setezi tu fps-ul, o lasi pe ea sa aleaga? Sau poate ca face binn in soft, deci duce totul full resolution in PC, caz in care intr-adevar fps-ul se pastreaza. Nu sunt foarte convins ca ai testat corect, incearca sharpcap, pune-l sa capteze cu timelimit 60sec cu exact aceleasi setari (gain, expunerere, etc), si vezi cate cadre extage in cele doua situatii bin1 respectiv bin2x2.

Este drept ca mai e un aspect, de multe ori timpul de expunere nu iti permite sa obtii nici macar 60fps, ca subiectul este intunecat, mai ales daca pui barlow/filtre de banda ingusta pe intrumente >f10.

GunDALF
24 Sep 2020 17:39


ASI Studio are probleme cu dropped frames, am si semnalat pe forumul lor si au zis ca or sa optimizeze codul, ca stiu si ei de problema. Si pe Live Stack am raportat probleme. Au ambitii mari, dar merg incet. E cam la stadiul de beta aplicatia lor. Sharpcap nu pierde frame-uri. S-a-ntamplat ca l-am deschis pe ASIS.
N-a fost un test in puterea cuvantului, doar asa de chichi. Am setat expunerea dupa display, ce se vedea in ferestra aplicatiei. Cu prima ocazie cand ies pe teren, o sa fac capturile in ambele moduri, dar tot la full res. o sa raman, cred.
Framerate-ul se poate seta si manual (in Sharpcap), probabil ca asa voi face, pentru a scadea marimea fisierelor. Sau trec pe RAW16 si scade automat.  :mrgreen:

La Saturn poti evalua doar pe baza diviziunilor din inel, ca in rest nu ai detalii, ce dimensiune avea diviziunea Cassini in acel moment?.
Pai, are cam 0,3-0,4 arcsec.

GunDALF
30 Sep 2020 08:08


Teste doar. In perioada urmatoare nicio sansa ca sunt in convalescenta... &#128532;

Fiindca inca mai dureaza, am rugat un prieten american (nickname darksolstice) de pe cloudynights sa-mi trimita cateva clipuri cu Jupiter, capturate cu exact acelasi setup ca al meu: Mak127 si ZWO ASI462MC. Le-am procesat in stilul meu  :wink: iar rezultatele le puteti vedea mai jos. Prima foto e la rezolutie intreaga, a doua resized/sharpened.
Ii multumesc si pe aceasta cale lui darksolstice pentru clipuri si pentru permisiunea de a publica fotografiile pe forumul acesta, pentru a arata ce poate setupul acesta.

GunDALF
30 Sep 2020 08:25


Oferta de procesare a clipurilor e valabila si pentru colegii romani. Daca doriti ajutor la asa ceva, nu ezitati sa ma contactati.  :wink:

dmtr69
30 Sep 2020 09:12


Multi iau in considerare doar fps-ul, dar nu si cat de intunecata este tinta la f/20 sau mai mult. Daca esti nevoit sa cresti expunerea la 50ms, nu poti sa ai mai mult de 20fps, relatia dintre expunere si framerate nu poate fi rupta, ar fi ilogic. De asemenea castigul nu poti sa-l pui la la valoare maxima, zgomotul ar fi prea mare si dinamica prea mica. Din cate stiu doar o parte, pana la o anumita valoare este analogic, apoi este doar digital care nu aduce nici un beneficiu ci dimpotriva.

GunDALF
30 Sep 2020 09:32


Clipul e tras la f/24 cu 30fps (poate mai mult) si nu e deloc intunecat/puricos.  :wink:

valy
30 Sep 2020 12:52


Clipul e tras la f/24 ..Deci 0.2 arcsec/pixel? :)

GunDALF
30 Sep 2020 14:25


De ce, e rau? Eu trag la f/29,5.   :wink:

valy
30 Sep 2020 14:32


Nu raportul focal e problema, am avut si f50, ci rezolutia per pixel... nu ca ar fi o problema superoversamplingul.

GunDALF
30 Sep 2020 14:55


Revin iarasi si spun ca tehnica lucky imaging cam anuleaza teoria aia. Evident, daca ai seeing...

valy
30 Sep 2020 15:00


.. cam anuleaza teoria aia. Evident, daca ai seeing...Ramane de demonstrat. Oare poti scoate detalii de 0.4 arcsec in imaginea finala? Daca privim imaginea, detaliul minim se intinde pe mai multi pixeli. Trebuie testat pe Luna/stele duble, acolo ai detalii precise si variate, poti verifica teoria.
Parca stiam ca optica adaptiva la marile telescoape din varf de munte nu trece de bariera 0.1-0.2 arcsec rezolutie, si mi se pare putin indrazneata afirmatia ca un mak de 127m apertura se impaca fara probleme cu rezolutia de 0.2 arcsec/pixel oferita de camera ASI.

GunDALF
30 Sep 2020 15:27


As per Stellarium, vezi captura, diviziunea Cassini are latimea de vreo... 0,4" si Mak-ul o rezolva prea bine, chiar si cu webcamul o facea (prima). ;) A doua e tot cu ASI462MC.
CSF? NCSF... lucky imaging, stackingul cam triseaza cu teoria... Am devenit niste trisori cu totii.  :lol:  :wink: Dar ne prinde bine.

valy
30 Sep 2020 16:18


Aici zic ca e 0.75 la extreme si 0.35 in cel mai ingust, unde la tine nu se vede mai nimic, e drept ca este din 2003 dar acum nu pare mult diferit fata de pozitia de atunci:
https://www.cloudynights.com/articles/cat/articles/observing-skills/what-does-it-take-to-see-width-in-the-cassini-division-r1097

GunDALF
30 Sep 2020 16:28


0.35 in cel mai ingust, unde la tine nu se vede mai nimic
...si revenim la seeing...  :wink: 

La poza mea din 2013 seeingul n-a fost prea grozav. Cred ca la fel si la cea a colegului american. Nici vorba sa fi fost ca la Jupiter. La Jupiter a prins ceva de exceptie.

PS: altii spun de Cassini ca e 0,5", dar chiar si 0,7" mi se pare tot de exceptie. Demonstreaza exact ce-am sustinut eu: lucky imaging face pipi pe teorie.  :lol:  :lol:  :lol: Teoria e buna la single image, probabil, dar si-acolo daca ai prins o milisecunda de seeing perfect, dai flit teoriei iarasi. Fiindca seeingul ala nu e constant, variaza foarte mult in decursul unei observatii. De-aia facem clipuri.  :roll:

De lecturat: https://www.aanda.org/articles/aa/pdf/2006/05/aa3695-05.pdf

GunDALF
11 Oct 2020 17:11


Daca tot n-am cum sa pun camera la treaba, am mai citit pe ici, pe colo cate una-alta. Pe la cowboy-ii aia de pe CN multi sustin ca High Speed Mode (HSM) nu prea-i recomandat. Pai, wtf?, atunci de ce l-au mai pus? Personal, la testele mele am folosit si HSM on, si HSM off, dar n-am observat diferente. Ce-am observat e ca HSM merge doar pe RAW8, adica 10 biti. Pe RAW16 nu e activ.

GunDALF
15 Oct 2020 00:40


Iata ca am testat si camera azi la Marte. Din pacate pe un seeing nu prea grozav + umezeala multa in atmosfera. Pe la 12 noaptea am strans catrafusele, ca am mai ars o tastatura la un laptop din cauza condensului. N-am vrut sa repet isprava. Cam asta s-a vazut, asa la botul calului... Mai am multe clipuri si revin dupa procesarea lor mai amanuntita. Poate fac si-un gif animat, daca iese.
Mak127+Powermate2.5x+ASI462MC

GunDALF
26 Oct 2020 11:38


..si-am reprocesat niste clipuri de la opozitie.

GunDALF
01 Ian 2021 00:22


2020...  :mrgreen: Mai lipsesc cate unele din panoplie, dar au fost vremuri grele, chiar extrem de grele.  :roll:

GunDALF
03 Ian 2021 20:00


Cum tot am fost in minivacanta de acest sfarsit/inceput de an, mi s-a deschis apetitul de a testa la cer nocturn camera din titlu. Contitiile n-au fost nici pe departe ideale (totul a fost filmat prin fereastra :D + poluarea luminoasa), fiindca doar am vrut sa ma familiarizez cu camera si softurile. Mai ales ca ZWO a lansat si-un driver nou, dar si o noua versiune a aplicatiei lor ASI Studio, formata din modulele: ASI Cap (planetara si nu numai), ASI Img (pt. DSO) si ASI Live (stack). Dar am testat si aplicatiile de la concurenta cea free: SharpCap si FireCapture, ultima incepand sa-mi placa din ce in ce mai mult, desi este o versiune mai veche. Insa vad ca a aparut un 2.7 beta in 2020, ceea ce ma face sa sper ca poate in 2021 va aparea si-o versiune stabila cu acelasi numar.
Am folosit un obiectiv prapadit Helios de 50mm/f2 (pe M42) pus cu ajutorul unui adaptor pe [url=https://postimg.cc/QVYKjHh4]trepiedul meu foto Promate. Din cauza ca adaptorul meu la obiectivul M42 e cam lung, a trebuit sa infiletez pe camera celula unui barlow 2x. Doar asa am putut face focus.
Am indreptat ansamblul optic inspre vest, spre Lyra. Capturile au fost Vega si Dubla dubla.  :wink: Am mai privit si spre Cygnus, de la Deneb in sus. Am sperat sa vad ceva in zona aceea de nebulozitate, dar poluarea luminoasa a mascat totul. Au trecut prin cadre si cativa sateliti de-ai boului Musk-at, dar nu i-am prin in cele filmate.
Cireasa de pe tort a fost faptul ca am putut vedea Andromeda (ma rog nucleul si ceva nebulozitate in jur) cu Lacerta Smart 10x50. Mi-am cam fortat gatul pe spate ca era cam sus, dar a meritat...
Nu dati cu pietre, sunt doar teste. Pentru mine au fost foarte utile. 

Vega:

https://www.youtube.com/watch?v=wMf4WNxaboo&feature=youtu.be

Double double:

https://www.youtube.com/watch?v=OzpOSYiyfLI

Cand o sa mai gasesc ceva timp, voi incerca o aliniere polara cu AZ GTi-ul in EQ mode, tot voiam eu s-o-ncerc candva. Bag seama ca va trebui sa folosesc drift alignment, caci nu prea vad Polara de le mine de-acasa. Din cate mi-aduc aminte, PHD2 are asa ceva...

apis21
04 Ian 2021 10:32


Poti face alinierea  polara folosind softul monturii AZ-GTI "SynScan Pro App" in EQ mode fara sa ai acces direct la steaua polara.

0. Aliniere polară grosieră (folosind aplicatiile din telefonul mobil : busola  setata pe "True north" si inclinometru)

1. Trebuie facuta o aliniere dupa doua stele pentru crearea modelului cerului.
2. Din meniul  "Utilitati" >>>>"Advanced">>>"Polar Alignment" alegi o stea din campul vizibil  (montura va executa Goto catre steaua respectiva in baza modelului creat) 
3. Din suruburile de ajustare ale monturii urmand instructiunile aplicatiei duci steaua in centrul imaginii

Pentru o precizie mai mare poti sa resetezi modelul (Alignment>>> Reset Alignment) si refaci pasii 1,2,3 dar pentru SW72ED nu este necesar datorita distantei focale mici.

GunDALF
04 Ian 2021 12:20


A, thanks, habar n-aveam ca aplicatia SW are asa ceva. Merita o incercare. 
De fapt, de pe telefon o folosesc doar pentru a porni urmarirea. In prima faza aliniez cu laserul (am unul pe o dracovenie de suport care il face perfect paralel cu montura). La planete chiar n-am avut nevoie de mai mult. Dar progresam...  :mrgreen:

Citisem, cred, ceva despre aliniere polara pe CN, dar acolo foloseau Sharpcap. Evident, alinierea preliminara o faceau cu softul SW.

GunDALF
06 Ian 2021 20:07


Poti face alinierea  polara folosind softul monturii AZ-GTI "SynScan Pro App" in EQ mode fara sa ai acces direct la steaua polara.Da, dom'le, are aliniere polara aplicatia SW. M-ai facut curios si azi am incercat-o. E al naibii de usor de facut. Acum, nu stiu si cat e de precisa. Dar probabil ca pentru o focala scurta e suficienta.
Bine ca m-ai facut atent, ca eu nu i-am acordat asa mare atentie aplicatiei. Thanks!  :wink:

GunDALF
09 Ian 2021 14:00


M-ar interesa daca cineva pasionat de fotometrie si mai stiutor decat mine, m-ar putea ajuta intr-o problema. Din considerente de testare a camerei ASI462MC in diverse scenarii, as vrea sa stiu cum as putea compara/echivala magnitudinea aparenta a diverselor corpuri ceresti (planete, Venus, Jupiter, Luna etc. dar si DSO) cu luminozitatea emisa de diverse corpuri terestre: becuri, pereti in lumina zilei (scenariu cu Soare, noros, amurg, seara etc.) sau alti asemenea substituienti ai noptilor senine. Sper sa ma fi facut inteles. :)

Am dat eu de niste formule ce leaga Magnitudinea aparenta de Iluminare, dar nu stiu cat de utile mi-ar fi, caci am incercat niste calcule si mi-au reiesit niste valori cam... dubioase:

Ev=10^{(-14.18-Mv)/2.5},
Mv=-14.18-2.5*lg(Ev), 
unde Mv e magnitudinea, iar Ev iluminarea.

GunDALF
28 Ian 2021 21:26


Luatu-i-am si un [url=https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=202642#202642]filtru de-asta, sa vedem ce poate si in IR.  :)

GunDALF
29 Ian 2021 09:54


Am testat nitelus doar cu IR cut intai, apoi doar cu IR pass si expunerea, practic, aproape ca nici nu se modifica. Deci, camera chiar e foarte sensibila in IR. I'm really impressed!

GunDALF
25 Mar 2023 17:04


Pentru posesori... a folosit cineva telefon cu USB3 OTG cu camera@aplicatie din Play? Daca, da, cum se descurca? Ma duce gandul la un setup ultra-mega-portabil folosind telefonul pentru capturi de clipuri. Ar fi ceva!
Eu am incercat-o pe USB2, dar rezultatele nu sunt prea grozave, in sensul ca da unele erori. Insa telefonul e mai vechi, poate pe unul mai actual cu USB3 s-ar schimba calimera.

romh
25 Mar 2023 21:01


Vrei sa validezi datele lui JWT. Ma miram si eu de ce inca nu au aparut camere astro cu infrarosu.

gpaunescu
25 Mar 2023 23:53


Pentru posesori... a folosit cineva telefon cu USB3 OTG cu camera@aplicatie din Play? Daca, da, cum se descurca? Ma duce gandul la un setup ultra-mega-portabil folosind telefonul pentru capturi de clipuri. Ar fi ceva!
Eu am incercat-o pe USB2, dar rezultatele nu sunt prea grozave, in sensul ca da unele erori. Insa telefonul e mai vechi, poate pe unul mai actual cu USB3 s-ar schimba calimera.

Am ceva indoieli ca va merge bine la video; cand capturezi video cu astro camera, de obicei e bine sa ai un calculator cat mai rapid.
De exemplu nici, pe Raspberry PI 4 nu  merge prea bine captura video; si cred ca e comparabil cu telefonul ca viteza si in plus are USB 3 (adica putine frame pe sec).

Capturi foto merge fara nici o problema pe R. PI 4. 

Pe telefon, pot aparea si alte probleme, cum ar fi viteza mediului de stocare.

GunDALF
26 Mar 2023 19:32


Nu cred ca problema e a mediului de stocare. Telefoanele mai rasarite care au USB 3.1, au si stocare UFS 3.1, care merge pana la 1200 MB/s, viteza mai mult decat suficienta chiar si daca salvezi video RAW. Iar standardul USB 3.1 ajunge la 5 Gb/s (~625 MB/s). Deci, n-ar trebui sa fie probleme. Mai mult, procesoarele sunt suficient de puternice (mult peste o jucarie de RPi), asa incat sa lucreze in tandem corect. Problema mea e nu daca standardele alea asigura cele necesare capturii clipurilor video, ci daca nu e doar marketing, iar producatorii doar se bat cu caramida-m piept. O sa verific curand, ca voi schimba telefonul cu unul cu USB3.1@UFS3.1, zic ei.

https://gadgetversus.com/processor/qualcomm-sm8350-ac-snapdragon-888-plus-5g-vs-broadcom-bcm2711/

GunDALF
04 Apr 2023 12:14


Mi-am schimbat batranul (aproape 5 ani de utilizare) si credinciosul PocoF1, care inca da clasa multe panarame din 2023 cu un Edge 30 Fusion. Am testat vitezele de citire scriere si sunt in parametrii doriti 3-5 Mbits/s. Am conectat ZWO ASI 462MC si am reusit (pe USB 3) sa ating fps atinse si pe laptop. Din pacate, nu scrie decat mp4, comprimat. Cand schimb pe RAW8 sau 16 crapa aplicatia ZWO. O sa mai bibilesc la setari sa vad de ce nu vrea sa scrie RAW. Nu e problema de viteza, fiindca am scris la full resolution cu 120 fps, care da cantitate mai mare de biti/s decat ROI VGA in RAW8.
Daca aveti vreo idee, sunt receptiv. Daca nu reusesc, o sa scriu pe forum la ZWO sa vedem care e spilul.

gpaunescu
04 Apr 2023 13:21


Ce aplicatie, folosesti ca sa incerc si eu.

GunDALF
04 Apr 2023 15:46


Pai, ASICAP din Play Store.