-----------------------------------
Vexatyk
26 Sep 2020 08:50

Am gasit un Dobson 300
Salutari. Am gasit un dobsonian de 300 pe olx . Montura pare varza dar pretul cerut imi pare ok ( 2200 lei negociabil). Optic pare in stare buna telescopul dar nu imi dau seama cam cat ar costa sa refac montura .
Excludem probleme legate de portabilitate din discutie ( de care sunt constient dar le pot rezolva ).

Ce parere aveti ar fi ok investitia si cam la cat sa ma astept sa cheltuiesc extra pentru repararea / confectionarea unei alte monturi .

Multumesc anticipat .

valy
26 Sep 2020 10:26


Cat poate sa coste? E placaj, 100 de lei, si niste lipici sau holzsuruburi. Dar nu ti-s zis ce a patit? Pare roasa de soareci. 
Depinde daca nu are si alte probleme ascunse, asa din poza pare functional, nu arata bine dar e functional.

Armand Popa
26 Sep 2020 10:40


realizarea unei monturi dobson e foarte simpla si foarte ieftina, mai ales ca ai toate piesele monturii. ai nevoie doar de placaj sau pal nou (placaj)
Important e oglinda principala sa fie ok. sa nu fi fost spalat necorespunzator, sau sa aibe zgarieturi sau alte surprize. 
Atentie, tubul e maricel, este destul de greu de plimbat.
Eu folosesc un dobsonian 305/1500 cu tub intreg, si este destul de dificil de scos afara, plimbat. In masina nu incape decat daca ai masina combi, asa ca nu este un telescop practic pentru amatorul ce iese la observatii la cer negru. 
Eu il folosesc acasa iar la iesiri ma duc cu un dobsonian de 200.
Per ansamblu, merita distractia!
Spor si cer senin

Stanescu Octavian
26 Sep 2020 10:41


nu cred ca montura conteaza nu privesti noaptea montura  estetic . functioneaza si urata patata . vei vedea imagini bune sau foarte bune  functie de calitatea slefuirii primarei .

Armand Popa
26 Sep 2020 10:44


sunt de acord cu Tavi. Daca funtioneaza, nu e rupt, doar ros de soareci e bun. noaptea nu se vede. iar daca se vede e bai :) :) :) 
Dar daca te deranjeaza, il dai cu smirglu si il vopsesti.

Vexatyk
26 Sep 2020 10:56


Multumesc pt sfaturi. Montura a stat mai mult pe afara si se pare ca umezeala si-a facut efectul. Legat de transport nu imi fac griji chiar am masina combi. Dobsonul de 150/1200 nici nu il scot de pe montura la excursii scurte de 20 - 30 min, dar sunt constient ca asta nu voi putea face cu cel de 300. Voi contacta vanzatorul si cred ca cel mai sfant este sa incerc sa ii fac o vizita.  Cred ca imi fac si un abonament la sala ca sa am conditie sa car tubul  :lol:. Cer senin.

valy
26 Sep 2020 11:16


Cel mai bine il vezi, pot fi surprize la focuser, secundara, lagarele monturii, zgarieturi fine ce nu se vad in poze. Dar daca optica e ok restul se repara ieftin. La 2000 de lei sa ai optica de 300mm, focuser, cautator e bine, restul e bonus.
Primara are suport in 3 puncte?

Vexatyk
26 Sep 2020 11:37


Primara este in 3 cleme. Nu imi dau seama daca are si ventilator. Nici o poza nu e din spatele tubului.

2SKY
26 Sep 2020 18:38


Montura o duci la un atelier serios de timplarie si o face ca noua . Slefuieste cantul discurilor , face alt sant si aplica protectia aceea de plastic . Cei 2 umeri ai monturii se pot chiar taia ....partea defecta daca este  , 2-3cm , se imbina cu holzsuruburi si ai montura originala . Mie nu mi se pare greu telescopul ,  oricum iti trebuie un carucior pt deplasari scurte si rotiri stinga /dreapta , sa nu il bruschezi / decolimezi . 

In halul in care este , vad ca si tubul la baza e galben , ai de bagat ceva banii , si nu il scoti original , astfel ca la o vinzare sa iti scoti banii . Asa ca daca optica e ok , as negocia , si mai mult de 1900-2000 parale , nu merita la buzunarul meu . Acum fiecare stie pe al lui

Imi pare mie sau cerculetul de colimare din mijlocul primarei nu este , si se vede ceva umblat . Ori a fost spalata  prea neglijent , ori de la roua ..cum a stat afara  a putrezit  . Ar trebui sa fie de schimbat prin magazine  de profil .

theogon
26 Sep 2020 20:22


Telescopul trebuie vazut. Fii foarte atent la partea optica, nu cumva statul in umezeala care a afectat montura nu a lasat urme si pe oglinzi? M-as uita la focuser, m-as uita la secundara si evident la principala. In rest - cum au spus si prietenii nostri :problemele  cu montura se pot rezolva. Cat despre sala nu e nevoie sa-ti faci abonament - cara numai telescopul  de colo pana colo  si faci si nuschi si faci si economie la banii de sala :lol: 
Succes!