-----------------------------------
CristiB
19 Mar 2008 13:05

Merita NORCONIA ASTRO RET 47?
Buna ziua tuturor! De curand m-a atins si pe mine microbul ,,telescop" si vreau sa-l tratez cu ceva!  Fiind total in afara subiectului pana acum ma uitam la NORCONIA ASTRO RET 47 (900x114) cu urmatoarele caracteristici: 
Reflector, equatorial mounting, fine adjusting cables, aluminium tripod, 6x30 finderscope, 2x
Barlow lense and two eyepieces (H6 and H20 mm)
101831 NORCONIA ASTRO RET 47 (900x114)
max. mag. 300 x
1 pcs/ctn; G/W: 15 kgs;    670 ron
Totusi am gasit cam la acelasi pret si alte variante pe acest forum. Stiu ca e o investitie mica si ca pt ceva mai performant trebuie mult mai mult dar pt inceput ......
Multumesc celor care ma vor ajuta sa fac cea mai buna alegere!

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 13:36


Da este bun pretul si telescopul dar ai grija la montura. Daca este EQ1 este slab, mai bine mai dai un ban si iei minim EQ2. Vezi ca sunt cateva magazine in tara cu telescoape la fel de bune si cam la acelasi pret.
Numai bine!

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 13:39


Iti recomand http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster130eq.htm daca nu ai multe pretentii pentru a urmarii planetele.
Numai bine!

CristiB
19 Mar 2008 14:08


Da este bun pretul si telescopul dar ai grija la montura. Daca este EQ1 este slab, mai bine mai dai un ban si iei minim EQ2. Vezi ca sunt cateva magazine in tara cu telescoape la fel de bune si cam la acelasi pret.
Numai bine!
Imi cer scuze dar e un alfabet nou pt mine si nu stiu ce inseamna nici montura nici EQ1 sau 2.
Dintre cele doua care ar fi mai bun(cel postat de mine si cel al dumneavoastra)? Parca la Norconia vad ca mareste mai mult. Dar probabil sunt si alte lucruri de bagat in seama la un telescop bunicel. Eu as dori sa-l folosesc si pentru observarea peisajelor, iar la Astromaster specifica acest lucru. Totusi pe forum am citit ceva de ,,imagine inversa" la observarea terestra.
 Intre timp am aflat si cum se calculeaza ,,f"-ul ,iar la Norconia are o valoare mai mare(7,8) decat la Celestron Astromaster 130(5). Cu toate acestea habar nu am ce valoare ar fi mai buna din cele doua si de ce!

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 15:17


Cel mai bun in general este cel recomandat de mine (Celestronul). De ce? Are doua oculare mult mai bune cu care vine (deci nu iti mai cumperi altele, maxim le completezi) si montura este mult mai buna (deci stabilitate mai buna, nu ai vibratii). Iar prin design-ul lui este mai stabil (are tubul mai scurt).

Teoretic puterea maxima de marire a unui intrument astronomic este de doua ori diametrul instrumentrului (maxim de doua ori jumatate, depinde de calitatea opticii). In cazul de fata, strict matematic vorbin cel recomandat de mine este mai bun (poate mari mai mult).

Montura EQ (=montura ecuatoriala) se clasifica cam asa (groso modo):
1<2<3<4<5<6, adica 6 e mai buna ca 5 si 5 mai buna ca 4, etc. Deci EQ1 este cea mai proasta. Iar experienta a arata ca pentru un telescop cu oglinda de 114mm, 130mm o montura acceptabila este de la EQ2 in sus.

Cu orice instrument poti sa observi si terestru. Da, intoarce imaginea dar exista o lentile (un accesoriu) care se pune intre ocular si telescop (arata ca un barlow) si care coresteaza aceasta intoarcere a imaginii. Asa ca indiferent de telescop poti sa corectezi imaginea.

Numai bine!

CristiB
19 Mar 2008 16:39


http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_207&products_id=808&osCsid=d770adc4dc068e3aa1dea66e47ad1572   asta nu ar fi mai bun. E cu putin mai scump!

Si detaliile
http://www.astroshop.de/en/telescopes/our-recommendations/very-cost-effective-entry-level-telescopes/megastar-150-1400-eq

horatius
19 Mar 2008 17:16


Nu! In astronomie cat dai atata face telescopul. Nu ti se pare suspect ca un telescop cu un diametru de 150mm pe montura ecuatoriala costa aproape la fel cu unul de 130mm? Un newtonian de 150mm incepe de pe la 1100 ron in Romania. Oare ce defect are respectivul din linkurile tale?

Ce nu scriu cei care le produc/vand, si se bazeaza pe aceasta omisiune in a vinde (sau mai degraba a prosti eventualii cumparatori) este faptul ca respectivul telescop are 2 mari-mari probleme optice: 1)o oglinda sferica cu o focala pe undeva la f/4, iar in focalizator este montat o lentila Barlow care modifica distanta focala la 1400mm. Oglinda sferica inseamna ca telescopul are aberatie de sfericitate, imaginile nu pot fi focalizate, sunt neclare orice ai incerca sa ii faci. Barlow-ul din focalizator e de obicei de slaba calitate, mai introduce si el aberatii optice si in plus joaca un rol mai grav decat s-ar crede: nu iti permite sa colimezi telescopul precis intrucat barlow-ul respectiv nu se poate colima, regla in focalizator. Iar daca demontezi focalizatorul si reusesti sa scoti Barlow-ul nu mai poti focaliza telescopul la distanta focala nativa a oglinzii sferice intrucat cursa focalizatorului nu e suficienta. De unde iti poti da seama de faptul ca e un telescop prost: daca te uiti la imagine tubul optic e prea scurt pentru a gazdui o oglinda cu o focala de 1400mm; ar trebui sa aiba 1,5m lungime tubul, dar el nu are mai mult de 50-60cm.

Ce marca e si asta MegaStar, cati au auzit de ea? Nimeni, nimic.

Daca vrei un telescop de 150mm bun poti lua unul de la Sky-Watcher sau Celestron: 

http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_207&products_id=808&osCsid=d770adc4dc068e3aa1dea66e47ad1572   asta nu ar fi mai bun. E cu putin mai scump!

Si detaliile
http://www.astroshop.de/en/telescopes/our-recommendations/very-cost-effective-entry-level-telescopes/megastar-150-1400-eq[/quote]

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 19:50



Si detaliile
http://www.astroshop.de/en/telescopes/our-recommendations/very-cost-effective-entry-level-telescopes/megastar-150-1400-eq

Skywacher a raspuns direct la subiect asa ca nu are rost sa ne repetam si noi. Poate putin cam dur la adresa comerciantilor (care nu au nici o vina, ei doar vand cumparatorii aleg).
Numai bine!

CristiB
19 Mar 2008 21:41



. Ce marca e si asta MegaStar, cati au auzit de ea? Nimeni, nimic.

Daca vrei un telescop de 150mm bun poti lua unul de la Sky-Watcher sau Celestron: 


Nu vreau sa fiu Gica contra dar totusi firma TS se afla pe un site sub denumirea de Teleskop Service, iar site-ul e romanesc, iar cunoscatorii ar fi trebuit sa stie de acesta firma care este nemteasca sau germana, ca nu stiu cum sa mai zic. Produsele recomandate de Sky... sunt chinezesti si sunt din ,,vanzarea " proprie. Sa fie asta motivul pentru care nu ,,a auzit " de firma concurenta tot din romania?
Iar scopul meu principal era sa stiu daca firma Norconia cu al ei produs la care am afisat caracteristicile, se merita sa fie folosit .

CATALIN_RG
19 Mar 2008 22:23

bani tai
tu poti sa faci ce vrei ca sunt banii tai,dar sa sti ca nimeni de aici nu ar avea motiv sa te-nvete prostii! montura EQ nu prea ai nevoie la observatii vizuale,mai satisfacatoare e o montura dobson(nu tremura aproape deloc) asa ca ia un dobson de 200mm si o sa ai multe de observat iar pe urma poti sa-ti iei si montura la el si orice altceva dar nu te grabii ai prea multe de invatat si sa stii ca cei care ti-au dat sfaturi sti foarte multe despre optica si despre piata de accesorii astronomice din romania. Eu nu am intrebat pe nimeni si mi-am luat un junk telescop cu care vedeam luna si cam atat iar pe urma mi-am luat un doson de 200mm si sunt multumit,dar tu ai sansa sa inveti de la cei mai buni de pe la noi!
  Cel care invata din greselile proprii e destept insa cel care invata din greselile altuia e intelept! Fi intelept!!!!

horatius
19 Mar 2008 22:29


O sa te convingi ce e nemtesc si ce nu cand il cumperi. Daca nu inmultesti cu cel putin 10-20 de ori suma pe care vrei sa o investeti acum intr-un telescop nu o sa iei instrument produs in alta tara decat China/Taiwan. 95% dintre instrumentele ce se vand peste tot sunt facute in China.

E alegerea ta de unde si ce iei. Oricum vad ca esti hotarat pe Norconia acela. Orice se poate folosi, cu rezultate diferite de la produs la produs.


Nu vreau sa fiu Gica contra dar totusi firma TS se afla pe un site sub denumirea de Teleskop Service, iar site-ul e romanesc, iar cunoscatorii ar fi trebuit sa stie de acesta firma care este nemteasca sau germana, ca nu stiu cum sa mai zic. Produsele recomandate de Sky... sunt chinezesti si sunt din ,,vanzarea " proprie. Sa fie asta motivul pentru care nu ,,a auzit " de firma concurenta tot din romania?
Iar scopul meu principal era sa stiu daca firma Norconia cu al ei produs la care am afisat caracteristicile, se merita sa fie folosit .

CristiB
19 Mar 2008 22:41

Re: bani tai
tu poti sa faci ce vrei ca sunt banii tai,dar sa sti ca nimeni de aici nu ar avea motiv sa te-nvete prostii! montura EQ nu prea ai nevoie la observatii vizuale,mai satisfacatoare e o montura dobson(nu tremura aproape deloc) asa ca ia un dobson de 200mm si o sa ai multe de observat iar pe urma poti sa-ti iei si montura la el si orice altceva dar nu te grabii ai prea multe de invatat si sa stii ca cei care ti-au dat sfaturi sti foarte multe despre optica si despre piata de accesorii astronomice din romania. Eu nu am intrebat pe nimeni si mi-am luat un junk telescop cu care vedeam luna si cam atat iar pe urma mi-am luat un doson de 200mm si sunt multumit,dar tu ai sansa sa inveti de la cei mai buni de pe la noi!
  Cel care invata din greselile proprii e destept insa cel care invata din greselile altuia e intelept! Fi intelept!!!!
Multumesc de tonul foarte cald! Dobsonul tau intradevar e o masinarie faina. Sunt constient ca am de invatat de la cei mai buni de aici , de asta am si apelat la ajutorul lor. Ideea e ca imi vine acest telescop, pe care e drept ca nu sunt obligat sa il cumpar, ma refer la Norconia, si acum nu prea stiu ce sa fac.

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 22:43




Firma poate este germana dar produsele sunt din China. Doar sticker-ele de pe telescoape sunt germane. Poate nu ne crezi dar asta este realitatea. 

Acum mai este o chestie, telescopul dar exemplu de tine are oglinda sferica, cel recomandat de mine o are parabolica. Te rog sa ma crezi ca este un mare plus in calitatea imaginii. 

Iar restul avantajelor le sti. 

Ai putea sa ne dai un link un ai vazut telescopul de care zici tu, ca eu inca sunt putin confuz de ce zici tu.

Normal ca nimeni nu iti baga nimic pe gat. Tu ne-ai cerut parerea si noi ti-am dat-o. Alegerea iti apartine.

Numai bine!

CristiB
19 Mar 2008 22:45


O sa te convingi ce e nemtesc si ce nu cand il cumperi. Daca nu inmultesti cu cel putin 10-20 de ori suma pe care vrei sa o investeti acum intr-un telescop nu o sa iei instrument produs in alta tara decat China/Taiwan. 95% dintre instrumentele ce se vand peste tot sunt facute in China.

E alegerea ta de unde si ce iei. Oricum vad ca esti hotarat pe Norconia acela. Orice se poate folosi, cu rezultate diferite de la produs la produs.


Trebuie sa recunosc o mare experienta in ceea ce spui si din acest motiv am si apelat la acest forum. Concluzia ar fi ca daca iti doresti ceva performant trebuie sa cresti si suma investita proportional. Norconia pe care am postat-o cu ale ei caracteristici cum ati caracteriza-o fata de celelalte modele mai des intalnite pe acest forum? Asta e intrebarea ,, to be or not to be"?

Catalin Paduraru
19 Mar 2008 22:51


Mai telescopul cumparat de tine este standard. Adica telescoape cu aceste caracteristici sunt produse de toate firmele din lume. Nu e un telescop slab ca optica dar mecanica e la fel de importanta. Si este posibil sa fie slabuta mecanica si sa fi dezamagit. 
Eu de asta ti-am recomandat altul.
Numai bine!

CristiB
19 Mar 2008 23:07


Mai telescopul cumparat de tine este standard. Adica telescoape cu aceste caracteristici sunt produse de toate firmele din lume. Nu e un telescop slab ca optica dar mecanica e la fel de importanta. Si este posibil sa fie slabuta mecanica si sa fi dezamagit. 
Eu de asta ti-am recomandat altul.
Numai bine!
Nu am cumparat acel telescop, de asta va si ,,stresez" cu intrebarile! Multumesc Catalin pentru sfaturi, ai fost foarte activ! Acel telescop e postat pe un site de arme Arrow. Acum sunt in constructie acele pagini si nu se vede imaginea dar au zis ca il primesc vineri la mine in Iasi. Apare intr-un catalog al firmei dar nu pe site-ul principal. http://64.233.183.104/search?q=cache:LSKTj3NurGcJ:www.norconia.de/nor_downloads/nor_catalogpdf.pdf+NORCONIA+900X114&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro

Minusurile m-ar interesa la optica, mecanica mai putin!
Dar daca spuneti ca Astromaster ( Celestion) e mai bun o sa fac cum spuneti voi! Daca o sa ma intrebati si pe mine ce arma de autoaparare va recomand o sa va dau cel mai bun sfat, asa ca trebuie sa dau Cezarului cei al Cezarului, si lui Dumnezeu cea ce e a alui Dumnezeu(parte care de obicei lipseste cand se foloseste aceasta ,,vorba".

CATALIN_RG
19 Mar 2008 23:32

site
http://www.norconia.de/norc_opt/norc_opt_tele_2.htm 
Dau niste puteri de marire la instrumente cam exagerate asa ca nu prea cred ca stiu ceea ce fac ei acolo,poate se gandeau la arme cand scriau prezentarea, eu nu as avea incredere in producatori astia polivalenti pentru ca nu poti fi bun la prea multe lucruri, li se trage de la lunetele de pe arme care nu au nevoie de calitatile unui telescop astronomic!
 Urmareste detaliile de rezolutie care sunt mai importante ca magnificare,mecanica conteaza pentru ca un focuser prost te face sa nu mai ai placerea de a folosi instrumentul ca si tremuratul monturii,ocularele conteaza la fel de mult ca si obiectivul,finderu poate sa-ti ofere multe satisfactii si singur,eu obijnuiesc sa-l iau de pe telescop si sa ma uit cu el asa ca detaliile fac diferenta!
Ca si armele cea cu aer comprimat seamana cu una de 9mm doar ca nu se compara!
Numai bine si orice ai alege bucurate si ai rabdare cu el ca si cu o femeie frumoasa,numai asa o sa ai satisfactii!

CristiB
19 Mar 2008 23:39

Re: site
http://www.norconia.de/norc_opt/norc_opt_tele_2.htm 
Dau niste puteri de marire la instrumente cam exagerate asa ca nu prea cred ca stiu ceea ce fac ei acolo,poate se gandeau la arme cand scriau prezentarea, eu nu as avea incredere in producatori astia polivalenti pentru ca nu poti fi bun la prea multe lucruri, li se trage de la lunetele de pe arme care nu au nevoie de calitatile unui telescop astronomic!
 Urmareste detaliile de rezolutie care sunt mai importante ca magnificare,mecanica conteaza pentru ca un focuser prost te face sa nu mai ai placerea de a folosi instrumentul ca si tremuratul monturii,ocularele conteaza la fel de mult ca si obiectivul,finderu poate sa-ti ofere multe satisfactii si singur,eu obijnuiesc sa-l iau de pe telescop si sa ma uit cu el asa ca detaliile fac diferenta!
Ca si armele cea cu aer comprimat seamana cu una de 9mm doar ca nu se compara!
Numai bine si orice ai alege bucurate si ai rabdare cu el ca si cu o femeie frumoasa,numai asa o sa ai satisfactii!
Deci propunerea dumneavoastra in alegerea unui telescop ar fi....?

Catalin Paduraru
20 Mar 2008 08:24


Recomadarea mea o ai, Celestronul. E cel mai ieftin de pe piata si bun in categoria in care se invarte. 
Numai bine!

Volans
20 Mar 2008 09:02


Salut. Voi incerca si eu cateva raspunsuri, in limita priceperii.
  Deci: 
  1)orice telescop este mai bun decat nici un telescop....DAR unul prost ales te poate umple de frustrari, asa ca alege cu grija...
  2) in astronomie :bigger is better" cel putin cand vine vorba de marimea obiectivului (oglinda sau lentila). Asadar cauta telescopul cu diametrul obiectivului cel mai mare pe care ti-l poti permite., diferenta conteaza clar.
  3) in opinia mea, pentru observatii vizuale, ia-ti un dobson....o montura ecuatoriala din clasa eq1 (si chiar eq2) este destul de instabila, iar manevrarea ei (unei monturi ecuatoriale) te va incurca destul, vei gasi mult mai greu (ca incepator) diverse obiecte pe cer, stand in pozitii contorsionate demne de Nadia Comanici  :D ....sa nu mai amintim ca, pt a o folosi corect trebuie pusa "in statie", adica aliniata pe directia polului nord ceresc, nu poti doar sa o scoti repede afara si sa-i "dai bataie".
  Avantaje montura dobson: o scoti rapid afara si este gata de folosit din secunda unu, vibratii aproape zero (si crede-ma, vibratiile DERANJEAZA...rau!), manevrare intuitiva, ocularul are mereu o pozitie paralela cu solul ceea ce inseamna ca poti sta frumos pe un scaunel si observa dupa pofta inimii, Dezavantaje: no foto, exceptie fotografii unor obiecte luminoase gen luna, cu expuneri mici.
   Totusi, in opinia mea, pentru un INCEPATOR si pt. observatii VIZUALE dobson este recomandat.

 4) Un instrument cu focala mica (si aici ma refer specific la reflectoare gen celestronul 130/650) este un instrument minunat cand vine vorba de portabilitate. Trebuie sa stii ca totul vine cu un pret: sunt mai sensibile la decolimare, ceva mai greut de colimat (decat sa zicem un reflector cu o focala de peste 900mm), sunt mai pretentioase la oculare-ai nevoie de la plossl in sus. de asemenea nici o combinatie de barlow nu poate suplini cu adevarat o focala mai lunga atunci cand vine vorba de grosismente (marire) mare pt planete, de ex. INTOTDEAUNA oglinda principala (obiectivul) unui astfel de reflector "rapid" TREBUIE sa fie parabolica, daca ai cea mai vaga banuiala ca este doar sferica, fugi de asa ceva!!!!
   Totusi, aceste reflectoare sunt foarte bune la deep sky, ti-am enumerat si cateva probleme, pentru ca sa STII despre ce e vorba.


Opinia mea personala:cu banutii de care dispui: un tub optic (newton) cu principala de 150, parabolica cu focala 900-1200mm, careia ii vei construi o montura dobson (materiale procurate de la bricostore/praktiker..etc totul la cativa zeci de lei 50-60 adica). Cum sa construiesti o montura dobson? Pai este plin internetul de asa ceva, ba chiar cred ca exista pe forum cativa membrii cu experienta in asa ceva, caraora le poti cere sfatul.

CristiB
20 Mar 2008 11:23


Multumesc mult pentru efortul facut ca sa ma lamuriti ce e mai bine de facut! Iar ce am dedus eu acum ca e mai bine de facut e sa mai adaug la suma initiala ceva fonduri care sa acopere unele lipsuri ale telescoapelor mai ieftine. Pana in 15 milioane ce credeti ca ar fi acceptabil?

Catalin Paduraru
20 Mar 2008 17:39


Pana in 15 milioane ce credeti ca ar fi acceptabil?

Pai depinde ce vrei tu de la telescop. Este ca la masini, ce vrei sa fuga tare sau sa care mult? 

Iar cel mai bun instrument ever pentru oricine este cel pe care il folosesti cel mai mult nu cel cu oglinda cea mai mare  :wink: 

Numai bine!

CristiB
21 Mar 2008 08:03


... telescopul dat exemplu de tine are oglinda sferica, cel recomandat de mine o are parabolica. Te rog sa ma crezi ca este un mare plus in calitatea imaginii. 



Te rog spune-mi si mie cum ai dedus ca Norconia are oglinda sferica?

Catalin Paduraru
21 Mar 2008 08:21


Nu exista telescop 114mm f=900mm cu oglinda parabolica (doar daca o face cineva la el in garaj, in comert nu exista). Te rog sa ma crezi fiindca am construit ca 10-15 telescoape cu optica la fel. 
Iar dovada este simpla, este mult mai ieftin sa faci o oglinda sferica (fiindca una parabolica mai intai a fost sferica dupa care s-a parabolizat). 
Iar al doilea motiv este ca intr-o aproximatie (in general de la F/8 in sus) diferentele dintre sferica si parabolica nu mai sunt asa de mari. Asa ca in cazul de fata telescop de 4.5" are cam f/8 si nu mai trebuie parabolizat. 
Dar the right way este o oglinda parabolica indiferent de focala. Fiindca parabolic mai bun ca sferic.
Numai bine!

CristiB
21 Mar 2008 09:38


Multumesc de explicatii. Azi ma duc sa-l vad si o sa iau cartea tehnica sa o studiez. E asa mare diferenta intre telescopul recomandat de tine si cel de care zic eu, doar datorita formei lentilei? Adica se simte in mod vizibil diferenta?

Forever_Man
21 Mar 2008 11:00


Este vorba de oglinda, nu lentila. Telescoapele au oglinzi, iau lunetele au lentile.

Catalin Paduraru
21 Mar 2008 15:34


 E asa mare diferenta intre telescopul recomandat de tine si cel de care zic eu, doar datorita formei lentilei? Adica se simte in mod vizibil diferenta?

Pur matematic este mai bine parabolic decat sferic indiferent de raportul focal. Fizic peste F/8 nu prea mai deranjeaza asa de mult vizual si de asta zic este OK si cel de 114m F=900mm. Se simte enorm de mult daca scazi sub F/8 si nu prea ai cum sa nu observi diferentele dintre cele doua design-uri. 
Pe de alta parte tu este incepator si probabil nu o sa vezi diferentele dar cineva mai experimentat isi va da seama imediat. Ideea este ca in timp o sa capeti experienta si este mai bine sa iti cumperi unul bunicel de pe acum decat sa il schimbi dupa 1 an.
Numai bine!

CristiB
21 Mar 2008 15:46


 Ideea este ca in timp o sa capeti experienta si este mai bine sa iti cumperi unul bunicel de pe acum decat sa il schimbi dupa 1 an.
Numai bine!

Perfect adevarat, de aceea am mai ridicat un pic stacheta la asta  http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8retro.htm     Din cate am vazut sunt cam voluminoase, iar pe un site chiar le numeau ,,galeti de lumina", dar pana la urma asta poate fi un mare avantaj.

Catalin Paduraru
21 Mar 2008 15:55


Mai tot raul spre bine. Adica deja intram in alta categorie de "jucarii"  :D care or sa te tina ocupar cativa ani buni de acum incolo. 
Am avut cateva telescoape identice cu ce ne arati tu acolo. 
Asa ca te sfatuiesc:
- sa iti iei masina
- sa stai undeva la curte sau la un etaj mic
- sa ai spatiu de depozitat
- sa poti sa cari
Daca in mare indeplinesti conditiile de mai sus atunci e perfect. Un astfel de telescop necesita mai multe resurse fizice si materiale.
Si inca un sfat, ti-l recomand pe cel de 1200mm focala fiindca da imagini mai bune si nu iti trebuiesc oculare asa de bune pentru utilizarea cu el.
Numai bine!

CristiB
21 Mar 2008 16:09


Asa ca te sfatuiesc:
- sa iti iei masina
- sa stai undeva la curte sau la un etaj mic
- sa ai spatiu de depozitat
- sa poti sa cari
!

Si uite asa cumparand un telescop ma fac om gospodar, cu de toate  :D   :D  !
Nu l-am vazut in marime naturala dar pana la urma are 90 cm lungime la fel ca si celalalt de care am vb la inceput. E doar un ,,pic" mai grasut  :D  . Asa arata cel de la norconia  http://www.arw.ro/produs.php?p=4870  .
Off, oricum o dai tot apare cate ceva  :(  !

Catalin Paduraru
21 Mar 2008 17:11


Uite asa arata telescopul de 200mm F/6, ca inaltime si calibru fata de un om.
Iar persoana din imagine are cam in jur de 175 cm.
Numai bine!

Volans
22 Mar 2008 09:25


Dobsonul ala e foarte bun. Cum bine ai fost sfatuit, ar fi de preferat sa-l iei pe cel cu focala mai lunga (dobson "clasic" focala 1200mm). In ansamblu focala ceva mai mare are mai multe avantaje legate de oculare, grosisment, colimare...bineinteles vei avea un tub ceva mai lung(doar cu vreo 25cm) si o (foarte) usoara scadere a luminozitatii(absolut neglijabil)
   Eu zic ca nu ai neaparat nevoie sa achizitionezi la pachet si o masina/casa la tara/pisica etc  :wink: . 
  Nu inteleg de ce vi se pare mare o asa jucarie...mai mult spatiu ocupa 130/900-le meu montat ecuatorial pe trepied si nu inteleg ce filozofie e sa cari de colo colo un tub de 17 kile (cu tot cu montura).
  Opinia mea (neautorizata): mergi pe dobsonul 203/1200. Folosit cu pasiune te va tine ocupat (foarte) multi ani de acum incolo. 

  Link: http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=25&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm

http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_16_21&products_id=66&osCsid=edfce7642e09c09807c1ccce05c9980e

....tu alegi.

Catalin Paduraru
22 Mar 2008 09:43



  Nu inteleg de ce vi se pare mare o asa jucarie...mai mult spatiu ocupa 130/900-le meu montat ecuatorial pe trepied si nu inteleg ce filozofie e sa cari de colo colo un tub de 17 kile (cu tot cu montura).
  
  Link: http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=25&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1


Ai avut un astfel de telescop? Daca nu ai avut nu poti sa intelegi cat de greu este sa il cari, sa urci scari cu el, sa il transporti in masina, sa il manevrezi in locuri stramte, etc. 
Ca spatiu nu ocupa mai mult ca un 4.5" montat pe EQ dar totusi ocupa destul. Si nu cred ca este estetic sa stai cu un tub alb in mijlocul camerei de zi. 
Ce bine ca ai amintit si de telescop expert care sunt cei mai apropiati de cristib. Astfel poate sa mearga personal pana la ei sa il ia.
Numai bine!

CristiB
22 Mar 2008 11:41


Sincer sa fiu cand am vazut comparatia reala dintre telescop si un om in imaginea de mai sus m-am ,,racorit" bine de tot in ceea ce priveste achizitia unui astfel de exemplar. Nu-mi ofera deloc acea portabilitate pe care mi-o doresc! Intradevar e nevoie de masina ca sa iesi cu el pe  inaltimile de la periferia orasului. Iar eu, chiar daca in acest moment am o masina foarte incapatoare, nu intentionez ca la fiecare iesire sa depind de ea. Poate mai bem o bere ceva, nu?   :D  Am glumit, dar una peste alta mi-i necaz ca ce e portabil spuneti ca nu e performant si ce e cat de cat bun e cat un tun. Se gaseste ceva care sa impace si capra si varza?

CristiB
22 Mar 2008 11:49


Un Dobsonel ceva pe undeva, parca erau si mai mici, 150/xxx. Sau variante ajutatoare? Saptamana viitoare as dori sa cumpar unul! Era aseara un cer senin, si o Luna mare si stralucitoare, ca aproape mi-a parut rau ca nu m-am dus ieri sa iau acel Norconia asa slab cum e el. Dar o sa mai fie ocazii! Multumesc de ajutor!

Seb
22 Mar 2008 13:16


Imi dau si eu cu parerea (primul meu post pe acest forum), fara a fi folosit asa ceva (bazandu-ma totusi pe ceea ce am citit din diverse surse inainte de a cumpara primul meu telescop - un Dobson 203mm f/5.9):

Poate o alegere buna tinand cont de criteriile tale de portabilitate (si pret) ar fi un refractor (luneta) cu un diametru de 90-100mm si cu f/10-f/11 (adica cu o distanta focala in jur de 900-1000 mm, nu un refractor cu tub scurt), pe o montura alt-az (nu equatoriala).

Un astfel de instrument permite folosirea unor oculare mai putin pretentioase (adica mai ieftine) datorita raportului focal mai mare (in jur de f/10-f/11). 

Monturile alt-az sunt mai ieftine decat cele equatoriale (adica pentru o anumita suma de bani primesti o montura mai solida).

Timpul de racire este mai mic decat la un reflector si mai ales decat la un Schmidt-Cassegrain.

Unul din dezavantajele refractorului fata de Dobson ar fi pozitia mai incomoda atunci cand te uiti la obiecte apropiate de zenit (adica pe directie apropiata de verticala). Probabil ca aici ar ajuta o oglinda diagonala.

Un Dobson de 150mm nu cred ca este mult mai usor de transportat decat un Dobson de 200mm. Daca te decizi la Dobson, cumpara unul de 200mm f/6 (f/5.9).

CristiB
24 Mar 2008 22:05


Am pus in balanta tot ce am citit pe acest forum + ceea ce m-au sfatuit unii colegi de suferinta si a rezultat asta http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_36_38&products_id=162&osCsid=d770adc4dc068e3aa1dea66e47ad1572
acum loviti in mine cat puteti  :D

horatius
24 Mar 2008 22:24


Am pus in balanta tot ce am citit pe acest forum + ceea ce m-au sfatuit unii colegi de suferinta si a rezultat asta http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=1_36_38&products_id=162&osCsid=d770adc4dc068e3aa1dea66e47ad1572
acum loviti in mine cat puteti  :D
Alegerea e buna, dar recomandarea mea e sa iei modelul cu montura ecuatoriala. Iata-l
http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster90eq.htm

Motivul e montura. Diferentele sunt mai multe, si in favoarea monturii EQ.

CristiB
24 Mar 2008 22:59


Nu mai am ce face acum, e cumparat! Maine il duc pe cea mai mare inaltime de langa Iasi (zona Bucium pt cine cunoaste)  si o sa-l pun la treaba. Asta daca nu ploua, ca parca asa au anuntat. Am ales acea montura pt simplitate si pt usurinta in transport( fara masina).Acum o sa descopar singur dezavantajele ei dupa ceva timp de observatii. Am oricum un cunoscator langa mine care o sa ma invete ce si cum. E vb de Sky de pe acest forum. Fara el, in afara de Luna, nu as sti altceva la care sa ma uit! Cei de la care am cumparat refractorul au confirmat ca am in pachet si un 2x Barlow. A contat si trepiedul de otel. Ocularele au zis ca sunt bunicele , oricum nu Kelner(nu stiu daca asa se scrie corect). Cu timpul o sa iau ceva mai performant. E potrivit si pt observatii terestre, ceea ce era o conditie pt achizitie. Una peste alta la banii astia asta s-a putut!

Forever_Man
25 Mar 2008 01:25


Vreau si eu sa merg. :D Aveti un loc si pt mine ?  :lol:

Doru Dragan
25 Mar 2008 04:59


E foarte bine! Succes!

CristiB
25 Mar 2008 09:07


Vreau si eu sa merg. :D Aveti un loc si pt mine ?  :lol:
Loc este numai ca .....ninge! Pune pe un pm un nr de tel si te caut.

CristiB
25 Mar 2008 09:09


E foarte bine! Succes!
Multumesc! Am tinut cont si de sfatul dumneavoastra!