-----------------------------------
jimao22
08 Ian 2021 01:50

IC 405 - Flaming star nebula
Pe 15 decembrie am avut ocazia sa merg la Runcu impreuna cu cativa prieteni din SARM ca sa urmarim Geminidele si sa pozam chestii faine pe un cer Bortle 2. 
Ca o paranteza, cred ca cerul a fost chiar mai bun de atat, fiindca am avut o mare de nori sub noi, care a obturat foarte eficient toata poluarea luminoasa de sub nivelul nostru (circa 900 m altitudine).
Am avut la mine ambele monturi "usoare", iOptronul si Mioritica, pe prima avand ca si telescop - Omegon-ul de 66 mm F/6 cu camera ASI 553MC si un filtru dual-band Ha-OIII tot de la ZWO. 
Tinta aleasa a fost Flaming Star nebula (IC 405) din Auriga, care este o combinatie intre o nebuloasa de emisie si una de reflexie, aflata la circa 1500 ani-lumina.
Rezultatul din poza este suma a 21 de expuneri bune din 28 in total, a cate 180 de secunde fiecare. Am vrut sa fac mai multe expuneri, dar seara a inceput relativ tarziu si a durat destul de mult sa setez ambele monturi. 
Oricum, pentru foarte putinul timp total de expunere (un pic mai mult de o ora), rezultatul mi se pare multumitor.
Achizitia, calibrarea cu dark si bias precum si debayerarea - facute cu MaximDL. Post-procesarea in PixInsight pentru prima faza si in Star-Tools pentru a doua faza. 
Ca o alta paranteza - pentru cei interesati - Star-Tools a ajuns la versiunea 7 si este muuult mai eficient si mai bun si mai usor de folosit decat era in versiunea 3 pe care am cumparat-o acum vreo 8 ani. Este un program de post-procesare foarte puternic si pe acre il folosesc cu egala placere ca si PixInsight. 

In a doua poza sunt echipamentele si cei 5 care am stat pana ne-a prins dimineata la stele.

dmtr69
08 Ian 2021 17:56


A iesit foarte bine, chiar daca ai avut asa putin timp de expunere. Nebuloasa de reflexie a fost dezavantajata de filtrul duo-band, dar tot se vede. Bravo Cristi! La multi ani si cer senin!

jimao22
09 Ian 2021 13:24


Mul&#539;umesc de urări Marius! La mul&#539;i ani si tie si tuturor prietenilor de pe forum! Cer senin tuturor.