-----------------------------------
AstroAlex
02 Feb 2021 11:24

Alti doi incepatori... tata si fiu...
Ziua buna tuturor,
 
Sunt tatal unui baiat de 11 ani, care in ultima vreme, manifesta interes din ce in ce mai mult pentru acest domeniu. Inceputul a fost marcat odata cu vizita la Planetariul de la Slanic Prahova, urmat de vizita si observatiile facute la Observatorul &#8220;Vasile Urseanu&#8221;. Intre timp am achizitionat si cateva carti specifice, pe care le-am citit cu mare interes.
Acum ne aflam in faza cautarii de noi informatii, precum si in cautarea primului telescop&#8230; ceea ce ne-a adus catre Forum.
Am facut eu contul pentru el, considerand ca momentan e cam mic pentru a activa direct si singur pe un forum, desi nu stiu daca exista o limita de varsta&#8230;
 
Multumim pentru acces!

saiph
02 Feb 2021 13:52


Bine ati venit! :)
Ca prim instrument, cel mai indicat ar fi un binoclu, si sunt cateva ratiuni in spatele acestei recomandari:
 - utilizatorul foloseste ambii ochi, fapt ce contribuie la un start fara constrangeri
 - putere de marire mica si un camp aparent destul de larg, ceea ce contribuie la confortul pe timpul observatiilor (tintele se pot gasi relativ usor, imaginea e cat de cat stabila, campul este luminos, poate invata constelatiile astfel)
 - pret relativ mic
 - usurinta in ceea ce priveste depozitarea, transportul, utilizarea.

Pt incepatori mai hotarati, o luneta pe trepied sau montura alt-az ar fi cea mai indicata, de preferat chiar pe montura manuala, ne-computerizata, iar in spatele acestei recomandari ar sta cativa factori:
 - pret relativ mic - in caz ca interesul nu se mentine pe termen lung, macar investitia nu a fost prea mare
 - gabarit relativ redus, e usor de carat si depozitat
 - nu presupune cunostinte prea avansate pentru utilizare - sistemul in care se misca este unul cunoscut (sus-jos, stanga-dreapta - mimeaza miscarile capului/gatului)
 - desi sunt convins ca vor fi destui care au argumente pro monturi automatizate, as zice, cel putin pt inceput, mai degraba nu, pt ca: 
 - - utilizatorul pierde legatura directa cu mecanismul prin care cerul se desfasoara in fata lui, 
 - - nu este incurajat sa caute singur, cu harta in mana, obietele pe care vrea sa le observe
 - - este documentata, prin studii, importanta stimulilor incrementali in raport cu capacitatea individului de a-si dori sa continue sa caute ceva mai bun; ce vrea sa zica asta? nimic altceva decat ca "daca te-nveti cu prea bine prea devreme, te culci pe-o ureche"; este posibil sa nu se aplice la absolut toti indivizii, dar statistic vorbind, sansele sunt foarte mari sa se aplice, nestiind exact ce se ascunde in spatele aparentei; deci, daca o sa vrea mai mult, o sa ceara singur, de aceea e bine sa "inghita portii mici, digerabile".

Altfel, desi nu e neaparat un "sport de ehipa", prinde bine interactiunea cu alti pasionati, fie de pe forum, fie dintr-un club, sau un grup cat de cat organizat, cu care sa iesiti la observatii si sa schimbati informatii, materiale, echipamente. Asa se obtine o anumita expunere la ceea ce inseamna instrumentar, tehnici de observare, tips & tricks, si mai ales cer senin.

GunDALF
02 Feb 2021 13:59


Postarea lui saiph ar trebui pusa la topicul sticky de achizitii instrumente incepatori.  :D Like!
Tot in spiritul simplitatii, as recomanda ca telescop de incepator un mic newtonian (130/650) pe montura Dobson, care in realitate este tot o alt-azimutala.

AstroAlex
02 Feb 2021 20:10


Multumim pentru primire si pentru sfaturi!
Vom aduna cat mai multe informatii si vom urma cat mai multe sfaturi... cu siguranta. Doar de aceea ne aflam aici...

2SKY
02 Feb 2021 23:04


Salut . Oricare instrument ar fi , e bine sa nu limiteze incepatorul in prima zi de observatii , adica sa ai posibilitatea de magnificatie macar 250x , chiar daca cu ocular sau barlow neincluse in pachet . F important , cit mai putin plastic , si daca e Newtonian e bine ca oglinda principala sa fie parabolica . Ce ati reusit sa vedeti la vizitele de la observatoare ? trebuie sa va informati cum si ce se vede la ocular , sint mai multe surse , ... asta inainte de achizitie . Bafta

zoth
03 Feb 2021 16:52


Oricare instrument ar fi , e bine sa nu limiteze incepatorul in prima zi de observatii , adica sa ai posibilitatea de magnificatie macar 250x ...

Vorba lui Stanescu: "Bai bai", nu vi se pare ca exagerati nitel??  :shock: 

Stiu ca vremurile s-au schimbat, dar prin toamna lui '72 cand am privit prima data cerul printr-un instrument rudimentar de constructie proprie, nici nu stiam ce-i aia magnificatie, dapoi sa fiu limitat de ea  :lol:  :lol:  Mai tarziu am aflat/dedus ca ma aflam binisor sub 30x dar pe vremea aia nu era un impediment. Imaginile vazute la "ocular" ( a se citi lupa) cat de proaste or fi fost ele, au ramas memorabile si mi le amintesc cu mare placere si azi!

N-ar strica putina modestie asadar, macar in prima zi de observatii ...  :)

Armand Popa
03 Feb 2021 17:38


pentru inceput uita de 250X. In general , si cel mai des vei folosi 25X 50X 80X 100X si cand te incorzi, ajungi pe la 150-200X max. Nu e totuna ce optica te ajuta sa obtii acele mariri de 25-80-100X

Erwin
04 Feb 2021 15:54


@Alex
Bine a&#539;i venit pe forum!

Subscriu lui Saiph. 

Orice instrument v-a&#539;i decide să lua&#539;i trebuie să &#537;ti&#539;i că nu există instrument bun la toate, fiecare are plusuri &#537;i minusuri &#537;i un amator ajunge să aibă mai multe din fiecare. O constantă ar fi setul de oculare ce îl poate completa pe parcurs &#537;i este bine să fie aloca&#539;i bani la fel de mul&#539;i cât pentru instrument. Ocularul este jumătate din telescop. 

Spor la studiu &#537;i cer senin!

@2SKY De&#537;i ai ceva vechime &#537;i în mod normal ar trebui să ai &#537;i experien&#539;ă, am observat că e&#537;ti foarte amabil în a da sfaturi aiuristice începătorilor. Te rugăm frumos să te ab&#539;ii dacă nu ai ceva constructiv &#537;i cu adevărat util de spus, spre a nu-i induce în eroare.

2SKY
04 Feb 2021 18:54


Da asa este cu telescoapele .... unii ajung sa aiba si 3-4 binocluri . Oricum va cumpara  tot in functie de banii ,  interes , si hotarire  . Daca deranjeaza se poate sterge

AstroAlex
04 Feb 2021 19:53


Multumim!
Si asteptam sfaturi in continuare...
Intre timp studiem, studiem...

AstroAlex
18 Feb 2021 21:02


Salutare tuturor,

Nestiind unde in alta parte, pun o intrebare aici:
Cunoaste cineva pe Domnul Nelu Rugan alias "rugy"(aici pe forum)?
Cum as putea sa iau legatura cu dansul, altfel decat pe forum(aici nu raspunde)?

Multumesc!

saiph
18 Feb 2021 21:24


Pe Facebook ai incercat?

AstroAlex
19 Feb 2021 19:49


Multumesc!
L-am gasit...