-----------------------------------
BikermanRO
28 Feb 2021 21:24

Victor &amp; Andreea, incepatori amandoi
Până acum interesul meu în domeniul astronomiei s-a limitat la fotografierea cerului noaptea în perioada concediilor. De curând fiica mea &#537;i-a manifestat dorin&#539;a de a primi un telescop pentru a putea privi luna, planetele din sistemul solar &#537;i stelele. 

Am găsit acest forum &#537;i m-am gândit că aici este locul potrivit pentru a găsi &#537;i primi informa&#539;ii despre telescopul potrivit plus alte informa&#539;ii utile despre acest domeniu. 

Seară bună &#537;i cer senin.

MariusP
28 Feb 2021 21:47


Iti spun si aici bine ai venit!

Ti-am editat mesajul, trecand "Subiect" in locul textului pe care ai vrut sa-l scrii. Sigur ai folosit diacritice si forumul nu l-a afisat. Editeaza-ti mesajul scriind acelasi text, dar fara diacritice.

Erwin
01 Mar 2021 09:03


Bine ai venit!

Dacă feti&#539;a are sub 10 ani mai bine mai a&#537;tepta&#539;i. Î&#537;i va pierde repede interesul pentru că un instrument bun este greu de manevrat pentru un copil. Doar dacă o asista&#539;i dvs. cu punerea în sta&#539;ie &#537;i găsirea obiectelor. 

Recomandarea mea este un mic newtonian de 130mm cu montură Dobson table-top. Aten&#539;ie, un set de oculare de bună calitate costă mai mult decât telescopul &#537;i fără ele nu prea se vede bine, cele care vin cu telescopul sunt doar "demo". Sau, un telescop mai mare de 150mm F/8 dacă ave&#539;i în vedere că ve&#539;i face multă vreme observa&#539;iile împreună. Nu lua&#539;i nimic "pentru începători" pentru că sunt doar jucării gen "moartea pasiunii". Mai bine lua&#539;i un telescop second-hand, în caz că nu-l ve&#539;i folosi îl pute&#539;i revinde fără a pierde foarte mult. Optica nu se uzează!

Altă variantă este să lua&#539;i un binoclu 7x50, 10x50 de calitate, sau cel pu&#539;in decent, de exemplu Lacerta Explorer care oferă un optim de calitate/pre&#539;. Îl pute&#539;i folosi &#537;i în excursii dar &#537;i noaptea. De la munte unde e cerul negru &#537;i nepoluat se pot vedea o mul&#539;ime de obiecte difuze din catalogul Messier: galaxii, roiuri, nebuloase, câmpuri stelare interesante &#537;i chiar stele duble. Mărirea mică în schimb nu ajută la observa&#539;iile planetare, totu&#537;i se pot vedea craterele mai mari pe Lună &#537;i sateli&#539;ii lui Jupiter cu el. Un binoclu mai mare ar fi mai bun pentru astronomie însă nu poate fi &#539;inut în mână, trebuie folosit un trepied.

BikermanRO
01 Mar 2021 11:41


Bine v-am gasit.

Observatiile le vom face impreuna deocamdata. 

Dupa ce am rasfoit internetul cateva zile ma gandeam la una din variantele urmatoare:
https://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/351-telescop-skywatcher-70500-az-2.html
https://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/7570-telescop-meade-adventure-scope-80mm.html
https://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/28-telescop-skywatcher-dobson-130650-blackdiamond-heritage.html

La ultimul ma retine partea cu necesitatea colimarii si faptul ca fiind partial deschis observarea va fi influentata de sursele de lumina externe.

I-am batut un apropo legat de un binoclu, dar sugestia mea nu s-a bucurat de succes. Telescop sa fie. Si in utilizare consider ca ar fi mai bine un telescop. Pentru inceput o voi ajuta eu cu pozitionarea si reglarea. Dupa ce am prins in ocular ceva frumos ii va fi mai usor sa admire si ea decat in cazul unui binoclu fara trepied.

Fiind incepator imi este frica de unul second hand. Nu as stii cum sa il verific daca este ok sau nu.

Poate puteti sa ma ajutati cu o parerea despre cele 3 variante de mai sus. Pentru moment nu as vrea sa mai investesc in alte accesorii, doar in telescop si, eventual intr-un adaptor pentru smartphone.

Multumesc.

GunDALF
01 Mar 2021 12:25



La ultimul ma retine partea cu necesitatea colimarii si faptul ca fiind partial deschis observarea va fi influentata de sursele de lumina externe.

E cea mai buna solutie dintre cele 3.  :wink:

BikermanRO
01 Mar 2021 13:21


Si mie tot acela imi place cel mai mult si mi se pare mai future proof.

Sa inteleg ca nu ar fi o problema cu faptul ca este deschis in partea superioara? 

Colimarea este greu de facut? Nu am 2 maini stangi, dar nici foarte tehnic nu sunt.

Multumesc.

BikermanRO
03 Mai 2021 18:39


A venit iepura&#537;ul cu un Sky Watcher 70/700. Fiica foarte încântată.