-----------------------------------
mihaig
14 Mar 2021 21:54

Proiect Newtonian 400 mm f/5 GoTo
Pe drumul catre constructia  newtonianului de 20" f/4 pe montura Dobson,am facut o escala la unul de 16" f/5,pentru antrenament.
   Am preluat designul de la SW,cu diferenta ca reglajul de colimare al oglinzii principale nu este la oglinda,ci sus,linga cusca secundarei,pe suruburi de 10.In loc de a regla primara,se modifica pozitia/inclinarea custii secundarei in raport cu ea.Mai practic si mai usor,in special daca folosesti laser+Barlow pt colimare.Deoarece telescopul va locui in curte,pentru corp am folosit teava de plastic SN4 cu perete de 16 mm grosime.Teava a fost "sculptata"pentru a-i scadea greutatea;la final va fi imbracata in folie de foam de 2mm,alba la exterior,neagra in interior.
   Tevile sunt de Al,25mm diametru,pereti de 2mm;sistemele de prindere sunt din PA 66 de 6 mm grosime, diverse tipuri de reductii/cuplaje pentru tevi de gaze.Toata asamblarea este extrem de rigida.
Distanta primara-secundarai este reglabila,deoarece telescopul va fi folosit cu binoviewer permanent,fara OCS,pentru a putea avea maximum posibil de cimp fara vignetare la magnificari mici.Asta va necesita multe testari.De asemenea,secundara va fi ceva mai mare decit in mod uzual;
   Am ales f/5(sau o valoare cit mai apropiata)pentru a minimaliza cit se  poate defectele ocularelor;
Oglinda e in stadiul de "fine grinding", adusa aproape de  f/5(2000 mm).Mai putin si incep polisarea.
Electronica e gata,functionala si testata,OnStep.Mecanica pentru Az e compusa din roata dintata 8"cu 197 dinti cuplata cu melc la un NEMA 17 cu reductie x4.
Cea pentru Alt e compusa dintr-un NEMA17 cu reductor x14 incorporat care va actiona roti dintate angrenate;acelasi principiu  pe care l-am folosit la motorizarea dobului de 12",cu succes.
  Pozele reprezinta doar faza initiala,de testare;cu siguranta vor mai fi modificari.Pe masura ce constructia avanseaza,o sa fac update la topic.
Fiti ingaduitori cu dezordinea din atelier:)

2SKY
14 Mar 2021 23:21


Fain de tot ce apare la imaginii , nu stiu daca nu e prea mare viteza de slefuire la abraziv , . Nu viteza e cheia ,  din contra  , verificarii multiple . Am incredere  in opticianul in devenire , Se vrea si asta e , important , concurenta mare dar sigur ! Nimeni nu este scutit , si preturile de magazin sint in  aceiasi gama , nimeni nu scapa . ASTA E ASTRONOMIE PURA !

Erwin
15 Mar 2021 09:12


Bravo! Spor &#537;i finalizare cu succes! Orgasme astronomice incluse. :D

mihaig
16 Oct 2021 19:38


Polisarea  oglinzii de 16" se apropie de final.Criteriile care constituie targetul polisarii sunt: obtinerea asa-numitului "black polish"(cind privesti oglinda la un unghi mare,apare ca imaginea unui bazin de ulei negru,fara reflexii) ,o margine cit mai buna si o figura acceptabila de rotatie,fara zone.Fiecare rezultat trebuie confirmat prin cel putin 2 teste independente.Dupa 97 ore-masina de polish am obtinut urmatoarele rezultate:
1.Calitatea suprafetei(smoothness).
Consider o suprafata buna cind trece testul laser;un fascicul laser de 5 mw indreptat la 45 grade catre oglinda nu are punct de intrare vizibil pe suprafata oglinzii;se vede doar reflexia de pe spatele oglinzii;calitatea suprafetei este confirmata de testul Lyot si de prezenta imaginii de bazin de ulei negru cind privesti suprafata oglinzii la unghi mare.
2.Calitatea marginii.
TDE/TUE reduse la minim(turned down/up edge);criteriul e verificat folosind 2 teste cu Foucault;primul,inelul luminos in jurul oglinzii in punctul de nul trebuie sa fie balansat si uniform,al doilea punind  lama Foucault inside focus  la cca 1/4 din diametru,imaginea lamei taind oglinda trebuie sa fie perfect dreapta.Primul test nu e trecut perfect,inelul e usor debalansat.1-2 ore de corectat.
3.Forma geometrica.
Nu e musai  sa fie sferica;cit timp corectia este catre parabola,este ok;nu sunt zone,benzile sunt uniforme(onduleurile din pozele Ronchi sunt din cauza curentilor din atelier).Calitatea marginii e greu de dedus din Ronchi datorita difractiei la marginea oglinzii si a faptului ca retelele nu sunt de o calitate prea buna

Pozele nu sunt de calitate,facute din mina cu telefonul.E mai greu sa fac o instalatie profi de pozat testele decit sa slefuiesc o oglinda.
 Inca un pic de corectie fina pentru margine si trec la parabolizare.

Stanescu Octavian
16 Oct 2021 22:27


Principalul test si cel mai dureros este verificarea lipsei astigmatismului. nu are rost sa incepi parabolizare daca exista astigm.  generezi stea in centru de curbura  laser +0cular 7mm  -prisma beeamspliter  apoi  pivesti steaua cu ocular 3mm   intra extra  daca ai cerc e super

mihaig
16 Oct 2021 22:44


Nu cred ca am astigmatism.Cel putin nu vizibil.La inceputul polisarii am avut ceva(Ronchi intra focus si extra focus curbat in directii diferite).Atunci am rotit la fiecare 20 min oglinda pe suport cu 15-30 grade.Plus suport  gros de iarba artificiala.Plus spatele oglinzii polisat plan pina la 320.Am verificat cu Ronchi la 0,15,30,45,90 grade.S-a corectat,imaginile Ronchi intra-extra nemaifiind inclinate la unghiuri diferite .

Erwin
16 Oct 2021 23:25


Faină treabă! Spor la faza finală!

dragos.n
16 Oct 2021 23:46


Interesanta si complexa constructie. Spor la lucru.

mihaig
01 Feb 2022 21:57


Partea cea mai grea a telescopului a ajuns la final:oglinda.Parabolizarea grosiera s-a terminat,probabil dupa testul pe  stea vor mai fi facute mici corectii,in special in zona centrala,usor undercorrected.Deocamdata,mai binele este dusmanul binelui:)...
Ronchi Matching Test al lui Mel Bartels arata decent(dungile deschise la culoare reprezinta paraboloidul perfect,cele inchise la culoare din interiorul lor,oglinda.Cu cit benzile inchise la culoare intra mai bine in cele deschise,cu atit oglinda se apropie de parabola perfecta).
Astigmatism nu este,cel putin vizibil.Suprafata este smooth,laserul la putere  maxima dispare in oglinda.De asemenea,am reusit sa pastrez marginea intacta in timpul parabolizarii.Petele de pe oglinda sunt degetele mele:)
Urmeaza achizitia unei secundare de calitate si testul pe cer al oglinzii.

Erwin
02 Feb 2022 00:03


Nu-i bine nici să fii perfec&#539;ionist, dar nici să te mul&#539;ume&#537;ti cu mai pu&#539;in... Succes pe mai departe, eu unul abia a&#537;tept să mă uit prin el! :)

Mircea Pteancu
02 Feb 2022 23:15


Mihai

Felicitari si spor la finalizare !

Venim cu sampanie la inaugurare ... dace ne inviti  :wink: 

Succes maxim, Mircea

Stanescu Octavian
03 Feb 2022 12:37


Cand crezi ca e gata parabola poti aduce la mine si vedem in cateva secunde daca e parabola buna . Ronchi dublu pass cu plana de referinta  trebuie sa dea tot paralel cu 10 linii/mm   si am si 20 linii/mm iar in focar exact un fir taie ca lama se vede Lamda /1000  atomic  :shock:

mihaig
03 Feb 2022 14:17


Am inteles,Tavi,multumesc de ajutor:)...Oricum,la tine ajungea....

mihaig
29 Apr 2022 11:44


Test de asamblare al celulei flotante a oglinzii,18 puncte;aluminiu de 6 si baltic birch de 20 mm(folosit pentru punti de nave,proprietati asemanatoare cu ale aluminiului).Proiectarea facuta cu PlOp;erori induse:
RMS=1.10e-6,PV=5.10e-6,sub limite sesizabile.
Oglinda va "pluti" liber pe celula,fiind fixata pe directia inclinarii de un sistem wiffle-tree,compus din 2 piese cu cite 2 minirulmenti la capete,dispusi la 45 grade fiecare,rezemind oglinda in planul centrului de greutate.

Dbird
30 Apr 2022 11:53


Super proiect! Felicitări! &#538;inem pumnii pentru o finalizare pe măsura pasiunii investite!!!

mihaig
04 Dec 2022 23:20


M-am hotarit sa il refac mecanic din cauza de greutate;am cam exagerat cu supradimensionarea si a iesit un telescop ok,dar prea greu;
Am inceput reconstructia in model "open truss cage",din doua bucati,una pentru primara,a doua pentru sustinerea custii  secundarei;deocamdata am facut doar cusca primarei(nefinisata inca),folosind tot baltic birch si teava de 30 mm;a iesit un ansamblu foarte solid,testat cu cele 90 de kile ale mele;nu se observa nici o flexare.
   Urmeaza acelasi model pentru partea de sus;am facut o simulare fizica folosind cage-ul actual(care va fi refacut cu totul);distanta primara-secundara e de cca 1700 mm,rezulta planul focal undeva la 3-5 cm in interiorul focuserului;
Oricum,cage-ul secundarei se va putea deplasa 8-10 cm,pentru a putea folosi binoviewrul fara corector.
Cele doua parti se vor separa usor desfacind 4 suruburi;colimarea ar trebui sa se pastreze(btw,colimarea primarei va fi facuta cu 3 bare filetate,astfel incit sa se poata face cu ochiul in focuser)
Interiorul va fi inchis  cu neopren negru.
Urmeaza si refacerea monturii goto azimutale,tot in sensul scaderii drastice a greutatii.

valy
05 Dec 2022 22:09


E urias, aproape ca nu incape in camera!

Cum ai testat flexura? La modul cum sunt barele cred ca ai torsiune, nu pui si ceva in X?   

Spor la construit in continuare.

Mircea Pteancu
05 Dec 2022 22:54


Poate ca o sa te superi Mihai dar romgleza e de vina, folosirea termenilor in mod mimetic.
Termenul ''truss'' face trimitere la ''grinzile cu zabrele'', numite in domeniul confectiilor metalice si ''ferme''. Stiu ce vorbesc, am lucrat sapte ani in acel domeniu.
Din instinct ingineresc, Valy a si intrebat, unde sunt diagonalele si are dreptate.
Putem sa cautam mult si bine, nu vom gasi grinzi cu zabrele fara ''diagonale'' adica acele elemente constructive care sa formeze celula de baza nedeformabila care este triunghiul.

Deci ma alatur si eu lui Valy in sugestia de modificare a solutiei constructive. Asta se va deforma ca prastia.

Succes, Mircea

valy
05 Dec 2022 23:48


L-as face cu 4 bare de 2m si niste fire in X intre ele...dar  asta doar daca nu esti multumit de actuala structura.
https://www.cloudynights.com/topic/540131-string-telescopes/

mihaig
06 Dec 2022 12:42


Intr-adevar,dpdv ingineresc, "truss"nu este cel mai fericit cuvint,lipsind al 3-lea element al unui triunghi.Mai potrivit ar fi "strout poles",dar nici asta nu e complet corect,deoarece se refera la bare nesegmentate.Ca sa nu mai folosim "romgleza",sa ii spunem sistemului "structura  varza":)
Lucrind multi ani cu inginerii,stiu ca mai usor ii faci sa inteleaga cu desene:)
Deci,deformarea unei bare rotunde este direct proportionala cu cubul lungimii.Daca barele AC ar fi dintr-o bucata si daca punctul de rotatie al sistemului ar fi la un capat,atunci ea  ar juca un rol serios.Cu toate astea,multi fac structuri cu 3 bare  pentru newtoniene,cu destul de mult succes(vezi "dobstuff"si  newtonienele Sky-Watcher retractabile).Separind barele in segmente la jumatate(AB+BC) prinse zdravan una de alta prin suruburi(barele avind talpi de fixare)  si mutind centru de rotatie cit mai aproape de centru(cum e cazul la montura alt/az),deformarea segmentelorAB si BC se reduce de 8 ori fata de o bara AC.
La aceasta estimare putem adauga : oglinda nu e grea(cca 6 kg) ,distanta dintre segmente e mare raportata la lungimea lor(L/2) si inelele de stratificat de 20 mm au un coeficient de deformare apropiat de al aluminiului.
Pe baza acestor considerente,cred ca deformarea intregii "structuri varza" ar trebui sa fie neglijabila pe drumul de la zenit la orizontala si invers.Bineinteles,doar sistemul terminat si testat poate confirma ce am spus mai sus.Daca vor exista devieri semnificative ale fascicolului laser intre zenit si orizontala,cu siguranta voi pune ceva zabrele.Singura problema care o vad acum este cea a prinderilor mecanice dintre segmente,care trebuie sa fie cit mai ferme.
Structura nu e atit de inalta ,tavanul atelierului e la 2m inaltime,iar un segment de bara are 80 cm.

Erwin
06 Dec 2022 14:28


Într-adevăr, asta a fost impresia mea când am văzut prima construc&#539;ie, era prea grea. 
Versiunea 2.0 se apropie de ceea ce cred că trebuie să fie!

Flexura depinde &#537;i de diametrul &#539;evilor sau de distan&#539;a dintre ele în raport cu lungimea. Când am construit ultralight-ul de 305mm m-am uitat pe site-ul lui Ross Sackett care a experimentat mult până a ajuns la sistemul monopole. &#538;eava de carbon de fi 60 cu perete de 2mm nu flexează deloc. Flexura provine numai din partea construită din placaj de mesteacăn. În cazul tău, faptul că ai segmente scurte &#537;i distan&#539;a dintre ele este comparabilă cu lungimea nu cred că vei avea nicio problemă, flexura va fi nesemnificativă. Dacă chiar vrei să o reduci &#537;i mai mult po&#539;i face partea din mijloc pu&#539;in mai largă &#537;i astfel să ai trapeze, nu dreptunghiuri. Nu este neapărat nevoie de triunghiuri ci poate fi suficient să ai componentele for&#539;elor distribuite pe 3 axe nu doar pe 2 ca în cazul dreptunghiurilor.

valy
06 Dec 2022 15:11


Intr-adevar tuburile Skywatcher colapsabile au 3 bare, mai scurte ce-i drept, si lumea este multumita cu ele.

Dar intreb: o astfel de structura ca in poza atasata nu este mai simpla, mai usoara, mai rigina si mai "aerisita" fata de desenul tau?

mihaig
06 Dec 2022 16:19


E doar mai simplu...daca tevile sunt dintr-o bucata.E modelul folosit de cei de la Dobstuff.Problema este ca:

1. nu gasesti insertii metalice de calitate pentru ele,care sa reziste la eforturi mecanice...doar prin America,si la niste preturi respectabile.Eu asta am:tevi de 80 cm/3cm cu insertii bune la un capat si talpa metalica la celalalt.

2.Din considerente pe care nu le discut aici,nu pot folosi sistemul truss Dobson,ca altfel faceam o platforma Steward ca lumea,nu ceea ce se vinde in comertul astro ca si "truss".
( https://www.cloudynights.com/topic/490435-merope-engineering-a-low-compromise-compact-16-dob/ post 16)

Deci asta avem,cu asta defilam.

mihaig
04 Ian 2023 22:54


Proiectul a ajuns la final.A venit si oglinda de la aluminizat,impecabila,ca tot ce vine de la Tavi:).Structura noua este ceea ce trebuie:solida,usoara,cu o atenuare rapida a vibratiilor.Colimarea se pastreaza de la orizontala pina la zenit.Goto-ul tine targetul in cimp circa 10 minute.Am o rezerva de  7-8 cm la distanta dintre cusca secundarei si oglinda,pentru a putea folosi binoviewerul  fara OCS.Cadrul  va fi imbracat in lycra negru,impermeabilizat.mai sunt citeva piese din baltic birch care trebuie date cu grund/vopsea de exterior,iar apoi telescopul va merge in gradina de la tara,unde-i va fi locul de acum inainte,linga fratiorul de 12".A fost un foarte bun exercitiu inainte de a ma apuca de cel de 20".
Lectii invatate:
1.O focala peste 1800 este incomoda pentru un newtonian pe montura alt/az.Eu am 1.90 dar,pentru observatii peste 50 grade altitudine,trebuie sa ma sui pe ceva,Telescopul de 20 "va fi  f/3.7-3.8 maximum,chiar daca va trebui sa folosesc un Paracorr.
2.Sistemul de colimare de sus cu tije al oglinzii principale este foarte bun.Toata colimarea dureaza citeva minute,se poate face si cu ochiul la stea.Niciodata nu voi mai folosi sisteme in spatele oglinzii.
3.Am reusit sa invat  sa elimin/evit astigmatismul in constructia la masina de slefuit a oglinzilor mari si subtiri.Un proces lung si dureros,cu multe experimente nereusite.Erorile pe care le-am facut cu oglinda de 16 nu vor mai fi repetate la cea de 20.
4.Reversul medaliei in cazul oglinzilor subtiri este suportul lor,care se complica foarte mult,spre deosebire de cele groase;obligatoriu celula flotanta cu 18-27 de puncte de sustinere si sistem special,pe rulmenti,pentru sustinerea pe margine;altfel,apare astigmatismul.

Erwin
05 Ian 2023 12:08


Felicitări, Mihai, &#537;i aici! Jos cu pălăria! 

Sper să mai ajung pe la tine când mai vin în vest, să ne uităm prin el!

Mircea Pteancu
05 Ian 2023 16:30


Felicitari Mihai pentru rezolvarea tuturor dificultatilor si spor la munca in realizarea telescopului de 20'' !

Mircea

Remus Boldis
10 Ian 2023 13:47


Felicitari Mihai, jos palaria ! Am vazut lucrari de-ale tale si esti un constructor pasionat si de succes. Pentru ca faceai vorbire de ingineri si pentru ca nu se supara nimeni, fac o gluma cu ingineri - Care e asemanarea intre un caine si un inginer ? - Amandoi au priviri inteligente, dar nu se pot exprima !

Mircea Pteancu
10 Ian 2023 16:59


Mrrrrrrrr .... hrrrrrr ....hau,hau ... poate te prind pe ulita mea ...  :P 

Acuma serios vorbind Remus, sa stii ca intrebarea aceasta a fost intrebare de baraj la un examen, pentru fostul meu coleg de grupa ''Coco''. Disciplina a fost ''Controlul calitatii''. Dar Coco n-a stiut raspunsul. Sper ca datorita acelui episod a devenit apoi sef al Serviciului de Controlul calitatii (CTC).

Mircea

Remus Boldis
10 Ian 2023 18:41


Ma bucur de colegul ajuns sef serviciu si il felicit inca odata pe Mihai, la care am vazut multe lucrari ATM interesante !

mihaig
24 Ian 2023 16:10


Ultimul pas al acestui proiect:husa de protectie contra luminii parazite,curentilor de aer si a eventualelor chestii care ar putea ajunge pe oglinzi.Material supraelastic de cca 1 mm grosime,cu fermoare fixate la masina de cusut.Undeva,intr-o etapa viitoare,va fi poate impermeabilizat(desi exista inca o husa,de polietilena,pe deasupra).Testele pe stea au fost bune,cit a permis atmosfera si focuserul de slaba calitate:stele rotunde/punctiforme pina la 360x,imagini identice intra si extrafocal.Cum se face vremea putin decenta,cum pleaca in gradina.

FlorinC
24 Ian 2023 23:42

Dob 400
Hahaha ce potriveala...
Am si eu o Yamaha PSR-S670... si lucrez la Dob-ul de 14'' sa ii fac GoTo si sa il optimizez...