-----------------------------------
IACOB DUMITRU
25 Mar 2021 13:25

Gravitatia cuantica
Se mai poate adauga ceva legilor de atractie gravitationala?
In atasament, am incercat sa prezint idei ce conduc la justificarea aspectului cuantic al gravitatiei.

IACOB DUMITRU
29 Mar 2021 09:23


A considera ca forta gravitationala nu are natura comuna cu celelalte forte este o grava eroare.
Spatiul fizic, ocupat sau nu de un corpuscul asa-zis material, cunoaste doua stari posibile ce se pot succeda sistematic:

-	Expansiune;
-	Colaps.

Sarcinile electrice pot fi asimilate cu niste pompe ce absorb sau emit spatiu fizic:

-	Sarcina electrica negativa se comporta ca si cum ar emite spatiu fizic in jurul ei;
-	Sarcina electrica pozitiva se comporta ca si cum ar absoarbe spatiu fizic din jurul ei.

Absortia sau emisia are loc cu un debit relativ constant al volumului (valoare egala cu valoare sarcinii electrice), debit extras sau redat pe rand, asimetric, succesiv, tuturor directiilor din jurul sarcinilor electrice.

Emisia sau receptia de spatiu se transmite precum un set nesfarsit de unde in si dinspre spatiul inconjurator, fiecare oscilatie completa marcand un eveniment de "imbatranire", nou eveniment de tip emisie noua unda si asa mai departe.

Are loc practic o explozie de unde si implicit de evenimente. Explozia de evenimente conduce la colapsul spatiului din jurul corpurilor considerate de noi ca finnd relativ neutre din punct de vedere al sarcinii electrice si implicit la ceea ce consideram ca fiind efectul atractiei gravitationale.

Toate relatiile spatiului fizic sunt relatii de aproximare, de cuantificare.

catalin dumitru
29 Mar 2021 17:28



Sarcinile electrice pot fi asimilate cu niste pompe ce absorb sau emit spatiu fizic:

-	Sarcina electrica negativa se comporta ca si cum ar emite spatiu fizic in jurul ei;
-	Sarcina electrica pozitiva se comporta ca si cum ar absoarbe spatiu fizic din jurul ei.

Păi , dacă ultima afirma&#539;ie ar fi valabilă , nu ar trebui ca sarcinile electrice pozitive să se atragă !?

Poate că sarcinile ar trebui să se numească , 'dorite' &#537;i 'nedorite' . Cele dorite te atrag iar cele nedorite te fac să o iei la picior &#537;i să î&#539;i incendiezi cartela SIM . :)

IACOB DUMITRU
30 Mar 2021 08:47


Păi , dacă ultima afirma&#539;ie ar fi valabilă , nu ar trebui ca sarcinile electrice pozitive să se atragă!?

Buna remarca!

Sarcinile pozitive sunt &#8220;interesate&#8221; de absortia cu efort minim posibil a spatiului inconjurator, fac ceea ce stiu mai bine sa faca, e mai usor sa pasti iarba din &#8220;belsugul&#8221; si nu din &#8220;saracia&#8221; ei.

Doua sarcini pozitive, vecine intr-un nucleu, sunt saracite, bagubite energetic de activitatea de respingere reciproca dintre ele (vezi defect de masa), aceasta respingere reciproca se materializeaza ca si sarcina electrica negativa, ca si liant al sarcinilor pozitive din nucleu.

Ascunse sunt caile spatiului fizic.

catalin dumitru
30 Mar 2021 11:42


Mi s-a părut întotdeauna interesant faptul că niciodată în nucleu , nu pot exista mai mul&#539;i protoni , fără măcar un număr mai mare sau uneori pu&#539;in mai mic, de neutroni ,dacă nu neapărat egal . 
Nici măcar hidrogenul nu face excep&#539;ie , acesta ne putând avea "mai mul&#539;i protoni" .

Oricum , natura for&#539;ei tari cred că e cam departe de a fi în&#539;eleasă cu adevărat . De asta s-au inventat/descoperit tot felul de leptoni , gluoni &#537;i al&#539;i hadroni . Acum mai avem &#537;i gravitoni , urmează probabil ni&#537;te fantasmagoni care să facă legatura cu alte dimensiuni sau cu vreun univers paralel . 
Ce veselie trebuie să fie pe la CERN : "hai băie&#539;i , ce mai inventăm azi ? ; electrogravitonul ? bine , hai să îl descoperim ! "

IACOB DUMITRU
30 Mar 2021 12:47


Oricum , natura for&#539;ei tari cred că e cam departe de a fi în&#539;eleasă cu adevărat .

Buna remarca!

Natura fortelor este aceeasi, toate sunt departe de a fi intelese cu adevarat.

Spre exemplu:
-  pentru doua sarcini electrice aflate la distanta, forta atractie/respingere conform formulei coulombiene este preluata de intreaga sarcina;

- pentru doua sarcini electrice aflata in imediata vecinatate, doi protoni, forta respingere conform formulei coulombiene este preluata doar de o cota parte din intreaga particula sarcina electrica, motiv pentru care forta nucleara pare a fi semnificativ mai mare (passing de scurta durata, modifica raza particulei sarcina electrica fara a o pune in miscare), eroare de percepere a fenomenului.

Acum mai avem &#537;i gravitoni , urmează probabil ni&#537;te fantasmagoni care să facă legatura cu alte dimensiuni sau cu vreun univers paralel .

Legatura dintre dimensiuni este deja facuta, cuplajele intre spatii cu viteza de scurgere diferita a timpului sunt deja facute, spatiul fizic este un cumul de cuplaje intre spatii in care viteza de scurgere a timpului este diferita.
Invatati de la CERN, mult zgomot pentru nimic.

IACOB DUMITRU
12 Apr 2021 08:48


Mi s-a părut întotdeauna interesant faptul că niciodată în nucleu , nu pot exista mai mul&#539;i protoni , fără măcar un număr mai mare sau uneori pu&#539;in mai mic, de neutroni ,dacă nu neapărat egal .
Nici măcar hidrogenul nu face excep&#539;ie , acesta ne putând avea "mai mul&#539;i protoni" .

Interesant este faptul ca, in nucleu exista doar sarcini pozitive si sarcini negative, reactiile reciproce dintre ele si maniera in care ele pot fi intrerupte, "separate" (rupte, deslipite) v-au permis sa le considerati particule mai mult sau mai putin divine.

catalin dumitru
13 Apr 2021 10:55


Nu am în&#539;eles o iotă ! Poate că neuronii mei filozofi &#537;i-o trag unul celuilalt chiar acum . Sper că or să iasă progenituri cu mai multe tentacule decât babacii lor .

IACOB DUMITRU
14 Apr 2021 08:46


Am spus in mod clar ca: 

orice nucleu, orice activitate dintr-un nucleu, inclusiv orice activitate de fisiune sau fuziune a unui nucleu poate fi apreciata, explicata pe baza unor interactii ce au loc intre sarcini electrice positive si sarcini electrice negative.

Exista doua posibilitati:

1. sa facem un efort pentru a intelege aceasta afirmatie;
2. sa consideram pur si simplu cu buna credinta afirmatia ca fiind un adevar sau un fals.

Cazul 1:

- necesita relativ timp de studiu, rabdare, cunostinte de fizica la nivel mediu combinate cu parte din demonstratiile articolelor publicate in "armonia Universului fizic";
- necesita o reeducare a "bunului simt", o obisnuire cu aceasta idee;
- e si un exercitiu de vointa, era descoperit de mult daca era la indemana oricui.
 
Cazul 2:

- afirmatia este un adevar, sarcini negative si pozitive ce interactioneaza dupa legea de atractie si respingere coulombiana, potential enorm si facil de reprezentare si intelegere a structurii nucleelor;

- afirmatia este un fals, o idee aruncata pur si simplu la "gunoi", ignorata, nefructificata pe baza de demonstratie nici macar la categoria "asa nu", o dovada a nivelului de intelegere uman, chiar si la nivelul elitelor.

Din lipsa de inspiratie sau din teama de penibilitate, cu sau fara intentie, nu de putine ori, Fizica a fost nevoita sa recurga la calcule si demonstratii:

-  relativ greoaie;
-  cu un potential redus de intelegere;
-  eficiente bariere artificiale interpuse traseelor ce conduc spre simplitatea si armonia naturii.

catalin dumitru
14 Apr 2021 18:02


Ce ar trebui să în&#539;eleg eu :?

For&#539;a tare e de fapt un fel de "for&#539;ă" gravita&#539;ională ce ac&#539;ionează pe distan&#539;e foarte foarte mici ?

Sau este doar o atrac&#539;ie de tip electric , în care sarcina negativă e ascunsă pe undeva prin nucleu &#537;i astfel este ecranată de  cea pozitivă ? În cazul ăsta , se duce naibii toată teoria legată de neutralitatea atomului . Ar însemna că electronii nu dau târcoale nucleului din cauza for&#539;ei de atrac&#539;ie electrostatice .

Cum e până la urmă ?

IACOB DUMITRU
15 Apr 2021 08:21


Cu toata stima si multumesc pentru intrebari!
Mai intai trebuie sa intelegem ce este forta in general.
Exemplu: 
-	Oricare reper fizic se afla in mod natural (ca si unica solutie de existenta) intr-o permanenta activitate de modificare a traiectoriei;
-	Miscarea fizica, reala, o percepem ca pe un corp ce isi modifica accelerat viteza de deplasare;
-	Schimbarile de directie a unui reper fizic sunt evenimente reale si inclusiv informatii reale;
-	Schimbarile de directie, evenimentele fizice sunt intr-un numar relativ mare dar finit, sunt parte a unui sir de actiuni, sunt materializarea unei legi fizice;
-	Oricare ar fi legea fizica materializata, ea este in fapt o actiune de contabilizare cu statut de informatie, de analiza si nu in ultimul rand de &#8220;memorie a faptelor&#8221;;
Concluzii pe scurt:
-	Exista intotdeauna o memorie a spatiului fizic, o actiune de contabilizare a evenimentelor, o &#8220;armonie&#8221; si inclusiv o lege a spatiului fizic;
-	Exista intotdeauna un sens de evolutie a evenimentelor, o insiruire logica;
-	Exista intotdeauna un context mai larg al evenimentelor fizice;
-	Includerea obligatorie intr-un context mai larg poate fi interpretata si ca imposibilitate de delimitare, de izolare perfecta, absoluta in interiorul spatiului fizic;
-	Insiruirea evenimentelor in spatiul fizic reprezinta materializarea unor legi si inclusiv a unor ceasuri fizice;
-	Imposibilitatea delimitarii perfecte a evenimentelor se materializeaza printr-o imprecizie, abatere in functionare a ceasurilor fizice;
-	Abaterea ceasurilor fizice este o actiune ce la randul ei nu poate fi perfect delimitata;
-	Abaterile in functionare a ceasurilor fizice sunt evenimente si implicit actiuni incluse intr-un sir mai larg de evenimente, un context ce poate fi apreciat ca si camp de acceleratii ce marcheaza modificarea sistematica a vitezei de scurgere a timpului;
-	Imposibilitatea delimitarii perfecte a evenimentelor, oricare ar fi ele, este un garant al unui volum definit de evenimentul in sine;
-	Timpul fizic, prin evenimentele garantate de modificarea sistematica a vitezei sale de scurgere, se materializeaza ca si volum, ca si spatiu fizic marcat de traiectorii relativ curbe, ca si camp de acceleratii, ca si camp de raze de curbura, ca si camp de forte (spatiul fizic este un dat la pachet cu materializarea timpului fizic, la pachet cu existenta unor etaloane naturale de masura);
-	Timpul fizic este perceput, contabilizat de noi, intr-un context corespunzator mai larg, la nivel vizual, palpabil si nu in ultimul rand informational;
In principiu, intr-o insiruire de evenimente, pot fi remarcate doua tendinte;
-	De diminuare a razei de curbura;
-	De crestere a razei de curbura.
Evident ca modificarea razei de curbura este interpretata ca si tendinta de modificare a fortei ce actioneaza asupra corpului aflat in miscare;
Privind din contextual larg catre contextual cel mai intim cu putinta, context ce defineste o informatie minima cu putinta, raza de curbura (vector atata vreme cat se modifica sistematic si accelerat atat ca directie cat si ca marime) este in acelasi timp forta. 

Sarcina electrica negativa nu este si nici nu poate fi ascunsa, ecranata, sarcina electrica negativa este un cumul de actiuni (ca oricare dintre reperele fizice), actiuni materializate intr-o insiruire de noi raze de curbura si implicit noi feedback-uri, sarcina electrica este o lege, o relatie captiva a spatiului definit cu aceasta ocazie).

Daca se doreste, pot continua cu alte detalii.

catalin dumitru
16 Apr 2021 02:37


Poate spune cineva dacă sarcina electrică este răspândită uniform în (sau la suprafa&#539;ă) nucleu ? 
Mai demult mi-am pus întrebarea asta gândindu-mă la nucleele atomilor cu Z = prim ( exceptând heliul &#537;i poate litiul ) .

Mă gândeam că studiul eventualelor neuniformitati sau anizotropii locale ale densită&#539;ii electrice în nucleele cu număr prim de protoni , ar putea scoate la iveală măcar par&#539;ial modul prin care protonii se suportă unii pe ceilal&#539;i , stând atât de apropia&#539;i .

Cam seamănă a delir matinal cele scrise mai sus , dar puse sub semnul întrebării poate că nu emană prea tare vreun simptom de boală mintală , sper ...

IACOB DUMITRU
16 Apr 2021 09:03


Se spune ca:

-	 &#8220;cel mai bun sfetnic este noaptea&#8221;; 
-	&#8220;un pacat marturisit este pe jumatate iertat&#8221;;
-	Raza sarcinii electrice negativa este de cca 1836 de ori mai mare decat cea a sarcinii electrice positiva;

Efectele provocate de o sarcina electrica sunt distribuite intregului spatiu inconjurator, neputand a fi anulate intr-un fel, sarcina electrica in sine fiind un cumul de efecte.

Recunoastem sarcinile electrice functie de interactia dintre ele. Dificultatea apare in momentul in care efectul de atractie/respingere coulombian nu mai poate fi remarcat intr-un mod relativ facil.

Inainte de a intra in miezul problemei asi dori sa spun:

-	Sarcinile electrice pozitive si negative nu sunt sfere, dar intr-o relativ buna cunostinta de cauza pot fi acceptate in calcul ca fiind sferice;
-	La esenta, actiunile &#8220;elementare&#8221; ce contribuie la efectul de sarcina electrica pozitiva sau negativa sunt asimetrice (flash-uri).
Ideea de &#8220;corpuscul&#8221;, impamantenita indeosebi la nivelul macro, nu este de mare folos in incercarea de a analiza structura unui nucleu.

Analizand cele doua cazuri enumerate de domnul Dumitru:

Cazul 1:
-	Sarcinile electrice negative distribuite periferic;
-	Nucleul  inconjurat de sfere enorme in comparatie cu dimensiunea acestuia, sfere ce in mod evident se resping, noua trauma intelectuala;
-	Nici vorba de stabilitate a acestei structuri.

Cazul 2:

-	Nucleu constituit din sarcini electrice pozitive, alipite, stare relativ stabila si confirmata empiric.

Intrebare:

Cine sau ce anuleaza efectul de respingere dintre sarcinile electrice pozitive aflate in nucleu?

Raspuns:

Efectul de respingere dintre sarcinile pozitive nu este anulat.

Stabilitatea relativa a structurii este urmare a existentei unor feedback-uri;

Stim despre spatiul fizic ca este definit de traiectorii, de curburi, de modificari sistematice ale razelor de curbura;
Cresterea/diminuarea intr-un sir de modificari sistematice a razei de curbura poate fi asimilat ca fiind efect de:

-	 &#8220;relaxare&#8221;, &#8220;destindere&#8221;, &#8220;expansiune&#8221;;
-	&#8220;armare&#8221;, &#8220;compresie&#8221;, &#8220;colaps&#8221;.

Pentru o mai buna intelegere:

-	Am apreciat efectul de sarcinia electrica ca fiind sferic, uniform si sferic distribuit;
-	Fiind efecte contrare sarcinile electrice negative/pozitive sunt in fapt efecte expansiune/colaps.
-	In imediata vecinatate dintre doua efecte de colaps (sarcini pozitive alipite) apare un efect de expansiune.
-	Cele trei efecte, doua sarcini pozitive si una negativa materializeaza o stare relativ stabila, rezoneaza, sarcina electrica negativa avand raza de actiune comparabila cu raza celorlate doua sarcini electrice;
-	Ca si flash, cele doua sarcini electrice pozitive isi paseaza, gazduiesc pe rand efectul de expansiune, isi modifica corespunzator si sensibil raza de actiune dinspre sarcina electrica pozitiva vecina. 
Vezi articolul "defectul de masa" -  "armonia universului fizic".

gheorghe adrian
17 Apr 2021 19:58

Gravitatia cuantica
Dl Dumitru

Eu nu am nicio idee de gravitatia cuantica si nu pot sa ma bag in discutie. Dar cred ca am gasit o sursa serioasa de informare, intrun pdf pus de dl Nicolae Sfetcu, pe -academia edu-
Gravita&#539;ia cuantică &#8211; Euristica &#537;i teste gravita&#539;ionale" by Nicolae Sfetcu

IACOB DUMITRU
18 Apr 2021 07:39


Multumesc domnule Adrian!

Domnul Sfetcu este o adevarata "enciclopedie" in sensul bun al cuvantului.

Toti cei ce au studiat fenomenul gravitational au avut intentii dintre cele mai serioase.
Ne luptam cu efectul gravitational atat la propriu cat si la figurat, miza fiind extrem de mare.
Cine nu isi doreste sa modeleze efectul gravitational dupa propriile interese?
Spatiul fizic este materializarea mai multor legi, printre care si cele trei binecunoscute legi ale gravitatiei.


Calea pur teoretica de a scoate in evidenta legile gravitatiei este o dovada a faptului ca, spatiul fizic are in componenta sa o multitudine de structuri formate dupa "sabloane" comune.
Aceasta sablonare este in fapt un mod de cuantificare, de clasificare.

gheorghe adrian
18 Apr 2021 14:41


Dl Iacob Dumitru

Aveti perfecta dreptate. Dl Sfetcu este cu adevarat o enciclopedie. Din cate am inteles, dintrun portal, este si profesor universitar dar si manager la o editura -Multimedia- din Drobeta Turnu Severin. Dumnealui are deci un bisnes cu publicare de lucrari stiintifice. Dar ramane doar un savant care se incadreaza perfect in matca sistemului teoretic oficial. Este un compilator, care  aduna si sistematizeaza cumva multime de informatii, din diferite publicatii stiintifice. Dar nu vine cu ipoteze personale si cu urmarirea consecintelor logice pe care le-ar produce o ipoteza sau alta. Se ocupa cu aceesi cuprindere si de fizica si de filozofie. Am gasit ca tot asa un spirit enciclopedic este si Miles Mathis, care are o biblioteca intreaga de articole stiintifice. Dar vine si cu ipoteze originale si cu o viziune critica asupra sistemului teoretic oficial. Fapt pentru care a fost trecut la pseudostiintifici. Dar este pomenit in -Wikipedia-. Din articolele dumnealui, am aflat ca identitatea dimensionala masa-sarcina si adimensionalitatea factorilor G si  k  s-ar gasi chiar in tratatul de electricitate al lui Maxwel. Eliminarea acestor constructe din sistemul teoretic al fizicii oficiale, cred ca a fost statornicita de o conspiratie a savantilor mondiali fanatici, care vor sa apere cu orice pret metafizica relativista. Ce m-a mirat la Dl Miles, este ca pentru a gasi dimensiunea fizica a lui  G  s-a folosit, ca si mine, de un model de interactiune gravifica intre doua sfere de mase si dimensiuni egale. Si prin rationamentul urmat de dumnealui, ajunge la concluzia adimensionalitatii lui G. Dar gaseste ca  G-ul ar fi dat de raportul intre raza  neutronului si raza atomului de hidrogen, imi pare.  Eu am ajuns la concluzia ca atractia gravifica dintre mase ar fi produsa de fluxul eteric de aspiratie, produs de rotatia rapida a nucleonilor, care ar genera perechi de turbioane eterice de aspiratie. Nu stiu in ce masura ar putea fi prins acest mecanism in formulele mecanicii cuantice, intro gravitatie cuantica.

IACOB DUMITRU
19 Apr 2021 07:24


Totul poate fi explicat pe baza colaps/expansiune spatiu fizic, raza de curbura aflata in crestere/descrestere, turbioni.

Ca rezultat al cercetarilor predominant empirice, exista o serie de formule usor de utilizat. 
Succesul acestor formule este alimentat de avantajele folosirii lor, avantaje traduse de cele mai multe ori in &#8220;buna stare materiala&#8221;.
Astfel de avantaje sunt extrem de apreciate, se vand bine, nu este nici o conspiratie, natura umana se modeleaza in general pe facilitati.

Gravitatia este un fenomen observabil la nivel macro, &#8220;cuantele macro&#8221; si formulele existente in acest sens fiind suficiente.

Cei dornici de cunoasterea detaliilor trebuie sa inteleaga &#8220;cuantele micro&#8221;si implicit modul de organizare al acestui nivel observational.

Dimensiunile nu sunt spatiul si timpul asa cum il intelegem noi, dimensiunile sunt nivele, canale posibile de comunicare.

Acum mai bine de 30 de ani incercam sa descopar, ca si dumneavoastra de altfel, o serie de similitudini de natura fizica.
Treptat, am inteles ca simplificarea, intelegerea vine odata cu reeducarea asa-zisului &#8220;bun simt&#8221;.

gheorghe adrian
19 Apr 2021 13:00

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Ca rezultat al cercetarilor predominant empirice, exista o serie de formule usor de utilizat.

Dupa mine, cele doua formule, deduse din obsevatii experimentale, sunt perfect identice. Amandoua reflecta (descriu) structura dinamica a unei forte, fie electrica, fie gravifica. Forta este efectul fizic produs asupra substantei, asupra surselor de miscare. Si atunci trebuie postulat ca acele constante fizice, care nu produc niciun efect fizic, care nu participa de fapt la interactiune, sunt fizic, absolut adimensionale. Daca am stabilit adimensionalitatea constantelor fizice, rezulta imediat identitatea dimensionala masa-sarcina, fara de alte demonstratii. Dar aceasta identitate dimensionala, este categoric respinsa de lumea stiintei, in care este bine statornicita ideea ca nu exista nicio legatura intre mecanica, gestionara fenomenelor produse de mase si electricitatea care gestioneaza fenomenele produse de sarcini. Acum studiile teoretice arata ca aceste interactiuni, ar avea la baza fenomene cuantice ce se petrec in adancul substantei. Fenomene care nu mai pot fi studiate (analizate) cu formulele (legile) dovedite la nivel macroscopic.

IACOB DUMITRU
19 Apr 2021 18:11


Apreciez persoanele ce fac o adevarata opsesie pentru o idee profund stiintifica.

Forta, masa si sarcina sunt variabile, se modifica sistematic, in cantitate mai mica sau mai mare, important este ca se modifica.

Conditiile nu sunt niciodata identice de la un moment la altul si de la o locatie la alta, in cazul de fata detaliile fac diferenta si necesita a fi luate in calcul, daca dorim sa avem rezultate cu adevarat notabile.

Sarcinile electrice, pozitive sau negative, nu au valori perfect identice si nici nu sunt simple valori. 

Am calculat defectele de masa din interiorul nucleelor utilizand formula fortei de atractie/respingere coulombiana, particula alfa este o stare relativ stabila si preexista in nucleu. 

In interiorul nucleelor, sarcinile electrice pozitive/negative nu se deplaseaza liber si asemanator nivelului de observatie macroscopic, modificarile au loc in interiorul sarcinilor, fara a afecta intreaga sarcina.
"Plusul" de sarcina negativa din interiorul nucleelor saraceste energetic sarcinile pozitive si implicit masa acestora.

Sarcinile electrice pot fi apreciate ca fiind "pompe" cu debit relativ constant.
In spatiul fizic totul este relativ (<sau> dar niciodata =), totul este materializat in spiritul rationalului, 

Discernamantul este dependent, este parte dintr-un larg context, nu trebuie bagatelizat, adimensionalizat.

gheorghe adrian
20 Apr 2021 20:57

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Apreciez persoanele ce fac o adevarata opsesie pentru o idee profund stiintifica.

Am mai gasit un articol, cu tema gravitatiei cuantice, postat de dl Sfetcu pe -academia.edu-

Nicolae Sfetcu: Epistemologia gravita&#539;iei cuantice canonice &#8211; Gravita&#539;ia cuantică în bucle.

Am lecturat aceste pdf-uri, scrise de dl Sfetrcu, dar nu am gasit nicio informatie referitoare la mecanismul subtil al gravitatiei. Dumnealui face doar o trecere in revista, a incercarilor diversilor cercetatori, de a obtine formula relativista a gravitatiei, folosind diferite modele, analizate cu mecanica cuantica, pentru a stabili neparat o legatura valida, unanim acceptata, a relativitatii generale cu mecanica cuantica. Cand am vazut prima data formula relativista a gravitatiei, daca nu se dau nicio data dimensiunile fizice ale termenilor din formula, dar si la sugestia unui domn profesor, care spunea ca nu se dau, fiindca nu au, fiindca sunt doar numere, am fost convins o vreme, ca este o relatie metafizica. Dar dupa aproape un an de cautari, pe net, am obtinut dimensiunile fizice ale termenilor din formula relativista a gravitatiei. Si coroborandu-le cu sistemul bidimensional, am vazut ca este o ecuatie de presiuni. Toti termenii din formula au dimensiunea fizica a presiunii.

IACOB DUMITRU
21 Apr 2021 06:28


Fizica nu se ocupa de mecanismul subtil al realitatii si implicit nu ofera informatii in acest sens. 

Fizica ofera modele, conceptii, confort fizic si intelectual, flagelare. 

Metafizica, mai apropiata de framantarile naturii, ofera discomfort, suprasolicitare a puterii de intelegere.
Avantajele oferite de formalism au propriile limite, propriile granite de aplicabilitate.

Vorbiti de dimensiune, sarcina, masa fizica, etc fara a explicita care sunt corespondentii reali a acestora, fara a contura modele explicative in acest sens.
E normal sa esuati in adimensional atata vreme cat, scoateti din contextual general ceva ce functioneaza doar ca si mediu multidimensional.

Spatiul fizic este materializarea spiritului, fiecare actiune a acestuia este rationala, fiecare reper a acestuia este definit de actiuni rationale, fiecare actiune fiind rezultatul unor interactii.

Nu trebuie sa mai privim spiritul doar ca pe o inocenta si independenta inchipuire, spiritul este complex de interactii si implicit un complex material, un complex metafizic, o perpetua comunicare, un continuu schimb de opinii.

Psihicul este o dominanta neluata in calcul a spatiului fizic.

gheorghe adrian
21 Apr 2021 09:00

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Fizica se ocupa in principal de miscare, dar si de relatiile dintre sisteme. Fizica clasica, a descifrat legile miscarii macroscopice, vizibile si direct masurabile. Dar fizica moderna exploreaza domeniul invizibil, incearca sa evidentieze miscarea din adancul substantei, din microcosmos. Acea miscare din care deriva miscarea macroscopica, vizibila. Aici totul este bajbaiala. Se bazeaza pe modele inchipuite, imaginate cumva. Si cele mai multe modele sunt metafizice, fara de legaturi exacte cu realitatea fizica. Dar este unanim acceptat ca masele si sarcinile, ca forme de existenta ale substantei, sunt surse de miscare in universul fizic. Si mintea omeneasca, pururi iscoditoare, incearca sa descifreze tainele miscarii din adancul substantei. Spiritul este indeobste ceva metafizic, este creatia viului. Sediul spiritului viu, este in structurile informationale ale creerului. In creer exista si functioneaza un univers metafizic, constituit din integrarea tuturor informatiilor percepute si fixate in memorie. Multimea semnelor asternute pe suport neviu, ca memorie sociala, in tomurile din biblioteci, este un spirit potential, care se desteapta si invie, cand sunt citite, cand sunt decodificate de structurile cerebrale. Spiritul ocupa si el un spatiu in universul fizic. Dar nu se poate identifica cu spatiul fizic, nu este insasi spatiul fizic. Cu eseul asta am cam iesit din subiectul topicului. Si s-ar putea sa duca iar la o stergere a postarilor

IACOB DUMITRU
21 Apr 2021 10:12


Dimpotriva!

Miscarea este rationala, "viul" nu a aparut din senin, tot ce functioneaza este interconectat, eseul dumneavoastra este ca de obicei lipsit de argumente si merita a fi pastrat, el reprezinta forme de existenta a unor miscari interioare precum: talmes-balmesul, incoerenta, neputinta, disperarea, etc.
Fizica incearca sa descopere miscarea la nivel micro, la nivel invizibil, apeland la empiric, adica la vizibil, influentand rezultatul.

Cine a zis ca sarcinile si masele nu sunt forme de existenta?

Spiritul este si el o forma de existenta, evidenta in anumite cazuri, extrem de subtila in alte cazuri, dependenta de existenta celorlalte forme de existenta.

Aceste forme de existenta interactioneaza, completeaza intregul si implicit paleta larga de existenta a lucrurilor rational-materializate.

Spatiul fizic este sediul tuturor manifestarilor, manifestari ce invie practic rationalul.

Tomurile din biblioteci invie diferit de la persoana la persoana, capata viata diferit prin intermediul acestor persoane, persoanele practic isi amprenteaza citirile sale, 

Si mintea omeneasca, pururi iscoditoare, incearca sa descifreze tainele miscarii din adancul substantei. 
La inceput nu era asa, a aparut pe parcurs, accident savarsit de adancul substantei.

De cele mai multe ori, spiritul nu ia decizii pur rationale.

MiroJenu
21 Apr 2021 15:51

Fizica fara matematica sau fizica fara fizica
Fizica fara matematica este ca orbul care tine o prelegere despre pictura.
Stim bine ca fizica se invata in scoala(generala, liceu, facultate, cercetare) in paralel cu matematica.
Pe de alta parte se poate trai bine mersi si gasi locuri de munca mult mai multe fara a avea habar de fizica.
Cu caldura si prietenie celor care au un interes, o pasiune despre fizica si care vor sa-si exprime ideile, consideratiile lor , folositi matematica intru intelegerea fenomenelor fizice.
Dumneavoastra sunteti la inceput, de aceea continutul textelor dv sunt de nota 5, (eu am fost si mai rau, in clasa VI  am luat in trimesrtrul I, doi de 4 la matematica, am primit o curelusa la popou de la tata care m-a ajutat cu rabdare 1 an la invatarea matematicii, apoi am primit gust, invatam singur, a inceput sa-mi placa si  sa vina note de 7,8,9,10, in clasele care au urmat participam la olimpiadele de fizica scolare la fizica, am ales facultatea de fizica si din asta am trait toata viata).
Dv avand dorinta, pasiune astept ca peste cativa ani nota 10+ sa o realizati, sunt ferm convins ca o sa reusiti(aveti potential). Succes!!!

MariusP
21 Apr 2021 16:55


@MiroJenu, majoritatea temelor dezbatute pe categoria "" nu se refera la fizica acceptata, cea studiata, ci la teorii alternative, care explica totul intr-o fraza, hai cel mult doua. Deoarece categoria potrivita - "" - este inchisa, autorii isi repeta la nesfarsit tezele enuntate acolo si aici, la Fizica... Se stie (ca sa folosesc un inceput de fraza foarte drag unor colegi) că "repetitio mater studiorum est", deci sa avem rabdare! Eu sunt convins ca urmatorul Einstein este aici... &#536;i asta nu e tot! Chiar doi de Einstein la pret de unul!

gheorghe adrian
21 Apr 2021 17:32


Dl Iacob

Cand spuneti ca: Miscarea este rationala. Ce vrea sa insemne? Ca miscarea are o motivatie cosmica, sau ca legile miscarii pot fi descifrate de procesele logice ale mintii?

Cine a zis ca sarcinile si masele nu sunt forme de existenta?
Eu am spus doar ca sarcinile si masele sunt forme de substanta si ca sunt surse de miscare in universul fizic.

 Fizica incearca sa descopere miscarea la nivel micro, la nivel invizibil, apeland la empiric, adica la vizibil, influentand rezultatul. Sunt de acord cu ce spuneti aici si coincide cu parerea mea. Revenind acum la subiectul topicului, cred ca din moment ce interactiunea dintre mase se produce prin intermediul campului gravific, care pleaca din adancul substantei, gravitatia cuantica trebuie sa descifreze  mecanismul prin care se naste campul gravific, la nivelul particulelor elementare, dar si structura dinamica a campului. Structura dinamica distribuita simetric radiar in spatiu, care prin inteferenta genereaza efecte dinamice de influenta, actiune sau presiune a spatiului asupra surselor de miscare. Deci ar trebui sa se ajunga la o formula cuantica a campului gravific. Dumneavoastra daca aveti o cunoastere mai aprofundata a acestor teorii, puteti sa emiteti o prere despre modul cum se naste starea dinamica a campului gravific, la nivelul particulelor, asa ca o miscare care nu se epuizeaza niciodata.

IACOB DUMITRU
22 Apr 2021 06:57


Ce vrea sa insemne? Ca miscarea are o motivatie cosmica, sau ca legile miscarii pot fi descifrate de procesele logice ale mintii?
Cosmosul are o singura solutie rationala de existenta: solutie materializata, legile miscarii sunt materializate, sunt stari, sunt surse.
Procesele logice ale mintii sunt materializari ale rationalului.
Deci ar trebui sa se ajunga la o formula cuantica a campului gravific. 
La orice nivel al observatiei, tranzitarea se face prin inductie, miscarea fiind in fapt o perpetua autoinductie.
Teoria mea, expusa pe acest site, strict matematic necesar inclus, este un fruct al fizicii, nu intra in contradictie cu rezultatele empirice.
Fizica fara matematica este ca orbul care tine o prelegere despre pictura.
Corect, matematica ne deschide ochii mintii, altfel nici nu ne-am fi permis sa emitem concluzii.

gheorghe adrian
22 Apr 2021 11:15

gravitatia cuantica
Dl Iacob
Cosmosul are o singura solutie rationala de existenta: solutie materializata, legile miscarii sunt materializate, sunt stari, sunt surse.
Ma tem ca nu prea inteleg raspunsul dumneavoastra. Eu m-am referit la rationalul miscarii, de care ati pomenit. Nu m-am referit la rationalul cosmosului. Am mers pe ideea ca legile miscarii pot fi descifrate de mecanismele structurilor informationale ale creerului, adica ale mintii omenesti. Poate vreti sa spuneti ca legile miscarii sunt materializate de miscare si pot fi cuprinse de mintea omeneasca. Asteptam sa imi spuneti cum vedeti dumneavoastra ca apare campul gravific, la nivelul particulelor elementare. Camp care ar fi ca o stare dinamica, inepuizabila, ce pleaca de la particulele din adancul substantei. Acum apare o alta dilema. Daca efectul de presiune a spatiului asupra masei este dat de interferenta campurilor si apare ca produs matematic (din inmultirea) al campurilor sau apare ca suma (ca adunare) a campurilor. In primul caz ar aparea ca campul gravific este doar acceleratie. Si din produsul acceleratiilor ar aparea presiunea. In celalalt caz ar aparea ca campul gravific este de fapt presiune. Si din insumarea presiunilor rezulta tot presiune. Sper ca savanti, foarte buni cunoscatori ai mecanicii cuantice si cu ascutita intuitie a fenomenului fizic sa gaseasca formula cuantica a campului gravific. Si cu acea formula sa putem explica interactiunea gravifica, ca si influenta a spatiului asupra maselor.

MiroJenu

Nu inteleg catre cine este adresat mesajul dumitale. Dupa mine matematica este doar metafizica. Fiindca din toate modelele matematice, nu se vede niciodata miscarea fizica, obiectul de studiu al fizicii. Matematica se aplica la modelele fizice si atunci scoate in evidenta tocmai miscarea fizica. Dar daca vrei neaparat sa vezi argumentari matematice elementare ale modelului gravific dedus si imaginat de mine poti sa vezi niste pdf-uri postate de mine in pagina forumului, la link-urile de mai jos:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=173509#173509
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=168091#168091

IACOB DUMITRU
22 Apr 2021 16:25


Domnule Adrian,

Particulele sunt actiuni, sunt modelari, sunt pur si simplu camp de forte, cuantifica prin legea ce tocmai le definesc, sunt chiar legea in "carne si oase", sunt ceea ce este.
Starea care scoate ideea de presiunea in evidenta ne apartine, ne defineste, este un mod de a rationa diferit de al celorlalte repere fizice, este starea care se materializeaza ca si entitate, este un rationament mai fin al starilor de fapt.
Legile miscarii pot fi descifrate, cuantificate de rationamentele mai fine precum cele umane.

Formula grafica a campului grafic a fost deja descoperita, este cea pe care o cunoasteti.
Gravitatia este specifica nivelului relativ larg al observatiei, la nivel micro sunt comportamente specifice nivelului de observatie si nimic mai mult.
 Eu m-am referit la rationalul miscarii, de care ati pomenit. Nu m-am referit la rationalul cosmosului.

Practic este acelasi.
Si cu acea formula sa putem explica interactiunea gravifica, ca si influenta a spatiului asupra maselor.
Spatiul are masa, este o interactiune, o curbura si tot ce deriva dina aceasta.
Dupa mine matematica este doar metafizica. Fiindca din toate modelele matematice, nu se vede niciodata miscarea fizica, obiectul de studiu al fizicii. Matematica se aplica la modelele fizice si atunci scoate in evidenta tocmai miscarea fizica.
 Matematica este un limbaj, oricand se poate scrie un eseu pe acest limbaj si pentru ca putin stapanesc acest limbaj recurgem la celelalte limbaje.
Matematica este un dar, daca o vorbesti inseamna ca il ai, personal am trait din acest dar meditand olimpici la Fizica, nu este o aluzie, nu este o gluma, este pur si simplu un fapt.
Spatiul e masa si implicit influenta, este ceea ce este, este partitura matematica, este informatie, este canal de comunicare, este canal de apreciere, este tot ce va incanta si va deranjeaza deopotriva.
Nu mai puneti "batista" pe spatiu.
Campurile despre care vorbiti sunt chiar spatiul in sine (la pachet).

gheorghe adrian
23 Apr 2021 10:53

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Ultima postare a dumneavoastra m-a aiurit de tot. Am cautat pe net sa vad daca exista asa idei. Si am inteles ca ati vrut sa puneti intro fraza toate vederile asupra gravitatiei. Am vazut ca nici pe net nu se da o definitie, o explicatie a mecanismului gravitatiei si a naturii campului gravific, nici cuantic nici necuantic.

[quote]Spatiul are masa, este o interactiune, o curbura si tot ce deriva dina aceasta.[/quote]

Eu am mers pe ideea ca masa este efectul fizic produs de structuri dinamice, pe cand spatiul fizic, materializat de eterul cosmic, vazut ca un material absolut inert, care nu este structurat dinamic, nu are densitate si din acest motiv nu este sesizabil ca si substanta. Si daca nu este sesizabil pare logic a spune ca nu exista. Numai ca miscarea fizica are nevoie de un suport material, fara de care nu poate exista.

[quote]Campurile despre care vorbiti sunt chiar spatiul in sine (la pachet)[/quote]

Aici va contrazic. Campurile nu sunt insasi spatiul fizic. Dupa mine, campurile fizice, sunt doar niste stari dinamice ale spatiului din jurul surselor de miscare, nascute din interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul fizic. Si de aceea ar putea sa apara ca niste extinderi ale particulelor in spatiu. Si atunci, determinand ce este campul, am determina si ce este particula. Dar noi stim ca particulele sunt sediile campurilor gravific, electric, magnetic si de inertie. Cele care au mult electric sunt sarcini electrice. Dar toate particulele au si masa, adica si gravitatie si inertie. In fizica, nerelativista se spune ca gravificul este acceleratie. Zic ca aceasta acceleratie ar pleca chiar de la particulele elementare. Dar daca nici cuantica nu spune cum ar aparea acceleratia gravifica la nivelul particulelor elementare, raman cu ideea mea, pe care am argumentat-o cumva, ca gravificul este derivat din electricul particulelor elementare.

IACOB DUMITRU
23 Apr 2021 16:20


Natura tuturor campurilor este aceeasi.
Nu exista pe net idei identice, dar exista.
Cum sa se dea o definitie a ceea ce nu exista, efectul cunoscut ca si lege gravitationala este specifica nivelului macro si evident aici s-a dat legea specifica.
Structurile sunt efecte, sunt actiuni. Spatiul este sesizabil, este sesizare, diferentiere "in carne si oase".
Dati-mi un singur exemplu de stare care nu are caracter dinamic inclus.
Se zice ca "materia neagra nu este sesizabila dar prin efectele produse se considera ca exista".
Efectele o fac sesizabila, poate ca nu este inteleasa, dar asta este o problema mai generala, nici cealalta materie nu este pe deplin inteleasa, altfel nu ne mai agitam noi aici.

  Numai ca miscarea fizica are nevoie de un suport material, fara de care nu poate exista.

Aviz amatorilor, studiati Godel, dupa ce a eliminat materia a ramas cu ecuatiile de miscare, "infipte" adanc in spatiul fizic, practic materializate.

Dar daca nici cuantica nu spune cum ar aparea acceleratia gravifica la nivelul particulelor elementare, raman cu ideea mea, pe care am argumentat-o cumva, ca gravificul este derivat din electricul particulelor elementare.

In articolul "interactia gravitationala" demonstrez acest lucru, ideea este justificata, exista o legatura intrinseca in acest sens, in fapt exista o legatura intrinseca intre toate interactiile ce par a avea naturi diferite.

Ultima postare a dumneavoastra m-a aiurit de tot.

Mie imi spuneti!

gheorghe adrian
23 Apr 2021 20:24

gravitatia cuantica
Dl Iacob

In articolul "interactia gravitationala" demonstrez acest lucru, ideea este justificata, exista o legatura intrinseca in acest sens,

M-ati facut curios, sa vad demonstratia dumneavoastra, care justifica derivarea campului gravific din campul electric al nucleonilor. Unde este postat acest articol? . Eu am demonstrat aceasta idee, doar cu o matematica elementara, plecand de la deducerea constantei gravifice la nivelul neutronului, modelat ca un rotor foarte multipolar,  Gn,  pe principiul raportului intre sectiunea (suprafata) generatoare si suprafata integratoare. (adica este raportul invers decat la constanta gravifica macroscopica, a lui Cawendisch). Unde am gasit ca  Gn este egal cu 8 x epsilon,zero, in care apare constanta electrica k. Aceasta constanta ar fi determinata de inegalitatea dintre semiundele centrifuge si cele centripete, ale sistemului de unde stationare, de mare amplitudine al nucleonului.

IACOB DUMITRU
24 Apr 2021 07:05


Din punctul meu de vedere, o demonstratie este pe deplin reusita cand folososti acelasi nivel maematic materializat de starea fizica aflata in studiu, caz contrar, inseamna ca trebuie sa mai lucram la intelegerea fenomenului.
Constantele importante din fizica c, h, q au fost deduse de mine fara a lua in calcul asa-zisele efecte de obsevator, de imediata vecinatate. Diferenta mica fata de valorile consacrate a constantelor se poate justifica cu usurinta luand in calcul modificarile inerente produse de factorul extern.
Ex: protonii liberi au mase diferite de protonii din nucleu, defect de masa si implicit defect de sarcina.

Spatiul fizic este un integrator, tot ce pierde (din motive obiective) din vedere la un nivel al observatiei, cuantifica, integreaza efectele, sa le zicem "minore", neobservabile direct, la un nivel superior, mai larg al observatiei.
Ex: modificarile minore ale unei lungimi de unda, produse dupa fiecare oscilatie completa, sunt contorizate, sunt cuantificate prin legea materializata la nivel mai larg al observatiei, aceasta este cauza si justificarea legii gravitationale.

gheorghe adrian
24 Apr 2021 10:44

Gravitatia cuantica
Dl Iacob

Eu asteptam de la dumneavoastra sa imi dati un link, unde sa gasesc articolul in care faceti demonstratia derivarii campului gravific din campul electric. In postarea anterioara am omis sa spun ca diferenta si deci asimetria  semiundelor din sistemul undelor stationare al neutronului, ar aparea din suprapunerea campului centrifugal peste campul electric al semiundelor. Suprapunere care ar produce scaderea campului electric in semiundele centripete si insumarea cu campul electric in semiundele centrifuge. Am zis ca aceasta asimetrie (inegalitate) a semiundelor, ar genera fluxul eteric de aspiratie, cu viteza foarte mica, al particulelor. Flux care ar sta la baza atractiei gravifice. Daca ati vazut cumva filmuletul cu experimentul lui Martin Grusenik, mie imi pare ca este dovada experimentala a fluxului eteric de aspiratie al substantei. Un domn profesor m-a taxat pe mine, ca de unde am scos-o eu ca la nivelul particulelor elementare ar exista camp centrifugal. Pai daca se rotesc foarte rapid, ar putea sa nu apara niciun camp centrifugal?

IACOB DUMITRU
24 Apr 2021 12:04


Avesti perfecta dreptate, asimetria obligatorie a camurilor fizice presupune in mod automat schimbare sistematica de directie in orice plan, implicit centrifugalul, icertitudinea este un efect ce "militeaza" ne informeaza asupra acestui sens al intelegerii.
Afirmatia anterioara este fara indoiala lege general valabila a spatiului fizic.
Acel profesor, sufera la capitolul interpretare posibilitate de transmitere a informatiei.
Pe diploma mea scrie printre altele si transmisiuni de date, in modul cel mai logic cu putinta, nimni nu poate transmite ceva evitand centrifugalul, evitand ceea ce noua insine ne da viata.
Scrieti "armonia universului fizic" iacob si veti avea link catre cele mai multe dintre articolele mele, sunt vechi, 2006, imbunatatirile semnificative sunt cuprinse in mesajele emise de mine pe acest site.
Nu va astepati la minuni, mi-au trebuit ani buni din viata sa imi educ bunul simt in asensiune cu ideile si implicit rezultatul cautarilor mele fizico-matematice.

gheorghe adrian
25 Apr 2021 10:23

Gravitatia cuantica
Dl Iacob

Am gasit lucrarea dumneavoastra si am lecturat-o cu speranta sa inteleg ceva. Va marturisesc ca nu am priceput mare lucru. Pentru mine este prea savanta. Eu cautam de fapt calea de deducere a lui  G. Vroiam sa vad daca este sau nu adimensional, asa cum rezulta din rationamentele mele. Dumneavoastra ati ajuns la o definitie a factorului gravific G? Dupa dumneavoastra ce reflecta acest factor? Eu am dedus ca ar fi raportul intre suprafata integratoare a campului si suprafata generatoare a campului.(G=Sint/Sgen). Dar eu am vazut forta gravifica doar ca un efect mecanicist, ca produsul intre presiune si suprafata F=p.S. Dar daca atractia gravifica este vazuta ca un efect al curbarii spatiului, atunci cum se mai scrie forta gravifica si cum se mai defineste constanta gravitationala?

IACOB DUMITRU
25 Apr 2021 14:00


Spatiul fizic este definit de legi, tendinte etc.
 Eu cautam de fapt calea de deducere a lui G.
Am ales ipotetic cazul sarcina aparent neutra pozitiva/negativa versus alta sarcina aparent neutra pozitiva/negativa, interactie dintre un proton/electron legat si alt proton/electron legat, interactia dintre 
 1836+1 mase electron si alte 1836+1 mase electron.
Pentru mine este prea savanta.
  
Exemplu de mai sus nu e nici pe departe savant, este extrem de simplu, k rezulta din egalitatea fortelor efectuate prin cele doua metode, trebuie sa tineti cont ca in acest caz Fg=k*1836*1*me/r2  unde me este masa electronului.
Dupa dumneavoastra ce reflecta acest factor?
Factor ce permite sa vedem efectul dintre doua sarcini ca si efect dintre doua mase, in ideea in care sarcina electrica a celor doua mase este aparent neutra, este factor intr-o formula/lege la un alt nivel, nivel mai larg al observatiei.

MiroJenu
25 Apr 2021 21:24

Gravitatia si cuantica bat-o vina....(episodul1)
1)In Romania, unde , cand si cine a construit o antena pt detectia undelor gravitationale?
2)Calculati energia disipata sub forma de unde gravitationale a sistemului Pamant Luna.

IACOB DUMITRU
26 Apr 2021 07:59


Pe cat de simplist tot pe atat de eronat acest mod de apreciere, nu e de mirare insuccesul eforturilor efectuate in a descoperii gravitonul sau orice alceva in acest sens.

Ex: doua sarcini electrice, se atrag/resping, par ca disipa/aspira energie in mod continuu.

De unde si incotro aceasta inepuizabila sursa de energie?

In realitate, energia este relativ uniform distribuita in intreg spatiul fizic, energia nu calatoreste.
Spatiul fizic este in acelasi timp un cumul de antene ce receptioneaza si retransmit inductiv o oscilatie sau alta, un semnal, o informatie, o observatie. 

Actiunile, evenimentele sunt oriunde si oricand, ele asigurand continuitatea si legitimitatea spatiului in care actioneaza si implicit conservarea energetica. 

	Sa presupunem, prin absurd, ca avem posibilitatea fizica de a cunoaste, simultan, evenimentele din intreg spatiul fizic intr-un asa-numit timp real. 
	Sa presupunem, prin absurd, ca orice locatie din spatiul fizic gazduieste cunoasterea simultan a evenimentelor din intreg spatiul fizic intr-un asa-numit timp real.

	In aceste conditii este evident faptul ca nu putem face distinctii, toate locatiile arata la fel, toate evenimentele arata la fel, toate ceasurile arata la fel, nu avem practic informatii si implicit nici evenimente, nu avem observatii.

Concluzii:

-	Oricare &#8220;antena naturala&#8221; nu are si nici nu poate avea acces simultan, in timp real, la toate evenimentele in desfasurare;
-	Spatiul fizic nu isi disipa toate actiunile, toate trairile, toate mesajele;
-	Exista o cantitate de evenimente, o masa ce nu este &#8220;vizibila&#8221; direct (pe baza de mesaj emis din aproape in aproape spatiului fizic), masa neagra;
-	Exista o cantitate de evenimente, o masa &#8220;vizibila&#8221; direct (pe baza de mesaj emis din aproape in aproape spatiului fizic), masa observabila pe baza de experiment direct;
-	Functie de natura mesajului, evenimentele si implicit masele pot trece de la un statut la altul, de la o &#8220;culoare&#8221; la alta, de la invizibil la vizibil si invers.

Energia este cameleonica.

gheorghe adrian
26 Apr 2021 11:13

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Eu am inteles ca dumneavoastra considerati ca masa pulseaza in spatiu cu un debit volumic, pe care o data il refuleaza si apoi il aspira. Si apoi calculati forta gravifica, prin analogie cu forta coulombiana. Si pentru asta introduceti in relatie un coeficient, calculat cumva de dumneavoasra. Dumneavoastra folositi termeni din limbajul informational si matematic, cu care nu sunt de loc obijnuit si de aceea am greutati la intelegerea textului. Ce m-a derutat tare este miu,0 care spuneti ca este factor evaluator al abaterilor medii, in loc sa ii spuneti pemeabilitatea magnetica a vidului. Cu miu,0 ati scris relatii si pentru sarcina electronului si pentru constanta de actiune. Dar dupa mine inseamna ca admiteti si folositi identitatea dimensionala masa-sarcina, precum si adimensionalitatea lui G si k. Asta ar fi o convergenta a teoriilor noastre. Totodata ramane clar ca teoriile astea nu ne spun nimic de gravitatia cuantica. Nu se leaga nici cu teoriile cuantice ale campului si nici cu relativitatea.

IACOB DUMITRU
26 Apr 2021 17:50


miu, 0 este o constanta aleasa conventional, permeabilitate magnetica este un parametru fizic ce difera in timp si spatiu, isi modifica valoarea sistematic, vidul absolut este o stare imposibil de atins, desi ne raportam la ea, relativist.
Eu am inteles ca dumneavoastra considerati ca masa pulseaza in spatiu cu un debit volumic, pe care o data il refuleaza si apoi il aspira.
Miscarea, traiectoria curbata este aceea care isi modifica raza de curbura, situatie pe care o aproximam cu un colaps sau cu o expansiune a spatiului.
Spatiul se comporta ca si cum ar suferii un colaps sau o expansiune. Masa este un numar, strict legat de numarul de evenimente primare ce participa la materializarea unei legi.
Masa si implicit sarcina electrica, numarul de evenimente primare ce participa la materializarea unei legi fizice (lege fizica ce se manifesta pe o distanta finita) se modifica sistematic, devenind in felul acesta parametru fizic si implicit dimensiune fizica.
Gravitatia cuantica este o "gogorita", la nivel cuantic, micro sunt materializate alte legi, alti parametrii fizici, alte dimensiuni.
Dumneavoastra folositi termeni din limbajul informational si matematic, cu care nu sunt de loc obijnuit si de aceea am greutati la intelegerea textului.


Defect profesional, sunt interesat de modurile in care se pot transmite informatiile, propagarea, receptia si retransmiterea lor, spatiul fizic face acest lucru, daca ar face ceva mai mult ar fi tot informatie, observatie si nimic mai mult.

Nu exista nimic absolut constant in spatiul fizic, sunt doar modificari sistematice si implicit propagare, inductie, mesaj, informatie, intr-un cuvant "entitati" .

gheorghe adrian
26 Apr 2021 18:18

gravitatia cuantica
Dl Iacob

Imi este penibil sa recunosc ca nu inteleg ce vreti sa spuneti. Am inteles gresit ideile esentiale din articolul dumneavoastra? Trebuie cumva citit altfel? Am crezut ca ar fi o convergenta cu ideile din teoria mea. Dar eu nu am decat explicatii la nivelul mecanicii elementare.

Gravitatia cuantica este o "gogorita", la nivel cuantic, micro sunt materializate alte legi, alti parametrii fizici, alte dimensiuni.

 Asta este o opinie foarte "originala" din partea dumneavoastra. Doar credeti ca sunt materializate niste legi, dar nu cunoasteti niciuna, sa o postati aici? la topicul deschis de dumneavoastra.

Teo B01
26 Apr 2021 18:51

Re: Gravitatia si cuantica bat-o vina....(episodul1)
1)In Romania, unde , cand si cine a construit o antena pt detectia undelor gravitationale?
2)Calculati energia disipata sub forma de unde gravitationale a sistemului Pamant Luna.

Puteti raspunde sau...   :oops:

catalin dumitru
26 Apr 2021 20:49

Re: Gravitatia si cuantica bat-o vina....(episodul1)

Puteti raspunde sau...   :oops:

1) Târgu Jiu , C Brâncu&#537;i , 1900 toamna .

2) Radical din ( CU^2/2+LI^2/2) !

3) :twisted:  :twisted:  :twisted:  :lol:  :lol:  :mrgreen:

gheorghe adrian
26 Apr 2021 20:51

gravitatia cuantica
Teo B01

Puteti raspunde sau...

Eu unul nu pot sa raspund la aceste intrebari, fiindca nu cred in undele gravitationale. Eu cred in fluxul eteric de aspiratie al substantei si deci si al planetelor. Flux care este dovedit experimental si de experimentul mai vechi al lui Pound si Rebka si de experimentul mai recent al lui Martin Grusenic, cu un interferometru de tip Michelson, care se roteste in plan vertical.  Filmuletul experimentului arata clar deplasarea figurii (franjelor) de interferenta, odata cu rotirea (cu schimbarea unghiului) fata de vertoicala.

Teo B01
26 Apr 2021 21:17

Re: gravitatia cuantica
Eu unul nu pot sa raspund la aceste intrebari, fiindca nu cred in undele gravitationale. Eu cred in fluxul eteric de aspiratie al substantei si deci si al planetelor. Flux care este dovedit experimental si de experimentul mai vechi al lui Pound si Rebka si de experimentul mai recent al lui Martin Grusenic, cu un interferometru de tip Michelson, care se roteste in plan vertical.  Filmuletul experimentului arata clar deplasarea figurii (franjelor) de interferenta, odata cu rotirea (cu schimbarea unghiului) fata de vertoicala.

https://www.youtube.com/watch?v=DH-NC8rvGvU&ab_channel=Powerpak8

MiroJenu
26 Apr 2021 23:18

Pentru domnul  TEO B1
Pentru domnul  TEO B1

In anii 1986--1988 Institutul de Cercetari  Electrotehnice BUCURESTI (  gasiti info despre institut pe net  icpe.ro ) a facut o comanda catre Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Industria Alimentara si Frigorifica (ICPIAF)( lucram cerc fiz la departamentul criogenie) pt confectionarea unui vas dewar pentru stocarea de heliu lichid. ( A trebuit sa fac calculul pt superizolatia criogenica, un inginer a facut calculele de rezistenta, vasul dewar a fost construit, apoi am facut masuratori de transfer termic folosind azot lichid, am dat buletinul de masuratori, inginerul a finalizat cartea tehnica si vasul dewar a fost trimis beneficiarului).
De la bun inceput ni s-a spus ca este pentru experimente , ca vor pune in interior o antena  gravitationala dar si pt alte scopuri( comportarea senzorilor inertiali la temperaturi criogenice).
Titulatura  cartii tehnice atasate produsului era: Vas(sau container) dewar pentru antena detectie unde gravitationale.
In acea perioada anii 80-90 in mai multe tari s-au facut experimente de acest gen, insa tehnologia de atunci nu a fost suficienta sa asigure gradul de sensibilitate de detectie.

Teo B01
27 Apr 2021 00:16


Multumiri pentru precizari domnule MiroJenu

IACOB DUMITRU
27 Apr 2021 07:26


Eu unul nu pot sa raspund la aceste intrebari, fiindca nu cred in undele gravitationale.
Corect domnule Adrian, toate undele participa la fenomenul gravitational.
Eliminati, prin absurd, efectul de imbatranire (scindare cu fiecare oscilatie efectuata) si nu veti face nimic altceva decat sa eliminati fenomenul gravitational.
Eu cred in fluxul eteric de aspiratie al substantei si deci si al planetelor.
Eu asi spune aspiratie a spatiului fizic, substanta si planetele dau senzatia ca sunt atrase intre ele prin colapsarea spatiului dintre ele.
Colapsarea are loc sistematic, deci poate fi privita ca o unda, dar nu trebuie sa uitam ca la acest fenomen participa toate celelalte unde, fara de care efectul de atractie nici nu ar avea loc.

Ce se intampla intre galaxii, " a mancat lupul" unda atractiei? 
Ce ar inregistra interferometrul in aceasta zona a spatiului fizic?
Un spatiu in expansiune?
Un spatiu nou, relativ tanar?

De ce spatiul fizic materializeaza ambele solutii, solutia imbatranirii si solutia intineririi?
Indicatia interferometrului este corecta, interpretarea rezultatelor nu are "preludiu".
 Domnule Adrian,
nu ati inteles gresit ideile mele, convingerile noastre sunt similare, interpretarile sunt oarecum diferite, ceea ce nu este tocmai rau, dimpotriva.

Oricum, sa stiti ca:
fara curbura si implicit asimetria curburii, masa, substanta, evenimentele, acceleratiile, etc nu au nici o legitimitate.

gheorghe adrian
27 Apr 2021 15:27

gravitatia cuantica
Dl Iacob

toate undele participa la fenomenul gravitational.

Eu am ajuns la concluzia ca in vidul inelastic si neinertial, nu poate sa functioneze mecanismul undelor, care cere transformarea succesiva a unei forme de energie in alta. Deci nu ar exista unde in spatiul vid, nicio vibratie. In spatiul vid exista doar translatie, produsa de interactia substantei cu spatiul fizic. De aceea am ramas cu ideea ca fenomenul gravific este produs doar de fluxul eteric de aspiratie, cu efect atractiv, peste care se suprapune modulatia campului de densitate al substantei, cu efect repulsiv.
Eu asi spune aspiratie a spatiului fizic, substanta si planetele dau senzatia ca sunt atrase intre ele prin colapsarea spatiului dintre ele.
Pai spatiul fizic este materializat de oceanul eteric. Aspiratia eterului de catre substanta, genereaza, in spatiu dintre corpuri, deficit de spatiu. Deficit care determina depresiunea in care aluneca corpurile si care poate fi interpretat ca si colapsare a spatiului, asa cum spuneti dumneavoastra. Deficitul in debitul eterului (spatiului) aspirat de masa Pamantului, produs de suprapunerea fluxului eteric de aspiratie al Lunii, in jurul axei comune Pamant-Luna, determina contractia planetei in planuri perpendiculare la axa comuna. Contractie care este mai puternic simtita de oceanul planetar si de aceea  se produce umflarea oceanului planetar, cu aceeeasi amplitudine si pe fata dinspre Luna si pe fata opusa. Asta ar fi o explicatie simpla a aparitiei fluxului mareic. Cred ca  detectorul de unde gravitationale sesizeaza de fapt efectul produs de fluxul eteric de aspiratie, al gigantelor din spatiu, flux care produce alungirea pe directia axei comune si contractia in planuri perpendiculare la axa comuna. care

IACOB DUMITRU
28 Apr 2021 07:51


Deci nu ar exista unde in spatiul vid, nicio vibratie.
Spatiul este multidimensional, nu exista de la sine ca si vid, ca si stare non-vibratorie, non-temporala, non-energetica.
Miscarea si implicit energia este pe cat de uniform distribuita in spatiul fizic tot pe atat de cameleonica.
Spatiul fizic este spatiu temporal, timpul fizic se scurge accelerat dand nastere unor asincrone ceasurilor naturale si implicit unor cuplaje inductive, curenti, fluxuri.

Articolul "sevomotorul cuantic" este premergator articolului "interactia gravitationala", pentru a fi cat de cat intelese, aricolele din "armonia universului fizic" necesita a fi citite in ordinea in care au fost editate.

Aveti o cultura vasta in ceea ce priveste fizica actuala, aveti un cult al miscarii mecanice, se vad numarul orelor de studiu si adanca meditatie, singura mea observatie este ca spatiul fizic necesita privit ca o materializare in diverse forme si diverse actiuni definite de o natura comuna, de un numitor comun.

Viul este strict legat de celelalte forme de existenta, imprevizibilul este urmare a rationalului si implicit al previzibilului.

"Principiul incertitudinii" este la baza a tot si a toate, implicit la baza comportamentului asa-zis mecanic.

Trebuie sa fim partizanii tuturor comportamentelor, luand in calcul intregul vom putea descoperii natura comuna, liantul ce permite multitudenea de structuri posibile.

gheorghe adrian
28 Apr 2021 15:46

gravitatia cuantica
Dl Iacob
Imi pare rau sa va spun ca nu inteleg nimic din postarea dumneavoastra. Eu nu o sa fiu capabil niciodata de o cuprindere asa exhaustiva a universului si a fenomenelor fizice. Discutam aici de gravitatie, de campul gravific. Noi am invatat ca campul gravific este o stare speciala a spatiului, care pleaca de la substanta, de la mase. Este legat de masa. Si daca produce efecte dinamice, asupra substantei, deducem ca ar fi o stare dinamica a spatiului. Ca stare dinamica a spatiului, trebuie sa admitem ca gravificul este purtatorul unei energii. Energia campului gravific se scrie doar ca energie potentiala, in functie de distanta de la sursa. La nivel macroscopic, campul gravific apare ca o entitate cu functionare continua. Eu cred ca gravitatia cuantica vrea sa ne spuna ca la nivelul particulelor elementare ale substantei, campul gravific este discontinuu. Este o forma de energie eliberata din substanta, sub forma unor cuante de energie a campului gravific. Energie pentru care nu avem o formula cuantica de scriere a ei. Eu presupun ca in intervalul dintre duratele de eliberare in spatiu a energiei, de la particule, functioneaza un mecanism, similar autoinductiei, prin care substanta absoarbe din spatiu si compenseaza energia eliberata. Acest echilibru, intre energia eliberata de substanta in spatiu si energia absorbita de substanta din spatiu, ar asigura stabilitatea structurilor dinamice ale substantei, facand sa para ca surse inepuizabile de energie, de camp si de miscare.

IACOB DUMITRU
28 Apr 2021 16:52


Repausul absolut nu are solutie teoretica a existentei, fapt care garanteaza miscarea si implicit incontinuitatea. 

Continuitatea nu este solutie teoretica a existentei, continuitatea absoluta nu poate asigura suportul fizic al unei informatii.

Einstein a dat deja formula energiei.

La nivel micro exista legi specifice ale curburilor si implicit fortelor.

Noi am invatat ca campul gravific este o stare speciala a spatiului, care pleaca de la substanta, de la mase. Este legat de masa. Si daca produce efecte dinamice, asupra substantei, deducem ca ar fi o stare dinamica a spatiului. 

Spatiul fizic este o stare, dinamica.

gheorghe adrian
29 Apr 2021 19:39

gravitatia cuantica
Dl Iacob
Postarile duneavoastra, imi par contradictorii si derutante. Eu am inteles ca in vid este posibila numai translatia. Fara vibratie. Si aceasta necesita existenta unei presiuni, care exercita o apasare asupra corpurilor, dintro parte. Aceasta apasare eu zic ca este a spatiului si apare din interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul fizic materializat de materia fundamentala si inponderabila.

Einstein a dat deja formula energiei.

Eu aveam in vedere o formula cuantica a energiei campului gravific, asa cum avem formula cuantica a ernergiei campului electromagnetic. Are Einstein o formula a energiei campului gravific? Eu nu stiu de asa ceva.

Spatiul fizic este o stare, dinamica.

Asta vine in contradictie cu teoria mea. Fiindca am admis ca spatiul fizic nu are structura dinamica si de aceea nu are proprietatile substantei si nu poate fi sesizat ca substanta. Si de aceea ar fi insesizabil. Dupa mine doar substanta are structura dinamica, are densitate, are masa sau sarcina, are impuls si energie.

IACOB DUMITRU
01 Mai 2021 04:57


Eu am inteles ca in vid este posibila numai translatia. Fara vibratie.
Odata translatat nu mai este vid, nimeni nu l-a vazut si nici nu o sa il vada.
Are Einstein o formula a energiei campului gravific? Eu nu stiu de asa ceva.
Aveti o formula a distributiei maselor in spatiu?
Si de aceea ar fi insesizabil. Dupa mine doar substanta are structura dinamica, are densitate, are masa sau sarcina, are impuls si energie.
Ceea ce nu e sesizabil nu exista.
Dupa mine, orice curbura are structura dinamica.

IACOB DUMITRU
08 Iul 2021 16:35


Oricare diviziune a spatiului fizic are structura dinamica, aricare diviziune a timpului fizic are structura dinamica.

Spatiul fizic reprezinta materializarea scurgerii timpului fizic.

Vizitator
19 Iul 2021 10:40

Re: Gravitatia cuantica
Se mai poate adauga ceva legilor de atractie gravitationala?
In atasament, am incercat sa prezint idei ce conduc la justificarea aspectului cuantic al gravitatiei.

Domnilor îmi pare rău sa va dezamăgesc, dar nu exista for&#539;a de atrac&#539;ie gravita&#539;ionala &#537;i nici graviton. Exista doar camp gravitational &#537;i unde gravita&#539;ionale. Iar câmpul gravitational nu are nici o legătura cu câmpul electro-magnetic, de&#537;i se propaga in mod similar însa este de natura diferita si are o structura diferita si este caracterizat de marimi fizice diferite, motiv pentru care aceste doua campuri nu se compun insa totusi exista o oarecare dependenta intre ele datorate marimilor fizice ce le caracterizeaza.

Si vreau sa mai demontez niste mituri, nu exista nici materie intunecata nici energie intunecata, exista doar minti intunecate, daca oamenii de stiinta nu inteleg cum functioneaza un lucru repede inventeaza o materie exotica sau o energie exotica sau o particula exotica ca sa compenseze lagunele din capul lor. Dar nu-si pun problema ca formulele lor sunt gresite.

CERN poate sa cheltuiască încă 1000 de miliarde de euro si tot nu va gasi nici un graviton, nu po&#539;i găsi ceva care nu exista. Ar fi mai util sa se cheltuiasca acei bani pentru a combate foamea in lumea a treia, ar fi o stiinta aplicata cu efecte pe termen lung. Nu stie nimeni inca cate genii au murit de foame in africa. Daca gravitatia ar fi intermediata de graviton asa cum crede multa lume, universul nu ar mai fi astăzi asa cum il cunoa&#537;tem, stiinta nu se bazează pe credin&#539;e ci pe fapte demonstrabile prin experimente practice sau matematica. Ei nu &#537;tiu nici măcar care este structura spa&#539;iu-timp &#537;i din cate dimensiuni este creat universul nostru.

Săracul de el gravitonul nu ar mai putea sa scape dintr-o gaura neagra, o data formata ar dispărea pur si simplu din universul invizibil si cel vizibil, pur si simplu nu ar mai interac&#539;iona cu exteriorul, si nu trebuie sa va mai explic de ce, ca nu ati ajuns aici cu pluta pe Dunare. De multe ori stau si ma gândesc cum pot sa fie atât de naivi &#537;i lipsi&#539;i de logica multi dintre oamenii de &#537;tiin&#539;a.

Caut un matematician care vrea sa colaboreze cu mine pentru elaborarea unui nou capitol al fizici, promit ca premiul Nobel o sa-l împăr&#539;im in mod echitabil, ar fi cazul ca Romania sa aibă un premiu Nobel in fizica.

catalin dumitru
19 Iul 2021 13:56

În sfâr&#537;it o postare pe placul meu , legată de acest subiect .

În altă ordine de idei , &#537;i mie mi-ar place să dau peste cineva care să îmi explice de exemplu cum e cu continuitatea analitică &#537;i cum se poate extrapola aceasta la spa&#539;iul complex . Din păcate , eu nu am creier de matematician , a&#537;a că scormonitul prin net sau prin căr&#539;i , mă lasă de multe ori în cea&#539;ă . 
Dar chiar &#537;i a&#537;a , cred că în&#539;eleg matematica mai bine decât o făceam în liceu .

IACOB DUMITRU
19 Iul 2021 16:54


 De multe ori stau si ma gândesc cum pot sa fie atât de naivi &#537;i lipsi&#539;i de logica multi dintre oamenii de &#537;tiin&#539;a.

Nimeni nu e perfect.

Domnilor îmi pare rău sa va dezamăgesc, dar nu exista for&#539;a de atrac&#539;ie gravita&#539;ionala

Evident, nu exista nici forta tare, nici forta slaba etc, daca prin absurd ar fi existat, Universul ar fi fost de mult un banal punct.

Daca geometrie nu e, nimic nu e.

gheorghe adrian
24 Iul 2021 09:24

Gravitatia cuantica


Domnilor îmi pare rău sa va dezamăgesc, dar nu exista for&#539;a de atrac&#539;ie gravita&#539;ionala &#537;i nici graviton. Exista doar camp gravitational &#537;i unde gravita&#539;ionale. Iar câmpul gravitational nu are nici o legătura cu câmpul electro-magnetic, de&#537;i se propaga in mod similar însa este de natura diferita si are o structura diferita si este caracterizat de marimi fizice diferite, motiv pentru care aceste doua campuri
 nu se compun insa totusi exista o oarecare dependenta intre ele datorate marimilor fizice ce le caracterizeaza.
Postare dumitale este izvorata dintro filozofie nihilista, impregnata de scepticism. Dar nu se poate spune ca nu exista forta de atractie gravitationala. Pai tot ce sta pe fata planetei este atras de forta gravifica a planetei. Toate orbitarile din univers sunt produse forta de atractie gravifica. Tot ce cade pe planeta, cade fiindca este atras gravific de masa planetei. Ce nu se stie la modul general, este esenta fizica a fortei fizice. Forta fizica este efectul unui dinamism invizibil din jurul substantei si apare intotdeauna din interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul fizic. Fortele macroscopice, determinate experimental, apar din interactiunea, intalnirea sau interferenta circulatiilor eterice din jurul structurilor dinamice ale substantei. Toate fortele fizice inplica existenta deosebirii de miscare, ca directie intensitate si sens intre sistemele care interfera. La nivel ultramicroscopic, toate fortele fizice apar ca efecte hidrodinamice in sanul eterului, in sanul acelui fluid inponderabil si insesizabil pe care  TR il exclude din universul fizic. Si am aratat intrun fisier (pdf) ca am dedus, ca gravificul este derivat din campul electric al nucleonilor. Iar campul de inertie (neinclus in sistemul teoretic al fizicii) este produs de campul magnetic al structuriilor dinamice ale nucleonilor. Fiindca patratul inductiei magnetice da densitatea masei  rho, care inmultita cu volumul da masa inerta a substantei (corpului)

Vizitator
24 Iul 2021 15:53

gheorghe adrian
Va multumesc pentru raspuns, domnule Gheorghe Adrian insa descrierea dumneavostra este foarte amuzanta
 afirmatia dumneavostra se numeste mai exact credinta si ati putea si scrie o biblie despre gravitatie aveti imaginatie dar e doar imaginatie, insa cea ce sa demonstrat pana acum din punct de vedere stiintific si matematic am descris aici https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2mp_gravita%C8%9Bional

Gravitatia (pseudoforta gravitationala) nu este altceva decat inertie, de unde si principiul echivalentei, deci campul gravitational ce o descrie nu este altceva decat un camp inertial

Este o mare diferenta intre stiinta si credinta.
Intr-adevar observ ca pentru dumneavostra are o valoare importanta incat il putem numi un adevar personal despre gravitatie insa este departe de adevarul obiectiv. Dar fiecare este liber sa creada ce vrea.

Un meteorit ce trece pe langa planeta Tera de exemplu nu acelereaza pe traiectoria sa parabolica in vecinatatea planetei noastre, ci spatiul timp fiind curb (timpul trece mai incet in apropierea pamantului) suprafetele geodezicele concentrice sunt caracterizate de diferite marimi ale variabilei temporale &#916;t si implicit induc traiectorii curbe corpurilor sau particulelor ce se deplaseaza prin ele, de unde si acceleratia aparenta indusa fata de observatorul extern sistemului de referinta al meteoritului, iar in preajma corpurilor lungimile se contracta proortional cu distanta si marimile fizice ce le caracterizeaza, asadar traiecturia rezultata este una curba in cazul nostru o traiectorie parabolica aparenta, desi meteoritul din punctul sau de vedere se deplaseaza in linie dreapta cu o viteza constanta.

Toate aceste interactiuni sunt foarte simple si nu este nevoie sa existe niste forte de atractie intre corpurile studiate pentru ca ele sa aiba traiectorii si aceleratii diferite fata de un observator situat intr-un sistem alt sistem de referinta decât cel observat datorita curburii spatiului timp. Este suficient sa aiba inertie.

Aceleratia aparenta a unui corp sau a unei particule ce graviteaza intr-un camp gravitational apare evidenta pentru observator extern pentru ca el se afla intr-un sistem referential in care timpul curge constant, si celelalte marimi fizice ce caracterizeaza sistemul sau referential sunt contante pe cand corpul studiat in miscarea sa inertiala trece prin diferite zone curbe ale spatiui timpului in care curgerea timpului si celelate marimi fizice se modifica in raport una fata de alta pe masura ce corpul studiat traverseaza diferite suprafete echipotentiale temporale, de unde si evident iluzia aceleratiei sau deceleratiei.

Campul gravitational este doar un camp matematic care studiaza dinamica evenimentelor unui sistemul referential.

Pseudoforta gravitationala poate fi inteleasa mai usor prin analogie cu pseudoforta coriolis https://ro.wikipedia.org/wiki/For%C8%9Ba_Coriolis care si ea la randul ei este doar o iluzie a unei forte, ce se datoreaza de fapt rotatiei sistemului referential studiat.

Daca doua corpuri se ciocnesc in univers nu trebuie neaparat ca ele sa se atraga ci doar sa aiba miscare inertiala si traiectorii ce se intersecteaza in acelasi timp.
https://images.app.goo.gl/XmiTz6cHXCPBGYPJ9
Fizica este plina de iluzii, universul nu este cea ce pare a fi. Universul e format din campuri de energie si iluziile ce provin din interac&#539;iunile acestor campuri.

Nota: O traiectorie parabolica intr-un camp gravitational cum este de exemplu orbita pamantului in jurul soarelui este de fapt o geodezica https://ro.wikipedia.org/wiki/Geodezic%C4%83, cea ce inseamna de fapt o linie dreapta: 

Pamantul nu ne atrage pe noi si nici pe celelate corpuri nu sunt atrase unele de altele, ele doar se intalnesc in spati-timp in miscarea lor inertiala.
Cu stima.

gheorghe adrian
24 Iul 2021 21:06




afirmatia dumneavostra se numeste mai exact credinta
Asta este o prejudecata a dumitale, care dovedeste ca nu ai citit pdf-urile postate de mine in pagina forumului. Nu este nicio credinta. Sunt doar concluzii logice rezultate pe modelele la care conduce identitatea dimensionala masa-sarcina si pe descifrarea sensului fizic al constantelor universale. De la descifrarea constantei de actiune se gaseste ca fotonii si tot ce se cheama unda electromagnetica sunt structuri dinamice similare motorului electric liniar. Structuri in sanul carora se gaseste echilibrul intre forta de inertie (m.a) si forta electromagnetica (B.I.l), precum si egalitatea intre puterea mecanica (F.v) si puterea electrica (U.I). Mie imi pare ca dumneata nu ai intelesul dinamic exact al fortelor fizice. Esenta fizica a fortei este presiunea. In toate sursele de forta (in motoare) sunt fluide de lucru, care produc presiunea prin expandare sau prin circulatie. Si apare o presiune statica sau o presiune dinamica. Asa sunt motoarele cu aburi, cu aer comprimat sau cu ardere interna si motoarele hidraulice. Si translatia substantei implica existenta unei presiuni care inpinge intotdeauna substanta (corpurile) acolo unde este presiunea mai mica. De exemplu si in cazul rachetelor, presiunea foarte mare a gazelor din combustie este in spate. In fata rachetei este presiunea mica. In cazul substantei, translatia este produsa de presiunea dinamica aparuta la interactia structurilor dinamice ale particulelor elementare cu spatiul fizic materializat de oceanul eteric. Particulele elementare pompeaza in permanenta eterul creind diferenta de presiune intre o emisfera si cealalta. Aceasta diferenta de presiune propulseaza substanta in translatie prin spatiu, generand inertia si energia cinetica a substantei. La impactul corpurilor apare aceasta presiune care este constatat experimental ca le striveste. In cazul orbitarii corpurilor, geodezicele spatiale pe care se misca corpurile, sunt locurile geometrice ale punctelor de minima presiune, rezultate din interferenta campului gravific cu campul de inertie. Interferenta care muta in permanenta punctul de presiune minima putin sub normala la raza comuna, dusa prin centrul corpului mic. Campul gravitational este doar un camp matematic...
Adica vrei sa spui ca gravificul ar fi doar o abstractiune, ceva metafizic, fara legastura cu realitatea fizica.
Am arata intrun fisier, cu socoteli simple, ca gravificul este derivat din campul electric al nucleonilor si la nivelul nucleonilor factorul gravific este dat de relatia  Gnuc=8.epsilon,0.

Vizitator
24 Iul 2021 23:02


Domnule Gheorghe Adrian eu v-am citit pdf-urile dar se pare ca dumneavostra nu ati citit link-urile ce v-am trimis eu in care sunt explicate  niste concepte elementare, asa ca nu puteti sa intelegeti care este diferenta intr-e o forta si o forta aparenta.

Nu este nimic metafizic într-un camp gravitational iar câmpul gravita&#539;ional nu este un camp de forte.

In realitate nu exista nici o for&#539;a gravita&#539;ionala care ac&#539;ionează asupra particulelor sau grupurilor de particule(corpuri) ce tranzitează un camp gravitational, ci doar spa&#539;iul-timp se curbează in jurul oricărei particule sau grupuri de particule(corpuri) &#537;i crează aceasta iluzie.

Timpul este o mărime fizica si fiecare particula are timpul ei propriu care depinde de pozi&#539;ia ei in spa&#539;iu fata de observator si de starea ei de repaos relativ sau de mi&#537;care iner&#539;iala relativa.

Toate particulele sau grupuri de particule(corpurile)  se supun principiului iner&#539;iei.
Aceasta e realitatea universului nu este nici o "abstrac&#539;iune". Doua corpuri ce se ciocnesc, o fac doar datorita faptului ca traiectoriile corpurilor se intersectează in acela&#537;i timp.

Din păcate majoritatea oamenilor ce au studiat un pic de fizica vad spa&#539;iul ca fiind un plan cu linii drepte ce unesc traiectoriile obiectelor. Pentru ca majoritatea au studiat doar fizica elementara. Spa&#539;iul plat este un caz abstract special al spa&#539;iului curb &#537;i este prezentat in matematica lui Euclid &#537;i a lui Newton si alte modele matematice imaginare. Aceste modele de spa&#539;iu plat sunt doar concepte matematice dar nu are nici o legătura cu realitatea, ci doar sa ne ajuta sa în&#539;elegem lucruri elementare din fizica, in realitate spa&#539;iul din realitatea fizica din univers este curb ca si timpul de altfel.

Nu exista in univers nici măcar o linie dreapta asa cum &#537;tim noi ca fiind linie dreapta. Toate liniile drepte din univers sunt de fapt geodezice, pentru ca de fapt nu exista nici un loc din univers care sa fie static, si nu exista nici un loc din univers care sa fie lipsit de camp gravitational, toate particulele sunt in continua mi&#537;care pe traiectorii geodezice sub influenta câmpului gravitational.

 Am arata intrun fisier, cu socoteli simple, ca gravificul este derivat din campul electric al nucleonilor si la nivelul nucleonilor factorul gravific este dat de relatia Gnuc=8.epsilon,0.


Faceti urmatorul experiment imaginar urcati intr-un automobil si tineti in mana un pendul cand masina acelereaza veti vedea cu ajutorul pendulului care e vectorul gravitational si cum oscileaza el in functie de acceleratia masini, nu va fi mereu stabil catre centrul pamantului, acceleratia se masoara in m/s la patrat la fel ca si aceleratia gravitationala, si sunt echivalente nu are nici o legatura cu nucleonii amintiti de dumneavostra nici cu campul electric.

Campul gravitational este de natura iner&#539;iala tine doar de diferenta temporala intre zonele din spatiu-timp in imediata vecinatate a particulei timpul trece mai incet si pe masura ce te indepartezi trece mai repede, deci orice alta particula va avea mai mult timp la dispozitie si va parcurge mai mult spatiu decat o particula mai indepartata de campul particulei studiate si invers de unde si iluzia acceleratiei pentru un observator extern.

Depinde mereu de sistemul inertial de referinta. Campul gravitational este un concept matematic pentru a analiza evenimentele de natura iner&#539;iala. Asta inseamna ca acele particule ce tranziteaza campul gravitatuional respectiv au deja energia lor cinetica proprie care nu creste in prezenta campului gravitational ea ramane mereu constanta. Dar relativ la o alta partcicula ea poate sa scada sau sa creasca depinde de sistemul de referinta fata de care facem masuratorile. Daca esti calare pe un meteorit ce graviteaza in apropierea pamantului vei spune, creste viteza mea in timp ce te apropii. Observatorul de pe planeta pamant va spune vai creste viteza meteoritului. De fapt este spatiul timp prin care tranziteaza meteoritul se curbeaza(comprima-dilata), meteoritul in cauza nu accelereaza, este doar o acceleratie aparenta. Meteoritul isi pasteaza starea sa de miscare relativa uniforma conform principiului inertiei, de asemenea si directia sa, el graviteaza in linie dreapta. insa aparent are o orbita parabolica fata de planeta Tera datorate curburii spatiului timp in jurul planetei Tera.

Daca privesti soarele de pe pamant vei avea impresia ca el se roteste in jurul pamantului. Daca privesti pamanrul fata de soare vei avea impresia ca el orbiteaza in jurul soarelui pe o orbita eliptica, si asa mai departe fata de centrul galatic va avea o traiectorie in forma de spirala in jurul unui ax ce graviteaza in jurul centrului galactic etc, fiecare dintre observatori va sustine ca afirmatia lui este cea corecta , de fapt Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru asta, pentru ca papa sustinea ca soarele orbiteaza in jurul pamantului iar Giordano Bruno pretindea ca pământul orbiteaza soarele. Erau doar doua puncte de vedere diferite, insa nici unul dintre ei nu avea dreptate, sau certat degeaba.

De fapt fiecare dintre corpurile ceresti respective nu face altceva decat sa aiba o traiectorie geodezica ,adica merge in linie dreapta pe drumul sau prin spatiul-timp curb respectând doar principiul inertiei. 

Vitezele lor aparente si acceleratiile pot părea ca se schimba unele fata de altele in timp ce corpurile graviteaza dar de fapt ele sunt mereu constante fata de ele insele. Doar spatiul timp este cel care isi schimba structura intr-un sistem de referinta inertial. Energia cinetica si aceleratia corpurilor ramane mereu constanta conform principiul conservării energiei, iar teoretic energia sistemului soare-pamant este mereu aceasi. Nimic nu se pierde nimic nu se castiga totul se transforma.

In schimb pentru a genera o for&#539;a si a exercita o presiune pentru a accelera un sistem este necesar un consum de energie, cea ce nu face cazul gravita&#539;iei naturale. Acest vals cosmic gravitational nu consuma energie doar o conserva miscarea fiind efectuata in vid, dar corpurile nefiind perfect solide pierd totu&#537;i energie datorita mareelor si chiar se poate extrage energie dintr-un asemenea sistem gravitational sau se poate înmagazina energie într-un sistem gravitational prin diferite procese de transformare.

Am putea spune ca inertia este cea mai eficienta metoda de înmagazinare a energiei, inertia este cea mai buna baterie pe care o putem folosi.

Un exemplu concret sunt ceasurile cu pendula si contragreutati. O astfel de baterie gravita&#539;ionala pastreaza energia potentiala gravitationala la infinit. putem opri ceasul si sa-i dam drumul din nou peste 1000 de ani fara ca sa piarda nici un pic de energie.

Un alt exemplu practic sunt bateriile iner&#539;iale bazate pe volanta, sau bateriile gravita&#539;ionale bazate pe rezervoare de apa folosite in industria hidroelectrica.

Putem de asemenea extrage energie din sistemul soare-pamant pamant-luna cu ajutorul generatoarelor mareice. sistemul pământ-luna de exemplu pierde multa energie datorita mareelor, care se folose&#537;te pentru producerea de energie electrica, cu siguranta aceasi problema o are si soarele fiind un corp gazos mult mai susceptibil la deformare.
Cu stima

gheorghe adrian
25 Iul 2021 11:53




1) Eu am inteles ca marimea fizia forta, este tot o masura a miscarii. Cand exista orice forta, in mod obligatoriu exista o diferenta, o deosebire de miscare, ca directie, in tensitate sau sens. Orice forta este data de produsul unei presiuni cu o suprafata si are dimensiunea vitezei la puterea a-4-a. Forta este efectul dinamic al transferului de miscare de la un sistem la altul.
2) Este evident ca, campul gravific este o realitate fizica, cu o structura dinamica complexa, purtatoare si generatoare de acceleratie. De aceea intensitatea campului gravific este data de acceleratia normala la suprafata care limiteaza sursa generatoare de camp gravific. Forta gravifitationala este produsa de depresiunea generata in spatiu, de fluxul eteric de aspiratie al substantei. Flux produs de structurile dinamice ale particulelor elementare, care se comporta ca niste aspiratoare centrifugale.
3) Timpul este o masura fundamentala a miscarii. Daca particula este in miscare, timpul propriu al particulei, nu poate sa depinda in niciun fel de pozitia ei in spatiu fata de observator. Efectul Doppler, vazut de observator, da indicatie doar asupra starii de miscare a particulei, dar nu influenteaza in niciun fel tictacul particulei.
5) Inertia substantei arata masura ancorarii substantei in spatiu pe nivelul de miscare. Si inertia si translatia substantei inplica existenta presiunii dinamice a spatiului, aparuta la interactia spatiului cu structurile dinamice ale substantei.
6) Ideile acestea ale dilatarii si contractiei spatiului si timpului si al curbarii spatiului in jurul maselor sunt de sorginte relativista. Relativitatea insa nu spune (nu explica) ce este masa, sarcina, densitatea, presiunea,  forta si energia. Relativitatea restransa considera lumina ca unda speciala care se propaga fara sa aibe nevoie de un mediu de propagare. Dar la efectul fotoelectric, considera ca lumina este compusa din corpusculi care pot interactiona direct cu electronii din metal. Tot in TR se considera doua sisteme care luneca, unul pe langa altul, fara sa existe vreo interactiune intre sisteme. Se considera in mod tacit, cand face schimbarea de coordonate, ca unul dintre sisteme este in repaus. Ceeace nu este o realitate fizica. Si ce efect fizic ar putea sa produca factorul beta, dat de raportul intre viteza fictiva relativa si viteza reala a luminii?
7) In mod sigur particulele incarcate cu sarcina electrica, aflate in camp electric, sufera acceleratie. Acceleratia fiind procesul prin care se modifica regimul interactiunii dintre particula si spatiul fizic.
8) Spatiul din TR si TRG sunt spatii strict geometrice, absolut rigide, care nu sufera dilatari, contractii sau curbari. Spatiul relativist nu este un material plastic, ca sa sufere deformari. Daca i se atribuie spatiului relativist plasticitate, inseamna ca ise atribuie spatiului relativist consistenta materiala. Deci spatiul relativist nu ar mai fi doar un vid gol sec.

Vizitator
26 Iul 2021 17:48


domnule Gheorghe Adrian v-am dat destule explicatii si nu ati inteles nimic, pentru ca nu stiti bazele, fizica dumneavostra este la nivelul anilor 1600, de atunci fizica a mai evoluat, faceti si dumneavostra experimentul asta luati un accelerometro in buzunar si faceti un salt in cadere libera din avion, daca nu aveti curajul, montati accelerometru intr-un tub vidat pe un suport si lasati sa cada liber. Si sa-mi spuneti si mie ce acceleratie are forta gravitationala de care povestiti dumneavostra. Eu fiind pilot am facut multe salturi si am facut acest experiment de mai multe ori. Acceleratia unui corp pe o traiectorie geodezica va spun eu ca este 0, pentru ca nu exista nici o forta gravitationala, daca nu ma credeti pe cuvant faceti experimentul si dumneavoastra. Accelera&#539;ia gravita&#539;ionala este o accelera&#539;ie aparenta, pentru ca forta gravitationala este de fapt o forta aparenta, de fapt para&#537;utistul, un meteorit, un satelit, sau orice alt corp pe o traiectorie geodezica are o miscare inertila si nu va avea nici o accelera&#539;ie doar cel care sta deoparte observatorul va nota diferite acceleratii-deceleratii fata de ei datoratei curburii spatiu-timpului dinre el si obiectl studiat. tictacul particulei este diferit la nivelul solului, pe varful everest, in spatiu cosmic, in soare si asa mai departe ticatacul depinde de locul in care te afli într-un camp gravitational, si depinde de gradientul temporal, tictacul particulei.

Mai studia&#539;i fizica si in special TRG ca altfel îmi pierd vremea degeaba cu dumneavoastră si nu ne în&#539;elegem când o sa stiti ce este o transformare Lorentz o sa fiti pe drumul cel bun. Fizica se bazează pe experimente nu pe credin&#539;e. Afirma&#539;iile dumneavoastră au aerul unei religii asta se nume&#537;te metafizica nu fizica, nu stiu daca aici pe site este un forum de metafizica, dar cu siguranta topicul acesta imi rezulta ca face parte din categoria fizica.

Cu stima

gheorghe adrian
26 Iul 2021 19:40



Rationamentul dumitale seamana foarte bine cu paradoxul lui Zenon. Dupa dumneata ai putea sa stai inaintea trenului oricat, ca nu sa te ajunga niciodata. Si corpurile care cad pe pamant, sau la impactul corpurilor, nu se sfarama nicio data, fiindca nu este nicio presiune care inpinge substanta prin spatiu, intotdeauna pe directia unde presiunea este mai mica. Si daca nu exista forta nu exista nicio presiune care sa intretina miscarea inertiala, translatia substantei. Miscarea pe o geodezica este inertiala doar in urma unui proces de accelerare si este sustinuta de presiunea dinamica a spatiului asupra structurilor dinamice ale substantei. Am gasit pe site-ul -scientia.index- un link care m-a dus la o pagina din -Wikipedia- in care este data formula tensorului radiatiei. Tensor care are in structura lui densitatea si presiunea fotonului. Si fiind legat de energia fotonului este legat de volumul fotonului. Densitatea inmultita cu volumul da masa fotonului, tot asa cum presiunea inmultita cu volumul da energia fotonului. Cu acesti parametri am gasit explicatia neeterica si nereletivista a formulei lui Fresnel. Formula care este verificata cu precizie de experimente de tipul fizeau, dar nu este egala cu formula relativista a compunerii vitezelor. Acest fapt imi intareste convingerea ca structura dinamica a fotonului, similara motorului electric liniar, este o realitate fizica indubitabila.

IACOB DUMITRU
26 Iul 2021 21:06


Spatiul asa-zis real este inainte de toate o traire, o convietuire, o raportare la alte trairi, la cotidian,
Inertiala sau nu, miscare, disociere, disensiuni si puncte de vedere din belsug.
Nu exista precizie maxima, continuum, linie dreapta si implicit nici vector.
Aparentele inseala, dar ce nu inseala?
Fizica, metafizica, matematica, credinta etc, sunt rodul spatiului fizic, nu eliminati ceea ce nu puteti intelege.
"Spatiul curb" este pleonasm.
Tot ce produce modificari este asimilat cu ideea de forta.
Modificarile, salturile sunt garantate, apar de la sine, logic, sistematic, temporal, inselator, cum s-ar zice inertial.
La inceput a fost cuvantul, informatia si implicit inselatul, observatorul.
Spatiul fizic este parsiv, e purtator de informatii si implicit formator de opinii.
In pofida faptului ca sunt ilogice, traiectoria dreapta, spatiul Euclidian, spatiul gol si ora exacta sunt inchipuiri tolerate de fizica la care va inchinati cu credinta.
Timpul fizic are volum, experiente, trairi si implicit inchipuiri, memorii, incercati sa nu il mai reduceti la un banal TRG. 
Treceti la un alt nivel, tineti cont de coabitarea dimensiunilor, posibilitatilor de comunicare.

Vizitator
26 Iul 2021 21:10


Domnule Gheorghe Adrian,

In spatiu nu exista presiune spatiul cosmic fiind vid, nu confundati campul gravitational cu mecanica fluidelor.

Fotonul nu are masa, este energie pura, o simpla unda electromagnetica, dumneavoastră face&#539;i ni&#537;te deduc&#539;ii paradoxale din ce scrie lumea pe internet &#537;i ce se scrie pe Wikipedia.

In general cam tot ce găsi&#539;i pe Wikipedia este documentat cu surse, asa ca acolo găsi&#539;i adevăruri verificate obiective, e o sursa buna de documentare, asta nu inseamna ca editorii de pe Wikipedia sunt perfecti pot si ei sa gre&#537;ească, însa in articolul https://ro.wikipedia.org/wiki/Tensorul_energie-impuls nu scrie niciunde ca fotonul ar avea masa. 

Bineîn&#539;eles ca energia fotonului are un echivalent in masa, însa asta nu înseamnă ca fotonul are masa, nu faceti confuzie. Echivalența masă-energie este o consecință a teoriei relativității, constând în faptul că între masa totală a unui sistem fizic și energia sa totală există o relație de proporționalitate, exprimată prin relația

E=mc&#178;

Cu stima.

IACOB DUMITRU
27 Iul 2021 07:08


Bineîn&#539;eles ca energia fotonului are un echivalent in masa, însa asta nu înseamnă ca fotonul are masa, nu faceti confuzie.
Domnule, "confuzia" este omniprezenta in spatiul fizic, totul poate fi rezumat la energie pura, deci totul nu are masa?

In spatiu nu exista presiune spatiul cosmic fiind vid, nu confundati campul gravitational cu mecanica fluidelor.

Miscarea, propagarea are loc in spatiul temporal, inductiv, cu delay, delay-ul este perceput ca o presiune.

Vizitator
27 Iul 2021 08:50


Domnule, "confuzia" este omniprezenta in spatiul fizic, totul poate fi rezumat la energie pura, deci totul nu are masa?


Dupa cum vede&#539;i aici ma refeream strict la foton, nu încerca&#539;i sa interpreta&#539;i afirmatiile mele altfel decât au fost enun&#539;ate. "Fotonul nu are masa, este energie pura, o simpla unda electromagnetica"

gheorghe adrian
27 Iul 2021 09:58




Dl, pai nu spune clar ca tensorul radiatiei  T^oo  este chiar densitatea masica a fotonului. 
Densitatea masei inmultita cu volumul da masa fotonului. In paranteza lui Poynting, care ar veni la numaratorul fractiei, este presiunea fotonului. Presiune care inmultita cu volumul da energia fotonului. Din relatia energiei fotonului, relatia lui Plank, avand presiunea se scoate volumul fotonului. Cu volumul se gaseste masa fotonului. Din relatia tensorului se vede ca este presiune dinamica (Pd=ro.v^2  unde v^2 este c^2). Cu parametri fotonului am gasit formula lui Fresnel, verificata cu precizie in experimente Fizeau. Deci dogma ca fotonul nu are masa este gresita. Si nu poate exista structura dinamica fara de masa. Numai granulele, hiperfine, ale eterului care materializeaza spatiul fizic, fiind lipsite de structura dinamica, sunt lipsite de masa si de aceea sunt lipsite de energie si sunt insesizabile, iar multimea lor formeaza fluidul inponderabil care materializeaza spatiul fizic, sediul si suportul miscarilor in universul fizic. La interactiunea spatiului fizic cu structurile dinamice ale substantei, apare presiunea dinamica, care produce translatia si inertia substantei. Asta este presiunea care striveste corpurile la impact. Strivirea corpurilor la inpact este un efect fizic cunoscut de toata lumea si nu poate fi negat.

IACOB DUMITRU
27 Iul 2021 15:27


Dupa cum vede&#539;i aici ma refeream strict la foton, nu încerca&#539;i sa interpreta&#539;i afirmatiile mele altfel decât au fost enun&#539;ate. "Fotonul nu are masa, este energie pura, o simpla unda electromagnetica"
Domnule, cred ca faceti o confuzie, fotonul ca si oricare alta forma de manifestare energetica are substrat si implicit masa, fotonul este o "simpla" manifestare duala, manifestare unda-corpuscul.

Tot ce se misca are masa, miscarea este totul, miscarea este o omniprezenta.

Fotonul are in mod evident masa, repausul este o utopie, este un comportament ilogic, este sinonim cu precizia maxima in determinare si implicit cu lipsa de eveniment, de experiment, de confirmare, de adevar.

Rog sa ne demonstrati cum arata gol golut "simplul foton" si de ce nu are el masa.
Nu faceti confuzie cu fluxul de fotoni.


Premiul Nobel va asteapta!

Daca faceti aceasta demonstratie, veti primi premiul Nobel la toate disciplinele.

Vizitator
28 Iul 2021 07:29


Domnule, cred ca faceti o confuzie, fotonul ca si oricare alta forma de manifestare energetica are substrat si implicit masa, fotonul este o "simpla" manifestare duala, manifestare unda-corpuscul.

Tot ce se misca are masa, miscarea este totul, miscarea este o omniprezenta.

Fotonul are in mod evident masa, repausul este o utopie, este un comportament ilogic, este sinonim cu precizia maxima in determinare si implicit cu lipsa de eveniment, de experiment, de confirmare, de adevar.

Rog sa ne demonstrati cum arata gol golut "simplul foton" si de ce nu are el masa.



Acest subiect este of topic, daca va intereseaza natura fotonului si aveti contributii in cea ce priveste subiectul va rog sa deschideti un nou topic cu brivire la subiect. Imi rezulta ca acest topic este despre gravita&#539;ie.



Premiul Nobel va asteapta!

In cea ce priveste dualitatea fotonului sa luat deja un premiu Nobel de catre Louis de Broglie a extins teoria lui Einstein, susținând că orice particulă în mișcare are asociată o undă. Teza lui de doctorat este publicată în anul 1924, iar el prime&#537;te premiul Nobel în 1929, după ce teoria sa este verificată experimental asa ca nu vad ce ar mai fi de demonstrat. Propietatile fotonului se cunosc deja. Daca eu sau dumneavostra avem alte credinte asta nu schimba realitatea. Eu personal nu cred in dualitatea fotonului. Eu il consider doar o unda electro-magnetica. Iar ca paranteza o particula de masa m>0 nu poate atinge viteza lumini in conditii normale ar necesita o energi infinita, in conditii mai deosebite inca nu sa demonstrat daca este posibil sau nu.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dualismul_und%C4%83-particul%C4%83
https://ro.wikipedia.org/wiki/Foton
Cu stima

MiroJenu
28 Iul 2021 09:38


Afirmatiile textuale facute de dl ... sunt clare, precise, limpezi deci inteligibile.
Multe  afirmatii facute de dansul sunt adevarate, unele sunt false, dar nu confuze (ne referim la domeniul fizicii).
Intradevar un topic despre lumina(ca suntem astronomy) si foton e binevenit.

Vizitator
28 Iul 2021 09:56


Va multumesc pentru raspuns, si v-as ruga sa specifica&#539;i care dinre afirma&#539;iile mele textuale considera&#539;i ca sunt false din punctul dumneavoastră de vedere, este posibil sa nu ma fi exprimat corect, nimeni nu este perfect toata lumea greseste, si daca am gresit as vrea sa pot rectifica.

Cu stima

gheorghe adrian
28 Iul 2021 10:35



Dl ... poti sa raspunzi punctual la niste intrebari simple? Sunt densitatea masica si presiunea fotonului in formula tensorului radiatiei?. Energia este produsul presiune ori volum? Este masa produsul densitate ori volum? Nu rezulta din toate astea ca fotonul are masa? are volum si are dimensiunile acelui volum in care este continuta energia fotonului? Eu am argumentat chestiunile astea prin fisierele postate. Dar dupa cum spui dumneata ca le-ai citit, imi pare ca sunt intelese gresit. Dumneata te bazezi pe niste dogme de sorginte relativista. Eu ma bazez pe semnificatia fizica exacta a constantelor fizice universale, al caror sens fizic am incercat sa il descifrez, dar si pe semnificatia fizica a marimilor fizice care rezula de la identitatea dimensionala masa-sarcina. Identitate care am argumentat-o in mai multe moduri.

Vizitator
28 Iul 2021 12:12



Dl .. poti sa raspunzi punctual la niste intrebari simple? Sunt densitatea masica si presiunea fotonului in formula tensorului radiatiei?. Energia este produsul presiune ori volum? Este masa produsul densitate ori volum? Nu rezulta din toate astea ca fotonul are masa? are volum si are dimensiunile acelui volum in care este continuta energia fotonului? Eu am argumentat chestiunile astea prin fisierele postate. Dar dupa cum spui dumneata ca le-ai citit, imi pare ca sunt intelese gresit. Dumneata te bazezi pe niste dogme de sorginte relativista. Eu ma bazez pe semnificatia fizica exacta a constantelor fizice universale, al caror sens fizic am incercat sa il descifrez, dar si pe semnificatia fizica a marimilor fizice care rezula de la identitatea dimensionala masa-sarcina. Identitate care am argumentat-o in mai multe moduri.

of topic
cu stima

Vizitator
28 Iul 2021 15:25

catalin dumitru

ai mai jos link de unde poti descarca o carte interesanta
În sfâr&#537;it o postare pe placul meu , legată de acest subiect .

În altă ordine de idei , &#537;i mie mi-ar place să dau peste cineva care să îmi explice de exemplu cum e cu continuitatea analitică &#537;i cum se poate extrapola aceasta la spa&#539;iul complex . Din păcate , eu nu am creier de matematician , a&#537;a că scormonitul prin net sau prin căr&#539;i , mă lasă de multe ori în cea&#539;ă . 
Dar chiar &#537;i a&#537;a , cred că în&#539;eleg matematica mai bine decât o făceam în liceu .

COMPLEX ANALYSIS
An Introduction to the Theory of Analytic
Functions of One Complex Variable
Third Edition
Lars V. Ahlfors
Professor of Mathematics, Emeritus
Harvard University

https://www.matem.unam.mx/~hector/[Lars_Ahlfors]_Complex_Analysis_%28Third_Edition%29.pdf

MiroJenu
28 Iul 2021 21:09


Pentru dl ... :
cu totii vrem sa intelegem diferite fenomene fizice(ca pe site la rubrica fizica ne aflam) la nivelul de cunoastere contemporan,
 nu are importanta ca dv spuneti: "Fotonul nu are masa, este energie pura, o simpla unda electromagnetica" si ca eu spun uite ca e fals, ca doara nu e un concurs de frumusete. 
Fizica clasica cu superba teorie a campului electromagnetic(explica o multime de fenomene si are aplicatii ingineresti capitale in functionarea omenirii) nu explica o serie de fenomene la scara microscopica. A fost creata pentru aceasta mecanica cuantica(prin care s-au dezvoltat noi tehnologii si au fost explicate multe fenomene introducand o alta paradigma ) un pas in aventura omului.

Videclipul de mai jos, sper sa va placa.

https://www.youtube.com/watch?v=p-MNSLsjjdo

Erwin
28 Iul 2021 23:06


@...

Ave&#539;i PM. Adică mesaj privat, link-ul îl primi&#539;i pe email sau din meniul din stânga la Informa&#539;ii utile - Mesaje noi. 

Scuze de offtopic.

Vizitator
28 Iul 2021 23:13


Pentru dl ... :
cu totii vrem sa intelegem diferite fenomene fizice(ca pe site la rubrica fizica ne aflam) la nivelul de cunoastere contemporan,
 nu are importanta ca dv spuneti: "Fotonul nu are masa, este energie pura, o simpla unda electromagnetica" si ca eu spun uite ca e fals, ca doara nu e un concurs de frumusete. 
Fizica clasica cu superba teorie a campului electromagnetic(explica o multime de fenomene si are aplicatii ingineresti capitale in functionarea omenirii) nu explica o serie de fenomene la scara microscopica. A fost creata pentru aceasta mecanica cuantica(prin care s-au dezvoltat noi tehnologii si au fost explicate multe fenomene introducand o alta paradigma ) un pas in aventura omului.

Videclipul de mai jos, sper sa va placa.

https://www.youtube.com/watch?v=p-MNSLsjjdo

Va mul&#539;umesc de întrebare,
Da, cred ca am văzut toate videoclipurile lui, &#537;i cunosc experimentul, confirma cea ce am scris mai devreme ca lumina este doar o unda &#537;i atât. Doar ca prezentatorul face abstrac&#539;ie de un lucru in acest experiment, de mediul de propagare &#537;i de fante, mediul de propagare al tuturor experimentelor este spa&#539;iul-timp. Asa ca indiferent ca se trimit fascicule individuale de lumina sau un flux continuu împră&#537;tierea va fi aceia&#537;i.

Asta nu înseamna ca lumina este particula, ci din contra ca lumina este o unda iar spa&#539;iul timp la fel are ca structura tot unde dar  de natura gravita&#539;ionala.

Camp gravitational care indiferent ca experimentul se desfă&#537;oară cu fascicule individuale de lumina sau un flux masiv de lumina sau protoni sau molecule sau orice altceva po&#539;i arunca prin acele fante distribu&#539;ia va fi aceea&#537;i, pentru ca structura spa&#539;iu timp nu se schimba niciodată. Toate particulele indiferent ca sunt energetice sau materiale interferează cu câmpul gravitational in acela&#537;i mod.

Si valurile mării au aceea&#537;i interferenta, tot unde sunt &#537;i se propaga tot prin câmpul gravitational. 
Campul gravitational este prezent peste tot, care la rândul sau este &#537;i el tot ondulatoriu.

Asa ca o paralela, ca sa în&#539;elege&#539;i ce este câmpul gravitational pentru experimentul cu fantele de lumina, imagina&#539;i un experiment imaginar unde ave&#539;i 100 de schiori pe o pârtie de schi, indiferent ca ace&#537;ti schiori vor schia individual sau to&#539;i odată, ei vor trece prin aceeasi mediu, aceea&#537;i dâmburi aceea&#537;i trambuline aceea&#537;i brazi mediul nu se schimba to&#539;i vor merge pe aceea&#537;i pârtie de schi si vor avea aceea&#537;i experien&#539;a.

Exact ca si probabilitatea unui electron de a fi într-un anumit loc pe orbitalul atomului, in unele locuri îl găse&#537;ti mai frecvent in altele mai putin frecvent indiferent ca un atom este singur sau mai multi
Cu stima.

IACOB DUMITRU
29 Iul 2021 05:12


Exact ca si probabilitatea unui electron de a fi într-un anumit loc pe orbitalul atomului, in unele locuri il gasesti mai frecvent in altele mai putin frecvent.
Consider ca: electronul este deja o probabilitate, fapt pentru care nu ul gasesti niciodata.
Asa ca indiferent ca se trimit fascicule individuale de lumina sau un flux continu imprastierea va fi aceiasi.
Consider ca: fascicolul este un flux, indiferent de durata sa de emisie.
Fotonul, la singular, nu a fost si nici nu poate fi depistat izolat de multime, exista sa este garantata de logica si poate fi vizualizat doar mental, fotonul este un cumul de interactii, de cuplaje.
Asa ca o paralela, ca sa intelegeti ce este campul gravitational pentru experimentul cu fantele de lumina, imaginati un experiment imaginar unde aveti 100 de schiori pe o partie de schi, indiferent ca acesti schiori vor schia individual sau toti odata, ei vor trece prin aceasi mediu, aceasi damburi aceasi trambuline aceasi brazi mediul nu se schimba toti vor merge pe aceasi partie de schi si vor avea aceasi experienta.
Multi nu inteleg campul gravitational, desi il simt din belsug.
Sunt detalii care fac diferenta, pe acestea dorim sa le cunoastem si cauzele lor, indiferent de campul la care facem referire.
Aceste detalii formeaza si ele la randul lor un nou camp, ondulatoriu si aparent ca fiind de alta natura desigur, cu noi detalii, detalii pe care vom dorii in mod evident sa le cunoastem, implicit campul lor si asa mai deprte.
Fiecare camp este informational si reprezinta una din dimensiunile posibile ale spatiului fizic, una din posibilitatile de comunicare, de informare, de observare.
Semnalele, informatiile spatiului fizic, sunt unice, au in mod sigur un element de diferentiere intre ele, acesta fiind motivul pentru care le declaram corpusculare.
Noi sau vechi, conceptele din fizica sunt cenzurate functie de interesele momentului.

gheorghe adrian
29 Iul 2021 10:49

Gravitatia cuantica
Dl Iacob

Multi nu inteleg campul gravitational, desi il simt din belsug

Dl Iacob, eu am dedus ca structura dinamica a campului gravific, adica acel mecanism care face atractia universala intre mase, care face orbitarea corpurilor, caderea libera a corpurilor pe pamant cu aceeasi viteza si aparitia fluxului mareic al oceanului planetar, ar fi data de fluxul eteric de aspiratie al substantei. Flux produs de rotatia foarte rapida a nucleonilor din nucleele substantei. Cuantica gravitatiei ar fi data de cuantica nucleonilor. Dupa descifrarea constantei de actiune, am dedus ca nucleonii ar fi niste rotoare grele , foartemultipolare, care prin rotatie foarte rapida, produc fluxul eteric de aspiratie, cu viteza foarte mica inspre substanta. Fluxul eteric de aspiratie al nucleonilor ar fi generat de inegalitatea dintre semiundele centrifuge si cele centripete, ale sistemului undei stationare de foarte mare amplitudine al nucleonului. Inegalitatea foarte mica dintre semiundele centrifuge si cele centripete apare datorita suprapunerii campului centrifugal, al rotatiei, peste campul electric al semiundelor. Camp care se aduna in semiundele centrifuge si se scade in semiundele centripete.

Vizitator
29 Iul 2021 14:31

Domnul Gheorghe Adrian face&#539;i o afirma&#539;ie dar nu explica&#539;i
, eu am dedus ca structura dinamica a campului gravific, adica acel mecanism care face atractia universala intre mase, care face orbitarea corpurilor, caderea libera a corpurilor pe pamant cu aceeasi viteza si aparitia fluxului mareic al oceanului planetar, ar fi data de fluxul eteric de aspiratie al substantei. 

Ca om de &#537;tiin&#539;a si specialist in teoria universul dumneavoastră ne pute&#539;i lamuri cu ni&#537;te lucruri:

1. Care este lucrul mecanic generat de ace&#537;ti nucleoni pentru a genera energie suficienta sa atragă pământul de soare si invers pentru ca pământul sa rămână in orbita in jurul soarelui?

2. De unde provine aceasta energie?

3. Ce unitate de măsura are aceasta for&#539;a?

4. Daca gravita&#539;ia ar fi o for&#539;a cum declara&#539;i dumneavoastră, trebuie sa aibă o sursa de energie aceasta for&#539;a, as vrea si eu sa fiu la curent cu descoperirile &#537;tiin&#539;ifice făcute de dumneavoastră si probabil multi al&#539;i membri de pe forum, după cum &#537;ti&#539;i foarte bine orice for&#539;a are nevoie de o sursa de energie, iar for&#539;a gravita&#539;ionala pe care o descrie&#539;i are nevoie de un flux de energie continuu pentru a men&#539;ine lucrurile in echilibru.
Ar fi nevoie de o energie imensa pentru a tine in echilibru un univers bazat pe for&#539;a de gravita&#539;ie, ace&#537;ti nucleoni ce descrie&#539;i dumneavoastră ar trebui sa creeze energie din nimic pentru a alimenta un asemenea camp de for&#539;a, eu chiar nu-mi pot imagina asa ceva.

Asa ca va rog sa ne ilumina&#539;i, cum se împacă aceasta teorie cu legea conservării energiei care afirmă că energia totală a unui sistem fizic izolat rămâne nemodificată în timp, indiferent de natura proceselor interne ce au loc în sistem.

În jurul anului 500 î.Hr. filozoful grec Anaxagora afirmă că din nimic nu se obține nimic, și nimic nu poate fi anihilat, acum 2500 de ani oamenii erau mai iluminati si si-au dat seama ca nu exista nici un sistem care sa producă energie din nimic.
Cu stima

MariusP
29 Iul 2021 14:34


@...u
O rugaminte "administrativa":
Nu mai da  la tot mesajul imediat anterior la care vrei sa raspunzi! E ca si cum, in dialog cu o persoana, ai repeta tot ce-ti zice si abia apoi i-ai raspunde... Foloseste butonul , iar  foloseste-l pentru a cita portiuni din mesaje sau chiar unul intreg, dar nu cel imediat anterior...  :idea:

Si foloseseste optiunea  pentru mesajele proprii, daca nu a mai scris nimeni dupa tine. Ai posibilitatea editarii mesajelor timp de 24 ore.

gheorghe adrian
29 Iul 2021 17:14

gravitatia cuantica

 De unde provine aceasta energie?

Dl ... Eu am crezut ca ati citit pdf-ul referitor la -teoria mecano-eterica a gravitatiei- in care am prezentat circulatia eterului prin structura dinamica a nucleonului, de unde am dedus constanta gravifica la nivelul nucleonului egala cu 8.epsilon,0. Cand am modelat nucleonul ca unda stationara foartemultipolara si de foarte mare putere, am gasit ca puterea instalata pe nucleon (neutron) este de 915 MW. Aceasta este sursa de putere care sustine gravitatia substantei si a universului. Structura de rotor greu foarte multipolar de foarte mare turatie si putere ia nastere prin interferenta constructiva a fotonilor gama neutronici, dupa refractia lor la 360 de grade, intrun mediu cu foarte mare densitate energetica in care viteza fotonilor este de 274 de ori mai mica decat c si energia cinetica a fotonilor se converteste in energia potentiala a masei stacata in campul magnetic al curentilor radiari si alternativi din structura dinamica a nucleonului.  Am imaginat o fabulatie, intro lucrare, cum ar fi putut sa apara fotonii grei din fotonii usori, prin comprimarea in repetate cicluri, la presiuni gigantice a plasmei de fotoni usori, si apoi aparitia particulelor elementare si a substantei, in urma contractiei puternice si ciclice a mantalei magnetice din jurul universului initial.  Cand am facut modelarea nucleonului nu aveam nicio idee despre energiile gigantice de care ai pomenit dumneata, implicate in mecanismul gravitatiei

MiroJenu
29 Iul 2021 21:25


Pentru domnul ...

in discutia noastra despre foton : unda electromagnetica, particula, unda cuantica, interferenta, printre altele sustineti importanta campului gravitational in desfasurarea interferentei particulelor microscopice(foton, electon,neutron,atomi chiar molecule, etc) in experimentul cu 2 fante(cel mai simplu dpdv didactic).
Exemplu dv cu schiorii este foarte sugestiv si astfel am inteles ca : dv spuneti  campul gravitational este peste tot si este o cauza pt comportamentul microparticulelor in sens cuantic.
Am cautat pe internet daca se cerceteaza interactiunea camp gravitational cu interferenta cuantica. Am gasit studii si cercetari apropiate sau despre, ma refer la prezentari teoretice si experimentale facute de specialisti.
Un exemplu: Quantum interference in external gravitational fields beyond General Relativity

https://arxiv.org/abs/2104.11154v1

(am atasat un fisier)

Informatiile din reviste de specialitate (articole pe net) sunt conditionate (poti vedea un mic rezumat, insa pt a accesa articolul e nevoie sau de plata, abonament, apartenenta la universitati, sau acordul autorului, etc).
Sa zicem ca rezolvam si avem cartile, revistele, articolele (usor in format electronic) mai ramane intelegerea lor.
Exista un interval mare de nivele de cunoastere avand borne: amatori--------profesionisti.

Vizitator
30 Iul 2021 12:01


Forte interesant mul&#539;umesc domnule MiroJenu

gheorghe adrian
30 Iul 2021 17:39

Gravitatia cuantica


Dl ..., dumneata nu mi-ai raspuns daca ai vazut ca tensorul radiatiei este densitatea masica a fotonului si termenii din paranteza lui Poynting sunt presiuni dinamice. Ca sa te convingi de acest lucru poti sa vezi articolul de pe -wikipedia- de la -magnetic reconection- unde spune clar ca densitatea masei este proportionala cu patratul inductiei magnetice. Dupa raspunsul dumitale am inteles ca ti se pare neexplicat sau nedemonstrat stiintific modelul nucleonului, prezentat succuint in postarea anterioara. Sunt postate aici in pagina forumului niste pdf-uri cu structura dinamica a neutronului si cu circulatia eterului prin structura dinamica a neutronului. Daca urmaresti articolele in care se incearca explicarea cuantica a gravitatiei, vei vedea ca este doar o bajbaiala, inecata in metafizica, in care nu se vede niciodata miscarea. Asta se intampla fiindca toti savantii si cercetatorii sunt fixati in dogmele sistemului si nu ii intereseaza semnificatia fizica exacta a conceptelor cu care lucreaza fizica si nici sensul fizic al constantelor universale. Si in mod constant nu se dau dimensiunile fizice ale termenilor din formule. Modelele la care am ajuns se bazeaza tocmai pe semantica exacta a conceptelor (marimilor) fizice si a constantelor universale. Semantica exacta a conceptelor fizice, rezulta de la identitatea dimensionala masa-sarcina, o idee care din cauza dogmelor bine statornicite, nu este admisa in sistemul teoretic al fizicii. Si au fost unii filozofi ai stiintei care au aratat ca numai fizica nu si-a stabilit semantica conceptelor cu care lucreaza. Dar universitarii au spus ca ce spun filozofii nu are nicio importanta pentru cercetarea fizica.

Vizitator
31 Iul 2021 13:18


Ca sa te convingi de acest lucru poti sa vezi articolul de pe -wikipedia- de la -magnetic reconection- unde spune clar ca densitatea masei este proportionala cu patratul inductiei magnetice.

Da domnule Gheorghe Adrian,

Asa cum câmpul EM poate sa genereze un camp de for&#539;a si sa accelereze particulele, câmpul gravita&#539;ional are rolul de a transporta particulele prin curbarea spa&#539;iului timp &#537;i de a prezerva masa iner&#539;ială chiar dacă câmpul EM încetează sa se manifeste. Acest lucru este un concept elementar in fizica si este enun&#539;at prin principiul iner&#539;iei. Campul gravitational nu este un camp de for&#539;a ci un camp inertial.

(in analogie Campul electromagnetic este motorul locomotivei, câmpul gravitational sunt liniile de curent prin care se transporta energia si liniile de cale ferata pe care este transportata materia. indiferent ca trenul este in mi&#537;care sau sta pe loc asigura prezervarea energiei cinetice.)

Tot câmpul gravitational este responsabil sa asigure propagarea câmpului electromagnetic prin curbarea structuri spa&#539;iu-timp.
in mod analog ca si câmpul electro-magnetic, câmpul gravitational poate fi uniform si este emis de toate corpurile statice, sau poate fi variabil  si poate fi emis de către corpurile in mi&#537;care iar in acest caz se propaga ca o distorsiune a acestui camp, distorsiuni ce se numesc unde gravita&#539;ionale.

Diferen&#539;a intre câmpul gravitational si campul EM definit de sarcinile particulelor, este ca câmpul gravitational este definit de însu&#537;i structura spa&#539;iului timp si de varia&#539;ia curburii acesteia.

Campul gravitational este nivelul de baza al spa&#539;iului fizic, si toate celelalte procese si interac&#539;iuni ce au loc in natura au loc in acest mediu si sunt determinate de către acesta. Structura spa&#539;iu timp fiind însu&#537;i câmpul gravitational.

Liniile de camp gravitational interac&#539;ionează intre ele la fel ca si câmpul EM prin reconectarea liniilor de camp, doar ca diferen&#539;a nu este data de sarcinile electrice ci de diferen&#539;ele temporale dintre suprafe&#539;ele echipoten&#539;iale ale câmpului.

Campul EM este bipolar pe cand campul gravitational este monopolar

Daca câmpul EM definesste in ce mod sa se mi&#537;te sarcinile electrice si mi&#537;carea acestora prin intermediul campului de forta, campul gravitational determina cum sa fie percepute aceste forte prin curbarea metricii spa&#539;iului-timp.

Daca intensitatea aparenta a câmpului gravitational este invers propor&#539;ionala cu pătratul distantei pentru observatorul relativ static ce  face măsurătorile, câmpul gravitational  este cel care prezerva energia impulsului, masa  iner&#539;iala si radia&#539;ia, fata de sursa este conservativ deci intensitatea câmpului rămâne mereu aceea&#537;i pe unitatea de masa sau pe sec&#539;iunea suprafe&#539;elor măsurate, excep&#539;ie făcând  doar in cazul undelor gravita&#539;ionale când intensitatea câmpului este variabila.

Acest lucru este posibil datorita faptului ca propagarea câmpului se face la viteze relativiste respectiv viteza lumini c in vid, iar curbarea timpului, respectiv contrac&#539;ia lungimilor fata de diferi&#539;i observatori sunt explicate prin transformările Lorentz.

Campul electromagnetic nu s-ar putea propaga si interac&#539;iona cu particulele fără existenta câmpului gravitational care este intermediarul acestuia si se afla la baza tuturor interac&#539;iunilor din natura.

Intr-adevăr unii oameni confunda câmpul gravitational cu gravita&#539;ia lui Newton care nu este altceva decat forta aparenta indusa de câmpul gravitational, sau câmpul lui Higgs care sunt doar cazuri speciale, altii il numesc eter, dar asta e realitatea, oamenii pot fi confuzi, nu toti oamenii în&#539;eleg natura indiferent ca au studiat sau nu fizica si nu toti sunt interesati de natura proceselor ce stau la baza universului.

Daca nu ati în&#539;eles, explica&#539;ii mai &#537;tiin&#539;ifice si rela&#539;iile matematice intre mărimile fizice ce definesc câmpul gravitational am scris un articol pe Wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C3%A2mp_gravita%C8%9Bional

Cu stima

gheorghe adrian
31 Iul 2021 17:34

Gravitatia cuantica
Dl

Dumneata esti convins de ideile relativiste, care dupa mine au fost introduse in mecanismul gravitatiei, doar ca sa pastreze  viteza luminii constanta si independenta. Fiindca nu vrea sa admita ca gravificul introduce un indice de refractie foarte mic, care totusi produce o modificare a vitezei lumninii. Nicio experienta nu a evidentiat contractia lungimilor si curbarea spatiului. Undele gravitationale care s-ar fi detectat, ar fi doar un efect mareic, produs asupra scoartei terestre de catre reuniunea gigantelor din adancul cosmosului. Am aratat ca fluxul mareic terestru este produs de suprapunerea fluxului eteric de aspiratie al lunii, peste fluxul eteric de aspiratie terestru. Suprapunere care genereaza in jurul axei comune un deficit in debitul eteric aspirat de planeta. Deficit care produce contractia planetei in planuri normale la axa comuna. Comprimarea transversala a planetei, determina umflarea planetei de lungul axei comune. Umflare care este mai puternic simtita de oceanul terestru si apare cu aceeasi amplitudine si pe fata dinspre luna si pe fata opusa. Eu sunt convins ca mecanismul gravitatiei, similar aspiratorului, este produs de dinamica structurilor dinamice ale nucleonilor. Eu am gasit la explicarea formulei lui Fresnel, ca are loc insumarea densitatii fotonului cu densitatea mediului transparent prin care trece lumina. De aceea am insistat sa vezi ca in tensorul radiatiei exista densitatea fotonului si presiunea dinamica. Si am vazut ca si dumneata ca si altii, care au tratat subiecte relativiste, nu ai trecut dimensiunile fizice ale termenilor din formule. Eu stiu ca G-ul newtonian este adimensional si ca  C^4 este forta. Tensorul energie-impuls  T si tensorul lui Einstein  G  nu stiu ce dimensiuni fizice au. Poate esti dumneata amabil sa ma lamuresti, care sunt dimensiunile fizice ale acestor tensori. Am vazut, in unele postari ca se confunda dimensiunile fizice cu axele (directiile) sistemului de referinta. Si spune ca daca universul fizic este patru directional, inseamna ca este si patru dimensional. Trebuie sa fie clar ca cele trei cote, ale unui eveniment, proiectate pe axele rectangulare ale sistemului de referinta, sunt toate lungimi, sunt masuri ale spatiului. Iar timpul este masurat pe o axa imaginara. Si deci universul nu are decat doua dimensiuni fizice spatiul L si timpul T.

Vizitator
31 Iul 2021 19:25

Nicio experienta nu a evidentiat contractia lungimilor si curbarea spatiului. 

Spatiul timp este curb si in consecinta pamantul este rotund, dumneata crezi ca pamntul este plat?

Foarte bine, fiecare e liber sa creada ce vrea insa asta nu schimba realitatea. Dar pana si o picatura de apa este rotunda din acelasi motiv spatiu-timp este curb si implicit sferic mai toate lucrurile sunt rotunde. Incepand cu picaturile de apa, fructe flori, planete stele etc. 

Daca dumneata nu vrei sa te trezesti asta nu ma priveste. Ce am scris aici nu am scris doar pentru dumneata ci pentru toate lumea, ce am scris eu este viziunea actuala a câmpului gravitational împărtă&#537;ita de cercurile oamenilor de &#537;tiin&#539;a si verificate experimental, ce vom mai descoperi in viitor ramane de vazut.

Dar lumea este plina de dogme, cand eram copil citisem o carte in care se explica ca lumea este ca un platou ce e purtata in spate de 4 elefanti, eu evident nu am crezut. Dar dumneata cine stie in ce carti de povesti ai citit aceste lucruri fara sens si le crezi ca atare si ai facut din asta un cult.

Din momentul de fata va ignor, nu mai vreau sa citesc inep&#539;iile ce le scrie&#539;i fără nici un suport &#537;tiin&#539;ific pe un subiect de fizica. Eu citesc doar căr&#539;i &#537;tiin&#539;ifice in fiecare zi, si prefer sa citesc lucruri mai interesante decât pove&#537;tile dumneavoastră fără sens.

Cu stima

MariusP
31 Iul 2021 20:02

Dar pana si o picatura de apa este rotunda din acelasi motiv spatiu-timp este curb si implicit sferic mai toate lucrurile sunt rotunde.
Nu ma bag la celelalte argumentatii, dar picatura nu ia forma sferica din cauza ca-i curb spatiu-timpul... Sigur e ceva legat de tensiunea superficiala...  :wink:

Vizitator
31 Iul 2021 20:25

Nu ma bag la celelalte argumentatii, dar picatura nu ia forma sferica din cauza ca-i curb spatiu-timpul... Sigur e ceva legat de tensiunea superficiala...  :wink:

Daca spa&#539;iul timp avea forma de cub, picătura de apa modelata de tensiunea superficiala ar fi fost un cub cu siguran&#539;a, De unde stie molecula care este suprafa&#539;a cu arie minimă într-un spa&#539;iu timp curb? Simplu, este o suprafa&#539;a geodezica. 

Geodezica este o linie dreapta într-un spa&#539;iu timp curb, o suprafa&#539;a geodezica este mul&#539;imea de puncte din spatiu-timp ce se găsesc pe acela&#537;i suprafa&#539;a echipoten&#539;ială https://ro.wikipedia.org/wiki/Geodezic%C4%83

Fiecare particula si fiecare grup de particule(corp) este înfă&#537;urat de suprafe&#539;e geodezice ale câmpului gravitational care se unesc printr-un mecanism ce se nume&#537;te reconectare(similar cu reconectarea undelor EM https://www.youtube.com/watch?v=e6fe6yiUTRY ) cu suprafe&#539;ele echipoten&#539;iale ale celorlalte corpuri înconjurătoare. Campul gravitational nu tine cont de dimensiunile sistemului de particule, ca este o particula subatomica, picătura de apa, o planeta sau o stea, câmpul gravitational func&#539;ionează după acelea&#537;i principii.

Mai multe detalii privind tensiunea superficiala se găsesc aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tensiune_superficial%C4%83


Cu stima

gheorghe adrian
31 Iul 2021 21:19


Dl 
Dumneta ignori total datele experimentale si nu admiti continutul tensorului energie-impuls si nici nu vrei sa imi dai dimensiunile fizice ale tensorilor din formula relativista. Pai daca formula lui Fresnel este verificata cu precizie, in experimente de tip Fizeau si se deduce fara nicio metafizica relativista, doar din insumarea densitatii mediului cu densitatea fotonului, nu inseamna ca reflecta fenomenul corect?. Si daca lumina se cupleaza si cu densitatea planetei, nu inseamna ca explica simplu si nerelativist rezultatul experimentului M-M?. Fotonul nu este sistem e-m?. Si nu spune si in Wikipedia ca densitatea masei este data de patratul inductiei magnetice? Dumneata nu poti sa admiti fluxul eteric de aspiratie al planetei si spui ca ar fi doar povesti. Fluxul aceste a fost dedus foarte stiintific, cu fizica elementara si este dovedit experimental si de experimentul Pound-Rebka dar si de experimentul mai nou al lui Martin Grusenik. Dar inainte de a ma ignora total, te rog sa fii amabil si sa imi dai dimensiunile fizice ale tensorilor din formula relativista. Trebuie sa le gasesti prin cartile dumitale de stiinta. Ce fel de stiinta este asta in care nu se da dimensiunile fizice ale termenilor din formule? Se poate spune simplu, ca daca termenii din formule nu au dimensiuni fizice, inseamna ca sunt formule metafizice, fara de legatura cu realitatea fizica.

IACOB DUMITRU
02 Aug 2021 10:54


Nu ma bag la celelalte argumentatii, dar picatura nu ia forma sferica din cauza ca-i curb spatiu-timpul... Sigur e ceva legat de tensiunea superficiala... 
Sigur mai e ceva, ceva ce face ca nici o picatura sa semene leit una cu cealalta.

gheorghe adrian
02 Aug 2021 11:35

Gravitatia cuantica
Dl

Eu cred ca forma sferica a picaturii de lichid, dovedeste fara niciun dubiu ca fluxul eteric de aspiratie al substantei este distribuit cu simetrie sferica in spatiu. Si daca dumneata cauti matematicieni, cu care sa discuti, iti recomand sa intri pe -softpedia forum- Acolo gasesti cel putin doi matematicieni de clasa. Il gasaesti pe Mdionis si pe Bbvv. Aceste personaje au matematicile la degetul mic, dar nu au nicio viziune la fizica. Ei vad doar numere, dar nu vad miscarea. Cand este vorba de fenomenul fizic ei doar incurca vrejii. Emit demagogie vagoane, dar nu explica nimic. Si esueaza cu totii in fabulatia relativista.

IACOB DUMITRU
02 Aug 2021 13:15


Lamentabil, vedem cu relativa usurinta greselile celorlalti si asta ne ocupa tot timpul.
Eu cred ca forma sferica a picaturii de lichid, dovedeste fara niciun dubiu ca fluxul eteric de aspiratie al substantei este distribuit cu simetrie sferica in spatiu.
Lamentabil!

Inainte de toate, spatiul fizic este o suma de aplicatii, este logica aplicata, este suma de logici aplicate.

Zbaterile noastre in a intelege sunt o mica parte a acestor logici aplicate, logici aflate in stransa dependenta una fata de alta.

Logica te tine tot timpul ocupat, iti da mereu ceva de lucru.

Ideea de intelegere deplina a lucrurilor este ilogica, este o utopie.
Mereu exista un alt nivel al cunoasterii, cunoasterea evolueaza.

Spatiul fizic are masuri proprii, metrici proprii, interpretari si implicit greseli proprii de interpretare, de aproximare.
Fiind parte din spatiul fizic aproximam, cu grad de eroare desigur.
Exemplu: picatura este rotunda, sferica, simetrica.
Parte este adevarat, admitind tacit un grad de eroare.
Pe de alta parte, in detaliu, picatura nu este perfect sferica si nici macar nu seamana leit una cu cealalta.
De ce logica nu ingaduie lucrurile perfect simetrice?
Inainte de a emite orice alta metrica, tensor sau mai stiu eu ce, va trebui sa dati un raspuns acestei intrebari.
De ce?
Pentru ca, cauza ce impiedica simetria perfecta sta la baza tuturor comportamentelor de interpretare, de logica.
Nu exista fizica fara logica si nici logica fara fizica.

Logica se desfasoara intrun spatiu cu mai multe dimensiuni, volumic.

Aproximam, aproximam prin comparatie, cum s-ar zice relativist.

Vizitator
28 Sep 2022 00:40

Dl
Eu cred ca forma sferica a picaturii de lichid, ...

Forma pe care o are o picatura de apa este data de forma pe care o are suprafata geodezica a liniilor de camp, si nu trebuie sa fie neaparat sferica de fapt niciodata nu este sferica. pentru ca picatura de apa nu e niciodata singura in univers. Toate campurile gravitationale interactioneaza intre ele. Tensiunea superficiala face doar ca moleculele de apa sa nu paraseasca volumul de apa din care face parte insa cea ce da curbura picaturii sau oceanului planetar este suprafata geodezica a liniilor de camp gravitatiopnal.

Asa cum si pamantul nu e perfect rotund.

Cum fluxul si refluxul este o alta aplicatia practica a cea ce va spun.

Valurile marii deasemenea ne arata forma pe care au are suprafata geodezica a liniilor de camp gravitational, natura ne deseneaza realitatea, dar multi vad putini pricep. De fapt moleculele de apa din valurile marii nici macar nu se misca, cea ce se misca este de fapt campul gravitational. Valurile marii de fapt ne arata forma ce o are campul gravitationala, si cum spuneam mai devreme niciodata nu este o sfera cand privesti suprafata campului gravitational la microscop. In cazul de fata planeta tera vazuta la microscop adica cu ochii observatorului, Aceleasi turbulente se pot observa si la intersectia liniilor de camp EM https://www.youtube.com/watch?v=e6fe6yiUTRY
Acelerarea liniilor de camp EM in momentul reconectarii este data de interactiunea cu campul gravitational. Accelerarea in aceste zone este cheia pentru interactiunea campului electomagnetic cu campul gravitational. Cu ajutorul Campului EM putem declansa bule gravitationale si unde gravitaionale cheie ce va duce la motoarele warp si calatorii interstelare in viitor.
O seara minunata tuturor

IACOB DUMITRU
28 Sep 2022 18:46


Care este cheia faptului ca nici-o picatura, nici-un reper fizic nu seamana leit unul cu celalalt?

Vizitator
28 Sep 2022 19:05


De ce ar fi la fel? Fiecare reper fizic se afla in alt punct din continuum space-time fortele si evenimentele in diferite puncte din univers sunt mereu diferite. E ca si cum ai intreba de ce nu la un memont dat universul datorita probabilitatii ca niste atomi sa compuna un obiect nu creaza o productie de serie de masini mercedes pe exemplu ca sa ti le livreze tie in mod automat. Nici acele automobile care iase pe linia de productie a unei fabrici nu sunt la fel.

Niciodata nici un eveniment nu va putea fi recreat in exact aceasi conditii si nici o stare a naturii nu va fi exact la fel ca o alta stare, sptiul-timp este in continua transformare si este foarte complex, da exista fenomene asemanatoare motiv pentru care putem spune ca unele l;ucruri seamana intre ele insa doar atat. Niciodata un lucru nu va fi exact la fel ca celalat.

Singurele elemente pe care natura reuseste sa le reproduca aproape identic sunt elementele din tabelul lui Mendeleev insa nici ele nu au aceleasi marimi fizice. asta la nivel microscopic insa la nivel macroscopic lucrurile devin din ce in ce mai complicate. Putem spune ca doua stele sunt asemanatoare prin natura lor insa nici una nu este la fel ca cealalta asa cum nici picaturile de apa nu sunt la fel.

IACOB DUMITRU
28 Sep 2022 20:06


Teoretic, logic exista solutia reproducerii identice?
Vorbim de un "handicap" sau de o "oportunitate", de valenta a spatiului fizic de a creea si aduce la viata numai diversitate?
Poate fi motivata, justificata stiintific aceasta calitate?
Poate empiricul sa faca dovada perfectei reproduceri?
Nu astept raspuns, consider ca intrebarile sunt retorice, contin si raspunsul si justificarea asimetriei obligatorii, cheia comportamentelor cum ar zice unii.

Vizitator
29 Sep 2022 01:34


Universul in care traim este unul entropic, iar entropia joaca un rol fundamental in orice sistem, motiv pentru care nu exista simetrie decat la nivel microscopic, cu cat sistemele devin mai complexe creste si entropia sistemului asadar replicarea chiar asistata devinde mare consumatoare de energie. Asadar haosul si diversitatea este la ea acasa.