-----------------------------------
vaisiamar
26 Mar 2021 16:52

pericol observare luna plina?
Va salut,

Azi noapte m-am trezit (din motive pisicesti) la ora 4:30 si am observat ca Luna era aproape plina si facea o lumina puternica in camera. Am vrut sa pun mana pe binoclu sa ii vad detaliile dar am avut indoieli daca nu cumva e prea puternica pentru observatie asa ca am renuntat.

Intrebarea mea de incepator este: se poate privi prin binoclu Luna plina sau aproape plina? sau e periculos pentru vedere/retina?

Multumesc, cer senin!

MariusP
26 Mar 2021 17:09


Printr-un 10x50 nu e periculos. Poate sa apara un mic disconfort si in timpul observatiei si imediat dupa ce lasi binoclul de la ochi, dar dispare imediat fara nici un fel de urmari.

Ar fi periculos daca te uiti in timp ce mergi pe jos... dar nu pentru retina...  :lol:

Erwin
26 Mar 2021 19:21


M-am uitat la Luna aproape plină sau chiar plină &#537;i prin telescoape cu apertură mare, 158-250. În unele cazuri pupila s-a contractat atât de mult încât dacă închideam ochiul celălalt era întuneric în timp ce cu celălalt vedeam totul foarte bine. Efectul de "orbire" nu este permanent, în scurt timp am revenit la acomodarea normală. Desigur, dacă observi Luna mai mult timp prin telescop este bine să folose&#537;ti un filtru neutru ND09. Eu am doar un ND06 &#537;i ajută destul de mult &#537;i acela la confortul vizual. În momentul în care lumina e prea puternică sim&#539;i un disconfort &#537;i nu te mai ui&#539;i. Dar nu este niciun pericol. 

La Soare dacă te ui&#539;i direct este de mii de ori mai periculos. Dacă te ui&#539;i printr-un instrument fără filtru orbirea poate fi ireversibilă. Nu folosi filtre improvizate, gen geam de sudură, doar cele speciale de tip folie Baader asigură protec&#539;ia necesară la IR &#537;i UV.

vaisiamar
27 Mar 2021 01:17


Va multumesc pentru raspunsuri, o sa ma uit fara teama atunci, momentan doar prin binoclul 10x50 dar probabil ca va veni si vremea unui telescop.