-----------------------------------
gpaunescu
02 Apr 2021 11:20

Achizitie binoclu roof
Buna ziua,

In ultimul timp m-am tot uitat la discutiile despre un binocluri, in special roof.

Ce parere aveti despre acesta:
https://www.emag.ro/binoclu-scokc-ipx-10x-ed-rezistent-la-apa-verde-50/pd/DRT45DMBM/?cmpid=93124&gclid=CjwKCAjwgZuDBhBTEiwAXNofRGABpkfsnXCyMezYtm6iYIPBkUjEgw7W4wLGppcJd0UIFbJqsN9q1hoC8aMQAvD_BwE

Va multumesc pentru orice sugestie si va doresc o zi buna,
Gabi

mmarin
02 Apr 2021 18:14


Pare o afacere bună, mai ales că E-mag nu face fi&#539;e la retur. Nu pot fi sigur, dar pozele sugerează că e făcut în aceea&#537;i fabrică cu modele mai cunoscute branduite Bresser sau Celestron care nu-s rele deloc. Probabil că abera&#539;ia cromatică o să &#539;i se pară mai puternică decât te a&#537;tep&#539;i, la fel &#537;i degradarea imaginii spre periferia câmpului vizual, dar asta se datorează în mare măsură faptului că apertura reală e aproape de cea declarată. Dacă vrei o imagine mai curată, î&#539;i recomand ceva gen 8x42.

GunDALF
02 Apr 2021 18:45


Numai ca nu-l vinde emag. ;)

gpaunescu
02 Apr 2021 19:02


Cam cu o sta in compratie cu Delta Chase 10x50 ED? Nu am reusit sa vad daca e umplut cu gas, dar in rest par la fel specificatiile.

@GunDALF
nu prea conteaza ce firma il vinde atat timp cat il cumperi prin emag; le e frica si nu fac fite.

tudor
02 Apr 2021 20:09


Nu am auzit de acest binoclu! Dar dupa cum arata culoarea coatingului de pe obective eu am o retinere fata de el. Poate ma insel, dar asta a fost primul meu instict cand am vazut acest binoclu!

mmarin
02 Apr 2021 20:11


Cam cu o sta in compratie cu Delta Chase 10x50 ED? Nu am reusit sa vad daca e umplut cu gas, dar in rest par la fel specificatiile.
 Fie e construit de aceea&#537;i fabrică folosind păr&#539;i similare sau identice ori e o imita&#539;ie ieftină construită pe genuchi din piese rebutate; e greu de spus fără să-l ai în mână. Cel mai probabil, e construit după specifica&#539;ii similare pentru o firmă care a intrat în lichidare judiciară - de aici &#537;i pre&#539;ul mic. Avantajul ar fi calitatea similară, dezavantajul e că n-ai nici o &#537;ansă să-l repari/înlocuie&#537;ti după expirarea termenului de retur - nu degeaba, în acest caz, e de 60 de zile. 
 Cât despre partea cu umplerea cu gaz inert... e irelevant. Dacă are o-ringuri montate unde e nevoie de ele, e rezistent la ploaie/imersie scurtă. Am un binoclu cu mecanică similară &#537;i l-am uitat afară o dată, l-a plouat vreo două ore fără consecin&#539;e, dar dacă îl scap în apă rece după ce l-a încins soarele de vară pariez că vor fi probleme.

gpaunescu
02 Apr 2021 20:20


mda, deci recomandare e sa nu fac asta pana la urma.
Atunci, o sa ma uit catre Delta Chase 10x50 ED; am vazut ca e foarte recomandat aici pe forum.

Eu mai am un binoclu; are ceva cromatism. Am incercat sa-l colimez cat mai bine (cu 2 masti bahtinov - nu stiu daca e ideal).
De asta ma uitam la unul cu un cromatism mai mic.

Nu stiu daca sa ma duc la roof sa sa caut tot porro.

mmarin
02 Apr 2021 21:05


Nu e u&#537;or să faci o alegere dacă nu po&#539;i testa/compara binoclurile cu ochii tăi. Despre Delta Chase nu pot să mă pronun&#539;. Am un Barr&Strout Savannah 10x56 ED căruia Dbird i-a scris un review foarte pozitiv; eu nu-s chiar a&#537;a de fericit cu el dar l-am păstrat pentru că altceva mai bun e incomparabil mai scump. Calul de bătaie însă e un 8x42 ED care, &#539;inut în mână îmi arată acela&#537;i nivel de detalii, un câmp mai larg &#537;i abera&#539;ii cromatice foarte reduse. Ăsta e brănduit Wingspan, a costat pu&#539;in &#537;i nu-mi pasă că certificatul de garan&#539;ie e un petic de hârtie fără valoare - nu inten&#539;ionez să sparg nuci cu el. Cu binoclul stabil pe trepied însă, 10x56 câ&#537;tigă deta&#537;at, în ciuda abera&#539;iei cromatice sesizabile &#537;i faptului că nu se împacă bine cu astigmatismul meu.
 Cât despre roof vs porro, părerea mea este că producătorii care &#539;in la calitate s-au mi&#537;cat spre roof. Cu tot mai rare excep&#539;ii, calitatea binoclurilor porro e în declin iar cele decente rivalizează la pre&#539; cu cele roof.

gpaunescu
02 Apr 2021 22:12


adica de asta vorbesti?

https://wingspanoptics.com/products/wingspan-optics-naturepro-hd-8x42

mmarin
02 Apr 2021 22:40


Nu, nu mai sunt la vânzare nicăieri, firma trage obloanele. Foarte asemănător cu ăsta: https://www.firstlightoptics.com/modern-binoculars/hawke-endurance-42mm-ed-binoculars.html , acelea&#537;i caracteristici dar Hawke are acoperiri antireflex mai bune pe prisme &#537;i e mai scump.

Dbird
02 Apr 2021 22:49


In nici un caz SCOKC IPX ... nu este ED, este doar Verde!  Ati vazut depunerile antireflex ??? :lol:  :lol:  :lol: 
Descrierea e la misto ... "Elite HD" ???  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 
Cam cu o sta in compratie cu Delta Chase 10x50 ED?
Prost binenteles, chiar foarte prost.

Apoi imi pare mie ca tu faci oarece confuzii grave intre cromatism si colimare ... sau mi se pare ? 
Cati bani ai de investit si ce anume vrei de fapt de la un binoclu. De ce atata graba in achizitie ? mai bine gandim mai intai si apoi ... cheltuim cu cap.

gpaunescu
02 Apr 2021 23:10




Apoi imi pare mie ca tu faci oarece confuzii grave intre cromatism si colimare ... sau mi se pare ? 
Cati bani ai de investit si ce anume vrei de fapt de la un binoclu. De ce atata graba in achizitie ? mai bine gandim mai intai si apoi ... cheltuim cu cap.

Am vrut sa zic ca l-am colimat destul de bine cu 2 masti bahtinov.
Si fara legatura cu colimarea, vroiam sa zic ca, aditional, sufera si de ceva cromatism, care este cam deranjant; stiu ca nu pot sa-i fac nimic la cromatism

Despre buget, m-as intinde la delta chase, deci cam maxim 1500 ( de fapt ma tot uitam la el cand am dat peste acel scokc).
De grabit nu ma grabesc.

Am mai vazut si  Hawke Endurance ED tot cam pe la acelasi pret ca si delta. Nu stiu daca e mai bun decat delta.

Dbird
03 Apr 2021 13:23


Deci daca ai fonduri pentru Delta, mergi pe el ... la banii lui este peste Hawke Endurance (si peste altele) care este proiectat de chinezi si branduit ca atare. Delta proiecteaza chiar ei si o fac mult mai bine. Doar o parere binentels. :)

GunDALF
03 Apr 2021 13:35



@GunDALF
nu prea conteaza ce firma il vinde atat timp cat il cumperi prin emag; le e frica si nu fac fite.

Nu-l cumperi prin emag, tertii doar folosesc platforma emag. Emag n-are niciun amestec in procesul de vanzare-cumparare.

gpaunescu
03 Apr 2021 13:56


il platesti la eMag si dau banii mai departe. odata mi-a ajuns ceva spart si le-am zis; mi-au trimis altul in loc fara nici un comentariu

Cata2
03 Apr 2021 16:07


Mă bag &#537;i eu în discu&#539;ia vis-a-vis de emag....orice cumperi de platformă, produsele au acelea&#537;i condi&#539;ii/benefici...eu am avut probleme cu o firmă care nu a respectat regulile &#537;i am fost recompensat de emag cu ceva bonusuri/voucere....&#537;i totu&#537;i dincolo e mai ieftin.

gpaunescu
03 Apr 2021 16:20


ce înseamnă dincolo?

gpaunescu
03 Apr 2021 20:48


Ma uitam pe unde e mai ieftin si am dat peste un alt model tot de la aceiasi firma: Delta Extreme 10x50.
Asta e porro, e mult mai greu, deci fara trepied nu se prea discuta.

Dar comparandu-le:
Delta Chase 
Camp vizual la 1000m: 109 m
Camp vizual: 6.2°
Pupila de iesire: 5 mm
Relief ochi: 16 mm
Factor de intunecare: 22.4

Delta extreme
Camp vizual la 1000m: 131 m
Camp vizual: 7.5°
Pupila de iesire: 7.14 mm
Relief ochi: 23 mm
Factor de intunecare: 18.7

Deci are campul visual, pupila de iesire mult mai mari; chiar si luminozitate mai buna.

Facand abstractie de greutate, merita Delta extreme mai mult?

mmarin
03 Apr 2021 21:47


E o confuzie, băie&#539;ii au amestecat datele tehnice de la 7x50 cu cele de la 10x50. 10x50 are un câmp de 114m/1000m &#537;i o pupilă de - evident - 5mm. Opticron a vândut acela&#537;i binoclu cu altă armură de cauciuc &#537;i se pare că n-a fost rău. Sistemul de colimare e mai precis &#537;i mai robust decât la alte binocluri porro iar focalizarea individuală e un avantaj, de&#537;i pare mai incomodă decât cea centrală. Dar e într-adevăr greu &#537;i voluminos &#537;i, presupun, mai sensibil la &#537;ocuri decât unul roof. Calitatea imaginii ar trebui să fie u&#537;or mai bună decât la Delta Chase datorită raportului focal mai mare al obiectivelor dar ocularele ar putea să nu fie la înăl&#539;ime.

gpaunescu
03 Apr 2021 22:34


Intr-adevar datele erau gresite (pe spy-shop); mi s-a parut si mie ca erau prea bune, de asta le-am pus aici.

Deci asa bun ar fi cel de 7x50

Oare cat conteaza cei 3x in plus ( adica 7x50 vs 10x50)?

tudor
03 Apr 2021 23:13


conteaza mult aia 3x la aceste doua binocluri Delta

Binoclul 7x50 va avea: 
-un camp vizual mai mare (7.5gr vs 6.2gr)
-o pupila de iesire mai mare (7.14mm vs 5mm)
-o profunzime a imaginii mai mare (terestru nu faci clarul des pentru ca ai un camp de claritate mai mare)
-o stabilizare mai buna

Binoclul 10x50 va avea:
-un camp aparent mai mare (62gr vs 52.5gr) adica va avea un efect de tunel mai mic, pentru ca cercul vizual va fi mai mare decat la cel de 7x
-o putere de rezolvare a magnitudinilor stelare mult mai buna, asta cantarind destul de mult pentru astronomie

Cu toate ca are mai multe avantaje binoclul de 7x, avantajele variantei de 10x pentru mine cantaresc mai mult, mai ales in aplicatii astronomice. Si mai tine foarte mult si de preferintele fiecaruia.

Dar pe langa specificatiile tehnice brute un rol deosebit de important il au: formula optica, calitatea sticlei, calitatea straturilor antireflex si nu in ultimul rand calitatea mecanica. De acest ansamblu de calitati iti dai seama doar proband binoclul! Pentru ca putem avea doua binocluri diferite avand fix aceleasi specificatii tehnice, dar sa fie calitativ complet diferite.

Dbird
04 Apr 2021 11:46


Delta Extreme 10x50 are review:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=18007
Iar oarecum echivalent cu 10x50 avem review la Delta Chase 12 x 50:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=17663

Da, Delta exteme 10x50 este mai bun decat Delta Chase 10x50 .... dar din nou observ o inconsistenta in ceea ce priveste hotararea ta .... totusi titlul este "Achizitie binoclu roof" ... deci din nou cer calm, liniste si analiza ...pentru a te putea hotara ce anume doresti ... :)
Si ca observatie .. Delta Extreme se poate tine in mana ... inclusiv pentru astro ... in reprize mai mici sau mai mari... depinde de utilizator.
Personal nu incurajez in astro 7x si 8x , decat celor care nu pot stabiliza in mana un 10x din motive independente de antrenament sau dorinta personala.

gpaunescu
04 Apr 2021 12:10


mda, ai dreptate cu nehotararea.

Initial vroiam un roof, si Chase parea ce mai buna optiune. Dar studiind, pe aici si pe alte forumuri, constat ca o sa raman la porro.
Ultimele 2 postari a lui Tudor si a ta, m-au lamurit pe deplin. O sa raman la Extreme 10x56 ED.

Inca odata va multumesc tuturor pentru explicatiile date.

Cata2
04 Apr 2021 14:06


ce înseamnă dincolo?

La firma care vinde produsele....de exemplu astromagazin are pre&#539;urile mai mici la ei pe site fa&#539;ă de ce vând prin emag.

gpaunescu
04 Apr 2021 14:15


aha, acum am inteles ce vroiai sa zici; da stiam ca emag are un comision maricel. De cate ori am gasit si firma respectiva am verificat. Dar nu intotdeauna poti sa o gasesti sau nu are site.

dan.smarandoi
05 Apr 2021 08:07


Nu stiu unde mai gasesti binocluri Delta,vad ca au cam disparut si de pe la polonozi.
O comparatie intre 7x50 si 10x50 gasesti in unul din mesajele mele cu poze de aici:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=18007&postdays=0&postorder=asc&start=45
O varianta cu focalizare centrala apropiata de Delta Extreme 10x50 ar fi asta:
https://www.oberwerk.eu/shop/deluxe/36-oberwerk-deluxe-cf-10x50-green.html

gpaunescu
05 Apr 2021 09:36


Interesant topicul mentionat de tine.

Oberwerk am acum, e drept ca  il am pe cel de 11x56 LW. Are putin cromatism. Cel mentionat de tine are cromatism?
Chiar ieri ma uitam si am observat o chestie curioasa: observam o cotofana pe un acoperis. Am focusat cu ochiul stang, pe partea de jos a conturului cotofenei, se vedea o dunga galbena.In schimb dupa ce am ajustat si la ochiul drept dioptria, la ochiul drept nu se observa acea linie de la cromatism pe conturul pasarii.
Nu stiu daca e normal si nici nu imi explic de ce.

Sa vedem daca il mai gasesc (de fapt l-am comandat ieri, dar dupa ce mi-ai zis ma astept sa imi spuna ca nu il are nici furnizorul in stoc  :(  ). Si eu am vazut ca pe multe site-uri zice ca il au, dar daca dai click zic a dureaza 5-7 zile.
In schimb il au pe cel de 7x50 ED; dar din ce mi-ai explicat mai sus Tudor si DBird, e mai bun de 10x50ED

E in topicul tau un site polenez, dar nici ei nu il au.

Dbird
05 Apr 2021 18:10


Dar când focusai co&#539;ofana... Ai inversat binoclul sa vezi daca nu cumva problema este ochiul?

gpaunescu
05 Apr 2021 18:34


buna intrebare.

Stiu ca am retina putin arsa la ochiul stang.
Am verifcat acum, cu niste cabluri de curent electric (cotofana nu a mai venit :D ); parca e mai  pregnanta linia galbena la ocularul fara dioptrie; e si la cel cu dioptrie, dar parca e mai putin.

Nu bag mana in foc ca poate e si din cauza centrarii ochiului in ocular. Eu m-am stradui sa fie bine centrat.

Din pacate vad ca e greu sa gasesc Delta extreme 10x50 ED  :( 
Nici nu am un termen de asteptare.
Cred ca tb sa caut altceva.

Daniel Simion
05 Apr 2021 20:23


Uite un binoclu bun. Unii spun ca la egalitate cu Fujinon FMTR-SX 10x50.

https://www.apm-telescopes.de/en/binoculars/binoculars-50mm-aperture/apm-astro-yachting-binocular-10x50-fmc-magnesium.html

Sau ceva mai scump, dar si mai bun decat Lunt si Fujinon. L-am avut eu si este un binoclu super sharp cu un contrast extraordinar si aberatii cromatice aproape de 0. Ti-am trimis modelul 12x50 pentru ca 10x50 nu este in stoc si dureaza cateva saptamani pana revine.

https://www.apm-telescopes.de/en/binoculars/binoculars-50mm-aperture/apm-ed-apo-12-x-50-magnesium-series-binoculars.html

Ceva mai ieftin, dar tot 12x50, gasesti mai jos. Si acesta este un binoclu foarte bun, dar necesita putina obisnuinta in utilizare. Trebuie sa pozitionezi ceva mai atent ochiul in ocular.

https://www.astroshop.ro/instrumente/omegon-binoclu-argus-12x50/p,47247

Si mai jos ai un Lacerta 10x56. Un binoclu decent, sharp, cu contrast bun si o constructie buna, dar o transmisie a luminii nu fantastica si ceva aberatii cromatice. 

https://telescop-expert.ro/binoclu-lacerta-elite-10x56_105851

Problema cu binoclurile Delta, am spus-o si o repet, este controlul calitatii. Daca ai noroc, si garantat vei avea nevoie, o sa primesti un binoclu decent, dar eu nu am avut acest noroc. Am avut 5 sau 6 binocluri Delta (Extreme ED 10x50 si Chase ED 10x50) si niciunul in stare buna. Sa nu se inteleaga ca as nega ca Delta face binocluri bune. Ce spun, este ca eu nu am avut niciunul in stare buna.

gpaunescu
06 Apr 2021 10:35


Interesante binoclurile de la APM

cel de aici e mai accesibil, dar as vrea unul cu sticla ED.

Si Omegonul  pare ok.

Mersi pentru link-uri.