-----------------------------------
Emil
03 Apr 2008 10:09

greutatea pe un Pamant cu rotatie zero
Salut prieteni,
discutam acum cateva zile cu un prieten si coleg de munca despre astronomie si alte cele si dupa un timp am ajuns la o chestie pe care se poate reduce destul de simplu sub forma unei intrebari de genul:
In conditii normale un corp are, sa zicem, 100 Kg. Ce greutate ar avea acest corp daca Pamantul nu ar efectua miscarea de rotatie in jurul propriei axe. 
Sincer sa fiu problema ma cam depaseste si de aceea apelez la ajutorul vostru pentru calcul.
Cred, cel putin, ca greutatea acestui obiect (il consideram amplasat la ecuator) ar fi egala cu greutatea lui amplasat la unul dintre poli. Daca ma insel rog corectura.

Va multumesc
Emil

Doru Dragan
03 Apr 2008 12:08


Din cate am vazut eu pe net, forta centrifuga e nesemnificativa in raport cu gravitatia. Gravitatia variaza intre ecuator si pol mai mult datorita formei eliptice a Pamantului:
http://www.seed.slb.com/qa2/FAQView.cfm?ID=991

raduM
03 Apr 2008 13:34


Asa e. 
Greutatea aparenta este diferenta dintre forta gravitationala si centrifuga,

G=m(g - R*(2PI/T)^2)

unde R e raza (distanta fata de axa de rotatie), T perioada de rotatie.
La poli forta centrifuga e zero dar, asa cum spune dl. Dragon, conteaza turtirea Pamantului, acceleratia gravitationala fiind functie atat de latitudine cat si de altitudine, prin

g= K*Mp/(Rp)^2

K-constanta lui Newton, Mp-masa Pamantului, Rp - raza Pamantului, mai bine-zis distanta dintre corp si centrul Pamantului.

Emil
08 Apr 2008 21:19


Salut,
un pic nesimtit pentru ca voi v-ati ocupat de problema mea iar eu nici macar nu v-am multumit... zau, asa ceva nu se poate asa ca va multumesc acum.... lipsa de timp un pic ocupat pe partea practica acolo la stelutzele mele... :D 

Numai bine
Emil

kepler
20 Iun 2008 12:29


salut!!

Ma scuzati, eu vin cu o mica remarca pentru amortalis, trebuie sa stii si sa intelegi ca greutatea nu este aceiasi masa si nu au unitati identice de masura adica greutatea are ca unitate de masura N(newtonul) iar masa kg(kilogramul), si fizica clasica nu prevede schimbarea ''kilogramelor unui corp'' in functie de pozitia lui in spatiu, nu tocmai pe pamint :) .

sorry pentru deranj...

Ella_Kosta
09 Aug 2008 23:36


Din cate vad eu, si intrebarea si raspunsul s-au referit la greutate... Da, greutatea e altceva decat masa. Insa se pot adauga foarte frumos kilograme unui corp, nu in functie de pozitia in spatiu, ci in functie de gravitatie, de viteza...

Doru Dragan
10 Aug 2008 09:25


Bine ai revenit printre noi, Ella!

Ella_Kosta
10 Aug 2008 18:24


Bine v-am (re)gasit :) De tot nu dispar io...

solartec
25 Mar 2014 14:40

o intrebare ipotetica da un raspuns ipotetic
gravitatia(greutatea pe pamant)este consecinta rotatiei,daca pamantul nu s-ar roti,greutatea nu ar exista...

catalin dumitru
25 Mar 2014 15:43

Re: o intrebare ipotetica da un raspuns ipotetic
:D  :mrgreen:  :D Evrika !! 

Another day in paradise .  Ce dumnezeu fumati fratilor ca vreau si eu ...

valy
25 Mar 2014 16:56


Daca s-ar roti invers ar fi greutate negativa?

Cristi65
26 Mar 2014 11:23

Re: o intrebare ipotetica da un raspuns ipotetic
gravitatia(greutatea pe pamant)este consecinta rotatiei,daca pamantul nu s-ar roti,greutatea nu ar exista...

Sper ca era o gluma, nu? :roll:

2SKY
26 Mar 2014 19:50


Forta centrifuga scade greutatea , e opusul gravitatiei  este adevarat ca rotatia afecteaza gravitatia dar doar atit . Gravitatia este data in principal de greutatea pamintului.

2SKY
26 Mar 2014 20:07


Dar , se cerea o parere la intrebare si anume greutatea la rotatie 0 . Daca ne gindim la fenomenul zidului mortii , greutatea ar trebui sa creasca la rotatie 0 .

jimao22
26 Mar 2014 20:25


Forta centrifuga scade greutatea , e opusul gravitatiei  este adevarat ca rotatia afecteaza gravitatia dar doar atit . Gravitatia este data in principal de greutatea pamintului.

Gravitatia este un fenomen fizic de atragere a doua sau mai multe corpuri cu o forta, numita Greutate, care este proportionala cu masa corpurilor.  

Gravitatia e data de masa Pamantului. Este un fenomen fizic ce deriva din masa. Greutatea e o forta. 
Daca vrei sa dai explicatii savante, incearca sa fii coerent sau macar sa citesti cartea de fizica de a IX-a.

nobody
26 Mar 2014 21:14


Forta centrifuga la ecuator este cam de 300 de ori mai mica decat greutatea.

catalin dumitru
27 Mar 2014 19:30


Forta centrifuga la ecuator este cam de 300 de ori mai mica decat greutatea.

Si cu toate astea , pentru cateva kilograme castigate la decolare , europenii nostri au preferat o rampa de lansare in Guyana Franceza , parca . 

Ce zgarie-branza de agentie spatiala . Altfel aveam si noi ocazia sa vedem cate o lansare din cand in cand.

nobody
27 Mar 2014 22:32


Altele sunt motivele, dar ne indepartam de subiectul principal: :mrgreen: "daca pamantul nu s-ar roti,greutatea nu ar exista..." :mrgreen: 
A aflat cineva ce se fumeaza pe acolo ?   
Si sa nu uitam ca forta centrifuga este doar o forta aparenta intr-un sistem neinertial.

valy
28 Mar 2014 01:00


Ma rotesc deci exist.

2SKY
28 Mar 2014 01:23


Mac,mac,mac .

2SKY
29 Mar 2014 05:40


Stie cineva cit este gravitatia pe luna , comparativ cu Terra si raportul de masa ? Ar spune multe .

Erwin
29 Mar 2014 12:15


http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitation_of_the_Moon

catalin dumitru
29 Mar 2014 19:24


Stie cineva cit este gravitatia pe luna , comparativ cu Terra si raportul de masa ? Ar spune multe .

Raportul gravitatiilor nu e niciodata egal cu raportul maselor . Asta deoarece masele aflate in discutie nu sunt punctiforme. 

Nu ma pricep prea bine ,dar e o marime care se numeste constanta gravitationala si care ajuta la formularea corecta a corespondentei dintre masa si gravitatie.

nobody
29 Mar 2014 21:44


Gravitatia depinde (invers patratic) si de distanta fata de centrul de masa.
La suprafata unui obiect relativ sferic, aceasta distanta reprezinta chiar raza obiectului.
Daca distributia de masa este simetrica (nu neaparat uniforma) se poate considera masa ca fiind punctiforma.

In cazul Lunii, raportul diferit dintre gravitatiile la suprafata si mase este chiar raportul (invers patratic) de raze.

Raportul dintre gravitatii la suprafata ( Luna:1.6249 / Pamant:9.80665 ) = 0.16569 
Raportul dintre mase (Luna:7.3477×10^22 / Pamant:5.97219×10^24) = 0.01230 
Raportul dintre gravitatii si mase (gravitatii:0.16569 / mase:0.01230) = 13.47073 

Raportul invers patratic al razelor (Luna: 1737.10, Pamant: 6371.0) =
6371.0^2 / 1737.10^2 = 40589641 / 3017516.41 = 13.45134 
(cu o eroare de 0.1%)

catalin dumitru
29 Mar 2014 23:13



Daca distributia de masa este simetrica (nu neaparat uniforma) se poate considera masa ca fiind punctiforma.

Asta ar insemna ca pe masura ce coboram spre centrul Pamantului , spre exemplu , greutatea noastra ar ramane neschimbata .

Logica si (uneori) bunul simt , imi spun ca nu are cum sa fie asa. Eu sunt convins ca greutatea oricarui corp scade pe masura ce acel corp e mai aproape de centrul pamantului , devenind practic egala cu zero , fix in centru.

Bineinteles in cazul unei mase planetare uniform sau cvasi uniform distribuita in al ei volum.

Cum e pana la urma ? Se bat cap in cap chestiile astea sau am pus eu problema gresit ?

nobody
30 Mar 2014 00:44


Ce zici este valabil sub suprafata pana-n centrul Pamantului.
Dar eu vorbeam: "La suprafata unui obiect relativ sferic ...". 
Sau nu ?

Daca nu ma crezi pe mine, atunci sudiaza astea:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shell_theorem
http://en.wikipedia.org/wiki/Gauss%27s_law_for_gravity
http://dev.physicslab.org/Document.aspx?doctype=3&filename=UniversalGravitation_UniversalGravitationForces.xml

2SKY
30 Mar 2014 01:39


Si de unde vine gravitatia lunii , am inteles ca nu are miscare de revolutie axiala  :?:

catalin dumitru
30 Mar 2014 13:07


Si de unde vine gravitatia lunii , am inteles ca nu are miscare de revolutie axiala  :?:

Eu ma car naibii de aici pana nu inebunesc. 

(nobody , multumesc inca odata pentru lamuriri!!)