-----------------------------------
URANUS7
12 Apr 2021 22:02

Theogon a plecat la stele  :-(
Bunul nostru coleg, Mihai Boacă, cu pseudonimul Theogon, astronom, pasionat de fotografie, topograf, caricaturist de renume mondial cu numeroase premii interna&#539;ionale si un mare om de cultura, a plecat la stele, într-o lume perfecta, Sâmbăta, 10 Aprilie.
 :cry: 

Am avut ocazia sa-l cunosc mult mai îndeaproape, la întrunirile de la Lisa unde am povestit o grămada de lucruri care ne defineau întâi de toate ca oameni, cu bucuriile si necazurile noastre.
Era extrem de entuziast si molipsitor cu grămada de proiecte pentru observa&#539;ii la stelele duble chiar in condi&#539;ii mai pu&#539;in prielnice.

M-a invitat de câteva ori la vernisajul expozi&#539;iilor de caricatura, unde era întotdeauna un personaj foarte important, cate odată chiar membru al juriului. Membru al juriului a fost si la concursurile de caricatura din Fran&#539;a. A câ&#537;tigat multe premii la concursuri interna&#539;ionale de caricatura. Păstrez si acum câteva bro&#537;uri primite cadou de la Mihai, tipărite cu ocazia diverselor vernisaje. Caricaturile lui erau de o deosebită inspira&#539;ie. A avut numeroase expozi&#539;ii de caricatura si in tara, inclusiv la Cluj.

Dumnezeu sa-l odihnească!   :cry:

tudor
12 Apr 2021 22:49


Dumnezeu sa-l odihneasca!

MariusP
12 Apr 2021 23:14


Dumnezeu să-l ierte...  :cry:

Erwin
13 Apr 2021 07:25


Îmi pare tare rău. Îl vom păstra în amintirea noastră ca un om deosebit. Drum bun printre stele!  :cry:

StarChild
13 Apr 2021 07:42


O veste foarte trista :-( Dumnezeu sa te odihneasca in pace Mihai! Ma bucur ca te-am cunoscut.

GunDALF
13 Apr 2021 07:50


Condoleante familiei!
In conditiile in care luna aceasta, in decurs de 10 zile mi-am pierdut ambii socri (cei mai buni din lume), nu pot decat sa spun ca inteleg pana in maduva oaselor suferinta familiei...  :cry:

Dbird
13 Apr 2021 08:33



Armand Popa
13 Apr 2021 10:50



birza costel
13 Apr 2021 11:32



Matrixul
13 Apr 2021 13:32


Dumnezeu sa il ierte ! Condoleante familiei !

Stille
13 Apr 2021 14:15


Condolean&#539;e!

iulian90
13 Apr 2021 14:37


Imi pare rau sa aud aceasta veste . Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace.    :(   Din pacate aceasta perioada este dificila pentru multi dintre noi.

Stanescu Octavian
13 Apr 2021 19:34


Ne pare rau ca nu-l mai avem ca  tovars de astropasiuni . dar Teogon e bine e in linistea deplina ce o  avea si  inainte de a se naste . nu exista nimeni cu putere de a ierta sau odihni  si nici nu este necesar .

gabi
13 Apr 2021 19:41


Dumnezeu sa l odihneasca ! Condoleante !

vicu60
13 Apr 2021 21:49


Imi pare nespus de rau!
Ne-am intalnit LA Lisa de cateva ori.Era un om placut .
Speram sa ne mai intalnim si sa mai discutam despre stele duble.
Acum s-a due la ele.
 Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

admin
13 Apr 2021 22:10


Ne intristeaza sa pierdem un membru atat de drag al forumului, activ de peste 10 ani in comunitatea noastra si moderator de peste 2 ani.

Dumnezeu sa-L odihneasca in pace! 
Condoleante familiei!

george_b
13 Apr 2021 23:59


Ma socheaza si ma intristeaza teribil aceasta veste. 
Un om deosebit, ca aparitie, vorba si spirit.... 
O sa-l pastrez in amintire.

zoth
14 Apr 2021 18:35


O veste cat se poate de trista ...  :( 

dmtr69
14 Apr 2021 22:44


Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante familiei.

jimao22
18 Apr 2021 22:21


Mihai Boaca a fost un om deosebit. Nu o spun acum asa, fiindca a murit. L-am cunoscut destul de bine si l-am vizitat de multe ori la el la Cluj. Odata am ramas peste noapte la el, a insistat sa nu ma duc la hotel, ca sa mai povestim de stele. 
Pe langa pasiunea comuna care ne lega, el m-a ajutat in mod special sa fac rost de niste medicamente care nu se gaseau, prin relatia pe care o avea cu un profesor din domeniul medical. Lucrul asta a sporit si mai mult respectul pe care il aveam pentru el. 
Nu pot decat sa ii port o amintire de nesters si sa zic si eu ca majoritatea celor de aici - Dumnezeu sa il odihneasca!

horatius
18 Apr 2021 23:54


Mihai Boaca a fost nu doar un om cu un suflet mare, foarte pasionat de astronomie, geodezie, observator al cerului inca din copilaria lui prin lunetele realizate de bunicul lui (pe unele le-am expus in expozitiile pe teme de astronomie pe care le-am organizat), ci si un om cu o bogata cultura literara, stiintifica, istorica si artistica. Sutele de ore de discutii pe care le-am avut in ultimii 10-15 ani imi vor lipsi de acum inainte. La fel si serile de observatii astronomice, fiind cel mai entuziast observator pe care l-am cunoscut, desi era cel mai in varsta dintre noi, gata de iesit afara la observatii oricand, indiferent de conditii. Plecarea lui lasa nefinalizate mai multe proiecte, inclusiv unul din domeniul astronomiei de amatori la care am lucrat in ultimii 2 ani, si pe care acum va trebui sa il continui singur, dar si din domeniul artistic, expozitia individuala intr-un muzeu de arta mare pentru care a lucrat in ultimii 4-5 ani nemaiajungand sa o vada. Mihai este acum linistit, calatoreste si traieste prin univers/uri si in memoria noastra, a celor care l-am cunoscut!

dragos.n
19 Apr 2021 01:17


Acum am aflat aceasta veste extrem de trista. Am ramas mut. 

Dumnezeu sa-l odihneasca, si sa-l plimbe printre stele, galaxii si nebuloase.

sorini
23 Apr 2021 16:27


Acum cativa ani in urma, deoarece vizitez mai des Clujul decat Aradul, la recomandarea lui Mircea Pteancu l-am contact pe Mihai aka Theogon, pt o iesire la stele. Prima intalnire a fost efectiv pt a ne cunoaste unul pe celalalt, am stat la discutii despre tot ce ne venea prin minte. Apoi am fost impreuna la observatorul de pe Feleac, fiecare cu cate un instrument optic. Pe langa un cer de neuitat, am primit si multe povesti despre ceea ce vedeam pe acesta. Nu cred ca am reusit sa-I transmit multumirea pt timpul si rabdarea acordata, mai ales ca odata cu venirea verii, speram sa ne mai intalnim.
A fost un om deosebit, Dumnezeu sa-l odihneasca!

2SKY
25 Apr 2021 01:29


Mare pacat ,  stirea a fost f dura , nu mi-a venit sa cred . Desi personal nu l-am cunoscut ,  inca de la inceput am observat , ca fiind un exemplu demn de urmat . Foarte tehnic , sobru , am invatat cite ceva , uneori nu cu prea mare usurinta . M-am inteles excelent cu el ,  in anii ce au urmat , avea un stil original de a explica , fara a lasa loc de comentarii si impunea respect . 
Dumnezeu sa il aiba in paza SA . Condoleante familiei .

URANUS7
25 Apr 2021 09:29


Mare pacat ,  stirea a fost f dura , nu mi-a venit sa cred . Desi personal nu l-am cunoscut ,  inca de la inceput am observat , ca fiind un exemplu demn de urmat . Foarte tehnic , sobru , am invatat cite ceva , uneori nu cu prea mare usurinta . M-am inteles excelent cu el ,  in anii ce au urmat , avea un stil original de a explica , fara a lasa loc de comentarii si impunea respect . 
Dumnezeu sa il aiba in paza SA . Condoleante familiei .

Liviu, mi-a venit in minte o poza făcută de mine la Lisa in care apari si tu si Mihai, a&#537;a ca o adaug aici, împreună cu alte poze in care apare Mihai la Lisa.

Dumnezeu sa-l odihnească !   :(

Erwin
26 Apr 2021 07:10


Asta este cea mai sigură "via&#539;ă de apoi" pe care o poate avea cineva. Cu cât ai fost mai bun cu atât cei care te-au cunoscut te vor păstra în amintirea lor. Pe Mihai nu-l vom uita niciodată.

zoth
30 Apr 2021 14:02


Lisa 2019 .... o imagine de grup cu Mihai in mijlocul nostru  :(

catalin dumitru
02 Mai 2021 03:13


Nici nu &#537;tiu ce să scriu . Sper să nu o ia la goană printre stele , ca să îl pot ajunge din urmă , când îmi va veni rândul .

URANUS7
18 Iul 2021 07:57


Iată ca dragul nostru coleg, fostul moderator, pasionat pentru Astronomie, inginerul Mihai Boacă, pare sa ne mai dea semne din lumea de dincolo, in felul sau.
Este in continuare printre noi.
&#536;tim că, de asemeni, a performat ca un foarte bun caricaturist iar deunăzi, am observat că, in continuare, caricaturile sale apar într-una dintre gazetele digitale si anume in NATIUNEA.
Avem aici (pentru cine are putina răbdare) câteva dintre aceste caricaturi ale sale, publicate, in continuare, după decesul sau:

https://ziarulnatiunea.ro/author/mihai-boaca/

Acum, imagina&#539;i-vă o casă la curte, izolată de un ora&#537; mare, alăturat. In casă  locuie&#537;te o singură persoana, cu un profund spirit &#537;tiin&#539;ific si structura de cercetător, sceptică la orice specula&#539;ie extravagantă, care nu prea prime&#537;te vizitatori dar pe care Mihai Boacă o vizita des. Strada este pustie aproape mereu. Slaba circula&#539;ie.

Totu&#537;i, câteva zile bune după decesul lui Mihai, "cineva" suna foarte des la soneria de la poarta acelei case, in miezul zilei, dar, de fapt, nicio persoana nu putea fi văzută in acel moment nici in fata por&#539;ii nici pe strada.

Acest eveniment s-a întâmplat, nu e poveste si evident, a produs emo&#539;ii căci părea ca un semnal dat de Mihai Boacă de genul: "da, exista o formă de existenta si după moarte". 

Pe mine cel pu&#539;in, m-au impresionat evenimentele de acest fel mai ales ca îl cred in stare pe Mihai de asemenea "&#537;otii" tocmai pentru ca îl cunosc foarte bine. Dumnezeu sa-l ocrotească acolo unde este!

O sa mai pun aici ni&#537;te link-uri care ne vorbesc despre talentul si realizările lui, încă din vremurile ceau&#537;iste:

https://sanuuitam.blogspot.com/2019_09_30_archive.html

https://punct.tripod.com/boaca1.html

https://www.old.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=95154

https://en.calameo.com/read/00060840047675a48d399

http://caricaturi-dum-dum.blogspot.com/2010/03/un-caricaturist-pe-luna-mihai-boaca.html


Dintre noi to&#539;i, oricui i se poate întâmpla sa moara.
Important este ce lăsăm in urma noastră.

Mircea Pteancu
18 Iul 2021 17:25


Domnul sa-l odihneasca pe Mihai !

Avem mai multi membri ai forumului care au plecat la cele vesnice.
Revin cu propunerea, pe care am mai facut-o, sa avem o sectiune unde sa dedicam cate un topic celor plecati dintre noi.
Majoritatea revistelor de astronomie pe care le-am rasfoit au avut o mica sectiune ''obituary'' dedicata pastrarii memoriei celor care au participat la viata acelei comunitati.

Dau ca exemplu postarea de pe situl Galaxis cu privire la Mircea Albu:

https://www.astroclubgalaxis.ro/2019/06/donatia-mircea-albu.html

Deocamdata, informatiile despre acesti membri raposati si despre activitatea lor, sunt raspandite prin tot forumul. Si vor ramane acolo dar o sinteza facuta de prieteni va fi foarte bine venita, un binemeritat  semn de respect,pretuire, spre aducere aminte.

Era digitala, pe langa avantajele pe care le aduce, vine si cu depersonalizarea.
Laszlo Farkas este mort din 2014 dar pe fakebook esti anuntat ''din timp'' inca si acum, cu cateva zile inainte, sa-i trimiti felicitare cu ocazia zilei de nastere.
Forumul astronomy.ro este cunoscut (si temut) tocmai din cauza modului foarte pasional si personal in care sunt dezbatute subiectele.
Ar fi drept sa tratam la modul foarte personal si amintirea membrilor forumului care nu mai sunt.

Mircea

sang
04 Aug 2021 14:51


Acum am aflat. Si ce veste&#8230;Dar ai ramas in sufletul nostru, Mihai! Eu nu te voi uita.

URANUS7
18 Aug 2021 09:36


N-ai trecut degeaba pe acest pământ daca la&#537;i ceva bun, de neuitat, in urma ta.

Astăzi Mihai si-ar fi sărbătorit ziua de na&#537;tere.